Nova svetovna rekorderka Jolanda Čeplak se je z izjemnim rekordom "katapultirala" s 7. na 3. mesto med osemstometrašicami in je sedaj uvrščena takoj za Mario Mutolo in Stephanie Graf. Naša šampionka se je po svojem zvezdnatem nedeljskem nastopu prav tako povzpela na 49. mesto (napredovala je kar za 30 mest) v skupnem seštevku vseh atletinj tega planeta.
Na spodnji povezavi lahko to preverite na uradnih straneh IAAF - ali pa poglejte tukaj

Click here for the latest IAAF World Rankings
  

Jolanda je od včeraj zvečer, ko je na Olimpijskem stadionu ob 20:50 stopila na startno linijo teka na 800 m, tudi evropska prvakinja na prostem. Prepričljivo in suverejeno je premagala  vso konkurenco in osvojila svoje prvo zlato odličje na velikih tekmovanjih.
  

23.02.2002

Čeplakova je sposobna vrhunskih dosežkov

Ljubljana, 23. julija (STA) - Jolanda Čeplak je najhitrejša tekačica letos na svetu v teku na 800 metrov tako v dvorani kot tudi na prostem, zato na EP na prostem v Muenchnu (od 6. do 11. avgusta) pričakuje vrhunsko uvrstitev. "Zelo bi bila vesela, če bi na EP osvojila odličje, tako kot Brigita Langerholc, in da bi poslušali slovensko himno," je na novinarski konferenci pred megamarketom Interspar v Ljubljani napovedala Čeplakova, ki bo prijavljena tako na 800, kot tudi na 1500 metrov.

"Že prvi dan prvenstva so na programu kvalifikacije na 800 metrov, kjer sem favoritinja, saj imam daleč najboljši evropski rezultat. Kljub temu ničesar ne bom prepustila naključju in bom tekla v ospredju ter kontrolirala tek, da ta ne bi bil prepočasen. Če bodo v tej disciplini na programu trije teki, potem je malo možnosti, da bi tekla na 1500 metrov, kjer je pet do šest zelo močnih tekmovalk. Če pa bosta le dva teka, potem je velika verjetnost, da bom poskušala vrhunski rezultat odteči tudi na daljši razdalji," je o možnosti, da bi na EP osvojila dve odličji, povedala Čeplakova.

Naslov evropske dvoranske prvakinje si je pritekla v finalu EP 3. marca na Dunaju s fantastičnim svetovnim rekordom (1:55,82), ko je osvojila zlato odličje, prvo slovensko na dosedanjih 27. dvoranskih EP. Čeplakova ima najboljši letošnji rezultat na svetu tudi na prostem, saj je 20. julija na atletskem mitingu EAA v belgijskem Heusden Zolderju v tekla 1:55,19; od nje je bilo v zgodovini atletike v teku na dva stadionska kroga hitrejših le šest atletinj. "Na EP se bom pripravljala v Velenju, kjer je med drugimi zvezdniki tudi Britanec Colin Jackson, svetovni rekorder na visokih ovirah. Z mano bo nekaj treningov opravila tudi Langerholčeva." Njenega nekdanjega trenerja Tomislava Popetrova, ki jo je 12 let spremljal na tekmovalni poti, je uspešno zamenjal Aleš Škobrne, sicer deseterobojec in uspešen študent v ZDA.

Čeplakova je 20. julija v Heusden Zolderju kljub slabim vremenskim razmeram izenačila dvanajsti najboljši rezultat vseh časov na svetu in dosegla najboljšega v zadnjih petih letih. Z njim se je izenačila z olimpijsko in svetovno prvakinjo Mario de Lourdes Mutolo iz Mozambika. Hitrejše so bile doslej le svetovna rekorderka Čehinja Jarmila Kratochvilova (1:53,28; 26. julija 1983, Muenchen), Rusinja Nadežda Olizarenko (1:53,43; 27. julija 1980, Moskva), Kubanka Ana Fidelia Quirot (1:54,44; 9. septembra 1989, Barcelona), Rusinji Olga Minejeva (1:54,81; 27. julija 1980 v Moskvi) in Tatjana Kazankina (1:54,94; 26. julija 1976, Montreal) ter Romuka Doina Melinte (1:55,05; 1. avgusta 1982, Bukarešta). Omenjene že dolgo ne tekmujejo več, Quirotova pa je je bila od Velenjčanke kot edina v zadnjih trinajstih letih hitrejša 24. avgusta 1997 v Koelnu (1:54,82).

Da je Čeplakova sposobna vrhunskih dosežkov tudi na daljših razdaljah, na katerih je blestela v mladinski konkurenci, je dokazala na dvoranskem mitingu v Glasgowu 9. marca, kjer je na 1500 metrov zmagala in s 4:05,44 dosegla tudi nov slovenski rekord, ki je ostal drugi najboljši čas na svetu v letošnji dvoranski sezoni; tedaj je premagala tudi evropsko dvoransko prvakinjo na 1500 metrov Rusinjo Jekaterino Pusanovo (4:05,53). Nato je 16. marca v Adelaidi v svojem drugem nastopu na prostem v tej sezoni je tekla 2:00,88, na evropskem pokalu klubskih prvakov v Lizboni je 25. maja z 1:57,63 prvič izboljšala državni rekord na 800 metrov na prostem, ki ga je Škofjeločanka Brigita Langerholc dosegla 25. septembra 2000 s četrtim mestom na OI v Sydneyu (1:58,51). Na atletskem mitingu za veliko nagrado druge kategorije in 52. memorialu Borisa Hanžekovića 8. julija v Zagrebu je zasedla drugo mesto v teku na 1500 metrov (4:05,59) in izboljšala državni rekord Helene Javornik (4:06,77; 9. julij 2000, Bydgozscz).

"Zavedam se, da sem blizu svetovnega rekorda na 800 metrov, a obenem tudi daleč, saj je ta sanjska meja izredna. Svetovnega rekorda ni mogoče napovedovati. Poleg splošne pripravljenosti je potrebna dnevna forma in dobri vremenski pogoji. Mislim, da ga bom težko dosegla, vendar pa nikoli ne reci nikoli," je o možnosti izboljšanja svetovnega rekorda na prostem povedala Čeplakova. Atletinja, rojena 12. septembra 1976 z dekliškim priimkom Steblovnik, je 3. marca na Dunaju dosegla šele drugi slovenski atletski svetovni rekord po izenačenju tega dosežka, ki je uspel Dragi Stamejčič leta 1964 v Celju na 80 metrov ovire. Avstrijka Stephanie Graf, svetovna in olimpijska podprvakinja, ki je bila srebrna na Dunaju (1:55,85), naj bi bila Velenjčanki najhujša tekmica na EP v Muenchnu, vendar pa je morala najboljša avstrijska športnica na operacijo in je v bavarsko prestolnico ne bo. Za Čeplakovo tudi po EP ne bo zmanjkalo izzivov. Najprej bo skušala na prestižnem mintingu v Zuerichu premagati Mutolo, nato pa bo na prav tako znamenitem bruseljskem mitingu poskušala izboljšati svetovni rekord na 1000 metrov, ki ga je leta 1997 dosegla Svetlana Masterkova. Ob zaključku sezone bo skušala doseči kar največ še septembra v dresu evropske reprezentance na svetovnem pokalu v Madridu, je njene naslednje cilje nanizal njen manager Robert Wagner.

16.07.2002

Jolanda je znova prijetno presenetila in hkrati demantirala "strokovnjake"

Naša trenutno najboljša atletinja Jolanda Čeplak, dvoranska svetovna rekorderka in dvoranska evropska prvakinja, je na atletskem mitingu EAA v belgijskem Heusden Zolderju znova nastopila izjemno dobro in zmagala na 800 metrov. Z uradnim izidom 1:55,19 je postavila letošnji najboljši čas tudi na prostem, obenem pomeni ta njen dosežek tudi znova krepko izboljšan državni rekord (ki ga je tudi doslej imela ona).
Tako je Jolanda na najboljši možen način utišla vse tiste stletske "strokovnjake", ki so jo po nedavnem, nekoliko slabšem nastopu v Sheffieldu, ko je izgubila dvoboj z večno tekmico Mario de Lurdes Mutola, po stari slovenski navadi že "pokopavali".

Naj spomnimo: Jolanda je po zmagoslavju 3. marca na Dunaju, kjer je na dvoranskem evropskem prvenstvu premagala olimpijsko in svetovno podprvakinjo, Avstrijko Stephanie Graf, in osvojila zlato, v letošnji poletni sezoni dosegla sedem zaporedih zmag. Med drugim je 25. maja v Lizboni dosegla nov slovenski rekord in s časom 1:57,63 tudi najhitrejši letošnji rezultat na svetu pred tekmo v Sheffieldu. Mutola je imela drugega (1:58,50, 12. junija v Ostravi), naslednja dva pa ponovno Čeplakova (1:58,55, 22. junija v Sevilli in 1:58,64, 8. junija v Dortmundu). Toda vsega lepega je enkrat konec in tako je morala tudi Čeplakova prvič letos stisniti roko kot poraženka. Mutola jo je prehitela v zadnjih petdesetih metrih, potem ko je Velenjčanka vseskozi narekovala tempo teka in bila na prvem mestu.

Tako se je tokrat tudi zelo približala skorajda 20 let staremu svetovnemu rekordu na prostem (1:53,28), ki ga je davnega 26. julija 1983 v Muenchnu postavila Čehinja Jarmila Kratochvilova. Obenem je popularna Joli izboljšala tudi slovenski rekord, ki ga je dosegla 25. maja letos na evropskem klubskem pokalu v Lizboni (1:57,63) ter se krepko spustila pod mejo 1:56,00, ki jo je napovedovala za to sezono. Ritem je narekovala Čeplakova, saj je bila v prvih 300 metrih tekačica, ki so jo določili za to nalogo, zanjo prepočasna in jo je še pred koncem prvega kroga prehitela.

In tu je še Jolandina izjava takoj po tekmi: "Pred tekmo sem se zelo dobro počutila in tudi vreme, čeprav se je napovedovala nevihta, je bilo dobro. Ker je bilo prvih 300 metrov prepočasnih, sem šla naprej in tekla tako, kot na EP marca na Dunaju. Dejala sem si, da grem na vse ali nič, kar bo, pa bo. Sedaj me v domačem Velenju čakajo priprave za evropsko prvenstvo (EP) v Muenchnu, nekaj treningov pa bova opravili skupaj z Brigito Langerholc," je dejala Čeplakova po prihodu z doping kontrole. Po tekmi se je nad stadionom razbesnela nevihta in Čeplakova je slabemu vremenu za las ušla. "Zavedam se, da sem blizu svetovnega rekorda, a obenem tudi daleč, saj je ta sanjska meja izredna. Svetovnega rekorda ni mogoče napovedovati. Poleg splošne pripravljenosti je potrebna dnevna forma in dobri vremenski pogoji. Mislim, da ga bom težko dosegla, vendar pa nikoli ne reci nikoli,"

16.07.2002

Kljub hitremu teku Čeplakova tretja

Stockholm, 16. julija (STA) - Velenjčanka Jolanda Čeplak je na mitingu za veliko nagrado v Stockholmu, ki je bil na ravni elitne zlate lige, v teku na 800 metrov zasedla tretje mesto (1:58,63), čeprav je tekla le sekundo počasneje od svojega državnega rekorda in drugega letošnjega rezultata na svetu, Škofjeločanka Brigita Langerholc je bila sedma (2:01,40). Presenetljivo je zmagala Američanka Nicole Teter (1:58,13), druga pa je bila olimpijska zmagovalka in svetovna prvakinja Maria de Lourdes Mutola iz Mozambika (1:58,23). Helena Javornik (Zreče) je bila v teku na 5000 metrov 13. (15:35,67), zmagala pa je Kenijka Edith Masai (15:05,31).

Čeplakova, evropska dvoranska prvakinja in svetovna dvoranska rekorderka v teku na dva stadionska kroga, je bila pretežni del nastopa tesno ob Mutoli, tekla pa je po zunanji progi. Teterjeva, ki ima za Mutolo in Čeplakovo tretji letošnji rezultat na svetu, se jima je priključila šele v zadnjih 200 metrih. Američanka je v zaključku teka zmogla največ moči za odmevno zmago, saj je porazila letos najboljši tekačici na 800 metrov.

Langerholčeva, četrta z olimpijskih iger v Sydneyju, je bila do zaključka teka na dobri poti, da se prvič letos spusti pod mejo dveh minut. Večji del je tekla na četrtem ali petem mestu in je pričela tudi loviti vodilni Mutolo in Čeplakovo, vendar so ji v zadnji ravnini pošle moči, kljub temu pa je bila za Čeplakovo druga najhitrejša Evropejka. Ker je bila olimpijska in svetovna podprvakinja Avstrijka Stephanie Graf operirana in jo čakajo najmanj trije meseci rehabilitacije, je nastop obeh slovenskih atletinj lep obet pred evropskim prvenstvom (EP) avgusta v Muenchnu.

"Z rezultatom sem zadovoljna, pa tudi s svojim taktičnim pristopom. Odločila sem se, da bom za razliko od Shefielda, kjer me je Mutola premagala, tokrat tej tekmovalki sledila. Pa je sledilo presenečenje, ki ga je pripravila Teterjeva; zdržala je silovit finiš v zadnjih 50, 60 metrih. Pomemben je bil tudi podatek, da so bile ostale Evropejke daleč za menoj, tako da v Muenchnu lahko v resnici veliko pričakujem. Tam se bom prijavila za teka na 800 in 1500 metrov, za nastop v obeh disciplinah pa se bom odločila le, če bosta na 800 metrov le dva teka. Če bo tudi tretji, prvi krog kvalifikacij, potem bom verjetno tekla le na 800 metrov," je dejala Čeplakova, ki se je z Atletsko zvezo Slovenije dogovorila, da na državnem prvenstvu konec tedna v Ljubljani ne bo nastopila, ker bo imela pred odhodom na EP le še en tek. V Hechtelu bo imela zadnji test 20. julija.

08.07.2002

Državni rekord znova izboljšan

Zagreb, 08. julija (STA) - Svetovna dvoranska rekorderka na 800 metrov, Jolanda Čeplak (Velenje), je na mitingu za veliko nagrado druge kategorije in 52. memorialu Borisa Hanžekovića v Zagrebu zasedla drugo mesto v teku na 1500 metrov (4:05,59) ter s tem izboljšala državni rekord Helene Javornik (4:06,77, 9. julij 2000, Bydgozscz).

09.03.2002 Veličasten sprejem za šampionko Jolando Čeplak

Najuspešnejši športni konec tedna za Velenje in Velenjčane

V zgodovini velenjskega športa večjih dni, kot je bila minula nedelja, še ni bilo

V kroniko dogajanj v Mestni občini Velenje bo vpisanih bolj malo dogodkov, kakršni so si sledili minuli konec tedna. Iz športnih aren z dveh različnih koncev sveta so prišla sporočila o imenitnih dosežkih dveh velenjskih športnic, tako velikih in pomembnih, da v sicer bogati in pisani zgodovini velenjskega športa večjih še ni bilo. Katarina Srebotnik je zmagala na teniškem turnirju v Acapulcu, odlična atletinja Jolanda Čeplak pa se je na Dunaju povzpela na evropski tron in za nameček postala še lastnica novega svetovnega rekorda v dvoranskem teku na osemsto metrov. Že na vroči dunajski preizkušnji jo je spremljala kar lepa druščina privržencev iz domačega Velenja, mnogo več pa jih je včeraj prišlo na velenjski Titov trg, kjer so ji pripravili veličasten sprejem. "Joli, Joli!" je odmevalo iz mladih in starejših grl, Jolanda pa je v spremstvu moža Aleša, drugih svojih najbližjih in kolegov iz slovenske atletske reprezentance skušala stisniti roko prav vsakemu, ki ji je želel čestitati za šampionski dosežek.

      "Spala sem le štiri ure, ampak to ni pomembno. Vesela sem, da lahko delim zadovoljstvo z vami," je velenjskim rojakom sporočila evropska prvakinja. Povedala je, da se je takoj po tekmi po telefonu pogovarjala s Kristino Wachtl, ki je bila svetovna dvoranska rekorderka v teku na osemsto metrov vse od leta 1988. "Bila je zelo vesela, da mi je uspel tak podvig," je povedala Jolanda. Tekmo v dunajski dvorani je doživljala kot nepopisen dogodek tudi zaradi navijačev, ki so poskrbeli za nepozabno vzdušje. "Z največjo tekmico Stephanie Graf sva pred tem nekaj dni trenirali skupaj, potem pa sva ugotovili, da je bolje, če se ločiva. Tudi zato, ker sem jo že ne treningu nekajkrat pustila za sabo. Na tekmi je že kazalo, da bom uvrščena za njo. Zadnje metre pa sem še zbrala toliko moči, da sem dosegla rezultat, ki sem si ga tako želela in je poplačal ves moj trud zadnjih let."
      V imenu vseh Velenjčanov in Velenjčank je Jolandi čestital župan mestne občine Velenje, Srečko Meh. "Včerajšnji dan je eden najpomembnejših v zgodovini Velenja. Hvala za vse," je sporočil Jolandi Čeplak in jo obdaril s spominskim zlatnikom, posebnim županovim priznanjem, in s kipcem domačina Črta Valenčaka z naslovom Pobiralka zvezd. V stavbi mestne občine Velenje je kar nekaj časa čakala na pravo priložnost, zdaj pa je v rokah prvovrstne športne zvezde.
      Predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Jakič se je Velenju in Atletskemu klubu Velenje zahvalil za podporo njihovi športnici Jolandi Čeplak, predsednik domačega atletskega kluba Marjan Hudej pa je seveda sijal od zadovoljstva ob doslej največjem uspehu katerega izmed članov kluba. Predsednik Športne zveze Velenje Jože Kavtičnik je Jolando Čeplak nagradil s petsto tisočaki za prihodnje priprave, dr. Evgen Dervarič ji je v imenu velenjskega premogovnika poklonil bronasti kipec sv. Barbare, delo akademskega kiparja Viktorja Plestenjaka, s priložnostnim darilom se ji je zahvalil tudi direktor Športno-rekreacijskega zavoda Rdeča dvorana Marjan Klepec. "Naša si, najboljša si," pa so ji ob koncu pred množico rojakov sporočili še kolegi iz reprezentance.

Jože Krajnc

05.03.2002 Takole so Velenjčani so pozdravili svojo Joli

Osrednji Titov trg v Velenju je včeraj napolnila množica domačinov, ki so želeli stisniti roko ali pa vsaj od blizu videti novo slovensko športno zvezdo Jolando Čeplak. Odlična atletinja iz Velenja se je z Dunaja vrnila z zlato medaljo in s svetovnim dvoranskim rekordom, kar je za Slovenijo, in za Velenje še posebej, dosežek brez primere. Včerajšnji sprejem je bil zato za Velenje in Velenjčane veličasten praznik z veliko veselja, glasbe, navijaške vznesenosti, predvsem pa z mnogimi čestitkami, darili in zahvalami za rojakinjo Joli. Evropska šampionka in svetovna rekorderka pa se jim je zahvalila za podporo v minulih petnajstih letih trdega dela v kraljici športov.
Po sprejemu v rojstnem kraju je Čeplakova popoldne prišla še v Ljubljano, kjer so ji pripravili sprejem pred mestno hišo.               (jok)

05.03.2002 "Jola" osvetlila atletski mrk

Slovenska atletska reprezentanca se z EP vrača s svetovno rekorderko in vrsto izpadov

Med moškimi niti eden v finalu, pozitivne ocene le Prokofjevovi, Predaniču in Žumru

DUNAJ, 5. - Svetovna rekorderka in evropska prvakinja Jolanda Čeplak je z nepozabnim tekom na 800 metrov rešila vtis slovenske atletske odprave na evropskem prvenstvu na Dunaju. Velika večina reprezentantov je namreč obstala že na prvem situ tekmovanja.

Moški celo vsi razen Roka Predaniča , ki je v šprintu na 60 metrov pritekel v polfinale ter za stotinko zaostal za finalom in osebnim rekordom. Drugi so "mrknili." Tekači Urban Acman, Boštjan Fridrih, Matic Šušteršič, Matic Osovnikar, Matija Šestak in Jože Vrtačič ne napredujejo, ampak so za svojimi izidi zaostali. Dobra volja jih sicer ne zapušča. Ko so nekje prebrali, "da so zapustili bled vtis," so se nasmejali: "Dajte nam žetone za solarij." Skakalci Boštjan Šimunič, Jure Rovan in Rožle Prezelj niso bili niti blizu finala osmerice. Jan Žumer je upravičil "krstni" nastop, ker novinci na prvi večji tekmi ponavadi pogrnejo, Žumer pa je izboljšal osebni rekord.

Gregor Cankar je še enkrat razočaral. Včasih se mu je slabo izteklo, ko je bil "nakurjen" za 820 ali 830 centimetrov, na Dunaju pa je dokončno zašel v slepo ulico. Najhuje je, da Cankar sam ne ve, kaj počne narobe - vsaj tako pravi. "Prvega sem klecnil na odrivu, drugega nimam pojma, v tretjem, ki je bil najboljši, pa sem se odrinil na prste namesto s polnim stopalom. Pa še doskok sem menda zamočil. To ponavadi občutim, tokrat pa sploh nisem," je Cankar govoril med zadnjim dunajskim zajtrkom. Če bo tako nadaljeval, kmalu ne bo več niti prvi skakalec v daljino v svoji reprezentanci. Opravičila, da je tri tedne porabil za uvajanje na krajši odriv, ne zanimajo nikogar.

Med atletinjami je ob odsotnosti Alenke Bikar le izkušena Saša Prokofjev ujela finale poleg Čeplakove. Saša se je pripravila samostojno, ob tem pa je v Ljubljani tudi vaditeljica 40 mladih atletov, ki so navdušeni poslali kup SMS-ov s čestitkami. Anja Valant se počasi vrača, a je z ekstremnim hujšanjem izgubila preveč moči in kilogramov. Javornikova je "prodala" prežvečeno zgodbo: "senzacionalni" izidi na mitingih, potem pa polom na resni tekmi. Ponovilo se je že prevečkrat, da bi bilo naključje.

05.03.2002

Steffi med "Jolinimi" koleni

Svetovni rekord, evropski naslov in največja zmaga vztrajne atletinje iz Velenja

Grafova je v silnem besu po porazu še vroča odpustila menedžerja Roberta Wagnerja

DUNAJ, 4. - Ko je Jolanda Čeplak v Edmontonu 2001 izpadla v polfinalu, je prišla k nam s solzami v očeh. Držala se je pokončno in dejala: "Nič, od jutri se pripravljam za dvorano." Od tistega dne lani avgusta je v sebi nosila prizor z Dunaja, ki ga je včeraj videl svet. Prizor, v katerem prečka ciljno črto teka na 800 metrov kot evropska prvakinja, se še isto sekundo obrne proti semaforju in z nasmeškom iz najlepših sanj dvigne roke svetovne rekorderke.

Bil je to prizor šampionke, ki si je že tistega nesrečnega dne v Kanadi zlato na veliki tekmi želela tako močno, kot si ga je želela zadnje dni, ko je na Dunaju teden dni trenirala in se osamila v hotelu, ker od nestrpnosti ni in ni mogla dočakati velikega spopada s Stephanie Graf.

Jolanda Čeplak je bila včeraj na Dunaju največja zvezdnica evropske atletike. Avstrijci so si prisvojili to disciplino. Edino, v kateri so predstavitev izpeljali tako, da so "gladiatorke" na čelu s Steffi Graf prikorakale v areno iz stopnic pod stezo napolnjene dvorane Dusika. Celo prvenstvo je zanje slonelo na tem zlatem odličju Grafove. Vendar je Čeplakova takoj v prvih metrih sporočila, kaj hoče. Ves čas je vodila, 250 metrov pred ciljem ji je uspelo odbiti prvi napad Grafove, drugega pa ne. Avstrijka jo je prehitela in pritekla prva iz zadnje krivine. Skoraj vsi so tu videli njeno zmago, v dvorani je namreč ciljna ravnina "trenutek". Toda "Jola" je iztisnila moči, ki jih Grafova ni imela, moči za svetovni rekord 1:55,82, moči, o katerih nam je govorila, ko je pred nekaj tedni razlagala, da trenira tako, da ji tečejo solze.

"Ko sem se v kvalifikacijah zadnjih 40 metrov `sprehodila` in tekla pod dvema minutama, sem videla, da sem res močna. Na dan tekme sem se odločila, da grem naprej. V počasnem teku bi me Steffi premagala. Ko me je prehitela, sem mislila, da je konec. Ne vem, od kod sem potegnila te moči. Zadnjih 50 metrov sem se tresla, to je najtežjih in najlepših 50 metrov v moji karieri. Ko sem pritekla v cilj, sem se ozrla in videla 1:56. Nato sem bolje pogledala, videla 1:55 in se mi je čisto zmešalo," so bile prve besede Jolande Čeplak, potem ko je tekla 1:55,82. Nekaj prelepih minut je preživela v transu z dvignjeno slovensko zastavo, obrnjeno na glavo in pozirala fotoreporterjem, medtem ko je na tribunah norelo sto navijačev iz Velenja, ki jim je kupila vstopnice.

Stephanie Graf je slovenski junakinji s kislim obrazom komaj nahitro čestitala. Avstrija je ostala pri srebrnih kolajnah, Slovenija pa ima zlato. Grafova je v hudem besu nekaj minut po porazu poskrbela za pravi škandal. V vrvežu smo srečali Roberta Wagnerja, menedžerja tako Jolande kot Steffi, ki je ravnokar izvedel, da ga je Grafova nepreklicno odpustila! "To je nezaslišano, ne more biti res," je kipel Wagner. Grafova na novinarski konferenci ni niti pogledala Jolande, kaj šele da bi ji čestitala. "Nisem imela sreče," je vse, kar ji je uspelo izjaviti. Očitno se ni mogla sprijaznila s tem, da je imela Čeplakova v dvorani na Dunaju enake pogoje kot ona...

"Jola" se pred sedmo silo ni ukvarjala s poraženkami, ampak je med koleni držala sveže stiskano, še toplo fotografijo finiša, na kateri je skremžen obraz velike nasprotnice. Svetovna rekorderka je v vzorni angleščini razlagala, od kod prihaja, da ji Aleš Škoberne iz ZDA pošilja načrt treningov po elektronski pošti in tako dalje. Povedala je tudi, da se bo v bližnji prihodnosti posvetila teku na 1.500 metrov. Njena naslednja tekma bo že čez nekaj dni v Glasgowu na tej razdalji. Kolikor poznamo "Jolo", naj se je Rusinje tam pazijo.

Pojedla je le malo špagetov

DUNAJ, 4. - Kolega je vprašal, kaj je počela na dan tekme. "Spala sem do 9.30, potem pojedla zajtrk, pa sem gledala smučanje po televiziji in šla na kosilo. Čisto malo špagetov sem pojedla pred tekmo," se je smejalo slovenski junakinji. "In lase sem si umila." Grafova ima kitke. "Jolo" smo nekoč zbadali, da je zaradi pričeske, ki ni ravno aerodinamična, izgubila odločilne stotinke na neki tekmi. Dejala je, da za nič na svetu ne spenja las za tekmo. Včeraj je priplapolala do svetovnega rekorda.

05.03.2002

Šampionke je težko krotiti Vito Divac

Wagner o rivalstvu med Jolando Čeplak in Stefanie Graf

Dunaj – Robert Wagner, številka 1 med atletskimi menedžerji, se je po veliki zmagi Jolande Čeplak nad Stephanie Graf na evropskem dvoranskem prvenstvu in ob svetovnem rekordu nepričakovano znašel v središču pozornosti. Velika poraženka ga je namreč odslovila kot svojega menežerja in ga obtožila, da je zasebno "preveč blizu" novi svetovni rekorderki. Avstrijski mediji so obtožbo Grafove pograbili, tako da je postala nosilna tema vseh zapisov o sanjskem dvoboju, ki je dvignil na noge ne samo Avstrijo, temveč tudi ves atletski svet.


Grafova je svojo odločitev razložila z velikim razočaranjem nad Wagnerjem, s katerim ima menda že štiri mesece težave.

"Konflikt je nerešljiv. Počutim se izigrano, takšnemu moškemu pa ne morem zaupati," je dopolnila svojo sicer še vedno zelo nejasno obrazložitev. Wagner je odgovoril nadvse mirno.

"Z Grafovo se ne bom kregal, dejstvo, da me je na takšen način odpustila, pa me je razočaralo," pravi Avstrijec iz Linza in zavrača vse namige, da bi bil s Čeplakovo bolj prijateljski kot z drugimi svojimi atleti.

"Z veliko športniki imam zelo dobre prijateljske odnose, ki so normalna podlaga za dobro sodelovanje. Zasebno z Jolando nisem nič bližje kot z drugimi," je odgovoril na vprašanje, kako komentira izjave užaljene Steffi Graf, ki pa dan po porazu in prespani noči na tiskovni konferenci ni več omenjala konflikta z menedžerjem.

Dunajski dvoboj med Čeplakovo in Grafovo je bil nabit s čustvi. Normalno je tudi, da se je veliki favoritinji podrl svet, ki ga je gradila pred domačim občinstvom.

"Gre za novo rivalstvo, ki je nastalo s prebojem Čeplakove v svetovni vrh. Delam oziroma sem delal s štirimi vrhunskimi tekačicami na 800 m (Stephanie Graf, Jolando Čeplak, Kelly Holmes in Brigito Langerholc), ki vsaka hoče biti najboljša. Tu ne gre več za normalno željo po zmagi, temveč medsebojno rivalstvo, ki ga je zelo težko krotiti," dodaja Wagner in dodaja, da je zanj primer Graf končan.

Wagnerja zdaj ga čaka predvsem delo s
Čeplakovo in Langerholčevo, ki se bo naši junakinji Dunaja 2002 pridružila konec meseca. Jolanda se je po zlati kolajni in svetovnem rekordu znašla v povsem novem položaju. Doslej je prestol najboljše napadala, zdaj pa ga bo morala braniti.

"V Evropi nimamo veliko atletskih superzvezdnic, ki bi bile obenem svetovne rekorderke. Čeplakova vrhunsko kakovost mora potrditi tudi v poletni sezoni. To ji je zdaj glavni cilj," je predstavil naslednji cilj 26-letne Velenjčanke, ki so se ji seveda odprla vsa vrata na največje mitinge. Cena njenih nastopov bo primerna tudi njenem vzponu na svetovni lestvici: za nastop v zlati ligi 7500, na mitingih za veliko nagrado prve kategorije 5000, za druge pa 4000 evrov.

Za menedžerja iz Linza pravijo, da je nadvse zvit in prodoren človek, kar dokazuje tudi s tem, da sodeluje pri vseh velikih projektih. Pred kratkim je z dopisom Borisu Mikužu sprožil precej ugibanj o odhodu Čeplakove v Grčijo. Kot ga je bilo razumeti, je z dopisom, za katerega je dejal, da je bil izrazito privatne narave, le testiral razpoloženje v slovenski zvezi.

"To zdaj ne pride v poštev," je odgovoril na vprašanje, koliko je bila sploh resna ta opcija. Na Dunaju v grški reprezentanci o morebitnem odhodu nihče ni nič vedel ...

Svetovna rekorderka iz Velenja se v polemike z Grafovo noče spuščati. "Premagala sem jo v poštenem boju na stezi. Svoje zmage se neizmerno veselim, in nimam časa, da bi se ukvarjala z užaljeno poraženko. To, kar je naredila Steffi je nešportno. Sčasoma bo že dojela, kakšno neumnost je naredila," je bil kratek in jedrnat komentar Čeplakove.

04.03.2002 Čeplakovo sprejeli v Velenju in Ljubljani

Velenje, 04. marca (STA) - Jolando Čeplak, evropsko dvoransko prvakinjo in svetovno rekorderko v teku na 800 metrov, je v rojstnem kraju sprejelo 2.000 ljudi. Med njimi je bil tudi velenjski župan Srečko Meh, ki je slovenski atletinji izrekel dobrodošlico.

Po pogovorih s someščani in napornem podpisovanju najrazličnejših stvari se je junakinja skupaj z reprezentančnimi kolegicami in kolegi podala na pot v Ljubljano, kjer jo je na trgu pred Mestno hišo pričakalo približno 300 ljubiteljev atletike.

Te je najprej nagovoril predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS), Roman Jakič, ki je Čeplakovi in Saši Prokofjev izročil šopek cvetja. Čeplakova se je v svojem kratkem govoru najprej zahvalila vsem zvestim navijačem, ki so iz Velenja prišli tudi v Ljubljano, potem pa še dejala, da zdaj ne misli počivati, saj jo že prihajajoči konec tedna čaka tek na 1.500 m v Glasgowu, nato pa še priprave.

Atletska zveza Slovenije (AZS) se je odločila, da Jolando Čeplak za dosežek na evropskem dvoranskem prvenstvu tudi denarno nagradi. Tako bo Velenjčanka prejela 500.000 tolarjev za svetovni rekord in dodatnih 350.000 za naslov evropske prvakinje. Z 250.000 tolarji bo nagrajen tudi njen trener Aleš Škobrne. AZS se je za denarno nagrajevanje odločila prvič v svoji zgodovini, poleg Čeplakove pa bo nagradila tudi drugo finalistko Sašo Prokofjev.

04.03.2002 Čeplakovo sprejeli v Velenju in Ljubljani  

Velenje, 04. marca (STA)

Jolando Čeplak, evropsko dvoransko prvakinjo in svetovno rekorderko v teku na 800 metrov, je v rojstnem kraju sprejelo 2.000 ljudi. Med njimi je bil tudi velenjski župan Srečko Meh, ki je slovenski atletinji izrekel dobrodošlico.

Po pogovorih s someščani in napornem podpisovanju najrazličnejših stvari se je junakinja skupaj z reprezentančnimi kolegicami in kolegi podala na pot v Ljubljano, kjer jo je na trgu pred Mestno hišo pričakalo približno 300 ljubiteljev atletike. Te je najprej nagovoril predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS), Roman Jakič, ki je Čeplakovi in Saši Prokofjev izročil šopek cvetja. Čeplakova se je v svojem kratkem govoru najprej zahvalila vsem zvestim navijačem, ki so iz Velenja prišli tudi v Ljubljano, potem pa še dejala, da zdaj ne misli počivati, saj jo že prihajajoči konec tedna čaka tek na 1.500 m v Glasgowu, nato pa še priprave.

Atletska zveza Slovenije (AZS) se je odločila, da Jolando Čeplak za dosežek na evropskem dvoranskem prvenstvu tudi denarno nagradi. Tako bo Velenjčanka prejela 500.000 tolarjev za svetovni rekord in dodatnih 350.000 za naslov evropske prvakinje. Z 250.000 tolarji bo nagrajen tudi njen trener Aleš Škobrne. AZS se je za denarno nagrajevanje odločila prvič v svoji zgodovini, poleg Čeplakove pa bo nagradila tudi drugo finalistko Sašo Prokofjev.

 

04.03.2002 Grafova ne zna prenesti poraza  

Ljubljana, 04. marca (STA) - Čeplakova, ki je v finalu teka na 800 metrov na Dunaju premagala olimpijsko in svetovno podprvakinjo, domačinko Stephanie Graf, je vso Avstrijo zavila v črnino. Naši severni sosednje so od Grafove pričakovali zlato kolajno, Čeplakova pa se je namesto s slavjem, po zmagi srečala z blatenjem avstrijskih medijev, ki so namigovali, da njene vezi z managerjem Robertom Wagnerjem niso zgolj športne temveč tudi osebne narave.

"Stephanie Graf si je privoščila zelo nešportno potezo. V športnem dvoboju sem jo v nedeljo premagala, potem pa je iskala opravičila in dajala najbolj neumne in nesmiselne izjave. Mislim, da se sploh ne zaveda, kako ga je polomila s tako nesramnimi trditvami, ki pa na srečo ne bodo vplivali na moje življenje," je po neresničnih obsodbah Grafove povedala Čeplakova.

Grafova je takoj po finalnem teku odpustila managerja Wagnerja, ki je, poleg Čeplakove, manager tudi nekaterih drugih vrhunskih svetovnih atletov in atletinj. Svoje odločitve ni pojasnila in je Wagnerju tudi ni sporočila. Ta se je na obtožbe ostro odzval in najprej izrazil začudenje, saj je za njeno odločitev izvedel iz medijev, izjave Grafove pa je označil kot popolno izmišljotino.

Avstrijski mediji v svojem pisanju niso navajali virov, v dvorani Ferry Dusika pa je mati Grafove po teku avstrijskim novinarjem odgovarjala na vsa možna vprašanja ...

04.03.2002 Svetovna rekorderka iz Velenja

Jolanda Čeplak do zlatega odličja na dvoranskem evropskem prvenstvu

Včeraj v finalu Saša Prokofjev osma v teku na 60 metrov, Helena Javornik deveta na 3000 metrov - V ženskem skoku s palico svetovni rekord Rusinje Svetlane Feofanove

       Velenjčanka Jolanda Čeplak je v finalu teka na 800 metrov na 27. dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki na Dunaju s fantastičnim svetovnim rekordom (1:55,82) osvojila zlato odličje, prvo slovensko zlato na dosedanjih dvoranskih prvenstvih stare celine. Druga je bila prva favoritinja in domačinka Stephanie Graf (1:55,85), svetovna in olimpijska podprvakinja, tretja je bila Francozinja Elisabeth Grousselle (2:02,46).
      "Izjemno sem vesela. Najprej nisem videla časa in sem se veselila le zmage, nato pa sem videla še rezultat. Že po polfinalnem teku je med trenerji prevladovalo mnenje, da bova v finalu obe z Grafovo tekli pod svetovnim rekordom. Večina je pričakovala, da bo vrstni red med nama drugačen, kot je sedaj," je dejala slovenska junakinja. Jolanda Čeplak, ki je na prejšnjem dvoranskem EP leta 2000 v Gentu osvojila četrto mesto, je zmagala v včerajšnjem finalnem teku, ki ga je spremljal tudi eden najboljših alpskih smučarjev vseh časov Hermann Maier in videl poraz rojakinje Stephanie Graf.
     
 Potem ko je Čeplakova večino teka določala ritem in bila na čelu, je Avstrijka dobrih 100 metrov pred ciljem prešla v vodstvo. "Vedela sem, da bi ob počasnem teku imela Avstrijka več možnosti za zmago, zato sem se odločila za hiter tek. Ves čas sem čutila odlično razpoloženje v dvorani, še posebej ko me je Grafova prehitela. Še sama ne vem, od kod sem vzela moči za končni sprint," se je veselila Čeplakova.
      Poleg Čeplakove sta včeraj v finalih nastopili še Saša Prokofjev in Helena Javornik. Prva je v teku na 60 metrov zasedla osmo mesto s časom 7,37. Zmagala je Belgijka Gevaert pred Rusinjo Kislovo in Grkinjo Kokloni. Javornikova je bila deveta v teku na 3000 metrov (9:04,83), odličja pa so osvojile Dominguez (Španija), Sacramento (Portugalska) in Sadoročnaja (Rusija). Rok Predanič je v teku na 60 metrov za las zgrešil finale, v svoji polfinalni skupini je s časom 6,66 zasedel peto mesto.
      Svetovni rekord je nekaj minut za Čeplakovo postavila tudi Rusinja Svetlana Feofanova v skoku s palico. Preskočila je 475 centimetrov, kar je centimeter več od njenega prejšnjega rekorda, ki ga je postavila pred tednom dni v francoskem Lievinu.
      Fernandez pred Lamelo v skoku v daljino
      V soboto, drugi dan evropskega prvenstva, so podelili trinajst kompletov medalj. Svetovni dvoranski prvak Roman Sebrle je s 6280 točkami v mnogoboju ugnal svetovnega rekorderja in rojaka Tomasa Dvoraka, trikratnega zaporednega svetovnega prvaka (6165).
      "Osvojiti zlato s takim rezultatom je izjemno lepo. Kljub temu je to tekmovanje le stopnička na poti, na kateri želim priti do 2,05 metra," je dejala zmagovalka Marina Kapcova, ki je z 2,03 premagala branilko naslova v skoku v višino Švedinjo Kajso Bergqvist in Madžarko Doro Gyorffy, ki sta si s po 1,95 metra razdelili srebro.
      Zlato kolajno s skoku v daljavo si je priskakal Španec Raul Fernandez (8,22 m), drugi je bil njegov rojak Yago Lamela (8,17), tretji pa Bolgar Petar Dačev (8,17), ki je imel drugi najdaljši skok, za centimeter krajši od Lamele.
      Rezultati, nedeljski zmagovalci, moški, 800 m: Pawel Czapiewski (Poljska) 1:44,78; 60 m: Jason Gardener (Velika Britanija) 6,49; 400 m: Marek Plawgo (Poljska) 45,39; višina: Staffan Strand (Švedska) 2,34 m; troskok: Christian Olsson (Švedska) 17,54 m; 4 x 400 m: Poljska 3:05,50; ženske: 1500 m: Jekaterina Pusanova (Rusija) 4:06,30; 60 m: Kim Gevaert (Belgija) 7,16; skok s palico: Svetlana Feofanova (Rusija) 4,75 m; 400 m: Natalija Antjuč (Rusija) 51,65; 3000 m: Marta Dominguez (Španija) 8:53,87; daljina: Niki Xanthou (Grčija) 6,74 m; 800 m: Jolanda Čeplak (Slovenija) 1:55,82; 4x400 m: Belorusija 3:32,24.
      Sobotni zmagovalci, moški, 60 m ovire: Colin Jackson (Velika Britanija) 7,40; 200 m: Marcin Urbas (Poljska) 20,64; 1500 m: Rui Silva (Portugalska), 3000 m: Alberto Garcia (Španija); sedmeroboj: Roman Sebrle (Češka) 6280 točk; daljina: Raul Fernandez (Španija); krogla: Manuel Martinez (Španija) 21,26 m; palica: Tim Lobinger (Nemčija) 5,75 m; ženske, 60 m ovire: Glory Alozie (Španija) 7,84; 200 m: Muriel Hurtis (Francija) 22,52; troskok: Tereza Marinova (Bolgarija) 14,81 m; skok v višino: Marina Kapcova (Rusija) 2,03 m; krogla: Vita Pavliš (Ukrajina) 19,76 m.

03.03.2002 Z dvignjeno zastavo poplačani trud  

Atletinja Jolanda Čeplak s svetovnim rekordom do zlata na evropskem prvenstvu na Dunaju

DUNAJ, 3. marec 2002- Velenjčanka Jolanda Čeplak je v finalu teka na 800 metrov je na 27. dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki na Dunaju s fantastičnim svetovnim rekordom (1:55,82) osvojila zlato odličje, prvo slovensko zlato na dosedanjih 27. dvoranskih EP. Druga je bila prva favoritinja in domačinka Stephanie Graf (1:55,85), svetovna in olimpijska podprvakinja, tretja pa je bila Francozinja Elisabeth Grousselle (2:02,46).

"Izjemno sem vesela. Najprej nisem videla časa in sem se veselila le zmage, nato pa semceplak02_400.jpg (25369 bytes) videla še rezultat. Dobesedno poneslo me je po tekaški stezi. Z visoko dvignjeno slovensko zastavo sem se veselila uspeha, s katerim je poplačan ves trud na treningih, po katerih sem zaradi bolečin včasih celo jokala," je dejala slovenska junakinja.

Čeplakova, ki je na prejšnjem dvoranskem EP leta 2000 v Gentu osvojila četrto mesto, je v soboto v polfinalu zanesljivo zmagala v prvi od treh skupin in se s časom 1:59,60, najboljšim v vseh treh polfinalnih skupinah, uvrstila v boj za odličja, ki ga je spremljal tudi eden najboljših alpskih smučarjev vseh časov Herman Maier in videl poraz svoje rojakinje Grafove. Potem, ko je Čeplakova večino teka narekovala ritem in bila na čelu, je Avstrijka dobrih 100 metrov pred ciljem prevzela vodstvo. "Tedaj sem že mislila, da sem izgubila dvoboj. Nato pa sem zbrala vse svoje moči in v zadnjih metrih prehitela tekmico," se je veselila Čeplakova.

03.03.2002 Jolanda Čeplak svetovna rekorderka

V včerajšnjem finalu evropskega prvenstva v atletiki na Dunaju je Jolanda Čeplak tekla najhitreje v zgodovini dvoranskega teka na 800 m
Slovenska atletinja Jolanda Čeplak je včeraj popoldne na evropskem dvoranskem prvenstvu na Dunaju zmagala v teku na 800 metrov, za nameček je s časom 1:55,82 postavila še nov svetovni rekord. Od starega rekordnega dosežka, ki ga je leta 1988 - prav tako na Dunaju - dosegla Nemka Christel Wachtel, je bila hitrejša za več kot pol sekunde. Velenjčanka je v ciljnem sprintu utišala polno dvorano, ki je pričakovala zmago domače favoritinje Stephanie Graf. Čeplakova je Avstrijko ugnala za tri stotinke sekunde, tretja je bila Francozinja Elisabeth Grousselle. Jolanda Čeplak je že v lanski sezoni na prostem dosegala vrhunske rezultate, a je slabo načrtovala formo, saj je na svetovnem prvenstvu v Edmontonu izpadla v polfinalu. Takrat je bila Velenjčanka zelo razočarana, saj je pričakovala, da se bo poleg Grafove in Marie Mutole lahko vmešala v boj za odličja v teku na 800 m.

03.03.2002 Velenjčanka v silovitem finišu strla Steffi Graf Vito Divac

Največji dan Jolande Čeplak, svetovne rekorderke na 800 m

Hermann Maier je prišel v Prater, da bi zlato kolajnodvoranskega EP podelil rojakinji, toda izročiti jo je moral Slovenki


Dunaj – V prepolni dvorani Dusika v Praterju je bilo vse pripravljeno za veliko avstrijsko slavje. Hermann Maier, najboljši športnik gostiteljev 27. dvoranskega atletskega prvenstva, je bil, tako kot vsa avstrijska javnost, prepričan, da bo zlato kolajno okrog vratu obesil Stephanie Graf, svoji športni spremljevalki na avstrijskem športnem Olimpu. Zgodil pa se je "čudež". Zlato je moral podelili slovenski šampionki Jolandi Čeplak. Stephanie bo torej do nadaljnjega ostala še naprej srebrna, nova svetovna zvezdnica teka na 800 m pa je največjo slovensko predstavo v zgodovini dvoranskih prvenstev začinila s svetovnim rekordom.

"Vsi so govorili o svetovnem rekordu. Sama se res nisem videla na tem seznamu, saj sem se osredotočila le na boj za zmago. Zlato kolajno sem si močno želela, prepričana pa sem bila, da jo lahko osvojim le, če tekmici vsilim svojo taktiko. Pritisk na obe je bil zavoljo zahtev avstrijske javnosti izjemno velik. Ko sem navdušena nad zmago pogledala semafor, sem videla najprej številko 1:56, šele kasneje pa se mi je pogled zbistril in na moje veliko veselje je sijala številka 55," je 26-letna Velenjčanka začela pogovor o eni največjih športnih zmag slovenskega športa. In zgodilo se je, kar si je želela. Grafova ji je prepustila pobudo, prepričana v svoj silovit finiš, ki mu v zadnjih dveh letih nobena Evropejka ni bila kos.

Jolandi Čeplak je bilo po kvalifikacijah jasno, da bo sama svoje sreče kovač, saj je brez težav zdržala "solo" tek pod dvema minutama. V finalnem dvoboju, ki bo v anale evropske atletike zapisan kot eden izmed najbolj dramatičnih, je izbrala idealno taktiko. V teku v dvoje je od prvega metra naprej narekovala svoj ritem in tekmici vsilila tudi svoj novi slog. Prvih 200 m je bilo hitrih (27,00), drugih pa že na meji njenih zmogljivosti (400 m - 56,57). Ko je videla na semaforju številko 57, se je malce ustrašila visokega ritma. Kljub temu ga ni zmanjšala, saj je imela še dovolj moči.

ceplak03_400.jpg (27013 bytes) "Ko me je Grafova 100 m pred ciljem prehitela, sem pomislila, da se bom morala zadovoljiti s srebrno kolajno, ki bi bila zame vendarle še vedno velik uspeh. Odkod mi toliko moči za finiš, niti sama ne vem. V zadnjih petdesetih metrih sem začutila, da še ni vse izgubljeno in sem pospešila. To je bila moja najbolj nora tekma," je bila navdušena Čeplakova.

Veselje je podelila s slovenskimi navijači, atletskimi reprezentanti, funkcionarji in trenerji. V zastavo ovita je pretekla nekaj častnih krogov, nato pa ob Zdravljici ponosno sprejela zlato kolajno. "Občutki so bili nepopisno lepi," je razlagala kasneje na tiskovni klonferenci. Zanimanje za Čeplakovo je bilo kajpak zelo veliko.

Medtem ko je nova svetovna rekorderka in prvakinja sijala od sreče in navdušenja, je bila njena tekmica Steffi Graf precej poklapana. Kako tudi ne, saj je še na tretjem velikem tekmovanju v zadnjih dveh sezonah ostala brez zlata. "Velika pričakovanja me niso strla. Nasprotno, bila sem prepričana, da bom ob pomoči gledalcev zmagala in jim podarila razlog za veselje. Tek je bil sijajen, saj sva obe z Jolando tekli boljše od svetovnega rekorda. Vaša reprezentantka je bila pač močnejša. Ne preostane mi nič drugega, kot da ji čestitam," ni skrivala razočaranja nesojena šampionka.

03.03.2002 Jolanda Čeplak zlata

Slovenska atletinja Jolanda Čeplak je na evropskem dvoranskem prvenstvu na Dunaju z novim svetovnim rekordom osvojila zlato medaljo v teku na 800 metrov.

Čeplakova je v tesnem zaključku premagala domačo favoritinjo Stefanie Graf in s časom 1:55,82 za dobre pol sekunde izboljša star svetovni rekord, ki ga je leta 1988, prav tako na Dunaju, dosegla Nemka Christel Wachtel (1:56,40).

Čeplakova je v soboto v polfinalu zanesljivo zmagala v prvi od treh skupin in se s časom 1:59,60, najboljšim v vseh treh polfinalnih skupinah, uvrstila v boj za odličja, ki ga je spremljal tudi eden najboljših alpskih smučarjev vseh časov Herman Maier in videl poraz svoje rojakinje Grafove. Potem ko je Čeplakova večino teka narekovala ritem in bila na čelu, je Avstrijka dobrih 100 metrov pred ciljem prevzela vodstvo. "Tedaj sem že mislila, da sem izgubila dvoboj. Nato pa sem zbrala vse svoje moči in v zadnjih metrih prehitela tekmico," se je veselila Čeplakova.

"Če sem drobna, še ne pomeni, da nisem hitra"

Jolanda Čeplak je nase opozorila že na Evropskem prvenstvu v Gentu leta 2000, ko je v teku na 800 metrov osvojila četrto mesto. V lanski sezoni je, danes še ne 26-letna Velenjčanka, blestela predvsem na začetku tekmovanj za grand prix, ko je nekaj časa celo vodila. Pred najpomembnejšimi tekmami, predvsem na svetovnem prvenstvu Edmontonu, ji je vendarle zmanjkalo moči. Napačna taktika, na zanjo težko pričakovanem teku, pa je botrovala temu, da se je od tega svetovnega prvenstva poslovila že v polfinalu. "Lani še nisem imela toliko izkušenj, saj sem šele začela teči na velikih tekmah. Letos bo drugače, zaupam vase in vem, da lahko enakovredno tečem z najboljšimi," je Čeplakova dejala na začetku letošnje sezone, kjer je že januarja v Bostonu, s časom 1:57:79, postavila najboljši čas v zgodovini dvoranskih prvenstev v ZDA.

V New Yorku je na dvoranskem mednarodnem mitingu IAAF v teku na 800 metrov prvič v zgodovini dvoranskih iger Melrose Games tekla pod dvema minutama. Da je lahko še hitrejša, pa je dokazala v Evropi, ko je 10. februarja na mitingu v Gentu, prvič v karieri, ugnala nepremagljivo Mozambičanko Mario Mutolo. Rezultat 1:56:85 je bil takrat šesti najboljši vseh časov v dvoranah, premagala jo je le Avstrijka Grafova. "Na začetku so vsi govorili, kako boš tekla v tej disciplini, ko pa si tako drobna. Kaže da lahko in to dobro. Mnogi me primerjajo z legendarnim Sebastianom Coeom. Tudi on je tekel na 800 metrov in ni izgledal kot "mačo", ni bil ogromen, tako kot ostali tekači, kot je moja konkurentka Stephanie Graf."

Tako je "Jola" Stephanie premagala prav na najpomembnejšem tekmovanju in ob tem postavila še svetovni rekord, ki sedaj znaša 1:55:82. "Grafova ni bila najbolj zadovoljna, želela si je zmago na domačem terenu. Jaz sem tudi hotela zmago, zato ji nisem pustila. Sicer pa, najprej sploh nisem videla rezultata. Vedela sem, da sem zmagala. Ko sem spoznala, da gre za svetovni rekord in ko je cela dvorana, skupaj z mojimi navijači, norela, sem mislila, da se mi bo zmešalo od sreče," je še dodala Čeplakova.

3.3.2002, 15:13 Jolanda Čeplak evropska prvakinja!  

Velenjčanka Jolanda Čeplak je na 27. dvoranskem evropskem prvenstvu na Dunaju osvojila zlato medaljo v teku na 800 metrov. V razburljivem finišu je prehitela domačo favoritinjo Stefanie Graf, pri tem pa s časom 1:55,82 celo postavila nov svetovni rekord!

"Izjemno sem vesela. Najprej nisem videla časa in sem se veselila le zmage, nato pa sem videla še rezultat. Dobesedno poneslo me je po tekaški stezi. Z visoko dvignjeno slovensko zastavo sem se veselila uspeha, s katerim je poplačan ves trud na treningih, po katerih sem zaradi bolečin včasih celo jokala," je dejala slovenska junakinja.

Čeplakova, ki je na prejšnjem dvoranskem EP leta 2000 v Gentu osvojila četrto mesto, je v soboto v polfinalu zanesljivo zmagala v prvi od treh skupin in se s časom 1:59,60, najboljšim v vseh treh polfinalnih skupinah, uvrstila v boj za odličja. Potem, ko je Čeplakova večino teka narekovala ritem in bila na čelu, je Avstrijka Grafova dobrih 100 metrov pred ciljem prevzela vodstvo. "Tedaj sem že mislila, da sem izgubila dvoboj. Nato pa sem zbrala vse svoje moči in v zadnjih metrih prehitela tekmico," se je veselila Čeplakova.

Čeplakova je naskok na rekord napovedala že v polfinalu, kjer se je po 100 metrih prebila na čelo in tam ostala do konca. Prvih 200 metrov je pretekla v 29,46 sekundah, drugega v 59,95, tretjega v 1:29,47, v cilj pa je prišla pod dvema minutama, kar ji je uspelo kot edini med vsemi polfinalistkami. V zadnjih 40 metrih je zaradi velike prednosti pred nevarno Rusinjo Svetlano Čerkasovo lahko celo popustila, drugače bi dosegla še bistveno boljši čas. Zaradi nevarne Čerkasove si ni mogla privoščiti ležernega teka in jo je ves čas spremljala na velikem zaslonu v dvorani, da se ji ne bi preveč približala.

Čeplakova je v začetku koledarskega leta 1. februarja zmagala na dvoranskem mednarodnem atletskem mitingu IAAF v New Yorku v teku na 800 metrov in z 1:59,98 prvič v zgodovini dvoranskih iger Millrose Games dosegla čas pod dvema minutama. S tem je izboljšala tudi rekord tega tekmovanja, ki se je začelo leta 1966, imela pa ga je olimpijska zmagovalka in svetovna prvakinja Mozambičanka Maria Mutola. Čeplakova je s tem nadaljevala uspešen začetek sezone po njenem prvem nastopu v letu 2002, saj je 27. januarja z 1:57,79 v Bostonu dosegla najboljši čas v zgodovini ZDA v dvoranah in s slovenskim rekordom tudi deseti čas vseh časov v zgodovini dvoranske atletike na svetu.

Čeplakova je nato v njenem tretjem letošnjem nastopu s časom 1:57,18 dosegla drugi letošnji rezultat v Evropi in šestega vseh časov. V tej sezoni je bila od slovenske šampionke hitrejša le Avstrijka Stephanie Graf, ki je 10. februarja v Gentu tekla 1:56,85 in na večni lestvici zaostala le za svetovnim rekordom Nemke Christine Wachtel. Čeplakova je v Gentu tudi prvič v karieri premagala olimpijsko zmagovalko in svetovno prvakinjo Mozambičanko Mario Mutolo (za tri desetinke). Slednja je na zadnjih velikih tekmovanjih redno premagovala Grafovo, tudi na zadnjih olimpijskih igrah v Sydneyju in na lanskem svetovnem prvenstvu v Edmontonu.

Z rezultati v lanski sezoni, ko je redno nastopala na največjih mitingih in dosegala visoke uvrstitve, ter še posebej z letošnjimi uspehi, je Čeplakova pritegnila tudi pozornost iz tujine. Zlasti odmevno je zanimanje Grkov, ki jo prek managerja Wagnerja vabijo v svojo reprezentanco, da bi okrepila njihovo ekipo, vendar se o tem Čeplakova še ni dogovarjala, ker je želela vse svoje misli usmeriti na letošnje dvoransko EP, od katerega je veliko pričakovala. Posebej potem, ko je lani na SP v Edmontonu zaradi napačnega izbora taktike izpadla v polfinalu, želela pa si je visoke uvrstitve v finalu. Še sezono pred tem je na olimpijskih igrah (OI) v Sydneyju nastopila le kot članica štafete 4 X 400 metrov.

Izidi:
1. Jolanda Čeplak (Slo) 1:55,82 svetovni rekord

2. Stephanie Graf (Avt) 1:55,85
3. Elisabeth Grousselle (Fra) 2:01,46
4. Mayte Martinez (Špa) 2:01,50
5. Svetlana Čerkasova (Rus) 2:02,80
6. Sandra Stals (Bel) 2:07,33
Razvoj svetovnega rekorda na 800 metrov:
2:03,3 Hildegard Falck (Nem) 27.02.1971 Kiel
2:03,2 Svetla Slateva (Bol) 18.02.1973 Sofija
2:02,9 Slateva 25.02.1973 Lyon
2:02,65 Štefka Jordanova (BUL) 11.03.1973 Rotterdam
2:01,8 Mary Decker (ZDA) 17.02.1974 San Diego
2:01,1 Nikolina Štereva (Bol) 25.01.1976 Sofija
2:01,12 Jane Colebrook (VBr) 13.03.1977 San Sebastian
1:59,9 Ursula Hook (Nem) 21.01.1979 Dortmund
1:58,4 Olga Vahruševa (SZ) 16.02.1980 Moskva
1:58,42 Sigrun Wodars (Nem) 01.02.1987 Dunaj
1:57,64 Christine Wachtel (Nem) 10.02.1988 Torino
1:56,40 Wachtel 13.02.1988 Dunaj
(1:56,36 Maria Mutola (Moz) 22.02.1998 Lievin)*
1:55,82 Jolanda Čeplak (Slo) 03.03.2002 Dunaj

*Mednarodna atletska zveza (IAAF) rekorda Marie Mutole ni priznala, ker je Mozambičanka med tekom nekajkrat prestopila in tekla po notranjem delu proge.

11.02.2002 Čeplakova 78 stotink od raja

Na atletskem mitingu IAAF v Gentu na 800 m nov izredni tek atletinje iz Velenja

Z 1:57,18 je peta na večni lestvici, v zadnjem metru pa jo je prehitela Stephanie Graf

GENT, 11. - V najboljšem ženskem teku vseh časov na 800 metrov v dvoranski atletiki je včeraj Jolanda Čeplak odigrala glavno vlogo na mitingu IAAF v Gentu in tekla fenomenalen državni rekord 1:57,18. Samo kanček moči je slovenski šampionki zmanjkal, da bi premagala Stephanie Graf, ki jo je prehitela v zadnjem metru in z 1:56,85 tekla drugi najboljši čas v zgodovini.

Takega spopada žensk, kot ga je uprizorila najboljša svetovna trojica Graf-Čeplak-Mutola, na 800 metrov v dvorani res še nikdar ni bilo. Samo svetovna rekorderka Christine Wachtel iz nekdanje NDR je doslej tekla hitreje od včerajšnje zmagovalke Grafove, 1:56,40 na Dunaju leta 1988. Čeplakova je državni rekord iz Bostona izboljšala za 61 stotink. Zdaj je na lestvici vseh časov peta najboljša atletinja, njen dosežek pa je sedmi po vrsti.

Rekord mitinga, 1:58,47 Marie Mutole , je v Gentu padel kot hruška. Mozambiška svetovna prvakinja je včeraj tekla 99 stotink hitreje kot leta 1997, pa ji to ni zadostovalo za kaj več kot tretje mesto proti neustavljivi "alpski sili" - Avstrijki in Slovenki. "Tekma je bila nora! Tu vsi pravijo, da takega boja še niso videli. Zelo sem vesela. Prvič sem premagala Mutolo," je začela pogovor Jolanda Čeplak, medtem ko je čakala na kontrolo dopinga. "Vseskozi sem sledila Steffi, na vse moči napadla 220 metrov pred ciljem, jo prehitela in vodila do zadnjega metra. Malenkost mi je zmanjkalo za zmago."

Čeplakova je zdaj samo 78 stotink od dvoranskega svetovnega rekorda, a ostaja čvrsto na tleh in ji rekordi sploh ne pridejo na misel. "O tem se bomo pogovarjali naslednje leto. Kakšen šok bi bil, če bi se zgodilo še to. Telefon zvoni vseskozi, zdaj vsi hočejo govoriti z menoj, vsi menedžerji bi me radi videli na mitingu," se je smejala v hotelski telefon, medtem ko je brnel GSM, na katerega jo je poklical plahi glas z drugega dnevnega časopisa... "Vsi me hočejo, a jaz imam napisan načrt, da je bila to zadnja tekma pred Dunajem. Ne bom tekla za vsakim dolarjem, ampak se bom pripravila za evropsko prvenstvo." To bo krasna zgodba na Dunaju, v domovini Grafove, edinega "skalpa", ki še manjka Velenjčanki. "Vse pride ob svojem času..." S tekmicami se veliko ne pogovarjajo med seboj. "Steffi je bila presrečna ob državnem rekordu, nič posebnega, dobro se razumeva, objeli sva se. Mutola je prišla sama čestitat, ona je izjemno prijazna športnica."

V dvorani, kjer je s četrtim mestom na dvoranskem evropskem prvenstvu leta 2000 začela utirati svojo pot proti zvezdam, je tako Čeplakova včeraj zaokrožila neverjeten niz podvigov v zadnjem letu. Do srede bo trenirala na Dunaju, potem se vrača domov, na proglasitev športnice Velenja v petek. Veliko razglasitev jo še čaka, najboljši časi Jolande Čeplak šele prihajajo. S 25 leti je najmlajša osemstometrašica v svetovni eliti, ni čudno, da jo Grki hočejo za vsako ceno "spremeniti v Čeplakos", da bi za njih tekla na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah. A to je druga zgodba in "Jola" o tej ponudbi (zaenkrat) noče govoriti niti besedice.

04.02.2002 Z rekordom na Broadway

Jolanda Čeplak je še enkrat prepričljivo zmagala v ZDA v teku na 800 metrov

V 145-metrskem krogu še nobena atletinja v New Yorku ni tekla pod dvema minutama

NEW YORK, 4. - Jolanda Čeplak je v Združenih državah Amerike dobila še eno dirko na 800 metrov, v kateri ni imela prave konkurence. Na "Milrose Games", že 95. izvedbi teh newyorških atletskih iger, je Velenjčanka v Madison Square Gardnu tekla 1:59,98 in za več kot štiri sekunde prehitela vse tekmice.

Čeplakova, ki je 27. januarja v Bostonu tekla izreden državni rekord 1:57,79, je z 1:59,98 v New Yorku dosegla še en zelo dober izid, ker so v Madison Square Gardnu na 800 metrov "sami ovinki." Krog je namreč dolg samo 145 metrov. "Američani so mi rekli, da je ta izid vreden med 1:57 in 1:58 v standardni dvorani. Res je tek drugačen. Prvič zato, ker je v nenehnih zavojih težko stopnjevati ritem, poleg tega pa finiširala sploh nisem. Vseh 800 metrov sem bila v enakem ritmu," je iz slavne dvorane poročala Čeplakova.

Pred sezono si ni mislila, da bo nekega dne na Broadwayu odprla New York Times in v njem naletela na poročilo o "hitri 800-metrašici iz Slovenije" - prvi atletinji, ki je tekla pod dvema minutama na igrah Millrose na 800 metrov, odkar od leta 1966 prirejajo tudi to disciplino. "Niti Mutola ni tu tekla pod dvema minutama," pravi nova rekorderka mitinga. "Dokler mi ne zrušijo tega rekorda, v Madisonu ne bom tekla, da vidim, katera ga bo izboljšala."

Čeplakova si je na Broadwayu ogledala muzikal Mamma Mia s pesmimi Abbe, včeraj priletela domov in danes trenirala v Velenju. Doma bo do konca tedna, v soboto pa leti v Gent, kjer bo v nedeljo, 10. februarja miting, na katerem je predviden prvi veliki troboj Čeplak-Mutola-Graf v letošnji dvoranski sezoni.

Nekateri izidi - moški, 60 m: 1. Crawford 6,49 seconds, 2. J.J. Johnson 6,55, 3. Trammell (vsi ZDA) 6,63, 60 m ovire: 1. Wade 7,60, 2. Wallace (oba ZDA) 7,64, 3. Dorival (Hai) 7,73, 800 m: 1. Krummenacker (ZDA) 1:52,30, 2. Caulfield (Irs) 1:52,42, 3. Peterson (ZDA) 1:52,77, milja: 1. Rotich 3:57,04, 2. Lagat 3:57,36, 3. Murcheru (vsi Ken) 3:57,68, 3.000 m: 1. Clas 8:33,12 seconds, 2. Slavinski 8:36,79, 3. Mick (vsi ZDA) 8:37,11, višina: 1. Clinger 231, 2. Leeper 223, 3. Patterson in Lavy (vsi ZDA) po 214, palica: 1. Hartwig 587, 2. L. Johnson 569, 3. Miles (vsi ZDA) 569, krogla: 1. Kalnas 18,45 (ZDA). Ženske, 60 m: 1. Sturrup (Bah) 7,11 seconds, 2. Devers 7,18, 3. Williams (obe ZDA) 7,19, 60 m ovire: 1. McKelvy 8,04, 2. Morrison (obe ZDA) 8,17, 3. Faustin (Hai) 8,18, 800 m: 1. Čeplak (Slo) 1:59,98, 2. Teter (ZDA) 2:04,37, 3. Badrankova (Kaz) 2:06,62, milja: 1. Jacobs (ZDA) 4:34,60, 2. Vasilejeva (Rus) 4:35,31, 3. Harrelson (ZDA) 4:36,20, višina: 1. Waller 195, 2. Accuf 192, 3. Aldrich (vse ZDA) 175, palica: 1. Dragila 455, 2. Müller in Sauer (vse ZDA) po 435, krogla: 1. Borrel (ZDA) 16,61.

Jolanda Čeplak je spet blestela v ZDA, njem menedžer Robert Wagner pa nam je ekskluzivno poslal tole fotografijo s prizorišča.

29.01.2002 Ostaja ji samo še Grafova

Čeplakova je z izredno hitrim tekom na 800 m v Bostonu odlično začela sezono

"Jola" je z 1:57,79 v dvorani najhitrejša na 800 m v zgodovini atletike na tleh ZDA

BOSTON, 29. - Ravno smo se hoteli razpisati, da Maria Mutola, svetovna prvakinja iz Mozambika, teče že pod 1:59 na 800 metrov, a kaj to sploh še pomeni, ko pa je Jolanda Čeplak, leteča Velenjčanka, predirjala na mitingu "Adidas Boston Indoor Games" enako razdaljo v času 1:57,79! "Jola" je tekla fantastičen državni rekord in najboljši izid na ameriških tleh v zgodovini ženskega teka na 800 metrov v dvorani.

"Ljudje so ponoreli. `Se zavedaš, kaj si napravila,` so mi vzklikali in dodajali, da vsemogoče Američanke in Rusinje še niso tekle tako hitro v Ameriki v dvorani," je razlagala Čeplakova, ki so ji spreletavale misli, tudi proti Dunaju: "Samo še Stephanie Graf. Zdaj mi ostane samo še Grafova, samo še njo moram premagati...," Čeplakova ni mogla zadržati velike želje. Tako ali tako je s 1:57,79 glasno napovedala veliki boj za evropsko krono na marčevskem prvenstvu, ki bo v prestolnici domovine Stephanie Graf.

Medtem smo se vrnili v Boston. "Prvi krog sem imela `zajkljo`, ni tekla počasi, toda rekla sem si: `Kaj naj čakam, če zmorem hitreje.` Drugi krog sem tekla sama, `potegnila` sem kot nora. Ko sem pritekla v cilj, nisem imela pojma, kolikšen je izid, ker so imeli samo veliki semafor, zgoraj. Ko sem videla, nisem mogla verjeti."

Če mislite, da gre za čudež, se ti v atletiki ne dogajajo kar tako. Čeplakova je bila sama v boju s časom. "To je sad štirimesečnega dela, ko sem v Velenju, na Dunaju in Kanarskih otokih tako trdo trenirala, da sem ob tem že kar jokala. Solze so mi tekle." Po zmagi je zahtevala kontrolo dopinga: "Lani sem tekla rekord, pa mi ga potem niso priznali, češ da nisem opravila testa dopinga." V petek bo Čeplakova tekmovala še v New Yorku. "Tam je krog dolg 160 metrov, ne zanima me rekord, samo zmaga."

Zgodba o meteorskem vzponu simpatične Velenjčanke se nadaljuje. Pred dvema letoma je ni bilo nikjer, kaj pa danes? "Joooj, menedžerji in organizatorji mitingov kličejo nenehno. Vsi me hočejo na tekmi." A je ne bo dobil vsakdo. Čeplakova danes ne rabi več hoditi na lokalne tekme, danes lahko izbira. Do evropskega prvenstva je izbrala še dva mitinga - nadaljevanje ameriškega serije z mitingom "Verizon Millrose Games" v petek v New Yorku in "Flanders Indoor" 10. februarja v Gentu.

Izidi iz Bostona - moški, 60 m: 1. Drummond 6,60, 2. Crawford 6,60, 3. Harden (vsi ZDA) 6,64, 1000 m: 1. Krummenacker (ZDA) 2:17,85, 2. Rotich (Ken) 2:19,05, 3. Peterson (ZDA) 2:19,82, 3.000 m: 1. Muchero (Ken) 7:37,46, 2. Broe (ZDA) 7:39,23, 3. Riley (oba ZDA) 7:46,84, milja: 1. Lagat (Ken) 3:55,16, 2. Sullivan (Kan) 3:55,80, 3. Berryhill (ZDA) 3:57,11, palica: 1. Hartwig 570, 2. Tye 570, 3. L. Johnson 570, 4 x 400 m: 1. Nike International 3:05,66, 2. Team Adidas 3:08,84, 3. Jamaica 3:08,87. Ženske, 60 m: 1. Sturrup (Bah) 7,10, 2. Gaines (ZDA) 7,27, 3. Campbell (Jam) 7,27, 60 m visoke ovire: 1. Morrison 8,04, 2. Bates 8,11, 3. McKelvey (vsi ZDA) 8,21, 400 m: 1. Miles-Clark 52,48, 2. Colander-Richardson (obe ZDA) 53,44, 3. Shinkins (Irs) 53,90, 800 m: 1. Čeplak (Slo) 1:57,79, 2. Teter 2:01,54, 3. Howell (obe ZDA) 2:03,51, dve milji: 1. Jacobs 9:23,38, 2. Defar (Eti) 9:34,03, 3. Rudolph 9:35,66, višina: 1. Acuff (ZDA) 190, 2. Forrester (Kan) 190, 3. Laramee (ZDA) 175.

Jolanda Čeplak je v izvrstni formi. (Foto: dokumentacija Dnevnika)

05.12.2001 Dve minuti že v copatih

Jolanda Čeplak se na zimsko sezono pripravlja v družbi z znamenito Stephanie Graf

Med ogrevanjem jo je zmotil nek mož in morala je opraviti nenadno kontrolo poživil

Na nedavni razglasitvi atletov leta v Čatežu se Jolanda Čeplak ni pojavila. Ob Alenki Bikar junakinja leta 2001, ki si nedvomno zasluži posebno priznanje za bliskovit napredek, potem ko se je v enem letu prebila od mednarodno neznane atletinje do svetovnega vrha tekačic na 800 metrov in finala velike nagrade v Avstraliji. Končno so jo tudi podprli in na Ministrstvu za notranje zadeve zaposlili kot vrhunsko športnico. "Dobila sem obleko, zdaj sem prava policistka in se zahvaljujem za pomoč."

Med domačo atletsko slovesnostjo je bila Velenjčanka ravno na Dunaju. "Kako je bilo mrzlo tisti teden! Dva dni sem trenirala doma, potem pa sem se raje odpravila na toplo na Dunaj, da lahko tečem v kratkih hlačah. Ne bi rada tvegala kake poškodbe." Trenirala je s svetovno podprvakinjo Stephanie Graf. "Ja, v tisti dvorani, v kateri bom čez tri mesece osvojila kolajno. Optimistična? Seveda sem. Če sem bila na prejšnjem dvoranskem prvenstvu v Gentu četrta, ne morem zdaj reči, da bi bila s tem zadovoljna, kajne?" pravi Čeplakova pred novo sezono v dvorani, katere vrhunec bo marca na evropskem prvenstvu v Avstriji. Čeplakova in Grafova imata istega menedžerja, Roberta Wagnerja, in sta velikokrat skupaj na stezi, čeprav je Grafova precej hitrejša, in se njuni treningi razlikujejo. "Ustreza mi dvorana. Manjši krog je, zdi se mi, da 800 metrov hitreje mine, manj tekačic je in manj prerivanja."

- Kaj so pokazali prvi testi?
"Vse gre po načrtu. Če primerjam z lanskim novembrom, sem za 30 odstotkov hitrejša. Že v tem trenutku sem sposobna teči dve minuti in to v športnih copatih. Zdaj namreč delam v glavnem daljše razdalje, na utežeh pa pridobivam moč. Sprinteric sploh še nisem obula, potem bo šlo še hitreje. Konec decembra bom odpotovala za dva tedna na priprave na Kanarske otoke. Sem pa imela na Dunaju tudi nepričakovan obisk..."

- Res?
"V imenu švedske agencije za doping. Na treningu, medtem ko sem se ogrevala, je prišel do mene nek mož iz Nemčije in se predstavil kot nenapovedana kontrola poživil. Spremljajo program vseh najboljših - kje treniramo, kdaj, koliko časa... Rekla sem mu, naj pač počaka do konca treninga, potem sem se `polulala` in vse je bilo v redu."

- Kaj pa pravi Grafova?
"Nič posebnega, seveda bo tekla dvoransko sezono. Prvo skupno tekmo imava 10. februarja v Gentu, jaz bom začela konec januarja. Bolj kot o teku se pogovarjava o `cunjah.` Ona je nora na nakupovanje, privošči si vse mogoče. Zelo prijazna je, zelo odprta. Na stezi pa seveda ni prijateljstva, nobenega dogovora, samo boj za čim boljši čas."