MUSTO - sebago
Si21 - ŠPORT -> AVTOMOBILIZEM  

 Rejli Saturnos bo v Istri in Kopru!
Ljubljana, 30. marca 2000 (MOREL) - Kljub napovedi, da letošnjega rejlija Saturnos ne bo zaradi finančnih težav, le-ta bo in to od 11. do 13. maja v Istri in Kopru. Imenoval se bo 23. rejli Saturnos - Istra 2000. Organizirala ga bosta AMD Saturnos in AK Delta iz Zagreba. »Čeprav smo bili postavljeni ob zid in smo hoteli pri FIA rejli »zamrzniti«, pa smo na srečo z AK Delta našli skupen interes in rejli bo,« je dejal predsednik AMD Saturnos Mitja Ljubeljšek. Rejli, ki je bil pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) že odpovedan, je spet v koledarju za evropsko prvenstvo, pa tudi FIA ni zahtevala še enkratnega novega vplačila pristojnine, kar je običajno ob odpovedi in novi prijavi. V torek sta društvi že podpisali pogodbo, po kateri bo vsaka krila 50 odstotkov stroškov. Rejli bo stal okoli 200 tisoč mark, za slovenski del stroškov bo podjetje Saturnos, ki je v večinski lasti nemškega podjetja Halle, prispevalo 60 tisoč mark. Na tridnevni dirki pričakujejo 80 posadk iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Češke in še od kod. Proga bo dolga 596 kilometrov, od tega bo 246 hitrostnih kilometrov v 21 hitrostnih dirkah. Prvi dan se bo vozilo v Poreču in okolici, drugi dan na znanih cestah okrog Buzeta, tretji dan pa bo prolog v Kopru v Luki Koper. V Luki Koper tudi za to, ker so plačila cestnih odškodnin pri nas izjemno velika, v luki pa bo zastonj. Drugače je na Hrvaškem, kjer so stroški z organizacijo zaradi posluha države precej manjši kot pri nas. Ta zadnji dan se bo tekmovalo tudi za pokal Kopra, na katerem bodo lahko sodelovali tudi tisti, ki bi recimo prvi ali drugi dan izpadli iz dirke. V Kopru pričakujejo več kot 20 tisoč gledalcev. Hrvaški organizatorji pa ugotavljajo, da bodo v Poreču in okolici zaradi rejlija imeli več kot 1000 nočitev v izven sezonskem času, pa si hotelirsko združenje želi dolgoročno sodelovanje s rejlijem Saturnos. Pri nas pa nič.


Novo dirkalno moštvo Sava Seat Racing
Ljubljana, 29. marca 2000 (MOREL) - V Ljubljani se je predstavilo novoustanovljeno moštvo Sava Seat Racing, ki prihaja v naš avtomobilistični šport v pravem času, saj le-ta ni v zavidljivem položaju. Nov oz. prirejen dirkalnik seat ibizo bo vozil Izolan Andrej Jereb s sovoznikom Metodom Kurentom s Trbovelj. Tekmovala bosta na vseh relijih za državno prvenstvo in skoraj vseh gorskih prvenstvih. Cilj ekipe je na naslov državnega prvaka v rejlijih za državno prvenstvo skupine A. V sestavi tekmovalnega moštva sta dva tekmovalna avtomobila, ki sta vsak zase nekaj posebnega, tim pa šteje 12 ljudi. Prva posadka moštva Andrej Jereb - Metod Kurent bo s seatom ibizo kit carom (260 KS) nastopila na vseh rejlijih, kjer pričakujeta naslov prvaka, voznik sam v izbranih gorskih dirkah, med katerimi bo dirka na Lvčen, kjer se bodo Slovenci pojavili po desetih letih. Drugo ekipo bosta sestavljala - v skupini N - Miran Jerman in Boris Tonejc, ki bosta tekmovala s turbo-dieselskim motorjem z močjo 150 konjskih sil. Moštvo bo ta dirkalnik uporabilo tudi v promocijske namene, ko bodo z njim dirkali znani Slovenci. Proračun Sava Seat Racinga naj bi letos znašal okoli 40 milijonov tolarjev. Jereb je na novinarski konferenci v Ljubljani s predstavniki Save Tires in Seatom Porsche Slovenija podpisal enoletni sporazum o sodelovanju. Športni direktor Sava Seat Racinga in legenda slovenskega relija Brane Küzmič je dejal, da gre za zelo ambiciozno moštvo in da mu je v čast, da “lahko dela z njimi”.


Pet vozil za mlade dirkače

Ljubljana, 10. marca 2000 (MOREL)- V tekmovalnem letu 2000 se bo Petrol d.d. intenzivneje vključil v "Seicento Petrol Pokal". V njem bodo sodelovali kar s petimi avtomobili. To tekmovanje je bilo v prejšnji sezoni zelo odmevno in zaradi precejšnega zanimanja javnosti, so se pri Petrolu odločili za aktivno sodelovanje. Kupili so pet avtomobilov Seicento in jih bodo za eno leto odstopili mladim dirkačem. S tem Petrol Racing Team išče nadarjene voznike, ki bodo čez čas pomenili pravo "nevarnost" starim dirkaškim mačkom. Dve mesti sta rezervirani za lanskega zmagovalca Aleksa Humarja in odličnega voznika Aljošu Tuška. Ostale tri avtomobile pa bodo "razdelili" po izbirnih tekmovanjih.


Koledar dirk Seicento Petrol Pokal 2000

Ljubljana, 10. marca 2000 (MOREL)- Koledar dirk Seicento Petrol Pokal 2000 zajema devet dirk, od maja do septembra: Zeltweg, Nova Gorica, Višnja gora, Zagreb, Gorjanci, Ferrari (I. Bistrica), Ljubljana, Grobnik, Rally Petrol Velenje. Predelani Fiati Seicento so za 50 kilogramov lažji in za 6 centimetrov nižji. Notranjost vozila je popolnoma zvarjena, za varnost "skrbi" varnostna kletka, dodane so opore za levo nogo, za dirke ima posebej prirejen sedež, volan, sklopko, zavore in dirkalne varnostne pasove.


Poziv za izbor treh voznikov

Ljubljana, 10. marca 2000 (MOREL)- Pri Petrolu so prišli na zanimivo (komercialno) idejo, da bodo tri od petih svojih vozil, kupljenih za Seicento Pokal 2000, podelili med tri najboljše voznike prostovoljce, do katerih bodo prišli po izbornih tekmovanjih. Polfinalna izbora bosta dva: v Mariboru pred dvorano Tabor 29. marca in v Ljubljani 31. marca na kartodromu Barje. Finalni izbor, ko bo komisija določila tri zmagovalce bo 8. aprila na letališču v Portorožu. Za polfinalni tekmovanji se lahko prijavijo mladi od 18 do 24 let in na štandu Petrola na sejmu "Avto in vzdrževanje", ki bo prihodnji teden v Celju. Ob prijavi bodo morali pokazati račun, da so v zadnjem mesecu kupili vsaj štiri litre olja Proton. Deset najboljših po vožnjah in izpolnjevanju testov znanja se bo v Portorožu srečalo v dokončnem spopadu tudi s tistimi, ki že imajo tekmovalne licence.Sicer zapletena in komercialna procedura, vendar pri Petrolu pravijo, da jih vlada R Slovenije tako stiska, da za avtomobilski šport skoraj ne bodo imeli denarja. Ostajo pa prisotni v motokrosu.


Za Popoviča je slovenski jezik prepočasen

Ljubljana, 2. februarja 2000 (MOREL) - Sponzorsko pogodbo z Mobitelom je podaljšal naš odličen avtomobilist Boris Popovič. Predsednik uprave Mobitela Anton Majzelj je dejal, da oni iščejo najboljše, prav “takšen pa je Boris Popovič in upamo, da bo z našo pomočjo še izboljšal svoje že tako odlične rezultate”. O številkah zapisanih v pogodbi - kot je pri nas že navada - ni hotel govoriti. Cilji in ambicije Borisa Popoviča so visoke in so po rallyju v Monte Carlu še narasli, saj je tam s sposojenim Mitsubishijem zasedel odlično 6. mesto v skupini N in osvojil točko v svetovnem prvenstvu. Tudi zaradi pomoči Mobitela Popovič optimistično zre v nadaljevanje sezone in upa na dobre uvrstitve na finskem, katalonskem, korziškem in sanremskem rallyu. “Postavil sem si visoke cilje. Hočem biti med prvim tremi v svetovnem prvenstvu,” je dejal Boris Popovič. Sredi februarja bo Popovič na šolanju vožnje na Švedskem, kjer se bo učil vožnje na ledenem jezeru po snegu in ledu. Voznik je namreč spoznal, da se lahko še marsikaj nauči, saj se je v avtomobilski šport podal kot že možakar v letih leta 1996, zdaj pa je 37-letni avtomobilist spoznal, da je rally kraljica avto-moto športa. Njegov sovoznik bo tudi letos Italijan, ker je “slovenski jezik prepočasen”, on pa potrebuje hitre informacije od sovoznika. Boris Popovič bo vozil tudi vse dirke za prvenstvo Slovenije.

 

Dirkači odločno proti AMZS

Ljubljana, 21. decembra 1999 (MOREL)- Na tiskovni konferenci je svoje dosedanje in nadaljnje delovanje predstavil Odbor podpisnikov pisma o nameri ustanovitve zveze za avto šport Slovenije. Osnovna misel je bila, da ni več dileme o ustanovitvi zveze in izstopu iz Avto moto zveze Slovenije, temveč je na vrsti delovanje v formalno-pravni smeri. Tako bodo zvezo ustanavljali v skladu z zakonom o društvih, včlanili se bodo v Olimpijski komite Slovenije in Mednarodno avtomobilistično zvezo (FIA). Prepričani so, da se bodo z Avto moto zvezo Slovenije lahko (korektno) dogovorili o vseh dirkaških zadevah, arhivih in stvareh, ki jih bodo prevzeli v svoje roke, tudi za to, ker so jim kar nekajkrat svetovali, da naj gredo. Dagmar Šustar je prepričan, da bo zveza ustanovljena do konca februarja. Odbor podpisnikov pisma se je sestal na prvi seji 14. decembra in podpisniki pisma bodo imenovali svoje pooblaščence za pripravo ustanovitve zveze. K tej bodo lahko pristopili vsi, ne bo nobenega »preštevanja« ali tekmovanja, kdo je bil za ali proti. Prepričani so, da je že 85 odstotkov dirkačev podpisalo pismo o nameri in da bodo tudi ostali. Na nekatere pritiskajo posamezniki, ki so za ohranitev starega stanja, vendar se bo tudi to uredilo. Z Avto moto zvezo Slovenije se hočejo pogovarjati lepo in pričakujejo njihovo pomoč pri včlanitvi v FIA. Prav nič jih ne bo motilo, če se bo ta zavlekla do jeseni, kajti »če smo čakali toliko let, bomo še eno sezono«. Tudi izjave predsednika FIA Max Mosleya ob obisku v Ljubljani niso bile tako ostre proti ustanavljanju zveze kot so nekateri to ocenili in da od volitev, ki jih je omenjal predsednik Mosley, bežijo pri AMZS. Toda tekmovalna sezona 2000 ni izgubljena, saj so na AMZS že pripravili koledar tekmovanj in aktivnosti po običajnem redu, ki bi ga podpisniki upoštevali, če...Zdaj se v odboru pripravljajo na pisanje statuta, tekmovalnih pravilnikov in podobnih formalnih zadev.

 

Veliki Max Mosley v Ljubljani

Ljubljana - Predsednik Mednarodne avtomobilistična zveze (FIA) Max Mosley je bil na enodnevnem obisku v Sloveniji pri naši Avto moto zvezi. FIA ima 147 članic in pod njenim okriljem je vse avtomobilski šport od formule 1 do ralliyev. Toda Max Mosley je omenil, da je njihova prva skrb varnost udeležencev v prometu. V tekmovalnem športu pa je kot vsesplošen problem omenil finančne stroške tekmovanj, ki se dvigujejo po vsem svetu. Zato bodo v bodoče več storili pri organizaciji cenejših tekmovanj z enostavnejšimi vozili na tekmovališči. Omenil je, da Mednarodna avtomobilistična zveza ne bi podprla morebitno odcepitev slovenskih športnih dirkačev od Avto moto zveze Slovenije. Slednjim je priporočal, da na demokratičen način preko volitev izpeljejo načrte, za katere mislijo, da so boljši.

 

Mosley bi vozil rally, ne formulo 1

Ljubljana - Max Mosley, predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) je bil na kratkem obisku v Sloveniji. Odgovarjal je tudi na novinarska vprašanja; največ besed pa je seveda bilo o formul1.

Max Mosley je dejal, da se FIA ukvarja tudi s avtomobilističnimi storitvami, varnostjo v prometu, crash testi in drugimi avto športi. Letos le na eni dirki formule 1 in sicer v Silverstonu. Max Mosley je priznal, da so bili razni posredni pritiski na njihovo organizacijo po sporni dirki v formuli 1 v Maleziji, ko je bila diskvalificirana ekipa Ferrarija, toda na prizivno sodišče FIA ni mogel vplivati nihče, saj njeni člani takrat niso bili znani. "Nič ne ostaja enako. Tudi v formuli 1 ne. Rekel bi, da formula 1 prehaja iz podjetniške faze v menedžersko-upravljalsko fazo, kar bo formuli 1 dalo večjo solidnost, verjetno bo postala še boljša, toda na zunaj ne bo drugačna kot jo vidimo danes," je rekel Max Mosley. Dramatičnih sprememb seveda ne bo, toda hitrosti bodo morali biti v okvirih obvladljivosti. Res je, da so avtomobili in proge vedno boljše, toda tudi hitrost mora ostati v razumnih mejah. V komisiji formule 1 je 26 ljudi, od voznikov, konstruktorjev, proizvajalcev gum do FIA, v kateri je za odločitev potrebnih 18 glasov. "Lahko vam povem, da je to konzervativna komisija, toda tudi najdemokratičnejša," je dejal Max Mosley. Na obisk v Slovenije je prišel zaradi strokovnih in tudi vljudnostnih zadev; po eni strani je slišal za nekaj novih idej predvsem s področja varnosti, po drugi strani pa se je spomnil slovenske podpore preko Roka Freyerja, ki ga je podprl v "mali revoluciji", s katero je prišel na oblast v FIA.

 

Moštvo Hyundai World Rally Team bo z novim Accentom WRC nastopilo na 12 rallyjih

Moštvo Hyundai World Rally Team je potrdilo nastop na 12 od 14 rallyjev za Svetovno prvenstvo v naslednji sezoni. Prvi nastop novoga Accenta WRC bo na rallyju na Švedskem. Moštvo se ne bo udeležilo Rally Monte Carlo in Safari Rally.

David Whitehead, direktor moštva, pričakuje, da bo njegovo moštvo v drugi polovici sezone že osvajalo točke in stalo tudi na zmagovalnih stopničkah. Moštvena voznika Alister McRae in Kenneth Eriksson sta zadovoljna z zmogljivostmi avtomobila in nestrpno pričakujejo prihodnjo sezono.

 

 
 
AVTOMOBILIZEM
 

Sainz se vrača v Ford

London , 7.novembra 1999 (MOREL)- Nekdanji svetovni prvak v reliju Španec Carlo Sainz bo v naslednji sezoni vozil na Fordu, s katerim je podpisal dvoletno pogodbo. To je 37-letno voznik naredil za to, ker Toyota zapušča reli in se usmerja v formulo 1. Tako bo spet v ekipi, s katero je leta 1987 začel kariero. Sainz je z 22 zmagami drugi najboljši reli voznik vseh časov.


© 1994-1999 Si21 / Kabi d.o.o.