portreti zvezdnikov

16.08.

Jolanda Čeplak

19.08. Mehiška atletinja Ana Guevara ponovno v Ljubljani
Še dve zmagi, nato pa delitev zlatega kupčka

aguevara02_400.jpg (38037 bytes)Ste morda v kakšnem sorodstvu z legendarnim Che Guevaro? "Ne, famozni Che je najslavnejši med Guevarami, jaz pa bom zadovoljna, če bom ljudem ostala v spominu kot najboljša športnica," se je na široko nasmejala Ana Guevara, tekačica na 400 m. Simpatična Mehičanka se je po peti zmagi na mitingu v Zürichu preselila v Ljubljano, kjer bo do konca sezone njena pripravljalna baza.

Za Ano Guevaro in njeno ekipo, v kateri sta poleg kubanskega trenerja Raoula Barrede še zdravnik Carlos Haris, fizioterapevt in mlajša atletinja, v Ljubljani skrbi športna agencija E-Markt, ki jo vodita Majda Eržen in Edvard Šega. Mehičanki Ljubljana sicer ni neznana. Že leta 2000 se je na štadionu v Šiški pripravljala za OI v Sydneyju, po lanskem gostovanju na Poljskem pa se je spet vrnila v Slovenijo.

"Ljubljana mi je ostala v lepem spominu, prav tako ljudje. Vremenske razmere so primerne, tudi štadion v Šiški je odličen, vzdušje pa neobremenjujoče. Če dežuje, je na voljo lepa dvorana. Skratka, za veliki finale sezone in končno zmago v zlati ligi se bom pripravila v Ljubljani," je povedala Ana, ki jo do konca sezone čakajo vsaj še štirje nastopi – na mitingih zlate lige v Bruslju (30. t.m.) in Berlinu (7. septembra), pariškem finalu VN (14. septembra) in v dresu ameriške reprezentance na svetovnem pokalu v Madridu.

Temnooka Mehičanka navzlic nesporni izjemnosti v svet športa zagotovo ne bo vnesla revolucije, kot jo je sloviti argentinski soimenjak Che. Njen tek na 400 m se, razen da je hitrejša, v bistvu ne razlikuje od drugih šampionk. Če pa ji letos uspe veliki met na največjih tekmah sezone, se bo vpisala med nesmrtne v zlati ligi, saj je na najboljši poti, da osvoji jackpot in sodeluje pri delitvi 50 kg zlata. Manjkata ji le še dve zmagi.

Mehičanka iz tekme v tekmo napreduje. Začela je s 50,45 v Oslu, nadaljevala s 50,00 v Parizu, se v Rimu spustila na 49,51, v Monte Carlu pa na 49,25. Vrhunec je bil tek v Zürichu, kjer je z 49,16 postavila ameriški rekord (ZDA v to konkurenco ne štejejo).

"Najtežje mi je bilo v Monte Carlu, kjer sem Jamajčanko Lorraine Fenton, najhujšo tekmico v sezoni, prehitela le za 5 stotink sekunde. Moja taktika je pravzaprav enostavna. Vedno tečem svoj tek, osredotočim pa se na zadnjih 100 m, ko se tekma običajno odloča. Zlata liga je zame velika motivacija. Osredotočenost na 7 zmag na tako močnem tekmovanju je za eno sezono več kot dovolj, zato na drugih mitingih redko tečem. Sezono želim namreč končati brez poraza," je svoja pričakovanja razkrila Ana Guevara.

Na stezah pogreša Cathy Freeman, Catherine Marry in druge zvezdnice, ki so krojile svetovni vrh v preteklosti. "Prepričana sem, da bi me njihova prisotnost spodbudila k še boljšim izidom," pojasnjuje Ana, ki po olimpijskih igrah v Atenah 2004 načrtuje vrnitev k svoji prvi ljubezni – teku na 800 m.

V Atenah se bo namreč iztekel njen 7-letni načrt osvojitve svetovnega vrha. Sedanjost (taktiko) in prihodnost ji načrtuje kubanski trener Barreda, ki je specialist za obe progi. Nekoč je namreč vodil k velikim zmagam olimpijskega šampiona Alberta Juantoreno. Ana Guevara pravi, da je njen končni cilj – svetovni rekord. Zato bo tudi presedlala na 800 m, saj je prepričana, da je izboljšanje 1:43,28 Jarmile Kratochvilove realnejši cilj od izboljšanja rekorda Marite Koch na 400 m (47,60), ki sodi že v sfero znanstvene fantastike.

Anin osebni rekord na 800 m znaša 2:01,12. Tekla ga je pred štirimi leti na srednjeameriških igrah. Na igrah Karibov je v tej disciplini osvojila srebrno kolajno. Glede na njeno delavnost in trmoglavost bo torej Jolanda Čeplak po Atenah bržkone dobila še eno veliko tekmico.

Vito Divac - DELO, 20.08.2002