novice
povezave
trgovina
prireditve
NEPREMICNINERACUNALNISTVOAVTOMOBILIZEMOBVESTILATURIZEMPI - PORTALPETYAASTROLOGIJAFORUMTRGOVINA
MARKETING-OGLAŠEVANJESi21 uporablja omrežje SOFTNETSi21 uporablja omrezje
ATLETIKA

 

F-Secure Anti-Virus

atletika@si21.com

Sorry, your browser doesn't support Java(tm).

domače novice

tuje novice

Sydney 2000

naši olimpijci

spored na OI

TV prenosi

OI - novice

GP - Zlata liga

državni prvaki

portret meseca

mladi talenti

klubi - društva

rekordi

koledar AZS

koledar IAAF

rezultati

rekreacija

  
 
 
IAAF
 
 
 
In English - for our visitors from around the World


Naša
reprezentanca

Predstavitev NAŠE ATLETSKE EKIPE ZA SYDNEY 2000 - osebne strani naših atletinj in atletov, ki nas zastopajo na Olimpiadi Oglejte si jih! Med Olimpijskimi igrami jim preko teh strani lahko pisete v Sydney!
Sodelujte pa tudi s predlogi za:
PORTRET MESECA


MEDALJE:  
ATLANTA 1996   -   SYDNEY 2000

NAŠE ATLETINJE IN ATLETI POROČAJO IZ SYDNEYA

NOVOST - FORUM - SPOROČILA OLIMPIJCEM

CENZURA!?  PREPOVED JAVLJANJA IZ AVSTRALIJE!?

več o tej nadvse vroči problematiki...   

Jutri sta naša upa Brigita in Gregor

Sydney, 24. september

cankar08_400.jpg (27667 bytes)

Jutri bosta nastopila naša, morda celo edina upa za zares visoko uvrstitev, Brigita Langerholc in Gregor Cankar.

Cankarjev nastop se prične okrog 01:00 ponoči po našem času, medtem ko bo Brigita v finalu teka na 800 m nastopila ob 12:30!

Medtem ko Brigita nima česa izgubiti, saj je svoj načrt že izpolnila in celo presegla ter se lahko neobremenjeno poda v boj celo za medaljo, pa je Gregor zanesljivo pod močnim psihičnim pritiskom in ker je že za uvrstitev v končni boj za medalje potrebno skočiti kar 8,15 m, je seveda težko karkoli napovedovati.

Bomo torej jutri imeli tudi prvo in morda celo edino atletsko medaljo?

langerholc19_400.jpg (26397 bytes)

V troskoku konec sanj za Anjo

Sydney, 24. september

avalant02_400.jpg (36241 bytes)Ženski troskok se je začel z zelo dobrim skokom prve favoritinje Rusinje Lebedeve (14,77 m), nato je izjemno dobro skočila Bolgarka Marinova (15,20) in izboljšala osebni in državni rekord, kot tretja pa je prav tako zelo dobro skočila še en glavnih kandidatk za medaljo Hovorova (14,96 m).

Naša Anja Valant je v prvem skoku prestopila, potem pa je začelo nenadoma močno deževati in Anja je v teh nemogočih pogojih prestopila še drugič.

Njen tretji skok je torej odločal o tem, ali bo lahko nadaljevala s skakanjem. Dež je medtem ponehal, Anja pa skočila izjemno skromnih 13,59 m in končala tekmovanje na 9. mestu.

Njeno končno uvrstitev je potem za malenkost popravila še ena favoritinij za medaljo, Sarka Kasparkova, ki je prestopila kar trikrat in ostala sploh brez uvrstitve.

Zmagala je vendarle tudi nekoliko presenetljivo Bolgarka Tereza Marinova s prvim skokom 15,20 m, druga je bila Tatjana Lebedeva, tretja pa Jelena Hovorova.

Skok v višino presenetljivo dobil Kljugin

Sydeny, 24. september

V moškem skoku v višino je zmago nekoliko presenetljivo osvojil Rus Sergej Kljugin, medtem ko je bil eden glavnih favoritov, kontorverzni Kubanec Javier Sotomayor šele drugi, tretje mesto pa je povsem nepričakovano pripadlo Alžircu Abderrahmanu Hammadu.

Največje razočaranje olimpijskegaskoka v višino je prav gotovo izpad prvega favorita Vjačeslava Voronina.

Tekmovanje so predčasno prekinili (po dogovoru s tekmovalci) zaradi izjemno hudega naliva, v kakršnem o regularnih pogojih za tekmovanje ni bilo mogoče govoriti.

Državno prvenstvo v gorskih tekih

Preddvor, 23. september

primoz02_500.jpg (53601 bytes)

V Preddvoru je bilo danes državno prvenstvo v gorskem teku - navkreber. Na zahtevni gorski preizkušnji, kjer so se tekači pomerili na 6,7 km progi s 1050 m višinske razlike je med člani zmagal Igor Šalamun (AD Maribor 98) med članicami pa z novim rekordom proge 51.42 Domžalčanka Simona Žabjek (oba na sliki levo)

Bolje kot je bil prejšnji rekord proge (ta je bil: 55.25), pa je v cilj kmalu za njo pritekla tekačica AK Koper Veronika Koren (levo spodaj) v času: 54:36, ki je osvojila državni naslov med mladinkami in svoje tekmice premagala za več kot 8 minut. Pri mladincih je slavil Mitja Kosovel /TK Kobarid/.

Greene zanesljivo osvaja zlato

Sydney, 23. september

Maurice Greene je že dolgo časa napovedoval svoj "sgreene18_280.jpg (23673 bytes)how" prav v finalu na Olimpiadi in danes je izpolnil obljubo, ki ji mnogi niso povsem verjeli. Posebej še potem, ko je letos dokaj nepričakovano doživel nekaj porazov, pa čeprav v tekmah Zlate lige ni bil nikoli premagan.

Najresnejši konkurent mu je bil, sodeč po rezultatih iz polfinala, Obadele Thompson in pa seveda njegov prijatelj Ato Boldon, sicer dobitnik bronaste medalje v Atlanti.

Greene sicer ni izpolnil drugega dela obljube, saj mu ni uspelo znova izboljšati svetovnega rekorda, kajti tekel je 9.88, je pa zato povsem suvereno zmagal, čeprav pri 80 m še ni bilo povsem gotovo, kdo bo prvi.

Na prvih treh mestih so se tako znašli pričakovani trije tekači, saj je drugo mesto tokrat osvojil njegov najboljši prijatelj Ato Boldon s Trinidada, tretje mesto pa Obadele Thompson z Barbadosa.

Merlene za las ob medaljo!

Sydney, 23. september

mottey04_340.jpg (20509 bytes)Merlene Ottey je v finalu tekla tako prepričljivo in borbeno kot v obeh predtekmovanjih, vendar to na žalost ni zadoščalo za medaljo - osvojila je nehvaležno 4. mesto  časom 11.19. Prehitela jo je prav rojakinja Tanya Lawrence, ki je bila tretja, medtem ko je srebrno medaljo nekoliko presenetljivo osvojila Grkinja Ekaterini Tanou.

Zmagala je seveda Marion Jones z najboljšim letošnjim dosežkom na svetu 10:75, in niti kančka dvoma ni bilo vse od štarta, da je Marion nepremagljiva! Tanoujeva je za njo zaostala kar 37 stotink sekunde, ostale atletinje pa še več.

Omeniti pa velja, da smo gledali nadvse zanimiv finalni tek tudi zato, ker sta nastopili najstarejša finalistka olimpijskih iger v vsej zgodovini doslej (Merlene Ottey) in najmlajša finalistka v teku na 100 m (Marion Jones).

Marion Jones je z današnjo zmago izpolnila natanko petino svojega olimpijskega načrta. Znano je, da napoveduje, da bo osvojila kar 5 olimpijskih medalj - vse zlate! Medtem, ko ji bo 4 verjetno uspelo res osvojiti brez posebnih težav, pa bo v skoku v daljino to malce težje dosegljivo.

Brigita se je uvrstila v finale

Sydney, 23. september

Brigita je držala tudi tisto besedo, ki jo je dala bolj sebi kot langerholc37_400.jpg (36598 bytes)javnosti. V polfinalnem teku je tekla še precej bolje kot v predteku in z novim državnim rekordom se je zanesljivo uvrstila v finale.

Brigita je tokrat tekla tudi taktično izjemno zrelo in se ni pustila presenetiti. V začetku je suvereno povedla, potem pa držala drugo mesto nekako do tretjine proge. Ko so Grafova (ki je na koncu zmagala) in druge potegnile naprej, je pametno počakala in se pripravila na finiš. Tu je prišla do izraza njena nepopustljivost in lasten državni rekord je izboljšala skoraj za sekundo - sedaj znaša: 1:59.06. Toda Brigita še ni rekla zadnje besede in tudi v finalnem teku je sposobna prijetno presenetiti - a samo tiste, ki je ne poznajo! Tole nam je sporočila po tekmi .... 

Primož Kozmus izpadel iz boja

Sydney, 22. september

Mladi metalec kladiva Primož Kozmus se na žalost ni uspel kvalificirati v finale, saj je njegov edini današnji uspel met meril le dobrih 68 m - kvalifikacijska norma pa je bila 77,50 m.

Medtem, ko je bil Primož doma še prepričan, da je sposoben kladivo zalučati preko te norme in morda celo ponovno, še petič letos izboljšati svoj državni rekord, pa se je pokazalo, da nastop na tako velikem tekmovanju le niso mačje solze. Prav zadnje dni je Primož namreč tožil o tem, kako "izgubljenega" se počuti brez pomoči svojega trenerja.

Primož je le ena od žrtev "pametnih" odločitev našega samozvanega selektorja Mikuža, saj na igrah ni imel svojega trenerja, tako da se je po pomoč zatekal kar k Madžarom. Le kakšno vlogo je pri tem odigral Borut Bilač, ki ga je Mikuž kot svojega osebnega prijatelja določil za trenerja metalcev?

O tem bo še veliko debate po povratku naših olimpijcev - in prav je tako! V podobni vlogi je tudi Eufemija Štorga vendar upajmo, da ji bo šlo vseeno bolje kot Primožu!

Brez večjih presenečenj v šprintu

Sydney, 22. september

Maurice Greene v teku na 100 m ni dovolil prav nikakršnega presenečenja in je prepričljivo zmagal v svoji kvalifikacijski skupini v teku na 100 m. v drugi polovici tega teka se mu sploh dbailey03_330.jpg (26979 bytes) ni bilo treba posebej naprezati - prej je to izgledalo kot sprehod.

Poleg njega so se neposredno v polfinale uvrstili še Ato Boldon in Obadele Thomson, pa Jon Drummond, Dwain Chambers in Darren Campbell ter drugi. Pravo senzacijo pa je pripravil nosilec zlate olimpijske medalje iz Atlante Donovan Bailey (levo), ki je izpadel, saj je v četrtfinalnem teku zasedel šele zadnje, osmo mesto (11.36).

mottey64_200.jpg (12257 bytes)Brez posebnih težav se je v nadaljnje tekmovanje uvrstila tudi "naša" Merlene Ottey, ki je v svoji skupini tekla odlično in zmagala s časom 11.08 - ponovna potrditev, da je zares v odlični formi. Z enakim časom kot Merlene je v polfinale prišla še Žana Pintusevič. Te tri tekmovalke in morda še Grkinja Ekaterini Thanou bodo verjetno tudi najresnejše kandidatke v boju za medalje na tej Olimpiadi.

V drugi skupini je še dosti bolj prepričljivo zmagala Marion Jones, ki se je znova zelo približala svetovnemu rekordu (10.83).

Polfinalni teki so - tako v moški kot v ženski konkurenci - na sporedu jutri.

Anja je že v velikem finalu

Sydney, 22. september

Anja Valant je svojo kvalifikacijsko normo izpolnila že kar v prvi seriji. Skočila je 14,36 m.

Bolgarka Marinova je sicer skočila še precej dlje (14,73 m), prav tako Rusinja Govorova (14,76 m), toda v tem trenutku to ni pomembno. Je pa to napoved, da bo verjetno treba za medaljo skočiti kar okrog 14,70 - in če je Anja res tako dobro pripravljena, da je sposobna izboljšati državni rekord, potem je medalji blizu.

Najbolj zanesljivo pa je v prvem poskusu skočila  Tatjana Lebedeva, ki je prva favoritinja za zlato odličje, saj ima letos najdaljši skok na svetu (15,32 m). Že njen današnji prvi skok je meril kar 14,91 m!

Helena na 5.000 m prepočasna za finale

Sydney, 22. september

Tudi Helena Javornik je imela danes svojo prvo olimpijsko preizkušnjo. V teku na 5.000 m se je s časom 16:09.17 uvrstila šele na 13. mesto in tako ne bo nastopila v finalu. Njen čas je skoraj minuto slabši od osebnega in državnega rekorda, za Sonio O'Sullivan, ki je zmagala, pa je Helena zaostala za celo minuto oz. več kot 300 m.

Verjetno je sama še najbolj razočarana, kajti njen čas je precej slabši od pričakovanega, pa čeprav se je tek odvijal, kot je pričakovala že pred igrami.

Matija Šestak za malo "prekratek"

Sydney, 22. september

Matija Šestak je v deveti skupini osvojil 4. mesto in se tako po uvrstitvi ni kvalificiral v nadaljnje tekmovanje, zato je bilo treba počakati na končne, uradne rezultate vseh nastopajočih, da smo izvedeli, ali mu je to uspelo vsaj po času.

Pa mu na žalost ni - "prekratek" pa je bila žal le za 5 stotink sekunde. Matija je tekel 45.95, s časom 45.90 pa bi mu uvrstitev v polfinale uspela.

Če bi Matija tekel samo 3 stotinke sekunde hitreje, bi se neposredno uvrstil v polfinale, prav tako pa bi se lahko uvrstil po času, če bi mu uspelo teči vsega 5 stotink sekunde hitreje.

Po teku je sam nekoliko tožil nad bolečino v hrbtu in nogi, tako da je smola še toliko večja.

Brigita je držala besedo!

Sydney, 22. september

Brigita Langerholc, ki je kot prva izmed naših atletinj in atletov nastopila v kvalifikacijah, se je po pričakovanjih in brez posebnega naprezanja uvrstila v polfinale, ki bo na sporedu v soboto.

Danes je s časom 2:01.89 v svoji predtekmovalni skupini osvojila drugo mesto, kar je zadoščalo, da bomo lahko v soboto znova držali pesti zanjo.

Polfinalna skupina pa bo seveda precej težji zalogaj, saj so v njeni skupini razen ene vse ostale tekačice hitrejše, če bi sodili po najboljših letošnjih rezultatih. To pa nikakor ne pomeni, da se borbena Brigita predaja že vnaprej. Obljubila je, da bo skušala izboljšati lasten državni rekord in če ji uspe, jo bomo zanesljivo gledali tudi v finalu.

Vse najboljše, Boško!

fridrih.jpg (11879 bytes)

Pred dvema dnevoma, 20. septembra, je svoj 21. rojstni dan praznoval Boštjan Fridrih.

Iskrene čestitke in najlepše želje pred prvim nastopom naše štafete 4 x 100 m, katere član je priljubljeni Boško.

Upam, da ste vsaj tam dol pošteno proslavili tvojo "pravo polnoletnost"!

Mi na tvoj rojstni dan, Boško, nismo pozabili - tokrat gre za manjšo lumparijo, ki jo boš ti najbrž razumel in nam odpustil! Na eni od "konkurenčnih" spletnih strani so nas obdolžili, da "plonkamo" z njihovih strani, pa so obe čestitki za Anjo in Jolando oni objavili šele potem, ko smo jih mi spomnili. Ker tokrat tega nismo storili, so tudi oni bili brez čestitke zate. Verjetno jo bodo objavili jutri.
Na straneh AZS bo pa najbrž enako - oni pač ne vedo, kdaj si rojen ali jim pa takšne "malenkosti" tako malo pomenijo.
Med našimi atleti gredo prvi v ogenj ...

Sydney, 22. september

Naši atleti danes začenjajo svoje nastope na Olimpiadi in med prvimi gredo v kvalifikacijske nastope naslednji štirje:

Matija Šestak

V ogenj gre kot drugi naš atlet - v kvalifikacijah na 400 m se bo skušal uvrstiti v nadaljnje tekmovanje - zaveda se, da bo težko, kajti teči bo moral vsaj blizu osebnega rekorda, če ne celo bolje.

Brigita Langerholc

Se bo prva od naših atletov podala na stezo - pomerila pa se bo v teku na 800 m in tudi ona bo morala verjetno teči bolje od letošnjega najboljšega dosežka, če se želi uvrstiti naprej, kajti po letošnjih dosežkih je pred njo kar 19 tekačic.

In Brigita je držala besedo - v polfinalu je že!

Helena Javornik

Je edina naša atletinja, ki bo na igrah nastopila v dveh posamičnih disciplinah in bo danes poskusila "srečo" v teku na 5.000 m. Tudi tu je konkurenca izjemna, predvsem pa zelo številna in ne bo se lahko prebiti v nadaljnji krog - toda Helena verjame vase, njen trener pa prav tako.

Njen nastop je na vrsti ob 09:00 po našem času.

Anja Valant

je naša trenutno najbolj samozavestna in popolnoma zaupa vase in v svoje sposobnosti, njen trener pa je tokrat, kot sam pravi, veliko bolj živčen kot tedaj, ko je še sam tekmoval.

Anja bo nastopila ob 11:00 po našem času.

Težave in težavice naših atletov

Sydney, 21. september

Po poročanju slovenskih novinarjev, ki so v Sydneyu, med našimi atleti, predvsem pa med atletinjami nekaj tli, med nekaterimi pa menda kar vre.

Poročila si sicer zelo nasprotujejo, toda upajmo, da iskrice med Alenko Bikar in Sašo Prokofjev pomenijo dobre obete za naprej - višek energije, ki ga tako izkazujeta, jima bo še kako prav prišel.

Po istih, ne povsem enotnih poročanjih, se je rahlo poškodovala članica naše štafete 4 x 400 m Jolanda Čeplak, toda zvin gležnja naj bi ne bil prehuda ovira, saj je za sanacijo še kar nekaj časa. Upajmo, da ne bo to prva preizkušnja živcev za Mikuža, ki je glavni krivec, da nimamo rezervnih tekačic!

Govora je bilo tudi o rahli poškodbi Matije Šestaka, vendar naj bi tudi ne bilo nič resnega. Več bo jasno že po jutranjih nastopih, ko bo Matija skušal priti v polfinale.

Anja Valant pa je še naprej trdno prepričana, da je sposobna uvrstiti se v polfinale in tudi finale naj bi ji ne bil pretežko dosegljiv.

Zdaj gre zares tudi v atletiki
Atletsko prvenstvo invalidov v Celju

Celje, 17. september

Danes so imeli športniki - invalidi v Celju svoj dan, saj so se na tekmovanju v atletiki še zadnjič pred odhodom na Paraolimpijske igre v Sydneyu s svojimi vrstniki pomerili štirje naši atleti -  reprezentanti: Dragica Lapornik, Janez Hudej, Janez Roškar in Marko Sever (na spodnjih slikah so v istem zaporedju z leve proti desni).

Vsi so se odlično odrezali in dokazali, da so na igre dobro pripravljeni. Več o njihovem prvenstvu jutri, podrobnosti o naši odpravi športnikov - invalidov pa najdete na straneh: http://sport.si21.com/sport-invalidov/ 

 

VAŠE MNENJE

FORUM
"Pisma bralcev"

 

VROČE TEME

SYDNEY - V ŽIVO 

ARHIV

TA TEDEN - DOMA

Športni utrinki iz Ljubljane
Brigita v finalu
Primož izpadel
Anja v finalu
Helena šele 13.
Matija izpadel
Brigita v polfinalu
Zdaj gre zares
Zdrahe v ekipi!?
Cenzura!?
Brigita iz Sydneya
Portret meseca: Nina in Brigita
Osebne strani atletov

TA TEDEN - V TUJINI

Zlata liga - Bruselj
GP miting v Londonu

SLOVENSKI ATLETI

Alenka Bikar
Gregor Cankar
Brigita Bukovec
Brigita Langerholc
Matija Šestak
Helena Javornik
Anja Valant
Britta Bilač
Roman Kejžar
Nina Zega
Saša Prokofjev
Boštjan Horvat
Jolanda Čeplak
Primož Kozmus
Eufemija Štorga
Matic Osovnikar
Matic Šušteršič
Urban Acman
Boštjan Fridrih
Meta Mačus
Sergej Šalamon
Jože Vrtačič
Igor Primc
Damjan Zlatnar
Marcela Umnik
Miro Kocuvan
Darja Kokalj
Robert Kotnik

 

| novice | Morel | gospodarstvo | kultura | svet | Slovenija | šport | TV | film | glasba | nepremičnine | računalništvo |
| avtomobilizem | obvestila | turizem | šolstvo | Petya | forum | povezave | astro novice | trgovina |
Urejanje in oblikovanje "Atletike": Edo Bogataj , Pečarjeva 14, SI-1231 Črnuče
Tel./fax:01/537-55-68 GSM: 041/288-729
, atletika@si21.com

© 1994-2000 Kabi d.o.o. / Si21 - Vse pravice pridržane