Dnevnik - novice
Up Biografija Dnevnik - novice Dosežki Foto Album Eufemija - English

 

Home
Personal

Pošta med Olimpiado

Mail during the Games

Intervju nove državne rekorderke po rekordnem metu na mitingu v Kopru

Na otvoritvenem atletskem mitingu sezone prvi teden letošnjega aprila v Kopru je najboljša slovenska metalka kopja Eufemija Štorga dosegla odličen rezultat. Že na prvi uradni tekmi je z rezultatom 61,14 m dosegla nov državni rekord, dosežen rezultat pa za več kot meter presega tudi olimpijsko normo, ki jo septembra vodi na Olimpiado v Sydneyu. 

»Na tekmo sem prišla takorekoč iz polnega treninga, zato menim, da sem sposobna kopje v polni sezoni vreči še dva do tri metre več. V Kopru rada tekmujem in tu očitno dosegam tudi svoje najboljše dosežke. Zadovoljna sem, da sem normo za nastop na Olimpiadi izpolnila že sedaj, saj se bom tako sproščeno pripravila za olimpijski nastop, ki je v letošnji sezoni najpomembnejši. Dosežen rezultat me uvršča tudi na mesto med deset najboljših metalk kopja na stari celini, zato se nadejam tudi povabil za nastop na katerem izmed večjih mednarodnih mitingov,« je po izjemnem dosežku svojo izpolnitev norme komentirala simpatična in izredno samozavestna atletinja ŽAK – MASS Eufemija Štorga, ki je tudi prepričana, da bi z metom okoli 65 m zagotovo posegla po olimpijskem finalu.

In ob pregledu letošnjih rezultatov metalk kopja lahko vidimo, da je Štorgin rezultat dejansko letošnji sedmi rezultat na svetu. Najdlje je letos kopje zalučala Kubanka Osleidys Menendez (64,64), svetovni rekord 67.09 m pa ima še vedno Grkinja Mirela Manjani – Tzelili, ki ga je dosegla na lanskem SP v Sevilli.

»Letos sva se z Eufemijo dobro pripravljala na sezono, katere cilj je uspešen nastop na Olimpiadi. Sedaj smo še v ciklusu polnih priprav, ki jih bomo nadaljevali v Pulju. Za nastop v Kopru sva se odločila zato, ker sem imel tako jaz kot tudi Eufemija dober občutek. Trdo smo trenirali in njene daljave na treningu pa so obetale možnost, da bo že v Kopru lahko kopje zalučala preko 60 m,« je že pred tekmo napovedoval njen trener Lovro Umek, ki je prepričan, da ima Štorga še rezerve in bo letos sposobna vreči kopje tudi dva do tri metre dlje.

Zagotovo bo potrebovala letos veliko tekem, kjer bi se na Olimpiado kar najbolje pripravila, obenem pa še večkrat dokazala da sodi v sam svetovni vrh metalk kopja in da je lanskoletna srebrna medalja na Univerziadi le stopnica do še večjih triumfov. »Želim si le dobrih rezultatov in sezono brez poškodb,« je pogovor zaključila najboljša slovenska metalka kopja.