ITC - itc.si21.com
ŠPORT
FORUM
NOGOMET
KOŠARKA
FORMULA 1
NOGOMET
ARHIV

JANUAR 1999
FEBRUAR 1999

MAREC 1999
APRIL 1999
MAJ 1999
JUNIJ 1999
JULIJ 1999
AVGUST 1999

1. septembra

Olimpija s poceni sezonskimi kartami

Ljubljana, 31. avgusta 1999 (MOREL)- Pri državnem hokejskem prvaku Olimpiji želijo v novi sezoni privabiti na tivolske tribune znova veliko število gledalcev. Zato bodo v okviru akcije Oglejte si tekmo ponudili poceni sezonske karte za vse tekme Olimpije v državnem in mednarodnem prvenstvu in to za ceno 12.500 tolarjev. Sezonske karte bodo prenosljive, vendar ne za eno tekmo, temveč za vsako drugo tekmo. Karte bodo lahko ljubitelji hokeja kupili tudi na tri obroke, zraven pa še klubski dres z napisom svojega ljubimca, ki bo stal 2.500 tolarjev. Na vsaki tekmi pripravljajo za gledalce presenečenje in žrebanje nagrad. Gre za zelo ugoden nakup kart, saj bo karta za eno tekmo prvega dela državnega prvenstva stala 1.000 tolarjev, za derbi z Jesenicami pa 1.500 tolarjev, v končnici prvenstva pa se bodo karte še podražile.Šport je igra, ki je predvsem namenjena gledalcem in brez gledalcev ni športa, kot brez dobrega športa ni gledalcev. Hokej pa je nedvomno šport, ki zna privabiti občinstvo.

31. avgusta

Gulit odstopil kot šef Newcastla

London, 30. avgusta 1999 (MOREL)- Nizozemski trener in bivši najboljši nogometaš sveta Ruud Gulit je konec tedna odstopil kot šef strokovnega štaba angleškega prvoligaša Newcastle United. Kot je sam povedal, je odstopil zaradi slabih rezultatov moštva na začetku sezone. V prvih petih krogih je Newcastle osvojil samo točko. Razočaran sem nad rezultati in prevzemam za to odgovornost, je povedal Gulit. Eden izmed vzrokov njegovega odhoda je bilo tudi nesoglasje z najboljšim igralcem moštva Alenom Shirerjem. Nezadovoljstvo navijačev se je izkazalo, ko je Shirejra na zadnji tekmi proti Sanderlandom pustil na klopi, Newcastle pa je izgubil z 1:2. V zadnjih dveh sezonah so v klubu za okrepitve porabili 32 milijonov funtov, vendar pa to ni prineslo nobenega uspeha. Moštvo je na začetku izgubilo štiri tekme, samo eno pa igralo neodločeno. Kot bodočega Gulitovega naslednika omenjajo bivšega angleškega selektorja Bobya Robsona.

Pariz gostitelj svetovnega atletskega prvenstva leta 2003
Sevilla, 30. avgusta 1999 (MOREL)- Predsednik mednarodne amaterske atletske federacije Primo Nebiolo je objavil, da bo leta 2003 Pariz gostitelj svetovnega prvenstva v atletiki. Sporočil je, da bodo tekmovanje gostili leta 2005 London, 2007 Tokio in leta 2009 Berlin. Že prej je bilo odločeno, da bo prihodnje svetovno prvenstvo leta 2001 organiziral Edmonton v Kanadi.

30. avgusta

Športniki, da te kap
Ljubljana,29. avgusta 1999 (MOREL)- Neverjetni športni teden je za Slovenci. Po uvrstitvi nogometašev NK Maribor Teatanica v evropsko ligo, kjer bo njihov zaslužek najmanj 4,5 milijona mark, sta zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v veslanju v Kanadi v dvojnem dvojcu osvojila Iztok Čop in Luka Špik. Na svetovnem prvenstvu v Atletiki v Sevilli pa je bil Gregor Cankar tretji v skoku v daljino in tako je osvojil prvo slovensko medaljo na atletskih svetovnih prvenstvih. Skočil 836 centimetrov in za en centimeter preskočil četrtouvrščenega tekmovalca iz Avstrije.

Rokavec tokrat ostal praznih rok
Mirna na Dolenjskem, 29. avgusta 1999 (MOREL)- Avtomoto društvo Trebnje in Tiskovna agencija MOREL sta zadnjo nedeljo v avgustu pripravila 16. gorsko motociklistično slalom dirko. Kot vsa leta doslej je okoli 2.000 metrov dolga proga potekala na cesti Zapuže- Stan v Mirni na Dolenjskem. Letošnja dirka je prinesla nekaj presenečenj. Tako je domačin in 15- kratni zmagovalec dirke Branko Rokavec ostal praznih rok. V prvem teku v razredu supersport do 600 ccm je nesrečno padel, ven 250 ccm, supersport od 251 do 600 ccm , superbike nad 600 ccm in prikolice je nastopilo več kot 50 motociklistov iz vse Slovenije. Letos prvič pa so se lahko v vožnji z motockili pomerili tudi novinarji. Dirko, ki jo je odprl predsednik krajevne skupnosti medalje, nagrajen je tudi absolutni zmagovalec dirke in najmlajši udeleženec. To pa je bil pet letni Rok Rokavec, ki je v svojem tekmovalnem razredu premagal edino mlado zastopnico nežnejšega spola Marijo Lampe. Vreme je bilo tekmovalcem in organizatorjem Izidi: razred juniorji do 50 ccm ( pokrovitelj razreda: Servis Štern Kranj, zlati sponzor: Picerija Carmen in gostilna Bukovec Mirna): 1. Rok Rokavec (Trebnje) 2:07,90, 2. Marija Lampe (Domžale) 2:28,26; razred juniorji do 80 ccm ( pokrovitelj razreda: Ya


1. SNL 5. kolo, 29. avgust 1999
Potrošnik 0 Maribor PL 2
HIT Gorica 1 Dravograd 1
Rudar 1 Mura 2
Korotan 2 Domžale 2
Feroterm Pohorje 0 Primorje 0
Olimpija - Publikum -

Lestvica

Ekipa
#
Z
N
P
GOLI
T
R
MARIBOR Piv. Laško
5 5 0 0 19-4 15 +15
DRAVOGRAD
5 3 01 1 8-45 10 +3
MURA
5 3 0 2 7-3 9 +4
RUDAR VELENJE
5 3 0 2 9-7 9 +2
PRIMORJE
5 2 2 1 9-5 8 +4
SCT OLIMPIJA
4 2 0 2 9-5 6 +4
HIT GORICA
5 1 3 1 6-7 6 -1
PUBLIKUM
4 0 4 0 5-5 4 0
DOMŽALE
5 1 1 3 5-14 4 -9
KOROTAN
5 0 3 2 8-11 3 -3
POTROŠNIK
5 0 2 3 0-9 2 -9
FEROTERM POHORJE
5 0 2 3 2-12 2 -10

28. avgusta

Kdo bo milijonar
Nemčija, 27. avgusta 1999 (MOREL)- Danes ob 20.15 na televizijski postaji RTL pričenjajo s super oddajo Kdo bo milijonar. Trajala bo eno uro in štiri dni zapored. Oddaja bo napeta in kandidati bodo imeli možnost postati milijonarji. V oddaji se bo mogoče vključiti s pomočjo telefona, "igralca" pa bo izbral računalnik. 10 tekmovalcev bo moralo odgovoriti na 15 splošnih vprašanj, zmagovalec bo dobil milijon mark. Če se bo oddaja končala preden bodo odgovorili na vsa vprašanja, se bo igra nadaljevala naslednji dan - vse do zadnjega odgovora.

Srečna 88. minuta za SCT Olimpijo
Šiaulaiu. 27. avgusta 1999 (MOREL)- Nogometaši SCT Olimpije so v Litvi v predkrogu pokala UEFA uspeli izvleči ugoden rezultat 2:2 in so se uvrstili v prvi krog tega tekmovanja. Čeprav so v prvem polčasu proti ekipi Karede vodili 1:0 in si ustvarili vrsto priložnosti, ki so jih zastreljali Žeželj, Moro in Ekmečič, pa smo za njihovo usodo trepetali do zadnjih trenutkov. V drugem polčasu so namreč domačini izkoristili katastrofalno slabo igro Ljubljančanov in v dveh minutah prišli do vodstva 2:1. To jim je zadostovalo za uspeh, saj je bil rezultat na prvi tekmi v Ljubljani 1:1. Oba gola je dal odlični igralec Fomenka, ki je bil med drugim tudi na preizkušnji pri nemški Herthi, udeležencu evropske lige prvakov. Trener SCT Olimpije Jedinko Perica je po tekmi dejal, potem ko je verjetno prebolel srčni infarkt, da bi ga takoj odpeljal v Ljubljano in da takega igralca že dolgo ni videl. Toda en igralec pri Karedi še ne more spremeniti igre kluba, ki je na nivoju naše druge lige.
Smešen je bil izenačujoč gol Kmetca v 88. minuti.
-nadaljevanje-

ŽAK Ljubljana vabi mlade atlete
Ljubljana, 27. avgusta 1999 (MOREL)- Čas, ko se začne novo šolsko leto je tudi čas, ko letni športi počasi prepuščajo mesto dvoranskim in zimskim. Za letne športe se začenja sezona priprav in vadbe. Tudi kraljica športov, ki spada med elementarne športe, tovrstna vadba pa prinaša tudi vrsto koristnih gibalnih sposobnosti, v začetku septembra začenja z novim vadbenim letom. Železničarski atletski klub iz Ljubljane, ki domuje na atletskem štadionu ŽŠD Ljubljana v Spodnji Šiški, poleg vrhunske atletike skrbi tudi za razvoj mladih atletov in atletinj. Pri pionirjih in pionirkah smo vodilni atletski klub tako po osvojenih medaljah, zadovoljstvu otrok, kot s strokovnimi prijemi, najbolje opremljenim objektom za poletje in z atletsko dvorano za zimsko vadbo. V šolskem letu 1999/2000 bo vpis otrok za redno vadbo potekal od 1. do 25. septembra. Pravočasen vpis bo omogočil vadbo otrok v dvorani našega štadiona v zimskem času (od oktobra letos do maja 2000). Program vadbe bo potekal 32 tednov (vsak teden po dve vadbeni enoti) - skupaj 128 ur, začetek vadbe pa bo že 9. septembra. Pravkar končano svetovno atletsko prvenstvo, ki je tudi ŽAK Ljubljani prineslo zmagoslavje z 11. mestom Matije Šestaka, je zagotovo spodbudilo k vadbi množico bodočih atletinj in atletov, ki želijo teči, skakati ali metati. Vpis lahko opravite v času uradnih ur v pisarni kluba vsak delovni dan (razen petka), od 15.30 do 17.30.

SCT Olimpija: po predkrogu pokala UEFA in žrebu prvega kroga
Prvi krog pokala UEFA
Ljubljana, 27. avgusta 1999 (MOREL)- Prva tekma 16. september, povratna tekma 30. september:
Anderlecht - SCT Olimpija
HIT Gorica - Panathinaikos
V ljubljanskem taboru so zadovoljni z žrebom za prvo krog pokala UEFA, ko se bodo nogometaši SCT Olimpije 16. septembra v Belgiji pomerili z Anderlechtom. Belgijski klub je tržno zanimiv in igra tipičen belgijski nogomet kot smo ga lahko spoznali po dveh tekmah Maribora Teatanica s prvakom Genkom, ki so jih Mariborčani izločili. Jedinko Perica, trener SCT Olimpije: »Pričakoval sem Romo ali Anderlecht, zdaj imamo Belgijce. Če je lahko Maribor izločil njihovega prvaka Genka, potem je nekaj priložnosti tudi za nas. Dobro je, da igramo prvo tekmo v gosteh.«
Vratar in kapetan SCT Olimpije Nihad Pejković: »Zadovoljen sem z žrebom. Anderlecht je veliko ime evropskega nogometa. Slišal sem, da so dobili nekaj novih okrepitev, ki so vsi po vrsti odlični igralci. Če bomo dali gol v gosteh, potem imamo nekaj možnosti za končni uspeh.«

27. avgusta

Maribor v skupini A evropske lige prvakov
Ljubljana- Mariborčani so na žrebu skupin evropske nogometne lige padli v skupino A. Tako bodo igrali z nemškim Bayernom iz Leverkusna, rimskim Laziom in kijevskim Dinamom. Prvo srečanje bodo Mariborčani igrali 14. septembra v Kijevu, naslednje srečanje pa bodo igrali pred domačim občinstvom proti Bayernu 22. septembra.

Nogomet- Pokal Uefa
Olimpija in Hit Gorica v nadaljnji krog pokala Uefa
Kareda- Olimpija 2:2 (prvo srečanje 1:1, skupaj 3:3- Olimpija naprej zaradi zadetka več v gosteh)
Cardif- Hit Gorica 1:0 ( prvo srečanje 0:2, skupaj 1:2)
Ljubljana- Po uspehu Maribora proti Lyonu sta to včeraj storila tudi ljubljanska Olimpija, ki je v Litvi proti domači Karedi igrala neodločeno 2:2. Zadetka za Ljubljančane sta dosegla Moro in Kmetič, ki je zadetek dosegel v zadnji minuti tekme. Olimpija tako napreduje naprej. Tudi Hit Gorica se je uvrstila naprej, kljub porazu v Cardifu z 1:0, vendar pa je prvo srečanje dobila z izidom 2:0.


26. avgusta

Mariboru se je posreţil sanijski skok v nogometno Evropo
Maribor- Lyon 2:0 (2:0)

Maribor- Pred polnilm obţinstvom v mariborskem Ljudskem vrtu se je nogometaÜem Maribora v vsem sijaju prikazala sveta Marija. Tudi v drugi povratni tekmi predtekomovanja za evropsko ligo so uspeli premagati favorizirano francosko ekipo Lyon. Izjemno lepa zadetka sta dosegla čimund×ija v 24. minuti in Balajiţ v 45. minuti. V drugem delu tekme so Mariborţani z domiselno in borbeno igro uspeli ohraniti prednost dveh zadetkov in na koncu zaslu×eno slavili vstop v druÜţino najboljÜih evropskih nogometnih kolektivov. Gre za zgodovinski uspeh ne samo mariborskega temveţ tudi slovenskega nogometa, hkrati pa za odliţno promocijo Slovenije na stari celini. Izkazalo se je, da so Francozi le preveţ podcenjevali Mariborţane, ki tokrat res niso izpustili idealne prilo×nosti iz rok.

Začenja se poletni hokejski turnir na Bledu

Bled, 25. avgusta 1999 (MOREL)- Na Bledu se bo danes začel tradicionalni hokejski turnir, na katerem bo nastopilo sedem moštev. V skupini A nastopajo Olimpija, Jesenice in celovški KAC, v skupini B pa Bled, Slavija, Alba Volan iz Madžarske in slovenska mlada reprezentanca do 20 let. Današnji četrkov razpored prvega tekmovalnega dne je ob 13.30 uri tekma Alba Volan- Reprezentanca Slovenije do 20 let, ob 16.30 Bled- Slavija in ob 19.30 Jesenice- KAC. S tem turnirjem se tudi uradno začenja nova hokejska sezona v Sloveniji.

25. avgusta

Klubi v lasti korporacij zunaj evro pokalov
Loussanne, 24. avgusta 1999 (MOREL)- Več nogometnih klubov v lastništvu neke multinacionalne družbeod prihodnje sezone ne bo moglo nastopiti na tekmovanjih, ki jih organizira UEFA, se je odločilo sodišče za športno arbitražo (CAS). Prepoved zadeva klube, ki imajo istega lastnika. Po petih mesecih preučevanja tega primera je CAS sporočil, da so zakoni UEFA, ki prepovedujejo sodelovanje klubov v takem lastništvu v tekmovanjih zakoniti in ne kršijo zakonov Evropske unije o tekmovanjih. V sporočilu so ocenili, da so taka pravila nujna in ustrezna ter da je evropska nogometna federacija odgovorna za sprejetje pravil, ki naj bi začela veljati prihodnje leto. CAS je sporočil, da bodo pravila začela veljati v sezoni 2000 - 2001, ker se je sezona 1999 - 2000 že začela. UEFA je sprejela ta pravila zaradi vse večjega števila multinacionalnih družb, ki so lastnice večih klubov.

V ekipi spet Moro
Ljubljana,24. avgusta 1999 (MOREL)- Na pot so odšli nogometaši SCT Olimpije. Na povratni tekmi predtekmovanja za pokal UEFA v Šiauliai v Litvi bodo igrali proti ekipi Karedi. Le zmaga ali neodločen rezultat večji kot 1:1 jim prinaša uspeh. Na prvi tekmi v Ljubljani je bil rezultat 1:1, napadalci SCT Olimpije so zapravili številne priložnosti, najboljši mož na igrišču pa je bil vratar gostov Martinkenas. Tekma v Litvi bo v četrtek ob 16.30, sodila jo bo španska četverica, na čelu katere bo Esquinas Torres Victor.
Ljubljanska ekipa je tehnično boljša, Litvanci so v Ljubljani igrali trdo, obrambno in skušali doseči gol. V svoji taktiki so uspeli, njihov trener Sigitas Grikšas je napovedal, da bodo doma igrali popolnoma drugače. Hotel je reči, da bolj napadalno, kar pa jim vsaj v začetku tekme ne bo potrebno.
V zadnjih treh tekmah so Ljubljančani osvojili le točko (Kareda), izgubili pa s Hit Gorico in Muro. Vzrok je v neučinkovitosti, ki jih je zadela ob poškodbi Issiah Mora. »Ustvarjamo si priložnosti, tudi pet ali šest na tekmo, toda golov ni. Pozna se odsotnost Mora, zato bo proti Karedi igral od prve minute,« je dejal trener SCT Olimpije Jedinko Perica. Črnopolti strelec Moro bo na igrišče stopil s pomočjo blokade. V ekipi SCT Olimpije bo še nekaj sprememb, tako se na pozicijo zadnjega igralca vrača Trgo, ob njem pa bo Bajraktarević. Tudi Jukič je ozdravel, tako da se bo znašel na desni strani, izpadel pa bo Boškovič. Kmetec bo svoje mesto v konici napada prepustil Moru. Večjo vlogo na igrišču naj bi imel tudi Nastja Čeh. Zadnji čas pa je, da se »opameti« Pejković, na katerega dušo gre kar nekja zadnjih prejetih golov. Če bo rezultat ob polčasu za Ljubljančane neugoden, bodo Ljubljančani zaigrali s tremi napadalci.
Izpad iz pokala UEFA pa bi pomenil tudi spremembo na klopi. V hladno in deževno Litvo je v sredo zjutraj odpotovalo 19 igralcev, vodstvo kluba in novinarji, ki bodo pristali na vojaškem letališču, med njimi je tudi novinar Morela.

Na Mirni tudi letos konec avgusta ne bo mirno
Mirna na Dolenjskem, 24. avgusta 1999 (MOREL)- Avtomoto društvo Trebnje in Tiskovna agencija MOREL pripravljata zadnjo nedeljo v avgustu, 29.8.1999, 16. gorsko motociklistično slalom dirko. Kot vsa leta doslej bo okoli 2.000 metrov dolga proga potekala na cesti Zapuže- Stan v Mirni na Dolenjskem. Letos pripravljajo nekaj novosti. Tako bodo tekmovanja potekala kar v 11 razredih: juniorji do 50 ccm, juniorji do 80 ccm, skuterji do 70 ccm, veterani do letnika 1968, chooperji, enduro- cross, motorji do 250 ccm, supersport od 251 do 600 ccm , superbike nad 600 ccm in prikolice. Letos prvič pa se bodo lahko v vožnji z motockili pomerili tudi novinarji, ki bodo za ta namen vozili po nekoliko skrajšani progi. Na razpolago bodo imeli motocikel in opremo.
Prijavijo se lahko vsi motociklisti z ustreznimi motocikli in opremo. Letos pričakujejo znova najmanj okoli 50 tekmovalcev iz vse Slovenije, med njimi tudi štiri prikolice. Njihov nastop daje dirki še posebno zanimivost, kot to velja tudi za nastop najmlajših, ki šele spoznavajo motociklistično abecedo. Prijave sprejemajo na sam dan dirke od 7. ure zjutraj.
Uradni trening se bo začel ob 9. uri, sama dirka pa ob 13. uri. Odprl jo bo predsednik krajevne skupnosti Mirna, otvoritev pa bodo popestrile mažoretke iz Trebnjega. Nagrade po posameznih razredih so pokali in medalje, nagrajen bo tudi absolutni zmagovalec dirke in najmlajši udeleženec. Prijavnina za tekmovalce znaša 5.000 tolarjev. Vstopnina bo 600 SIT, gledalci pa bodo prejeli tudi brezplačen bilten. Glavna pokrovitelja dirke sta Avtocenter Vovk iz Trebnjega in krajevna skupnost Mirna.

23. avgusta

Ali se Schumacher vrača na steze že v nedeljski dirki za VN Belgije?

Michael je prejšnji teden treniral na stezi Mugello in z najboljšim časom 1:28.379 bil za dve desetinke hitrejši od najboljšega časa Eddie Irvinea.
Od zdravniških testov pa je samo še odvisno, ali se bo Schumacher vrnil na dirkališča že v nedeljo (VN Belgije) ali šele v septembru, ko bo tekma v Monzi.

22. avgusta

Košarka

Union Olimpija - Panathinaikos 92-74 (50-42)
Cibona - Tofas 69-71

Vrstni red

# Ekipa točke
1.
2.
3.
4.
Union Olimpija
Panathinaikos

Cibona
Tofaš

6
4
4
4


Na 8. turnirju zavarovalnice Triglav so nastopili štirje državni prvaki, vsi člani evropske lige. Trenerji vseh štirih ekip Sagadin, Jelovac, Repeša in Obradovič pa izhajajo iz "jugoslovanske šole košarke".
Močno prenovljena Olimpija je s hitro in domiselno igro zlahka premagala vse tekmece. Za najboljšega igralca tekme so novinarji proglasili novega organizatorja Olimpijine igre, Litvanca Jasikevičiusa (na sliki desno).

Nogomet

21. avgusta

Slovenija kandidira za organizatorico hokejskega SP skupine B

Ljubljana, 20. avgusta 1999 (MOREL)- Izvršni odbor Hokejske zveze Slovenije je včeraj sklenil, da bo redna letna skupščina zveze 15. septembra na Bledu. Na njej naj bi dali dokočno zeleno luč za začetek novega državnega hokejskega prvenstva. Sprejeli so tudi sklep, da bo Slovenija leta 2001 kandidirala za organizatorico svetovnega prvenstva skupine B.

Union Olimpija - Tofas 80-64 (41-30)

Ljubljana, 20. avgusta 1999 - V Ljubljani se je začel 8.košarkarski turnir Zavarovalnice Triglav, na katerem nastopajo kar štirje državni prvaki (Union Olimpija, Cibona, Panathinaikos in Tofaš).
V prvi tekmi je Cibona premegala grškega prvaka z rezultatom 71-70 (41-40).
Dobrih 1000 gledalcev pa je nestrpno pričakovalo prenovljeno Union Olimpijo, v kateri sta od lanske 1. ekipe ostala le Jure Zdovc in Slavko Duščak. Igra Union Olimpije je bila hitra, napadalna in bolj atraktivna za gledalce, kot v prejšnjih sezonah. Napake in padci med igro, pa so predvsem posledica mladosti in neuigranosti ekipe.

 

20. avgusta

Jugoslavija korak bliže evropskemu prvenstvu
Beograd, 19. avgusta 1999 (MOREL)- Jugoslovanska nogometna reprezentanca se z včerajšnjim neodločenim izidom z najboljšo postavo Hrvaške na nogometnem štadionu Crvene zvezde v Beogradu ni rešila vseh dilem okoli uvrstitve na evropsko prvenstvu v nogometu, ki bo prihodnje leto na Nizozemskem in v Belgiji, vendar se je utrdila na prvem mestu osme kvalifikacijske skupine. Pred več kot 50.000 igralci na največjem jugoslovanskem štadionu je tekma velikega tveganja potekala v znamenju zelo korektnega obnašanja igralcev obeh selekcij in trde igre, v kateri so imeli Jugoslovanni in Hrvati svoje možnosti in čas prevlade. Največjo priložnost na tekmi je že v prvi minuti imel Predrag Mijatovič, ki je po odličnem preigravanju Mihajloviča in Dejana Stankoviča in strela z desne iz neposredne bližine zadel levo prečko Ladičevega gola. Dvajset minut kasneje se mu je oddolžil Šuker, ki je po odlični podaji Bobana z leve strani prav tako zadel prečko Kočičevega gola. V 35. minuti prvega polčasa je sledilo še eno razburjenje pred golom modrih, ko je Mihajlovič nespretno posredoval in skoral dosegel zanimiv avtogol, saj je zadel prečko nad Kočičevo glavo. To so bile tudi največje zanimivosti na tekmi, razen tega, da je na začetku drugega polčasa na štadionu zmanjkalo toka. Zahvaljujoč agregatu so prižgali pomožna svetila, tribune in igrišče pa so ostali v polmraku. medtem ko so se sodniki iz Danske, delegat iz Islandije in vodstvo obeh reprezentanc pogovarjali, kaj naj naredijo, je živčno in zmage željno občinstvo začelo skandirati Slobo odhaja. Po desetih minutah so igralci odšli v garderobe, prekinitev pa je trajala gotovo cel polčas. Ko so reflektorji končno spet zasijali, se je igra nadaljevala, Jugoslovani pa so pokazali mnogo naglice, hrvaška reprezentanca je ritem umirila, poskušala ogroziti Kočiča, če pa ji to ne bi uspelo, pa, da bi se vsaj s točko vrnila domov. Jugoslovanski selektor Boškov je z menjavami skušal nekaj spremeniti, vendar so Blažičevi izbranci izpolnili nalogo svojega selektorja. Kljub nekaj nešportnemu skandiranju na račun gostov, dimnim bombam in solzivcu se je občinstvo bučno, a vendar mirno poslovilo od tekmovalcev.


Jugoslavija - Hrvaška 0 : 0, modri na čelu skupine
Beograd, 19. avgusta 1999 (MOREL)- Nogometna tekma med Jugoslavijo in Hrvaško v Beogradu se je končala z nič proti nič. Tekmo so odigrali na stadionu Crvene zvezde pred okoli 50.000 gledalci v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2000, ki bo potekalo v Belgiji in na Nizozemskem. Po osmih tekmah ima Jugoslavija osem točk in ostaja na čelu osme kvalifikacijske skupine, Hrvaška pa ima osem točk. Tekma je bila 40 minut prekinjena zaradi pomanjkanja toka. Do tega naj bi prišlo zaradi okvare trafo postaje na samem stadionu. Igralci in sodniki so po prekinitvi toka odšli v garderobe, občinstvo pa je skandiralo Slobo, odidi in Srbija, Srbija. Naslednjo tekmo bo jugoslovanska reprezentanca igrala z Irsko 1. septembra v Dublinu.

Ralf Schumacher zavrnil Forda
Ford je Ralfu Schumacherju ponudil 6 milijonov funtov za prestop v moštvo Jaguar. Ralf se je odločil, da bo ostal pri Williamsu, čeprav ima v letošnji sezoni nekonkurenčni avto. Williamsu se obetajo boljši časi v prihodnji sezoni, ko bodo BMW-jevi motorji poganjali njihove avtomobile.

19. avgusta

ZR Jugoslavija - Hrvaška 0:0
Beograd, 18. avgusta 1999 (MOREL)- Na nogometni tekmi osme skupine za kvalifikacije za nogometno evropsko prvenstvo 2000 v Beogradu pred 80.000 gledalci Jugoslavija in Hrvaška igrali 0:0. V drugi minuti je Mijatović zadel vratnico. Enako Šuker v 23. minuti. Mihajlović bi skoraj dal avtogol, a se je žoga odbila od prečke. Tekma je bila ob polčasu prekinjena za 50 minut, ker je na stadionu zmanjkalo elektrike.

Marlene Ottey je uživala v treningu (in dopingu)
Ljubljana, 18. avgusta 1999 (MOREL)- Skoraj že Slovenka, sicer pa Jamajčanka in atletinja Marlene Ottey, ne bo nastopila na svetovnem prvenstvu v Sevilli (22.-29. avgust). Kriv je bil antidopingški test, narejen po mitingu v Luzernu 5. julija. Kriv naj bi bil prepovedanim anabolik nandralon. Predstavniki Mednarodne atletske zveze (IAAF) so o tem 15. avgusta obvestili njen menedžerski tim. Športnica se zaklinja v čistost. Tudi njen trener Srdjan Djordjević ne verjame v pravilnost A testa, saj je bila športnica letos dvakrat testirana in vedno je bilo OK. Zdaj morajo opraviti še B test, kdaj pa bo to, pa se še ne ve. Potem takem bi torej športnica lahko tekmovala na svetovnem prvenstvu v Španiji, če ne ve o tem kaj več (ali preveč) sama.

Slovenija - Albanija 2:0 (0:0)
Ljubljana, 18. avgusta 1999 (MOREL)- Centralni stadion za Bežigradom, gledalcev 8000, sodnik Paraty da Silva (Portugalska).
Strelca:1:0 Zahovič (49.’),2:0 Osterc (83.’).
Slovenija: Dabanovič 7, Osterc 6,5, Rudonja 6, Milanič 6 (Milinovič 6), Galič 6,5, Knavs 6, Novak 6 (Istenič -), Čeh 6, Udovič 6 (Ačimovič 6), Zahovič 8, Pavlin 6,5.
Albanija: Strakosha 6, Pinari 5,5, Shulku 6, Xhumba 6, Vata 6, Bellai 6,5, Haxhi 6, Murati 5,5 (Halili 5), Kola 5,5, Rrakkli 5,5 (Bogdani 6), Tare 5.
Rumeni kartoni: Čeh, Haxhi, Ballai, Rrakkli, Kola.
Dobra igra slovenske reprezentance v drugem polčasu je bila dovolj, da so zlomili odpor Albancev. Zelo dobro je igral Zlatko Zahovič. Sicer pa to ni bila kvalitetna tekma, za to pa borbena in srčna. Naši so preveč zadrževali žogo na sredini igrišča. Očitno je, da selektor Srečko Katanec nima dovolj kvalitetnih in izkušenih igralcev. Zato pa je zmaga toliko bolj prijetna. Srečko Katanec, slovenski selektor: »Vedel sem, da bo to težka tekma. Prvi polčas je bil nervozen. V drugem pa precej bolje. Albanci so čvrsto ekipa z nekaterimi posamezniki, o katerih bomo še slišali.« Astrit Hafizi, albanski selektor: » Zaslužena zmaga Slovenije. Izkoristili so priložnosti, mi jih pa nismo.«

Vnuk znova pri Olimpiji
Ljubljana, 18. avgusta 1999 (MOREL)- Eden najboljših slovenskih hokejistov Tomaž Vnuk se je vrnil v svoj matični klub Olimpijo. Danes je podpisal triletno pogodbo. Tomaž Vnuk upa, da bo s svojim znanjem in prizadevnostjo lahko prispeval k nastanku velike evropske Olimpije. Pot bo sicer težka, toda ni greh poskusiti. V tej sezoni je cilj petkratnega državnega prvaka, da osvoji šesto zaporedno lavoriko in da se prebije vsaj v drugi krog evropskega tekmovanja.

18. avgusta

Pred kvalifikacijsko nogometno tekmo proti Albaniji Simeunovič na golu reprezentance
Ljubljana, 17. avgusta 1999 (MOREL)- V sredo ob 20.uri bo na Centralnem stadionu za Bežigradom kvalifikacijska tekma za nastop na evropskem nogometnem prvenstvu 2000. Slovenija bo igrala proti Albaniji. Naši reprezentantje so se zbrali v nedeljo, v ponedeljek so opravili dva treninga, dopoldan so trenirali na stadionu v Spodnji Šiški, popoldan pa so spremenili kraj predvsem za to, da se ne bi srečali z Albanci, in so bili na igrišču v Šenčurju. »Ni razloga, da bi gledali drug drugega,« je dejal selektor Slovenije Srečko Katanec. »Nič novega se sicer ne da izmisliti, vse je odvisno od tega, v kakšnem stanju so naši in nasprotnikovi igralci,« je pred tekmo razmišljal Srečko Katanec. »Taktične inačice se enostavne. Ko bom videl spisek prve ekipe nasprotnika, bo vse jasno. Dilema je ali bodo igrali iz enim ali z dvema igralcema v ‘špici’.« Temu primerno bo naš selektor določil vloge igralcem, ko bo lahko odločal o vlogi zadnjih branilcev. »Za ti dve mesti kandidirajo štirje igralci, kar lahko pripomore k dobri in predvsem prizadevni igri,« je dejal Srečko Katanec.
Selektor je dejal, da te tekma ni odločilna, čeprav je pomembna. Na tej tekmi naj ne bi imeli kaj izgubiti, ker so do konca kvalifikacij še tri tekme, vendar pa bi z zmago lahko veliko pridobili. Selektor si je ogledal igro Albanije tudi na kasetah in jo ocenjuje kot »enako igrajo tako doma kot na tujem, predvsem pa obrambno«. Po spisku sodeč, so v Ljubljano prišli vsi najboljši oz. izbrani kandidati albanske reprezentance (Kola, Hadži). Med poškodovanimi igralci sta Marko Simeunovič in Sašo Udovič. Oba sta v ponedeljek lažje trenirala. Vratar Simeunovič je pod vodstvom trenerja Janka Irgoliča opravil dober trening in bil po njem izjemno optimistično razpoložen. »Mislim, da bo vse v redu. Čutim le rahle bolečine,« je dejal Marko Simeunovič, ki prav gotovo ne bo hotel izpustiti izjemne tekme za Slovenijo, še posebej sedaj, ko je v odlični formi, in ga pozna vsa Slovenija. Tudi Sašo Udovič je optimist. Z njegovo poškodbo se selektor ne obremenjuje: »Če ne bo mogel igrati, bomo pač imeli kakšna kombinacija manj. Tu sta Osterc in Rudonja.« Za to tekmo so prodali že 2000 kart, pričakuje se tudi prihod navijaških skupin iz vse Slovenije, saj bodo Green Dragonsi razdelili 800 kart med svoje kolege in pripravili poseben dekor, da tako pomembna tekma ne bi bila samo v znamenju številnih albanskih navijačev.

Nogometna kvalifikacijska tekma Slovenija-Albanija
Ljubljana, 13. avgusta 1999 (MOREL)- Jutri (v sredo) bo ob 20.00 na Centralnem stadionu za Bežigradom kvalifikacijska tekma za nastop na evropskem prvenstvu 2000 med Slovenijo in Albanijo. Tekmo naj bi si ogledalo do 9 tisoč gledalcev, saj je sedežev 8.200. 3.300 kart je bilo prodanih v predprodaji. 800 kart so razdelili med navijače Green Dragonse in samo 200 pa med t.i. večne zastonkarje. V sredo bosta odprti dve blagajni pri stadionu od 10.00, od 18.00 pa šest blagajn. Cene vstopnic bodo po 1500 in 2500 tolarjev. Ob 16.00 bo izveden tudi »protibomni pregled« stadiona, ki bo za gledalce odprt od 18.00. Akreditiralo se je 192 novinarjev, od teh je 30 albanskih, tekmo pa si bodo ogledali tudi predstavniki nogometnih zveze Grčije, Norveške in Gruzije. Navijači Green Dragonsi ob podpori drugih navijaških skupin pripravljajo svečan dekor, med drugim bodo v zrak spustili 5 tisoč balonov v slovenskih nacionalnih barvah.
Naš selektor Srečko Katanec je dejal: »Moji igralci bodo za uspeh morali še bolj garati kot na prvi tekmi v Tirani, ki smo jo dobili z 1:0. Ne bo nam lahko, saj so v albanski reprezetanci nekateri igralci iz dobrih evropskih klubov. Če bo rezultat ugoden bo vse v najlepšem redu, toda tudi ob slabšem rezultatu bom ob veliki prizadevnosti in dobri igri zadovoljen.«
Tako Marko Simeunovič kot Sašo Udovič sta zdrava in bosta igrala. Oba selektorja sta »skrila« imena prve enajsterice. Albanski selektor Astrit Hafizi nima prav težav s poškodbami svojih igralcev. Zaradi rumenih kartonov ne bo igral Alban Bushi, ki je bil odličen na prvi tekmi v Tirani.
Verjetni postavi:
Slovenija: Simeunovič, Galič, Knavs, Milanič, Čeh, Novak, Karič, Pavlin, Zahovič, Rudonja, Udovič.
Albanija: Strakosho, Xhumbo, Shulku, Vato, Lalo, Dura, Kola, Haxhi, Murati, Tare, Bogdani.

Mladi nogometaši Slovenije premagali Albanijo z 3:1
Domžale, 13. avgusta 1999 (MOREL)- V Domžalah je naša mlada reprezentanca do 21 let premagala Albanijo s 3:1. To je prva zmaga naših mladih upov v sedmih tekmah. Naši z igro niso navdušili, igrali so v »valovih«, toda to je bilo dovolj, da so premagali slabo albansko ekipo. To je bila prva zmaga naših mladih nogometašev v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in olimpijske igre Naš selektor Janez Zupančič je dejal, da je vseeno na kakšen način smo zmagali, samo da smo zmagali. Strelci za naše so bili Pekič 2 in Lavrič, za goste Arberi.

 

V Tivoliju tudi Cibona
Ljubljana, 17. avgusta 1999 (MOREL)- H koncu gre poletje, nadaljuje pa se Mercatorjevo košarkarsko poletje. Po turnirju v Novi Gorici domžalski Ten Ten prireja že osmič košarkarski turnir imenovan »turnir Zavarovalnice Triglav za veliko nagrado Domžal«. Vse tekme bodo prvič odigrane v ljubljanski dvorani Tivoli, na turnirju, ki bo trajal od 20. do 22. avgusta, bodo nastopili Union Olimpija, Cibona, Panathinaikos (Grčija) in Tofaš (Turčija). Žal je dvorana Komunalnega centra Domžale za tako veliko prireditev premajhna, pa bo tako ves turnir v Ljubljani. Moštva bodo igrala vsako z vsakim, v prvi tekmi pa se bodo v petek, 20. avgusta, (17.15) pomerili igralci Union Olimpije in Panathinaikosa.

Trener Union Olimpije Zmago Sagadin je vesel teh turnirjev v Sloveniji, ker jim na najenostavnejši in najcenejši način omogočajo priprave in dobre sparing partnerje. Trenutno stanje v ekipi je ocenil kot dobro, saj mladi in novi igralci veliko obetajo, na vsaki tekmi izstopa novi igralec in igrajo tako kot se od njih pričakuje. Predvsem pa hitreje. »Marko Milič zelo dobro trenira, igra pa slabo,« je rekel Zmago Sagadin. Na turnirju v Novi Gorici se bo Union Olimpiji pridružil Emilio Kovačič, ki trenutno igra za hrvaško vojaško reprezentance v Zagrebu. Miladin Mutavdžić je »odpisan« igralec, lažje poškodovani Slavko Kotnik pa že trenira.

17. avgusta

Blaževič: Več kot šport
Zagreb, 16. avgusta 1999 (MOREL)- Selektor hrvaške nogometne reprezentance Miroslav Blaževič je v intervjuju za zagrebški Jutarnji list povedal, da je prihajajoča kvalifikacijska tekma za evropsko prvenstvo med njegovo ekipo in jugoslovansko reprezentanco več kot šport. Kolikor bolj se trudimo, da bi šlo samo za tekmo, ostaja resnica, da bo šlo za več kot le to, je povedal Blaževič. Tekma je posebej pomembna in ji nihče ne more oporekati njene politične konotacije, je menil hrvaški selektor. Blaževič se ne spominja, kdaj je bil nazadnje pod takim pritiskom. Kamorkoli grem, vsi me sprašujejo: Čiro, ali bomo zmagali? Blaževič priznava, da to ne bo lahko. Nimajo slabega mesta. Brez dvoma bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, njihova ekipa bo fanatično motivirana. Če jih premagamo, bom zmago posvetil hrvaškemu narodu, ker vem, da bo s srcem in dušo z nami.

14. avgusta

Nova ponudba Športne loterije Slovenije je Prva stava

Ljubljana- Nova ponudba Športne loterije Slovenije je Prva stava, ki se bo pričela v torek, 24. avgusta. Od takrat bo mogoče tudi pri nas staviti na športne rezultate in takoj po izidu športnih srečanj vedeti, koliko si zadel. Vse bo odvisno do tega, koliko tolarjev boš stavil, kolikšna bo vrednost izbranega športnega dogodka in od pravilno ugotovljenih izidov ali tipov vsaj treh dogodkov.
Osnova bo stavna lista, ki bo objavljana ob torkih v Slovenskih novicah, pa tudi na internetu in na stavnih mestih po Sloveniji. Na stavni listek boste morali vpisati številko dogodka, tip in znesek vplačila. Stavni listek boste izročili ali pa vse navedene podatke povedali osebi, ki sprejema podatke. Po vplačilu boste sprejeli listek o podatkih o stavi, vplačilu in vrednosti dobitka. Minimalno vplačilo je 200 tolarjev, najvišja vrednost izplačila na začetku bo deset milijonov tolarjev.

Vietnamska policija grozi nogometnim navijačem

Hanoi, 13. avgusta 1999 (MOREL)- Vietnamska policija je ostro zagrozila nogometnim navojačev v Hanoju, posebno motociklističnim skupinam, da v prihodnje ne bi povzročali neredov na mestnih ulicah po tekmah. V preteklem tednu je najmanj osem ljudi umrlo, več sto pa je bilo poškodovanih ob slavjih zaradi zmage Vietnama na nogometnem turnirju v Bruneju, ko so skupine motoristov vletele v skupino navijačev.

13. avgusta

Slabo za SCT Olimpijo

Nogometašem SCT Olimpije v četrtek zvečer ni uspelo premagati litvansko Karedo v prvem krogu predkvalifikacij pokala UEFA. Igrali so le 1:1, čeprav so imeli vrsto priložnost za dosego gola in zmago. Litvanci so povprečna ekipa, toda z borbenostjo so nadoknadali neznanje. V Novi Gorici je HIT Gorica v istem pokalu z 2:0 premagala Inter Cardif iz Walesa.

11. avgusta

Olimpique - Maribor 0-1
Lyon, 10. avgusta 1999 - Z zmago nad francoskim Olyimpiqeom so Mariborčani priredili prvovrstno presenečenje in si na široko odprli vrata v ligo prvakov. Olimpique je večji del tekme imel premoč na igrišču, ki pa je ni znal izkoristiti. Nogometaši Maribor Teatanica so delovali kot zrelo moštvo, ki ve kako doseči ugoden izid. Potrpežljivo so čakali na svojo priložnost in iz enega od protinapadov preko Filipoviča, ki je sredi drugega polčasa zemanjal Šimundžo, dosegli gol v 89. minuti tekme. Francozi niso imeli več moči in časa, da bi preobrnili rezultat.
Junak tekme je vratar Simeunovič, ki je spravljal v obup napadalce Olimpique-a in 30.000 njihovih navijačev.

10. avgusta

Schumacher bo moral na še eno operacijo
Maranelo, 9. avgusta 1999 (MOREL)- Zvezda formule ena Michael Schumacher, ki si je v Silverstonu med tekmo polomil desno nogo, bo moral na še eno operacijo, vendar so zdravniki ocenili, da bo kljub temu lahko nastopil na dirki v Monzi, ki bo 12. septembra. Dvakratni svetovni prvak upa, da bo v kratkem opravil prvo testno vožnjo za krmilom svojega ferrarija na pisti v Fioranu.

 

Nebiolo obžaluje zaradi Christieja, vendar je nepopustljiv
Monaco, 9. avgusta 1999 (MOREL)- Predsednik mednarodne atletske federacije Primo Nebiolo je izrazil obžalovanje zaradi pozitivnega testa dopinga britanske šprinterske zvezde Linforda Christieja, vendar je sporočil, da bo bivši olimpijski prvak na 100 metrov moral plačati za svoje napake. Vse, ki jemljejo poživila moramo obravnavati enako, ostajamo nepopustljivi, je poudaril Nebiolo v izjavi za francoski časopis L'Ekipe.

Namizni tenis: Kitajci prevladali
Aidenhoven, 9. avgusta 1999 (MOREL)- Svetovno prvenstvo v namiznem tenisu, ki se je včeraj končalo v Aidenhovnu, je potekalo v znamenju že monotone prevlade kitajskih tekmovalcev, ki so osvojili zlate in srebrne medalje v vseh konkurencah. V moški konkurenci je zmagal Li Guoliang, v ženski pa Vang Nan, oba Kitajska. Kitajski tekmovalci so zmagali tudi v vseh parih.

9. avgusta

Kolesarji na evropskme prvenstvu
Naša kolesarska reprezentanca do 23 let bo od 12. do 15. avgusta v Lizboni na Portugalskem tekmovala na evropskem prvenstvu. V ekipi bo devet kolesarjev: Martin Derganc, Tadej Valjavec, Matej Stare, Miran Kelner, Matej Gnezda, Matevž Visočnik, Uroš Šilar, Marko Žepič in Matija Kotnik. V dirki na kronometer bodo nastopili le trije Kelner, Stare in Kotnik. Na cestni vožnji bodo morali naši dirkači prevoziti 11 krogov oz. 166 kilometrov. Na kronometer se bo vozilo dva kroga. Proga ni ekstremno težka, marsikaj pa bo odvisno od dnevne forme. Selektor Gorazd Penko je pred odhodom optimističen in upa, da bi se vsaj eden od kolesarjev lahko uvrstil med prvih deset. Za to imata največ možnosti Valjavec in Derganc. V tekmi na kronometer pa bi bil uspeh uvrstitev do 20. mesta.

Cecotto navdušil Ljubljančane
Na vzhodni, za promet še ne odprti ljubljanski obvoznici, so bile v soboto in nedeljo cestno-hitrostne dirke za državno prvenstvo in veliko nagrado Ljubljane, ki so navdušile številne gledalce. Prvi dan jih je bilo okoli 5000 tisoč, v nedeljo pa več kot 10 000.
Na glavni nedeljski dirki za veliko nagrado Ljubljane je na 2850 metrov dolgi progi zmagal glavni favorit dirke Venuzuelčan Johnny Cecotto, nekdanji svetovni motoristični prvak. Dirke se je udeležil - seveda kot gledalec - tudi podpredsednik vlade Marjan Podobnika, ki je dejal: "Upam, da bo naslednja dirka na urejenem dirkališču. Slovenija si to zasluži. Imeli bomo prostor za dirke, tudi zato, da bi bile naše ceste bolj razbremenjene." Razburljiv je bil domač dvoboj za drugo mesto, ko je v zadnjem kroga 15. minutne dirke Slavko Dekleva na ovinku za 180 stopinj izkoristil nepazljivost Mišela Zupančiča in ga po notranji strani izrinil s proge v ograjo.

7. avgusta

Druge svetovne vojaške športne igre v Zagrebu
Zagreb, 6. avgusta 1999 (MOREL)- Druge svetovne vojaške športne igre bodo v Zagrebu od 8. do 17. avgusta, kjer se bo zbralo 6000 vojakov iz 71 držav. Med njimi bo tudi 71-članska slovenska ekipa, v kateri je kar nekaj naših zelo znanih športnikov. Na igrah bo tekmovalo 52 naših športnikov v 11-ih disciplinah. V CISM, svetovno športno vojaško združenje, je vključenih 120 držav, od leta 1992 je član CISM tudi Slovenija. Prve športne vojaške igre so bile pred štirimi leti v Rimu v Italiji, naslednje bodo čez štiri leta v ZDA. Glavne discipline za Slovenijo bodo plavanje, judo, streljanje in padalstvo. Vodja naše misije je polkovnik Pavel Vindišar, koordinator vseh reprezentanc pa Janko Požežnik, ki je dejal, da pričakujemo pet uvrstitev v finale, od tega pa morebiti tudi kakšno medaljo.
V plavanju bo Slovenijo zastopala ekipa v postavi: Metka Sparavec, Nataša in Alenka Kejžar, Mateja Šimic in Jure Bučar. Tu bo morali "zaslužiti" medaljo! Med šestimi padalci bo nastopila tudi Irena Avbelj, ki je kandidatka za najžlahtnejšo medaljo. Strelec Rajmond Debevec se za to tekmovanje pripravlja posebej, saj bo tekmoval s težkokalibrskim orožjem. V atletski reprezentanci je kar nekaj močnih imen: Helena Javornik, Igor Primc in Anja Valant. V judu bomo morda najmočnejši, saj bomo imeli osem predstavnikov. Raša Sraka nas lahko osreči. Naši bodo tekmovali še v kolesarstvu, triatlonu, vojaškem peterobuju, orientacijskem teku in reševanju iz vode. V demonstracijskih športih kajaku in veslanju bomo imeli tri predstavnike; veslal bo tudi Iztok Čop. Vojaški peterobj je posebna disciplina, pri kateri so v naši vojski šele na začetku, jasno pa je, da je prirejena po Natovih standardih.

Nekdo mora med prvih deset
Ljubljana, 6. avgusta 1999 (MOREL)- Naša kolesarska reprezentanca do 23 let bo od 12. do 15. avgusta v Lizboni na Portugalskem tekmovala na evropskem prvenstvu. V ekipi bo devet kolesarjev: Martin Derganc, Tadej Valjavec, Matej Stare, Miran Kelner, Matej Gnezda, Matevž Visočnik, Uroš Šilar, Marko Žepič in Matija Kotnik. V dirki na kronometer bodo nastopili le trije Kelner, Stare in Kotnik. Na cestni vožnji bodo morali naši dirkači prevoziti 11 krogov oz. 166 kilometrov. Na kronometer se bo vozilo dva kroga. Proga ni ekstremno težka, marsikaj pa bo odvisno od dnevne forme. Selektor Gorazd Penko je pred odhodom optimističen in upa, da bi se vsaj eden od kolesarjev lahko uvrstil med prvih deset. Za to imata največ možnosti Valjavec in Derganc. V tekmi na kronometer pa bi bil uspeh uvrstitev do 20. mesta.

Širša reprezentanca
Ljubljana, 6. avgusta 1999 (MOREL)- Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je za kvalifikacijsko tekmo za nastop na evropskem prvenstvu 2000 proti Albaniji, ki bo v sredo 18. avgusta ob 20.00 na Centralnem stadionu za Bežigradom, izbral kandidate. Na njegovem spisku so: Čeh, Milanič, Milinovič, Udovič, Knavs, Rudonja, Dabanovič, S. Gajser, Osterc, Zahovič, Bulajič, Pavlin, Istenič, Novak, Ačimovič, Pavlovič, Šiljak, Galič, Karič, Simeunovič in Mitrakvkovič. Tekmo proti Albaniji bo sodila portugalska ekipa, glavni bo Joaquim Paulo Paraty da Silva.

6. avgusta

NBA: Orlando zamenjal Andersona za Abdula Vahada
Orlando, 5. avgusta 1999 (MOREL)- Članica NBA Orlando Magic se je odločila pred novo sezono zamenjati Nicka Andersona, ki odhaja v Sacramento Kingse za Tarika Abdula Vahada. Anderson, ki je rekorder v zgodovini kluba po številu odigranih iger (692) in doseženih košev (10.650) je deset let igral za Orlando, vendar se bo prihodnjo sezono le pridružil Jugoslovanoma Vladu Divcu in Predragu Stojakoviču pri Kingsih.

Suspendiral Dennis Mitchell
Monte Carlo, 5. avgusta 1999 (MOREL)- Ameriška šprinterska superzvezda Dennis Mitchell je bila včeraj suspendirana za dve leti, ker je arbitražna komisija mednarodne atletske federacije ugotovila, da je uporabljal poživila. Komisija je sporočila, da je prejemnik bronaste medalje na olimpijadi leta 1992 povratno suspendiran, tako da prepoved velja od 1. aprila 1998, ko je bil pozitiven na doping testu, do 31. marca 2000.

5. avgusta

Maribor Teatanic se je uvrstili v tretji krog kvalifikacij
Nogometaši Maribor Teatanica so se uvrstili v tretji krog kvalifikacij za evropsko nogometno ligo. Sinoči so v Liegu izgubili z Genkom 3:0, toda ker so v prvi tekmi v Mariobru zmagali s 5:1, so se s skupnim rezultatom 5:4 uvrstili naprej. Že v sredo, 12. avgusta bodo v tretjem krogu igrali proti Olyimpiqeu v Lyonu, povratna tekma pa bo čez 14 dni v Mariboru. V primeru uspeha bodo Mariborčani igrali v ligi prvakov, v primeru neuspeha pa bodo nadalejvali tekmovanje v pokalu UEFA.

Maribor se je kljub porazu uvrstil v tretji krog predtekmovanja lige prvakov
Liege: Genk (Belgija) 3 - Maribor Teatanic (Slovenija) 0
goli: Thordur Gudjonsson 45, 58, Ferenc Horvath 62
gledalcev:
8,000
Red Rdeči kartoni: Amir Karič (Maribor) 67, Domenico Oliveiri (Genk) 90
Maribor se je s skupnim rezultatom 5-4 uvrstil v tretji krog predtekmovanja, kjer mu bo nasprotnik francoska ekipa Olympique iz Lyona.

 

Tudi Henry v Arsenalu
Torino, 4. avgusta 1999 (MOREL)- V pripravah na novo sezono se je londonski Arsenal po odhodu Anjelke in prihodu Šukerja odločil v svoje vrste pripeljati tudi Francoza Tiera Henryja iz Juventusa. Juventusova uprava je potrdila, da odhaja Henry v Arsenal, vendar novinarjem niso želeli povedati za razloge, zakaj se bo torinski klub odrekel uslugam francoskega nogometaša.

Podpredsednik Spartaka zavrnil obtožbe Uniteda
Moskva, 4. avgusta 1999 (MOREL)- Podpredsednik moskovskega Spartaka Gregorij Ješulenko je zavrnil obtožbe menedžerja Manchester Uniteda Alexa Fergusona. Na taka sporočila Fergusona o meni in naših medsebojnih odnosih se ne bom odzval, je povedal Ješulenko.

4. avgusta

Mariborski nogometaši odpotovali v Liege
Maribor, 3. avgusta 1999 (MOREL)- V torek popoldne so z mariborskega letališča v Liege odpotovali nogometaši Maribora Teatanica, vodstvo kluba in navijači. Ob 15.30 so dopotovali v Liege in se nastanili v hotelu Holiday Inn. Zvečer so trenirali na mestnem stadionu, v sredo pa bodo ob 20.30 igrali proti Genku povratno tekmo drugega kroga kvalifikacij za evropsko nogometno ligo. Branili bodo rezultat 5:1, ki so ga dosegli v Mariboru. V primeru zmage, remija ali poraza z manj kot štirimi goli (ali štrimi kot 2:6, 3:7 itd) se bodo uvrstili v tretji krog kvalifikacij. Takrat bi njihov nasprotnik bil Olympique iz Lyona.

Najboljša letalka je padalka Irena Avbelj
Ljubljana, 3. avgusta 1999 (Morel)-Letalska zveza Slovenije je razglasila najboljše športnike v letu 1998. Priznanja, ki jih je podeljeval predsednik zveze Zmago Jelinčič, so dobili številni športniki, saj je v zvezi združeno precej različnih dejavnosti. Padalka Irena Avbelj (ALC Lesce) pa je bila izbrana za absolutno najboljšo športnico Letalske zveze Slovenije, saj je bila prva na državnem prvenstvu in v evropskem pokalu ter sedma na svetovnem prvenstvu v Vrsarju. Drugi je bil Tomaž Gajser (AK Mavrica Lendava), ki je bil najboljši v državi med tekmovalci z motornimi zmaji, tretji pa Jože Čuden (ARK Komarov), ki je zmagal v kategoriji raketnih modelarjev. Najboljša ekipa je bila Andromeda, ki so prvaki v skupinskih likovnih skokih. Najboljši med balonarji je bil Slavko Šorn (AK Ljubljana), med letalskimi modelarji Primož Rižner (LC Maribor), med raketnimi modelarji Jože Čuden (ARK Komarov), med motornimi zmajarji Tomaž Gajser (AK Mavrica Lendava), v skupini ultra lahkih letal Peter Omersa (AK Ljubljana), v motornem letenju Robert Verbančič (LC Maribor), jadralnem padalstvu Aleš Šuster (JPD Špica), zmajarstvu Franci Peternel (Let Škofja Loka), akrobatskem letenju Benjamin Ličer (OLC Portorož) in Igor Zrinski (AK Slovenj Gradec), jadralnem letenju Boštjan Pristavec in mladinec Boris Žorž (oba ACL Lesce), v padalstvu Senad Salkič in Irena Avbelj (oba ALC Lesce), med mlajšimi pa Milan Jurič in Petra Podgoršek (AK Ptuj).

3. avgusta

Davor Šuker v Arsenalu!


London, 3. avgusta 1999 (MOREL)- Londonski Arsenal je danes tudi uradno sporočil, da je podpisal pogodbo s hrvaškim nogometašem Davorjem Šukerjem za vsoto več kot pet in pol milijonov dolarjev. Šuker bo v vrste londonskega kluba prišel iz madriskega Reala, kjer je svoj čas po čudovitem začetku skupaj z Jugoslovanom Predragom Mijatovičem padel v nemilost pri novem trenerju Johnu Tosaku, zato je bil prisiljen zapustiti klub. Tosak je v zamenjavo iz londonskega Arsenala odpeljal francoskega napadalca, kontroverznega Nicolasa Anjelka za neverjetnih 35 milijonov dolarjev, kljub temu da je ta pred tedni potrdil dogovarjanje z rimsko Lacio.

2. avgusta

Bron za mariborsko Avstralko

Slovenska plavalka Metka Sparavec je na EP v Carigradu v disciplini 50 m hrbtno osvojila tretje mesto z novim državnim rekordom 29,25. Zmagala je Nemka Sandra Voelker z novim svetovnim rekordom 28,71. Očitno naši punci ustreza avstralsko podnebje, kjer trenira že lep čas.

 

F-SECURE
© 1998/1999 Kabi d.o.o.