Si21 - ŠPORT -> BADMINTON
  NOVICE
WWW
  Brežice Open '99

Dušan Skerbiš dvojni zmagovalec

Brežice - Drugega turnirja za odprto prvenstvo Brežic v badmintonu se je udeležilo 16 fantov in 8 deklet iz 6 klubov (Smash - Novo mesto, Bit - Ljubljana, Tom - Mirna, Velenje, Domžale in Brežice). Največ uspeha so imeli igralci mirenskega Toma, ki so osvojili vsa tri prva mesta (fantje in dekleta posamezno ter mešani pari).

Končni vrstni red:

Fantje posamezno:

  1. Dušan Skerbiš (Tom)
  2. Tadej Šeme (Bit)
  3. Marko Kroflič (Bit)
Dekleta posamezno:
  1. Urška Silvester (Tom)
  2. Špela Silvester (Tom)
  3. Katja Kolenc (Tom)
Mešani pari:
  1. Katja Kolenc/Dušan Skerbiš (Tom)
  2. Simona Kirbiš/Marko Kroflič (Bit)
  3. Klemen Novak/Lena Šeter (Bit/Domžale)
R.A
 
  13. evropska serija EGP

Poharja prevzela vodstvo

Ljubljana, 28. oktobra 1999 - Na najnovejši evropskih lestvicah sta brat in sestra Pohar po velikem uspehu na 7. Yonex mednarodnem prvenstvu Slovenije prevzela vodstvo.
Pri posameznicah je Maja Pohar zbrala 180 točk. Na drugem in tretjem mestu sta Francozinja Sandra Dimbour ter Čehinja Marketa Koudelkova. Obe sta zbrali po 120 točk.
Med mešanimi dvojicami sta Poharja zbrala 200 točk. Na drugem mestu sta Nemca Schrempf in Tesche, ki sta zbrala 120 točk. 100 točk imata odlična Ukrajinca Strelcov in Golovkina na tretjem mestu.

Pri moških posametno je naš Andrej Pohar na četrtem mestu. Naš prvak je zbral 100 točk. Finalist MP Slovenije Kasper Oedum iz Danske je zbral 180 točk in je trenutno vodilni. Drugi je Avstrijec Jürgen Koch. Polfinalist našega EGP-ja ima 140 točk. Tretji je Bolgar Boris Kessov (120 točk).
Med moškimi in ženskimi dvojicami so v ospredju nemške in bolgarske dvojice.
Danes se v Budimpešti začne že 4. EGP turnir. Na Madžarsko je odpotovala desetčlanska ekipa. Upajmo, da bodo še enkrat uspešno zastopali slovenski badminton.

M.A.

 
 

7. mednarodno prvenstvo Slovenije v badmintonu

Maja Pohar in dvojica Pohar/Pohar mednarodna prvaka Slovenije

Ljubljana, 24. oktobra 1999 - Maja Pohar med posameznicami ter brat in sestra Pohar pri mešanih dvojicah sta osvojila prvi mesti na zelo močnem MP Slovenije, ki je od 21. do 24. oktobra potekalo v športni dvorani Krim na Galjevici. Najboljša slovenska igralca Maja in Andrej Pohar sta z odličnimi igrami navdušila zelo obiskano badmintonsko tekmovanje. Vrhovni sodnik gospod Mojmir Hnilica (Češka) ter tuji trenerji so bili zelo zadovoljni z pogoji in samo organizacijo turnirja. Badmintonska zveza Slovenije in BK Olimpija sta ob pomoči glavnega sponzorja Action Pacific, ki je uradni dobavitelj športne opreme Yonex odlično pripravila letošnje mednarodno prvenstvo. Zadnjih pet let je MP Slovenije gostovalo na Kodeljevem. Letos so se organizatorji odločili za športno dvorano Krim. Čeprav so na začetku bili pomisleki glede same velikosti dvorane se je na koncu izkazalo, da je "lepotica" na Galjevici idealna za organizacijo badmintonskih turnirjev. Dvorana ima primerno višino ter dobre reflektorje. Po besedah večine slovenskih igralcev je dvorana Krim najboljša v Sloveniji.

 
  7. mednarodno prvenstvo Slovenije v badmintonu

Maja in Andrej Pohar prva nosilca

Ljubljana, 21.10.1999 - Z današnjim kvalifikacijskimi tekmami se je v športni dvorani Krim na Galjevici začelo že 7. mednarodno prvenstvo Slovenije.Glavni sponzor letošnjega tekmovanja je slovenski zastopnik japonske firme Yonex - Action Pacific.
Na doslej najmočnejšem tekmovanju na naših tleh bo nastopilo več kot 120 igralcev in igralk iz 21 držav.
Mednarodna badmintonska zveza IBF je MP Slovenije uvrstila med kvalifikacijske turnirje za nastop na OI Sydney 2000.
Prva nosilca med posamezniki sta Valežan Richard Vaughan in naša Maja Pohar. Andrej Pohar, najboljši slovenski igralec in prvak MP Slovenije 98 bo težko ponovil lanskoletni uspeh. V morebitnem četrtfinalu ga čaka prvi nosilec prvenstva.Za naslov najboljšega se bodo potegovali še Avstrijec Koch, Odum iz Danske, Francoza Gallet in Massias ter stara znanca Bolgar Kessov in Pedro Vanneste iz Belgije.
Favoritinje med ženskami so ob Maji Pohar še Francozinja Dimbour, Poljakinja Szleszynska ter največja uganka med igralkami Indijka Choudhary.
Brat in sestra Pohar sta prva nosilca pri mešanih dvojicah. Največji nasprotniki našega dvojca bodo poljske in francoske mešane dvojice.
Po odpovedi lanskoletne prvouvrščene ženske dvojice Gallup/Muggeridge se bodo za prvo mesto borile dvojice iz Avstrije, Poljske in Francije.
Med moškimi dvojicami sta glavna favorita Francoza Dubrulle in Laigle ter poljska kombinacija Wacha in Zoladek.

M.A.

 
  1. republiški turnir do 11 let

Ana Kovač prva zmagovalka

Lendava, 20.10,1999 - Konec tedna so na prvem turnirju sezone 1999/2000 nastopili najmlajši slovenski in hrvaški igralci in igralke badmintona. V športni dvorani lendavske DOŠ je nastopilo 13 dečkov in 9 deklic iz sedmih klubov. BK Mladost se je še enkrat predstavil kot dober organizator.
Pri deklicah se je Ljubljančanka Ana Kovač iz Olimpije sprehodila do prvega mesta. Na turnirju je oddala le sedem točk. Drugo in tretje mesto sta osvojili še dve Ljubljančanki Mojca Ogrin iz Bita in Tjaša Delak iz Ježice. Devetletni domačinki Nika Koncut in Iva Lukač sta osvojili peto oz. šesto mesto.
Pri dečkih sta prvi dve mesti pripadla zagrebški Stelli. Filip Torić in Nikola Ptiček sta se z lahkoto uvrstila v finale. V boju za 1. mesto je zasluženo zmagal višji in hitrejši Torić. Najboljši slovenski predstavnik Nejc Plešec iz Medvod je kljub dobri igri končal na tretjem mestu.

Izidi

Deklice:
četrtfinale: Kovač-Mihetec 11:0,11:0, Ogrin-Lekčević 11:0,11:0, Koncut-Lukač 11:9,11:5, Delak-Nemeth 11:1,11:2, polfinale: Kovač-Ogrin 11:2,11:4, Delak-Koncut 11:2,11:5, za 1. mesto: Kovač-Delak 11:1,11:0, za 2. mesto: Ogrin-Delak 11:5,11:4, za 3. mesto: Ogrin-Koncut 11:0,11:2, za 5. mesto: Lukač-Tomić 11:7,11:0, za 7. mesto: Mihetec-Nemeth 11:0,11:0.

Dečki:
četrtfinale: Torić-Morić 15:1,15:2, Ježić-D.Žalik 15:6,15:4, Ptiček-Plešec 15:4,15:0, M.Žalik-Bernard 15:13,5:15,15:3, polfinale: Torić-Ježić 15:3,15:3, Ptiček-M.Žalik 15:2,15:0, za 1. mesto: Torić-Ptiček 15:2,15:9, za 3. mesto: Plešec-Morić 15:0,15:3, za 5. mesto: Ježić-M.Žalik 15:5,15:4, za 7. mesto: Mihetec-Bernard 15:7,14:15,15:11.

Vrsti red

Deklice:
1. A.Kovač (Olimpija), 2. M.Ogrin (Bit), 3. T.Delak (Ježica), 4. N.Koncut, 5. I.Lukač (obe Mladost), 6. M.Tomić (Brežice), 7. T.Mihetec (Stella), 8. T.Nemeth (Mladost) in 9. M.Lekčević (Stella).

Dečki:
1. F.Torić, 2. N.Ptiček (oba Stella), 3. N.Plešec (Medvode), 4. R.Morić, 5. P.Ježić (oba Brežice), 6. M.Žalik (Mladost), 7. D.Mihetec (Stella), 8. B.Bernard (Mladost), 9. do 12. N.Alič, N.Bitenc (oba Medvode), T.Feher in D.Žalik (oba Mladost) in 13. L.Zdenjak (Stella).

Na trenutni jakostni lestvici BZS sta v vodstvu zmagovalca Lendave Ana Kovač (100 točk) in Filip Torić (92 točk). Naslednji turnir do 11 let bo 18. decembra 1999 v Zagorju ob Savi.

K.M.

 
  Ekipno evropsko prvenstvo do 17 let - Polonia Cup

Zlate medalje za slovenske kadete

Miha SepecSpala, 18. oktobra 1999 - Slovenski mladi igralci in igralke do 17 let so na ekipnem prvenstvu na Poljskem osvojili naslov prvaka druge evropske divizije in končno 10. mesto na Polonia Cup '99.
Po uvodnih zmagah nad Latvijo 7:0 ter Irsko 6:1 je naša reprezentanca v polfinalu premagala Slovaško s 5:2 ter v boju za prvo mesto še Italijo z enakim izidom.
Na EP so pod vodstvom trenerja Mileta Čuka nastopili Miha Šepec, Luka Petrič, Sergej Pouh, Maja Tvrdy ter sestri Urška in Špela Silvester.

Š.M.

 
 

EVROPSKO EKIPNO PRVENSTVO DO 17 LET

Dve zmagi Slovenije - Latvija 7:0 in Irska 6:1

Spala, 14. oktobra 1999 - Slovenska kadetska reprezentanca je na tekmovanju Polonia Cup - evropskem ekipnem prvenstvu do 17 let, ki poteka v poljski Spali po dveh zmagah že dosegla zastavljeni cilj - uvrstitev na prva tri mesta B skupine, kar pomeni uvrstitev v A skupino.

Naša ekipa, ki nastopa v postavi Miha Šepec, Sergej Pouh, Luka Petrič, Maja Tvrdy, Urška in Špela Silvester je v kvalifikacijski grupi G včeraj premagala ekipo Latvije z izidom 7:0 in danes še ekipo Irske z izidom 6:1.

Naši so s tem že osvojil 1. mesto v svoji skupini in se bodo z zmagovalci preostalih dveh grup B skupine pomerili za 10. do 13. mesto.

Zaradi nenastopanja na zadnjem EP je Slovenija uvrščena v B skupino, čeprav je naša ekipa po kakovosti med najboljšimii v Evropi.

M.Š.

 

 
  EVROPSKO EKIPNO PRVENSTVO DO 17 LET

Slovenija - Latvija 7:0

Spala, 14. oktobra - Včeraj se je na Poljskem začelo drugo evropsko prvenstvo za ekipe do 17 let. V prvem srečanju skupine G je Slovenija premagala vrstnike iz Latvije z maksimalnim izidom 7:0. Vse dvoboje so naši kadeti dobili v dveh nizih. Za našo reprezentanco je nastopila najboljša zasedba v sestavi: Miha Šepec, Luka Petrič, Maja Tvrdy, Urška Silvester, moška dvojica Miha Šepec-Sergej Pouh, ženska dvojica Urška in Špela Silvester ter mešana dvojica Sergej Pouh in Maja Tvrdy.

Danes se bodo naši pomerili z reprezentanco Irske. Morebitna zmaga bi im zagotovila nastop v finalnem delu druge divizije.

Na drugem EP nastopa 24 ekip. Ekipe so razvrščene v dve kakovostne divizije. V vsaki diviziji je so štiri skupine po tri. Zaradi nenastopanja na zadnjem EP je Slovenija uvrščena v drugo kakovostno divizijo. Slovenija bi kot zmagovalka druge divizije osvojila največ 10. mesto. Naši kadeti si po kakovosti zaslužijo uvrstitev med prve tri ekipe prvenstva.

P.M.

 
  1 turnir A kategorije in turnir dvojic

V režiji brata in sestre Pohar

Lendava, 11.10.1999 - Prekmursko središče badmintona je dva dni v športni dvorani DOŠ gostilo 39 najboljših igralcev in igralk iz desetih slovenskih in hrvaških klubov.
Vsa prva mesta sta osvojila člana ljubljanske Olimpije, brat in sestra Pohar.
Andrej je med posamezniki v boju za prvo mesto premagal igralca in trenerja domače Mladosti Ukrajinca Denisa Pešehonova (15:7, 15:12 in mu se tako maščeval za zadnji septemberski poraz na Lendava International. Največje presenečenje je pripravil domačin Miha Horvat, ki je po zmagah nad Kristjanom Hajnškom in Rokom Trampužem osvojil 5. mesto.

Končni vrstni red pri moških: 1. A.Pohar (Olimpija), 2. D.Pešehonov (Mladost), 3. S.Lipušček (Ježica), 4. A.Murn (Tom), 5. M.Horvat (Mladost), 6. R.Trampuž (Ježica), 7. M.Šepec ml. (Olimpija), 8. D.Skerbiš (Tom), 9. M.Šrekl (Ježica), 10. M.Pohar, 11. S.Pouh (oba Olimpija), 12. K.Hajnšek (Tom), 13. M.Šepec st. (Olimpija), 14. D.Novak (Mladost), 15. V.Ciganović (Zagreb Maksimir), 16. G,Batis (Ježica), 17. L.Petrič, 18. J.Dobovšek (oba Argus), 19. B.Sekereš (Mladost) in 20. U.Skerbiš (Tom).

Maja Pohar je v finalu premagala najboljšo slovensko mladinko Majo Tvrdy (11:2,13:10), ki se je po operaciji in skoraj dvomesečni odsotnosti uspešno vrnila na igrišča.

Končni vrstni red pri ženskah: 1. M.Pohar, 2. M.Tvrdy, 3.Kersnik (vse Olimpija), 4. K.Dolšak (Ježica), 5. U.Silvester, 6. Š.Silvester (Tom), 7. S.Koncut (Mladost), 8. K.Kolenc (Tom), 9. N.Jakopič, 10. B.Stegenšek (obe Ježica), 11. M.Klemenčič (Tom), 12. M.Koritnik, 13. M.Gvardjančič (obe Ježica), 14. M.Fink (Bit), 15. M.Bukovec (Mladost), 16. T.Pouh (Nove Fužine), 17. L.Šeter (Domžale), 18. S.Kirbiš (Branik) in 19. T.Zavec (Argus).

Na turnirju dvojic so vse zmage pripadle članom našega najboljšega kluba Olimpije. Pri moških dvojicah sta zmagala Andrej Pohar in Miha Šepec st., pri ženskih dvojicah Maja Pohar in Maja Kersnik ter Andrej in Maja Pohar pri mešanih dvojicah.

Končni vrsti red na 1. turnirju dvojic

Moške dvojice:
1.A.Pohar/Šepec st., 2.Pešehonov/J.Novak, 3. Šepec ml./Murn, 4. Šrekl/Plestenjak, 5. M.Pohar/Pouh, 6. Trampuž/Lipušček, 7. Vernik/D.Novak, 8. Horvat/Petković in 9. Dobovšek/Petrič.

Ženske dvojice:
1. Pohar/Kersnik, 2. Stegenšek/Dolšak, 3. Tvrdy/U.Silvester, 4. Jakopič/Koritnik, 5. Fink/Šeter, 6. Koncut/Bukovec in 7. Kolenc/Klemenčič.

Mešane dvojice:
1. A.Pohar/Pohar, 2. M.Pohar/Kersnik, 3. Pešehonov/Bukovec, 4. Tvrdy/Šepec ml., 5. Vernik/Jakopič, 6. J.Novak/Koncut in 7. D.Skerbiš/Klemenčič.

Naslednji turnir A kategorije in turnir dvojic bo 18. in 19. decembra v Trebnjem na Dolenjskem.
Najboljše naše badmintonarje in badmintonarke čaka nastop na sedmem mednarodnem prvenstvu Slovenije od 21. do 24. oktobra v športni dvorani Krim na Galjevici.

S.B.

 
  Nejc Boljka dvakrat tretji

Nejc Boljka

Jastrebarsko, 11.10.1999 - Nejc Boljka, član ljubljanske Olimpije in trenutno najboljši slovenski igralec do petnajst let je uspešno nastopil na odprtem kadetskem prvenstvu Hrvaške. Med posamezniki in skupaj z Hrvatom Torićem med dvojicami je osvojil dve tretji mesti.
Nejc je v polfinalu izgubil s kasnejšim zmagovalcem Bendinom (15:6,15:6). V boju za tretje mesto je Boljka bil boljši od Borne Puškarića (15:5,15:2).
V finalu je sin ukrajinskega trenerja, ki trenira in igra za zagrebško Stello Aleksandr Bendin bil boljši od klubskega kolege Nevena Rihtarja (15:10,15:7).
Končni zmagovalec hrvaških odprtih prvenstev bo potoval na sedemdnevni tečaj IBF, ki bo julija meseca v Dubrovniku.

U.B.

 
  Yonex German Open 1999

Poharja izpadla

Duisburg, 08.10.1999 - Na izredno močnem mednarodnem prvenstvu Nemčije, ki od 6. do 10. oktobra poteka v duisburški Rhein-Ruhr dvorani sta oba naša predstavnika že izpadla. Majo Pohar je izločila danska predstavnica Cristina Sorensen. Po zelo izenačenem prvem nizu se je Maja poslovila od tekmovanja (9:11, 5:11).

Andrej je imel za nasprotnika Kay Bin Yeoha (Malezija). Azijec je zmagal v dveh nizih 15:11, 15:2. Brat in sestra Pohar sta nastopila tudi v mešanih dvojicah. Srečanje z ukrajinsko kompinacijo Strelcov-Golovkina sta izgubila prav tako v dveh nizih 15:12, 15:6.

M.A.

 
  28. mednarodno prvenstvo Češke

Maja Pohar odlična tretja

Maja PoharNyburk, 03.10.1999 - Drugega turnirja 13. evropske serije v badmintonu sta se uspešno udeležila olimpijska kandidata Maja in Andrej Pohar.
Maja je na koncu zasedla odlično tretje mesto. Do polfinala je premagala Slovakinjo Orlovsko, Nemko Hönscheid ter Francozinjo Vattier. V boju za vstop v finale jo je premagala najboljša nemška igralka Michalkowsky (11:2,11:9).
Med mešanimi dvojicami sta brat in sestra Pohar osvojila 5. do 8. mesto. V prvem krogu sta bila prosta, v drugem krogu sta Poharja premagala domači "miks" Jirasek/Matejkova (15:7,15:2), v četrtfinalu pa izgubila z neško kombinacijo Mohr/Hönscheid (9:15,12:15).
Andrej je osvojil 9. do 16. mesto. Po zmagi nad Poljakom Burzynskim (15:7,15:12) je v drugem krogu zanj bil usoden Nemec Decker (9:15,15:8,2:15).
Na svetovni jakostni lestvici sta Poharja med miksi na 39. mestu, Maja je med posameznicami štirideseta, Andrej pa na 90. mestu.
Naslednji turnir evropske serije bo od 21. do 24. oktobra v športni dvorani Krim na Galjevici.
Na 7. mednarodnem prvenstvu Slovenije bo nastopilo več kot 120 igralcev in igralk s treh celin in več kot dvajset držav.

P.D.

 
  16. mediteranski pokal

Maja Kersnik nepremagljiva, Slovenija druga

Bari, 04.10.1999 - Na že tradicionalnem tekmovanju v italijanskem Bariju je Slovenija osvojila odlično drugo mesto. Člani naša reprezentance Samo Lipušček, Miha Horvat, Gašper Plestenjak, Maja Kersnik, Simona Koncut in Brina Stegenšek so v finalni skupini premagali Italijo ter izgubili z Francijo. Oba srečanja sta se končala z enakim izidom 4:1. Francija je premagala Italijo.
Na koncu je prvo mesto osvojila Francija, druga je bila Slovenija in tretji domača reprezentanca. Za razliko od konkurentov, ki so nastopili v članski zasedbi je Slovenijo zastopala kombinirana mladinska ekipa.
Po besedah Andreja Medveščka, vodje naše reprezentance je največ pokazala odlična mladinka ljubljanske Olimpije Maja Kersnik. Pred ekipnim tekmovanjem so tekmovali posamezniki. V ženski konkurenci je Kersnikova premagala vse nasprotnice in več kot zasluženo osvojila veliki zmagovalni pokal. Simona Koncut in Brina Stegenšek se nista uvrstili v zaključne boje.
Pri moških je Lendavčan Miha Horvat končal na zelo dobrem drugem mestu, Ježičana Lipušček in Plestenjak sta zasedla peto oz. šesto mesto.

M.L.

 
  1. republiški turnir B kategorije

Prva veteran Sekereš in Klemenčič

Maribor, 03.10.1999 - Na prvem republiškem turnirju B kategorije so v športni dvorani mariborske univerze v organizaciji BK Argus tekmovali najboljši B kategorniki. Na štirih igriščih je nastopilo 26 igralcev in 17 igralk iz Slovenije in Hrvaške.
Pri moških je zmagal veteran Bojan Sekereš (Mladost). V boju za prvo mesto je premagal najboljšega hrvaškega mladinca Vedrana Ciganovića (Zagreb Maksimir). Dvakrat je bilo 15:11. Na tretje mesto se je uvrstil igralec Toma Uroš Skerbiš.
Pri ženskah je zmagala Tomovka Maja Klemenčič. V finalu je po treh nizih bila boljša od Ljubljančanke Nine Jakopič (Ježica). Izid finala 6:11,11:3,11:1. Veteranka Tatjana Pouh (Nove Fužine) je osvojila tretje mesto.).
Najboljših osem med igralcev in igralk bo nastopilo na 1. turnirju A kategorije, ki bo prihodnjo soboto in nedeljo v Lendavi.

T.R.

 
  1. republiški turnir do 15 let

Sestrski finale mlajši Silvester, pri fantih prvi Rihtar

Brežice, 03.10.1999 - V športni dvorani brežiške gimnazije so tekmovali najboljši igralci in igralke do 15 let. Nastopilo je po 20 fantov in deklet.
Pri fantih je zmagal Zagrebčan Rihtar. Drugo in tretje mesto sta osvojila Olimpijina igralca Nejc Boljka in enajstletni Mili Arapović, ki je v boju za tretje mesto presenetljivo premagal prvega nosilca in favorita turnirja Matjaža Žaliga iz lendavske Mladosti.
Pri dekletih je v sestrskem finalu zmagala eno leto mlajša Špela Silvester. To je po zmagah na Yonex Openu 99, Tom Junior International 99, 1. turnirju do 13 let in na kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu do 17 let, že peta turnirska Špelina zmaga v novi sezoni ter že druga zaporedna zmaga v dvobojih s sestro Urško. Tetja je bila Zagrebčanka Maja Šavor.
Na koncu sta na slovesni razglasitvi rezultatov Jure Rovan, slovenski rekorder v skoku s palico in plavalka Natalija Repec, nekdanja balkanska prvakinja v plavanju (1991) najboljšim podelila medalje in praktične nagrade.

M.A.

 

koledar BZS v sezoni 1999/2000

. Badmintonska zveza Slovenije
. .EBU
. .IBF

Yonex Slovenia

KLUBI
 


 
:)
FORUM

 

e-mail: badminton@si21.com

ARHIV
 

   

© 1994-1999 Si21 / Kabi d.o.o.