novice
povezave
trgovina
prireditve
NEPREMICNINERACUNALNISTVOAVTOMOBILIZEMOBVESTILATURIZEMPI - PORTALPETYAASTROLOGIJAFORUMTRGOVINA
MARKETING-OGLAŠEVANJESi21 uporablja omrežje SOFTNETSi21 uporablja omrezje
ATLETIKA

ŠPORT

domače novice

tuje novice
društva-klubi
portreti atletov
OI - koledar
svetovni rekordi
olimpijski rekordi
evropski rekordi
državni rekordi
Grand Prix
Zlata liga
sveži rezultati
mladi atleti
šport za vse
olimpijske igre
naši atleti na OI
koledar AZS
koledar IAAF

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

F-Secure Anti-Virus

Predstavitev slovenskih atletov, ki so že  izpolnili olimpijsko normo za nastop na OI v Sydneyu.

Vse atlete - olimpijske kandidate predstavljamo tudi na posebni strani, kjer bomo v kratkem uvedli še nekaj novosti ...

Obiščite nas ponovno!

SODELUJTE V NAGRADNI IGRI

S teboj smo, Brigita!

Vse najboljše za 30. rojstni dan.

Ljubljana, 13. maj

Naša daleč najboljša atletinja zadnjih nekaj let, Brigita Bukovec, srebrna na zadnji Olimpiadi v Atlanti v teku na 100 m z ovirami, je bila te dni znova operirana in zaradi teh nepričakovanih težav bo po besedah zdravniške ekipe nekaj dni ostala v bolnišnici, s treningom pa bo lahko nadaljevala najprej čez 14 dni. To je po besedah njenega trenerja Jureta Kastelica (slika levo) ravno še zadnji rok, če želi Brigita ujeti ritem in se dovolj dobro pripraviti, da bi potrdila olimpijsko normo, ki znaša 13.10. Časa ima do 21. avgusta, ko bo OKS dokončno odločil o potnikih za Sydney.

Vsi ljubitelji atletike pa si srčno želimo, da bi Brigito lahko čimprej spet videli v zmagovalni pozi, v kakršni jo prikazuje spodnja slika, četudi za začetek samo na treningu. 

Brigita v nedeljo, 21. maja praznuje svoj 30. rojstni dan. Čestitke in lepe želje po čimprejšnjem okrevanju ji lahko pošljete tudi neposredno s teh strani na naš naslov. Posredovali jih ji bomo.

Urednik

Mednarodni EAA miting Maribor 2000
27.in 28. maja bo v Mariboru na atletskem stadionu v Športnem parku Tabor veliko mednarodno atletsko prireditev, EAA miting v mnogobojih in DP v mnogobojih za vse kategorije. Program prireditve je sestavljen tako, da bo vsakdo, ki ga zanima šport v dvodnevnem dogajanju našel nekaj zanimivega, Mariborčanom pa ponujamo priložnost, da lahko tudi aktivno sodelujejo na tej prireditvi.
Na mednarodnem mitingu bodo sodelovali tekmovalci iz 11 evropskih držav: Rusije Slovaške, Češke, Hrvaške, Norveške, Belgije, Danske, Ukrajine, Avstrije, Poljske, Madžarske.

Podrobne informacije o mitingu so na straneh AD MAribor98.

Mednarodni miting v Novi Gorici

Nova Gorica, 14. maj

V goriškem športnem parku je bil v nedeljo mednarodni atletski miting na katerem se je med seboj pomerilo 176 atletov in atletinj in 28 atletskih klubov Slovenije, Hrvaške, Italije in Bosne in Hercegovine. Na prazniku atletike, kot so ga organizatorji poimenovali, je najboljši rezultat v troskoku dosegel Boštjan Šimunič /DT/, ki je preskočil rekordnih 16.68 metra, a s premočnim vetrom v hrbet + 4,3, tako da najboljša rekordna znamka 16.59 Alena Topolovčana iz leta 1998 ostaja državni rekord. Boštjan je tako že s svojim letošnjim prvim nastopom napovedal, ne le napad na nov državni rekord, temveč tudi izpolnitev olimpijske norme/16.85/ in nastop na Sydneyski olimpiadi. Z osvojenimi 1113 točkami po madžarskih tablicah je dosegel tudi najboljši rezultat tokratnega mitinga. Pri atletinjah je najboljši rezultat dosegla Kranjčanka Marcela Umnik

več v novicah   

Marion Jones in Maurice Greene z lahkoto
Osaka, 13. maj

Na sobotnem GP mitingu v Osaki na Japonskem sta prva favorita v šprintu, Marion Jones in Maurice Greene z lahkoto zmagala. Marion je dosegla čas 10.84, Maurice pa 9.91. Posebej je navdušil nastop Greena, ki je nekako nonšalantno oddrvel čez ciljno črto in zdelo se je, kot da ima še veliko rezerve. To je na koncu tudi sam potrdil, ko je dejal, da se počuti odlično in da bo še letos izboljšal svetovni rekord na 100 m.

Marion Jones je bila z rezultatom na 100 m povsem zadovoljna, zelo pa je razočarala v skoku v daljino, saj je s skokom 6,27 m zasedla šele četrto mesto. Zmagala je Kitajka Yingnan Guan, ki je skočila 6,70 m. Obe tekmovlaki pa sta daleč zaostali za letos najboljšo, Fiono May iz Italije, ki je v Riop de Janeiru skočila 7,09 m.

"Vem da bo zame najtežje osvojiti zlato v skoku v daljino, a še vedno vztrajam, da bom v Sydneyu osvojila 5 zlatih medalj!", je rekla po tekmovanju.

več v novicah

37. Taborniški tek na Muti

Na 37. taborniškem teku, ki ga od leta 1960 naprej prireja rod tabornikov Bistri potok na Muti, je v lepem sončnem vremenu na Gradišču tekmovalo 210 tekačev treh generacij. Na tej tekmi sta se od aktivnega tekmovanja po polnih 40 letih poslovila brata Jerčič.

Najprej se je v otroških tekih pomerilo 112 mladih tekačev, med katerimi so se najbolj izkazali prav domačini, poleg njih pa še tekači z Ribnice na Pohorju in iz Radelj ob Dravi.

več     

Uspel miting v Slovenski Bistrici

Slovenska Bistrica, 13. maj

Z mednarodnim mitingom in državnim prvenstvom v teku na 10 km so v Slovenski Bistrici danes obeležili zanje zelo pomemben dogodek - posodobitev atletske steze in drugih naprav na svojem stadionu.

Nekaj napovedanih podvigov (državni rekord na 2.000 m in mladinski svetovni rekord v metu kopja) sicer ni uspelo, vseeno pa je miting v celoti uspel. Izkušnje s te prireditve pa bodo organizatorjem služile kot dobra podlaga za naslednja, pomembnejša tekmovanja.

Nova državna prvaka v teku na 10 km sta postala Helena Javornik (pričakovano in povsem brez težav, posebej še po dostopu poškodovane Anice Živko) in Jože Petkovšek  (slika desno). On pa je presenetil! Kot je sam dejal, je še najbolj presenetil samega sebe. V taktičnem teku, v katerem je Igor Šalamun skušal streti odpor konkurentov, predvsem pa dosedanjega prvaka Romana Kejžarja, se je v finišu odlično znašel prav Petkovšek in ugnal oba. Lep uspeh zanj in njegovega trenerja Vujasina. 

več    

Olimpijski ogenj že na poti v Sydney

Olimpijski ogenj, ki so ga tudi letos prižgali v templju Hera blizu nekdanje Olimpije v Grčiji (tako kot vedno), je že na poti proti Avstraliji, kamor naj bi prispel predvidoma čez tri tedne. Bakla z olimpijskim plamenom bo najprej 10 dni potovala po Grčiji, nato po 20 Pacifiških državicah in na koncu naj bi v začetku junija prispela na avstralska tla. To bo sicer najdaljša pot olimpijske bakle v zgodovini Olimpijskih iger, saj bo njena pot dolga polnih 27.000 km.

Posebnost letošnje poti olimpijskega ognja pa bo seveda njegova pot v vesolje, če bo organizatorjem ta namera v resnici uspela. Avstralski astronavt je lani predlagal to možnost kot novost, njihov olimpijski komite pa je pobudo sprejel v prepričanju, da bo to še dodatno pripomoglo k popularizaciji ideje olimpizma.

več o poti olimpijskega ognja

Nagradna uganka!

Da tudi v naši vrhunski atletiki ne manjka lepih in postavnih deklet, vemo. V potrditev pa objavljamo sliko ene teh lepotic in vas sprašujemo, za katero našo atletinjo gre.

Vprašanje je nagradno. Sodelujte, saj bomo na podlagi vašega odziva ukrepali dalje. Nagrado bomo objavili jutri, nagrajenca pa bomo čez čas žrebali med pravilnimi odgovori. Zaenkrat sta pravilna samo dva!

Namig: z malce klikanja boste gotovo prišli do odgovora. Do 6. maja je bila še državna rekorderka, ni pa dvoma, da bo kmalu spet, samo poškodbo mora sanirati!

Marion in Maurice tokrat zares

Marion Jones in Maurice Greene bosta prvi zvezdi šprinta na 100 m na prvem od desetih letošnjih Grand Prix mitingov, ki bo to soboto v Osaki na Japonskem.

Sezona Grand Prix mitingov letos bo dolga, saj se konča šele 5. oktobra - po Olimpijskih igrah, ko bodo med zmagovalce po posameznih disciplinah in skupne zmagovalce razdelili 3.388.000 ameriških dolarjev.

več

Svoj 40. rojstni dan je 10. maja praznovala Merlene Ottey.

ISKRENE ČESTITKE IN NAJLEPŠE ŽELJE

Oglejte si njeno osebno stran >

Včlanite se v njen Fan Club >

Merlene Ottey je na atletskih stezah prisotna že polnih 25 let, kar je zagotovo svojevrsten fenomen. Ni pa le prisotna, ampak je še vedno v svetovnem vrhu. Konec aprila letos je bila povabljena na poseben banket na svojo univerzo University of Nebraska, kjer je študirala med leti 1980 in 1984 ter tekmovala za tamkajšnji univerzitetni klub (Husker track and field team). Ob tej priložnosti so ji slavnostno podelili naziv najboljše atletinje vseh časov v zgodovini te univerze. 3. maja pa je imela še odmeven intervju v oddaji  "Onside"na BBC One.

Zadnji mesec dni je Merlene trenirala na Floridi, prav te dni pa se vrača v Ljubljano, kjer se bo pod vodstvom Srdjana Djordjeviča pripravljala na nastop na Olimpiadi. Merlene je namreč prepričana, da bo dobila bitko z IAAF in nastopila v Sydneyu.

Tretji Cometov tek v Zrečah
28. maja bodo v sklopu prireditev ob občinskem prazniku v Zrečah priredili tekmovanje v teku za vse starostne kategorije. Tek prirejajo že tretje leto zapored in vabijo vse ljubitelje teka v naravi, da se jim pridružijo. Pripravili bodo tudi celo vrsto spremljevalnih prireditev...

več

Mladinska reprezentanca potuje na Hrvaško

V sredo 10. maja bo v Zagrebu tradicionalno mednarodno atletsko tekmovanje Savaria pokal, na katerem se bodo med seboj pomerile reprezentance Hrvaške, Madžarske in Slovenije. V 12 atletskih disciplinah bodo tekmovali v mlajše mladinski in starejše mladinski kategoriji. Direktor AZS Boris Mikuž je na podlagi dosedanjih rezultatov določil reprezentante, ki bodo na zagrebškem atletskem stadionu zastopali Slovenijo.

Levo: Jure Klaj iz AK Koper (kopje)

Spisek vseh naših mladih reprezentantov je v novicah

Lep dosežek Helene Javornik

V Luzernu v Švici je bila v soboto 6. maja mednarodna preizkušnja v cestnem teku na 4,25km dolgi progi. Nastopila je tudi naša šampionka Helena Javornik (njen portret na desni je iz Tržiča - april 2000) in v izjemni konkurenci dosegla 13.mesto. Zmagovalka teka je Tegla Loroupe s časom 13:13, Helena pa je s časom 14:25 zasedla trinajsto mesto. 

Helena, ki je državna prvakinja v teku na 10.000 m, se je prijavila na prvenstvo v Slovenski Bistrici, vendar ne napoveduje novega rekorda (pravi da bo tekla okrog 35:00), ker je trenutno pač sredi priprav za Olimpiado. trenutno trenira na Rogli, nastopila bo tudi na jubilejnem, 20. Maratonu treh src v Radencih (najbrž prav tako v teku na 10 km), potem pa odšla na trening v St. Moritz. 18. junija se bo preizkusila na 5.000 m, zatem pa ponovno odšla na zaključne priprave v St. Moritz.

Razvrstitev prvih 15 tekmovalk iz Luzerna je na strani z novicami

Naši na mitingu v Lipnici (Leibnizt)

V Lipnici (Leibnitz) je bil v nedeljo, 7. maja atletski miting, na katerem je sodelovalo kar lepo število naših atletov. Najvidnejšo uvrstitev je dosegel Robi Teršek iz AK Kladivar - Celje, ki je zmagal v metu kopja. Njegov met (74,10 m) je le za 38 cm slabši od njegovega najboljšega dosežka, kar pa je še vedno polnih 8 m od olimpijske norme.

Prav tako odlično je nastopil Marko Gorenc iz TK Portovald CP NM, ki je že vidno izboljšal svoj rezultat na 3.000 m. V solo teku je prepričljivo zmagal in dosegel čas 5.27.09, kar je že zelo blizu napovedim njegovega trenerja, ki napoveduje, a bi Marko lahko že to soboto v Slovenski Bistrici tekel okrog 5:20.00.

več    

Miting in DP na 10 km - Slovenska Bistrica

Konec tedna bo v Slovenski Bistrici zanimiva atletska prireditev, ki je nikakor ne gre zamuditi. Posebno zanimivo bo verjetno v tekih na srednjih progah od 1500 do 5000 m, pa tudi v teku na 10 km, ki bo štel za državno prvenstvo. Tu bo nastopil tudi Roman Kejžar (slika levo), ki je naš tekač številka ena na dolgih progah in tako je zmagovalec verjetno odločen že vnaprej, morda pa se lahko nadejamo novemu državnemu rekordu!

Bolj napeto pa bo v tekih na 100 in 400 m, predvsem pa v teku na 2000 in 3000 m, kjer bo državni rekord skušal izboljšati Aleš Tomič iz TK Portovald CP Novo mesto. Aleš je to dokazal 1. maja v Baru (Črna gora), ko je na 3.000 m tekel odličnih 8:14.44, nenazadnje pa tudi v teku na ljubljanski grad (kjer je bila proga podobne dolžine, seveda pa neprimerljive konfiguracije). Mlada Ivana Brkljačič pa napoveduje pravo presenečenje - poskušala bo doseči nov mladinski svetovni rekord v metu kladiva!

Več o mitingu lahko izveste na njihovih straneh.

več      

"Tek trojk ob žici"

Na letošnjem teku trojk "Ob žici" je zmagovalna postava v moški konkurenci izgledala takole: Mirko Vindiš, Roman Kejžar in Lado Urh. Prave konkurence seveda sploh niso imeli in zato ne preseneča, da je na cilju dejal naš nekdanji najboljši tekač na dolge proge, Mirko Vindiš: "Prišli smo teči za lastno zadovoljstvo - seveda pa smo prišli tudi po zmago! Nihče nam je ni resneje ogrozil, takoj ko smo se odločili, da potegnemo naprej." Roman pa je k temu le dodal, da je bil zanj to odličen trening in da je v tako lepem vremenu pravi užitek teči!

več     

Otvoritveni miting Olimpije

Ljubljana, 6. maj

Na otvoritvenem mitingu ljubljanske Olimpije je bilo doseženih nekaj odličnih rezultatov, čeprav udeležba ni bila ravno na vrhunskem nivoju. Tega tudi ni nihče pričakoval, kajti večina naših najboljših atletov je bila te dni na pripravah v tujini ali pa so se ravnokar vrnili domov in so si prireditev prišli zgolj ogledat, kot na primer Matija Šestak - na sliki).

Z zanimanjem si je seveda ogledal svoja kolega iz naše štafete 4 x 400 m, ki bo verjetno nastopila na OI v Sdneyu. Jože Vrtačič in Boštjan Horvat sta se tokrat pomerila v teku na 300 m.Kljub vsemu pa je tudi ta miting postregel z novim državnim rekordom. Dosegla ga je novogoričanka Tea Melink, ki je za 1 cm izboljšala rekord svoje klubske kolegice Nine Zega (Nina je bila tokrat tretja, razveseljivo pa je, da se po poškodbi vrača na tekmovanja). Nova rekordna znamka je sedaj pri 373 cm. Še tretja članica tega kluba, mladinka, komaj 16-letna Ivana Abramič, pa je danes izenačila svoj mladinski rekord (340 cm). V mladinskih kategorijah pa je poleg tega bilo nekaj zares kakovostnih dosežkov. Med njimi najbolj izstopa dosežek mladega Petra Zupanca, ki si je z metom 69,68 m že zagotovil normo za nastop na naslednjem Svetovnem prvenstvu za mladince.

Nekoliko presenetljiva sta le dva poraza Šušteršiča (na 200 in 100 m - enkrat ga je premagal Damjan Zlatnar, drugič pa Primož Patru).

več v novicah    

Bo "naši" Merlene Ottey uspelo? 

Merlene Ottey nadaljuje z resnimi pripravami na olimpijske igre v Sydneyu, čeprav še ni rečeno, da ji bo uspelo dokazati, da ni jemala prepovedanih sredstev. Te dni si prizadeva, da bi bilo zaslišanje pred posebno komisijo IAAF čimprej in upa, da bo to morda prav ob njenem rojstnem dnevu. V ponedeljek, 10. maja bo Merlene namreč praznovala 40. rojstni dan - želimo ji vse najboljše ob rojstnem dnevu in na Olimpiadi v Sydneyu!  Lahko ji pošljete čestitko!

več    

Miting Olimpije v Ljubljani

Ljubljana, 5. maj

Atletski klub Olimpija danes, 6.maja organizira miting v mladinski in članski konkurenci. Prejeli so 390 prijav iz 18 slovenskih klubov. Med mladinci in mladinkami se bodo v vseh disciplinah "Brixena" bil boj za vstop v mladinsko reprezentanco, ki bo nastopila 10. maja v Čakovcu na Savaria pokalu ter konec meseca v italijanskem Bressanoneu - Brixen. Na najboljši poti za reprezentančni nastop ima atlet AK Koper, metalec kopja Jure Klaj (na sliki desno), ki namerava že na tem mitingu izboljšati osebni rekord, za uvrstitev v reprezentančne vrste pa se bosta potegovali tudi Anja Petvar in Anja Pečič (slika levo), prva v metu diska in druga v suvanju krogle.

Prispevek poslal: Mitja Butul   

Cathy Freeman bo trenirala v ZDA

Irvine, CA, 3. maj

Avstralska tekačica Cathy Freeman, svetovna rekorderka na 400 m se je preselila v Kalifornijo, ker bo pet tednov poskusno trenirala pri trenerju Mauricea Greena, Johnu Smithu. Prvi trening s tem slavnim trenerjem svetovnega rekorderja na 100 m je opravila že v petek v njegovem klubu HSI v Los Angelesu.

Takšen način priprav je v obojestranskem interesu in zaenkrat gre le za prijateljski dogovor, ni pa izključeno sodelovanje tudi v prihodnje, je dejal Smith. Freemanova bo imela prvo preizkušnjo pod Smithovim vodstvom že konec tega tedna na Modesto Relays v mestecu Modesto v Kaliforniji.

"Pravo zadovoljstvo je imeti ob sebi takšno izjemno tekmovalko, kot je Freenmanova", je izjavil Smith, ki med drugim trenira tudi svetovno prvakinjo na 200 m Inger Miller in nekdanjega svetovnega prvaka na 200 m Ata Boldona, pred leti pa je bil tudi trener olimpijske zmagovalke na 200 in 400 m v Atlanti, Francozinje Jose-Marie Perec.

Kenijska elita za olimpijski maraton
Kenijska atletska zveza je objavila spisek reprezentantov, ki bodo to državo zastopali na maratonu v Sydneyu.

Vodilna člana te ekipe sta po pričakovanjih svetovna rekorderka Tegla Loroupe (slika levo) in Moses Tanui. Mnogi izjemni maratonci in maratonke, ki bi bili verjetno prav tako lahko olimpijski prvaki, so žal izpadli iz ekipe, kajti Kenijcem odličnih tekačev na dolge proge zares ne primanjkuje.

več     

Dieter Baumann prva "žrtev" nandrolona?

Znani nemški tekač Dieter Baumann, ki je še leta 1992 v Barceloni slavil olimpijsko zmago, pred tem in tudi potem pa osvojil še številne druge naslove, je izgubil civilno tožbo, s katero je želel še pred odločanjem nemške atletske zveze dobiti pravico do nastopanja na uradnih tekmovanjih. To je bil njegov zadnji poskus, s katerim je skušal krivdo naprtiti neznancem, ki naj bi mu nandrolone podtaknili. Grozi mu dveletna prepoved nastopanja, verjetnost, da bi lahko nastopil na letošnji Olimpiadi, paje resnično minimalna. Tega se zaveda tudi Dieter sam.

več   

Ato Boldon prvič letos poražen

Trinidadski šprinter Ato Boldon je na svojem drugem letošnjem nastopu doživel poraz. Za desetinko sekunde ga je premagal ameriški tekač Brian Lewis, ki dosega vse boljše rezultate in najavlja kandidaturo za eno od medalj v teku na 200 m na Olimpiadi. Boldon je dejal, da se zaveda, da bo moral še trdo delati, če želi do septembra popraviti formo

 

več   

8. večerni tek na Ljubljanski grad
Ljubljana, 4. maj

Danes ob 19. uri je bil na Prešernovem trgu v Ljubljani start tradicionalnega, tokrat že 8. večernega teka na grad. Na 3200 m dolgi progi se je letos pomerilo okrog 800 tekačev (nekaj manj kot lani). Absolutni zmagovalec teka v kategoriji študentov, Aleš Tomič, študent Fakultete za šport je na cilj pritekel kot prvi in postavil nov rekord proge s časom 8:18.10. Med študentkami pa je bila najhitrejša Katarina Žagavec (10:28.90).

rezultati so že, več pa v novicah

E-mail:atletika@si21.com

RAZPISI - OBVESTILA

 

"SLOVENIJA TEČE - 2000"

    

COOPERJEV TEST

     

TA TEDEN - V SLOVENIJI

 

TA TEDEN - V TUJINI

SLOVENSKI ATLETI

 

SLOVENSKI KLUBI

ŠPORTNA DRUŠTVA

 

ARHIV

MAJ 2000 - do 15.05.
APRIL 2000 - po 15.04.
APRIL 2000 - do 15.04.
MAREC 2000
FEBRUAR 2000
JANUAR 2000

DECEMBER '99

NOVEMBER '99
OKTOBER '99

Uradne meritve in rezultati

20. Maraton treh src

Atletsko društvo Maribor 98

Mednarodni praški maraton

 

Primorske Novice - SOBOTA

 

Dunajski maraton

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

| novice | Morel | gospodarstvo | kultura | svet | Slovenija | šport | TV | film | glasba | nepremičnine | računalništvo |
| avtomobilizem | obvestila | turizem | šolstvo | Petya | forum | povezave | astro novice | trgovina |
Urejanje in oblikovanje "Atletike": Edo Bogataj , Pečarjeva 14, SI-1231 Črnuče
Tel./fax:01/537-55-68 GSM: 041/288-729
, atletika@si21.com

© 1994-2000 Kabi d.o.o. / Si21 - Vse pravice pridržane