BRIGITA LANGERHOLC

biografija

naslovnica portret biografija dnevnik fotoalbum nove slike novosti
 

Dobrivoje Vučkovič

Svojo športno pot v atletiki je Brigita začela pred dobrimi 10 leti pri  trenerju Veljku Janu, nekoč državnem rekorderju na 800 m v atletskem krožku na osnovni šoli v Škofji Loki. V začetku je tekmovala predvsem v krosih in že tedaj je pokazala svoj izjemni talent.

Leta 1992 je zaradi prezaposlenosti trener Veljko Jan prenehal z delom trenerja in tedaj je strokovno skrb za Brigito prevzel poklicni atletski trener v AK Trilav iz Kranja, Dobrivoje Vučkovič.

Tedaj je bila Brigita dijaknija Športne Gimnazije Ljubljana-Šiška in leta 1993 se je s šolsko ekipo pod vodstvom prof. Jureta Novaka udeležila Mladinskega svetovnega prvenstva v Albi v Italiji. Ta ekipa, v kateri je bila njena sošolka še ena sedanja članica kranjskega Triglava, skakalka v daljino, Marcela Umnik, je na omenjenem svetovnem prvenstvu zasedla drugo mesto za ekipo Kitajske.

Pod vodstvom novega trenerja se je Brigita povsem specializirala in največ uspehov dosegla v tekih na 400, pa tudi v še enkrat daljši tekaški preizkušnji, teku na 800 m.

Brigita je vse od leta 1993 prva tekačica pri nas na 400 m, v zadnjem času pa se vse bolj uveljavlja tudi v teku na 800 m. Leta 1999 je bila državna prvakinja v obeh disciplinah, v teku na 800 m tudi državna rekorderka in za te uspehe je bila nagrajena ob koncu leta, ko so jo proglasili za atletinjo leta.

Letos je Brigita na spisku kandidatov za nastop na Olimpijskih igrah v Sydneyu, kjer bo nastopila v teku na 800 m. Olimpijsko kvalifikacijsko normo je izpolnila lani na Univerziadi v Palma de Malorci, ko je tekla 1:59.87 in tako postala prva Slovenka, ki je 800 m pretekla hitreje kot v 2 minutah.

V letošnjem letu mora sicer to normo še potrditi, kar pa ji bo nedvomno uspelo - že nekajkrat se ji je povsem približala, med drugim tudi na državnem prvenstvu pred nekaj dnevi v Kranju.

Brigita je trenutno študentka 4. letnika ekonomije - poslovna smer na University of Southern California v Los Angelesu, ZDA

Atletinja leta 1999
Državni rekord na 400 m - Kranj, 15.07.2000
 
 
začetki kariera dosežki sezona trener  sponzorji zgodba
     

Copyright (c) 2000 - Edvard Bogataj

Posodobljeno: 07-06-02 .