F-Secure Anti-Virus
Si21 - ŠPORT -> ATLETIKA
Bubka spet skače

Madrid, 27.januarja 2000 (MOREL)- Šestkratni svetovni prvak v skoku s palico Ukrajinec Sergej Bubka bo sodeloval na mitingu v Valenciji 2. februarja. To bo njegov prvi nastop po več kot enoletnem odmoru. Eden najboljših atletov vseh časov si je poškodoval Ahilovo peto in je bil decembra 1998 operiran. Bubka je bil prvi na šestih svetovnih prvenstvih, lani pa zaradi poškodbe na njem ni sodeloval. Olimpijski zmagovalec je bil leta 1988, a svetovni rekord je popravljal 35 krat. 36-letni atlet je najavil, da se bo umaknil po olimpijskih igrah letos. Bubka je bil eden izmed desetih športnikov, ki so jih izbrali v Mednarodni olimpijski komite.


SLOVENSKI TEKAČI, VABLJENI NA 4. CRONOTRAVERSATA DEL MAESTRO

6. februarja 2000

v Grotta Gigante – Trieste

Jamarski kronometrski individualni tek skozi največjo turistično jamo na svetu pri Brišcikih na tržaškem krasu.

več


Nemška atletska zveza protestira zaradi Otteyeve

Berlin, 26. januarja 2000 (MOREL)- Nemška atletska zveza (DLV) je organizatorju atletskega dvoranskega tekmovanja v Karlsruheu sporočila, da naj ne dovoli nastop Marlene Otteyevi, ker še ni rešen njen škandal zaradi dopinga. Predsednik DLV Diegel je dejal, da bo nastop sramota in da upa, da bodo gledalci v tem nemškem kraju znali “oceniti nastop Otteyeve. Jamajško-ljubljanska atletinja je obtožena, da je jemala prepovedani stereoid nandrolon, kar je ugotovila anti-doping kontrola julija lani v Lozani, toda Atletska zveza Jamajke je sprinterko oprostilo obtožbe. Mednarodna atletska zveza je odločila, da bo konec februarja odločila o vseh dilemah v primeru Otteyeve. Do takrat pa lahko tekmuje. Organizator mitinga v Karlsruhe Sigrid Koenig je vstopil v obrambo atletinji: “Dokler se ji ne dokaže, da je kriva, bom na strani atletinje.” Srdjan Djordjevič, naš in Otteyin trener je trdno prepričan, da atletinja ni jemala prepovedanih poživil.


Doping in Baumann

Berlin, 29. decembra 1999 (MOREL/FONET)- Nemški atlet Dieter Baumann, kateremu je tudi na B kontroli bilo dokazano, da je jemal doping, se je odločil, da bo tožil neznane storilce, ker naj bi mu v pasto za zobe podtaknili anabolik steroid nandralon. A kontrola je bila opravljena 19. oktobra in 12. novembra, v Kreschi pa pred dnevi tudi B kontrola. Baumannov odvetnik je izjavil, da bo tožil Atletsko zvezo Nemčije (DLV), če bo kaznovala atleta pred koncem policijske preiskave. Policijska preiskava je v teku, toda malo je možnosti, da bi našli krivca.


Zlata atletska liga

Berlin, 23. decembra (FONET) - Predstavniki Zlate lige in Mednarodne atletske zveze (IAAF) so sporočili, da bo pet stalnih disicplin v tej ligi. Za velike denarne nagrade se bodo vsako leto borili tekači in tekačice na 100 metrov, tekači na srednje in dolge proge ter skakalci s palico. V koledarju Zlate lige bo tako kot v minulem letu sedem atletskih tekmovanj. Denarna nagrada za zmago na vseh sedmih tekmovanjih ostaja milijon ameriških dolarjev.

Program Zlate lige 2000:
moški: 100 metrov, 1500 metrov, milja, 3000 metrov, 5000 metrov, 400 m ovire, skok v višino, skok s palico, met krogle.
ženske: 100 metrov, 1500 metrov, 100 metrov ovire, skok v daljino, met kopja

Zlata liga, koledar: 30. junija 2000 - Rim, 7. julija 2000 - Pariz, 28. julija 2000 - Oslo, 11. avgusta 2000 - Zuerich, 18. avgusta 2000 - Monte Carlo, 25. avgusta 2000 -Bruselj, 1. septembra 2000 - Berlin.


Pano je uživala doping

Bukurešta, 9. decembra (MOREL) - Najboljša romunska maratonka Florina Pana je uporabila nedovoljena poživila. To je ugotovila antidoping kontrola, ki jo je izvedla Mednarodna amaterska atletska zveza (IAAF). Pana je »zaužila« anabolk steroid nandrolon. Pana, 24 let, je bila 13. na svetovnem prvenstvu v Sevilli.


Določena atletska kros reprezentanca

Ljubljana, 6. decembra 1999 (MOREL)- Tehnični direktor Atletske zveze Slovenije Boris Mikuž je določil slovensko reprezentanco, ki bo nastopila na evropskem prvenstvu v krosu 12. decembra v Velenju. Med člani nas bodo zastopali: Jože Čeh, Igor Šalamun, Robert Kotnik, Tone Kosmač, Aleš Tomič in Roman Kejžar; med članicami: Sonja Roman, Anica Živko, Silva Vivod, Marjana Zajfrid in Veronika Zupanc; med mladinci: Boštjan Buč, Marko Gorenc, Borut Veber, Boris Špes in Klemen Laurenček; med mladinkami: Mateja Hojs, Anja Arzenšek, Nataša Oset, Mateja Šimic in Jožica Hozjan. Reprezentanca bo oblečena v novo Puma opremo. Cilj naših je izboljšanje dosedanjega najboljšega rezultata - 33. mesto. Za to imajo največ možnosti Aleš Tomič, Roman Kejžar, Sonja Roman in Boštjan Buč.


Atleti iz 30 držav

Ljubljana, 6. decembra 1999 (MOREL)- Na evropskem prvesntvu v krosu v Velenju 12. decembra bodo sodelovali športniki iz 30 držav. Organizatorji so dobili prijave več kot 380 atletov in atletinj. Največ prijavljenih je iz Španije in Nemčije - 29, sledijo Italija - 27, nato pa Irska, Portugalska in Slovenija z 21 udeleženimi športniki. Edini zmagovalec iz leta 1998, ki bo branil naslov v Velenju, je Ukrajinec Sergej Lebed. Pričakujejo, da si bo tekmovanje ob Škalskem jezeru ogledalo od 3 do 5 tisoč gledalcev, med njim pa bo več kot 500 tujcev.


Doping kontrola na londonskem maratonu

London, 23.novembra 1999 (MOREL) - Organizatorji londonskega maratona planirajo, da bodo naslednje leto uvedli obvezen krvni test za vse udeležence. Najverjetneje bodo prijavljenci potrebovali potrdilo, da so opravili test v pooblaščenem laboratoriju. Na ta način naj bi se onemogočile manipulacije z krvnim dopingom. Pred tekom si namreč nekateri maratonci vbrizgajo eritropoitein, ki poveča število eritrocitov v krvi.


Szabo bo manj tekmovala

Bukurešta, 23. novembra 1999 (MOREL) - Romunka Gabriela Szabo, ki je bila uradno proglašena za najboljšo atletinjo leta 1999, bo v naslednji sezoni sodelovala na manj tekmah kot letos. Vzrok so olimpijske igre v Sydneju. Sodelovala bo na šestih ali sedemih tekmah, medtem ko je letos na 19. ""Hočem zlato medaljo v Sydneyu na 5 tisoč metrov. V naslednjem letu bom izpustila tekmovanja za zlato ligo, ker je težko ves čas biti v dobri formi," je dejala 24-letna Romunka.


Izbor atleta stoletja

Monaco,22.11.99- Mednarodna atletska zveza (IAFF) je za atleta stoletja zbrala devetkratnega olimpijskega zmagovalca Carla Lewisa, za najboljšo atletičarko pa Fanny Blankers-Koen, štirkratno olimpijsko zmagovalko z Olimpijskih iger 1948. Nagrade je predal monaški princ Albert.


Baumann se ne čuti krivega

Berlin , 22.novembra 1999(MOREL)- Bivši olimpijski prvak Dieter Baumann, ki so ga ujeli pri doping kontroli, ker je uporabljal nedovoljena sredstva, je izjavil, da bo dokazal, da je nedolžen. Baumann, ki je osvojil zlato medaljo v teku na 5000 metrov na igrah v Barceloni 1992, je bil eden najzagriženejših pristašev doping kontrol v atletiki, zdaj pa trdi, da nikoli ni jemal prepovedanih substanc. »To bo moja najtežja tekma. Obstaja način, da dokažem, da nisem kriv,« je dejal Baumann. Nemška atletska zveza je 34-letnega športnika diskvalificirala za dve leti.


Doping med atleti

Monaco , 22.novembra 1999(MOREL)- Veterani svetovne atletike, nosilci zlatih medalj z olimpijskih iger v Barceloni 1992 in svetovni rekorderji Anglež Linford Christie, Kubanec Javier Sotomayor in Nemec Dieter Baumann so pred dvoletno suspenzijo zaradi uporabe dopinga. Na sestanku sveta Mednarodne atletske zveze (IAAF) v Monaku so sklenili, da bo posebno sodišče odločilo o njihovi nadaljnji usodi. Arbitraža IAAF se bo morala odločiti ali sta olimpijska prvaka na 100 in 5.000 metrov, Christie (39 let) in Baumann (34 let) koristila nadralon ter svetovni rekorder v skoku v višino Sotomayor (32 let) kokain.


Novi predsednik atletske zveze

Monako, 19.novembra 1999 (MOREL)- Senegalski odvetnik Lamine Diack postal peti predsednik velike atletske zveze (IAAF), ki združuje kar 210 nacionalnih članic. Ta 87- letni gospod je v zgodovini prvi predsednik Neevropejec. To vlogo je prevzel kot najstarejši podpredsednik. Kongres IAAF bo leta 2001 v kanadskem Edmontonu.


Kenijec Chabet in Mehičanka Fernandezova zmagovalca maratona v New Yorku

New York, 8. novembra 1999 (MOREL) - Kenijec Joseph Chebet in Mehičanka Adriana Fernandez sta zmagovalca maratona v New Yorku, ki je bil že 30 krat. Chebet je slavil s časom 2:09:14, Fernandezova pa je progo pretekla v dveh urah, 25 minutah in 7 sekundah. Drugi je bil Portugalec Domingo Castros, tretji pa Kenijec Semu Korurija. Zmagovalec na zadnjih dveh maratonihh Kenijec Jon Kagve torej ni uspel v tretje.


IAAF
International Amateur Athletics Federation

ARHIV
OKTOBER
NOVEMBER
NOVICE
Umrl Flavio Costa

Rio de Janeiro, 23.novembra 1999 (MOREL) - Nekdanji trener nogometne reprezentance Brazilije Flavio Costa je umrl v bolnici v Rio, potem ko je bil star 93 let. Costa, ki je z ekipo Vasco de Gama osvojil številne naslove prvakov Brazilije, je ostal v spominu Brazilcev po porazu ekipe Brazilije, ki jo je vodil na svetovnem prvesntvu leta 1950, ko so Brazilci v finalu izgubili z Urugvajem 2:1. Čeprav je Brazilcem za naslov bil dovolj neodločen rezultat, se to na igrišču ni zgodilo, in 200.000 razočaranih gledalcev je zapustilo Maracano objokanih.

 

 


slovenski atleti na straneh Zavoda za šport Slovenije

SLOVENSKI ATLETI


© 1994-2000 Si21 / Kabi d.o.o.