MUSTO - sebago
Si21 - ŠPORT - KOŠARKA
  NOVICE
LESTVICE-REZULTATI
  Brez Larrya Johnsona

New York - New York Knicksi imajo nove težave. Potem ko so že od starta lige brez prvega centra Patricka Ewinga in krila Marcusa Cambyja, se je zdaj poškodoval še Larry Johnson. 30- letni Johnson ima težave z živcem v križu, izpustil bo najmanj pet naslednjih tekem. Njegovo povprečje je: 11,8 točk, 7,9 skokov in 3,3 asistenci.

   
 
 KOŠARKA   DRŽAVNO PRVENSTVO (Ž)      
Lestvica:
#
Z
P
T
INGRAD CELJE
9
9
0
18
IMOS JEŽICA
9
7
2
16
SKB JEŽICA mlade
9
5
4
14
LEGRAND BTC SE.
9
4
5
13
ADD ILIRIJA
8
4
4
12
MARIBOR
8
3
5
11
ODEJA MARMOR
9
2
7
11
POMURJE SKINY
9
1
8
10
   
  Druga zmaga košarkarjev Slovenije

Skopje - Košarkarska reprezentanca Slovenije je tudi v drugi v kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu zmagala. V Skopju je premagala Makedonijo z 70:64. Najboljši strelec pri naših je bil Jurkovič, ki je dal 18 košev. V sredo bo Slovenija igrala tretjo tekmo v Radovljici proti Islandiji.

   
 
Vince Carter igralec tedna

New York - Košarkar Toronto Raptorsev Vince Carter je bil izbran za najboljšega košarkarja minulega tedna v NBA. Na štirih tekmah je povprečno dosegel 24,3 koša, imel je povperčno osem skokov in 3,8 asistenc. V minuli sezoni je bil Carter proglašen za najboljšega mladega igralca sezone. Toronto Raptersi so v Los Angelsu premagali Lakerse in Carter je bil najzaslužnejši za to zgodovinsko zmago.

   
  Košarkarji za vstop v Evropo

Ljubljana , 23.novembra 1999(MOREL)- Košarkarska reprezentanca Slovenijebo jutri, 24. novembra, ob 18.30, igrala prvo kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2001 v Turčiji proti Portugalski. Poleg te tekme v Slovenskih Konjicah bodo naši igrala še v soboto v Skopju proti Makedoniji in naslednjo sredo v Radovljici proti Islandiji.

   
 
Union Olimpija 71 (36)
Panathinaikos 86 (47)

Statistika - Slike
   
  Še nepremagani Grki v Tivoliju

Sani BečirovičLjubljana, 17. novembra 1999 (MOREL) - Košarkarji Union Olimpije bodo v četrtek ob 20.30 v Dvorani Tivoli igrali osmo tekmo v evropski košarkarski ligi proti vodilnemu moštvu atenskemu Panathinaikosu. To bo za Ljubljančane izredno težka tekma, saj je grški Panathinaikos odlična in najdražja ekipa, ki je do sedaj premagal vse nasprotnike. Verjetno je njihova želja, da s tako serijo nadaljujejo, saj Union Olimpija trenutno ni ekipa, ki bi jih lahko zaustavila. Vendar se Ljubljančani ne bodo predali in pripravljajo taktiko, ki bi ob slabši igri gostov lahko pomenila zmago. Union Olimpija ima v evropski ligi tri zmage. »Za zmago imamo malo možnosti,« je dejal kapetan Jure Zdovc. »Nekaj optimizma daje dejstvo, da igramo doma pred vročo publiko in da je čas, da tudi favorit kakšno tekmo izgubi. Panathinaikos ima vsa igralna mesta pokrita z najboljši igralci.«

Panathinaikos je še neporažen v najmočnejši skupini evropske lige, kar pove vse, je začel pogovor z novinanrji trener Union Olimpije Zmago Sagadin. Nadaljeval pa je: »Toda mi igramo celo bolje proti močnejšemu nasprotniku, zato se ne bomo predali.« Zmago Sagadin še ni zadovoljen z igro v obrambi, ki jih je tudi stala poraza proti Albi. Počasi se prilagajajo na igro brez Emilija Kovačiča in napredujejo v obrambi. Grki imajo odlične centre (Rebrača, Burke) zato se ne bodo spustili v boje pod obroči, temveč bodo s široko igro skušali priti do metov. Prit tem pa bodo pazili na zunanje igralcem, predvsem Bodirogo, da ne bo preveč sodeloval s svojim centri. »Torej bo potrebno garati v obrambi,« je rekel Zmago Sagadin. Poleg tega ima trener Želimir Obradovič še številne odlične igralce: Oded Katash, John Rogers , Antonios Fotsis, Michael Koch...

Trener Zmago Sagadin ni zadovoljen z igro je Šarunas Jasikevičius na zadnjih tekmah: »Upam, da bo počasi dozorel. To je mlad igralec, ki potrebuje dve ali tri leta igranja v evropski ligi. Trenutno je bližje mestu dve kot ena. Dela pridno in resno, res pa je, da je naredil nekaj usodnih napak v končnicah tekem.«

Očitno je, da so se v klubu odločili, da bodo hitro pripeljali nove igralca kot zamenjavo za Emilija Kovačiča. Kandidatov je veliko, ta teden pa naj si v klubu odločili koga (in za kakšen denar) bodo skušali angažirati. Igralca bi nato s pomočjo njegovega agenta pripeljali v Ljubljano na preizkus in zdravstvene preglede. »Prvega decembra bi okrepitev morala biti tu, tako da bo ves december čas za uigravanje, saj se januarja nadaljuje evropska liga,« je dejal Zmago Sagadin.

Tekma bosta sodila Nemec Efim Resser in Španec Juan Mitjana, komisar FIBA pa bo Čeh Milan Franke.

Panathinaikos: Fragiskos Alevertis (29, 207), George Kalaitzis (23, 195), Michael Koch (33, 192), John Rogers (36, 207), Antonios Fotsis (18, 205), Dejan Bodiroga (26, 202), Nikos Boduris (28, 196), Željko Rebrača (27, 211), Patrick Burke (26, 209), Oded Katash (25, 193), George Karagutis (23, 208). Trener Želimir Obradović.

   
 

Olimpija-Panathinaikos

 
Zabijanje Primoža Brezca

Ljubljana, 16.novembra 1999 (MOREL) - Košarkarje Union Olimpije bodo četrtek v 8. krogu evropske lige skupina B igrali izredno težko tekmo proti grškemu Panathinaikosu. Tekma bo ob 20.30., sodila bosta Nemec Efim Resser in Španec Juan Mitjana, komisar FIBA pa bo Čeh Milan Franke.

Panathinaikos: George Kalaitzis (23, 195), Michael Koch (33, 192), John Rogers (36, 207), Antonios Fotsis (18, 205), Dejan Bodiroga (26, 202), Nikos Boduris (28, 196), Željko Rebrača (27, 211), Patrick Burke (26, 209), Oded Katash (25, 193), George Karagutis (23, 208).

   
  Magic Johnson na parketu januarja

Stockholm, 14. novembra 1999 (MOREL) - Legendarni Magic Johnson se bo vrnil na Švedsko januarja, ko bo spet igral za svoj tim MagicM7, za košarkarsko ekipo mesta Boras, ki jo je kupil pred časom. Za to ekipo je Johnson eno tekmo že igral, ko so zmagali 84:60. Johnson se je iz košarke umaknil leta 1991, ko so pri njen odkrili okužbo HIV- pozitivno. Tekme naj bi igral med 14. in 21. januarjem. Lani se ekipa Boras ni uvrstila v play-off na Švedskem, saj je bila peta.

   
  Union Olimpija- Alba 78-83

Ljubljana, 11. novembra 1999 (MOREL) - Košarkarji Union Olimpije so v evropski ligi izgubili že tretje srečanje. Tokrat so jih premagali košarkarji iz Berlina, ki so bili skozi vso tekmo boljši nasprotnik. Bog Fortuna je Ljubljančanom v zadnji minuti in pol dal priložnost, da bi morda obrnili izid tekme v svojo korist, vendar pa tega darila niso izkoristili. Tudi tokrat so se izkazali kot slabi igralci, ki ne znajo tudi iz ugodnih položajev zadeti nasprotnikov koš. Trener Ljubljančanov Zmago Sagadin, se je na koncu povsem neupravičeno jezil na sodnika, saj svojega dela na terenu niso opravili njegovi igralci. Poraz je bil neizogiben.

 
 

Evropska košarkarska liga

Zmaji na zmago

Ljubljana,9. novembra 1999 (MOREL) -
Union Olimpija-Alba, Dvorana tivoli, četrtek ob 20.30. Tekmo bosta sodila Italijan Gianpaolo Cicoria in Poljak Marek Nowicki, komisar FIBA bo Jugoslovan Vladimir Smirnov.

Šteje samo zmaga, če hočejo košarkarji Union Olimpije biti v zgornji polovici lestvice. Alba je v vzponu forme in igra precej bolje kot je v prvem delu, ko so jih Ljubljančani premagali v Berlinu. Alba ima 2 zmagi in štiri poraze, ljubljanski izkupiček pa je 3:3. Trener Union Olimpije Zmago Sagadin je dejal, da se z Albo zadnja leta nenehno srečujejo, ali v prvem ali v drugem krogu, tako da sta nasprotnika medsebojno dobro znana. Trener Albe Svetislav Pešić pa ima Union Olimpijo tako ali tako »v malem prstu«. »Berlinčani igrajo trdo, agresivno košarko. To bo spopad, ki ga bo potrebno vzdržati,« je dejal trener Union Olimpije Zmago Sagadin. »Fizični pritisk v igri pod košem bo velik. Tu sta njihova visoka in močna Patrick Femerling in Geert Hammink, ki bosta lahko še dodatno izkoristili odsotnost Emilija Kovačiča.« Na drugi strani pa bodo domači košarkarji skušali izkoristiti svoje prednosti kot je hitrost in protinapadi ter doseči čim več »lahkih« košev. Zdravstveno stanje v ekipi je dobro, saj sta tudi Kotnik in Brezec pripravljena.

Kapetan ekipe Jure Zdovc je povedal, da se igralci zavedajo pomembnosti tekme in da jim je poškodba Emilija Kovačiča dodatna motivacija: »Vsak od nas mora dati deset odstotkov več od maksimuma.«

Alba Berlin: Henrik Roedl (30 let, 201 cm), Joerg Luetcke (24, 201), Frankie King (27, 185), Vladimir Bogojevič (23, 194), Geert Hammink (30, 210), Ademola Olkulaja (24, 203), Sven Schultze (21, 206), Stephan Baeck (34, 193), Wendell Alexis (35, 199), Patrick Femmerling (24, 215), trener Svetislav Pešić.

   
  Iverson v stari formi

New York , 9. oktobra 1999 (MOREL)- V tekmi severnoameriške košarkarske lige NBA je Philadelphia 76'ers premagala Supersonics iz Seattla s 117:98. Allen Iverson, najboljši lanski strelec prvesntva, je za domače dosegel 37 točk. To je bil prvi poraz Supersonicsov v novi sezoni. Vladimir Stepania, igralec Seattla, je igral šest minut (4 točke). Darrell Armstrong je s štirimi zadetimi prostimi meti v zadnjih 13 sekundah tekme zagotovil zmago svojim Čarovnikom iz Orlanda na gostovanju v Houstonu. Najboljši strelec gostov je bil Chris Gatling z 22, pri domačih pa Cuttino Mobley s 25 točkami. Pri Raketah je izstopal še Charles Barkley s 17 skoki in 18 točkami. To je deseti zaporedni poraz Raket v dvobojih s Čarovniki.

Nick Van Exel s 23 točkami in 20 podajami ter Raef LaFrentz s 24 točkami sta najzaslužnejša za zmago svojih Zlatih zrn iz Denverja v dvoboju s Sokoli iz Atlante. Novinec Ryan Bowen je za Denver prispeval 11 skokov, od tega kar osem v napadu. Za Sokole je Isiah Rider dosegel 28 točk. Lanski finalisti lige NBA moštvo New York Knicks so v domačem Madison Square Gardnu po podaljških premagali Jelene iz Milwaukeeja s 111:101, ki jim je to prvi poraz letos. Latrell Sprewell je s trojko 7,9 sekunde pred koncem zadnje četrtine izsilil podaljšek. Allan Houston je bil s 30 točkami prvi strelec tekme. Veteran Karl Malone je s 24 točkami najzaslužnejši za zmago svojih Glasbenikov iz Utaha nad Jadrnicami iz Los Angelesa. Jadrnice v zadnji četrtini skoraj sedem minut niso dosegle koša iz igre. Maurice Taylor je za

Jadrnice, ki so zgrešile kar 12 od 14 metov za tri točke, dosegel 21 točk.

   
  Ježičanke v Italijo

Ljubljana , 9. oktobra 1999 (MOREL)-Igralke IMOS Ježice bodo v četrtek, 11. novembra, v sedmem krogu evropske lige gostovale pri italijanskem Comu.

   
  Emilijo Kovačič po operaciji

Ljubljana, 7. novembra 1999 (MOREL) - Zdravnik Oskar Zupanc, ki je operiral košarkarja Unino Olimpije Emilija Kovačiča, je dejal da je operacija uspela in da taka poškodba spada med težje, bilo pa bi lahko še huje. Kovačič ima raztrgano pogačno vez, križne veti in meniskus pa niso poškodovani. Raztrgnina je na neprijetnem mestu, odtrgal se je tudi majhen košček pogačice, kar je pri takih poškodbah običajno. Emilijo Kovačič bo kmalu začel z razgibavanjem, ki b otrajalo 10 tednov, nato pa bo na vrsti rehabilitacija. Vse skupaj bo trajalo od štiri do pet mesecev.

   
  Ljubljanica je previsoka za Slovanovce
Union Olimpija - Slovan 74:37 (36:18)

Ljubljana, Dvorana Tivoli, gledalcev 300, sodnika Vučkovič (Ljubljana) in Valič (Kranj).
Union Olimpija: Bečirovič 9 (3-4), Golemac 6 (4-6), Milačič 9 (2-3), Duščak 9 (2-2), Zadravec 8 (2-3), Brezec 6 (2-2), Zdovc 7 (1-3), Kotnik 12 (8-8), Milič 8.
Slovan: Novak 12 (1-4), Lakovič 4 (1-2), Žakelj 2 (2-2), Šinkovec, Ugrekelidze 2, Djurkovič 7 (3-4), Kovač 2, Pavič 1 (1-2), Boisa 6 (4-7), Šuštaršič, Ckitašvili 1 (1-2).

Košarkarji Union Olimpije so z resno igro brez težav visoko premagali Slovana. Nadigrali so jih v vseh elementih igre, le pri »šutu« so bili oboji približno enaki. Trener Union Olimpije Zmago Sagadin je - zanimivo, končno - bil zadovoljen z igro svojih v obrambi, kot da bi hotel pozabiti na Madrid in dejal, da so igrali v obrambi tako dobro kot morda še nikoli. Za to pa so slabo metali - trojke 2-14 (Milalčič, Duščak), gostje pa 4-15 (Novak 3, Lakovič). Za trenerja gostov Tomo Mahoriča je to bila najslabša tekma Slovana v tej sezoni.

   
 
Evropska liga 6. kolo
A PAOK BC Crvena zvezda 82 - 53
Benetton Cholet Basket 73 - 57
CSKA FC Barcelona 76 - 72
B Real Madrid Teka Union Olimpija 76 - 74
ALBA Tofas SC 81 - 55
Panathinaikos BC BC Zalgiris 86 - 82
C Maccabi Elite Olympiakos BC 54 - 65
ASVEL Ülker SC 60 - 59
Varese Roosters Pivovarna Lasko 80 - 70
D Cibona Winnington Group 71 - 61
Efes Pilsen Caja San Fernando 73 - 57
EB PAU Orthez Budučnost 68 - 72
   
  Tesen poraz Olimpije v Madridu
A. Djordjevič
Madrid,4.11.1999- Na začetku prvega polčasa, do rezultata 8-8, se je Olimpija še nekako kosala z domačini, nato pa je popustila. Večji del tekme so domačini vodili z 10 in več točkami razlike. Proti koncu drugega polčasa pa je Olimpija s trojkami Miliča in Bečiroviča dohitela domačine in celo povedla. Zadnje pol minute so Olimpijini igralci pri rezultatu 74-74 celo imeli žogo, a je met Kotnika 6b sekund pred koncem bil prekratek. Real je izkoristil protinapad in v zadnji sekundi dosegel zmagoviti koš.
Na začetku drugega polčasa se je poškodoval Emilio Kovačič in po prvih zdravniških napovedih bo odsoten cca 4 mesece.

STATISTIKA
   
  Košarkarji Union Olimpije v Madridu

Olimpija : Real 73:63

Ljubljana, 2.novembra 1999 (MOREL) - Real Madrid-Union Olimpija, četrtek ob 20.30, sodnika Litvanec Romualdas Brazauskas in Nemec Efim Resser, komisar FIBA Belgijec Pierre Brijs. TV Slovenija. Košarkarji Union Olimpije pričenajo s povratnimi tekmami prvega dela evropske lige. Za nami polovica prvega dela tekmovanja. Pri Union Olimpiji so izredno zadovoljni z rezultati, saj so v dosedanjih petih tekmah trikrat zmagali in dvakrat izgubili, od tega so doma igrali le dvakrat. Premagali so doma Real in na gostovanjih Albo ter Žalgiris, izgubili pa v gosteh pri Panathinaikosu in s Tofašom v Tivoliju. V skupini B so trenutno na tretjem mestu. Trener Zmago Sagadin je rekel, da je Real stari znanec Union Olimpije, s katerim se v zadnjih letih redno srečujejo. Ekipa Reala je precej prenovljena, med glavnimi novinci je Aleksander Djordjević, ki se je sicer ekipi priključil pozno, toda zdaj prijaha v formo. Real je sicer slabo začel tekmovanje tako v evropski ligi kot v španskem prvenstvu, toda zdaj prihaja k sebi in zadnji rezultati dokazujejo, da bo na njih potrebno računati v končnem obračunu. Ljubljančani bodo v Madridu igrali sproščeno in brez pritiska, kar bi naj bil njihov glavni adut. "Vprašanje pa je, če to naši mladi igralci razumejo in bodo znali izkoristiti," je dejal trener Zmago Sagadin. "V Madridu nimamo kaj izgubiti, toda pogoj za uspeh je boljša obramba kot smo jo prikazali na zadnjih tekmah. Tako tudi treniramo. Za uspeh je nujno, da dobimo manj košev kot smo v Kaunasu in Atenah." Real Madrid ima odlično prvo peterko, v kateri so Djordjević, Francisco Angulo, Herreros, Struelens in Scott. Predvsem so to izraziti napadalci, ki veliko igrajo na protinapade. Ljubljanski trener nima veliko izbire za pokrivanje nasprotnikovih igralcev. Odličnega strelca Herrerosa bo skušal zaustaviti Milič, na Angula pa bo pazil Zdovc, ob tem pa ne smejo pozabiti na Scotta pod košem. Aleksander Djordjević je v formi in proti Ljubljančanom vedno igra izredno motivirano. "Nastrojeno," je ocenil trener Zmago Sagadin igro Djordjevića. Na njegovo "porcijo" košev in željo po maščevanju je potrebno računati, prodore pod koš pa čim bolj zmanjšati. V ljubljanski ekipi ni posebnih zdravstvenih težav. Paravanja in Modrič sta sicer izven ekipe, toda vsi ostali so pripravljeni. Primož Brezec, ki je dobil v Litvi še drugič udarec v oko, bo igral na lastno željo, čeprav so mu zdravniki svetovali počitek. Razmišljali so, da bi mu preskrbeli posebna očala, vendar so to idejo opustili, saj se na njih ne bi uspel tako hitro navaditi. Zvin gležnja Emilia Kovačiča pa ni bil tako hud, da ob vseh zdravstvenih ukrepih ne bi mogel igrati.

   
  Jure Zdovc: Brez pretepa

Ljubljana, 2. novembra 1999 (MOREL) - Kapetan Union Olimpije Jure Zdovc je pred tekmo Real Madrid-Union Olimpija povedal, da bo ključ uspeha obramba: "To je pokazala že prva tekma. Zaustaviti moramo njihove zunanje igralce in jim preprečiti, da naredijo serijo košev. Mislim, da smo v boljši formi kot na prvi tekmi proti Realu v Ljubljani. Če se ne bomo stepli, imamo šanse..." Real Madrid: Francisco Angulo (29 let, 193 cm), Eric Struelens (30, 208), Aleksander Djordjević (32, 188), Lucio Angulo (29, 200), Jose Luis Galilea (27, 183), Roberto Nunez (21, 190), Alberto Herreros (30, 200), Hansi Gnad (36, 207), Brent Scott (28, 205), Mikkel Larsen (27, 205), Iker Iturbe (23, 203), Areil Eslava (20, 201), Dario Quesada (23, 204), trener Sergio Scariolo.

   
  Maloney je dobil nogo

Houston - En dan pred začetkom košarkarske NB lige je ekipa Houston Raket odpustila standardnega branilca Matta Maloneya, čeprav ima pogodbo s klubom do leta 2006. Maloney, 27, je v minulem prvenstvu imel povprečje 1,4 koša na tekmo in tudi toliko asistenc v 15 tekmah, kolikor jih je igral. V pripravljalnem obdobju zadnjih mesec in pol dni je odigral 18 minut ne da bi dosegel koš. Januarja letos je podpisal pogodbo, toda zdaj so se odločili, da ga ne potrebujejo več, ker so iz Vancouvra pripeljali novinca Steva Francisa. Malonay je v Houston prišel leta 1966 kot pomoč branilcu Branta Pricea, ki pa si je zlomil roko, pa je Maloney prevzel njegovo vlogo in je v tej sezoni igral v vseh prvih postavah na vseh tekmah Houstona. Imel je povprečje 9.4 košev in 3,7 asistenc na tekmo, Houston pa je prišel do finala Zahodne konference.

   
  Brez širitve NBA lige

New York - Ameriška profesionalna košarkarska liga (NBA) se ne bo širili in vse ekipe bo igrali tam, kjer so doslej. Komisar lige David Stern je to izjavil po sestanku upravnega odbora lige. Nekaj mest v ZDA bi si želelo cirkus NBA v svojem mestu (Memphis, Nashville, Las Vegas itd.).

   
SKUPINA B # Z P T
1
Panathinaikos
8
8
0
16
2
Real Madrid
8
4
4
12
5
ALBA
8
4
4
12
2
Tofas SC
8
4
4
12
3
Union Olimpija
8
3
5
11
6
Žalgiris
8
1
7
9
6. NOVEMBRA 1999
Triglav
75
Pivovarna Laško
79

 
Savinjski Hopsi
84
ZM MARIBOR
62

 
Union Olimpija
74
Slovan
37

 
Loka Kava
69
Krka
78

 
Kraški zidar
74
Rogla Atras
90

 
Helios
89
Zagorje
73
. FOTOGRAFIJE
 
 
 
 
   


ARHIV
oktober 1999

   

© 1994-1999 Si21 / Kabi d.o.o.