novice
povezave
trgovina
prireditve
NEPREMICNINERACUNALNISTVOAVTOMOBILIZEMOBVESTILATURIZEMPI - PORTALPETYAASTROLOGIJAFORUMTRGOVINA
MARKETING-OGLAŠEVANJESi21 uporablja omrežje SOFTNETSi21 uporablja omrezje
ATLETIKA

 

F-Secure Anti-Virus

atletika@si21.com

Sorry, your browser doesn't support Java(tm).

domače novice

tuje novice

Sydney 2000

naši olimpijci

spored na OI

TV prenosi

OI - novice

GP - Zlata liga

državni prvaki

portret meseca

mladi talenti

klubi - društva

rekordi

koledar AZS

koledar IAAF

rezultati

rekreacija

  
 
 
IAAF
 
 
 
In English - for our visitors from around the World


Naša
reprezentanca

Predstavitev NAŠE ATLETSKE EKIPE ZA SYDNEY 2000 - osebne strani naših atletinj in atletov, ki nas zastopajo na Olimpiadi Oglejte si jih! Med Olimpijskimi igrami jim preko teh strani lahko pisete v Sydney!
Sodelujte pa tudi s predlogi za:
PORTRET MESECA

NAŠE ATLETINJE IN ATLETI POROČAJO IZ SYDNEYA

NOVOST - FORUM - SPOROČILA OLIMPIJCEM

CENZURA!?  PREPOVED JAVLJANJA IZ AVSTRALIJE!?

več o tej nadvse vroči problematiki...   

Jutri brez naših nastopov

Sydney, 27. september

Naši atleti, ki so v veliki večini doslej zelo razočarali najprej sami sebe in še bolj svoje navijače, imajo jutri "prost" dan.

Tudi Alenka Bikar namreč v svojem drugem nastopu ni izpolnila obljube.Tekla je sicer nekoliko bolje kot dopoldan, toda 23.01 v takšni konkurenci pač ni bilo dovolj, da bi se uvrstila vsaj v polfinale - tako bo jutri polfinalne teke lahko gledala s tribun. V tolažbo, slabo seveda, ji je lahko, da so izpadle tudi nekatere favoritinje za visoko uvrstitev.

Tako bo jutrišnji dan, pa tudi petek zanimiv predvsem za tiste, ki jih zanima najzahtevnejša atletska disciplina - deseteroboj. Seveda pa bo zanimivo spremljati tudi polfinalne in finalne teke na 200 m v moški in ženski konkurenci, finale skoka v daljino pa bo na žalost tudi brez našega Gregorja.

Pojutrišnjem pa bodo nastopile tudi vse tri naše štafete in upajmo, da nas vsaj te ne bodo razočarale s povprečnimi ali slabimi teki.

Če bi sodili po njihovih bioritmih, nas edino ženska štafeta 4 x 400 m (na sliki levo) ne bo pustila na cedilu, toda pustimo se presenetiti.

Člani obeh moških štafet so pred igrami delovali zelo samozavestno in če nič drugega, so napovedovali, da bodo izboljšali državne rekorde.

Še dve veliki senzaciji
Sydney, 27. september

gdevers04_300.jpg (19289 bytes)Presenečenj, prijetnih in manj prijetnih tudi na teh Olimpijskih igrah ne manjka. V atletiki med večje senzacije zagotovo sodita tudi  današnji dve.

V teku na 100 m z ovirami se slovita Gail Devers (levo), ki ima letos daleč najboljši rezultat na svetu sploh ni uvrstila v finale. kako prav je imela naša Brigita Bukovec, ko je rekla, da je Gail zelo nepredvidljiva in da lahko na velikih tekmah povsem odpove, pa čeprav je  odlična tekačica.

Zmagala je Kazahstanka Olga Šišigina (12.65), le 3 stotinke slabši čas je dosegla Glorie Alozie (12.68) iz Nigerije, tretja pa je bila Melisa Morrison iz ZDA (12.76).

kipketer04_300.jpg (32148 bytes)Precej podobno je bilo v moškem teku na 800 m, kjer so na prvem mestu že vnaprej vsi videli Danca Wilsona Kipketerja (desno), ki se je potem, ko je prebolel težko obliko malarije, vrnil v polno formo. Pa se je moral nazadnje zadovoljiti s srebrno medaljo in še zanjo se je moral v finišu krepko potruditi. Zmagal pa je Nemec Niels Schumann, povsem pa je odpovedal tudi mladi ruski talent Valerij Borzakovski, ki ga mnogi vidijo kot bodočega šampiona na 800 m.

Tek na 400 m z ovirami je dobil Angelo Taylor, drugo mesto pa je presenetljivo osvojil Al Somaili iz Saudske Arabije, ki je kakšnih 10 m pred ciljem še vodil, tretji pa je bil Lewellyn Herbert iz Južne Afrike.

Ženski tek na 400 m z ovirami pa je prepričljivo, z novim osebnim rekordom, dobila nekdanja evropska rekorderka v šprintu Irina Privalova in tako je danes Kazahstan osvojil kar dve zlati medalji.

Drugo mesto si je pritekla Deon Hemmings z Jamajke, tretja pa je bila 

Alenka je v četrtfinalu

Sydney, 27. september

bikar02_400.jpg (28052 bytes)Alenki Bikar se je posrečilo priti v četrtfinale teka na 200 m. Malo ji je morda k temu pomagala, čeprav le posredno, tudi Marion Jones. Skupina, v kateri sta tekli Marion in Alenka, je bila namreč najhitrejša od vseh in Alenkinih 23.26 je zato vseeno zadoščalo za uvrstitev po času. Med 32 najboljših je Alenka prišla iz "vrste čakajočih" kot druga.

V večernem sporedu bo imela tako Alenka novo priložnost, da dokaže svojo trditev, da je sposobna teči pod 23 sekundami in izboljšati državni rekord ter uvrstitev iz Atlante. Želimo ji veliko uspeha!

Brigita je četrta!!!


Brigita je v teku na 800 m tekla izjemno in dosegla nov državni rekord 1:58.51.

langerholc30_800.jpg (55663 bytes)
Njena dva fanta

Brez velikih besed in obljub, predvsem pa brez iskanja izgovorov za morebitne neuspehe napreduje Brigita v teku na 800 m k svetovnemu vrhu  in obenem k zasluženemu nazivu "prva dama naše atletike".

Dobili smo novo Brigito - dobesedno!

Poleg nespornega talenta in izjemne borbenosti pa Brigito Langerholc odlikuje še nekaj, česar mnogi drugi naši športniki sploh ne poznajo: še niti enkrat ni ob svojem uspehu pozabila omeniti zaslug svojega trenerja Dobrivoja Vučkoviča, ki prav tako kot njegova varovanka nikoli ničesar ne obljublja in se nikoli ne izgovarja - onadva delata! Na daljavo, a zelo uspešno! Brigita namreč študira v ZDA na University of Southern California v Los Angelesu.

Vzemite si ju za vzgled!


Brigitin trener

Brigita je včeraj prijetno presenetila vso svetovno javnost in mnoge domače "poznavalce" atletike, še najbolj pa tista dva, ki bi bila edina krivca, če Brigita zaradi trmastega vztrajanja pri A normi na 800 m sploh ne bi smela nastopiti. Tako kot ni smela Jolanda! Kar je dovolj za MOK in IAAF ni nujno dovolj tudi za Brodnika in Mikuža!? Bi imeli dve lahko finalistki Zelo verjetno!

Prav zanimivo bo poslušati visokodoneče in nadvse "pametne" izjave teh dveh trdobučnežev v naslednjih mesecih. Samo še tega se manjka, da bi si za njen uspeh nazadnje celo onadva pripisovala kakšne zasluge!

Potem sta pa res zrela za kakšen specialističen pregled!

NOVOST - BIORITMI NAŠIH ATLETINJ IN ATLETOV

Ljubljana, 27. september

Dodali so novo stran z osebnimi bioritmičnimi krivuljami za vse člane naše atletske reprezentance. Oglejte si jih!

Prav Brigitin "bioritem" (slika levo) je morda najbolj zanimiv in poučen!

Podrobno razlago prepuščamo strokovnjakom in poznavalcem, toda kratka analiza krivulj za naše atlete, ki so že opravili z nastopi, kaže, da jim skoraj ni moglo iti bolje. Žal tudi vnaprej ne kaže najbolje.

Izjeme so le Brigita Langerholc in ostale članice ženske štafete 4 x 400 m ter Alenka Bikar in Roman Kejžar.

Alenka in Helena "pogoreli"!?

Sydeny, 27 .september

helena09_250.jpg (14945 bytes)Najprej je danes nastopila Helena Javornik v teku na 1.500 m, a se ji je nastop povsem ponesrečil. Sicer Helena že pred igrami ni pričakovala, da bi se v izjemni konkurenci na krajši progi lahko uvrstila v nadaljnje tekmovanje, toda po neuspehu na 5.000 m je vseeno upala, da bi lahko popravila izjemno slab vtis. Žal ji tudi tokrat ni uspelo! Zasedla je šele 34. mesto.

Alenka Bikar sicer ni pričakovala in ne napovedovala čudežev, toda izboljšanje državnega rekorda in hkrati tudi izboljšanje njene uvrstitve iz Atlante, ko je v teku na 200 m osvojila 13. mesto, bikar05_400.jpg (36621 bytes)sta napovedovala tako ona kot njen trener Jure Kastelic. Še včeraj sta oba zatrjevala, da je Alenka odlično pripravljena in da komaj čaka na svojo priložnost.

Na žalost je v prvi predtekmovalni skupini, v kateri je nastopila tudi Marion Jones, Alenka tekla podpovprečno in s časom 23.26 zasedla šele peto mesto. V tem trenutku še ni znano, če se ji bo morda posrečila uvrstitev med, je pa to komaj verjetno. Toda Alenka, ki je po tekmi povedal, da se počuti odlično in ji ni jasno, kako da je tekla tako slabo, je polna upanja, da ji bo uspelo.

Na vrsti Alenka in Helena

 Sydney, 25. september

Pojutrišnjem bosta nastopili Alenka Bikar v kvalifikacijah teka na 200 m in Helena Javornik v teku na 1.500 m.

Alenki bo to prva olimpijska preizkušnja v Sydneyu in upajmo, da bo nastopila pogumno, tako kot Brigita Langerholc in izboljšala državni rekord, hkrati pa tudi svojo uvrstitev iz Atlante.

Helena pa bo po popolnem neuspehu in razočaranju nastopila še v drugo, tokrat v teku na 1.500 m. Upajmo, da ji bo šlo tokrat bolje.

Gregor ni uspel

Sydney, 25. september

cankar12_400.jpg (41863 bytes)Presenečenja se v atletiki kar vrstijo, toda težko bi rekli, da je prav posebno presenečenje tudi izpad Gregorja Cankarja v skoku v daljino.

Že v prvem poskusu je prestopil, prav tako se mu nista posrečila druga dva skoka in v finalno serijo se tako sploh ni uvrstil. Preskočil je le 7,98 m, kar je bilo za 2 cm premalo za napredovanje in tako je Gregor končal na 15. mestu.

Izjemno zanimiv dan - poln presenečenj

Sydney, 25. september

Eno prvih večjih presenečenj je bila že zmaga Poljaka Simona cfreeman04_350.jpg (28933 bytes)Ziolkowskega v metu kladiva in drugo mesto Italijana Nicole Vizzonija, nič dosti manj presenetljiva pa ni zmaga Kubanca Aniela Garcie v teku na 110 m z ovirami, medtem ko je prvi favorit Collin Jackson zasedel šele peto mesto.

Ženski tek na 400 m je po pričakovanjih, brez težav  in na veliko veselje domačinov dobila Cathy Freeman (levo), medtem ko je "naša" Ana Gabriela Guevara zasedla šele peto mesto. še bolj pa je razočarala ena glavnih kandidatk za srebrno medaljo, Falialt Ogunkoya, ki je bila šele sedma. druga je bila Loreene Graham, tretja pa Catherine Merry.

Prav tako ni bilo nobenih presenečenj v moškem teku na 400 m, kjer je Michael Johnson dobesedno zdrvel mimo vseh konkurentov, drugi je bil Greg Hawthon, tretji pa Alwin Harrison.

V ženskem skoku s palico, ki je bil na olimpijskem sporedu prvič, je prav tako zanesljivo zmagala Stacy Dragila (desno), medtem ko je drugo mesto pripadlo Tatjani Grigorjevi, tretje pa presenetljivo Islandki Vali Flosi Dotirjevi. Razočaranje pa je svojim navijačem zanesljivo pripravila domačinka Ema George, ki je še pred časom napovedovala svetovni rekord, pase niti v finale ni uvrstila.

Moški troskok je že pred koncem verjetno odločen, kajti Jonathan Edwards je že na začetku skočil 17,71 m in težko, da ga bo kdo premagal, kajti doseči bi moral vsaj osebni rekord. Svetovni prvak Charles Friedeck a se niti ni uvrstil v finalno serijo. Srebro je osvojil Joel Garcia iz Kube, njegov slavnejši rojak Yoelbi Quessada pa je bil šele četrti. 

gszabo05_300.jpg (23120 bytes)V metu diska je prav tako brez posebnih težav zlato medaljo osvojil Virgilius Alekna, drugi je bil tokrat Lars Riedel, tretji pa Franz Krüger.

V teku na 5.000 m je najprej izgledalo, d se obeta presenečenje, saj so povedle tri Etiopijke in po polovici proge so bile še v vodstvu. Toda Gabriela Szabo (levo), ki je znana po odličnem finišu, se ni dala presenetiti. Zadnja dva kroga sta bila povsem njena, čeprav se je izjemno borila tudi Irka Sonia O'Sullivan, a se je moral le zadovoljiti s srebrno medaljo, medtem, ko je tretje mesto pripadlo Gete Wami.

Poslastica dneva pa je bil seveda tek na 10.000 m, v katerem so poleg dobitnikov zlate in srebrne medalje iz Atlante, Haileja Gebreselassija in Paula Tergata nastopili še vsi najboljši tekači ta hip na svetu. Med njimi je bil tudi evropski prvak in rekorder, Belgijec Mohammed Mourhit.

Kot ponavadi je šlo predvsem za dvoboj Kenijcev in Etiopijcev. Po 8 km teka je bil v vodstvu Charles Ivuti, Gebreselassie pa je ves čas tekel na 2. mestu, za njim pa prav tako ves čas Kenijec Paul Tergat.

Kakšnih 200 m pred ciljem je, kot vedno potegnil najprej Tergat, za njim pa takoj Haile Gebreselassie. Takšnega finiša na Olimpiadi še ni bilo! Tergat je vodil še 5 m pred ciljem, a ga je vseeno  Gebreselassi za malenkost premagal. Tretji je bil Etiopijec Assefa Mezegebu, ki je ves čas nesebično pomagal Gebreselassiju. To bo verjetno ena redkih disciplin na teh igrah nasploh, ko sta zlato in srebro obranila nosilca iz Atlante.

 

VAŠE MNENJE

FORUM
"Pisma bralcev"

 

VROČE TEME

SYDNEY - V ŽIVO 

ARHIV

TA TEDEN - DOMA

Športni utrinki iz Ljubljane
Alenka in Helena
Brigita četrta
Gregor razočaral
Cathy in Ana
Anja izpadla
Skok v všino
DP v gorskih tekih
Merlene četrta
Greene v finalu
Brigita v finalu
Portret meseca: Nina in Brigita
Osebne strani atletov

TA TEDEN - V TUJINI

Zlata liga - Bruselj
GP miting v Londonu

SLOVENSKI ATLETI

Alenka Bikar
Gregor Cankar
Brigita Bukovec
Brigita Langerholc
Matija Šestak
Helena Javornik
Anja Valant
Britta Bilač
Roman Kejžar
Nina Zega
Saša Prokofjev
Boštjan Horvat
Jolanda Čeplak
Primož Kozmus
Eufemija Štorga
Matic Osovnikar
Matic Šušteršič
Urban Acman
Boštjan Fridrih
Meta Mačus
Sergej Šalamon
Jože Vrtačič
Igor Primc
Damjan Zlatnar
Marcela Umnik
Miro Kocuvan
Darja Kokalj
Robert Kotnik

 

| novice | Morel | gospodarstvo | kultura | svet | Slovenija | šport | TV | film | glasba | nepremičnine | računalništvo |
| avtomobilizem | obvestila | turizem | šolstvo | Petya | forum | povezave | astro novice | trgovina |
Urejanje in oblikovanje "Atletike": Edo Bogataj , Pečarjeva 14, SI-1231 Črnuče
Tel./fax:01/537-55-68 GSM: 041/288-729
, atletika@si21.com

© 1994-2000 Kabi d.o.o. / Si21 - Vse pravice pridržane