novice
povezave
trgovina
prireditve
NEPREMICNINERACUNALNISTVOAVTOMOBILIZEMOBVESTILATURIZEMPI - PORTALPETYAASTROLOGIJAFORUMTRGOVINA
MARKETING-OGLAŠEVANJESi21 uporablja omrežje SOFTNETSi21 uporablja omrezje
ATLETIKA

ŠPORT

domače novice

tuje novice
društva-klubi
portreti atletov
OI - koledar
svetovni rekordi
olimpijski rekordi
evropski rekordi
državni rekordi
Grand Prix
Zlata liga
sveži rezultati
mladi atleti
šport za vse
olimpijske igre
naši atleti na OI
koledar AZS
koledar IAAF

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

F-Secure Anti-Virus

For our visitors from around the World

Predstavitev slovenskih atletov, ki so že  izpolnili olimpijsko normo za nastop na OI v Sydneyu.

Vse atlete - olimpijske kandidate predstavljamo tudi na posebni strani, kjer bomo v kratkem uvedli še nekaj novosti ...

Obiščite nas ponovno!

V kratkem pričakujte še podrobnejšo predstavitev naših vrhunskih atletinj in atletov, ki nas bodo septembra zastopali na Olimpiadi v Sydneyu. Mnogi med njimi se vam bodo predstavili kar sami!

NOVOST - POVEJTE NAM SVOJE MNENJE

Z današnjim dnem uvajamo še eno novost na atletskih straneh. Želimo vam naše informativne strani še bolj približati in jih na ta način tudi izboljšati. Pričakujemo vaše sodelovanje! Izpolnite obrazec!

Sprejemamo tudi kritike (ne pa kritizerstva), toda te naj bodo pozitivno naravnane in naj vsebujejo tudi predloge za izboljšave.

Urednik  

Nov državni rekord v Velenju

Velenje, 24. junij

Teja Melink je vse bližje magični meji na višini 4 m, saj je včeraj na mitingu v Velenju znova (že tretjič v mesecu dni) za 10 cm izboljšala svoj nedavno postavljen državni rekord (prav tako na istem stadionu v Velenju na finalu pokala AZS) v skoku s palico - ta zdaj znaša 3,90 m.

Gregor Cankar pa je navdušil s petimi skoki preko 8 m, prestopil pa je le enkrat). Še posebej razveseljivo pa je, da mu je s skokom 8,13 m, s katerim je tudi zmagal, uspelo dokončno potrditi olimpijsko normo. Boljši seriji je Gregor dosegel le lani na obeh svetovnih prvenstvih, v Maebashiju na Japonskem (dvoransko) in v Sevilli (na prostem).

Mednarodni miting je po besedah predstavnikov naše zveze odlično organiziran in tudi udeležba je kakovostna, za kar gredo zasluge prizadevnim atletskim delavcem AK Velenje in pokrovitelju Rudniku Velenje.

več  

Surin za prestiž, El-Guerrouj pa za rekord

Pariz, 23. junij

Prvi letošnji miting Zlate lige bo v petek, 23. junija v Parizu, glavna zvezda mitinga pa bo vsekakor Maročan Hisham El-Guerrouj, ki tako začenja svoj letošnji pohod k vrhu. Ne gre dvomiti, da bo El-Guerrouj poskušal izboljšati svoj svetovni rekord (3:26:00), dosežen v Rimu 14. julija 1998. Lani je v najboljšem nastopu sezone v teku na 1.500 m švignil kot blisk in silovitem finišu premagal Kenijca Noaha Ngenya. Bo tudi letos podobno? 

Letos bo imel na voljo dva "zajca", ki naj bi poskrbela, da bi mu podoben podvig uspelo ponoviti in kot sam pravi, je tega sposoben, če bosta le njegova pomagača dovolj dobro opravila svoje delo.

Toda to bo verjetno le eden vrhuncev tega mitinga, kajti organizatorji pričakujejo še številne odlične atlete...

več   

Miting Zlate lige v Parizu

Pariz, 22. junij

23. junija se bo v Parizu s prvim mitingom "Gaz de France", otvoritvenim mitingom Zlate lige, začela letošnja sezona vrhunskih dosežkov, kajti vse več atletov svetovnega formata prihaja v osrednji del priprav za Sydney in se želijo preizkusiti v neposrednih obračunih s tekmeci.

Drugo leto mineva, odkar sta se dva pariška mitinga (Saint-Denis in Charléty) združila in postala eno pod današnjim imenom "Gaz de France". Prvi miting pod tem imenom je bil lani, ko se je na stadionu Stade de France zbralo 58.000 gledalcev. Letos organizatorji pričakujejo, da bodo ta rekorden obisk celo presegli.

Čeprav gre za prvi miting Zlate lige v Parizu, pa to mesto pomni mnoge izjemne dosežke v atletiki - nekateri med njimi so pravi atletski mejniki.

več   

Zlata liga se začenja

Pariz, 22. junij

Otvoritveni miting Zlate lige, ki bo letos nekoliko drugačna kot prejšnja leta, bo tokrat v petek, 23. junij zvečer na Stade de France v Parizu.

Zlata liga je letos spremenjena predvsem zaradi krajše sezone, ker so septembra Olimpijske igre. Za osvojitev glavne nagrade, 50 kg zlata, morajo tekmovalci letos zmagati v petih nastopih za razliko od lani, ko so morali zmagati 7-krat).

Discipline letošnje Zlate lige so:

MOŠKI: 100m, 1500m, 3000m ali 5000m, 400m ovire, višina, skok s palico, krogla;

ŽENSKE: 100m, 1500m, 100m ovire, daljina, kopje.

Denarne nagrade, ki jih bodo organizatorji izplačevali zmagovalcem, so nominirane v Eurih in sicer:

(15,000 € za prvo mesto, 10,000 € za drugo in 6,000 € za tretje, itd.; za svetovni rekord pa 50,000 €).

Cankar drugi v Španiji

Rivas, Španija - 22. junij

Gregor Cankar je na današnjem mitingu zaostal le za Jamajčanom Jamesom Beckfordom, ki je s skokom 8,29 m osvojil prvo mesto. Gregor je preskočil 8m za 1 cm, napovedovani dvoboj z mladim Špancem Yagom Lamelo pa je odpadel, ker se je Španec poškodoval in odstopil.

več   

"Najdaljše" kopje letos

Vantaa, Finska-21. junij

Včeraj zvečer je na mitingu "Zlato kopje" najdaljši met v letošnji sezoni na svetu uspel aktualnemu svetovnemu prvaku Fincu Akiju Parviainenu. Njegovo kopje je v tretjem poizkusu poletelo 90,80 m daleč. Pred tem je imel najboljši met sezone Jan Železny, ki je 24. marca v Pretoriji orodje zalučal 90.59 m.

Drugo mesto je z metom 87.93 m osvojil Grk Konstadinos Gatsioudis (srebrna medalja s SP v Sevilli), ki je pred tednom dni premagal Parviainena, tretji pa je bil Šved Patrik Boden (83.76 m).

Smetana skakalcev v Madridu

Madrid, 21. junij

Med najboljšimi skakalci v daljino, ki bodo nastopili na mitingu v Madridu, bo tudi naš Gregor Cankar, ki že željno pričakuje, da potrdi vzpon svoje forme. Nekaj skokov v finalu APS v Velenju pretekli teden (posebej še zadnji skok s prestopom, ko je Gregor krepko preskočil 8 m) namreč potrjuje, da se Gregor vrača med kandidate za vidne uvrstitve. Nastopila bosta tudi nosilec srebrne medalje z Olimpiade v Atlanti Jamajčan James Beckford (ki zatrjuje da upa eno od medalj tudi v Sydneyu) in nosilec srebrnega odličja z zadnjega svetovnega prvenstva 22-letni Španec Yago Lamela.

Bratislava gosti skakalce s palico

Bratislava, 21. junij

Skok s palico bo te dni v središču pozornosti na mitingu v slovaškem glavnem mestu Bratislavi. "Slovak Grand Prix II Miting", ki so ga tokrat že drugič preimenovali v "Cena Slovenska - Slovak Gold", bo gostila sama znamenita imena iz svetovnega vrha skoka s palico. Na stadionu, na katerem je Sergej Bubka dvakrat izboljševal svetovni rekord v moški, Anzhela Balakhonova (na sliki) pa v ženski konkurenci, utegne biti še posebej vznemirljivo v ženskem skoku s palico, kajti bodo med drugim nastopile : Ukrajinka Anzhela Balakhonova, ki je v odsotnosti Čehinje Daniele Bártove (4,51 m) prevzela primat v skoku v Evropi s 4,55 m, nova ruska zvezda skoka s palico, mlada Svetlana Feofanova in Afriška rekorderka Elmarie Gerryts (4.42m).

Emma hoče nazaj svoj rekord

Sydney, 20. junij

Nekdanja svetovna rekorderka v skoku s palico, Avstralka Emma George se te dni odpravlja na dvomesečno turnejo v Evropo, kjer bo nastopila na dveh GP mitingih - 28. junija v Atenah in nato še 1. avgusta v Stockholmu. Na ta način se namerava ustrezno pripraviti na igre v domovini, vendar že pred tem napoveduje ponoven prevzem primata v skoku s palico. "Stacy Dragila je svetovna rekorderka že 16 mesecev. Dovolj ima, zdaj sem jaz na vrsti, da ji rekord ponovno prevzamem!", je dejala ob odhodu.

Do povratka v domovino, kjer jo v avgustu čakajo še kvalifikacije za reprezentanco, bo poleg omenjenih GP mitingov Emma nastopila na naslednjih mitingih: Nurnberg, (25. junij), Nica, Francija (8. julij), Salamanca, Španija (21. julij), Goteborg, (3. avgust) in Malmo, (7. avgust).

Dušan Mravlje na novi "nori" preizkušnji

Naš ultramaratonec izjemnih sposobnosti bo v kratkem ponovno preizkusil meje svojih zmogljivosti, toda kot sam pravi, ne gre le za to. On gre v Ameriko na eno najtežjih tekaških preizkušenj na svetu namreč po zmago! Tako pravi! Ultramaraton 'Badwater', ki je znan kot najtežja preizkušnja za človeka, saj proga vodi približno 220 km čez puščavo, nato pa je treba premagati še  skoraj 2800m višinske razlike do podnožja Mount Whicneyja, katerega vrh je najvišja točka v tako imenovanih 48 nižjih državah. 
Dušan namerava to najbolj noro progo preteči v približno 30 urah brez prestanka, kar bo več kot odličen rezultat glede na peklenske razmere, ki vladajo v tem predelu ZDA skozi vse leto.

Podrobnosti tega podviga bo neposredno po Internetu prenašal EXTREMEKANAL, podobno kot še nekaj podobnih podvigov izjemnih Slovencev (Pavle Kozjek, Stane Klemenc in drugi) in kot so spremljali podvig Tomaža Humarja v steni Dhaulagirija. Vabljeni k spremljanju teh podvigov!

Vir informacije: Extremekanal                     več  

Maratonski tek ob slovenski meji

Ptuj, 19. junij

Letos se bo že devetič zapored večja skupina tekačev podala na 1200 km tek ob slovenski meji - ta tek tekači posvečajo praznovanju Dneva državnosti. Tekači štirih ekip, med katerimi bo kar nekaj znanih imen slovenske atletike (predvsem dolgoprogašev), bodo skušali izboljšati dosedanji rekord proge, ki znaša 72 ur. Prireditev se bo začela v torek, 20. junija ob 08:00 pred Mestno hišo na Ptuju, cilj pa bo na istem mestu 25. junija okrog 19:00.

več  

Tek na Vršič ob Dnevu državnosti

Četrti iz letošnje serije Tekov Slovenskih novic in Asicsa ter drugih pokroviteljev bo letos na dan državnosti, v nedeljo, 25. junija.

Izhodišče teka bo v Kranjski gori, cilj pa bo na prelazu Vršič, ki je 801 m višje. Tokratni tek je seveda zaradi konfiguracije in predvsem zaradi precej večje višinske razlike eden najzahtevnejših iz te serije, vendar se ga po tradiciji udeležuje vsako leto več tekačev. Ta tek je prav zaradi omenjene specifike namenjen izključno odraslim in bolje pripravljenim tekačem, ki seveda tekmujejo na lastno odgovornost.

Štart bo ob 10:00 uri pri hotelu Kompas (prijave pa že ob 8:00) , pri hotelu Lek bo nato leteči štart - do tja bodo vsi tekači tekli skupaj. Progo bodo v celoti varovali prijazni  kranjskogorski policisti (tako kot vedno doslej). Na cilju čaka vse tekače majica Slovenskih novic in osvežilna pijača, organizatorji pa jim bodo do cilja prepeljali tudi njihovo opremo.

Tekaško prireditev pripravlja skupaj z Novicami TD Kranjska Gora oz. njihov prizadevni tajnik, znani gorski reševalec Andrej Kolenc. Štartnina je tudi tokrat 1.500 SIT, za upokojence in starejše od 60 let pa polovica tega zneska. Njim lahko na tel.: 064/881-768 tudi vnaprej najavite svoj nastop.

Marion izgubila, soprog zmagal

Raleigh, ZDA, 17. junij

Marion Jones je v zadnjem času posvečala več pozornosti predvsem skoku v daljino in je zelo napredovala, saj je svoj rezultat izboljšala v nekaj tednih za polnih 30 cm. Kljub temu je bilo na Pontiac Grand Prix mitingu njenih 6,55 m (večino njenih skokov je bila približno te dolžine, le v zadnjem poskusu je prestopila) premalo za zmago. Boljša od nje je bila njena trening partnerka in prijateljica Chandra Sturrup z Bahamov. Najprej je zmagala v teku na 100 m (njen čas: 11.09), nato pa je s dobrim skokom (6,70 m) še premagala Marion v skoku v daljino.

Medtem je vso slavo tega dne pobral še njen soprog C. J. Hunter, ki je z letos najboljšim dosežkom na svetu v metu krogle tudi zmagal. Tudi doslej je imel on najboljši letošnji met na svetu - dosegel ga je aprila, kroglo pa je vrgel 21,74 m daleč, tokrat pa še malo dlje: 21,86 m.

Svetovni rekord poljske mladinke

Varšava, 18. junij

Nov mladinski svetovni rekord v metu kladiva je na sobotnem mitingu v poljskem glavnem mestu postavila 18-letna Poljakinja Kamila Skolimowska, ki je kladivo zalučala 69,13 m daleč, kar je 73 cm več od prejšnjega svetovnega rekorda. Dosedanji svetovna mladinska rekorderka je bila Nemka Achilles, ki je rekord dosegla v lanski sezoni, njen met pa je bil dolg "le" 68,40.

Tudi Alenka Bikar že ima normo na 200 m

Velenje, 18. junij

Nov državni rekord je ponovno postavila Novogoričanka Teja Melink, ki je nedavno dosežen lastni rekord popravila še za 5 cm - preskočila je 380 cm.

Alenki Bikar (slika desno jo kaže na kvalifikacijskem nastopu v Ljubljani) je sicer uspelo samo deloma, pa vendar ni razloga za nezadovoljstvo. Napovedovanega in načrtovanega novega državnega rekorda na 100 m tokrat še ni bilo, toda ker je za njim zaostala le za dve stotinki, gre verjeti njej in trenerju Juretu Kastelicu, da jo bo to uspelo prav kmalu. Sama napoveduje, da morda že prihodnjem mitingu v Velenju. Alenka je enako prepričljivo zmagala tudi v teku na 200 m in s tem dokončno potrdila svojo olimpijsko normo za nastop v Sydneyu v tej disciplini.

Omeniti velja še zelo vzpodbudne nastope članov naših štafet, ki kažejo na to, da verjetno ne bo težav s sestavo ne pri članih ne pri članicah. Posebej se je tokrat poleg Bigite Langerholc in Jolande Čeplak izkazala še Saša Prokofjev, ki je bila kar trikrat druga - na 100, 200 in 400 m.

več   

Helena že ima normo na 5.000 m

Naša najboljša tekačica na srednjih in dolgih progah Helena Javornik je uspela v enem prvih letošnjih poizkusov ustreznega ranga in si že zagotovila normo za nastop v teku na 5.000 m na Olimpiadi v Sydneyu. Sedaj se mora le še odločiti, če bo na Olimpijskih igrah morda vseeno nastopila tudi v maratonu.

Na mitingu v Lilleu je Helena zasedla 11. mesto, njen čas 15:27.68 pa zadošča kot potrditev olimpijske norme. Tek na 5.000 m je sicer dobila Kenijka Leah Malot z letos najboljšim rezultatom na svetu: 14:57.23.

Najhitrejša na 800 m na svetu

19. junij – St Petersburg, Rusija

Rusinja Irina Mistjukevich je na Memorilau bratov Znamenski v St. Petersburgu dosegla letos najboljši rezultat na svetu v teku na 800 m. Na stadionu Petrovsky je tekla presenetljivih 1:57.49, ne dosti slabši pa je dosežek njene rojakinje Olge Raspopove (1:58.91).

Miting je postregel še z nekaj dobrimi dosežki, udeležili pa so se ga pretežno ruski atleti in atletinje.

Usoda Merlene Ottey še naprej negotova
Monte Carlo, 17. junij

Kot je povedal tiskovni predstavnik IAAF Giorgio Reineri, ima posebna komisija, ki je pretekla dva dni "zasliševala" Merlene Ottey, do 14 dni časa, da sporoči svojo končno odločitev. 

Le upamo lahko, da so gospodje pri IAAF vsaj v svojih glavah že razmislili in se pravilno odločili glede obtožbe proti eni največjih atletinj vseh časov, ki jo mnogi namreč primerjajo celo s slavno Wilmo Rudolph. Ne brez razloga!

več   

GP miting v Lilleu, Francija

Villeneuve d’Ascq, Francija - 17.junij

Tudi ta miting je postregel z nekaj novimi presenečenji, med katerimi je kot prvo treba omeniti zmago evropske prvakinje, Francozinje Christine Arron, ki je najprej zelo slabo štartala, a potem vseeno slavila s časom 11.18.

Kanadčan Bruny Surin, srebrna medalja iz Seville '99 pa je imel druge vrste težav - premagati je moral dokaj močan protiveter, zato je njegov čas 10.08 vsekakor lep dosežek.

Nikogar pa ni presenetilo, da so na cilj steeplechasea prvi pritekli trije Kenijci in tudi ime zmagovalca je bilo pravzaprav znano že vnaprej. Wilson Boit Kipketer je za 3.000 m dolgo progo potreboval 8:11.28.

Skok v daljino je z 8,41 m dobil James Beckford z Jamajke, ženski skok v višino pa je postregel z nekaj odličnimi dosežki - Monika Iagar je dosegla najboljši letošnji rezultat na svetu z 202 cm.

več   

Prvi dan finala APS v Velenju

Velenje, 18. junij

Daleč najboljša rezultata prvega dne finala APS sta vsekakor dosegla prav Brigita Langerholc (desno) in Damjan Zlatnar. Brigita je zmagala v teku na 400 m s časom 52,94 in tako le za stotinko sekunde zaostala za lastnim državnim rekordom, Damjan pa je bil v teku na 110 m z ovirami še za stotinko sekunde bližje novemu rekordu - lasten, lani dosežen rekord (13,90) je namreč tokrat izenačil.

Posebnost tega dne pa je vsekakor bil skok v daljino, ko so sodniki morali priznati slabo poznavanje pravil in so Gregorju dovolili še sedmi skok - on pa je prav v tem skoku dosegel 7.88 m in za 5 cm zmagal pred klubskim kolegom Rozmanom.

Zanesljivo in prepričljivo zmago je dosegel tudi Matija Šestak (levo) in to kljub temu, da še ni povsem ozdravel. 400 m je v hladnem vremenu (le okrog 15 stopinj je bilo) pretekel v času 46,27.

Brigita Langerholc v Velenju

Velenje, 17. junij

Na velenjskem stadionu bo danes in jutri finale Atletskega pokal Slovenije, na katerem bo po daljši odsotnosti znova nastopila tudi Brigita Langerholc. Brigita študira v ZDA in prav pred dnevi je znova prišla domov. Tokrat bo nastopila v teku na 400 m.

Poleg Brigite bodo verjetno nastopili še nekateri naši kandidati za Olimpiado, kot na primer: Matija ŠestakGregor Cankar, Jože Vrtačič in Boštjan Horvat.

Anja Valant, naš "meteor" v troskoku, ki se je nedavno nekoliko poškodovala, pa bo tokrat počivala. Svojim klubskim tovarišicam pa zaenkrat tudi še ne bo mogla priskočiti na pomoč Brigita Bukovec - če bi bila pripravljena za tekmo, bi verjetno Olimpija zlahka tudi letos osvojila pokal. Lani ga je za las odnesla Kladivarju, ki pa letos tudi nastopa z oslabljeno ekipo.

Jonathan Edvards napoveduje medaljo
London, 17. junij

Tudi svetovni rekorder v troskoku, Anglež Jonathan Edvards se "vrača od mrtvih" in napoveduje svoj zanesljivi nastop in celo medaljo v Sydneyu, čeprav ga nekaj časa ni bilo opaziti na atletskih prizoriščih.

Trdi, da je odlično pripravljen in da formo še stopnjuje ter da je vsekakor ponovno sposoben skočiti bolje od vseh tekmecev. Pravi, da po neuspehih v Atlanti in Sevilli zanesljivo  takšnih napak ne bo še enkrat ponovil in da je sedaj tudi psihično odlično pripravljen na Sydney.

Tudi Joyner-Kerseejeva se vrača

Sacramento, ZDA - 17. junij

38-letna Jackie Joyner - Kersee, nekdaj odlična atletinja, ki se je uradno upokojila 1998 leta, je podobno kot Sergej Bubka, Jonathan Edvards in še nekateri "odpisani" športniki, najavila svoj povratek in tudi nastop na Olimpiadi v Sydneyu. Olimpijska zmagovalka skoka v daljino leta 1988 je napovedala, da se bo udeležila kvalifikacij za ameriško reprezentanco, ki bodo med 14. in 23. julijem. To sicer še ne pomeni, da bo zares lahko nastopila na tem tekmovanju, vendar je njen agent dejal, da je vsaj 75% možnosti, da se bo to zgodilo. Jackie menda pridno trenira in je po lastni izjavi že sedaj v solidni formi.

Surin, Lewis in Freemanova v Franciji

Villeneuve d’Ascq, Francija - 17. junij

Kanadčan Bruny Surin, (srebrna medalja s svetovnega prvenstva 1999) in Američan Brian Lewis, ki je prav pred nekaj dnevi v Torinu premagal najhitrejšega tekača na svetu, Mauricea Greena (slika desno), bosta glavni šprinterski zvezdi IAAF Permit Mitinga, ki bo v omenjenem mestecu to soboto, 17. junija.

Alžirec Djabir Said-Guerni, bronasta medalja s SP 1999 se bo v teku na 800 m soočil z močno kenijsko ekipo le tri dni potem, ko je Wilson Kipketer zmagal na svoji prvi letošnji tekmi.

Najmočnejša disiplina tega mitinga naj bi bil skok v daljino, toda Ivan Pedroso (na sliki levo) je po žalostni novici, da mu je pred tremi dnevi umrla mati, udeležbo odpovedal. Tako bo prvi favorit verjetno James Beckford, čeprav bo nastopil še en izjemen Kubanec, 20-letni Luis Meliz, ki je nedavno v Jeni preskočil 8,43 m. Tudi Meliz zna biti med favoriti celo na igrah v Sydneyu.

Nastopila pa bo tudi Avstralka Cathy Freeman, kateri bo to drugi nastop na evropskih tleh. Po nedavni zmagi na 400 m v Torinu, bo tokrat tekla 200 m.

Maurice Greene poražen

Helsinki, 16. junij

Maurice Greene, svetovni rekorder v teku na 100 m je na GP mitingu Ericsson v Helsinkih doživel enega redkih porazov. Premagala ga je rojak Brian Lewis s časom 10.06, medtem ko je bil Greene drugi s časom 10.08. Glede na to, da je bilo precej hladno, ne presenečata nekolika slabša dosežka. Greenu je bil to sicer drugi nastop letos, potem ko je pred časom na Japonskem tekel letos najboljši rezultat na svetu 9,91.

več   

Khalida Khannouchija ne bo v Sydneyu

New York, 15. junij

Kot je te dni sporočila Khalidova soproga. managerka, tiskovna predstavnica in trenerka Sandra Khannouchi, se Khalid na žalost ne bo udeležil Olimpiade v Sydneyu.

Še vedno se namreč zdravi (tokrat je pri priznanem strokovnjaku na Irskem) zaradi posledic poškodbe noge in tako ne bo nastopil niti na kvalifikacijah za uvrstitev v ameriško reprezentanco v teku na 10 km.

več    

Pedroso in Freemanova slavila v Torinu

Torino, 10. junija

Kubanski svetovni rekorder v skoku v daljino Ivan Pedroso (desno) in Avstralka Cathy Freeman, dvakratna svetovna prvakinja na 400 m, sta bila tokrat med najopaznejšimi udeleženci IAAF GP mitinga v Torinu, vendar za razliko od Seville, z nastopom nista bila najbolj zadovoljna. Oba sta sicer zmagala, a z nastopom nista navdušila nikogar, saj je le malo manjkalo, pa bi Freemanovo prehitela Sandie Richards z Jamajke, Ivan Pedroso pa podobnih težav vseeno ni imel.

več  

Javier Sotomayor bo pričal v Monacu

Monte Carlo, 9. junij

Tako kot "naša" Merlene Ottey, sicer nekdanja (do Seville '99) svetovna prvakinja v teku na 200 m, se bo te dni tudi kubanski skakalec v višino, Javier Sotomayor (na sliki desno) zagovarjal pred posebno komisijo IAAF in skušal dokazati, da so njegove vzorce urina na Pan-Ameriških igrah, ko so ga obtožili jemanja kokaina, zares zamenjali in da ni kriv.

Obtožba proti Sotomayorju je sicer bistveno resnejša, saj gre v njegovem primeru za mamila, medtem ko je bila Merlene domnevno pozitivna pri testih nandrolona (tako kot še 343 drugih športnikov v lanski sezoni).

Tek po ulicah Železnikov

Atletsko društvo Železniki

prireja v soboto, 17. 6. 2000, s pričetkom ob 17.00 uri

3. TEK PO ULICAH ŽELEZNIKOV

Tek je organiziran v okviru praznovanja občinskega praznika občine Železniki. Štart in cilj teka bo pred pošto v Železnikih. Proga bo potekala po ulicah naselja Na Kresu in Dašnica.

Tek šteje za tekaško pokalno tekmovanje gorenjsko – ljubljanske regije.

Podrobnosti si lahko ogledate na njihovi spletni strani

EAA miting "Ljubljana 2000"

Ljubljana, 11. junij

Miting "Ljubljana 2000", ki ga je pod okriljem Evropske atletske zveze organizirala naša atletska zveza, je gledano v celoti, povsem uspel. Mnogo pripomb je bilo sicer slišati iz vrst domačih atletskih delavcev, češ da gre pri tem predvsem za dokazovanje, kdo bo koga in da nas navzven znova kaže kot tipične vrtičkarje, toda prireditev je bila vendarle vredna ogleda, nekaj dosežkov pa odličnih, čeprav tudi razočaranj ni manjkalo. Prireditev si je z zanimanjem ogledala tudi Merlene Ottey - bilo pa bi dosti bolj zanimivo, če bi smela nastopiti.

več  

Tek Slovenskih novic in Asicsa

Ljubljana, 15. junij

V soboto, 17. junija bo v Bohinju še ena množična tekaška prireditev za vse ljubitelje teka- tokrat še prav posebej vabijo prav tiste, ki se teka lotevajo prvič, kajti tisti, ki proge ne bodo zmogli v celoti preteči, jo bodo lahko pač prehodili. Štart teka bo ob 16:00 na znani Bohinjski osmici, le da bodo tokrat najboljši rekreativci tekli na daljši, 8 km dolgi progi, vsi ostali pa na 3 km. Pred tema dvema tekoma (tekači bodo štartali sočasno) bodo tekli še otroci.

Po teku bodo med udeležence, tako kot je pri Novicah sedaj že v navadi, izžrebali preko 50 bogatih nagrad (med njimi tudi plovbo po jezeru z novo pridobitvijo Bohinjcev!). Med gledalci bo tudi tokrat nekaj članov kluba Novice Extreme, zelo verjetno si bo prireditev ogledal tudi Matija Šestak.

Sicer  pa je na tekih, ki jih organizirajo Slovenske novice vedno prav posebno vzdušje, navadno pa tudi precejšnja gneča med tekači in gledalci (le v Trbovljah, od koder je naš posnetek, je bilo tekačev nekaj manj kot navadno).

Ultra-maratonska hoja Paris - Colmar

Pariz, 13. junij

Ultramaratonsko tekmo v hitri hoji med Parizom in Colmarjem v dolžini 535 km je v 69 urah in 18 minutah prvi prehodil Rus Aleksej Rodionov. To pomeni, da je prehodil povprečno po 8 km na uro. Daleč za njim, s polnimi tremi urami zaostanka, je v cilj prispel Poljak Grégor-Adam Urbanowski, medtem ko je tretje mesto z nadlajnjimi 30 minutami zaostanka pripadlo Francozu Gillesu Letessierju.

Miro Kocuvan praznuje

Naš reprezentant, kandidat za olimpijske igre v Sydneyu, član štafete 4 x 400 m, Miro Kocuvan 15. junija praznuje svoj 29. rojstni dan. Čestitko mu obiskovalci in kolegi iz reprezentance lahko pošljete tudi preko naših strani - posredovali mu jih bomo!

Držimo pesti za Merlene Ottey!

Ljubljana, 3. junij

Najnovejša in vzpodbudna novica - ekskluzivno za "Atletiko" in iz prve roke: Merlene Ottey je uspelo doseči, da bo že čez nekaj dni dobila priložnost, da na zaslišanju pred arbitražno komisijo, ki jo je določila IAAF, dokaže, da so jo po krivici obtožili jemanja nedovoljenih poživil. Zaslišanje bo 15., 16. in 17. junija v Monacu, kot nam je danes v pogovoru pred njenim treningom povedal njen trener Srdjan Djordjević.

Merlene Ottey se te dni v Ljubljani pod budnim očesom našega priznanega strokovnjaka Srdjana Djordjevića pospešeno pripravlja na svoj nastop na Olimpiadi, kajti prepričana je, da ji bo navsezadnje le uspelo izboriti si pravico do nastopa.

Oglejte si fotoreportažo z enega njenih treningov in

obiščite Fan Club Merlene Ottey - link je na gornji sliki!

Urednik                           več    

Sergej Bubka ponovno na sceni

Največji in najbolj prepoznavni skakalec s palico vseh časov Sergej Bubka je te dni znova presenetil vso atletsko javnost, ko je napovedal, da se bo kot atlet dokončno upokojil po Olimpiadi v Sydneyu. Povedal je, da prizadevno trenira, vendar še ne more oceniti trenutne forme in svojih sposobnosti, a je takoj dodal, da je povsem prepričan, da bo do septembra popolnoma pripravljen na olimpijski izziv. "Tekmeci naj kar prično razmišljati o starcu, ki bo znova sposoben najboljših dosežkov!", je še dodal med smehom.

POVEJTE SVOJE MNENJE
IZPOLNITE OBRAZEC
E-mail:atletika@si21.com

ARHIV - ARCHIVE

RAZPISI - OBVESTILA

 

"SLOVENIJA TEČE - 2000"

    

COOPERJEV TEST

     

TA TEDEN - V SLOVENIJI

 

TA TEDEN - V TUJINI

SLOVENSKI ATLETI

 

SLOVENSKI KLUBI

ŠPORTNA DRUŠTVA

 

ARHIV

JUNIJ 2000 - do 15.06.
MAJ 2000 - po 15.05.
MAJ 2000 - do 15.05.
APRIL 2000 - po 15.04.
APRIL 2000 - do 15.04.
MAREC 2000
FEBRUAR 2000
JANUAR 2000

DECEMBER '99

NOVEMBER '99
OKTOBER '99

Uradne meritve in rezultati

20. Maraton treh src

Atletsko društvo Maribor 98

Mednarodni praški maraton

 

Primorske Novice-SOBOTA

 

Dunajski maraton

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

| novice | Morel | gospodarstvo | kultura | svet | Slovenija | šport | TV | film | glasba | nepremičnine | računalništvo |
| avtomobilizem | obvestila | turizem | šolstvo | Petya | forum | povezave | astro novice | trgovina |
Urejanje in oblikovanje "Atletike": Edo Bogataj , Pečarjeva 14, SI-1231 Črnuče
Tel./fax:01/537-55-68 GSM: 041/288-729
, atletika@si21.com

© 1994-2000 Kabi d.o.o. / Si21 - Vse pravice pridržane