novice
povezave
trgovina
prireditve
NEPREMICNINERACUNALNISTVOAVTOMOBILIZEMOBVESTILATURIZEMPI - PORTALPETYAASTROLOGIJAFORUMTRGOVINA
MARKETING-OGLAŠEVANJESi21 uporablja omrežje SOFTNETSi21 uporablja omrezje
ATLETIKA

ŠPORT

domače novice

tuje novice
društva-klubi
portreti atletov
OI - koledar
svetovni rekordi
olimpijski rekordi
evropski rekordi
državni rekordi
Grand Prix
Zlata liga
sveži rezultati
mladi atleti
šport za vse
olimpijske igre
naši atleti na OI
koledar AZS
koledar IAAF

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

F-Secure Anti-Virus
For our visitors from around the World
Obiščite naš LIVE CHAT z Merlene Ottey
Join our LIVE CHAT with Merlene Ottey

Predstavitev slovenskih atletov, ki so že  izpolnili olimpijsko normo za nastop na OI v Sydneyu.

Vse atlete - olimpijske kandidate predstavljamo tudi na posebni strani, kjer bomo v kratkem uvedli še nekaj novosti ...

Obiščite nas ponovno!

V kratkem pričakujte še podrobnejšo predstavitev naših vrhunskih atletinj in atletov, ki nas bodo septembra zastopali na Olimpiadi v Sydneyu. Mnogi med njimi se vam bodo predstavili kar sami!

NOVOST - POVEJTE NAM SVOJE MNENJE

Z današnjim dnem uvajamo še eno novost na atletskih straneh. Želimo vam naše informativne strani še bolj približati in jih na ta način tudi izboljšati. Pričakujemo vaše sodelovanje! Izpolnite obrazec!

Sprejemamo tudi kritike (ne pa kritizerstva), toda te naj bodo pozitivno naravnane in naj vsebujejo tudi predloge za izboljšave.

Urednik  

Gre Merlene v Sydney ali ne?

In English

Ljubljana, 29. junij

Bi radi izvedeli iz prve roke, ali bo Merlene smela nastopiti na Olimpijskih igrah v Sydneyu? Vas zanima, kaj o vseh težavah, ki so jih ji lani zakuhali v zvezi z domnevnim jemanjem prepovedanih stimulativnih sredstev, misli ona sama? Ali pa imate morda vprašanje za njenega trenerja Srdjana Djordjevića?

Tudi če ste samo radovedni ali pa bi radi izrazili svoje simpatije tej izjemni atletinji, bodite z nami prihodnji teden, ko bomo organizirali LIVE CHAT (neposredni pogovor v živo preko Interneta) z Merlene in njenim trenerjem Srdjanom Djordjevićem. Ta izjemno zanimivi dogodek, ki ga verjetno ne želite zamuditi, bo najverjetneje že v ponedeljek,  3. julija zvečer (predvidoma ob 20:00).

Vprašanja zanju sprejemamo tudi vnaprej od tega trenutka dalje (po E-mailu) na naš naslov.

Vrnite se na naše strani, da boste obveščeni o točnem datumu in uri pogovora z Merlene!

Na sliki: Merlene danes, 29.6.2000 ob 12:30 na stadionu ŽAK-MASS v Ljubljani.

Edo Bogataj  

Nov svetovni rekord v Rimu

Rim, 30. junij

Na današnjem rimskem "Golden Gala" mitingu, drugem iz serije letošnjih mitingov Zlate lige, je bil v ženskem metu kopja dosežen nov svetovni rekord. Dosegla ga je seveda dosedanja svetovna rekorderka, 34-letna Norvežanka Trine Solberg-Hatestad, ki ji je tokrat uspelo kopje zalučati še 3 cm dlje, tako da nov svetovni rekord znaša 68,22 m.

Miting je tudi sicer privabil še več vrhunskih atletov kot pariški pred tednom dni, manjkal je edino Michael Johnson, ki se menda z organizatorji ni uspel dogovoriti o pogojih sodelovanja. Posebnost tega mitinga je tudi dokaj slab obisk, saj si je miting v živo ogledalo le okrog 25.000 gledalcev.

Doseženih je bilo cela vrsta odličnih, letos najboljših rezultatov na svetu in kopica osebnih rekordov, med odmevnejšimi pa je vsekakor dvojna zmaga Mauricea Greena (desno zgoraj) v tekih na 100 in 200 m. V teku na 100 m je končno tudi zares pokazal zobe in dosegel čas 9.97 (edini je tekel pod 10 sekundami).

Tek na 200 m za ženske je tokrat s precej težavami dobila prva favoritinja Marion Jones (medtem ko je njen soprog C.J. Hunter zanesljivo osvojil prvo mesto v mestu krogle z 21.34 m), ki pa je zelo slabo štartala. Druga je bila Christine Aaron (10.99) tretja pa Chandra Sturrup (11.019). Jonesova je nastopila tudi v skoku v daljino, vendar ni bila najbolj prepričljiva. Osvojila je 3. mesto.

Posebno presenečenje pa je vsekakor bil tudi poraz kenijske falange v "njihovi" disciplini, teku na 3.000 m (Steeple chase), kjer je z osebnim rekordom zmagal Maročan Brahim Boulami.

več  

TK Portovald na EP v štafetnih tekih

Novo mesto, 30. junij

Uprava TK Portovald se je kljub visokim stroškom odločila za sodelovanje svojih atletov na EP v štafetnih tekih v Parizu 01.07.2000. Nastopili bomo v štafeti 4x 1500m in sicer v okrepljeni postavi: Marko Gorenc, Aleš Tomič (na sliki desno), Boštjan Buc in Borut Veber. Štafeta je sposobna teči okoli 15' 20'', kar je celo 7 sekund hitreje od lanskih zmagovalcev  (MOSKVA). No, to se ne pomeni, da smo prvi favoriti, lahko pa se borimo za najvišja mesta. Tik pred odhodom nam je zbolel Jernej Kastelec (težave z želodcem) zato nam je na pomoč priskočil Boštjan Buc.

Odpotujemo danes z letalom ob 18.00, tekmovanje pa se začne jutri ob 15.00. Naš nastop, torej štafetni tek 4X 1500m pa je na sporedu ob 18.30.

Ker smo na takšnem tekmovanju prvič, je dokaj težko napovedovati, česa je naša štafeta v resnici sposobna. Cilj nam je uvrstitev med prvo polovico in popravek državnega rekorda 15.29.7, ki je že od leta 1966!

Borut Retelj   

Gregor Cankar že misli na Lausanne

Ljubljana, 29. junij

Danes je imel Gregor (na sliki z današnjega treninga skupaj s skakalko Ksenijo Predikaka) le lažji trening, kajti že jutri potuje na miting v Nemčijo, toda njegove misli so ta hip usmerjene predvsem na GP miting v Lausanni v Švici - miting bo 5. julija. Pričakuje namreč, da mu bo po uspelem nastopu pred  tednom dni v Velenju uspela podobna serija. 

Trenutno se zelo dobro počuti (razen manjših bolečin, ki pa vrhunske športnike itak spremljajo precej pogosto in so jih vajeni) in pravi, da upa na najboljše.

Josipu - hvaležni atleti in trenerji

Ljubljana, 29. junij

Atlete ponavadi opazimo, tudi različni funkcionarji, bolj ali manj pomembni,  se znajo sami preriniti v ospredje, redko pa opazimo ljudi, ki v ozadju skrbijo za to, da imajo naši športniki čim boljše pogoje za nemoten trening. Še redkeje pa doživimo, da športniki in trenerji to opazijo in cenijo tako zelo kot oba, ki sta levi sliki (posneti na stadionu ŽAK-MASS-a 29.6).

Srdjan Djordjević me je opozoril na človeka, ki na omenjenem stadionu skrbi, da so vse naprave vedno urejene in pripravljene, pa tudi poprosil me je, naj ga ovekovečim in njegove slike tudi objavim. "Zasluži si!", je preprosto dejal.

Še bolj nazorno je Josipa, ki tako pozorno in prizadevno skrbi za edini pravi atletski stadion v  Ljubljani, opisal Gregor Cankar: "Brez njega bi tega stadiona morda že ne bilo ali pa bil čisto drugačen - kdove, kakšen!"

Josipa vam torej predstavljamo pri enem od njegovih vsakdanjih opravil:

Posneto 29. junija na stadionu ŽAK - MASS v Ljubljani
Kliknite za povečavo
Marion Jones bo tekla v Rimu

Rim, 30. junij

Marion Jones, ki vse bolj preseneča v svoji najslabši disciplini, skoku v daljino, bo nastopila na današnjem mitingu Golden Gala v Rimu.

Njeni načrti so tokrat nekoliko skromnejši, vseeno pa računa, da bo osvojila prvo mesto v teku na 100 m in skočila dlje od 7 m. Pravi, da bi bilo za dvig njene samozavesti zelo dobrodošlo, če bi ji uspelo doseči ta dva cilja. Seveda pa je Marion letos tudi ena od favoritinj za osvojitev glavne nagrade (50 kg zlata) v Zlati ligi. Leta 1998 je bila ena od treh atletov, ki so si tedaj delili glavno nagrado.

Njen rojak Michael Johnson pa v Rimu najverjetneje ne bo nastopil, razen če se mu ne bo v zadnjem hipu uspelo z organizatorji pogoditi glede pogojev nastopanja.

Nastopil pa bo Maurice Greene (desno), ki po sredinem debaklu v Atenah zopet napoveduje, da bo tekel pod 10 sekundami. Še bolj konkreten je - po lastni napovedi naj bi tekel 9.80. Da se le ne bo znova opekel!

Marie-José Perec se vrača v Lausanni

Pariz, 28. junij

Trikratna olimpijska zmagovalka Marie-José Perec se po sanirani poškodbah in po prestani bolezni ponovno vrača na atletske steze. Svoj povratek je napovedala za GP miting v švicarskem mestu Lausanne, kjer naj bi tekla na 200 m.

Prvotno je sicer svoj "come-back" napovedovala že za otvoritveni miting Zlate lige v Parizu pred tednom dni, a je nato zaradi težav z lumbagom odločitev spremenila.

Perecova je zadnjih 8 let dominirala v teku na 400 m (je nosilka zlate medalje z Olimpiade 1992 v Barceloni in 1996 v Atlanti, kjer je osvojila zlato še v teku na 200 m).

O rekordu ne duha ne sluha

Atene, 28. junija

Svetovni rekorder Maurice Greene je pred mitingom pogumno, že kar malce drzno napovedoval nov svetovni rekord v teku na 100 m. Seveda je trdil, da ga bo dosegel prav on (tako kot mu je to uspelo pred letom dni na istem stadionu), hkrati pa je napovedoval možnost, da bi na sredinem mitingu v Atenah lahko kar do 5 tekačev teklo pod 10 sekundami.

Zgodilo pa se ni niti eno niti drugo - še več, Greene je bil tokrat ne le poražen, ampak kar resno "potolčen". Pa ga ni premagal nihče od tekmecev, od katerih bi po letošnjih dveh porazih to morda celo pričakoval in ki so mu po osebnih rezultatih tudi sicer "nevarni", temveč je tokrat povsem nepričakovano s časom 10.08 zmagal Greenov rojak Gregory Saddler (desno), vsi favoriti pa so za njim zaostali, še najbolj prav Greene, ki je zasedel šele 4. mesto.

Konec olimpijskih sanj za Zahro

Rabat, 27. junija

Maročanka Zahra Ouaziz je na svoji zadnji tekmi v tej sezoni, teku na 3.000 mna mitingu v Parizu prejšnji teden, na cilj pritekla kot sedma in vsa objokana od bolečin. Pokazalo se je, da gre za zelo resno poškodbo Ahilove tetive in zdravniki so že potrdili, da bo morala na takojšnjo operacijo.

Ouazizova, ki je afriška rekorderka v teku na 3.000 m (8:26.48) in 5000m (14:32.28), je imela podobne težave na desni nogi že leta 1990 - tokrat pa gre za levo nogo.

To seveda pomeni, da nikakor ne bo mogla biti nared za Igre v Sydneyu letos jeseni.

Walker bi dal kolajno za zdravje

Oakland, 27. junija

Olimpijski zmagovalec na Igrah 1976 v teku na 1.500 m John Walker bojuje težak boj s samim seboj in z neozdravljivo Parkinsonovo boleznijo, kajti zase pravi, da je v zadnjem času izgubil vso voljo.

Pri Walkerju, ki je danes star 47 let, so lažjo obliko Parkinsonove bolezni odkrili že pred 5 leti in čeprav ne trpi takšnih posledic kot mnogi drugi bolniki s to zahrbtno boleznijo, ima prizadeto desno stran telesa.

John Walker je bil prvi tekač, ki je eno miljo pretekel hitreje kot v 3:50 in je bil prvi tekač na svetu, ki je več kot 100-ktrat tekel pod 4 minutami, priznava, da je vse bolj izgubljal voljo, da bi se še boril z boleznijo in s samim seboj, dokler ni začel ponovno delati kot mestni svetnik v mestu Manakau ...

Merlene Ottey ponovno v Ljubljani

Merlene Ottey se je vrnila v Ljubljano, kjer bo nadaljevala s pripravami na svoje zadnje olimpijske igre - ob predpostavki, da bo posebna arbitražna komisija IAAF v njenem primeru vendarle priznala tudi svoje napake in odločila v njeno korist.

Merlene si te dni gotovo zasluži malce več podpore kot sicer, ne glede na to, da gre za izjemno športnico in stabilno osebnost.

Morebitna sporočila in vaše simpatije lahko izrazite preko naših strani - vso pošto, ki ji jo boste namenili, ji bomo osebno izročili.

Urednik  

IAAF neusmiljena - Sotomayor kaznovan!

Monaco, 27. junij

Javier Sotomayor je bil z današnjim dnem proglašen za krivega v primeru, ki ga je doletel lani na Pan Ameriških igrah v Winnipegu, Manitoba v ZDA, ko so mu  ob antidoping kontroli v urinu našli kokain.

Čeprav je Sotomayor ves čas vztrajal, da ni kriv in da so z vzorcem njegovega urina manipulirali in čeprav ga je podprla kubanska atletska zveza in še predsednik Fidel Castro, ne bo smel nastopati vse do julija 2001, kar hkrati pomeni, da tudi ne bo smel nastopiti na letošnjih Olimpijskih igrah.

To je dokončna odločitev posebne arbitražne komisije IAAF, ki je Sotomayorja zadnjič zaslišala le dan prej, preden je pred isto komisijo pričala Merlene Ottey. Ker je njen primer vendarle precej drugačen, upajmo, da bo tudi odločitev komisije drugačna.

Olimpijska bakla prvič pod vodo

Sydney, 25. junij

Olimpijska bakla je včeraj prvič v zgodovini olimpijskih iger potovala tudi pod vodo. Bakla je bila globoko pod vodo nekaj več kot 3 minute, zgodilo pa se je v izjemno lepem naravnem parku in potapljaškem centru Agincourt Reef  blizu mesta, kjer je pred dvema letoma izginil mlad ameriški zakonski par  Eileen and Tom Lonergan.

Baklo so avstralski znanstveniki, kemiki in pirotehniki na poseben način pripravili, da je gorela tudi pod vodo, za te poskuse pa so porabili polnih 9 mesecev.

Jutri v Atenah nov svetovni rekord na 100 m?

Atene, 27. junij

Na jutrišnjem Tsiklitiria mitingu v Atenah bo najkrajša, elitna atletska disciplina v moški konkurenci prav gotovo prava poslastica, kajti nastopili naj bi vsi, ta trenutek najhitrejši Zemljani. Prvi favorit vsekakor ostaja aktualni svetovni rekorder Maurice Greene (naj spomnimo: njegov rekord, dosežen lani, je  9.79). Toda prav Greene (na sliki levo)  napoveduje, da bo jutrišnji  tek eden najbolj spektakularnih v vsej zgodovini šprinta, saj pričakuje, da bo morda kar pet tekačev doseglo čas, boljši od 10 sekund.

Maurice je popolnoma prepričan v svojo zmago in čeprav ni neposredno napovedal, je čutiti, kot da se prav za jutri resno pripravlja na to, da bi svoj svetovni rekord znova izboljšal. najresnejšega konkurenta sam vidi v trening partnerju Atu Boldonu (desno), a se hkrati zaveda, da se lahko zgodi kakršnokoli presenečenje. "Preden treneš z očesom, že je vsega konec", je dejal in verjetno je imel pri tem v mislih tudi nedavno poraz, ko ga je prehitel Brian Lewis.

Nastopili bodo: Maurce Greene, Michael Johnson, Ato Boldon, Brian Lewis in Bruny Surin - vsi ostali jim bodo zagotovo gledali v hrbet od samega začetka.

Tudi Mike Marsh se vrača v formo

Portland, ZDA-26. junij

Mike Marsh (desno) je "kriv" da se imata Michael Johnson in Maurice Greene ukvarjati še s čem, kot le drug z drugim. Medtem ko imata oba omenjena atleta zadnje čase polna usta samih sebe in ko se kar trudita, kdo bo drugega bolj očrnil in omalovaževal, se veteran Mike Marsh, nosilec zlate olimpijske medalje v teku na 200 m iz leta 1992, vztrajno približuje njunim rezultatom.

Včeraj je ta 32-letni šprinter zmagal na mitingu v Portlandu in s časom 10.18 povsem nedvoumno najavil svoj priključek k svetovnemu vrhu v tej disciplini. Torej imata Johnson in Greene še pred Olimpiado o čem razmišljati. Poleg Briana Lewisa in Brunyja Surina, ju zdaj resno ogroža še Marsh. Za ljubitelje najhitrejše discipline pa je to vsekakor vzpodbudno, saj je verjetnost, da se bo uresničila Johnsonova napoved, da bo svetovni rekord padel še pred Sydneyem, toliko večja. 

Baumann se je kvalificiral za Olimpiado

Berlin, 25. junij

Na mitingu v Nürnbergu se je Dieter Baumann z osvojenim sedmim mestom v teku na 5.000 m kvalificiral za nastop na Olimpijskih igrah. Baumann, ki je ves čas vztrajno zatrjeval, da nima  nič opraviti z nandrolonom, ki so mu ga v urinu našli lani, je bil s strani Nemške lahkoatletske zveze (DLV) te dni oproščen oz. so bili vsi postopki proti njemu ustavljeni, obenem pa so mu dovolili znova tekmovati. V teku na 5.000 si je s časom 13:18.78 in zagotovil kvalifikacijsko normo za nastop na igrah v Sydneyu.

Prepričljivo zmago, daleč pred vsemi tekmeci in z najboljšim letošnjim rezultatom na svetu, je dosegel svetovni rekorde Haile Gebrselassie. Tekel je odličnih 13:01.70 in tako še za malenkost popravil svoj prejšnji najboljši dosežek.

Toda Baumannov nastop v Sydneyu je kljub temu še pod vprašajem, kajti še vseeno se lahko zgodi, da si bo IAAF vzela pravico do prepovedi nastopa na OI. Končna odločitev bo znana v naslednjem tednu.

Poletna šola atletike v Kopru

ATLETSKI KLUB KOPER

Tudi v poletnih počitnicah v mesecu juliju AK Koper organizira poletno atletsko šolo za vse učenke in učence do vključno 6 razreda OŠ, ki jih veseli atletika in gibanje na svežem zraku program za osnovnošolce. Vsak torek in četrtek med 19.00 in 20.00 bo pod vodstvom prof. Dragice Pograjc na koprskem atletskem stadionu trening. Po končani atletski šoli bodo vsi udeleženci prejeli priznanja. Prijava na tel.: 041 858 694 ali neposredno na atletskem stadionu 4. julij ob 19.00, ko začne prva ura zanimive atletike.

Tu bo poročilo iz Velenja (ali pa tudi ne!?)

Ljubljana, 24, junij 21:30

Poročilo (in rezultati) z Mednarodnega mitinga v Velenju nam je bilo obljubljeno, vendar ga do tega trenutka še nismo dočakali. Nekaterim še vedno ni kaj dosti do tega, da bi bili podatki o njihovi prireditvi ažurno predstavljeni vam, obiskovalcem naših strani. Škoda!

Urednik  

Pohodni tek v Kopru

Koper, 24. junij

Atletski klub Koper je skupaj s TD Koper ob prazniku Sv. Nazarija v Kopru organiziral pohodni tek z naslovom Iskanje skrivnosti Kopra za nagrade Volksbank. Petdeset sodelujočih se je v dvojicah odpravilo na 4 kilometrsko preizkušnjo, kjer so po ulicah Kopra spoznavali lepote koprskega mestnega jedra,ob tem pa so na šestih kontrolnih točkah reševali zapletene naloge iz zgodovine Kopra, matematike in športa. Prvi so v cilj pritekli že po 15 minutah, ko so Koprsko mesto jedro pretekli podolgem in počez, vsaka zgrešena naloga pa je imela na koncu pribitka dveh minut. Tekmovalci so bili razvrščeni v tri kategorije. Med najmanjšimi sta bila najhitrejša in pri reševanju najbolj spretna Črt Butul in Mirko Gregorič , pri starejših 5 - 8 razred sta bila najhitrejša Sandi Vučko in Kristjan Rojc, pri srednješolcih pa dekleti Petra Vučko in Petra Piciga.

Avtor prispevka: Mitja Butul  

Klub štirih preko 90 m v kopju
Kuortane, Finska, 24. junij

Grk Konstadinos Gatsioudis, nosilec srebrne medalje na SP lani v Sevilli je danes na Elite Games mitingu v finskem Kuortane prevzel primat sezone od Finca Akija Parviainena, oba pa sta kopje vrgla preko 90 m. Grku je uspel osebni rekord 91.69 m. S tem se je pridružil skupini treh metalcev, ki so že do sedaj kopje vrgli preko 90 m: Raymondu Hechtu iz Nemčije, svetovnemu rekorderju Akijuu Parviainen in dvakratnemu olimpijskemu zmagovalcu, Čehu Janu Železnemu (na sliki desno). Danes je Gatsioudis premagal oba slednja.

Vrhunska atletika - Miting Prefontaine

Eugen-Oregon,ZDA, 24. junij

Na mitingu Prefontaine Classic v rojstnem mestu Stevea Prefontainea je bila danes vrhunska predstava glavnih akterjev, ameriških atletov Marion Jones, Mauricea Greena in Michaela Johnsona, toda daleč najbolj razburljiv je bil tek na 1.500 m za ženske, ki ga je v zadnjih nekaj korakih dobila favoritinja Gabriela Szabo, ki je prav v cilju sebi v prid obrnila obotavljanje Suzy Favor Hamilton. Ta si je zmago dobesedno zapravila z nepotrebnim oziranjem nazaj.

Michael Johnson je zmagal na 400 m z letos najboljšim časom na svetu, 43,92, prepričljivo pa so zmagali tudi Greene v teku na 200 m in Marion Jones v teku na 100 m in v skoku v daljino.

več   

Skakalni miting v Dolenjskih toplicah

Dolenjske toplice, 24. junij

Jutri, na naš državni praznik, bo v Dolenjskih toplicah tradicionalen skakalni miting z imenitno mednarodno udeležbo. Poleg našega Gregorja Cankarja (na sliki levo skupaj z Matijo Šestakom in Darjo Kokalj), ki se po odličnem včerajšnjem nastopu v Velenju lahko nadeja maščevanju za poraz, ki mu ga je nedavno v Ljubljani prizadejal Hrvat Siniša Ergotić, bo nastopil še naš drugi najboljši skakalec Sergej Rozman in Namibijec Denis Louw, v ženskem troskoku pa pričakujejo nastop Italijanke, sicer pa naše rojakinje, Barbare Lah.

Miting v spomin na Prefontaina

Eugen, Oregon, ZDA, 24. junij

V tem ameriškem mestecu bo danes atletski miting, ki nosi ime po slavnem tekaču na dolge proge Steveu Prefontaineu, ki se je tu rodil in nesrečno 30. maja 1975. preminil v prometni nesreči. Bilo mu je šele 24 let in njegova atletska kariera bi lahko bila še bolj blesteča, če ne bi bilo tega tragičnega dogodka.

Samo dan pred nesrečo je Steve na svojem priljubljenem stadionu Hayward Field tekel na 5000 m in dosegel odličen rezultat 13:23.8.

Prefontaineu v spomin bodo danes tu nastopila najbolj zveneča imena svetovne atletike, kot so: Marion Jones, Michael Johnson, Maurice Greene, Mike Marsh, Gabriela Szabo, Maria Mutola, Regina Jacobs, Johny Gray, David Lelei in mnogi drugi ...

več  

Ljudmila Enquist bi rada v Sydney

Stockholm, 24. junij

Znana švedska atletinja ruskega porekla, Ljudmila Enquist, ena najresnejših tekmic naše Brigite Bukovec v teku na 100 m z ovirami, Ljudmila Enquist (na sliki levo s še tretjo izjemno tekačico na 100 m z ovirami, Američanko Gail Devers) napoveduje povratek na atletske steze. Ljudmila je bila lani, potem ko so ji odkrili raka na dojki, operirana in je operacijo odlično prestala, sedaj pa že prizadevno trenira in napoveduje celo nastop na Olimpiadi. Njen soprog in manager sicer nista navdušena nad njeno zagnanostjo in trdita, da bi bilo bolje, če bi nekoliko bolj prisluhnila svojemu telesu, a Ljudmila te trditve zavrača in pravi, da se počuti odlično in da ne čuti nikakršnih posledic. Izjemna volja jo torej odlikuje in le želimo si lahko ponovnega dvoboja za medaljo med njo in našo Brigito, ki jo tudi še pestijo zdravstvene težave. Držimo pesti za obe!

Bo Igorju Primcu uspelo?

Istanbul, 24. junij

Devet naših atletov bo danes nastopilo na EAA mitingu v Istanbulu, med njimi tudi naš državni prvak in rekorder v metu diska, Igor Primc, ki še lovi potrditev norme za olimpijske igre v Sydneyu. Poleg njega se mitinga udeležuje še naša štafeta 4 x 200 m v postavi: Matic Šušteršič, Miha Toman, Rok Predanič in Matic Osovnikar. Načrtujejo izboljšanje državnega rekorda, ki znaša 1:25.84 in ki so ga lani postavili tekači ŽAK-MASS-a.

Kjer se prepirata dva ...

Pariz, 24. junij

Svetovnega rekorda v teku na 1.500 m ni bilo, čeprav je Hisham ElGuerrouj prepričljivo in z lahkoto premagal vse tekmece s časom 3:30,75, kar je vsaj 3 sekunde slabše od napovedovanega rezultata.

Razočarala pa sta oba šprinterja, ki sta napovedovala zmago v teku na 100 m, Kanadčan Bruny Surrin (zgoraj desno) in Ato Boldon s Trinidada (zgoraj levo). Oba sta za kazen gledala v hrbet Američanu Brianu Lewisu, ki je letos očitno več kot odlično pripravljen, saj je nedavno v Helsinkih premagal celo Mauricea Greena.

Vsekakor pa je za nas najbolj vesela novica, da je odličen uspeh dosegla tudi naša šprinterka Alenka Bikar, ki je s časom 23.09 osvojila 4. mesto. Čeprav je na miting prispela prav v zadnjem trenutku, je tekla letos svoj najboljši čas na 200 m. V tem teku je sicer zmagala Avstralka Cathy Freeman, ki v tej disciplini računa celo na olimpijsko zlato ) s časom 22,62. (na sliki desno sta Cathy Freeman in naša Alenka Bikar). Alenka je s tem dosegla hkrati tudi svojo najboljšo uvrstitev na GP mitingih nasploh.

več  

Lebedeva skoraj 15 m

Bratislava, 24. junij

Najboljši dosežek GP II. mitinga v Bratislavi je zagotovo zelo dober skok Tatjane Lebedeve, ki je zmagala v troskoku z daljavo 14,89 m, kar je njen drugi najboljši rezultat sploh. Lebedeva je zaenkrat edina troskokašica, ki ji je letos že uspelo preskočiti znamko 15 m.

Zelo dober rezultat je dosegel tudi Mehičan Alejandro Cardenas, ki je zmagal v teku na 400 m in s časom 44,92 dosegel enega najboljših letošnjih rezultatov nasvetu v tej disciplini. Nastopiti bi moral tudi naš Matija Šestak, ki pa je zaradi obolelosti moral odpovedati svoj nastop. tako se bo po bolezni prvič pojavil na stezi 3. julija v Zagrebu.

več  

Nov državni rekord v Velenju

Velenje, 24. junij

Teja Melink je vse bližje magični meji na višini 4 m, saj je včeraj na mitingu v Velenju znova (že tretjič v mesecu dni) za 10 cm izboljšala svoj nedavno postavljen državni rekord (prav tako na istem stadionu v Velenju na finalu pokala AZS) v skoku s palico - ta zdaj znaša 3,90 m.

Gregor Cankar pa je navdušil s petimi skoki preko 8 m, prestopil pa je le enkrat). Še posebej razveseljivo pa je, da mu je s skokom 8,13 m, s katerim je tudi zmagal, uspelo dokončno potrditi olimpijsko normo. Boljši seriji je Gregor dosegel le lani na obeh svetovnih prvenstvih, v Maebashiju na Japonskem (dvoransko) in v Sevilli (na prostem).

Mednarodni miting je po besedah predstavnikov naše zveze odlično organiziran in tudi udeležba je kakovostna, za kar gredo zasluge prizadevnim atletskim delavcem AK Velenje in pokrovitelju Rudniku Velenje.

več  

Dušan Mravlje na novi "nori" preizkušnji

Naš ultramaratonec izjemnih sposobnosti bo v kratkem ponovno preizkusil meje svojih zmogljivosti, toda kot sam pravi, ne gre le za to. On gre v Ameriko na eno najtežjih tekaških preizkušenj na svetu namreč po zmago! Tako pravi! Ultramaraton 'Badwater', ki je znan kot najtežja preizkušnja za človeka, saj proga vodi približno 220 km čez puščavo, nato pa je treba premagati še  skoraj 2800m višinske razlike do podnožja Mount Whicneyja, katerega vrh je najvišja točka v tako imenovanih 48 nižjih državah. 
Dušan namerava to najbolj noro progo preteči v približno 30 urah brez prestanka, kar bo več kot odličen rezultat glede na peklenske razmere, ki vladajo v tem predelu ZDA skozi vse leto.

Podrobnosti tega podviga bo neposredno po Internetu prenašal EXTREMEKANAL, podobno kot še nekaj podobnih podvigov izjemnih Slovencev (Pavle Kozjek, Stane Klemenc in drugi) in kot so spremljali podvig Tomaža Humarja v steni Dhaulagirija. Vabljeni k spremljanju teh podvigov!

Vir informacije: Extremekanal                     več  

POVEJTE SVOJE MNENJE
IZPOLNITE OBRAZEC

ali pa obiščite naš

      FORUM

  -  ATLETIKA

  -  OSTALI ŠPORTI

E-mail: atletika@si21.com

"TOP 20"  na svetu

ARHIV - ARCHIVE

RAZPISI - OBVESTILA

 

"SLOVENIJA TEČE - 2000"

    

COOPERJEV TEST

     

TA TEDEN - V SLOVENIJI

 

TA TEDEN - V TUJINI

SLOVENSKI ATLETI

 

SLOVENSKI KLUBI

ŠPORTNA DRUŠTVA

 

ARHIV

JUNIJ 2000 - po 15.06.
JUNIJ 2000 - do 15.06.
MAJ 2000 - po 15.05.
MAJ 2000 - do 15.05.
APRIL 2000 - po 15.04.
APRIL 2000 - do 15.04.
MAREC 2000
FEBRUAR 2000
JANUAR 2000

DECEMBER '99

NOVEMBER '99
OKTOBER '99

Uradne meritve in rezultati

20. Maraton treh src

Atletsko društvo Maribor 98

Mednarodni praški maraton

 

Primorske Novice-SOBOTA

 

Dunajski maraton

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

| novice | Morel | gospodarstvo | kultura | svet | Slovenija | šport | TV | film | glasba | nepremičnine | računalništvo |
| avtomobilizem | obvestila | turizem | šolstvo | Petya | forum | povezave | astro novice | trgovina |
Urejanje in oblikovanje "Atletike": Edo Bogataj , Pečarjeva 14, SI-1231 Črnuče
Tel./fax:01/537-55-68 GSM: 041/288-729
, atletika@si21.com

© 1994-2000 Kabi d.o.o. / Si21 - Vse pravice pridržane