MUSTO - sebago
Si21 - ŠPORT -> F1 -> NOVICE

Schumacher je predstavil nov dirkalnik "Ferrari-F1-2000"
Berlin, 7.aprila 2000 (MOREL)- Je šlo za praznoverje ali za kljubovalno gesto? Michael Schumacher je imel tri srebrne avtomobile v njegovem hrbtu, ko je z ekipnim kolegom Rubensom Barrichellom in testnim voznikom Lucom Badoerjem, slavnostno v modrem suknjiču in sivih hlačah pred skoraj 500 zastopniki medijev odkril v tovarni v Maranellu njegov nov delovni stroj - nov bolid F1-2000. Dvignil je zaveso na poti k petemu poizkusu osvojitve naslova svetovnega prvaka formule-ena z moštvom Ferrarija. Avtomobilski koncern je postavil za novim dirkalnikom formule-1 tri svetleče spolirane avtomobile, da je na fotografijah stal rdeči bolid pred srebrnimi avtomobili. Trn, da so dvakrat zaporedoma izgubili proti srebrni puščici McLaren-Mercedesu na koncu prejšnje sezone, sedi še vedno globoko. Primeren temu je pritisk na uspeh. V petem naletu, v dobi Schumacherja, je treba osvojiti naslov prvaka, drugače bodo sledile posledice Lucu di Montezolu in njegovi ekipi. Proračun, ki tokrat znaša okrog 600 miljonov nemških mark( sem je vštetih tudi 80 miljonov mark plače za Michaela Schumacherja), je možno opravičiti le z osvojitvijo naslova svetovnega prvaka. Luca di Montezolo je izgledal zelo napet in njegove oči so nenehno iskale kontakt s častnim predsednikom koncerna Fiat in lastnikom Ferrarija Giannijem Agnellijem. Tudi voznik Michael Schumacher ni bil sproščen kot ponavadi. Ostra kritika italjanskih medijev po zlomu noge v lanski sezoni je zapustila sledove. Schumacher je bil tako živčen,da je njegov na pamet naučen govor v italjanščini moral dvakrat prekiniti. Upanje Ferrarija se imenuje F1-2000. Dirkalnik je ponovno nova konstrukcija in je bil prvič v zgodovini 100% razvit v lastnem vetrovnem kanalu v Maranellu. Konstruktor Rory Byrne pravi:"Skonstruirali smo nove obese in aerodinamični podatki mi govorijo o tem,da je F1-2000 zmagovalni avto." Tehnični direktor Ferrarija Ross Brawn hvali, da je to najboljši dirkalnik, ki so ga naredili v zadnjih štirih letih kar je on pri Ferrariju. Pomembno je bilo tudi to, da je šef motorjev Paolo Martinelli njegov motor z imenom 049 že od začetka konstruiranja lahko integriral v celotni koncept. "Motor ni le močnejši, lažji in voznejši, temveč je postal nosilni del avta za izboljšanje voznih lastnosti," trdi Martinelli. Drugače kot zadnja leta bo po njihovih navedbah že na letošnjem startu tekmovalne sezone 12.marca v Avstraliji Ferrari določal tempo. "Stati želim v prvi vrsti in dirko zmagati iz lastne moči", zagotavlja bivši svetovni prvak Michael Schumacher. V vsakem primeru je Schumacher odlično pripravljen na novo tekmovalno sezono. Po kondicijskem dopustu v Dubaiju ima Schumacher najboljše kondicijske vrednosti kot kdajkoli doslej v karieri. Njegov največji tekmec bo kdo drug kot Mika Häkkinen. "On je bil vedno hitrejši kot njegov ekipni tovariš Coulthard. Zakaj bi bilo to v letošnji sezoni drugače?"
Pripravil: Dušan Čegovnik


Tehnični podatki o novem dirkalniku F1-2000:
Berlin, 7.aprila 2000 (MOREL)- Nov Ferrarijev bolid je bolj ploščat kot njegov predhodnik model F399. Motor ima tovarniško oznako 049 in je z 98 kilogrami teže za okrog šest kil lažji kot prejšnji agregat. Njegova moč je predvidoma ocenjena na 850 konjskih sil. Motor ima 10 cilindrov in ventilov iz titana, novo-razvit menjalnik ima sedem prestav. Na novo koncipirane so tudi obese. Težišče avta je znižano in prestavljeno bolj v sredino za izboljšanje voznih sposobnosti.

Vrstni red brez Coultharda
Sao Paulo, 27. marca 2000 (MOREL) - Sodniki so torej po dirki za veliko nagrado Brazilije v formuli ena ugotovili, da McLaren Mercedes Škota Davida Coultharda, ki je bil drugi, ni “ta pravi” - in so ga diskvalificirali. Eno od sprednjih krilc je bilo za dva milimetra prenizko. To je bil o”darilo” FIA Coulthardu za 29. rojstni dan. Novi (trenutni) vrsti red (305,904 km, 71 krogov): 1. Michael Schumacher (Nem/Ferrari) 1:31:35,271 (povp. hitrost: 200,403 km/h) 2. Giancarlo Fisichella (Ita/Benetton-Supertec) 39,898 3. Heinz-Harald Frentzen (Nem/Jordan-Mugen Honda) 42,268 4. Jarno Trulli (Ita/Jordan-Mugen Honda) 1:12,780 5. Ralf Schumacher (Nem/Williams-BMW) 1 krog 6. Jenson Button (VBr/Williams-BMW) 1 krog


McLaren se je pritožil
London, 28. marca 2000 (MOREL) - Moštvo formule 1 McLaren-Mercedes se je pritožilo na odločitev Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), da zaradi dvas milimetra prenizkih krilc diskvalificiralo Škota Davida Coultharda, ki je bil na nedeljski dirki v Braziliji drugi. FIA bo o pritožbi odločala na začetku prihodnjega tedna. Med drugim so omenili, da je dirkališče neravno, zato so krilca udarjala ob tla in se “zbrusila”. Na lanski VN Malezije so diskvalificirali Ferrarijeva voznika Nemca Michaela Schumacherja in Irca Eddija Irvina, ko je šlo za centimeter, nato pa so to odločitev preklicali.

Tudi na drugi dirki zmaga Schumacherja
Sao Paulo, 27. marca 2000 (MOREL) Nemec Michael Schumacher (Ferrari) je zmagovalec druge dirke formule 1 za VN Brazilije v Sao Paulu. Drugi je bil Škot David Coulthard (McLaren-Mercedes), vendar pa so po kasnejšem pregledu bolida ugotovili, da njegovo vozilo ni bilo v skladu s predpisi. Prvo krilce naj bi bilo za dva milimetra prenizko. Zato so Coultharda diskvalificirali. Tako je drugo mesto zasedel Italijan Giancarlo Fisichella (Benetton), kar je nekoliko presenetljivo, a ga je z dobro vožnjo povsem zasluženo osvojil. Do točk sta se tokrat prebila tudi oba Jordanova voznika, Nemec Heinz Harald Frentzen je bil tako tretji, Italijan Jarno Trulli pa četrti, točki je osvojil še mlajši Schumacher, Ralf, z Williamsom. Svetovni prvak Finec Mika Haekkinen (McLaren) je odstopil, čeprav je vodil po štartu. Enako se je godilo drugemu Ferrarijevemu voznik Brazilcu Rubens Barrichello. V skupnem seštevku vodi Schumacher z maksimalnim številom točk - 20. Ferrarijeva dirkača sta očitno štartala z lažjim vozilom, za to je že na štartu Schumacher je prehitel Coultharda, v naslednjem krogu pa Haekkinena. V 30. krogu je odstopil Haekkinen. Tretja dirka bo prva evropska in sicer VN San Marina v Imoli 9. aprila.


Ecclestone je prodal polovico formule 1
Muenchen, 23. marca 2000 (MOREL) - Nemški medijski koncern EM.TV je kupil 50 odstotkov delnic holdinga SLEC, ki vodi dejavnosti v formuli 1 in se pridružila lastniku druge polovice delnic Berniu Ecclestonu kot enakopraven partner v podjetju, ki je vredno 1,65 milijardi dolarjev. Vrednost nakupa, ki ga je EM.TV opravila z gotovino in zamenjavo lastnih delnic, je bila 3,3 milijarde mark. Lastnik EM.TV Thomas Haffa je napovedal, da bo podjetje skupaj z Ecclestonom poskrbelo za uspešno poslovanje predvsem na marketinškem področju. Načrtuje predvsem okrepitev trženja formule 1 prek interneta in osvojitev novih tržišč na Bližnjem vzhodu ter Severni in Južni Ameriki. Vrednost delnic nemškega podjetja na novem trgu frankfurtske borze je po objavi vesti o nakupu zrasla za sedem odstotkov, Točni podatki o prihodku v formuli 1 niso znani, toda lani je več kot 200 držav in 120 TV kanalov prenašalo dirke. 16 dirk je gledalo 4,5 milijarde ljudi.


Čez dve leti nov dirkalnik iz Renaulta

Pariz, 17. marca 2000 (MOREL) - Renault je kupil moštvo formule 1 Benetton Formula Limited za 120 milijonov ameriških dolarjev. V cirkus formule 1 se bodo vrnili leta 2002. Renault bo tekmoval v svojih barvah, z lastnim avtomobilom in motorjem. Kot dobavitelji motorjev so bili v letih 1992-1997 premočni v formuli ena in so osvojili šest naslov prvakov med konstruktorji ter pet naslovov prvakov med vozniki. Zdaj hočejo osvojiti formulo ena z dirkalnikom lastne konstrukcije.
Benetton Formula Limited ima sedež v Enstonu blizu Oxforda v Angliji, opremljen pa je z vrhunsko tehnično opremo in izredno modernim vetrovnikom. V naslednjih dveh letih bodo razvijali nov dirkalnik, obenem pa tekmovali v formuli 1 pod imenom Benetton Supertec in ohranilo svoje dosedanje partnerje.


Benetton prodaja ekipo formule 1

Milan - 17. marca 2000 (MOREL) - Znamenita konfekcijska hiša Benetton je tudi uradno sporočila, da prodaja svojo ekipo formule 1 znanemu francoskemu proizvajalcu avtomobilov Renaultu. Izvršni direktor tima Roco Benetton je prodajo najavil že februarja. Benetton je v formulo 1 vstopil pred 14. Leti, da bi reklamiral svoje proizvode. Nemec Michael Schumacher je leta 1994 in 1995 s temi vozili osvojil naslov svetovnega prvaka, leta 1995 je Benetton zmagal tudi med konstruktorji. Lani so sezono končali kot šesti. V avtomobilih Benetton so motorji renault-supertec.


Jaguar popravlja avto

London, 14. marca 2000 (MOREL)- Voznik Jaguarja Johnny Herbert je zahteval od vodstva svoje ekipe formule 1, da hitreje in bolje delajo, da bo se izognili porazom kot je bil ta na prvi dirki v Avstraliji, ko sta oba voznika morala odstopiti. Herbert je odstopil že v prvem krogu zaradi težav z zavorami, pet krogov kasneje pa je odstopil Eddie Irvine prav tako zaradi tehničnih težav. Debi Jaguarja v formuli 1 je torej bil pravi polom. Do Grand Prix Brazilije (26. marec) bodo vozila pripravljena.


Katastrofa za Sala

Melbourne, 13. marca 2000 (MOREL)- Zmagovitega povratka v formulo 1 za Miku Salo ni bilo, čeprav je najprej izgledalo, da bo. Sala je na prvi dirki v Avstraliji zasedel šesto mesto in dobil točko, toda kasneje so ga obvestili, da je diskvalificiran zaradi nepravilnosti na njegovem avtomobilu.


Dvojna zmaga Ferrarija v Avstraliji
SchumiMelbourne, 12. marca 2000 (MOREL) - Svetovno prvenstvo v formuli 1 se je začelo izjemno uspešno za ekipo Ferrarija. Nemec Michael Schumacher (Ferrari) je prvi zmagovalec v formuli 1 v novi sezoni, saj je bil prvi na VN Avstralije v Melbournu. Drugi je bil njegov sotovariš iz ekipe Ferrari Brazilec Rubens Barrichello. Tretji je bil Nemec Ralf Schumacher (BMW-Williams). Najhitrejši v kvalifikacijah Finec Miko Haekkinena (McLaren-Mercedes) je bil tudi prvi po štartu, sledil mu je kolega Škot David Coulthard, tretji je bil Michael Schumacher. Toda oba voznika McClarna sta odstopila zaradi okvare motorja. Coulthard je v 11. krogu zapeljal v boks, nato je dirko skušal še nadaljevati, toda brez uspeha. V 19. krogu je odstopil tudi Finec Haekkinen, ko je imel približno 2,5 sekundi prednosti pred Schumacherjem.
Naslednje dirke formule 1 v letu 2000
Čez 14 dni je na sporedu druga dirka formule 1 v Braziliji.

Formula 1 za leto 2000:
12. marec: Velika nagrada (VN) Australije v Melbournu
26. marec: VN Brazilije v Sao Paulu
9. april: VN San Marina v Imoli
23. april: VN Velike Britanije v Silverstonu
7. maj: VN Španije v Barceloni
21. maj: VN Evrope na NM-Nürburgringu
4. junij: VN Monaka v Monte Carlu
18. junij: VN Kanade v Montrealu
2. julij: VN Francije v Magny-Coursu
16. julij: VN Avstrije v Zeltweg
30. julij: VN Nemčije v Hockenheimu
13. avgust: VN Madžarske v Budimpešti
27. avgust: VN Belgije v Spa-Francorchampsu
10. september: VN Italije v Monzi
24. september: VN ZDA v Indianapolisu
8. oktober: VN Japonske v Suzuki
22.  oktober: VN Malezije v Kuala Lumpurju 

McLaren meni, da se favorizira Ferrari

Melbourne, 10. Marca 2000 (MOREL)- Šef ekipe McLaren Ron Dennis je obtožil Svetovno avtomobilsko zvezo (FIA), da favorizira ekipo Ferrarija, s čimer je prilil olje na ogenj sporov. To je dejal pred prvim uradnim treningom dirke v Avstraliji. Po njegovem se pristranskost kaže v tem, da FIA ne želi, da se nadaljuje dominacija McLarna v formuli 1.

Schumacher se ne boji, da bi umrl v nesreči

Frankfurt, 9. marca 2000 (MOREL)- Dirkač formule 1 Nemec Michael Schumacher je izjavil, da ga ne skrbi, da bi izgubil življenje v avtomobilu formule 1. "Takšne stvari se dogajajo, pred tem se sicer ne morete zaščititi, vendar imam dober občutek," je dejal Michael Schumacher za časopis FAZ.

Jaguar brez velikih ambicij

Sydney , 8. marca 2000 (MOREL)- Lanski vicešampion v formuli 1 Eddi Irvine je pred nov osezon obrez večjih ambicij in meni, da bo za Jaguar veliki uspeh, če bo sploh končal prvo dirko. "Ne vem kaj naj rečem. Naš Jaguar ni prevozil toliko kilometrov kot je potrebno za eno tekmo. O novem vozilu bomo lahko rekli nekaj več šele po dveh ali treh dirkah," je rekel Irvine.

Schumacher je predstavil nov dirkalnik
"Ferrari-F1-2000"

Moštvo Ferrarija je predstavilo nov dirkalnik za sezono 2000.

Pritisk na ekipo formule-1 narašča. Proračun dobrih 600 miljonov mark.

Je šlo za praznoverje ali za kljubovalno gesto? Michael Schumacher je imel tri srebrne avtomobile v njegovem hrbtu, ko je z ekipnim kolegom Rubensom Barrichellom in testnim voznikom Lucom Badoerjem, slavnostno v modrem suknjiču in sivih hlačah pred skoraj 500 zastopniki medijev odkril v tovarni v Maranellu njegov nov delovni stroj - nov bolid F1-2000. Dvignil je zaveso na poti k petemu poizkusu osvojitve naslova svetovnega prvaka formule-ena z moštvom Ferrarija. več

 

DaimlerChrysler kupuje McLaren

4.februarja 2000- Najmočnejši avtomobilski koncern na svetu DaimlerChrysler AG (proizvajalec Mercedes-Benza) je objavil novico, da je kupil 40% delež v britanskem moštvu formule 1 TAG McLaren. Pogoji nakupa so bili dogovorjeni že lani v Silverstoneu. Koliko je DaimlerChrysler odštel za delnice ni znano. Dosedanji lastniki McLarena, Ron Dennis in TAG Group S.A. so zadržali vsak po 30% delnic v moštvu, ki že dve leti zapovrstjo zmaguje v F1 ...

 

Compaq sponzor BMW Williams F1

Houston (PRNewswire), 25.januarja 2000 - Korporacija Compaq Computer Corporation, drugo največje računalniško podjetje na svetu, je v torek, 24. januarja objavila sodelovanje z ekipo formule 1 BMW Williams, in sicer v vlogi glavnega sponzorja in uradnega računalniškega partnerja. Compaq bo k temu sodelovanju prispeval najsodobnejšo računalniško opremo, vloga sponzorja pa mu omogoča veliko prepoznavnost blagovne znamke, saj si dirke v enem letu ogleda več kot 50 milijard televizijskih gledalcev po vsem svetu.

Jackie Stewart zapušča Jaguar

London, 26. januarja (MOREL/FONET)- Bivši svetovni prvak formule 1 Jackie Stewart je odstopil z mesta predsednika moštva Jaguar. »Leteči Škot« (60 let) se je za takšen korak odločil iz osebnih razlogov, saj se v prihodnosti namerava bolj posvetiti družini: "V zadnjih štirih letih sem delal tudi po 16 ur na dan, kar je več kot kadarkoli v mojem življenju. To bi utrudilo še tako močnega človeka." Kljub vsemu se ne namerava popolnoma posloviti iz sveta avtomobilizma, saj bo še naprej prisoten na vseh dirkah in testiranjih svojega dosedanjega moštva. Stewartov naslednik na predsedniškem položaju Jaguarja bo Neil Ressler, podpredsednik podjetja Ford Motor Company, Jackiejev sin Paul pa ostaja tehnični direktor moštva.

 
Takagi odhaja iz F1

Toranosuke Takagi se je odločil, da zapusti moštvo Arrows-a in Formulo 1. Kariero bo nadeljeval v Formuli Nippon na Japanskem. Tako je Formula 1 po 13-ih letih ostala brez predstavnika Japoncev med vozniki. Takagija bo v Arrowsu zan+menjal Jos Verstappen ali Tom Coronel.

 
Michelin se vrača v formulo 1

London, 16 decembra 1999 (MOREL)- Znana francoska firma Michelin, proizvajalka gum, je sporočila, da se bo v letu 2001 vrnila v formulo 1. Dokončna odločitev bo sprejeta okoli božiča. Michelin je formulo 1 zapustil leta 1984. "Obuli" bodo avtomobile BMW, Williamsa in Toyote, ki se bo prav tako vrnila v formulo 1.

 
Imena voznikov formule !

London, 10. decembra 1999 (MOREL)- Mednarodna avtomobilska zveza (FIA) je objavila začasno listo voznikov formule 1 za leto 2000. Spremembe so možne do 9. marca 2001.
Mika Hakinnen (Finska) McLaren
David Coulthard (V.Britanija) McLaren
Michael Schmacher (Nemčija) Ferrari
Rubens Barichelo (Brazilija) Ferrari
Hainz-Harald Frentzen (Nemčija) Jordan
Jarno Trulli (Italija) Jordan
Eddie Irvane (V.Britanija) Jaguar
Johnny Herbert (V.Britanija) Jaguar
Ralf Schumacher (Nemačij) Williams
Alessandro Zanardi (Italija) Williams
Jeancarlo Fishicela (Italija) Benneton
Aleksander Wurtz (Avstrija) Benneton
Jean Alesi (Francija) Pezzo
Nick Hidefield (Nemačija) Pezzo
Pedro Diniz (Brazilija) Sauber
Mika Salo (Finska) Sauber
Mark Gene (Španija) Minardi
Jeacques Willneve (Kanada) Honda
Richardo Zonta (Brazilija) Honda


Zanardi v škripcih

London, 19.novembra 1999 (MOREL)- Moštvo BMW se ne bo več prizadevala, da bi ekipa Williamsa zamenjala voznika Alexa Zanardia, ki v tej sezoni ni osvojil niti točke. Njegov kolega v ekipi Ralf Schumacher je namreč osvojil 35 točk. Eden izmed šefov BMW, nekdanji dirkač Gerhard Berger je zanikal vesti, da se bo vrnil v formulo 1 in zamenjal Zanardia. Toda sam pravi, da zaupajo ekipi in Franku Williamsu, ki o vsem odloča sam. Zanardi ima pogodbo z ekipo do konca leta 2000.


 
Drago Schumacherjevo čelo

Frankfurt , 11. novembra 1999 (MOREL)- Nemški voznik formule 1 in nekdanji svetovni prvak Michael Schumacher je prodal pravice za reklamo za lastnem čelu - vredno je 14,6 milijona mark. Schumacher bo naslednje tri leta vozil v rdeči ferrarijevi kapi, na njej bo v velikosti 8x10 cm logotip menedžerske firme DVAG. Od pogodb dobi Schumacher letno 38 milijonov dolarjev. Na njen visijo še reklame Marlboro, Shell, Bridgstone in Federal Exspress.

ŠPORT-FORUM

Svetovni prvaki v formuli 1

London, -
1950 Giuseppe Farina (Ita) Alfa Romeo,1951 Juan Manuel Fangio (Arg) Alfa Romeo, 1952 Alberto Ascari (Ita) Ferrari, 1953 Alberto Ascari (Ita) Ferrari, 1954 Juan Manuel Fangio (Arg) Mercedes/Maserati, 1955 Juan Manuel Fangio (Arg) Mercedes, 1956 Juan Manuel Fangio (Arg) Lancia/Ferrari, 1957 Juan Manuel Fangio (Arg) Maserati, 1958 Mike Hawthorn (Ang) Ferrari Vanwall,1959 Jack Brabham (Avs) Cooper Climax Cooper, 1960 Jack Brabham (Avs) Cooper-Climax Cooper, 1961 Phil Hill (ZDA) Ferrari Ferrari, 1962 Graham Hill (Ang) BRM BRM, 1963 Jim Clark (Ško) Lotus- Climax Lotus, 1964 John Surtees (Ang) Ferrari Ferrari, 1965 Jim Clark (Ško) Lotus- Climax Lotus, 1966 Jack Brabham (Avs) Brabham-Repco Brabham, 1967 Dennis Hulme (NZl) Brabham-Repco Brabham, 1968 Graham Hill (Ang) Lotus-Ford Lotus, 1969 Jackie Stewart (Ško) Matra-Ford Matra, 1970 Jochen Rindt (Avt) Lotus-Ford Lotus, 1971 Jackie Stewart (Ško) Tyrrell-Ford Tyrrell, 1972 Emerson Fittipaldi (Bra) Lotus-Ford Lotus, 1973 Jackie Stewart (Ško) Tyrrell-Ford Lotus, 1974 Emerson Fittipaldi (Bra) McLaren-Ford McLaren, 1975 Niki Lauda (Avt) Ferrari Ferrari, 1976 James Hunt (Ang) McLaren-Ford Ferrari, 1977 Niki Lauda (Avt) Ferrari Ferrari, 1978 Mario Andretti (ZDA) Lotus-Ford Lotus, 1979 Jody Scheckter (JAR) Ferrari Ferrari, 1980 Alan Jones (Avs) Williams-Ford Williams, 1981 Nelson Piquet (Bra) Brabham-Ford Williams, 1982 Keke Rosberg (Fin) Williams-Ford Ferrari, 1983 Nelson Piquet (Bra) Brabham-BMW Turbo Ferrari, 1984 Niki Lauda (Avt) McLaren-Porsche McLaren, 1985 Alain Prost (Fra) McLaren-Porsche McLaren, 1986 Alain Prost (Fra), McLaren-Porsche Williams, 1987 Nelson Piquet (Bra) Williams-Honda Williams, 1988 Ayrton Senna (Bra) McLaren-Honda McLaren, 1989 Alain Prost (Fra) McLaren-Honda McLaren, 1990 Ayrton Senna (Bra) McLaren-Honda McLaren, 1991 Ayrton Senna (Bra) McLaren-Honda McLaren, 1992 Nigel Mansell (Ang) Williams-Renault Williams,1993 Alain Prost (Fra) Williams-Renault Williams, 1994 Michael Schumacher (Nem) Benetton-Ford Williams, 1995 Michael Schumacher (Nem) Benetton-Renault Benetton, 1996 Damon Hill (Ang) Williams-Renault Williams, 1997 Jacques Villeneuve (Kan) Williams-Renault Williams, 1998 Mika Hakkinen (Fin) McLaren-Mercedes McLaren, 1999 MIKA HAKKINEN (FINSKA) McLaren- Mercedes.

 


© 1994-2000 Si21 / Kabi d.o.o.