novice
povezave
trgovina
prireditve
NEPREMICNINERACUNALNISTVOAVTOMOBILIZEMOBVESTILATURIZEMPI - PORTALPETYAASTROLOGIJAFORUMTRGOVINA
MARKETING-OGLAŠEVANJESi21 uporablja omrežje SOFTNETSi21 uporablja omrezje
ATLETIKA

ŠPORT

domače novice

tuje novice
društva-klubi
portreti atletov
OI - koledar
svetovni rekordi
olimpijski rekordi
evropski rekordi
državni rekordi
Grand Prix
Zlata liga
sveži rezultati
mladi atleti
šport za vse
olimpijske igre
naši atleti na OI
koledar AZS
koledar IAAF

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

F-Secure Anti-Virus

Predstavitev slovenskih atletov, ki so že  izpolnili olimpijsko normo za nastop na OI v Sydneyu.

Vse atlete - olimpijske kandidate predstavljamo tudi na posebni strani, kjer bomo v kratkem uvedli še nekaj novosti ...

Obiščite nas ponovno!

IZŽREBAN PRVI NAGRAJENEC

Žrebanje je bilo 27. maja

Prva nagrada podeljena

Dne 27. maja smo opravili prvo žrebanje v nagradni igri, ki smo jo nekoliko podaljšali v pričakovanju več pravilnih odgovorov. Vprašanje je bilo očitno nekoliko pretežko in v nadaljevanju bomo to upoštevali. Prejeli smo vsega tri pravilne odgovore (in 7 nepravilnih), srečni nagrajenec pa je Marko Štor iz Velenja, ki je prepoznal atletinjo na sliki. Rešitev nagradne uganke si oglejte na dnu strani

Spet nov svetovni rekord s palico

Phoenix, Arizona, 28. maj

Nekdanja rodeo jahačica, sicer pa od letošnjega 17. marca tudi dvoranska svetovna rekorderka v skoku s palico, 29-letna Američanka Stacy Dragila je na mitingu v Phoenixu s skokom 4,62 m izenačila svoj dvoranski rekord in ponovno prevzela primat tudi na prostem. Do včeraj sta si svetovni rekord v skoku s palico na prostem namreč delili z Avstralko Emmo George (dosedanji rekord je znašal 4,60 m). Stacy Dragila veliko pričakuje od letošnjega nastopa na Olmipiadi, saj je dovolj samozavestna da pričakuje kar zlato medaljo.

več   

Gorski tek "Edlvajs"
Mežica, 29. maj

Na drugem gorskem teku za Pokal Slovenije, ki je bil v soboto v Bregu pri Mežici, sta zmago slavila Ines Hižar in Igor Šalamun (slika desno). Tek je med drugim služil tudi kot izbirna tekma za Evropsko prvenstvo, ki bo letos na Poljskem.

Drugo mesto je med moškimi zasedel Andrej Mesner, tretje pa Jože Čeh, lanski gorski tekač leta, medtem ko se je pri dekletih za zmagovalko Ines uvrstila sestra Tina Hižar, tretja pa je bila Simona Žabjek (na sliki z Igorjem). 

Tek Slovenskih novic v Trbovljah
Ljubljana, 29. maj

Druga letošnja tekaška preizkušnja za rekreativce in vse druge ljubitelje teka pod okriljem Slovenskih novic in Asicsa bo konec tedna v Trbovljah, kjer imajo ravno tedaj tudi občinski praznik. tudi zato organizatorji obljubljajo bučno podporo vsem nastopajočim, tako najmlajšim kot tistim, ki se bodo podali na 3,2 km dolgo progo. Najbolj pa bo seveda zanimiva preizkušnja na 10 km. Vse proge so speljane po središču mesta. Organizator te prireditve je domači Atletski klub Rudar, kjer pod vodstvom neutrudnega strokovnjaka Pavla Krežeta že vrsto let prirejajo poletno pionirsko atletsko šolo.

več   

Mednarodni EAA miting v Mariboru
Maribor, 29. maj

Mednarodni atletski miting pod okriljem Evropske atletske zveze (EAA) ni prinesel napovedane kakovosti, saj tudi udeležba tujih atletov tega ni mogla zagotoviti. Zato pa so bili boji za naše državno prvenstvo v mnogobojih vsaj zanimivi, če že ne tudi posebej kvalitetni, dobili pa smo dva nova državna rekorda - po enega pri mlajših mladinkah in pri pionirjih.

Jure Ozimič iz Slovenske Bistrice je novi državni rekorder in prvak med pionirji, njegov dosežek pa je 3.488 točk. Med mlajšimi mladinkami pa sta kar dve tekmovalki presegli stari državni rekord, in sicer: Špela Voršič iz Triglava, ki je zasedla drugo mesto s 4.562 točkami ter Tina Levičnik iz ŽAK MASS-a s 4.4.663 točkami.

V članski konkurenci sta zmagala Estonka Larissa Netsheporuk s 6.331 točkami in Čeh Tomaš Komenda s 7.756 točkami, medtem ko so se med našimi najbolj izkazali Desanka Čalasan, ki je s 5.596 točkami zasedla 4. mesto ter Boštjan Bradeško, ki je bil s 7.233 točkami na 5. mestu.

GP miting v Hengelu odpadel
Hengelo, Nizozemska, 28. maj

Grand Prix II. miting, bolj poznan kot Adriaan Paulen Memorial, ki naj bi bil včeraj v tem nizozemskem mestecu, je bil zaradi izjemno močnega vetra odpovedan. Organizatorji, ki jim predseduje Jos Hermens, sicer tudi manager svetovnega rekorderja na dolgih progah Haileja Gebrselassieja, upajo, da bi jim miting morda uspelo vsaj delno izpeljati to sredo, ko so vremenske napovedi ugodnejše.

več    

Maurice Greene bo nastopil v Italiji

Ameriški šprinter Maurice Greene, aktualni svetovni prvak in rekorder na 100 m, ena glavnih atrakcij katerekoli atletske prireditve na svetu, bo v začetku junija nastopil na dveh mitingih v sosednji Italiji.

Prvič bo Greene (levo) nastopil na mitingu, ki bo v Milanu, 7. junija in nato še v Torinu, 10. junija.

Aqua-Pura International miting

V angleškem mestu Bedford bo 4. junija mednarodni miting, na katerem se bo pomerilo šest reprezentanc: Avstralija, Irska, Anglija U23, Kanada in kombinirana reprezentanca Walesa in Škotske.

Prva zvezda omenjenega mitinga bo vsekakor Kanadčan Donovan Bailey, (slika desno) ki se bo med drugim pomeril tudi z Marlonom Devonishem, nekdanjim evropskim mladinskim prvakom. Med dekleti pa bo verjetno največ pozornosti veljalo Avstralki Tamsyn Lewis, ki ima trenutno daleč najboljši letošnji rezultat na svetu na 800 m, nastopila pa bo v teku na 400 m.

Spominski park Florence Griffith Joyner

Ena najboljših šprinterk vseh časov Florence Griffith Joyner ima od včeraj v svojem rodnem mestu Mission Viejo v Kaliforniji svoj spominski park. Someščani tragično preminule atletinje (skoraj 1000 se jih je zbralo na slovesnosti) so se odločili skoraj 7 hektarov velik park poimenovati Florence Joyner Olympiad Park v njen spomin.

Množica je navdušeno pozdravila odkritje kipa (odkril ga je njen soprog Al Joyner v navzočnosti mestnih funkcionarjev), ki prikazuje popularno Flo Jo v trenutku, ko je pretekla ciljno črto na 100 m progi na Olimpiadi v Seulu leta 1998 (posnetek zgoraj je prav s tega teka). Sicer pa je Florence na istih igrah osvojila še zlato medaljo na 200 m in kot članica štafete 4 x 400 m. Umrla pa je septembra istega leta, stara 38 let, za posledicami epilepsije, čeprav govorice o domnevni vpletenosti prepovedanih sredstev še do danes niso potihnile.

Miting "Krka Telekom 2000" v Novem mestu
Novo mesto, 25. maj

Atletska sezona na prostem se šele zares začenja, zato ne preseneča, da so dosežki domačih atletov še dokaj povprečni. Otvoritvenim mitingom na Primorskem (Koper, Nova Gorica) so sledili Olimpijin miting v Ljubljani, nato v Slovenski Bistrici in Celju, te dni pa je bil še 11. novomeški miting, na katerega so organizatorji uspeli privabiti KAR nekaj zvenečih imen svetovne atletike.

Morda najbolj znanemu tujemu atletu Dejiju Aliuju iz Nigerije je sicer uspelo zmagati v obeh nastopih, prav tako kot naši Alenki Bikar, vendar tudi njuni rezultati zaenkrat ne pomenijo kaj več kot dober obet za naprej. Alenka je sicer dejala, da je povsem zadovoljna in da v začetku sezone še nikoli ni bila tako hitra, zato lahko upravičeno pričakujemo stopnjevanje njene forme vse tja do Olimpiade.

Igor Primc Alenka Bikar Matija Šestak

Normo za nastop na OI je poskušal potrditi tudi kapetan naše reprezentance Igor Primc, naš rekorder in prvak v mestu diska, vendar je bil tokrat kljub pomoči vetra vseeno še za dober meter prekratek, osvojil pa je 3. mesto. Omembe vreden pa je tudi rezultat mladega metalca kladiva, Primoža Kozmusa in vzpodbuden nastop treh članov naše štafete 4 x 400 m (tokrat so se preizkusili na 200 metrski razdalji). Najboljši med njimi je bil po pričakovanjih Matija Šestak.

Objavljamo tudi rezultate zmagovalcev mitinga

Maraton v Pragi vse bolj priljubljen

Čeprav si maratonski teki po svetu le s težavo pridobijo sloves dobro pripravljene tovrstne prireditve, je povsem drugače z maratonom v Pragi. Minulo nedeljo je bila tam šele peta izvedba mednarodnega maratonskega teka in že so bili lahko organizatorji in udeleženci več kot zadovoljni ne samo s tekom, pač pa tudi s številnimi spremljevalnimi prireditvami. Seveda teh letos, ko se mesto ponaša kot evropska kulturna prestolnica 2000, ne manjka, sicer pa je Praga dobesedno že preplavljena s tisoči in tisoči turistov z vseh koncev sveta. 

Nedeljski maraton je privabil v mesto ob Vltavi okrog 5000 maratoncev iz 50 držav, poleg tega pa še nekaj deset tisoč tekačev iz glavnega mesta Češke in drugod.

V moški konkurenci je slavil Kenijec Simon Chemoiywo s časom 2:10:35, v ženski pa Rusinja Alina Ivanova (na sliki)s časom 2:27:45, ki si je s tem dosežkom hkrati priborila pravico nastopa na Olimpiadi, kjer bo v reprezentanci poleg nje še Jegorova.

več    

Ekipno državno prvenstvo v Celju

Celje, 20. in 21. maj

Te dni se v Celju odvija ekipno državno prvenstvo za člane in članice. Udeležba je zelo skromna in malo verjetno je, da temu botruje le slabo vreme. V obeh konkurencah, moški in ženski, po prvem dnevu vodi celjski Kladivar, na drugem mestu pa so atleti in atletinje ŽAK-MASS iz Ljubljane. Dosežki so povprečni ali pa celo slabi, toda vsaj za to velja tehtno opravičilo - vremenski pogoji, ki atletom vsaj včeraj res niso bili naklonjeni. Naši najboljši atleti tudi tokrat večinoma ne nastopajo. Od olimpijskih kandidatov velja omeniti le soliden nastop Anje Valant v troskoku, v isti disciplini pa naj bi danes nastopil tudi Gregor Cankar.

več o prvenstvu v naslednjih dneh

Jubilejni maraton treh src v Radencih

Na 20. Mednarodnem maratonu treh src v Radencih so se tekači ob 15:00 sočasno podali na 9, 21 in 42 km dolgo progo. Vseh treh tekov se je skupno udeležilo skoraj 2000 tekačev, kar omenjeni maraton uvršča med naše najbolj množične prireditve te vrste.

Favoriti v moški konkurenci so bili štirje Kenijci, med katerimi sta po osebnem rezultatu izstopala Ezekhiel Kibiwot in Patrick Boio Ngeiwo, med našimi maratonci pa sta posebno pozornost vzbujala napoved obeh prvih favoritov Igorja Šalamuna in Mirka Vindiša, da bosta osvojila naslov državnega prvaka. Ta maraton je namreč veljal tudi za naše državno prvenstvo.

V malem maratonu sta slavila oba naša najboljša tekača na dolge proge Roman Kejžar in Helena Javornik, medtem ko je drugo mesto med moškimi osvojil Beno Piškur, tretje pa Miha Renčelj, pri dekletih pa je bila druga Slavica Poznič.

Roman je za 21 km dolgo progo potreboval 1:07:20, vendar, kot je dejal po tekmi, ni imel prave konkurence in se je v drugem delu teka bolj "sprehodil". Beno Piškur, lanski državni prvak v maratonu, je dosegel čas 1:08:45, Miha Renčelj pa 1:11:35.

V maratonski preizkušnji na 42 km pa je favorizirano kenijsko četvorko presenetljivo in tudi prepričljivo ugnal Rus Mihail Romanov, ki je za tek potreboval 2:16:19. Na ta način je Romanov za več kot 2 minuti izboljšal rekord proge, ki ga je lani dosegel naš prvak Roman Kejžar. Drugo mesto je osvojil Kenijec David Marruti, ki je že zaostal več kot dve minuti, tretji pa je bil Madžar Ferenc Szagi.

Novi državni prvak v maratonu je postal "veteran" Mirko Vindiš, približno minuto za njim pa je v cilj kot drugi pritekel Igor Šalamun, član AD Maribor 98, tretje mesto pa je presenetljivo osvojil Jože Mori iz Mute. Novi državni prvak je progo pretekel v času okrog 2:27, kar je seveda daleč za državnim rekordom Romana Kejžarja, ki znaša odličnih 2:11:50 (čas, ki ga je Roman dosegel 26. marca letos v Torinu).

Nova prvakinja na 10 km dolgi preizkušnji pa je tako kot lani postala Darja Kokalj iz Lukovice (slika desno zgoraj). Uspelo ji je, čeprav je na tekmo odšla naravnost z delovnega mesta in pridrvela v Radence dobesedno zadnji trenutek, tako da se je komaj sploh še prijavila za tek, pravega časa za ogrevanje pa niti ni imela. Sodelavcem je za to seveda nadvse hvaležna. Oddolžila se jim je z zmago! Čestitamo!

                                    (Foto: Edo Bogataj in Vasja Jerčič)

 
Mirko Vindiš Igor Šalamun Jože Mori

Podrobnosti si lahko ogledate tudi na uradnih straneh organizatorja.

več o Maratonu treh src v novicah

Nagradna uganka!

Da tudi v naši vrhunski atletiki ne manjka lepih in postavnih deklet, vemo. V potrditev pa objavljamo sliko ene teh lepotic in vas sprašujemo, za katero našo atletinjo gre.

Vprašanje je nagradno. Sodelujte, saj bomo v petek 27. maja izžrebali nagrajenca. Nagrado podarja Društvo za zdravo življenje iz Manžana pri Kopru. 

Namig: z malce klikanja boste gotovo prišli do odgovora. Do 6. maja je bila še državna rekorderka, ni pa dvoma, da bo kmalu spet, samo poškodbo mora sanirati!

Rešitev nagradne uganke

Na gornji sliki je naša državna prvakinja v skoku s palico Nina Zega iz Nove Gorice (do 6. maja letos je bila tudi državna rekorderka s 372 cm). Njena slika s plaže resda ni ravno najnovejša, kot tudi tale na levi ne, a za "poznavalce" očitno to ni bila ovira.

Nino so prepoznali Jure Megušar, nagrajenec (Marko Štor, sicer tudi atlet) in Mitja Butul. Tokratna nagrada je brezplačna meritev bioenergetskih potencialov bivalnega prostora (spalnice), nagrado pa je prispevalo "Društvo za zdravo življenje" iz Manžana pri Kopru.

Urednik   

E-mail:atletika@si21.com

RAZPISI - OBVESTILA

 

"SLOVENIJA TEČE - 2000"

    

COOPERJEV TEST

     

TA TEDEN - V SLOVENIJI

 

TA TEDEN - V TUJINI

SLOVENSKI ATLETI

 

SLOVENSKI KLUBI

ŠPORTNA DRUŠTVA

 

ARHIV

MAJ 2000 - do 15.05.
APRIL 2000 - po 15.04.
APRIL 2000 - do 15.04.
MAREC 2000
FEBRUAR 2000
JANUAR 2000

DECEMBER '99

NOVEMBER '99
OKTOBER '99

Uradne meritve in rezultati

20. Maraton treh src

Atletsko društvo Maribor 98

Mednarodni praški maraton

 

Primorske Novice-SOBOTA

 

Dunajski maraton

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

| novice | Morel | gospodarstvo | kultura | svet | Slovenija | šport | TV | film | glasba | nepremičnine | računalništvo |
| avtomobilizem | obvestila | turizem | šolstvo | Petya | forum | povezave | astro novice | trgovina |
Urejanje in oblikovanje "Atletike": Edo Bogataj , Pečarjeva 14, SI-1231 Črnuče
Tel./fax:01/537-55-68 GSM: 041/288-729
, atletika@si21.com

© 1994-2000 Kabi d.o.o. / Si21 - Vse pravice pridržane