28.08.2002

Odličen nastop Čeplakove

Jolanda Čeplak je zmagala v teku na 1000 metrov na mednarodnem mitingu v italijanskem Roveretu. S časom 2:31,66 je Čeplakova postavila najboljši izid sezone, hkrati pa je za skoraj sedem sekund (2:38,21) popravila svoj slovenski rekord, ki ga je postavila nedavno (19. t. m.) na mitingu v Linzu v Avstriji.

Svetovni rekord v tej disciplini, ki znaša 2:28,98, je v lasti Rusinje Svetlane Masterkove, ki ga je postavila 23. avgusta 1996 v Bruslju. V istem teku je včeraj nastopila tudi Sonja Roman, ki je s časom 2:40,39 osvojila peto mesto.

26.08.2002 J. Čeplak: Mutola v planu 2003

Mozambičanka je letos na srednjih progah še premočna

Ljubljana– "V Londonu se po 400 m nisem počutila najbolje, kljub temu pa sem v zadnjih 150 m zbrala dovolj moči, da sem osvojila 2. mesto. Z Mario Mutolo se nisem obremenjevala, saj sem že večkrat povedala, da ji bom več pozornosti posvetila naslednje leto, ko bodo na sporedu tekme zlate lige in svetovno prvenstvo," je na štadionu Crystal Palace v Londonu po petem porazu v letošnji sezoni z Mozambičanko dejala Jolanda Čeplak.

Evropska rekorderka se je odločila, da z Mutolo do zadnje tekme sezone – v dresu evropske reprezentance na svetovnem pokalu 20. septembra v Madridu – ne bo več tekmovala, tako da je odpovedala nastop na zlati ligi v Bruslju. "Z Mutolo se nima več smisla bosti, saj je ta čas precej močnejša od Jolande. Čeplakova je z naslovom evropske prvakinje povsem izpolnila načrt za sezono 2002, dosedanji dvoboji z Mutolo pa so sodili tudi v priprave, ki so nujno potrebne za popolno obvladovanje tekaške scene na 800 m v naslednjih letih. Preizkusili smo različne taktične variante, zdaj pa nas čaka podrobna študija vseh dosedanjih tekov in taktične priprave za spopade v letu 2003. Ti bodo vsekakor veliko pomembnejši od letošnjih," je komentiral odpoved bruseljskega nastopa Jolandin menedžer Robert Wagner, sicer duhovni vodja projekta "Čeplakova, zvezdnica svetovne atletike".

Pet zaporednih dvobojev z najboljšo tekačico na srednjih progah je po mnenju strokovnega štaba Jolande Čeplak več kot dovolj, zato našo šampionko čaka v naslednjih dveh tednih aktiven počitek. Vsaka nadaljna tekma z izjemno razpoloženo Mozambičanko, ki je letos zmagala na tekmah za VN na vseh razdaljah od 400 do 1500 m, kar v zadnjih letih ni uspelo še nobeni tekačici, bi bilo za Čeplakovo le nepotrebno trošenje moči. Do spopada v Madridu, ki je tudi finančno najmočnejši miting (zmagovalka bo dobila več kot 35.000 dolarjev), naj bi se zato osvežila, nato pa v lagodnem tempu in brez prehudih stresov tekmovala naprej ter si vrnila samozavest, ki so jo izčrpljujoči dvoboji z Mutolo vendarle že nekoliko načeli.

Mozambičanka je namreč prava šampionka, pa tudi na rezultat zelo redko teče. Njen cilj so predvsem zmage, ker pa je na 400 m zelo hitra (poldrugo sekundo hitrejša od Čeplakove), v zadnjih 150 metrih pa izjemno močna, ji (še) nobena tekmica ni kos. Nov slog Jolande Čeplak je vendarle precej drugačen. "Jola" je namreč tekačica, ki vse stavi na hiter tempo, ta pa zaenkrat za Mario Mutolo v drugem delu sezone le še ni tako hud, da mu ta ne bi mogla slediti. Navsezadnje imata obe tekmici enak osebni rekord.

Do konca sezone bo tako Jolanda Čeplak opravila le še tri nastope. Organizatorji sredinega mitinga v Roveretu, tako kot že poprej v Linzu, na veliko napovedujejo vnovičen naskok na svetovni rekord na 1000 m. Konkurenca bo sicer vrhunska (Rusinja Mistjukevič, Langerholčeva in sestrična Mutole – Paulino), za ritem pa naj bi poskrbeli Romunka Ionescu in Nigerijka Nwosu. "V Linzu bi lahko z Mutolo tekli precej hitreje, če spodbujevalka ritma sama ne bi hotela zmagati in ni odstopila po 800 m," je povedala Čeplakova, ki še pravi, da je že precej utrujena, tako da od rekorda v Italiji zagotovo ne bo nič. Tekla bo pač enako kot je na večini mitingov doslej – na zmago in morebitni novi državni rekord.

Vito Divac

22.08.2002

Mutola tudi tokrat pred Jolando

 

London, 24. avgusta (STA) - Svetovna atletska smetana se je zbrala na mitingu za veliko nagrado I. kategorije na stadionu Crystal Palace v Londonu. Za slovenske ljubitelje atletike je bil zanimiv obračun Jolande Čeplak, evropske prvakinje in svetovne dvoranske rekorderke na 800 metrov, z Mozambičanko Mario Mutolo. Toda spet je bila uspešnejša slednja in s časom 1:59,06 zanesljivo slavila pred Slovenko, ki je 800 metrov zmogla v minuti 59 sekundah in 61 stotinkah. Druga slovenska predstavnca v isti disciplini Brigita Langerholc je zasedla osmo mesto (2:01,92).

mutola01_340.jpg (21921 bytes)Slovensko javnost je seveda spet najbolj zanimal ženski tek na 800 metrov. Toda vnovični obračun slovenske šampionke z Mutolo ni zadovoljil naših okusov, saj je bila Mozambičanka spet preprosto hitrejša. Čeprav je zmagovalka začela dokaj "poletno", Čeplakova pa tako, kot je zanjo značilno - v ospredju, je temnopolta atletinja pospešila v zadnjih 150 metrih. "Joli" je še poskušala z napadom, vendar je bila Mutola (desno) močnejša in na koncu brez težav slavila. "Moram reči, da sem že zelo utrujena. Po 400 metrih se nisem počutila najbolje, toda vseeno v zadnjih 150 metrih zbrala dovolj moči in končala na drugem mestu. Z Mutolo se nisem obremenjevala, saj sem že večkrat dejala, da bom temu več pozornosti posvečala drugo leto, ko bo na sporedu tudi SP. Z uvrstitvijo sem zadovoljna, le z izidom ne preveč. Mislim pa, da sem to sezono naredila vse. Zdaj se bom še v miru doma pripravljala za tri preostale tekme," je po nastopu v britanski prestolnici dejala Čeplakova.

22.08.2002 Mutola ponovno močnejša od Jolande  

joli66_200.jpg (5614 bytes)London - V današnjem teku na 800 m je aktualna svetovna in olimpijska prvakinja, Mozambičanka  Maria de Lurdes Mutola znova premagala našo Jolando Čeplak - aktualno evropsko prvakinjo in dvoransko svetovno rekorderko.

Mutola je pobegnila kakšnih 150 m pred ciljem in Jolanda ji ni več mogla slediti. Mutola je tekmo končala s časom: 1:59.06, kar je le nakaj manj kot dve sekundi slabše od njenega rekorda stadiona, ki ga je dosegla leta 1993.

22.08.2002 Tretja runda Čeplakovi?

V Londonu prvič letos Jones : Pintuševič

London– Na zadnjem letošnjem mitingu za VN 1. kategorije v Crystal Palaceu v Londonu bodo vsaj trije vznemirljivi dvoboji, o katerih so se britanski mediji na veliko razpisali. Za svetovno javnost bo v ospredju prvi spopad med svetovno prvakinjo na 100 m Žano Pintuševič in največjo poraženko Edmontona Marion Jones. Za britansko javnost bosta v ospredju dva spopada – šprinterski obračun Maurice Greene : Dwain Chambers in dvoboj domače matadorke na 800 m Kelly Holmes z evropsko prvakinjo Jolando Čeplak.

Tretja runda tekaško-besednega dvoboja zlate Jolande in bronaste Kelly bo zanimiva predvsem zaradi nedavnih obtožb Britanke, da so letošnji dosežki Čeplakove sumljivi oziroma da ni čista. Prvi dve rudni je Velenjčanka gladko dobila. Na stezi (v Sheffieldu in Münchnu) je bila letos prepričljivo boljša od Holmesove, na govorniškem odru pa je Britanko v Münchnu zasenčila z nastopom, ki krasi le velike dame in šampionke: "Holmesova po nepotrebnem dviguje temperaturo z dvomljivi izjavami, moji rezultati in zmage pa so sad trdega treninga."

Kot je znano, se Holmesove javno sicer ni hotela opravičiti, zasebno pa je poslala tako Čeplakovi kot njenemu menedžerju Robertu Wagnerju pojasnilo, da so jo mediji napak interpretirali. Za Velenjčanko se je zaplet končal tisti trenutek, ko je dobila pojasnilo, tako da se v Londonu ne bo ukvarjala s Holmesovo. Zanjo je tema številka 1 dvoboj z Mario Mutola za prestiž na 800 m. Mozambičanka je Čeplakovo v poletni sezoni štirikrat premagala. Vztrajna Velenjčanka pa navzlic utrujenosti ni izgubila volje. V razprodani areni Crystal Palacea (17.000 gledalcev) se bo, kot je dejala, po najboljših močeh potrudila, da veliko tekmico vendarle prehiti. "Prav zanima me, kakšno taktiko bo Maria izbrala tokrat. Doslej je bila vedno uspešnejša, kar je ob njeni dobri formi tudi razumljivo, saj ima neprimerno več izkušenj. S porazi se ne obremenjujem. Tako je bilo tudi v Linzu, kjer so organizatorji sicer pompozno napovedovali svetovni rekord na 1000 m. Z Mutolo sva že v Zürichu povedali, da gre med nama za prestižne dvoboje, v katerih gledava ena na drugo in skorajda nič na uro. Enako bo tudi v Londonu na 800 m, teku na 1000 m na mitingu zlate lige v Bruslju pa sem se odpovedala. Prepričana sem, da bo imela Maria več možnosti za rekord, če bo tekla sama. Želim ji, da bi ga izboljšala," je pred odhodom v London povedala Čeplakova, ki se bo osredotočila predvsem na zadnjo tekmo sezone – svetovni pokal v Madridu, kjer lahko z zmago zasluži več kot na vseh mitingih v avgustu in septembru skupaj.

V. D.

19.08.2002

Mutola spet močnejša od Jolande

 

V avstrijskem Linzu je bil miting za veliko nagrado 2. kategorije, na katerem je nastopilo tudi pet slovenskih atletinj in atletov. Jolanda Čeplak je zasedla tretje, Brigita Langerholc pa peto mesto v teku na 1000 metrov, Alenka Bikar je bila v teku na 100 metrov s časom 11,64 sedma, v še enkrat daljši preizkušnji pa s časom 23,53 osma. Pri fantih je Boštjan Buč v teku na 3.000 metrov s časom 9:00,07 zasedel 13. mesto, Rožlje Prezelj pa je bil v skoku v višini s preskočenimi 215 centimetri deseti.

Višek mitinga naj bi bil ženski tek na 1.000 metrov, v katerem naj bi Jolanda čeplak in Maria Mutola skupaj napadli svetovni rekord. Toda že kmalu po štartu je bilo videti, da od tega ne bo nič, saj je bil tempo veliko prepočasen. Čeplakova se, podobno kot v petek v Zurichu v teku na 800 metrov, tudi tokrat ni odločila za diktiranje tempa, pač pa je vseskozi tekla za Mutolo. Napadla je šele v zadnjih dvesto metrih, prišla pred Mutolo, a ji je ob koncu zopet zmanjkalo moči in Mozambičanka je še enkrat več premagala našo šampionko. Ta je ob prihodu v cilj celo toliko popustila, da jo je prehitela tudi Kanadčanka Diane Cummins. Druga slovenska predstavnica v tem teku Brigita Langerholc je v cilj pritekla kot peta.

Časi: Mutola (2:38,08), Cummins (2:38,45), Čeplak (2:38,50) ...Langerholc(2:40,71)

19.09.2002 Po treh tekmovanjih: Mutola – Čeplak 3:0

V Linzu nocoj četrti dvoboj in napad na rekord

Zürich – Izid treh dvobojev med najboljšima tekačicama sveta na 800 m – Mario Mutolo in Jolando Čeplak – je v letošnji poletni sezoni 3:0 za Mozambičanko. Temnopolta atletinja je bila v Sheffieldu, Stockholmu in Zürichu nedvomno boljša, tako da slovenski evropski prvakinji ni preostalo drugega, kot da ji vsakič prisrčno čestita in upa, da bo prišel tudi čas, ko ji bo morala roko prva ponuditi – Maria Mutola.


mutola02.jpg (164670 bytes)Svetovna in olimpijska prvakinja, ki sodi med najbolj izkušene atletinje na svetu, je namreč doslej na vse taktične zamisli Jolande Čeplak našla učinkovit odgovor, tako da Velenjčanki na koncu ni preostalo drugega, kot da svoje drugo mesto brani pred drugimi tekmicami. Tako je bilo tudi na zadnjem dvoboju v Zürichu, kjer je v finišu "Jola " morala imeti na očeh Španko Mayte Martinez in Američanko Jearl Miles Clark.

Jolanda Čeplak je pač medtem dojela, da je Mutola še vedno tako močna, da se na stezi proti njej nič ne da izsiliti. Veliko bolj boleči pa bi bili zanjo morebitni porazi z drugimi tekmicami, ki se ji sicer letos rezultatsko niso zelo približale.

Maria Mutola je po petkovi zgodovinski 10. zmagi na Letzigrundu priznala, da je Čeplakova ena najhujših tekmic, kar jih je imela v svoji dolgi karieri. "Dovolj je močna tudi za velike zmage, kar dokazuje tako njen letošnji najboljši rezultat na svetu, ki je enak mojemu osebnemu rekordu, kot njena serija prvih mest ter impresivni teki na evropskem prvenstvu. Zagotovo pa ji manjkajo še izkušnje, ki so v teku na 800 m včasih celo pomembnejše od absolutne moči atletinje. Vsekakor pa je Jolanda Čeplak tekmica, ki bo v prihodnje moj največji izziv, kot so bile to v preteklosti Kubanka Ana Fidelia Quirot, Avstrijka Stephanie Graf ali Rusinja Svetlana Masterkova," je v pogovoru za Delo povedala 30-letna Maria Mutola.

Na vprašanje, kdaj bi jo plavolasa Slovenka morebiti lahko premagala, je Mozanbičanka odgovorila, da je vse odvisno od njene in Jolandine motiviranosti. "Pozimi je bila hitrejša v Gentu. V Zürichu sem bila neprimerno bolj motivirana za zmago, saj je šlo za rekord na najpomembnejšem mitingu. Na naslednjih tekmah bo Jolanda zagotovo poskušala končati najine letošnje dvoboje s svojo prvo zmago. Skupaj bova tekli v Linzu, nato pa še v Bruslju. Prav zanimiv bo nocojšnji tek na 1000 m v Avstriji. Obe sva dovolj hitri, da lahko s skupnimi močmi izboljšava rekord Svetlane Masterkove," meni Maria Lurdes Mutola.

Za Jolando Čeplak, svetovno dvoransko rekorderko na 800 m, strokovnjaki menijo, da je tudi edina sposobna izboljšati rekorda tako na 800 kot 1000 metrov. Jolanda pa meni, da bo v Linzu rekord zelo težko izboljšati, ker si obe z Mutolo želita najprej in predvsem zmage. "Niti psihično nisem pripravljena za rekordne dosežke. Tudi veliko bolj sem utrujena, kot sem bila pred EP. Kljub temu pa seveda ne bom izpustila nobene priložnosti, če se mi bo ponudila," slovenska šampionka nekoliko umirja prvelika pričakovanja.

Po izkušnjah se Jolanda seveda še zdaleč ne more primerjati z Mutolo. Maria je namreč doslej osvojila vse možne lovorike, več kot 100-krat pa je na 800 m tekla pod dvema minutama. Čeplakova se je v zadnjih dveh letih pod dve minuti spustila 5-krat manj kot tekmica, kar pa je najbolj pomembno, izenačila je njen osebni rekord (1:55,19). Razlika med vodilnima tekačicama sveta na 800 m se kaže tudi v tem, da je Mozambičanka veliko hitrejša na 400 m (ima poldrugo sekundo boljši osebni rekord), naša prvakinja pa je vzdržljivejša. Prav zaradi tega bo tek na 1000 m velik izziv za obe.

Rekord Masterkove (2:28,98) je star že šest let. Organizatorji načrtujejo v Linzu dve spodbujevalki ritma, ki naj bi Čeplakovo ali Mutolo v zadnji krog pripeljali z možnostmi za rekordni dosežek. Jolanda Čeplak je v zadnjih dveh letih le enkrat tekla na 1000 m, in sicer lani v Nici (2:38,21), Maria Mutola pa je že pred dvema letoma tekla 5 sekund hitreje od nje.

Vito Divac

17.08.2002

Naskok na svetovni rekord

 

Eden glavnih dogodkov na ponedeljkovem mitingu Gugl v Linzu (Avstrija) bo zanesljivo kombiniran poskus naskoka na svetovni rekord Svetlane Masterkove na 1000 m. Evropska prvakinja in svetovna dvoranska rekorderka Jolanda Čeplak in Mozambičanka Marisa de Lurdes Mutola bosta skupaj, seveda s pomočjo "zajčic" poskusili izboljšati točno 6 let satr svetovni rekord, ki ga je Masterkova dosegla avgusta 1996 na King Baudoin Stadium v Bruslju. Njen rekordni čas znaša 2:28.98.

Jolanda je zadnji čas v izjemni formi, kar je potrdila najprej 3. marca na dvoranskem evropskem oprvenstvu na Dunaju in nedavno na evropskem prvenstvu na prostem v Muenchnu, kjer je prepričljivo in z veliko prednostjo ugnal vse tekmice, medtem pa je Maria Mutola nedavno dokazala, da stopnjuje formo, ko je zmagala v Helsinkih v teku na 400 m z izjemno dobrim časom - ter nenazadnje na včerajšnjem mitingu v Zurichu, ko je s časom 1:57.24 za več kot pol sekunde premagala našo šampionko (1:57.78).

Svetovni rekord Masterkove je po ocenah strokovnjakov in po prepričanju obeh atletinj možno izboljšati in glede na njuno trenutno formo, se to res lahko zgodi že v ponedeljek na Mitingu Gugl v Linzu. Ob dobri podpori "zajčic" bi že zaradi rivalstva med obema atletinjam lahko pričakovali izboljšanje svetovnega rekorda in le izredno slabi vremenski pogoji, ki so te dni zajeli Avstrijo, bi to lahko preprečili.
17.08.2002 Mutola pred Čeplakovo

Na sinočnjem atletskem mitingu Weltklasse v Zürichu

Desetič zapored v Zürichu na 800 m slavila Maria Mutola

       Evropska prvakinja Jolanda Čeplak je bila sinoči poražena na mitingu v Zürichu. Maria Mutola (Mozambik) je desetič zapored slavila na tekmovanju Weltklasse (1:57,24), Čeplakova je bila druga (1:57,78). Velenjčanka se je sinoči odločila za drugačno taktiko kot pri osvojitvi evropskega naslova, ko je vselej narekovala ritem. Začela je bolj zadržano in predvsem sledila Mutoli. Po sorazmerno počasnem prvem krogu (okoli 58 sekund) je bila Mutola v finišu močnejša od slovenske šampionke in je zanesljivo zmagala. Jolanda Čeplak je dejala, da je bila po zmagoslavju v Münchnu zelo utrujena, zlasti nezadovoljna je bila z začetkom, saj je morala zaradi počasnega tempa loviti nasprotnice.
      Alenka Bikar je bila v drugi skupini teka na 100 m šesta, a je tekla najhitreje letos (11,39). V glavnem teku je prepričljivo slavila Marion Jones (10,89), medtem ko je pri moških na 100 m drugič zapored v Zürichu slavil Tim Montgomery (9,98). Favorizirana Dwain Chambers (10,05) in Maurice Greene (10,10) sta zasedla tretje in peto mesto.
      Tudi sinoči na mitingu Weltklasse ni šlo brez svetovnega rekorda. Maročan Brahim Boulami je za več kot dve sekundi izboljšal lastni svetovni rekord na 3000 m z zaprekami - 7:53,17.
      (šr)
17.08.2002 V Zürichu je bil atletski miting za zlato ligo

Mutola prehitela Jolo

Bikarjeva je dosegla svoj najboljši čas sezone

ZÜRICH, 17. - Na včerajšnjem atletskem mitingu v Zürichu je nastopilo kar 240 tekmovalcev in tekmovalk iz 50 držav, med katerimi sta bili tudi slovenski predstavnici. Jolanda Čeplak je tekla na 800 metrov in je s časom 1:57,78 osvojila drugo mesto za Mozambičanko Mario Mutolo, Alenka Bikar pa je v teku na 100 metrov v skupini B (11,39) osvojila šesto mesto.

Po nastopu Romunke Gabriele Szabo, ki je na 1500 metrov dosegla najboljši izid letošnje sezone (3:58,78) in tako vsaj delno omilila razočaranje po izgubi zlate kolajne na nedavnem EP v Münchnu, je za prvi vrhunec mitinga poskrbel Maročan Brahim Boulami. V teku na 3000 metrov z zaprekami je namreč popravil svoj skoraj leto dni star svetovni rekord iz Bruslja - in to za več kot dve sekundi (prej 7:55,28, zdaj 7:53,17).

Čeplakova, aktualna evropska prvakinja na 800 metrov, je tokrat tekla drugače kot ponavadi, saj je zaostala že na začetku teka. Počasi se je le prebijala naprej (prvi krog je končala na petem mestu), v vodstvu pa sta bili Američanki Monique Hennagan in Jearl Miles-Clark. V drugi polovici drugega kroga sta začeli finiširati Čeplakova in Mutola, ki sta zlahka opravili z Miles-Clarkovo, medtem ko je Hennaganova že prej odstopila. V slovensko-mozambiškem ciljnem dvoboju je bila za 54 stotink sekunde uspešnejša Mutola, ki je tako dosegla že deseto zaporedno zmago na mitingu v Zürichu. "Počutim se zelo utrujeno. Prvi krog je bil zame zelo slab. V finišu sem imela še nekaj moči, a Mutola je bila tokrat močnejša," je tek komentirala Jolanda Čeplak.

Poleg Čeplakove je slovenske barve sinoči zastopala še Vrhničanka Alenka Bikar, ki je v skupini B teka na 100 metrov s časom 11,39 dosegla svoj najboljši izid sezone in zasedla šesto mesto. Z osebnim rekordom (11,15) je slavila Jamajčanka Campbellova pred Nigerijko Ojokolovo (11,23), tretja pa je bila Jamajčanka McDonaldova.

17.08.2002 Jolanda na koncu v dresu Evrope

Zürich je najbolj spoštovan atletski miting na svetu

Zürich– Z mitingom "svetovnih zvezd" se je v Zürichu začel veliki finale atletske sezone 2002, ki so jo sicer zaznamovala kontinentalna in regionalna prvenstva ter zlata liga, letos tudi edino tekmovanje na svetovni ravni. Zmagovalci niza sedmih mitingov (na sporedu sta še Bruselj 30. t. m. in Berlin 6. septembra) si bodo razdelili 50 kilogramov zlata.

Od našega poročevalca

Veliko več denarja bo sicer v igri v finalu niza atletskih tekmovanj za veliko nagrado, ki bo 14. septembra v Parizu, kjer bodo najboljšim razdelili 2,974 milijona dolarjev, zmagovalca v moški in ženski konkurenci pa bosta dobila po 250.000 dolarjev. Za konec sezone bo 21. in 22. septembra v Madridu še svetovni pokal, kjer se bodo med seboj pomerile selekcije Evrope, Azije, Afrike, Oceanije, Amerike ter dve najboljši izbrani vrsti ekipnega evropskega superpokala, svojo reprezentanco pa bo dodala še domača nacionalna zveza. Vsak zmagovalec bo prejel 30.000 dolarjev, nagrajeni pa bodo vsi udeleženci, saj bo tudi zadnji dobil tolažilnih 1000 dolarjev.

Na dan je prišel tudi razlog, zakaj na mitingih zlate lige ne tekmuje svetovna prvakinja Žana Pintuševič. Ukrajinka ni zadovoljna s ceno. Kot je pojasnil njen mož Mark Block, so ji bili denimo v Monte Carlu pripravljeni plačati le 6000 dolarjev, v Zürichu pa nekaj več. Ta cena je po mnenju Američana za svetovno prvakinjo v elitni disciplini sramotna, še zlasti, če jo primerja s poraženko Edmontona Marion Jones, ki dobi za nastop 75.000 dolarjev. Žana bi bila menda zadovoljna s trikrat manjšo vsoto.

Prva dama slovenske atletike Jolanda Čeplak bo nastopila do konca sezone še na petih mitingih. Po Zürichu pojde v ponedeljek v Linz, kjer bo tekla na 1000 m, nato jo čaka miting za VN v Londonu (pomerila naj bi se s Kelly Holmes), zlata liga v Bruslju, tradicionalna preizkušnja v Jokohami, kjer je lani zmagala z rekordom na 1500 m (4:13,19 – letos pa že na 4:05,59), in nastop v dresu Evrope v Madridu.

"Tekmujem brez posebnih želja, cilj pa je pravzaprav le eden – zmagovati, kar bo dobra podlaga za drugo sezono, v kateri me čaka svetovno prvenstvo. Posebna čast bo seveda zame nastop v evropskem dresu," je Čeplakova predstavila svoje nastope do konca sezone. "Čeprav si še vedno želim zmagovati, pa komaj čakam konec sezone. Sem namreč že zelo utrujena. Za menoj je vendarle že enajst tekov v poletni sezoni, skupaj z zimsko pa že 20. Do konca sezone bom zaokrožila to številko na 25," je dodala Velenjčanka, ki se bo po zadnji tekmi posvetila zdravljenju lažjih težav z ahilovo tetivo, nato pa si privoščila tritedenske počitnice.

Zanimivo je, da je Čeplakova v Zürichu prvič letos nastopila na mitingih za zlato ligo. Na tekmah za VN je zmagala v Atenah, bila druga v Sheffieldu, tretja pa v Stockholmu. Na Letzigrundu je premiero doživela lani, ko je osvojila osmo mesto. "Pred letom dni sem se v zadnjih 200 m spotaknila in skorajda padla. Kljub temu sem dosegla rezultat pod dvema minutama – 1:59,60," se Jolanda spominja prvega nastopa na najbolj spoštovanem atletskem mitingu na svetu. Takrat se je šele prebijala v svetovno elito, osmo mesto pa je bilo takrat njena tretja najboljša uvrstitev.

Vito Divac

16.08.2002

JOLANDA ČEPLAK - ženska, za katero vsi tečejo

Bila sem na naslovnici, Drnovšek pa ne
V teh dneh, ko se je evforija po zmagi na svetovnem prvenstvu že nekoliko polegla, Jolanda že pridno trenira. Vsak dan in to tako, kot ne bi imela okoli vratu dveh zlatih kolajn. Danes se bo z Mario Lurdes Mutolo borila na znamenitem mitingu v Zźrichu. Sicer pa je Joli ostala preprosto dekle, ki ima rada glasbo in predvsem atletiko. Kljub treningih na dežju, vetru in v snegu, saj ji atletika daje tisto zadovoljstvo, ki si ga vsak človek želi tudi v vsakdanjem življenju - zadovoljstvo ob zmagah in uspehih.

Pri štirinajstih letih so ji vsi prerokovali oziroma obetali bleščečo prihodnost. Bila je med najboljšimi tremi na svetu, toda po tem ni bilo tistega napredka, ki so ga vsi pričakovali. Utonila je v povprečju in sledila so dolga leta razočaranj ter porazov. Nekaj pa je imela v sebi oziroma še ima. Upanje in vero vase ter tisto značilno trmo, ki je lastna samo najboljšim. Verjetno so ji vile rojenice v zibelko položile trnovo pot do uspeha. Zato ga zna tudi bolj ceniti. In kako se je njeno življenje spremenilo po zmagi na Dunaju in zlasti po naslovu evropske prvakinje na 800 metrov v Mźnchnu?
ŇSpremenilo se ni nič. V smislu treningov, drugače pa. Predvsem je velika sprememba v odnosu medijev do mene. Že po zmagi in svetovnem rekordu na Dunaju je skoraj vsak hotel govoriti z mano, v teh dneh, po zmagi v Mźnchnu, pa je vse skupaj že skoraj nemogoče. Kličejo me od vsepovsod. Tudi iz takih časopisov in radijev, za katere še slišala nisem. Vsi se hočejo pogovarjati z mano oziroma narediti z mano intervju. Tudi v tujini se malce drugače obnašajo. To je tudi zasluga mojega menedžerja Roberta Wagnerja. Zdaj imajo prireditelji velikih mitingov, tudi tistih za zlato ligo, seveda drugačen odnos do mene. Še pred enim letom me verjetno nihče ne bi povabil v Zźrich, na znameniti Weltklasse, danes pa je seveda drugače. V bistvu pa sem ostala ista. Treniram tako, kot sva s trenerjem Alešem Škobrnetom zastavila pred dvema letoma. Ne spreminjam zmagovalne formule tako kot v ekipnih športih redko spreminjajo postavo ekipe, ki zmaguje, je povedala Jolanda, ki je seveda že v Švici, kjer na štadionu v Zźrichu kaj drugega kot trenira. 

Ne morem verjeti, da je tako majhno zanimanje sponzorjev
V Sloveniji je v vseh športih zelo malo sponzorskega denarja, saj država zelo malo oziroma nič ne vzpodbuja uspešna podjetja in posameznike, da bi denar namenili posameznikom ali športnim kolektivom. Vseeno pa je presenetljivo, kako malo je sponzorjev, ki se skušajo reklamirati ob uspehih Jolande Čeplak. ŇImam samo dva sponzorja. To sta podjetje Spar in proizvajalec opreme Nike. Po uspehu na Dunaju se mi je pridružil Spar in mi omogočil, da zdaj normalno treniram in se udeležujem mitingov. Toda tudi po zlati kolajni v Mźnchnu se ni oglasilo nič več drugih, ki bi mi bili pripravljeni pomagati. Pa ne samo meni, govorim o atletiki na splošno. Pri nas se namenja razvoju mladih in atletiki nasploh zelo malo denarja. Tudi nagrade, ki jih za uspehe namenja atletska zveza, so smešno nizke. Neka francoska novinarka me je vprašala, koliko bom dobila za zmago v bavarski prestolnici. Rekla sem ji, da ne vem, da pa zagotovo ne več kot kakšnih tisoč evrov. Potem sem ji še povedala, da sem glede na lanske rezultate v drugi kategoriji atletov in da mi zveza denarno pomaga z 2000 evri za realizacijo priprav. Francozinja me je vprašala, če teh 2000 evrov dobim na teden ali na mesec. Ko sem ji povedala, da na leto, je skoraj padla v nezavest. Ja, takšno je stanje naše atletike. Zato sem Sparu in Nikeju zelo hvaležna za sponzorstvo, res pa je, da sem morala najprej narediti odmeven rezultat, šele potem so se oglasili. Toda Spar se je vsaj oglasil in mi ponudil sodelovanje, drugi pa se še zmenili niso za to, da sem evropska prvakinja in svetovna rekorderka. Vem pa, da je Spar avstrijsko podjetje oziroma mednarodno. Mene pogodba veže s slovenskim delom Spara, zagotovo pa imajo glavno besedo na sedežu v Avstriji. V tujini so veliko bolj pripravljeni prisluhniti športu, pravi Jolanda, ki so ji zdaj vrata na svetovno sceno odprta, le pri nas, v Sloveniji, se skoraj nihče ne zmeni zanjo. 

Rada bi ostala v atletiki
Veliko ljudi zanima, kaj bo Jolanda počela, ko bo s športom konec oziroma ko ne bo več aktivna športnica. Ali bo ostala v atletiki ali ima kakšne skrite želje, o katerih razmišlja že danes in upa, da jih bo uresničila, če bo šla njena atletska kariera po poti, ki si jo je zamislila? ŇDa, saj sem komaj dobro začela svojo atletsko kariero. Ne, ne razmišljam še o tem, kaj bom počela po koncu kariere. Zdaj so vse moje misli usmerjene k naslednjemu teku, k mitingu v Zźrichu in potem počasi naprej. Pred menoj je naslednje leto svetovno prvenstvo v Parizu in potem olimpijske igre v Atenah. Če ne bo poškodb, bi morala biti to dva izmed vrhuncev moje športne kariere. Po koncu vsega tega paÉ Vem samo to, da bi rada ostala v atletiki. Sicer ne vem še, kaj bom ali bi delala, res pa si želim, da bi lahko ostala v športu, ki ga imam tako rada, pravi Jolanda, ki je res šele na začetku poti. Atletinje v njenih disciplinah dosegajo najboljše rezultate ravno med 26 - toliko je zdaj stara ona - in 32 letom. Torej je pred njo vsaj še šest let vsakdanjih treningov, tekem, velikih uspehov in morda tudi razočaranj. ŇVem, da ne bom vsakokrat zmagala in da bom doživela tudi poraze. Toda to je sestavni del športa. Tako zmage kot porazi me krepijo in mi dajejo še večjo voljo za delo. Uspehi tako neuspehi pa drugače. Iz vsake bitke pridem še močnejša, se Jolanda zaveda vseh pasti, ki jih nastavlja vrhunski šport.

Politika in šport ne gresta skupaj
Jolanda je v tem trenutku skoraj gotovo najbolj priljubljena Slovenka. Ali se zanima za politiko oziroma ali je kdaj razmišljala, da bi bila celo aktivna v kakšni stranki in izkoristila svojo priljubljenost? ŇNe, ne. Politika me sploh ne zanima. Politika in šport ne gresta skupaj. To sta dve povsem različni stvari, čeprav ne zanikam, da sta včasih povezani, ima Jolanda dokaj trdno izoblikovano mnenje o politiki. Ne more pa zanikati, da je kot športnica ena najboljših ambasadork Slovenije v svetu. Po njeni zaslugi je večina Nemcev na olimpijskem štadionu v Mźnchnu prvič slišala slovensko himno. ŇTo pa drži. Športniki zelo veliko naredimo za promocijo Slovenije v svetu. Povsod, kamor grem, me zdaj poznajo in s tem posredno tudi Slovenijo. Ko sem na primer tekla v New Yorku, na dvoranskem mitingu, je bil na obisku v Združenih državah Amerike tudi predsednik slovenske vlade dr. Janez Drnovšek. Na tem mitingu sem postavila rekord in odtekla najhitrejši čas na osemsto metrov v ZDA v dvoranah vseh časov. Zanimivo je bilo, da sem bila naslednji dan na vseh naslovnicah časopisov, obisk našega ministrskega predsednika pa so omenili na notranjih straneh. Da, športniki smo res pravi ambasadorji naše nove države, je samozavestno pripomnila Jolanda, ki se tudi zaveda, da država od večine športnikov samo žanje, seje pa bolj malo.

Imam okus za oblačenje
Kot vsaka mlada ženska se tudi Jolanda rada lepo oblači, čeprav pravi, da ne sledi modnim smernicam. Po pričakovanju ji je pri srcu bolj moda s športnim pridihom, toda na kakšnem sprejemu se le pojavi tudi v večerni obleki. ŇRada se oblačim športno, kar je razumljivo. Sicer pa nisem sužnja modnih trendov. Kupim tisto, kar mi je všeč in doslej sem še vedno zadela. Sama pri sebi mislim, da imam kar dober okus za oblačenje in to so mi potrdili tudi drugi. V obleki se moram počutiti dobro in sproščeno, drugače tudi ne izžarevaš svoje osebnosti, o zunanjem videzu pravi Jolanda, ki je tudi na stezi videti graciozno in predvsem ženstveno v primerjavi z najhujšima tekmicama Avstrijko Stephanie Graf in Mozambičanko Mario Mutolo. Mnogi jo imajo tudi za miss atletike, saj njen zaščitni znak, plavolasa griva, pritegne pozornost marsikaterega moškega. ŇVem, da sem videti dobro. Zlasti sem zadovoljna s sabo, ko se naličim. Toda slava in lepota sta minljivi. Tudi tega se zavedam, govori o sebi Jolanda.

Otrok po olimpijskih igrah
Zdaj je kar v modi, da imajo vrhunske športnice otroke in da se potem vrnejo na tekmovališča. Mnoge so še boljše, kot so bile prej. Ali tudi Jolanda razmišlja o otroku? ŇDa, tudi jaz razmišljam o tem. Želim si, da bi imela otroka po uspešnih olimpijskih igrah v Atenah. Toda nikoli ne veš, kako se bo življenje obrnilo. To težko napoveduješ ali načrtuješ vnaprej. Življenje je pač polno presenečenj, o družini pravi Jolanda.

Navijačica velenjskega Rudarja
Jolanda seveda spremlja tudi nastope vseh drugih slovenskih športnikov. Predvsem ko se ti udeležujejo velikih tekmovanj, kot so evropska in svetovna prvenstva ter olimpijske igre. ŇDa, spremljam vse nastope naših, če mi le čas dopušča. Gledala sem na primer tekme slovenske nogometne reprezentance na svetovnem prvenstvu, pa tudi tiste kvalifikacijske, v zadnjem času pa sem po televiziji gledala evropsko prvenstvo v plavanju, ki je bilo v Berlinu. Navdušena sem nad rezultati, ki jih dosegajo naši športniki, saj vem, v kakšnih pogojih delajo in koliko pomenijo ti dosežki v primerjavi z dosežki športnikov iz športno razvitih držav. Gledam tudi vsa velika tekmovanja, kjer sodelujejo naši. Podrobno sem spremljaja skakalce na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju, velikokrat pa sem pred televizijo tudi, ko so tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju, pravi Jolanda, ki vsak dan trenira na štadionu Ob jezeru. Tam se srečuje tudi z nogometaši velenjskega Rudarja, s katerimi si deli štadion in na zadnji tekmi državnega prvenstva, ko so igrali proti celjskemu Publikumu je izvedla celo začetni udarec. ŇPri nas navijam seveda za velenjski Rudar, za koga pa naj bi drugega. To je moj domači klub.

Tudi brez dopinga se da
Z Jolando je povezan tudi kar mali škandal na evropskem prvenstvu v Mźnchnu, ko jo je po besedah angleškega novinarja njena tekmica Kelly Holmes obtožila nečistega teka. Holmsova je to takoj zanikala, plaz pa se je sprožil. Ali lahko tekačica, ki je sploh ni bilo na vrhunski atletski sceni, kar naenkrat eksplodira in doseže take rezultate? Ali lahko v enem letu za pet sekund izboljša čas na osemstometrski progi? Kaj pa Jolanda misli o dopingu na splošno? Je v športu možno dosegati vrhunske rezultate brez pomoči prepovedanih poživil? ŇJoj, o tem sem v zadnjem času že toliko povedala. Vem, da se da doseči vrhunske rezultate brez dopinga. To vem sama po sebi. Je pa res, da je prepovedanih poživil v športu veliko. To je krut svet, kjer nekaj velja samo vrhunski dosežek in vrhunski rezultat. Športnik mora v kratki karieri zaslužiti toliko kot drugi v štiridesetih letih, saj so dobro plačani le najboljši. Prepričana pa sem, da je mnogo vrhunskih atletov doseglo vrhunske rezultate brez pomoči substanc, ki so prepovedane. Vsem pa je skupna nadarjenost in predvsem trdo delo. Ure in ure res trdega treninga, o dopingu pravi Jolanda, katero so letos testirali dvanajstkrat (tudi nenapovedano) in vedno se je izkazalo, da Velenjčanka ni tekla ali trenirala pod vplivom prepovedanih poživil. 

Imam še veliko rezerve
Jolandin trener Aleš Škobrne pravi, da ima Jolanda še veliko rezerve. In zakaj jo Čeplakova potrebuje? Za svetovni rekord namreč. ŇJolanda ima veliko rezerve v hitrosti. Njen čas na štiristo metrov še ni najboljši. Ravno hitrost mora še izboljšati, če želi naskakovati svetovni rekord. Prepričan pa sem, da je Jolanda tega sposobna. Ko bo prvi krog tekla pod 52 sekundami, je v nevarnosti tudi čas Kratochvilove, pravi Škobrne. Tudi legendarna Čehinja Jarmila Kratochvilova je dejala, da Jolanda lahko izboljša njen svetovni rekord, če bo tako napredovala. Vendar se to po Jarmilinem mnenju ne bo zgodilo letos. ŇVem, da imam še veliko rezerve. Lahko tečem še hitreje, vendar se to ne da narediti čez noč. Potrebne bodo še ure in ure treninga in trpljenja, da se bom vsaj približala času Kratochvilove. Sicer pa se nikoli ne ve. Zavedam se, kje so moje pomanjkljivosti in poskušala jih bom popraviti. Res je, hitrost je moja šibka točka. Zdaj s trenerjem veliko delava na tem. Tudi zato imam za tek svojo taktiko. Tečem svoj tempo in zlomim nasprotnice. V zaključnih metrih so nevarne vse, ki imajo še kolikor toliko moči, se Jolanda zaveda, da lahko še napreduje. Danes se bo na osemstometrski stezi srečala z Mutolo, ki je na torkovem mitingu v Helsinkih dosegla odličen čas na štiristo metrov in zmagala. Kakšen je Jolin načrt, da užene Mozambičanko? ŇNe vem še. Morda bom tekla svoj tek, čeprav mi bo potem Mutola sledila za hrbtom in ona je tako močna, da mi lahko sledi. Potem je zelo nevarna v zadnjih petdesetih metrih. Ne vem še, kako jo bom premagal, naredila pa bom vse za to, da jo, o zuriškem teku z Mutolo razmišlja Čeplakova.

Jolanda Čeplak je torej trenutno ženska, za katero vsi tečejo. Na atletski stezi tekmice tečejo za njo, ji gledajo v hrbet in jo skušajo prehiteti, kar pa uspe le redkim. Izven steze pa danes tudi vsi tečejo. Da bi jo ujeli. Za avtogram, intervju ali pa samo za kratek klepet. Jolanda je danes v središču pozornosti. In verjamemo, da bo tudi jutri.
Jurij Završnik
foto: Uroš Hočevar & Jorg Ceglar (fotografije še bodo)

14.08.2002

Weltklasse Zürich - 16.08.2002

 

V petek, 16.08. ob 17:55 se začne eden najbolj znanih atletskih mitingov - zuriški Weltklasse, na katerem bo nastopila tudi Jolanda.

800 m ženske - Jolandina konkurenca v petek zvečer v Zürichu
(predvidena startna lista - spodaj pa še urnik tekmovanja)

   

46

Brägger Anita

SUI

 

47

Calatayud Zulia

CUB

 

48

Ceplak Jolanda

SLO

1. EM, JWB

49

Cummins Diane

CAN

 

50

Formanova Ludmila

CZE

 

51

Gesell Claudia

GER

 

52

Hennagan Monique

USA

 

53

Martinez Mayte

ESP

2. EM

54

Miles-Clark Jearl

USA

 

55

Mutola Maria

MOZ

WM, OS, AfM, CS

56

Raspopova Olga

RUS

 

57

Teichmann Ivonne

GER

 

58

Lewis Tamsyn

AUS

 
     
17:55   4 x 100m Schüler LCZ National
18:10   1500m SLV-Challenge Juniorinnen National
18:20   1500m SLV-Challenge Junioren National
18:30   800m U23 Frauen  
18:40   1500m U23 Männer  
18:50 GP 400m Hürden Männer B Serie
19:00 GP 100m Frauen B Serie
19:10   800m Männer B Serie
19:15   Athletenpräsentation  
19:30   1500m Rollstuhl Männer 1 Serie
19:35 GP*** Weitsprung Frauen  
19:40 *** Diskus Männer  
19:45   100m Männer 2 Vorläufe
  GL**/GP Stabhoch Männer  
20:02 GL*/GP 1500m Frauen 1 Serie
20:10 GP*** Hochsprung Männer  
20:15 *** 3000m Steeple Männer 1 Serie
20:30 GL*/GP 100m Frauen A Serie
20:40 GL*/GP 400m Hürden Männer A Serie
20:50 GL**/GP 3000m Frauen 1 Serie
21:00 GL**/GP Dreisprung Männer  
21:05 GL*/GP 100m Männer Final
21:15 *** 800m Frauen 1 Serie
  GL**/GP Speer Frauen  
21:30 GL*/GP 1500m Männer A Serie
21:40 GL**/GP 100m Hürden Frauen 1 Serie
21:50 *** 800m Männer A Serie
22:05 GL**/GP 400m Frauen 1 Serie
22:15 GL*/GP 5000m Männer 1 Serie
     
10.08.2002 Jolanda na potovanju

Včeraj so v Ljubljani, Mariboru in Velenju pripravili sprejem evropski prvakinji

"Ko sem pritekla na cilj, sem čutila olajšanje," pravi dobitnica zlatega odličja


Evropska prvakinja v teku na 800 metrov Jolanda Čeplak se je včeraj vrnila z evropskega prvenstva v Nemčiji in se takoj lotila slavnostnih oziroma protokolarnih obveznosti. Popoldan je bila najprej v Sparovem City Parku v Ljubljani na tiskovni konferenci in nato med kupci, katerim je delila fotografije in avtograme ter odgovarjala na vprašanja. Ob odru se je zbralo približno sto ljudi. Nato je s helikopterjem poletela v mariborski Europark, potem pa še v Velenje, kjer ji je na stadionu sprejem pripravil AK Velenje. V rodni kraj ni potovala praznih rok. Poleg zlate medalje in številnih šopkov rož je dobila tudi ček za milijon tolarjev, ki jih je Spar Slovenija, glavni sponzor Jolande Čeplak, namenil AK Velenje za opremo mladih atletov in atletinj.
         Jolanda Čeplak je bila seveda zelo dobre volje. Dejala je, da brez težav sprejema vse obveznosti, so ji naložene z zlato medaljo. Več besed je namenila spominom na tekmovanje. "Ko sem pritekla na cilj, sem čutila olajšanje. Trije teki so bili naporni, še bolj razmišljanja o njih. Čeprav sem vedela, da imam najboljši čas, pa vsi vemo, da je to treba potrditi na odločilni tekmi."
         Čeplakova je dejala, da sta ji obe medalji, "dvoranska" in ta, enako ljubi in pomembni. Do konca poletne sezone je pred njo še precej tekem. Najprej Zürich, nato Linz in London. Počitnice bodo sledile šele konec septembra, najverjetneje pa jih bo preživela doma. O napovedih, da naj bi v Linzu v teku na 1000 metrov skušala doseči svetovni rekord, pa je povedala, da je to bolj reklamna poteza organizatorjev, ki bodo skušali na stadion privabiti več gledalcev. Po teku v Münchnu ji je čestitala tudi legendarna Jarmila Kratochvilova, ki je ima še vedno svetovni rekord (1:53,28), star 19 let. "Težko ga bo preseči. Vse bi moralo biti na tvoji strani: forma, vreme, razmere, razpoloženje."
         Pozdrav s strehe Europarka
         Iz Ljubljane je slovenska atletska kraljica nadaljevala popotovanje po Sloveniji z vmesnim pristankom v Mariboru. Helikopter z zlatim tovorom se je dotaknil tal na strehi nakupovalnega središča Europark dvajset minut pred napovedanim prihodom, a je Jolando nestrpno pričakovalo že večsto Mariborčanov.
         Pred trgovino Interspar je hitronoga Velenjčanka izžrebala srečne dobitnike nagradne igre, si vzela čas za vse lovce na avtograme in ustregla še vsem novinarskim željam po intervjujih. Čeplakova je tudi v trenutkih slave ostala dostopna in preprosta, kot je napovedovala v dneh pred tekmovanjem v Münchnu. Čeprav so jo med gibanjem po Europarku ves čas nadzorovali varnostniki, si je vzela čas tudi za mimoidoče. Ko je med množico opazila denimo gospo s kužkom, je nemudoma stopila do nje in pobožala razigranega kosmatinčka.
         "Časa za slavje ni veliko. Minulo noč sem z našimi novinarji in trenerji v Münchnu bedela do enih zjutraj, danes sem razpeta med obiski Ljubljane, Maribora in Velenja, vendar me že jutri čaka nov trening," je med včerajšnjim postankom v mestu ob Dravi poudarila Jolanda Čeplak. "Potovanje s helikopterjem je posebno doživetje. Vedela sem, da mi v domovini pripravljajo sprejem, a me je presenetil tolikšen odziv ljudi. V Ljubljani je bilo zelo prijetno, lepo je tudi v Mariboru, toda najlepše se bom počutila doma, v Velenju." Ob 17.30 je pomahala v slovo zbranim Mariborčanom in se napotila proti rojstnemu kraju.
         "Ponosni smo nate," je pisalo na transparentu, s katerim so Velenjčani včeraj na Titovem trgu pričakali zlato "Jolo". Velenjčani, na osrednjem trgu se jih je zbralo nekaj več kot tisoč, so kar tekmovali, kateri bo prvi stisnil roko in čestital slovenski šampionki. Prva je imela to čast Kaja Rudnik, nadarjena mlada atletinja domačega atletskega kluba, ki je svoji vzornici izročila šopek že nekaj sekund po pristanku helikopterja.
         Ponosen in z dvignjeno glavo je pred zbrano množico stopil velenjski župan Srečko Meh. "Pet mesecev po dvoranskem evropskem prvenstvu na Dunaju si Velenju ponovno odprla vrata Evrope," je dejal prvi mož velenjske občine. Čeplakovi je ob tem izročil mestni grb, najvišje občinsko priznanje, in izrazil željo, da bi še naprej ostala in trenirala v Velenju.
         "Letos sem zmagala štirinajstkrat, na domala vseh kontinentih, a najlepše je doma," je dejala Jolanda Čeplak, ki je bila po vseh naporih včerajšnjega dne že vidno utrujena.

09.08.2002

Velenje pričakalo svojo junakinjo

 

 

Velenje, 09. avgusta (STA) - Mestna občina Velenje je v sodelovanju z Atletskim klubom Velenje in tamkajšnjo športno zvezo Jolandi Čeplak na domačih tleh pripravila veličasten sprejem. V rojstnem mestu jo je, kljub sprva nekoliko neobetavnemu vremenu, pričakala množica kakšnih 2000 navijačev.

"Vem, da me v naslednjih dneh čaka še nekaj napornih sprejemov in obveznosti, toda čestitk v domačem kraju sem vsekakor še posebej vesela. Komaj že čakam, da se mi začnejo počitnice, ki pa bodo prišle šele septembra, saj me prej čakajo še nastopi v Zurichu, Linzu, Bruslju in na finalu svetovnega pokala," je zbranim navijačem povedala Jolanda Čeplak.

Nova evropska prvakinja je na velenjski Titov trg prispela s helikopterjem. Med zbranimi so jo pozdravili velenjski župan Srečko Meh, predstavnik Športne zveze Velenje Evgen Dervarič, in predsednik AK Velenje Marjan Hudej. Predstavnik njenega glavnega pokrovitelja, trgovske družbe Interspar, Igor Mervarič, je velenjskemu atletskemu klubu podaril milijon slovenskih tolarjev za vzgojo mladih športnikov. Velenjski župan je v pozdravnem govoru poudaril, da je ponosen, ker je Jolanda kljub svetovnim uspehom ostala Velenjčanka, da je kot taka najboljša promotorka njihovega mesta in ji podaril kristalno kroglo, ki predstavlja zemeljsko oblo - svet, ki leži pred Jolandinimi nogami.

09.08.2002

Sprejem v Ljubljani

 

Ljubljančani prišli v majhnem številu

Ljubljana, 09. avgusta (STA) - Aktualno evropsko prvakinjo in dvoransko svetovno rekorderko v teku na 800 metrov, Jolando Čeplak, je v ljubljanskem trgovskem centru City Park pričakalo presenetljivo malo število slovenskih ljubiteljev kraljice športov. Le nekaj deset bolj ali manj naključnih nakupovalcev je po velikem četrtkovem uspehu na evropskem prvenstvu v Munchnu, ko je Velenjčanka Sloveniji pritekla drugo zlato medaljo v zgodovini tega tekmovanja, zaploskalo trenutno naši najboljši atletinji.

"Po uspehu, ki sem ga načrtovala in si ga želela že nekaj časa, mi je precej odleglo. Pred finalom sicer nisem bila nervozna, nekoliko bolj na samem začetku prvenstva. To ni bilo povezano s strahom, da mi ne bi uspelo, saj sem vedela, da sem najboljša, toda na največjih tekmovanjih se lahko hitro kaj zalomi," je pred sprejemom predstavnikom sedme sile pripovedovala velenjska atletinja, ki je očitno tudi nekoliko "umirila žogo" ob sinočnjem nepričakovanem škandalu, ko naj bi ji tretjeuvrščena Britanka Kelly Holmes preko televizijske postaje BBC očitala uživanje prepovedanih poživil: "Za vse skupaj so krivi britanski novinarji, ki so povsem obrnili njene besede. Holmesova je danes že pojasnila, da nikoli ni omenjala mojega imena, pač pa je le želela povedati, da je vesela, da ji je do uspeha uspelo priti na pošten način."

O domnevnem uživanju dopinga so se razpisali zlasti angleški časniki. Londonski "The Evening Standard" je zapisal, da Čeplakova, ki ima istega menedžerja kot Holmesova, zahteva njeno opravičilo. Nezadovoljen je bil tudi njun zastopnik Robert Wagner, ki se še predobro spominja podobnega dogodka po dvoranskem EP na Dunaju, kjer je bila Čeplakovi nevoščljiva domača atletinja Stephanie Graf. "Ne morem verjeti, da bi Kelly lahko izjavila kaj takega. Ne vem, kaj hudiča se dogaja. Najboljši čas Holmesove konec koncev ni tako zelo slabši od Jolandinega," je bil vznemirjen Wagner.

Jolando Čeplak danes čaka še naporen program, saj se je iz Ljubljane s helikopterjem odpravila v Maribor (17.00), nato pa še v domače Velenje, kjer jo ob 18. uri na tamkajšnjem atletskem stadionu pričakujejo njeni največji oboževalci. Zagotovo se bodo zbrali v večjem številu kot v slovenski prestolnici.

06.08.2002

Kako razbiti ruski blok

Danes začetek evropskega prvenstva v atletiki v Münchnu

Nocoj na stezo Jolanda Čeplak in Brigita Langerholc v kvalifikacijah na 800 m - Prvi dan dvanaj...


München (od našega poročevalca))
         Nocoj na stezo Jolanda Čeplak in Brigita Langerholc v kvalifikacijah na 800 m - Prvi dan dvanajst slovenskih nastopov
         Nadaljevati niz kolajn na evropskih prvenstvih je osnovno vodilo slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu v bavarski prestolnici, ki se s kvalifikacijami začenja danes dopoldne. Borut Bilač je bil v Splitu 1990 tretji v skoku v daljavo, štiri leta kasneje je njegova soproga Britta Bilač v Helsinkih postala evropska prvakinja v skoku v višino, na evropskem prvenstvu v Budimpešti je bila druga Brigita Bukovec na 100 m z ovirami. Ker so evropska prvenstva na sporedu samo vsaka štiri leta, zlasti pa zaradi bližine Münchna, se je strokovni svet atletske zveze odločil, da na EP pošlje kar 25 tekmovalcev (sicer z izpolnjenimi normami, a nekatere so bile dokaj ohlapne). Tista, od katere se pričakuje največ, Jolanda Čeplak, bo v kvalifikacijah startala že nocoj ob 20.35. Že prej, ob 20.15, bo na 800 m tekla tudi Brigita Langerholc.
         Jolanda Čeplak na stavnicah kotira najvišje, kar je logično, saj je po dvoranskem svetovnem rekordu na prostem v belgijskem Heusdnu dosegla še najboljši rezultat sezone 1:55,19. Breme vloge favoritinje ni zanemarljivo, še zlasti, ker je tek na 800 m pogosto nepredvidljiva disciplina, presenečenja so možna. V treh dneh (kvalifikacije, polfinale in finale) je treba biti vedno v ospredju, kar je velik napor. Na mitingih dekleta odtečejo en tek na vso moč, na velikih tekmovanjih je treba poleg hitrosti tudi ogromno modrosti in taktiziranja. Nikoli ne moremo izvzeti tudi nesrečnega naključja, ko med prerivanjem za čim boljšo pozicijo večkrat pride do spotikanja. Čeplakova je maksimalno optimistična, nič ne slepomiši: zadovoljila jo bo le zlata kolajna na evropskem prvenstvu. Izpad v polfinalu lanskega svetovnega prvenstva v Edmontonu Velenjčanke ni potrl, bil ji je dobra šola, kako naprej. Njena najhujša nasprotnica, Avstrijka Stephanie Graf, je poškodovana, kar ji je nekoliko olajšalo nalogo.
         V "zavetrju" čaka na svojo priložnost Brigita Langerholc. Še pred dvema letoma naša najboljša osemstometrašica, četrta na olimpijskih igrah v Sydneyju, je letos v ZDA počasi stopnjevala formo. Ni tekla pogosto, zato pa je njen rezultat iz mitinga v Monaku (1:58,97) dokaz vzpenjajoče se krivulje. Vse kaže, da bo tokratni obračun na 800 m v znamenju dvoboja med Slovenkama in tremi Rusinjami. Olga Raspopova (1:58,63), Svetlana Čerkasova (1:58,84) in Irina Mistjukevič (1:58,90) tvorijo nevarni ruski trio. Najti bo torej treba ustrezen odgovor na vprašanje, kako razbiti ruski blok. Ker izkušnje ogromno pomenijo, ne smemo mimo svetovne prvakinje iz leta 1999 Čehinje Ludmile Formanove, ki se uspešno vrača po poškodbi (v Monaku tik za Langerholčevo s časom 1:59,09).
         Danes dopoldne bodo v kvalifikacijah nastopili Matija Šestak (400 m), sprinterji Rok Predanič, Matic Osovnikar in Boštjan Fridrih (100 m), Boštjan Šimunič (troskok) in Primož Kozmus (kladivo). Popoldne bodo tekmovali še Aleš Tomič (1500 m), Rožle Prezelj (višina), Alenka Bikar (100 m) in Tina Čarman (daljava).
         Kvalifikacijski nastop Alenke Bikar na 100 m bo že delno razjasnil, ali se je v formo vrnila v pravem trenutku. Resda jo njena glavna disciplina 200 m še čaka, a dober rezultat bi lahko na Vrhničanko dobro vplival. Lani na SP je bila Bikarjeva 17. na 100 m in sedma na 200 (najboljša Evropejka sploh!). Poln pričakovanja je tudi Matija Šestak na 400 m, ki je ujel zadnji vlak za München, a je znan po svoji borbenosti in nepopustljivosti, na SP v Sevilli je bil celo enajsti. Če prestane današnje kvalifikacije, bi lahko šel še dlje. Zaveda se, da bo moral teči pod 46 sekundami.

16.07.2002

Vse bliže tudi Kratochvilovi

Atletinja Jolanda Čeplak je v Belgiji po treh porazih z vso močjo vrnila udarec

S časom 1:55,19, letos najboljšim na svetu, je izenačila osebni rekord Mutole

BRUSELJ, 22.07. - Trije zaporedni porazi, v Lausanni in Stockholmu v teku na 800 m in Zagrebu na 1500 m, so očitno Jolando Čeplak močno razjezili. Velenjčanka je v soboto v Bruslju krepko izboljšala najboljši letošnji rezultat na svetu, ki sedaj znaša 1:55,19. Dosežek seveda pomeni tudi nov slovenski rekord, saj je Jolanda Čeplak svojo najboljšo znamko, ki jo je dosegla prejšnji mesec v Lizboni, izboljšala kar za dve sekundi in 43 stotink!

Zanimivo je, da naj bi Jolanda Čeplak na mitingu tekmovala v teku na 1000 m, a so organizatorji spremenili načrt. To naj bi se zgodilo zato, ker je domača atletinja Sandra Stals želela izpolniti normo za evropsko prvenstvo v Münchnu (to je tudi dosegla, saj je s časom 1:58,92 zaostala le za Čeplakovo, tretja pa je bila s časom 2:01,10 južnoameriška rekorderka (1:56,68) Surinamka Letitia Vriesde). Slovenski šampionki torej ni ostalo drugega, kot da v svoji paradni disciplini pokaže resnično vrednost. Dosegla je čas, ki ga v ženskem teku na 800 m svetovna javnost ni videla že dolgih pet let, ko je Kubanka Ana Quirot v Kölnu tekla 1:54,82.

Zanimivo je tudi, da ima natanko enak osebni rekord tudi Mozambičanka Maria Mutola, ki je svoj najboljši letošnji rezultat dosegla dan pred mitingom v belgijskem Heusdnu, ko je bila s časom 1:56,16 poražena. Boljša je bila Kubanka Zulia Catayud (1:56,09).

"Morda je čas, ki ga je dosegla Jolanda presenečenje za javnost, toda midva sva se dobro zavedala, da je sposobna doseči takšen rezultat. Res je sicer, da smo načrtovali, da naj bi podoben čas dosegla na evropskem prvenstvu v Münchnu. Ker je pač prišlo do spremembe prvotnega načrta na mitingu v Belgiji, je Jola že tokrat udarila z vso močjo," je pojasnil Aleš Škoberne , trener Jolande Čeplak.

Zanimivo je, da je letošnja svetovna dvoranska rekorderka kar 500 m pretekla v solo teku, saj je bila zajklja, ki naj bi diktirala tempo vsaj 400 m, za Jolando Čeplak prepočasna. Prvi krog je pretekla v 57 sekundah in štirih desetinkah. Torej času, ki je obetal vrhunski rezultat. "Največja težava večine Jolandinih nastopov v tej sezoni je bila, da je bil prvi krog prepočasen. Tudi z odličnimi časi v drugem krogu Jolanda ni mogla pokazati vsega svojega znanja," je pojasnil Aleš Škoberne ter dodal: "Res je, da je dosežen čas takšen, da se je sem ter tja potrebno spomniti tudi na svetovni rekord Jarmile Kratochvilove. Težko je reči, koliko je sposobna Jolanda teči še hitreje. Toda dejstvo je, da bo najbolje pripravljena prav na evropskem prvenstvu in teden kasneje na mitingu v Zürichu, kjer bo lahko dosegla še boljši rezultat."

Odlično pripravljenost je v Bruslju potrdila tudi Žana Pintuševič-Block, ki je stometrsko progo pretekla v času 10,83. "Res sem dobro pripravljena in že z nestrpnostjo pričakujem dvoboje z Marion Jones," je povedala Žana Pintuševič-Block , ki je lani na svetovnem prvenstvu v Torontu prizadejala najbolj boleč poraz v karieri Marion Jones, najboljše šprinterke zadnjih let.

Uroš Šemrov

 

16.07.2002

Jolanda je znova prijetno presenetila in hkrati demantirala "strokovnjake"

 

Naša trenutno najboljša atletinja Jolanda Čeplak, dvoranska svetovna rekorderka in dvoranska evropska prvakinja, je na atletskem mitingu EAA v belgijskem Heusden Zolderju znova nastopila izjemno dobro in zmagala na 800 metrov. Z uradnim izidom 1:55,19 je postavila letošnji najboljši čas tudi na prostem, obenem pomeni ta njen dosežek tudi znova krepko izboljšan državni rekord (ki ga je tudi doslej imela ona).
Tako je Jolanda na najboljši možen način utišla vse tiste stletske "strokovnjake", ki so jo po nedavnem, nekoliko slabšem nastopu v Sheffieldu, ko je izgubila dvoboj z večno tekmico Mario de Lurdes Mutola, po stari slovenski navadi že "pokopavali".

Naj spomnimo: Jolanda je po zmagoslavju 3. marca na Dunaju, kjer je na dvoranskem evropskem prvenstvu premagala olimpijsko in svetovno podprvakinjo, Avstrijko Stephanie Graf, in osvojila zlato, v letošnji poletni sezoni dosegla sedem zaporedih zmag. Med drugim je 25. maja v Lizboni dosegla nov slovenski rekord in s časom 1:57,63 tudi najhitrejši letošnji rezultat na svetu pred tekmo v Sheffieldu. Mutola je imela drugega (1:58,50, 12. junija v Ostravi), naslednja dva pa ponovno Čeplakova (1:58,55, 22. junija v Sevilli in 1:58,64, 8. junija v Dortmundu). Toda vsega lepega je enkrat konec in tako je morala tudi Čeplakova prvič letos stisniti roko kot poraženka. Mutola jo je prehitela v zadnjih petdesetih metrih, potem ko je Velenjčanka vseskozi narekovala tempo teka in bila na prvem mestu.

Tako se je tokrat tudi zelo približala skorajda 20 let staremu svetovnemu rekordu na prostem (1:53,28), ki ga je davnega 26. julija 1983 v Muenchnu postavila Čehinja Jarmila Kratochvilova. Obenem je popularna Joli izboljšala tudi slovenski rekord, ki ga je dosegla 25. maja letos na evropskem klubskem pokalu v Lizboni (1:57,63) ter se krepko spustila pod mejo 1:56,00, ki jo je napovedovala za to sezono. Ritem je narekovala Čeplakova, saj je bila v prvih 300 metrih tekačica, ki so jo določili za to nalogo, zanjo prepočasna in jo je še pred koncem prvega kroga prehitela.

In tu je še Jolandina izjava takoj po tekmi: "Pred tekmo sem se zelo dobro počutila in tudi vreme, čeprav se je napovedovala nevihta, je bilo dobro. Ker je bilo prvih 300 metrov prepočasnih, sem šla naprej in tekla tako, kot na EP marca na Dunaju. Dejala sem si, da grem na vse ali nič, kar bo, pa bo. Sedaj me v domačem Velenju čakajo priprave za evropsko prvenstvo (EP) v Muenchnu, nekaj treningov pa bova opravili skupaj z Brigito Langerholc," je dejala Čeplakova po prihodu z doping kontrole. Po tekmi se je nad stadionom razbesnela nevihta in Čeplakova je slabemu vremenu za las ušla. "Zavedam se, da sem blizu svetovnega rekorda, a obenem tudi daleč, saj je ta sanjska meja izredna. Svetovnega rekorda ni mogoče napovedovati. Poleg splošne pripravljenosti je potrebna dnevna forma in dobri vremenski pogoji. Mislim, da ga bom težko dosegla, vendar pa nikoli ne reci nikoli,"

16.07.2002

Kljub hitremu teku Čeplakova tretja

 

Stockholm, 16. julija (STA) - Velenjčanka Jolanda Čeplak je na mitingu za veliko nagrado v Stockholmu, ki je bil na ravni elitne zlate lige, v teku na 800 metrov zasedla tretje mesto (1:58,63), čeprav je tekla le sekundo počasneje od svojega državnega rekorda in drugega letošnjega rezultata na svetu, Škofjeločanka Brigita Langerholc je bila sedma (2:01,40). Presenetljivo je zmagala Američanka Nicole Teter (1:58,13), druga pa je bila olimpijska zmagovalka in svetovna prvakinja Maria de Lourdes Mutola iz Mozambika (1:58,23). Helena Javornik (Zreče) je bila v teku na 5000 metrov 13. (15:35,67), zmagala pa je Kenijka Edith Masai (15:05,31).

Čeplakova, evropska dvoranska prvakinja in svetovna dvoranska rekorderka v teku na dva stadionska kroga, je bila pretežni del nastopa tesno ob Mutoli, tekla pa je po zunanji progi. Teterjeva, ki ima za Mutolo in Čeplakovo tretji letošnji rezultat na svetu, se jima je priključila šele v zadnjih 200 metrih. Američanka je v zaključku teka zmogla največ moči za odmevno zmago, saj je porazila letos najboljši tekačici na 800 metrov.

Langerholčeva, četrta z olimpijskih iger v Sydneyju, je bila do zaključka teka na dobri poti, da se prvič letos spusti pod mejo dveh minut. Večji del je tekla na četrtem ali petem mestu in je pričela tudi loviti vodilni Mutolo in Čeplakovo, vendar so ji v zadnji ravnini pošle moči, kljub temu pa je bila za Čeplakovo druga najhitrejša Evropejka. Ker je bila olimpijska in svetovna podprvakinja Avstrijka Stephanie Graf operirana in jo čakajo najmanj trije meseci rehabilitacije, je nastop obeh slovenskih atletinj lep obet pred evropskim prvenstvom (EP) avgusta v Muenchnu.

"Z rezultatom sem zadovoljna, pa tudi s svojim taktičnim pristopom. Odločila sem se, da bom za razliko od Shefielda, kjer me je Mutola premagala, tokrat tej tekmovalki sledila. Pa je sledilo presenečenje, ki ga je pripravila Teterjeva; zdržala je silovit finiš v zadnjih 50, 60 metrih. Pomemben je bil tudi podatek, da so bile ostale Evropejke daleč za menoj, tako da v Muenchnu lahko v resnici veliko pričakujem. Tam se bom prijavila za teka na 800 in 1500 metrov, za nastop v obeh disciplinah pa se bom odločila le, če bosta na 800 metrov le dva teka. Če bo tudi tretji, prvi krog kvalifikacij, potem bom verjetno tekla le na 800 metrov," je dejala Čeplakova, ki se je z Atletsko zvezo Slovenije dogovorila, da na državnem prvenstvu konec tedna v Ljubljani ne bo nastopila, ker bo imela pred odhodom na EP le še en tek. V Hechtelu bo imela zadnji test 20. julija.

Melbourne, 23.03.2002 Nova zmaga naše šampionke  

V najtesnejši odločitvi današnjega dne je domača atletinja Tamsyn Lewis (VIS) poskušala ogroziti zmago naše dvoranske svetovne rekorderke na 800m.

Toda Jolanda se znova ni dala pesenetiti, čeprav je bil tek v mnogočem podoben finalnemu boju s Steffi Graf na EP: Tudi tokrat je Jolanda v zadnjih metrih nekaj malega zasotajala za Lewisov, a jo je v zadnjih korakih vendarle premagala. Ure so se ustavile pri 2:00.88 za obe, Čeplakovo in Lewisovo, ki je bila vendarle za malenkost slabša. kako kvalitetna tekma je to bila, pove podatek, da je kar prvih 7 tekmovalk končalo pod 2:04.00. Za začetek sezone na prostem vseakkor izjemni dosežki in nova potreditev Jolandine izjemne forme, saje ne gre pozabiti, da je šla v zadnji dbve tekmi iz polnega treninga.

18.03.2002 Jolanda Čeplak druga, katera prva


BRSKAMO PO ZGODOVINI

       V prejšnjem krogu nagradne igre Brskamo po zgodovini nas je zanimalo, kje je bilo prvo svetovno prvenstvo v lokostrelskem biatlonu. To je bilo leta 1998 v Italiji. Slovenska moška štafeta je na njem osvojila bronasto odličje.
      
Med pošiljatelji dopisnic s pravilnimi odgovori, ki ste jih v tem krogu poslali na naš naslov, smo izžrebali tri, ki prejmejo praktične nagrade. Prvo nagrado, spalno vrečo Buny, dobi Tajčelina Koren, Kroška 18, 9000 Murska Sobota, drugo, otroško majico Blue seven, prejme Janez Zavrl, Pot na Jošta 19, 4000 Kranj, tretjo, denarnico, pa dobi Andrej Kokol, Sarajevska 5, 2000 Maribor. Čestitamo! Izžrebanci dvignejo nagrade z osebnim dokumentom v trgovini Giga sport v Mariboru najkasneje v 30 dneh.
      Sedaj pa k vprašanju za naslednji krog naše nagradne igre.
      Pred kratkim nas je z zmago na dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki in svetovnim rekordom na 800 metrov razveselila Velenjčanka Jolanda Čeplak. Nas pa zanima, katera slovenska atletinja je pred njo že bila svetovna rekorderka.
      Med pošiljatelji dopisnic s pravilnimi odgovori bomo tri srečneže nagradili s praktičnimi nagradami. Prva nagrada je majica Joy, druga kolesarski nahrbtnik, tretja pa podloga za ležanje.
      Dopisnice z odgovori pošljite na naslov Večer (športna redakcija), 2504 Maribor, s pripisom Za nagradno igro Brskamo po zgodovini, najkasneje do sobote, 16. marca 2002. Dopisnice lahko oddate tudi pri varnostniku Večera do nedelje, 17. marca, zjutraj.

18.03.2002 Čeplakovi finiš iz zavetrja

Dvoranska svetovna rekorderka na 800 m najhitrejša tudi na prostem

Večino teka je vodila Avstralka Lewisova, a proti Velenjčanki ni šlo

PERTH, 18. - Jolanda Čeplak, svetovna rekorderka in evropska prvakinja v teku na 800 metrov v dvorani na Dunaju, je zmagala tudi v svoji prvi letošnji tekmi na prostem. Velenjčanka, ki je nedavno odpotovala na 14-dnevne priprave v Avstralijo, je zmagoslavno pritekla v cilj teka na 800 metrov na mitingu v Perthu.

To je bil peti od šestih atletskih mitingov v seriji pod pokroviteljstvom podjetja Telstra, tamkajšnjega velikana telekomunikacij, ki v Avstraliji financira številna tekmovanja v plavanju, jadranju, rallyju..., letos pa so podprli tudi na novo ustanovljeni niz atletskih mitingov. Naslednji v tej seriji bo miting 23. februarja (Adelaide), kjer bo tekla tudi Čeplakova, sredi aprila pa bo še zadnji z avstralskim prvenstvom v Brisbaneu.

Slovenska atletska junakinja je v Perthu pred 5.000 gledalci za zmago tekla 2:00,71. Večino teka je vodila Tamsyn Lewis , avstralska prvakinja, ki ima pri 23 letih tudi že precej izkušenj. Že leta 2000 je tekla osebni rekord 1:59,21, trenira pa, podobno kot Čeplakova, sama. Velenjčanka jo je v Perthu zasledovala "v zavetrju" in jo uspela prehiteti v zadnji ravnini pred ciljem. Tretje mesto je zasedla Irka Adrienne McIvor.

"Razmere za tek so bile težke, močno je pihalo, zato izid ni slab. V zadnjih stotih metrih sem imela na srečo še dovolj moči, da sem jo uspela prehiteti. Vesela sem nove zmage in rekorda mitinga, saj je bil moj ritem v zadnjih dneh res zelo naporen," je po naslednji mednarodni zmagi dejala Čeplakova. Na priprave v Avstralijo je odpotovala v skupini z mojstri teka na ovirah - Britancem Colinom Jacksonom, Avstrijcem Elmarjem Lichteneggerjem in s Kanadčanom Markom McKoyem. V Perthu je na 110 metrov z ovirami zmagal Jackson (13,31) pred Lichteneggerjem (13,59).

Na stadionu Perry Lakes se je k tekmovalnemu teku na 400 metrov vrnila aboridžinska junakinja olimpijskih iger v Sydneyju Cathy Freeman. Zmagala je s povprečnih 52,59. Kot je znano, lani Freemanova, olimpijska prvakinja na 400 metrov, ni tekmovala, saj je prekinila kariero, ker se je zasitila atletike po Sydneyju 2000 in nato nekajkrat izjavila, da je osamljena in depresivna. Pred nekaj meseci je začela trenirati in zdaj je, kot pravi, spet "lačna teka."

Izidi žensk na 800 m: 1. Čeplak (Slo) 2:00,71, 2. Lewis (Avstral) 2:01,21, 3. McIvor (Irs) 2:02,28, 4. Andrews 2:02,51, 5. Allen (obe Avstral) 2:04,17.

18.03.2002 "Jola" tretja na svetu


Čeplakova z zmago začela poletno sezono

Ljubljana– Avstralka Cathy Freeman in Slovenka Jolanda Čeplak sta bili v središču pozornosti na atletskem mitingu v Perthu. Freemanova, ker se je po trinajstih mesecih s 23. zmago vrnila k svoji disciplini 400 m, Čeplakova pa, ker je kot svetovna dvoranska rekorderka nadaljevala zmagovito serijo tudi na prvi tekmi na prostem.


"Čeplakova je ta čas ena najbolj vznemirljivih atletinj sveta. V eni izmed najbolj tekmovalnih discilin – na 800 m – je tudi v Perthu pokazala, zakaj ji pripada ta laskavi naslov. V sijajnem teku je ugnala veliki up avstralske atletike," so ob Jolandini prvi zmagi na prostem zapisali avstralski novinarji.

Čeplakova pa je na novinarski konferenci odgovorila tudi na veliko vprašanj, ki so bila večinoma vezana na svetovni rekord in zmago na evropskem dvoranskem prvenstvu. Napovedala je tudi poletno sezono, ki jo bo začela 14. junija na mitingu v Velenju. "Upam, da bom poleti nadaljevala tako, kot sem tekla v dvoranah. Pripravila se bom za največje evropske tekme, na katerih želim doseči velike stvari. Tudi na evropskem prvenstvu v Münchnu," je bila Čeplakova v slogu največjih šampionk prepričana v svoje sposobnosti.

Zanimivo pa je, da je v Perthu (2:00,71) iz polnega treninga (čaka jo še teden dni vadbe) tekla za desetinko sekunde hitreje kot lani maja na prvem nastopu na mitingu za GP v Riu de Janeiru, kjer je prav tako zmagala.

Čeplakova pa ni le najbolj vznemirljiva atletinja zimske sezone temveč tudi ena izmed tistih, ki je najbolj napredovala na svetovni lestvici. Z zmago v Perthu se je v svoji disciplini utrdila na 3. mestu na svetovni lestvici, ki ga je po zmagoslavju na dvoranskem EP delila z Britanko Kelly Holmes. Obe sta imeli po 1325 točk. V skupnem seštevku je napredovala z 81. mesta, ki ga je zasedla po zmagah v Bostonu in New Yorku, na 48., s točkami za avstralsko zmago pa se bo zagotovo prebila med 40 najboljših. Pred začetkom sezone 2002 pa je ni bilo med 200 najboljšimi na svetu niti med petnajsterico v njeni disciplini.

Vito Divac

Vrstni red slovenskih atletinj in atletov na svetovni lestvici: Čeplak 1325 (3. na 800 m), Bikar 1238 (12. na 200 m), Langerholc 1228 (18. na 800 m), Bikar 1212 (24. na 100 m), Javornik 1200 (25. na 1500 m), Cankar 1185 (22. v skoku v daljavo), Javornik 1164 (46. na 5000 m), Valant 1150 (23. v troskoku), Primc 1130 (33. v metu diska), Prezelj 1122 (38. v skoku v višino).

10.03.2002 Čeplakova uspešna tudi na prostem  

Adelaide, 16. marca (STA) - Velenjčanka Jolanda Čeplak je z zmago začela tudi letošnjo atletsko sezono na prostem. Na mitingu v avstralski Adelaidi je s časom 2:00,71 v teku na 800 metrov dosegla najboljši čas letošnje sezone na prostem in prehitela domačo predstavnico Tamsyn Lewis (2:01,28).

Kot je po tekmi povedala dvoranska svetovna rekorderka na 800 metrov, je bilo med tekom zelo vetrovno, do zadnjih 100 metrov je vodila Avstralka, v ciljnem šprintu pa je velenjska atletinja le zmogla dovolj moči za novo odmevno zmago. Evropska dvoranska prvakinja na 800 metrov je po nastopu v Glasgowu pred tednom dni odpotovala na dvotedenske priprave v Adelaido, kamor so jo povabili gostitelji na svoje stroške. Z njo trenirajo tudi Britanec Colin Jackson, Avstrijec Elmar Lichtenegger in Kanadčan Mark McKoy.

Čeplakova je bila z osvojenim mestom in časom zelo zadovoljna, saj ga je dosegla v času polnega treninga v pripravah na poletno sezono. Odhod v Avstralijo ji je pomagal tudi pri tem, da se je lahko spet povsem osredotočila na atletiko, kar ji po uspehu na Dunaju v domovini zaradi mnogih obveznosti ni uspelo.

10.03.2002 Jolanda Čeplak odlična tudi na 1500 m

Zajčica dovolj za državni rekord, za svetovnega pač ne

Velenjska atletinja zmagala na mitingu IAAF v Glasgowu s časom 4:05,44 – Zdaj na 14-dnevne priprave v Avstralijo, 16. t. m. pa jo čaka nastop v Adelaidi

Glasgow – Jolanda Čeplak je na atletskem mitingu IAAF v Glasgowu še enkrat več dokazala, da je eno izmed prvih imen iztekajoče se dvoranske sezone. Po svetovnem rekordu na 800 m, ki ji je prinesel tudi naslov evropske prvakinje, je Čeplakova tokrat zablestela na 1500 m, kjer je z drugim najhitrejšim tekom v letošnji sezoni s časom 4:05,44 dosegla tudi nov državni rekord.


Od Velenjčanke je letos hitreje tekla le še Portugalka Carla Sacramento (4:05,02), v Glasgowu pa je za njo zaostala celo evropska dvoranska prvakinja v tej disciplini Rusinja Jekaterina Pusanova. Na organizatorje je Jolandin svetovni rekord na 800 m naredil tak vtis, da so si celo omislili spodbujevalko ritma, ki bi našo atletinjo pripeljala še do enega takšnega podviga. V prvih dveh krogih je tako ritem narekovala Čehinja Helena Fuchsova, ko je nato odstopila, pa je vodstvo prevzela Čeplakova, ki je zadnjih metrih komajda odbila napad Pusanove. Dvanajst let star rekord Romunke Doine Melinte (4:00,27) sicer ostaja, je pa zato padel slovenski, ki si ga je do zdaj lastila Helena Javornik.

"Po polovici proge se sicer nisem počutila dobro, a sem si prigovarjala, da moram zdržati. Na ta način sem izjemno uspešno končala dvoransko sezono," je bila s svojim prvim letošnjim nastopom na 1500 m zadovoljna Čeplakova, ki je osebni rekord izboljšala kar za več kot sedem sekund. Svoj najhitrejši tek na tej razdalji je sicer pričakovala, saj je izredno dobro pripravljena in je imela celo brez treninga te discipline dovolj moči in koncentracije za eno tekmo.

Jolando zdaj čakajo 2-tedenske priprave na poletno sezono v Adelaidi, kamor so jo Avstralci povabili na svoje stroške, saj sta teka na 800 m in 1500 m pri njih zelo cenjena. "Tam spodaj" bo naša šampionka v imenitni družbi, saj bodo z njo vadili tudi Anglež Colin Jackson, Avstrijec Elmar Lichtenegger in Kanadčan Mark McKoy. Čeplakova bo iz polnega treninga 16. t. m. nastopila tudi na mitingu v Adelaidi, a še ne ve v kateri disciplini, saj so možne vse različice od 400 m do 1500 m. V Sloveniji se bo Velenjčanka prvič predstavila 14. junija na mitingu v domačem kraju.

Odhod v Avstralijo bo Čeplakovi dobro del tudi zato, ker se bo lahko spet 100-odstotno osredotočila na atletiko, kar ji zadnje dni zaradi odlične predstave na Dunaju ni uspevalo najbolje. Svetovni rekord je pač terjal velike napore, čeprav je Jola bila z odmevi zelo zadovoljna. Še najbolj so jo presenetili Avstrijci, ki so na koncu koncev zelo pokončno sprejeli poraz Stephanie Graf in so jo že povabili na tekmo v Gradec.

Na mitingu v Glasgowu je v troskoku nastopila tudi Anja Valant in s preskočenih 13,88 m osvojila 2. mesto
S. V.

Nova Jolandina zmaga - tokrat prepričljivo tudi na 1.500 m

Na atletskem mitingu v Norwich Union International v Glasgowu je danes popoldan Jolanda v teku na 1.500 m dosegla nov izjemen dosežek. Zmagala je v svojem prvem letošnjem teku na tej dolžini in izboljšala svoj osebni rekord za 7 sekund, hkrati pa je izboljšala tudi slovenski državni rekord.
Tekla je 4:05.44, medtem ko je drugouvrščena Rusinja Jekaterina Pusanova (aktualna dvoranska prvakinja Evrope v teku na 1.500 m) za njo zaostala 9 stostink sekunde. To je letos drugi najboljši čas na svetu, saj je le Portugalka Carla Sacramento pred kratkim dosegla boljši čas (4:05.02)


Čeplakova znova navdušila, tokrat na 1500 m

Glasgow, 09. marca (STA) - Svetovna rekorderka na 800 metrov Jolanda Čeplak je na dvoranskem atletskem mitingu v Glasgowu v teku na 1500 metrov zmagala in s časom 4:05,44 dosegla tudi nov slovenski rekord ter drugi najboljši čas na svetu v letošnji sezoni. Za njo je na drugem mestu zaostala tudi evropska dvoranska prvakinja na 1500 metrov Rusnja Jekaterina Pusanova (4:05,53).

Čeplakova, ki je s fantastičnim svetovnim rekordom na dvoranskem evropskem prvenstvu (EP) na Dunaju 3. marca (1:55,82) osvojila zlato odličje na 800 metrov, je znova navdušila, saj je od nje na 1500 metrov letos hitreje tekla le Portugalka Carla Sacramento (4:05,02, 24. 2. v Lievenu). Sacramentova je bila na EP šele druga na 3000 metrov. Pusanova je zlato na Dunaju na 1500 metrov dosegla s časom 4:06,30, kar je bil do Glasgowa tretji najboljši čas v tej sezoni. Čeplakova je krepko izboljšala tudi svoj osebni rekord (za več kot sedem sekund), slovenski rekord pa je bil doslej v lasti Helene Javornik, ki je 11. februarja leta 2001 v nemškem Dortmundu tekla 4:06,22. Svetovni rekord je 9. februarja 1990 v ameriškem East Rutherfordu postavila Romunka Doina Meline (4:00,27).

"V prvih krogih je ritem teka narekovala Čehinja Helena Fuchsova, nato pa je odstopila in sama sem bila na čelu do cilja. Po prvih 600 metrih se nisem dobro počutila, vendar sem si prigovarjala, da moram zdržati in izboljšati svoj osebni rekord. Na koncu mi je uspelo tudi, da sem zmagala in v ciljnem finišu zdržala pritisk Pusanove. S tem sem izjemno uspešno končala letošnjo dvoransko sezono," je pred odhodom na doping kontrolo dejala velenjska atletinja, ki je 15. septembra lani zmagala na mednarodnem atletskem mitingu v Jokohami na Japonskem v teku na 1500 metrov. S časom 4:13,19 je v njenem prvem ter tudi zadnjem nastopu v sezoni na tej razdalji dosegla osebni rekord in s finišem v zadnjih 300 metrih premagala Rusinjo Julijo Koženkovo (4:13,45) in Japonko Ikuko Tomuro (4:13,66). V Glasgowu je prvič letos tekla na tej razdalji, na tek pa se ni posebej pripravljala, kar daje doseženemu času še dodatno težo.

Jolanda Čeplak bo poskušala izboljšati svetovni rekord tudi na 1500m - danes bo nastopila na IAAF mitingu Chris Turner v Glasgowu na Škotskem 

prevod članka s strani IAAF
(članek je v celoti v originalu objvaljen na strani: NEWS

09.03 2002 – Glasgow - Slovenka
Jolanda Čeplak, ki je dpresenetljivo premagala avstrijsko nacionalno junakinjo Stephanie Graf in si priborila krono evropske prvakinje v teku na 800m  na dvoranskem prvenstvu na Dunaju prejšnjo nedeljo in ki je obenem "sesula" 14 let star svetovni rekord, bo poskušala danes, 09.03.2002 nekaj podobnega storiti tudi s podobno starim svetovnim rekordom na 1.500 m v Norwich Union International v Glasgowu.

Jolanda bo na Kelvin Hall stadiumu nastopila v ekipi “All Stars”, v kateri bodo kot gostje nastopile še angleške atletinje proti ekipam rusije, Nemčije in Švedske. Jolandin cilj bo izboljšati polnih 12 let star svetovni rekord Romunke Doine Melinte 1500m - ta sedaj znaša 4:00.27 - dosežen je bil 09.02.1990.

Dokaj nenavadno zaa ekipnetekme so se ostale udeleženke strinjale, da Jolanda lahko danes uporabi gostjo kot "zajčico", ki naj bi ji pomagala pri njenem poskusu. Direkto mitinga Ian Stewart, dobitnik bronaste olimpijske medalje v teku na 5.000 m na münchenskih olimpijskih igrah 1972, je to odločitev potrdil in tudi pojasnil z besedami: Normalno je, da se vse tekme odvijajo po vnaprej določenih pravilih, toda glede na to, da je Jolanda v izjemni formi, smo se po dogovoru z vsemi sodelujočimi ekipami in po njihovem pristanku odločili, da ji omogočimo vse pogoje, da bi lažje izboljšala še ta rekord.