novice
povezave
trgovina
prireditve
NEPREMICNINERACUNALNISTVOAVTOMOBILIZEMOBVESTILATURIZEMPI - PORTALPETYAASTROLOGIJAFORUMTRGOVINA
MARKETING-OGLAŠEVANJESi21 uporablja omrežje SOFTNETSi21 uporablja omrezje
ATLETIKA

F-Secure Anti-Virus

atletika@si21.com

domače novice

tuje novice

Sydney 2000

naši olimpijci

spored na OI

TV prenosi

OI - novice

GP - Zlata liga

državni prvaki

portret meseca

mladi talenti

klubi - društva

rekordi

koledar AZS

koledar IAAF

rezultati

rekreacija

  
 
 
IAAF
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In English - for our visitors from around the World

Na tej strani predstavljamo dejavnosti atletskih klubov in društev, ki še nimajo svojih spletnih strani. Predstavite se javnosti!

Vabimo vas k sodelovanju, kajti predstavitev bo odslej odvisna samo od vas. Prispevke sprejemamo na naslovu, ki je objavljen spodaj.

MLADI OBETAVNI ATLETI

Matevž Gomizelj - 16 letni srednjeprogaš iz Sežane
Kazlje so manjša vasica blizu Sežane, domačini temu predelu na Krasu rečejo kar “Švica”. Od tam je Matevž Gomizelj, 16 letni mladenič, atlet AK Koper. S svojo zagnanostjo, resnostjo in talentom pa sodi med najboljše in najbolj obetavne slovenske srednjeprogaše v mladinski konkurenci.  S športom se ukvarja že od mladih nog, k temu pa ga spodbujajo tudi starši. Bil je aktiven nogometaš, kot pionir je igral pri sežanskem Taboru in bil tudi kapetan primorske pionirske reprezentance, skratka bil je perspektiven nogometaš. Rad pa je tudi tekal in zato ga je učitelj telovadbe navdušil, da je sodeloval na tekih za primorski pokal. To ga je očitno spodbudilo, da se je odločil menjati športno panogo in se posvetiti atletiki.

Prav dobro se spominjam prvega srečanja z njim, ko sva ga z učiteljem telesne vzgoje povprašala, ali se je dejansko odločil in ali bo zmogel. “Seveda, jaz sem odločen in bom zmogel, tudi če se bom vsak dan vozil v Koper, saj v Sežani nimamo ne atletske sekcije in ne primernih pogojev za trening atletike.” In  je zmogel. Že kmalu je pričel s treningi v Kopru, pred tem je moral še sporazumno prekiniti s treningi nogometa, kar gotovo ni bilo enostavno, a odločen kot je Matevž, je to izpeljal brez večjih težav. Trenerjem v sežanskem NK ni bilo ravno vseeno, a mu niso delali težav. Ko sem kakšno leto po tistem govoril z njegovim zadnjim trenerjem Železnikom, mi je dejal: “Matevž je bil dober nogometaš, a če mu je sedaj dobro pri atletiki, sem tudi jaz zadovoljen - morda je bil nekoliko preveč nežen za nogomet,” se je tolažil. In prav Matevževa eleganca in mehkoba, ki jo spremljamo pri teku, kaže na njegov talent. Borbenost je tista, ki ga večkrat pripelje v zadnjih metrih teka do zmagovalnih stopničk . V AK Koper ga že od prvega dne trenira Gregor Drinovec, tudi sam pred leti odličen srednjeprogaš in mladinski atletski reprezentant (med drugim je bil mladinski državni prvak v teku na 3000 m z ovirami). Resnost, ki jo izkazujeta tako Matevž kot njegov trener, je že kmalu obrodila sadove. Skoraj vsak dan se je Matevž vozil na treninge iz Krasa v Koper, vsak dan so ga morali starši ali prijatelji prepeljati 100 km. Še sreča da v šoli nima težav in lahko ves prosti čas posveti treningu. Sedaj obiskuje drugi letnik koprske športne gimnazije, kjer . “Šola mora biti vedno na prvem mestu, čeprav bi jo največkrat raje zamenjal z atletiko. Toda dober šolski uspeh je eden od pogojev, da si lahko sproščen na treningu”, pravi Matevž, ki zaenkrat trenira petkrat tedensko po tri ure dnevno (odvisno od plana, ki mu ga gomizelj_360.jpg (37953 bytes) skrbno pripravlja trener). “Kot kaže bomo morali vsebino treninga in dolžino treninga letos nadgraditi, saj rezultati  ne bodo prišli brez naporov”, je prepričan Drinovec.

To pa zahteva seveda še večjo resnost pri treningih in še večja odrekanja mladega športnika, ki je atletiko vzljubil. Poleg številnih pokalov in priznanj, doseženih na tekih po Primorski, Sloveniji in tudi v tujini pa ima Matevž kljub kratkemu “atletskemu stažu” že več medalj in odličnih uvrstitev v svoji kategorijah na atletski stezi. Letošnjo sezono je končal z zmago na APS v Kopru, ko je v teku na 800 m v izrednem finišu premagal vse tekmece. Njegov uspešen nastop v ostalih disciplinah tega tekmovanja pa je zagotovo prinesel odločilne točke za AK Koper, ki je na APS osvojil odlično tretje mesto med 21 ekipami. Na DP za mlajše mladince letos v Ravnah pa je Matevž okusil grenkobo športa, ki je vezana na birokracijo. “Z Matevžem sva vrhunec sezone načrtovala za mladinsko prvenstvo, saj je to osnovno tekmovanje njegove starostne skupine,” je dejal njegov trener Drinovec.

Toda na Ravnah so ga kljub temu, da je bil na papirju in po rezultatih favorit, zaradi birokratskih zapletov uvrstili na startno listo v slabšo skupino, ker naj bi ne imel pred tekmo uradno prijavljenega rezultata. Kljub vsemu je v teku na 1500 m z ovirami osvojil srebrno medaljo, na 1000 m pa je kljub temu, da je tekel skoraj ves tek sam in prepričljivo zmagal v skupini, na koncu za malenkost izgubil medaljo in pristal na nehvaležnem četrtem mestu, kot njegov klubski kolega in prijatelj Gašper Medica Žičkar prvega dne v teku na 300 m, ki je prav tako v najslabši skupini zmagal  brez konkurence. To razočaranje je bilo le kratkotrajno in Matevžu nikakor ni pobralo volje. “Le izkušnja več, kako je šport tudi krut in velikokrat krivičen”, pravi Matevž. Počitnice je preživel v Kopru, kjer je pridno treniral, kar priča tudi izboljšan rezultat na 800 m, pred tem pa je osvojil še srebrno medaljo na DP za starejše mladince v teku na 2000 m z ovirami. S slovensko mladinsko reprezentanco je nastopil tudi na četveroboju v Budimpešti. Na prekrasnem atletskem stadionu “NEP”, atletskem prizorišču, kjer je potekalo minulo Evropsko atletsko prvenstvo, je nastopil na 3000 m z ovirami. Dobro se je boril tudi s tri leta starejšimi tekmeci. “Škoda da sem padel, sicer bi bil rezultat gotovo mnogo boljši. To je zares težka disciplina in me je močno izmučila. Je pa zanimivo, posebej všeč mi je vodna ovira in ni mi žal da treniram tudi to disciplino, v kateri imam še veliko rezerve”, je Matevž komentiral svoj reprezentančni nastop.

Matevževi najboljši dosežki
600 m 1:25.00
800 m 2:02.35 1.mesto na APS  
1.000 m 2:40.86 4.mesto DP za ml.mladince  
1.500 m 4:20.59 miting v Ljubljani  
1.500 m - ovire 4:39.21 2.mesto DP za ml.mladince
2.000 m - ovire 6:36.08 2.mesto DP za st.mladince  
3.000 m SC 10:42.74 troboj reprezentanc v Budimpešti  

Matevž pa zelo odkrito priznava, da je bil v letošnji sezoni najboljši srednjeprogaš v mladinski konkurenci Sevničan Borut Veber, ki je leto starejši od njega.

Na prihajajočo sezono se s trenerjem že pospešeno pripravljata. “Želim si, da bi treniral po planu, in da bi ne bilo poškodb. S tem bom imel vse možnosti, da se bom v naslednji sezoni potegoval za najboljšega srednjeprogaša med mlajšimi mladinci v Sloveniji. Želim si zagotoviti stalno mesto v mladinski atletski reprezentanci Slovenije in izboljšati vse moje najboljše rezultate”, mi je zaupal Matevž.

Verjamemo, da mu bo uspelo saj mu njegova prizadevnost, trud in ljubezen do atletike gotovo pripomogla, seveda pa je vse v veliki meri odvisno od Matevža, kot pri vseh individualnih športih tako tudi pri atletiki.

Mitja Butul      

Matjaž Borovina - mladinski rekorder v šprintu

Postojnčan Matjaž Borovina je letos brez težav osvojil naslov državnega prvaka v šprintu na 60 m v dvorani, z rezultati krepko pod sedmimi sekundami (izboljšal je svoj rezultat za dobri dve desetinki) pa napovedal obetavno sezono, katere končni cilj je nastop na Svetovnem mladinskem prvenstvu v Čilu.  

Medtem ko je bila lanskoletna osvojitev naslova državnega prvaka v šprintu med mlajšimi mladinci v Ravnah na Koroškem, za nekatere morda borovina01_320.jpg (30696 bytes) presenečenje, pa za tiste, ki sledijo razvoju in delu postojnskega  atleta Matjaža Borovine, to ni bilo. Očitno je bila to napoved še boljših rezultatov. Že z 10.85 je dosegel normo za nastop na Mladinskem svetovnem prvenstvu v Bydgoscu na Poljskem, kamor je odpotoval in tudi uspešno nastopil. Nastopil je v polfinalu 100 m, z zmagovito štafeto, (švedska štafeta, kjer prvi tekač teče 100 m, drugi 200, tretji 300 in četrti 400 m) pa se je uvrstil v finale svetovnega prvenstva, kjer so naši fantje na  koncu pristali na 8. mestu. Z mladinskega svetovnega prvenstva se je vrnil z novo izkušnjo, ki jo priporoča vsakemu mlademu atletu.

"To je bilo moje največje tekmovanje in spoznal sem, kakšna je resnična sposobnost mladih atletov. Spoznanje, da je potrebno za boljši rezultat več profesionalnosti in dela, kar nam primanjkuje, je kruto, a realno! 10.40 je rezultat, ki je verjetno premalo za uvrstitev v finale na 100 m med mlajšimi mladinci". Očitno je Matjažu prav to prvenstvo dalo dodatno motivacijo, da sta s trenerjem Borisom Mikužem zastavila program, ki ga vodi med najboljše slovenske mladince.

borovina02_400.jpg (29517 bytes)Da je tega sposoben, je Borovina dokazal že na prvi uradni tekmi v Celju, ko je v dvorani na 60 m tekel  6.86 in zasedel drugo mesto na mednarodnem mitingu, na starejšem mladinskem tekmovanju v Ljubljani pa je postojnski šprinter osvojil naslov državnega prvaka. V predteku je tekel 6.99, v finalu pa mu je za zmago zadoščalo 6.96. Med drugim je tudi edini »mladinec« v Sloveniji, ki je letos že tekel pod 7 sekundami. Po osvojitvi naslova državnega prvaka v prestižni atletski disciplini – šprintu je zadovoljen dejal: "Po lanskoletnem naslovu državnega prvaka med mlajšimi mladinci na 100 m na prostem, sem letos že na prvih tekmovanjih v dvorani začutil dobro pripravljenost, saj sem dosegel svoj osebni rekord, s trenerjem pa sva že za to tekmovanje načrtovala nov državni rekord 6.79, kar bom poizkušal teči že na DP za člane čez teden dni, ko bo tudi konkurenca boljša". To mu sicer ni uspelo, je pa v predteku na DP za člane z rezultatom 7.00 ponovno opozoril nase in se kot najmlajši uvrstil v polfinale.

Matjaž obiskuje 3. letnik Strojne tehnične šole v Postojni 3 letnik. »Šola mi ne dela večjih težav, pa tudi precej na roko mi gredo«, pravi.. Kljub napornim treningom v Postojni in v Ljubljani najde čas tudi zase. »Trikrat tedensko treniram  v Postojni, kjer imam predvsem vaje za moč, v Ljubljani pa v dvorani opravim ključne treninge". O receptu, kako je treniral moč, hitrost in vzdržljivost, je spregovoril: "Že poleti se je poznalo trdo in naporno delo, pozimi pa delam več poskokov in več z utežmi, izboljšal sem start in verjetno je tako pri treningih kot na tekmovanjih več resnosti," in nato z nasmehom dodal:  "Verjamem, da bom formo do poletja še stopnjeval, saj računam da bi dosegel normo za nastop na Svetovnem mladinskem prvenstvu v Čilu, kar je moj letošnji cilj".

Veliko odrekanja in napornih treningov je za Matjažem, ki  strpno in neutrudno nabira moči in izboljšuje hitrost, ki je za to športno panogo odločilnega pomena. Želi si, da bi mu pri tem priskočili na pomoč tudi sponzorji, saj kot pravi sam: "Do sedaj so bili moji sponzorji mama, ata in sestra, čeprav je še študentka". Želim si tudi to, da bi imel urejeno štipendijo za nadarjene športnike, ki bi mi lahko pripadla po osvojenem 8 mestu na Svetovnem prvenstvu, a zaenkrat ostaja le pri obljubah" je optimističen simpatični postojnski šprinter Matjaž Borovina, o katerem bomo lahko še veliko napisali. 

Prispevek poslal: Mitja Butul   

Irena Auersperger
Datum rojstva: 24.07.1977, Novo mesto
Višina / teža: 161cm / 52kg
Status: študentka  4. letnika farmacije
Klub: TK Portovald CP Novo mesto
Trener: Borut Retelj

Njeni največji uspehi:
1999 - 1.mesto na prvenstvu univerze v krosu
1998 - 1.mesto na prvenstvu univerze v kros
1998 - 2.mesto na državnem prvenstvu v sprint duatlonu
1998 - 3.mesto na državnem prvenstvu v dolgem duatlonu
1996 - Državna prvakinja v krosu za srednjo šolo
1996 - 2.mesto na DP v cestnem teku za srednjo šolo
1994 - Državna prvakinja v malem maratonu za starejše mladinke
Razvoj rezultata:
S tekom na dolge in srednje proge sem se začela ukvarjati dokaj pozno (v 3. letniku gimnazije). Prej pa sem trenirala smučanje do osmega razreda in nato tek čez ovire. Na dolge proge sem preusmerila zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice. V času študija mi ne preostane dovolj časa, da bi se popolno osredotočila na tek, tako da se sedaj največ udeležujem cestnih tekov. Po koncu študija pa se bom, upam, lahko bolj posvetila treniranju in si postavila bolj jasne cilje (pri rezultatih).
Robert Kotnik
Datum rojstva: 01.01.1975
Višina/teža: 
Status: študent 4. letnika fakultete za strojništvo
Klub: ŽAK-MASS Ljubljana
Trener: Svjetlan Vujasin

Največji uspehi:
1999 - 3. mesto na DP v krosu
1999 - 3. mesto na DP na 10.000 m
1999 - 3. mesto na Ljubljanskem maratonu
1998 - 1. mesto na Maratonu treh src - Radenci
1997 - 3. mesto na Maratonu treh src - Radenci
Osebni rekordi:
1.500 m 4:07:66 Celje, 7.8.99
3.000 m 9:04:47 Maribor, 4.7.98
5.000 m 15:16:83 Ljubljana, 16.5.99
10.000 m 31:39:64 Nova Gorica, 8.5.99
Razvoj rezultata:
S tekom sem se začel ukvarjati šele pred dvema letoma in vse odtlej sem član ŽAK Ljubljana. V letošnjem letu sem se priključil prijateljem iz TK Portovald. Skupaj z njimi treniram in upam, da se bomo dobro odrezali tudi na letošnjem študentskem prvenstvu v Jeni. Sam pa v bližnji prihodnosti načrtujem tudi izboljšanje dosedanjih rezultatov.
Marko Gorenc
Datum rojstva: 12.11.1980, Novo mesto
Višina / teža: 172cm / 58kg
Status: Študent fakultete za farmacijo (smer: labaratorijska biomedicina)
Klub: TK Portovald CP Novo mesto (do 1997 AK Šentjernej)
Trener: Borut Retelj, Slavko Antončič (do 1997)

Največji uspehi:
1999 - Državni prvak v teku na 3000 in 5000m za starejše mladince
1999 - Državni prvak v krosu za starejše mladince
1999 - Državni prvaki v štafetnem teku (član štafete 4x 1500m)
1998 - 3. v teku na 1500 in 3000m na DP za starejše mladince
1998 - 3. na državnem prvenstvu v krosu
1998 - 2. na krosu Dela
1998 - Nastop na EP v krosu Ferrara - Italija
Razvoj rezultata:
S tekom  sem se začel ukvarjati s 15. leti v atletskem klubu Šentjernej.  Vendar so bili vsi treningi bolj na rekreacijskem nivoju, kjer sem treniral le dvakrat tedensko na rekreacijskem nivoju. Sicer pa me je v tek pritegnil moj prvi trener Slavko Antončič: Slavko hvala. On me je treniral dve leti. Potem sem se odločil za daljše proge in sem se odločil, da zamenjam trenerja in z njim klub. Prestopil sem k Borutu Retlju in v TK Portovald. V tem klubu sem od marca 1998 in v njem sem dosegel vse pomembne rezultate.

 

VAŠE MNENJE

FORUM

 

ARHIV

SLOVENSKI KLUBI

 
 
| novice | Morel | gospodarstvo | kultura | svet | Slovenija | šport | TV | film | glasba | nepremičnine | računalništvo |
| avtomobilizem | obvestila | turizem | šolstvo | Petya | forum | povezave | astro novice | trgovina |
Urejanje in oblikovanje "Atletike": Edo Bogataj , Pečarjeva 14, SI-1231 Črnuče
Tel./fax:01/537-55-68 GSM: 041/288-729
, atletika@si21.com

© 1994-2000 Kabi d.o.o. / Si21 - Vse pravice pridržane