novice
povezave
trgovina
prireditve
NEPREMICNINERACUNALNISTVOAVTOMOBILIZEMOBVESTILATURIZEMPI - PORTALPETYAASTROLOGIJAFORUMTRGOVINA
MARKETING-OGLAŠEVANJESi21 uporablja omrežje SOFTNETSi21 uporablja omrezje
ATLETIKA
ŠPORT

domače novice

tuje novice
društva-klubi
OI - koledar
svetovni rekordi
olimpijski rekordi
evropski rekordi
državni rekordi
Grand Prix
Zlata liga
sveži rezultati
mladi atleti
šport za vse
olimpijske igre
naši atleti na OI
koledar AZS
koledar IAAF

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

F-Secure Anti-Virus

Zaradi obsežnosti strani so starejše aprilske novice že v arhivu "APRIL"

Beograjski maraton dobil tekač iz Lesota

Dva tekmovalca iz Lesota, Moqhali in Percy sta malce nepričakovano prekrižala račune maratoncem iz Južne Afrike, ki so si Beograd izbrali kot kvalifikacijski maraton za nastop na Olimpiadi. Šele na tretje mesto pa se je uvrstil Južnoafričan Peu Lawrence, ki je pred tekmo napovedoval zmago in zanesljivo potrditev svoje dobre forme pred Olimpiado. Čas zmagovalca: 2:15:08. Prav ta tekmovalec je na široko razlagal novo taktiko in opisoval nove metode treninga, a katerimi se nameravajo po uspešnosti Južnoafričani resno približati Kenijcem v tekih na dolge proge. Verjetno bo treba še malce počakati, čeprav nekateri tekači iz Južne Afrike res veliko obetajo.

Med ženskami je slavila Christina Pomacu iz Romunije, ki je na cilj pritekla v času 2:36:54. Za njo se je uvrstila  Rimma Dubovik iz Ukrajine s časom 2:37:35 in Svetlana Tcaci iz Moldavije, ki je pretekla progo v času 2:39:09.

Tekmovanje v maratonu, polmaratonu in teku na 5 km je bilo v izredno prijetnem vremenu, skupaj je tekmovalo okrog 20.000 tekačev (večina v teku na 5 km), pa tudi Beograjčani so množično in toplo pozdravili vse nastopajoče, tako da je prvi maraton po NATO-vem bombardiranju v celoti uspel.

Omembe vreden pa je posebej še nastop 12-letne tekačice Mire Preradović, ki je bila v polmaratonu druga s časom 1:21:45, medtem ko je zmagala uveljavljena in tudi nam znana Olivera Jevtić v času 1:12:36, tretja pa je bila Jelena Raičević (1:23:24)

V moški konkurenci pa je polmaraton dobil Jugoslovan Dragoslav Prpa, ki je za 21 km potreboval 1:08:11. Samo devet sekund je za njim zasotal Latis Mircea iz Romunije, tretji pa je v cilj pritekel Andrei Tarasenko iz Ukrajine 1:09:12).


Presenečenja tudi v Bostonu

Boston, 17. april

Tudi na tretjem velikem maratonu preteklega vikenda ni šlo vse po načrtih in predvidevanjih strokovnjakov in tekmovalcev. Kenijci so resda prevladovali tako v moški kot ženski konkurenci, pa vendar so na prvih mestih imena, ki jih tu ni nihče pričakoval.

Favoritinja ženskega maratona, Etiopijka Fatuma Roba, ki bi ji bila to že četrta zaporedna zmaga v Bostonu, se je tokrat opekla kot prva med favoriti in tek končala na tretjem mestu, čeprav je še dober meter pred ciljem imela drugo mesto. Prav v cilju jo je prehitela Kirgizijka Irina Bogačeva in v cilju sta imeli enak rezultat. Za zmagovalko sta zaostali 16 sekund. Zmagala je Kenijka Catherine Ndereba s časom 2:26:11.

Na slikah: zgoraj Fatuma Roba, spodaj Chebet - obe sliki z lanskega Bostonskega maratona

V moški konkurenci so mnogi napovedovali, da bodo na prvih mestih Kenijci in tako se je tudi zgodilo. Od prvih 10 tekmovalcev je bilo kar 7 Kenijcev, le vrstni red je bil tudi tu glede na pričakovanja in napovedi nekoliko pomešan. Zmagal je Elijah Lagat, ki je v ciljnem šprintu ugnal vse tekmece in s časom 2:09.47, kar ni posebej hitro, za las ugnal Etiopijca Gezahengeja  Abero.
Tek sta končala z istim časom, eden prvih favoritov Moses Tanui pa je za njima zaostal za 3 sekunde.

REZULTATI

MOŠKI:
1. Elijah Lagat (Kenya)  2:09:47
2. Gezahenge Abera (Ethiopia)  2:09:47
3. Moses Tanui (Kenya)             2:09:50
4. Ondoro Osoro (Kenya)            2:10:29
5. David Busienei (Kenya)          2:11:26
6. John Kagwe (Kenya)              2:12:26
7. Laban Nkete (South Africa)  2:12:30
8. Joseph Chebet (Kenya)           2:12:39
9. Julius Ruto (Kenya)             2:13:26
10. Silvio Guerra (Ecuador)         2:14:18
ŽENSKE:
1. Catherine Ndereba (Kenya)       2:26:11
2. Irina Bogacheva (Kyrgyzstan)  2:26:27
3. Fatuma Roba (Ethiopia)          2:26:27
4. Anuta Catuna (Romania)          2:29:46
5. Lornah Kiplagat (Kenya)         2:30:12
6. Ai Dongmei (China)              2:30:18
7. Ornella Ferrara (Italy)         2:30:20
8. Sun Yingjie (China)             2:31:22
9. Marta Tenorio (Ecuador)         2:31:49
10. Elana Meyer (South Africa)  2:32:09

Prvi nastop Marion Jones letos - popoln uspeh

Walnut, Los Angeles, 17. april

Marion Jones je izpolnila obljubo in v teku na 400 m (v disciplini, ki je sicer ne mara preveč in na tej razdalji tudi redko nastopa) zmagala s časom pod 50 sekundami (tekla je 49.59). Izpolnila se ji je predvsem želja po zmagoslavnem povratku na atletske steze. Po resni in neugodni poškodbi hrbta v teku na 200 m na lanskem Svetovnem prvenstvu v Sevilli, je dokazala, da je iz pravega testa in da njena napoved, da bo v Sydneyu osvojila 5 zlatih medalj, ni iz trte zvita.

Marion Jones

"Najbolj sem vesela, da je to za menoj - vsaj do septembra!", je vidno razpoložena komentirala svoj nastop.

V tem teku je Marion zares prepričljivo premagala vse tekmice, med njimi tudi Inger Miller (ki je v Sevilli osvojila zlato na 200 m prav po "zaslugi" poškodbe Marion). Millerjeva je bila tokrat zadnja, čeprav je do polovice proge vodila - 8. mesto je osvojila s časom 55:21)

Tudi drugouvrščena, nekdanja sotekmovalka Jonesove na Univerzi North Carolina LaTasha Colander-Richardson je zaostala za Marion več kot sekundo (51.16), tretja pa je bila Donna Fraser (51.62). Ko so Marion po teku vprašali, čeje to sporočilo Millerjevi, je le odkimala, dodala pa, da je to prej sporočilo trenerjem reprezentance: "Če za OI slučajno  potrebujejo članico za štafeto 4 x 400 m, naj zdaj vedo, da sem pripravljena!"

Na tem mitingu je nastopil tudi soprog Marion Jones C.J. Hunter in kroglo vrgel 21,20 m ter tako za skoraj meter in pol premagal Johna Godino, srebrnega iz Atlante.

Inger Miller lani v Sevilli

V tekih na 100 m je tokrat v odsotnosti Mauricea Greena, ki je znova odpovedal nastop tik pred zdajci, slavil veteran Mike Marsh (zlata na Olimpiadi 1992). Tekel je zanj več kot odličnih 9.90, na 200 m pa je s časom 20.02 zmagal Jamajčan Chris Williams.

20. Londonski maraton postregel s presenečenji

London, 16. april

Prvo pravo presenečenje so bili že vremenski pogoji, ki so bili tokrat skoraj idealni - po skoraj celem tednu, ko je neprestano deževalo in je ves čas pihal močan veter, se je zjutraj ob 9:00 zjasnilo in tudi veter je ponehal.

In prav ob 9:00 uri so se na pot podale maratonke. Dve tekačici, Kenijki Pamela Kimaiyo in Nastja Wijenberg, ki naj bi vodili tek, sta to vlogo dobro opravljali do nekako druge milje, ko sta še "vlekli" favorizirani Teglo Loroupe in Joyce Chepchumba. Na 4. milji pa sta se prijateljici in favoritinji tega maratona naenkrat odločili za povsem svojo taktiko in povedli, rojakinji pa pustili za seboj kakšnih 30 m. Na Tower Bridgeu jih je nato ujela Rusinja Lyubov Morgunova, na polovici proge pa je pobudo nenadoma prevzela Avstralka Kerryn McCann in v vodstvu vztrajala vse do 30. km, nedaleč za njo pa so tekle Lidia Simon, Tegla Loroupe, Joyce Chepchumba in Adriana Fernandez. Te tekmovalke so tudi končale tek kot najboljše v naslednjem vrstnem redu:

Zmagovalka Tegla Loroupe

Najbolj razveseljivo je, da je prvih pet tekmovalk doseglo čas pod 2:26.00.

1. T. Loroupe Kenija 2:24:33
2. L. Simon Romunija 2:24:46
3. J. Chepchumba Kenija 2:24:57
4. A. Fernandez Mehika 2:25:42
5.  K. McCann Avstralija 2:25:59

osebni rekord

Tega, kar se je zgodilo na tokratnem moškem maratonu, pa zares ni nihče pričakoval, le največji dvomljivci in "poznavalci" so sklepali, da je morda prvi favorit tega teka Khalid Khannouchi le preveč obremenjen s svojo borbo za državljanstvo in zatorej premalo skoncentriran na tek. Imeli so prav. Da je veliko presenečenje na pomolu, je kazalo že po dobri polovici teka.

Antonio Pinto

Moški maraton se je začel pol ure za ženskim in tudi tokrat sta bila dva "zajca" določena, da poskrbita za čim boljše uvodne kilometre. To vlogo sta do 4. milje Brazilec Daniel Lopes in Mehičan Andres Espinosa dobro opravila, potem pa je začel pospeševati rekorder londonske proge in dvakratni zmagovalec (1992 in 1998), Antonio Pinto. Tesno za petami sta mu bila tedaj še dva tekača, ki so ju nekateri tudi uvrščali med favorite, Maročan El Mouaziz in Gert Thys iz Južne Afrike. pa nista prav dolgo vzdržala tempa, ki ga je narekoval Portugalec. Lanski zmagovalec El Mouaziz se je sicer trudil, a Pintu tokrat nihče ni mogel ustrezno parirati, niti Mouaziz. 

Pinto je tako dosegel nov evropski rekord in peti najboljši rezultat vseh časov.

Najbolj prijetno je gotovo presenetil nastop debitanta, Južnoafričana Hendricka Ramaalaja, osebni rekord pa je tokrat ponovno izbojšal tudi evropski prvak, Italijan Stefano Baldini, pa tudi olimpijski zmagovalec iz Atlante Josiah je končno popravil slab vtis iz preteklih sezon. zanj in njegovega obolelega trenerja Jacquesa Malana pa je gotovo najbolj razveseljivo, da je Thugwane vendarle izpolnil olimpijsko normo, saj je tekel pod 2:11:00, kot je napovedoval.

Prvi favorit se je moral na koncu celo zelo potruditi, da je osvojil vsaj 3. mesto, pa vendar je za svojim svetovnim rekordom zaostal kar skoraj 3 minute.

1. A. Pinto Portugalska 2:06:36 nov evropski rekord
2. A. El Mouaziz Maroko 2:07:33
3. K. Khannouch Maroko 2:08:36
4. W. Kiplagat Kenija 2:09:06
5. H. Ramaala J. Afrika 2:09:43 osebni rekord

Tudi v Rotterdamu ni šlo po načrtih favoritov

Rotterdam, 16. april

Kenijec Kenneth Cheruiyot je na današnjem Rotterdamskem maratonu zmagal v času 2:08.22 (rezultat je še neuraden), le 9 sekund je za njim zaostal Španec Javier Cortez (2:08:31), še nadaljnjih 7 sekund pa Brazilec Vanderlei Lima (2.08:48).

Tako so že na začetku oblikovali skupino vodilnih 30, ki se je nato kmalu skrčila le še na sedem tekačev, na 40. km pa so bili v ospredju le še štirje. Prvega favorita tega maratona Tole v tej skupinici že ni bilo več. v zadnjih 2 km je najprej potegnil Brazilec Lima, a ga je Cheruiyot takoj ujel in nato ni več dovolil presenečenja, Limo pa je nazadnje prehitel še  Cortez.

Tekači so sicer tekli v suhem vremenu, vendar pa močan in hladen veter ni dovoljeval, da bi se kdo od tekmovalcem približal rekordu proge, ki znaša 2:06.50. Tek so povedli Lima, Ngopulos in nesporni favorit Etiopijec Tesfaye Tola.

Posnetek z lanskega maratona

Med dekleti je prepričljivo zmagala prva tekmovalka iz Španije, 36-letna Ana Isabel Alonso v času 2:30:21, ki je tudi daleč od rekorda, ki ga je pred dvema letoma tu dosegla Tegla Loroupe (njen rekord znaša 2:20:47).


Domačina, brata Ahansal ponovno z roko v roki

Tokrat je tekače pestila še bolj izsušujoča vročina kot prejšnje dni, pa tudi sunki peščenega viharja so bili dosti močnejši, tako da ne preseneča, da sta četrto etapo od Dayet Chegaga do Jebel Megaga na jugovzhodu Maroka, blizu alžirske meje najlaže premagala brata Ahansal, ki sta takorekoč domačina in najbolj vajena tovrstnih naporov.

Za drugo mest se še vedno potegujeta tudi Španec Jose Fernandez in Francoz Gilles Diehl. Ogorčena borba za zmago bo tudi pri dekletih, največ možnosti pa imata glede na dosedanje rezultate v prvih treh etapah Američanka Cathy Tibbets in Francozinja Pascale Martin.
Ta etapa je obenem najdaljša od vseh, saj so morali tekmovalci premagati 76 km dolgo pot skozi puščavo. Da si boste lažje predstavljali ta napor, naj dodamo, da so se temperature tega dne povzpele celo do 50 stopinj Celzija. Brata Ahansal sta to razdaljo zmogla v 6 urah in 15 minutah. V sredo12. aprila zvečer sta vidno utrujena, a nadvse zadovoljna novo skupno zmago ob prihodu na cilj proslavila z značilnim stiskom rok.


Bo povratek na stezo uspešen tudi za Marion Jones?

Raleigh, ZDA, 12. april

Dober, prepričljiv nastop v tem štafetnem teku na progi, ki jo Marion sicer redko teče, bi ji lahko celo zagotovil mesto v ameriški štafeti 4 x 400 m, kar naj bi bil eden od petih nastopov, ki jih 24-letna Marion Jones načrtuje za Sydney. Razmišlja pa še o zlati medalji na 100 in 200 m, skoku v daljino in štafeti 4 x 100 m. Dokončno odločitev pa bodo trenerji in selektorji ameriške reprezentance sprejeli seveda šele na uradnih kvalifikacijah, ki bodo julija v Sacramentu, Kalifornija. 

Glede  na izjemno hitrost bo Marion prav gotovo članica ameriške štafete 4 x 100 m, na kvalifikacijah za reprezentanco pa ne bo tekla na 400 m, temveč se bo osredotočila na svoji paradni disciplini 100 in 200 m ter skok v daljino.

Prav zato utegne biti njen nedeljski nastop na 400 m njena kvalifikacija za štafeto ZDA, saj drugih nastopov na tej progi za letos ne načrtuje več. Zanimiv je med drugim prav gotovo  podatek, da je prav na tem tekmovanju lani Marion dosegla svojo edino zmago na 400 m v pretekli sezoni. njen lanski čas: 50.79.

Takole je po treningu na North Carolina State University v mestu Raleigh komentirala svoj povratek na steze: "Moja poškodba je popolnoma sanirana in prepričana sem, da bom s svojim nastopom v nedeljo lahko prepričala vse tiste, ki dvomijo v mojo sposobnost dobro teči tudi na 400 m! Če kdo dvomi vame! Pripravljena sem vsaj tako dobro kot v najboljših časih, če ne celo bolje! Čeprav sem bila v Sevilli močno razočarana, sem sedaj le še bolj prepričana, da sem sposobna dobiti vseh pet medalj - in to se bo zgodilo v Sydneyu!"

Marion ob poškodbi v Sevilli

To možnost so napovedali organizatorji, potem ko je Inger menda sama izrazila željo nastopiti na tej tekmi. Novica še ni potrjena. Millerjeva je bila prvotno predvidena le za tek a n100 m, v katerem bo nastopila tudi Chanda Sturrup z Bahamov, ki je lani tekla 10.96

Na tej tekmoi bo nastopil tudi svetovni rekorder na 100 m Maurice Greene, ki je pretekli teden v zadnjem trenutku odpovedal nastop na podobnem tekmovanju v Texasu - tekel naj bi v štafetah 4 x 100 in 4 x 200 m. Svojo odpoved je opravičil s poškodbo desne noge, za katero pa zdaj pravi, da ni nič zaskrbljujočega. Na tokratnem teku naj bi bila resnejša nasprotnika Kevin Little, tretji na svetu na dvoranskem SP 1999 in "veteran" Jon Drummond.

Kaj lahko pa se zgodi, da se bo na tej tekmi Marion pomerila z rojakinjo Inger Miller (na sliki desno), svetovno prvakinjo na 200 m.

Inger Miller

Na istem tekmovanju bo nastopil tudi mož Marion Jones (to je bil celo eden od njunih pogojev za nastop), metalec krogle C.J. Hunter (na sliki desno) in zelo verjetno jo bo ob njenem nastopu tudi tokrat v zanj značilnem slogu spodbujal s tribun.

Maurice Greene

C. J. Hunter, soprog in vnet navijač Marion Jones

 

Pripravil: Edo Bogataj

V teku na 100 m naj bi bil favorit Ato Boldon (na sliki levo)  iz Trinidad & Tobaga, vendar mu ne bo lahko. Eden od konkurentov mu bo med drugimi petkratni prvak tega tekmovanja in olimpijski prvak na 200 m z Olimpiade 1992, Američan Mike Marsh. Tekmovanje bo po udeležbi zares na visokem nivoju, saj bodo med drugimi na 400 m z ovirami nastopile Andrea Blackett z Barbadosa, Debbie-Ann Parris iz Jamajke in Američanka Tonja Buford, ki se ponaša z drugim rezultatom vseh časov na svetu na 400 m z ovirami.


Prvi letošnji miting pod okriljem IAAF v Franciji
 
Osrednja osebnost tega mitinga bo prav gotovo Donovan Bailey iz Kanade , ki je aktualni olimpijski prvak na 100 m in hkrati tedanji svetovni rekorder. V Atlanti je namreč tekel 9.84. Ta rekord mu je Junija lani odvzel Američan Maurice Greene, ki je dosegel 9.79. Letos Bailey še ni dosegel vidnega rezultata, ga pa napoveduje za tokratni miting, medtem ko je Greene v odlični formi. Da pa se tudi Bailey, ki mu je poškodba skorajda ohrozila nadaljnjo kariero, vrača v formo, je dokazal 8. aprila v Texasu, ko je za reprezentanco tekel v štafeti. IAAF Permit Meeting, ki bo tokrat na otoku Martinique v mestecu Fort-de-France, bo postregel z nekaj zanimivimi preizkušnjami, predvsem pa bo nakazal, kako so pripravljeni posamezni atleti, od katerih se na OI v Sydneyu veliko pričakuje.

Bailey je po teku, čeprav tudi tokrat ni tekel najbolje, zadovoljen in nasmejan dejal: "Moj edini cilj sedaj je, da se dobro pripravim in poskušam dokazati, kar se je mnogim zdelo nemogoče - po poškodbi Ahilove tetive še drugič zmagati na Olimpiadi. Res pa je, da moram najprej doseči kanadsko kvalifikacijsko normo, ki znaša 10.23. Za sedaj me ne vznemirjajo tisti, ki so boljši od mene, pomembno je, da se odlično počutim in da je z mojo nogo vse v redu!"

V preizkušnji na 200 m bo prva figura tega mitinga zagotovo dvakratni zmagovalec s predhodne Olimpiade Ato Boldon (na sliki desno) iz Trinidad & Tobaga, medtem ko bo na 400 m svojo formo dokazoval med drugimi tudi francoski reprezentant Stephane Diagana. To bo tudi prva letošnja preizkušnja za francoskega skakalca s palico Jeana Galfiona, ki bo na otoku Martinique s svojo skupino skakalcev Maurice Houvion že od 18. aprila.

Med dekleti bo največ pozornosti deležen nastop svetovne prvakinje v sedmeroboju, prav tako Francozinje Eunice Barber, ki se namerava preizkusiti tako v teku na 100 m kot na 100 z ovirami.

Povzetek pripravil: Edo Bogataj


Zmagovalec Londonskega maratona že znan?

Večina atletskih strokovnjakov se strinja, da je maroški atlet, sicer tudi najhitrejši maratonec doslej in svetovni rekorder, Khalid Khannouchi že vnaprej aboniran na prvo mesto na nedeljskem londonskem maratonu.

Khanouchi je namreč oktobra lani v Chicagu dosegel rekordno znamko 2:05:42 in ta dosežek bo verjetno še

nekaj časa nedosegljiv vsem drugim maratoncem. Toda čeravno je na nedavni tiskovni konferenci dejal, da mu je nastop v Londonu trenutno edini cilj, o vsem ostalem pa bo razmišljal kasneje, je vendarle pod velikim pritiskom. 

Foto arhiv: IAAF

Dilemo, v kateri se je znašel, je pojasnila njegova žena Sandra: "Moral se je odločiti. Če bi namesto v Londonu nastopil na kvalifikacijah v ZDA, potem pa ne bi dobil državljanstva, bi izgubila vse! Poleg tega si zelo želi nastopiti prav tu, ker želi dokazati, da je najboljši. Njegov nastop bo vsekakor odmeven, kajti ne bo tekel za denarno nagrado ampak zato, da bi dosegel čim boljši rezultat".

Tudi če ne o nastopil na kvalifikacijah za ameriško reprezentanco, bi še vedno lahko postal njen član - pogoj pa je seveda državljanstvo. Toda tudi, če uspe v tem, mu nastop na OI v Sydneyu pod ameriško zastavo še ni zagotovljen. Maroška atletska federacija, ki ji je Khannouchi pred leti očital, da ga ovira pri njegovem razvoju (zato je tudi zapustil domovino), bi mu lahko znova ponagajala. Po pravilniku MOK lahko namreč športnik, ki zamenja državljanstvo, nastopi za novo državo šele po preteku treh let. Vendar pa Khalid lahko računa na dobrohotnost članov MOK, ki bi to pravilo lahko tudi ignorirali, če le ne bo pritožbe Maročanov.

Sicer pa mu bodo v Londonu edina resnejši konkurenti Josiah Thugwane iz Južne Afrike, lanski zmagovalec, Khalidov rojak Abdelkader El Mouaziz in dvakratni zmagovalec Londona, Portugalec Antonio Pinto.

Prevod preskrbel: Edo Bogataj


Josiah Thugwane bo tekel zase ter  za prijatelja in trenerja

"Malan mi je bil manager, agent, trener, prijatelj, skratka vse!", je dejal Thugwane. Pomagal mu je k vzponu in iz njega "naredil" olimpijskega prvaka. Josiah zato čuti, da to preprosto mora narediti, pa čeprav ponovno postavlja na kocko svoj ugled. kaj lahko se mu zgodi, da bo končal podobno klavrno kot na zadnjih dveh londonskih maratonih.

Malan je zbolel za rakom na jetrih in že leta so mu zdravniki dajali kaj malo upanja - celo odkrito so mu rekli, da mu preostaja le še 12 do 18 mesecev življenja. Thugwaneja je to zelo potrlo. "Podrl se mi je ves svet!", je večkrat ponavljal in na ta način opravičeval svoje neuspehe, ki so se vrstili po Atlanti.

Posebno zanimiva je njegova zgodba o neuspehu leta 1998, ko se je pritoževal, da se je poškodoval, ko je moral preskočiti invalida-tekača na vozičku, ki da mu je prekrižal pot. Njegov trener Malan ima sicer drugačno razlago.

"Joshua je ta tek že začel zelo slabo, vse to pa zgolj zato, ker sem mu malo pred tem povedal za svojo bolezen. Skrbelo ga je, kaj bo z menoj in nekako podzavestno je imel občutek, da ima zato raka tudi on! Letos sem ga moral prepričati, da mi prav nič ne pomaga njegova zaskrbljenost - o tem bom razmišljal jaz sam . On naj le dobro teče in tako mi bo najbolj pomagal".

Joshua Thugwane po zmagi v Atlanti

Malanu so letos zdravniki "napovedali" še nadaljnjih 12 do 18 mesecev življenja in sedaj Joshiah nagonsko čuti, da s svojim tekom in uspehom lahko tudi zares pomaga svojemu prijatelju v njegovi borbi z zahrbtno boleznijo. Zdaj sta oba vse bolj prepričana, da jima bo uspelo. In oba si silno želita, da bi Joshiah lahko nastopil na Olimpiadi v Sydneyu in imel tako možnost braniti zlato iz Atlante. "Če bi ga lahko videl nastopiti še na drugi Olimpiadi, bi se mi izpolnila življenjska želja. Upam da mi bo uspelo "odkupiti" še toliko časa in srčno upam, da mu bo uspelo izpolniti olimpijsko normo, ki znaša 2:11:00. Sposoben je tega!", je žalostno zgodbo končal Jacques Malan.

(Izvor: Electronic Telegraph)        Zgodbo prevedel: Edo Bogataj


Maratoni po svetu - april in maj 2000
 
Na posameznih logotipih so povezave na uradne strani organizatorjev teh prireditev. Poleg omenjenih so te dni še maratoni v Beogradu, Wroclawu in Budimpešti, vendar njihovi spletni naslovi niso znani.

Posebno pozornost tokrat namenjamo praškemu maratonu, ki se vse bolj uveljavlja in h katerega ogledu vas vabijo člani MTS Gorenje iz Velenja. razpis njihovega povabila je objavljen tudi na naših straneh.

 

Poleg maratonov, ki smo jih na naših straneh že podrobneje predstavili, vam tokrat ponujamo še predstavitev koledarja največjih maratonov tem mesecu in v maju 2000.

Posnetek je z letošnjega praškega polmaratona, ki je bil pred kratkim

Londonski maraton

16.04.2000

 
Hamburški maraton

16.04.2000

 
Rotterdamski maraton

16.04.2000

Bostonski maraton

17.04.2000

Padovanski maraton

30.04.2000

 
Dunajski maraton

21.05.2000

 

Praški maraton

21.05.2000

   
Tu pa sta še dva naslova strani, kjer so zbrane najpopolnejše informacije o vseh maratonih po svetu:
  www.mech.kuleuven.ac.be/~tvginder/kalender.html
www.runnersweb.com/running.html

Povzetek pripravil: Edo Bogataj


Sotomayorja puščajo v negotovosti vse do 2. junija

Monte Carlo, Monaco - 8. april

Mednarodna atletska zveza je potem, ko je antidoping test na Pan Ameriški igrah lani v Winipegu v Kanadi pokazal, da naj bi svetovni rekorder Javier Sotomayor jemal kokain. Najprej so mu odvzeli osvojeno zlato medaljo, nato pa so ga predali posebni tričlanski komisiji, ki naj bi pregledala vse materialne dokaze, zaslišala Sotomayorja in nato odločila o njegovi nadaljnji usodi. V tej komisiji so: Christoph Vedder iz Nemčije, Lin Kok Loh iz Singapura in Affimar Cabo Verde Jr. iz Brazilije.

.

Sotomayor sicer trdi, da nemoteno trenira, vseeno pa je pod hudim pritiskom - grozi mu namreč dvoletna prepoved nastopanja na vseh mednarodnih prireditvah, kar bi hkrati pomenilo, da ne bo smel nastopiti na OI v Sydneyu, ki bi bila po vsej verjetnosti njegova zadnja olimpijska preizkušnja

Sotomayor, narodni junak na Kubi (podpira ga celo sam predsednik Fidel Castro), se je zaslišanja 7. aprila udeležil skupaj s predsednikom kubanske atletske zveze Albertom Juantoreno, olimpijskim prvakom na 400 in 800 m iz Montreala. Sotomayorja podpira tudi njegova zveza, oboji pa trdijo, da so bili vzorci urina namerno zamenjani. trdijo, da imajo dokaze, da naj bi noben atlet, ki bi zaužil toliko kokaina, kot naj bi ga po obtožnici zaužil on, ne bil sposoben tekmovati, kaj šele zmagati na takšni prireditvi in v tako močni konkurenci.

Komisija se je zaenkrat odločila, da bo pretehtala vse možne dokaze, ki jih je predlagal Sotomayor in njegova zveza, zato so dokončno odločanje preložili na 2. junij.

Povzetek pripravil: Edo Bogataj


Kenijski tekači in tekačice preplavili Washington

Washington DC, 10. april

Prevlada Kenijcev v tem 28. po vrsti teku na 10 milj sicer ni kdove kakšno presenečenje, vseeno pa je malce nenavadno, da so tako zasenčili vse ostale tekače, da se bo še dolgo govorilo o tem podvigu.

26-letni Cheruiyot se je boril z nizkimi temperaturami, ki so te dni vladale v tem delu ZDA, oviral pa ga je tudi močan veter (okrog 48 km/h) z reke Potomac River, toda Kenijec je vseeno pretek to razdaljo okrog washingtonskega Tidal Basin v spoštovanja vrednem času.

Sledili so mu: Joseph Kimami, 27, ki je 1999 zmagal tek 10-milj "Cherry Blossom". Tokrat je dosegel 46:10. Ostali kenijski tekači so se razvrstili takoj za njima: John Korir (46:19), Domenic Kirui (46:21), Joshua Chelanga (46:25), David Makori (46:57), Philip Kurui (47:31) in Felix Limo (47:31).

Prvi domačin, Američan Jimmy Herald, 32, iz Louisvilla - Kentucky., ki je nedavno na ameriških kvalifikacijah za maraton zasedel prvo mesto, je bil tokrat deveti s časom 47:59, deseti pa njegov rojak Keith Dowling, 30, iz Boulderja - Colorado s časom 48:01.

Ta tej je bil sicer prirejen kot zaključek dvotedenskih prireditev pod skupnim imenom Cherry Blossom (češnjev cvet), ki so se odvijale v Tidal Basin, vzhodno od Lincoln Memoriala. 

Rezultati prvih 10 v moški in ženski konkurenci:

MOŠKI: 1. Reuben Cheruiyot, 26, Kenya, 46 minutes, 7 seconds; 2. Joseph Kimani, 27, Kenya, 46:10; 3. John Korir, 24, Kenya, 46:21; 4. Domenic Kirui, 32, Kenya, 46:21; 5. Joseph Chelanga, 26, Kenya, 46:25; 6. David Makori, 26, Kenya, 46:57; 7. Philip Kurui, 26, Kenya, 46;25; 8. Felix Limo, 19, Kenya, 47:31; 9. Jimmy Herald, 32, Louisville, Kentucky., 47:59; 10. Keith Dowling, 30, Boulder, Colorado., 48:01.

ŽENSKE: 1. Teresa Wanjiku, 25, Kenya, 55:53; 2. Jane Omoro, 27, Kenya, 55:58; 3. Jane Ngotho, 32, Kenya, 56:04; 4. Nuta Olaru, 29, Romania, 56:07; 5. Salena Chirchir, 31, Kenya, 57:34; 6. Alisa Harvey, 34, Manassas, Virginia, 58:06; 7. Martha Merz, 37, Mystic, Connecticut., 59:55; 8. Lori Stich, 29, Stanwood, Michigan, 1:00:22; 9. Judy Maguire, 41, Clearwater, Florida, 1:00:26; 10. Patti Shull, 41, Ashburn, Virginia, 1:00:56.

Povzetek pripravil: Edo Bogataj


Trije novi svetovni rekordi tudi uradno potrjeni

Monaco, 10. april

Avstralka Melissa Rollison je v Sydneyu 25. februarja dosegla nov najboljši čas na svetu v teku na 3.000 m SC. Njen rekord, ki ga je IAAF te dni uradno potrdila, znaša 10:10.73. Prejšnja svetovna rekorderka je bila Američanka Courtney Pugmire (njen rekord je znašal 10:23.47), ki je svoj rekord dosegla 26.06.1999 na OI v Atlanti. Steeplechase je bil tedaj sploh prvič uradno uveden kot ženska mladinska disciplina.

Glavni odbor IAAF pa je na isti seji priznal tudi dva nova dvoranska svetovna rekorda v teku na 1.000 m, ki ju je Wilson Kipketer postavil februarja letos. Najprej je 6. februarja v Stutgartu tekel 2:15.25, nato pa je lastni rekord že čez 14 dni, torej 20. februarja v Birminghamu še izboljšal na 2:14.96. S prvim rekordnim tekom je za stotinko sekunde izboljšal rekordno znamko, ki je dotlej pripadala prav tako znamenitemu Alžircu Noureddinu Morceliju. Kipketer, ki je med drugim tudi svetovni rekorder na 800 m (v dvorani in zunaj!), je tako na najboljši možen način napovedal, kdo bo kraljeval na srednjih progah v Sydneyu.

Fotoarhiv: IAAF

Takole pa je potekal razvoj svetovnega rekorda na 1.000 m od 1.1.1997, ko je IAAf to disciplino uradno priznala:

2:14.96

Wilson Kipketer

DEN

Birmingham

20 Feb 2000

2:15.25

Wilson Kipketer

DEN

Stuttgart

6 Feb 2000

2:15.26

Noureddine Morceli

ALG

Birmingham

22 Feb 1992

2:16.4

Rob Druppers

HOL

Den Haag

20 Feb 1988

2:18.00

Igor Lotaryev

URS

Moskva

14 Feb 1987


E-mail: atletika@si21.com

RAZPISI - SPOROČILA

"SLOVENIJA TEČE ZA ZDRAVJE"

    

COOPERJEV TEST

  

4. MAJA  TEK NA LJ. GRAD 

 

6. MAJA  "TEK TROJK OB ŽICI"

 

7. MAJA - TRŽAŠKI MARATON

 

In še navodilo začetnikom: ne bojte se klikniti na katerokoli povezavo na naših straneh (in teh ni malo), So interaktivne in lepo nakazane in vam vedno ponudijo novo vsebino.

 

 

SLOVENSKI ATLETI

 

SLOVENSKI KLUBI

  • AK Olimpija

  • AD ŽAK-MASS

  • AK Koper

  • AK Velenje

  • AD Kladivar

  • TK Portovald CP

  • AK Krka-Telekom

  • AK Postojna

  • AK Sevnica

  • AD Maribor

  • AD Nova Aurora

  • DLT Filipides

  • TK Kobarid

  • AK Rudar

  • AK Ptuj

  • AK Triglav

  • AKZreče

  • AD Železniki

  • AK Lenart

  • AK Lendava

  • AK Domžale

  • KAK Ravne

  • AD Kronos

ARHIV

APRIL 2000 - po 15.04

APRIL 2000 - do 15.04

MAREC 2000

FEBRUAR 2000

JANUAR 2000

DECEMBER '99

NOVEMBER '99

OKTOBER '99

 

Primorske novice - SOBOTA

Dunajski maraton

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

| novice | Morel | gospodarstvo | kultura | svet | Slovenija | šport | TV | film | glasba | nepremičnine | računalništvo |
| avtomobilizem | obvestila | turizem | šolstvo | Petya | forum | povezave | astro novice | trgovina |
Urejanje in oblikovanje "Atletike": Edo Bogataj , Pečarjeva 14, SI-1231 Črnuče
Tel./fax:01/537-55-68 GSM: 041/288-729
, atletika@si21.com

© 1994-2000 Kabi d.o.o. / Si21 - Vse pravice pridržane