F-Secure Anti-Virus

Si21 - ŠPORT -> ATLETIKA                                                               NAŠI NA OI            ARHIV      

1. APRILA VABLJENI NA 5. VIPAVSKI TEK (ni prvoaprilska!)

In še navodilo začetnikom: ne bojte se klikniti na katerokoli povezavo na naših straneh (in teh ni malo), Vse so interaktivne, žive in lepo nakazane in vam vedno ponudijo novo vsebino.

 
24. pariški maraton pred vrati

Pariz. 31. marec

V nedeljo, 9. aprila bo v Parizu že 24. maraton, eden najbolj znanih in obiskanih maratonov na svetu. Organizatorji pričakujejo rekorden obisk, kajti že sedaj imajo potrjenih več kot 31.000 prijav z vsega sveta. med udeleženci bo seveda tako kot vedno, nekaj svetovno znanih maratonce, ki se bodo potegovali za zmago in bogate nagrade ....

več

Edo Bogataj


 

Pomembno srečanje glavnega odbora IAAF

Pariz, Monte Carlo, 2/3. april

V naslednjih dneh bo v Parizu pod predsedstvom Lamina Diacka srečanje glavnega odbora IAAF . Pregledali bodo poročila delegatov z vseh pomembnih tekmovanj v bližnji preteklosti in hkrati obravnavali kandidature posameznih članic za tekmovanja na svetovnem nivoju, ki bodo v letošnjem in v prihodnjih letih ...

več

Edo Bogataj

Zgoraj: Predsednik IAAF Lamine Diack

 

Bostonski maraton pričakuje tekače

Na znamenitem bostonskem maratonu, ki je leta 1996 obhajal že 100. obletnico, tudi letos pričakujejo izjemen obisk okrog 18.000 tekačev, kar bi bilo največ doslej, če izvzamemo že omenjeni jubilejni tek.

več

 

Najavljen štrajk kenijskih tekačev na dolge proge

Po povratku s Svetovnega prvenstva v Vilamouri so Paul Tergat in njegovi kolegi iz reprezentance na novinarski konferenci obtožili člane KAAA ter managerja Patricka Kiambato in svojega trenerja Dana Muchokija, da so z njimi slabo ravnali in jih užalili. Zato zahtevajo odstop teh funkcionarjev ...

Tergat ima sodeč po izjavah na tiskovni konferenci, polno podporo kolegov iz reprezentance.

Pripravil: Edo Bogataj

več


 
Finec Konenen je letošnji najhitrejši pešec na svetu
V Dudincih, znanem atletskem centru na Slovaškem je bilo v soboto, 25.03. že 19. tradicionalno srečanje v hitri hoji. Moški so tekmovali na 5o, ženske pa na 20 km dolgi progi. Dosežen je bil letos najboljši čas na svetu v hoji na 50 km in cela vrsta državnih rekordov, v obeh disciplinah pa tudi nova rekorda proge.

več

Edo Bogataj


 
Najboljši rezultat na svetu na 5.000 m - Sammy Kipketer

Carlsbad, ZDA, 26.marec

Komaj 18-letni Kenijec Sammy Kipketer, dobitnik srebrne medalje na nedavnem svetovnem prvenstvu v krosu na Portugalskem, je že na svojem prvem "izletu čez lužo" zablestel z novim, sicer neuradnim svetovnim rekordom (za kar si je prislužil dodatno nagrado v višini 10.000 dolarjev). V znanem ameriškem atletskem središču Carlsbad je za polnih 12 sekund izboljšal dosedanji, 8 let star  rekord svojega rojaka Williama Mutwola v cestni preizkušnji na 5.000 metrov dolgi progi. Za progo je potreboval  natanko 13 minut.
več iz Carlsbada

Pripravil: Edo Bogataj


 
Romanu Kejžarju je dvakrat uspelo!
 
Torino, 26.marec

Na maratonu v italijanskem velemestu Torinu je Romanu Kejžarju uspelo oboje, kar si je že nekaj časa želel. Postavil je nov državni rekord v tej elitni disciplini, prav gotovo pa je še bistveno bolj vesel in ponosen na drugi dosežek, ki je posledica tega, da je tekel tako dobro, da se je uvrstil na 9. mesto - izpolnil je olimpijsko normo in vstopnica za nastop v Sydneyu je njegova. Čestitamo!

Nov državni rekord v maratonu je od danes dalje: 2:11:50, kar je natanko 1 minuto in 34 sekund bolje od njegovega dosedanjega rekorda!

Fotoarhiv: Edo Bogataj

Po sporočilu italijanskih kolegov pripravil: Edo Bogataj


V Lizboni pa nov svetovni rekord v polmaratonu

Poraženec zadnjega svetovnega prvenstva v krosu Paul Tergat pa je medtem na tradicionalnem lizbonskem polmaratonu dosegel nov svetovni rekord ....                več


 
Naši mladi junaki med svetovno študentsko elito v krosu

Jena, Nemčija - 25.03 ob 20:48 (ekskluzivni link za Si21)

Naši trije študentje, mladi atleti - tekači na dolge proge iz Novega mesta (Irena in Marko) in Prevoj pri Lukovici (Robert), so danes popoldne uspešno zaključili svoj nastop na študentskem svetovnem prvenstvu v Jeni.
Takoj po tekmi nam je Irena neposredno za Si21 sporočila njihove neuradne uvrstitve (zabeleženo pod slikami).

Robert Kotnik, Irena Auersperger in Marko Gorenc v Jeni, Nemčija

Zmagovalec teka med moškimi je bil sicer znan tekač na dolge proge  Avstrijec Gunther Weidlinger  (na sliki desno s številko 237) s časom 35:47, sledili pa so mu 4 Maročani. Podrobni in uradni rezultati so že na voljo na straneh organizatorja.

Med dekleti pa je zmagala Portugalka Amalia Rosa.

Irena Auresperger Robert Kotnik Marko Gorenc
63. mesto (26:02) 89. mesto (39:55) 70. mesto (38:57)

Portreti treh junakov so že nekaj časa na naših straneh, več o prvenstvu v Jeni in vtise naših tekmovalcev pa pričakujemo ob prihodu v domovino.

poročilo iz Jene sledi jutri                                                   Zabeležil: Edo Bogataj


 

Michael Johnson za vedno zapisan v zgodovino atletike

Pretoria, Južna Afrika - 24. marec

Michael Johnson bo za vedno zapisan v atletsko zgodovino. Bil je lastnik dveh svetovnih rekordov, na 200 in 400 m, od včeraj ima v žepu še tretjega - na 300 m. Ta rekord se sicer v statistikah IAAF uradno ne vodi, priznavajo pa ga kot "najboljšo  predstavo" v disciplini, ki je tudi sicer dokaj redko na sporedih uradnih tekmovanj.
Mnogi so se spraševali, če je res v tako odlični formi, da mu bo uspel tudi ta podvig. Zdaj je dvomov konec!      več ...
 

5. Tek na Sv. Primož pri Kamniku

V lepem vremenu se je 110 udeležencev pomerilo na 4 km dolgem gorskem teku na Sv. Primož nad Črno pri Kamniku. Tekma je lepo uspela, saj je zanimiva formula nagradnega sklada pritegnila najboljše slovenske tekače. Z vzorno organizacijo sta se izkazala brata Urh.

več...                                                            Slika: zmagovalca

Poročilo posredoval: Vasja Jerčič


 
Michael Johnson v odlični formi že na začetku sezone
Svetovni rekorder na 200 in 400 m, Michael Johnson je očitno v izvrstni formi na samem začetku atletske sezone. Tudi sam ocenjuje, da je to zelo dober znak.

Pretekli teden je na mitingu za GP v Pietersburgu v Južni Afriki na 200 m tekel izvrstnih 19:71, kar je četrti rezultat vseh časov. S tem je samo potrdil, da so rezultati nedavnih testov pokazali pravo sliko o njegovi pripravljenosti. Tudi pogoji na stadionu so bili tokrat idealni, saj je imel veter v hrbet in to ravno še v dovoljenih mejah (hitrost 1,8 m/s).

več ...


 
Carl Lewis o dopingu in poživilih
 
Rim, 21.03.2000 - Sloviti ameriški atlet Carl Lewis, ki bo na letošnji Olimpijadi v Sydneyu nastopil samo kot predstavnik firme Nike, je na vprašanje, kako on gleda na poživila v športu, odgovoril: "Ko so pred leti kaznovali šprinterja Bena Johnsona, je že kazalo na bolje - sedaj pa je celo bistveno huje kot kadarkoli poprej!"                                               več

 


Noureddine Morceli med kandidati za člana MOK

Lausanne, Švica - 21.03.2000

Svetovno znani tekač na dolge proge, nekdanji večkratni svetovni rekorder Noureddine Morceli je med 44 kandidati za 8 mest člana MOK. Na ta način želi Mednarodni Olimpijski Komite zagotoviti večji vpliv aktivnih tekmovalcev na odločanje. Med kandidati so še mnoga znana imena - imena nekaterih najbolj znanih objavljamo med novicami. Tudi ob teh imenovanjih se je pokazalo, da je atletika res kraljica športov, kajti med kandidati je večina atletov.


 
Pokal SOBOTE - tek na 10.700 m v Novi Gorici
 
Nova Gorica, 19.marec 2000 - Tudi drugi tek, na katerem je letos nastopila, je med dekleti ponovno prepričljivo - zato pa prav nič presenetljivo - dobila Darja Kokalj iz Lukovice, pa čeprav je

imela za petami zelo resno tekmico Veroniko Bohinc, ki pa tokrat ni imela nobenih možnosti za zmago. Medtem pa je v moški konkurenci zmagovalca prejšnjega - Tinjanskega teka, Milana Kotnika, tokrat za nekaj metrov ugnal gorski tekač Stojan Melinc, na tretje mesto pa se je uvrstil domačin Miro Vogrič.

Vtisnite si ta obraz zmagovalke v spomin - pogosto ga boste srečevali

To se je zgodilo dopoldne v Novi Gorici, kjer so prizadevni organizatorji iz "Društva ljubiteljev teka Filipides" (pod vodstvom neumornega Ivana Maffija - na sliki spodaj) pripravili že tretji letošnji tek za pokal časopisa SOBOTA.
Proga sodi po oceni Ivana Maffija, ki je tudi sam tekač, med srednje težke, saj je zelo razgibana in ima največjo višinsko razliko okrog 50 m.

Za organizacijo teka, predvsem pa na račun proge so imeli prav vsi udeleženci same pohvalne besede in lepo bi bilo, ko bi se tudi drugi organizatorji zgledovali po njih.

Rezultati - podatki o absolutnih zmagovalcih so že na voljo na naših straneh in na straneh DLT Filipides.

Besedilo in foto: Edo Bogataj


Svetovno prvenstvo v krosu na Portugalskem

Vilamoura: 18. in 19. marca - v tem Portugalskem mestu je bilo te dni 28.  Svetovno prvenstvo v krosu za članske in mladinske kategorije. 

Tekmovanja se je udeležila tudi naša reprezentanca (2 člana in 2 v mladinca). Vidnejših uvrstitev ni nihče pričakoval, toda naša mlada upa le nista bila povsem brez možnosti.

Na gornji sliki Boris Špes, spodaj levo Borut Veber

Konkurenca na tekmovanju je izredno močna, saj se je do danes prijavilo rekordno število tekmovalcev in reprezentanc. Prvenstva se bo tako udeležilo preko 540 atletov iz 80 držav, članic Mednarodne atletske zveze (IAAF) v moški konkurenci in in skoraj 400 tekačic iz 59 držav v ženski. Tako je krepko prekoračen rekord prejšnjega svetovnega prvenstva v Torinu, Italija, kjer je med moškimi sodelovalo "le" 72 držav.

Poleg njiju bosta naše barve pod vodstvom mag. Marjana Hudeja iz Velenja zastopala še člana Jože Čeh (Lenart) in Igor Šalamun (Maribor). Njihove portrete objavljamo na strani "Obetavni mladi atleti"

Na naših straneh seveda podrobneje poročamo o prvenstvu, objavljamo pa tudi rezultate.

Danes, 19.3. so na sporedu še: kros za mladince (4000 m) in tek na kratki progi (4000 m) v ženski konkurenci ter tek na dolgi progi (8000 m) za moške.

Besedilo in foto: Edo Bogataj


Državno prvenstvo v krosu za pionirje in mladince

Železniki, 11.marca 2000 - V Primčevem logu v Železnikih je bilo to soboto državno prvenstvo v krosu za pionirke in pionirje ter mlajše mladinke in mlajše mladince.  Prireditev so zelo zgledno organizirali domači športni delavci ob pomoči občine Železniki in številnih sponzorjev, toda obisk je bil kljub temu zelo skromen, morda prav zaradi pomanjkljive obveščenosti - malce pa je k slabši udeležbi zagotovo pripomoglo tudi slabše vreme, saj je bilo zelo hladno in vetrovno. 

Prireditev so ob zaključku popestrili še mladinci in mladinke ter članice in člani, ki so se prav tako pomerili v krosu. Članice in mladinke so tekle na 4 km dolgi progi, člani pa na 8 km.

Med moškimi je po silovitem finišu zmagal Marko Gorenc (TK Porotvald) pred mladim gorskim tekačem Kastelicem iz Domžal, pri ženskah pa je mlada Ptujčanka Tamara Steger v finišu ugnala dolgoprogašico Darjo Kokalj.

So med njimi bodoči šampioni? Prav gotovo!

Uradni rezultati državnega prvenstva za mlajše kategorije in mitinga v krosu so objavljeni na straneh AZS, mi pa objavljamo povzetek.


Naši študenti na EP v krosu v Jeni - Nemčija

25. marca letos bo v znanem industrijskem mestu Jena v Nemčiji študentsko svetovno prvenstvo v krosu. Tekmovanja se bo udeležila tudi reprezentanca naše Univerze. Med našimi atleti bo tudi študent Fakultete za strojništvo v Ljubljani Robert Kotnik (sicer že član državne reprezentance na nedavnem EP v krosu v Velenju). Potrjeno udeležbo pa imata še njegova klubska kolega Irena Auersperger in Marko Gorenc.

Več o tekmovanju lahko izveste na naslovu: http://www.cross-wm2000.de/ 

Robert Kotnik

foto-arhiv: Edo Bogataj

Gabriela Szabo na 1.500 in 5.000 metrov

Bukarešta , 8. marca 2000 (MOREL)- Najboljša atletinja v sezoni 1999 Romunka Gabriela Szabo se je odločila, da bo na olimpijskih igrah tekmovala v teku na 1500 in 5000 metrov. Romunka se je obvezala, da bo tekla v teh dveh disciplinah. Obenem je obžalovala, ker na dvoranskem prvenstvu Evrope ni postavila svetovnega rekorda na 3000 metrov. "To je bila ena izmed faz v pripravi na olimpijske igre in pričakovala sem, da lahko tečem hitreje. Verjetno so naredili napako v mojem štabu, ker so mi pripeljali le enega zajca, namesto dveh," je rekla Szabova. "Kljub temu pričakujem, da v Sydneyu ne bom izgubila." Lani Romunka ni izgubila niti enega teka.


Topič: Verjamem v boga, ne v politiko

Beograd, 6. marca 2000 (MOREL)- Jugoslovanski rekorder v skoku v višino Dragutin Topič je v intervjuju za Glas javnosti povedal, da ga politika sploh ne zanima, svoj vstop v JUL pa je pojasnil z izrednim športnim programom. Povedal je, da se na politiko čisto nič ne razume, verjame pa samo v boga in ga priznava za edinega sodnika. Ne obsojam nikogar, vsak ima pravico do svojega mnenja, je menil Topič.


Pokal "SOBOTE" v Tinjanu pri Kopru

Koper, 5.marca
foto: arhiv Edo Bogataj

Na drugem letošnjem teku za pokal SOBOTE, ki je bil v nedeljo (5.03.) dopoldan v Tinjanu pri Kopru, sta v absolutni konkurenci tudi tokrat prepričljivo zmagala Darja Kokalj in Milan Kotnik (na sliki).

 

Posnetek s štarta teka v Tinjanu

Podrobnejše rezultate si lahko ogledate na straneh: http://www.prim-nov.si/sobota, povzetek uradnih rezultatov pa tudi tukaj.

Edo Bogataj


Na vrh strani

Naši atleti na OI 2000

Arhiv

E-mail:
atletika@si21.com
 

SLOVENIJA TEČE ZA ZDRAVJE - 2000

Koledar tekaških in rekreativnih prireditev leta 2000 v Sloveniji.

RAZPISI - SPOROČILA

 

NAJNOVEJŠI  REZULTATI

NOVICE - OBVESTILA

OBETAVNI MLADI ATLETI

GRAND PRIX  -  ZLATA LIGA
ATLETIKA NA OI - KOLEDAR
 
SVETOVNI REKORDI
OLIMPIJSKI  REKORDI

DRŽAVNI  REKORDI

 

SLOVENSKI ATLETI

 

NAŠI ATLETI NA OI - 2000

DO ZAČETKA IGER JE ŠE:

 167 

 dni

 

ARHIV

MAREC 2000
FEBRUAR 2000
JANUAR 2000

DECEMBER '99

NOVEMBER '99
OKTOBER '99

 

Olimpijski komite Slovenije

 

Atletska zveza Slovenije

 

IAAF
International Amateur Athletics Federation

  

Športosplet - spletni časopis

 

Športna unija Slovenije 

 


Slovenski atleti na straneh Zavoda za šport Slovenije

 

Ljubljanski maraton

 


© 1994-2000 Si21 / Kabi d.o.o.