MUSTO - sebago
Si21 - ŠPORT - NOGOMET
  NOVICE
ŠPORT-FORUM
 

Vročica stoletja: nogomet Škotska-Anglija

Glasgow - Računalniško-telefonski sistem za prodajo vstopnic za prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvo med Škotsko in Anglijo, je v petek popolnoma razpadel, saj je bilo samo v eni uri milijon klicev tistih, ki so si zaželeli vstopnico. Center za klice enostavno ni zmogel obdelati takšnega števila klicev in sistem je razpadel že po nekaj minutah. Zaradi tega je več tisoč prebivalcev Glasgowa in tamkajšnjih podjetij ostalo brez možnosti telefonskih povezav. Zmogljivost nogometnega stadiona Hempden park je 52.000 sedežev, v javno prodajo pa je bilo danih 15.000 kart in to izključno lastnikom plačilnih kartic. V nekaj minutah, ko je deloval sistem, so prodali samo štiri vstopnice, nato pa je center doživel blokado. Nogometna zveza Škotske je prek radia prosila navijače, da naj prenehajo klicati, vendar pa je tehnikom uspelo sistem ponovno vzpostaviti šele po treh urah.

   
 

NK Maribor Teatanic - Dimamo Kijev 1-2 (0-1)

Maribor,27. oktobra 1999 - Mariborčani so v Ligi prvakov doživeli že svoj četrti zaporedni poraz. Kljub najboljši igri v evropski ligi so morali priznati premoč gostov. Za domače je dal gol Balajič v 50. minuti, pri gostih pa se je med strelce vpisal Rebrov (37. in 84. minuti).

   
  NK Maribor odličen - NK Pohorje je tretji najslabši klub v Evropi

London,27. oktobra 1999 (MOREL) - Urad za statistiko nogometa v Londonu je objavil trenutno evropsko klubsko nogometno lestvico, ki je - vsaj za Mariborčane - precej drugačna od tiste, ki jo je objavila UEFA pred dnevi in je po njej Maribora Teatanic najslabše uvrščena ekipa med vsemi 32. klubi v evropski nogometni ligi, ne glede na število osvojenih točk. NK Maribor Teatanic je na 19. mestu in ima 76,75 točk. Zanimivo je, da je tretji najslabši klub v Evropi ( 471. mesto) Pohorje Feroterm iz Ruš; nič hudega, glavno je da so Pohorci že v Evropi. Na lestvici vodi Lazio (104,55 točk), druga je Barcelona (93,23), tretji PSV Eindhoven (92,57). Sledijo: Milan, Celtics, Rangers, Inter, Juventus, Olimpiakos, Roma, Hamburg, Borussija (D), Ajax, Zaragoza, Bayer (L), Anderlecht, Dinamo (K), Spartak (Moskva), Maribor Teatanic, Monaco.


Wright morda v Celticsu

London, 27. oktobra 1999 (MOREL) - Nekdanji angleški reprezentant in nekdanji član Arsenala Ian Wright bo morda prestopil k Celticsu, potem ko je njegov sedanji klub West Ham dovolil, da mu Celtics odkupi pogodbo. Wright je bil posojen Nottinghamu Forrestu, vendar mu je pogodba potekla. Pri Celticsu si je namreč Šved Henrik Larson zlomil nogo, pa iščejo novega igralca. Wright, ki ima 36 let, je izjavil, da bo ob koncu sezone zaključil svojo kariero. V West Hamu pravijo, da ga pri njegovi odločitvi ne bodo ovirali.


Preveč tekem v evropski ligi

Berlin,27. oktobra 1999 (MOREL) - Trener Bayerna iz Muenchna Otmar Hitzfeld je kritiziral razširitev evropske lige prvakov, ker večje število tekme izčrpuje igralce preko vseh mej. »Verjamem, da nogomet trpi, ko je preveč tekem. Ne bi bilo potrebno, da je liga prvakov vsak teden, tudi zaradi navijačev ne,« je dejal trener Hitzfield. »Igralci so samo ljudje. Obstaja psihološka meja.«


Robson je pomagal Newcastlu

London, 27. oktobra 1999 (MOREL) - Bivši selektor reprezentance Anglije Bobby Robson je uspel v mesecu dni preroditi ekipo Newcastla in jo je spravil z zadnjega mesta v angleški prvi (Premier) ligi. Po zmagi nad Derbijem je Newcastle na 16. mestu. Robson je v septembru prevzel ekipo, ki jo je prej vodil Ruud Gullit. Po prvih šestih krogih je Newcastle imel le eno točko. Robson je v naslednjih šestih tekmah osvojil devet točk in je povrnil zaupanje navijačev v igralce in klub.


Menjava trenerja v Realu Socieded

Madrid,27. oktobra 1999 (MOREL) - Španski prvoligaš Real Socieded je odpustil nemškega trenerja Bernarda Krausa zaradi slabih rezultatov. Krause je bil že tretjo sezono na čelu kluba, v zadnjih petih tekmah je Real S. trikrat izgubil in dvakrat igral nerešeno. Krause je prišel v klub leta 1997 iz Borussije (M) in v tej sezoni je Real Socieded igral odlično ter se uvrstil v pokal UEFA. V minuli sezoni so bili deseti. Novi trener bi lahko bil bivši selektor Španije Xavier Clemente.


Manchester United okleva s pokalom F.A.

Manchester,27. oktobra 1999 (MOREL) - Legenda nogometa sir Bobby Charlton zahteva od upravnega odbora kluba Manchester United, da klub sodeluje v letošnjem F.A. pokalu. Ta pokal je v zadnjih letih vse manj popularen. Charlton je direktor in najpopularnejši igralec tega kluba vseh časov. »Do ponedeljka imamo čas, da se odločimo. Mi smo odgovorni za ta pokal zaradi zgodovine,« je dejal Charlton. Na svetovnem klubskem prvenstvu v Braziliji pa bo Manchester United prav gotovo igral.


Smajlović začasni selektor BiH

Sarajevo, 27. oktobra 1999 (MOREL) - Mišo Smajlović je novi začasni selektor nogometne reprezentance Bosne in Hercegovine, ki bo igrala prijateljsko tekmo proti Nemčiji 11. novembra v Sarajevu. To je začasna rešitev, Mišo Smajlović pa je selektor mlade reprezentance. Bivši selektor Faruk Hadžiabegić je odstopil, ko se BiH ni uspelo uvrstiti na evropsko nogometno prvenstvo 2000. Zveza mu je sicer ponudili novo pogodbo, toda niso se sporazumeli.


Ko Mihajlović strelja proste strele, sta potrebna dva vratarja

Rim,27. oktobra 1999 (MOREL) - Trener Bayerna iz Leverkusna Cristoph Daum je dejal, da bi za tekmo proti Laziju v evropski ligi prvakov potreboval dva vratarja, kadar proste strele strelja Siniša Mihajlović. Daum se še vedno spominja gola, ki jim ga je dal Mihajlović s strelom z razdalje 35 metrov v Leverkusnu. Spominjamo se ga tudi iz Maribora, ko je načel mrežo vijoličastih z golom iz prostega strela. »Zahtevali smo od UEFA, da bi igrali z dvema vratarjema,« se je pošalil Daum. »Mislim, da bi to bil edini način, da zaustavimo Mihajlovića.« Jugoslovanski reprezentant Mihajlović pa je dejal, da je vesel, če ljudje opazijo, da tako dobro kot strelja proste strele igra tudi v obrambi.

 
  Odstop Trapattonija ni bil sprejet

Firenze, 22. oktobra 1999 (MOREL) - Giovanni Trapattoni bo še naprej trener Fiorentine. Upravni odbor kluba ni sprejel njegovega odstopa po porazu vijoličastih v prvenstvu proti Piacenzi. Pred prvenstvom so Fiorentino uvrščali med glavne favorite prvenstva, toda po sedmem krogu in treh porazih se klub nahaja na 11. mestu in ima devet točk manj kot Lazijo. Upravni odbor je sklenil, da pred odločilno tekmo v evropski ligi prvakov proti Arsenalu na Wembleyu ne bi bilo pametno menjati trenerja. Toda v slučaju poraza v sredo, pa bo trener z največ lavorik v Italiji, moral zapustiti Fiorentino.


Španci sodijo v Mariboru

Maribor, V 5. krogu evropske nogometne lige bodo tekmo Maribor Teatanic-Dinamo Kijev sodili španski sodniki. Glavni bo Fernandez Marin, delegat bo Rudolf Bata iz Češke. Tekma bo v sredo v Ljudskem vrtu ob 20.45. Tekma je za Mariborčane biti ali ne biti, kajti zmaga bi bila nujno potrebna za uvrstitev na (vsaj) tretje mesto v skupni, ki vodi v 3. krog tekmovanja UEFA. Res je kombinacij kar nekaj, tako da je za nas najvažnejša forma mariborskih igralcev. Po dveh zadnjih remijih v prvenstvu (Mura, Primorje) je opaziti velik padec forme že tako maloštevilnih igralcev. Trener Bojan Prašnikar je v Zrečah skušal spraviti ekipo »k sebi«. Za Maribor ne bo igral Galič, lahko pa igra nepredvidljivi Čipi. Težko je verjeti, da bodo Kijevčani izpustili priložnost, ki jih bi popeljala na drugo mesto v skupini. Na najtežjem je Bayer, ki bo v Rimu pri Laziju moral kaj iztržiti, če hoče sam odločati o svoji usodi nadaljnjega igranja v ligi prvakov. Ukrajinski reprezentant Rebrov napoveduje maščevanje za tekmo v Kijevu, ki so jo dobili Mariborčani 1:0. Ponedeljkovo tiskovno konferenco NK Maribor Teatanica so bojkotirali mariborski novinarji zaradi nekulturnega odnosa vodstva kluba do njih. Predstavnik za tisk Gerič je na zadnji tekmi proti Laziju predstavnici UEFA predstavil slovenske novinarje kot »shit«. No sicer pa za Lazijom tudi za tega mladeniča prihajajo - NK Domžale in NK Korotan!


Jelcin odlikoval Johansona

Moskva 26.oktobra 1999 (MOREL) Predsednik Rusije Boris Jelcin je odikoval prvega človeka evropskega nogometa Šveda Lennarta Johansona za zasluge pri razvoju nogometa. »Johansona je Jelcin odlikoval z Orednom prijateljstva zaradi stalnega prispevka k razvoju nogometa in prizadevanj za mir med narodi,« so sporočili iz Kremlja. Rusija upa, da bo leta 2008 organizator evropskega nogometnega prvenstva.


Romančev prišel iz bolnice

Moskva 26.oktobra 1999 (MOREL) Trener Spartaka iz Moskve Oleg Romancev je zapustil bolnico in je že sedel na klopi Spartaka na tekmi proti nizozemski ekipi Willem II, ko je bilo 1:1. Romancev, 45, je v bolnico odšel po tekmi evropske lige prvakov proti Bordeaux. Tako ga ni bilo niti na ruskem derbiju Spartak-Dinamo Moskva. Spartak je prvak Rusije že sedmič.


Penarol zmagovalec zimskega prvenstva

Montevideo 26.oktobra 1999 (MOREL) Zmagovalec druge faze nogometnega prvenstva Urugvaja je znani Penarol, ki je v zadnjem krogu igral 0:0. Prvenstvo je končal z 12. zmagami in 2. neodločenima izidoma. V finalu bo Penarol igral proti Nacionalu, ki je bil zmagovalec prvega dela.

   
  Pri Realu spet vroče

Madrid, 25. oktobra 1999 (MOREL) - Igralec Reala Madrid Brazilec Savio Bartolini ne bo mogel igrati vsaj tri tedne zaradi poškodbe mišice, ki jo je staknil na zadnji prvenstveni tekmi Reala proti Sevilli. Poškodoval se je takoj, ko je v drugem polčasu prišel na igrišče. Trenerju Reala Johnu Toschku se maje stolček, saj Real ni zmagal zadnjih sedem tekem.


Isti termini za kvalifikacije

Barcelona, 25. oktobra 1999 (MOREL) - Predsednik Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Sepp Blatter je izjavil, da bodo po prvenstvu Evrope 2000, ki bo v Belgiji in na Nizozemskem, uskladili termine kvalifikacijskih tekem reprezentanc po vsem svetu. Mnogi igralci v Evropi igrajo tudi za svoje reprezentance po sveta in vedno prihaja do sporov, ko klubi ali reprezentance ostajajo brez svojih najboljših igralcev. Kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2002 bodo igrali v istih terminih na vseh kontinentih.


Trapattoni je zapustil »vijolice«

Piacenza, 25. oktobra 1999 (MOREL) - Trener italijanskega prvoligaša Fiorentine Giovanni Trapattoni je odstopil po tekmi v Piacenzi, ki jo je njegov klub izgubil 2:0. »Klubskemu vodstvu sem dal pismen odstop,« je dejal Trapattoni. » Prišli smo v nezavidljivo situacijo in ne želim javno govoriti o odnosih z igralci. Delamo enake napake, ki jih ne znamo uspešno rešiti.« Trapattoni, 60, je najuspešnejši italijanski trener, osvojil je sedem naslovov prvaka Italije z Juventusom in Interjem v 80. letih. Fiorentina se bo v ligi prvakov srečala v odločilni tekmi z Arsenalom.


Ronaldo joče

Milano, 25. oktobra 1999 (MOREL) - Brazilski as, igralec Interja Ronaldo, je izjavil, da je žrtev provokacij in nasprotnikovega blefiranja, potem ko je bil v 32. minuti tekme Inter- Milan izključen. Brazilec je bil izključen, ko je z laktom udaril v obraz Argentinca Ayalo. Proti koncu tekme je bil izključen tudi Ayala. »Želel sem se zaščititi od Ayale, ki me je provociral od začetka tekme. Neposredno pred izključitvijo mi je Ayala dejal, da mi bo razbil zobe. Hotel sem se zaščititi, pa sem dvignil rame, Ayala pa je »odigral« težek prekršek nad njim,« je dejal Ronaldo. Toda tekmo smo gledali in Ronaldo nas s svojo izjavo ni prepričal. Trener Interja Marcelo Lippi ni bil zadovoljen s potezo Ronalda, saj je z njo oškodoval ekipo, ki je takrat vodila 1:0, na koncu pa izgubila 1:2.


Owen nared za Škote

London, 25. oktobra 1999 (MOREL) - Poškodovani napadalec angleške reprezentance Michael Owen je izjavil, da bo pripravljen za dvoboj s Škotsko, ki bo novembra. Owen ima težave s tetivo leve noge, poškodbo je dobil na zadnji tekmi Liverpoola in Southamptona. Prva tekma Škotska - Anglija bo 13. novembra, povratna štiri dni kasneje.


 
  Milanu derbi z Interjem

Milan ,24.oktobra 1999 (MOREL) Trener Milana Alberto Zaccheroni se je po porazu s Hertho pritoževal nad »konfuzijo« svoje ekipe. Milan zdaj v preostalih dveh tekmah evropske lige prvakov potrebuje zmage proti Chelseju in Galatasarayu. »Nekaj je sigurno. Če bomo igrali tako kot zadnji dve tekmi, ne bomo uspeli. Če se bomo vrnili v formo, bomo uspeli,« je rekel trener Milana. Prvi korak so naredili že v domačem, prvenstvu, ko so premagali na legendarnem San Siru Inter 2:1. Večji del tekme je vodil Inter, za katerega je dal gol Ronaldo iz 11,24.oktobra 1999 (MOREL)metrovke, potem ko je nad njim bil narejen prekršek v kazenskem prostoru. Takoj zatem je bil Ronaldo izključen, ker je z komolcem udaril nasprotnika. V drugem polčasu je sta na igiršče stopila rezervista Ševčenko in Boban, pa je Milan zaigral odločneje. Ševčenko je izenačil. Boban pa je v 90. minuti streljal kot, Weah pa je z glavo žogo poslal v mrežo.

Nemčija pripravljena za svetovno prvenstvo

Berlin ,24.oktobra 1999 (MOREL)- Šestčlanska delegacija Mednarodne nogometne zveze (FIFA) je končala petdnevni obisk v Nemčiji v okviru katerega so obiskali mesta, ki bi lahko bi bila domačini tekem nogometnega svetovnega prvenstva leta 2006. Končno oceno je dal Američan Alan Rothenberg: » Kandidatura Nemčije zelo navdušila in tudi predstavniki lokalnih oblasti so navdušeni nad tem, da bi v svojih okoljih gostili najboljše ekipe sveta." Nemčija naj bi za prenovitev in povečanje stadionov porabila 1,7 milijarde ameriških dolarjev. Člani delegacije so si v petih dneh ogledali deset stadionov, na katerih bi Nemčija gostila SP. "Ni mogoče govoriti o končnem organizatorju, toda prepričan sem, da se nobena kandidatura ne more primerjati z našo," je dejal vodja nemške kandidature Franz Beckenbauer.

Naslednja postaja delegacije FIFA je Velika Britanija, ki ji prav tako pripravlja spektakularno predstavitev, v kateri bodo sodelovali britanski premier Tony Blair, filmski zvezdnik Hugh Grant in glasbenik Chris de Burgh. Prireditelja SP leta 2006 bodo izbrali sedem dni po zaključku evropskega prvenstva 2000. Kandidati so še: Južna Afrika, Maroko in Brazilija.

Lobanovski še vedno v bolnici, Maribor le remiziral

Kijev, Maribor ,24.oktobra 1999 (MOREL) Dolgoletni trener Dinama iz Kijeva Valerij Lobanovski je v bolnici zaradi težav s srcem. Na zadnji tekmi evropske lige prvakov med Dinamom in Bayerjem (4:2) na klopi ni bilo Lobanovskega. Najverjetneje ga ne bo tudi v Maribor, ko bo v sredo predzadnja tekma prvega dela lige. Tako Maribor Teatanic kot Dinamo morata igrati na zmago; za Mariborčane je to (skoraj) zadnja priložnost za osvojitev tretjega mesta v skupini, ki vodi v pokal UEFA, za goste pa so tri točke nujne v želji po drugem mestu, kar je realno.

Toda Mariborčani imajo le malo možnosti za uspeh. Dinamo je v formi, razplet dogodkov je zanj ugoden, saj bo Lazio, ki bo že prvi v skupini, na zadnjo tekmo v Kijev odpotoval s tretjo ekipo. Maribor Teatanica pa je v lsabi formi. V zadnji prvenstveni tekmi proti Primorju so le remizirali 2:2 (Dragusha, Šimundža). Po tej tekmi, bila je v soboto, so takoj odpotovali v svojo staro bazo v Zreče.

Mariboru tako preostane (morda) le Bayer in kot smo predvidevali je to tudi edini nasprotnik, ki bi ga Maribor lahko prehitel. Ne za to, ker bi bil slab, temveč ker igra vedno enako, vedno predvidljivo. Sicer pa je Bozgo v Mariboru pokazal, kako se jih da prebiti, pa tudi, kako se v ligi prvakov ne zaključuje prihod pred nasprotnikovega golmana. Dinamo je podobno zadevo končal z golom, tako da se je golmana Bayerja »vsedel« na travo«.

Na klopi Dinamo bo v Mariboru sedel pomočnik Lobanovskega Aleksej Mihališčenko, ki je že vodil tekmo proti Bayerju. Lobanovski je z Danamom osvojil evropski pokalni naslov leta 1975 in 1986, lani pa je bil z Dinamom v polfinalu lige prvakov.

FIFA ne bo omejevala transferjev

Ženeva ,24.oktobra 1999 (MOREL) FIFA ne bo omejevala višino transferjev in plače nogometašev, temveč naj to določi tržišče, je dejal predsednik FIFA Sepp Blatter. Po njegovem nekega dne ne bo več dovolj denarja, pa se bodo tudi transferji zmanjšali. Blatter je dejal, da takšne omejitve imajo v ZDA, vendar ne verjame, da je to dobro. Od Američanov naj bi »vzeli« le profesionalne sodnike.

Blaževič ponudil odstop in ostal

Zagreb ,24.oktobra 1999 (MOREL) Selektor Hrvaške Miroslav Blaževič je ponudil odstop. Vzrok je neuspeh na kvalifikacijah za nastop na evropskem nogometnem prvenstvu 2000. V petek je o odstopu razpravljalo ožje vodstvo NZH pod vodstvom predsednika Vlatka Markoviča. Slednji je dejal, da so zavrnili ponujen odstop Čira Blaževiča, ker je dobro ovdil reprezentanco. Bili so med osmimi udeleženci evropskega prvenstva 1996 in tretjo na SP v Franciji. Neuspeh v kvalifikacijah za EP 2000 ni dovolj za odstop.

Olimpija- Mura v sredo

Ljubljana ,24.oktobra 1999 (MOREL) Povratna četrtfinalna tekma pokala Slovenije med SCT Olimpijo in Muro bo v sredo, 27. oktobra ob 18.00 na Centralnem stadionu za Bežigradom. Tekmo bo sodil Matjaž Bohinc iz Škofje Loke. Na prvi tekmi je bilo 2:1 za Ljubljančane. V primeru identičnega rezultata (2:1, 1:2) se bo igral podaljšek 2 x 15 minut, lahko pa bodo streljali tudi 11 metrovke.

Štrajk nogometašev SCT Olimpije!

SCT Olimpija- Korotan 1:5 (0:2)
Ljubljana, 24. oktobra 1999 (MOREL) - Centralni stadion za Bežigradom, gledalcev 300, sodnik Robert Krajnc (Ptuj) 5.
Strelci: 0:1 Jolič (13. minuti), 0:2 Struna (20.’), 1:2 Kujovič (60.’), 1:3 Zec (71.’), 1:4 Zec (85.), 1:5 Stojanovič (89.’).
SCT Olimpija: Pejkovič 4,5 Cirar 4,5 (od 36. Deisinger 4,5), Boškovič 4,5, Fridl 4,5, Kosič 4,5, Bajrektarević 4,5 (od 36. Čauševič 5), Mirtič 4,5(od 46. Kujovič 4,5), Žeželj 4,5, Moro 4,5, Čeh 4,5, Ekmečić 4,5.
Korotan: Sraga 6, Mlinar 6, Vuksanović 6, Jolič 6,5, Barun 5,5, Pirc 5 (od 69. Stojanović 6), Breznik 6, Švab 6, Plesec 5,5, Struna 6,5, Tiganj 6,5 (od 60. Zec 6,5). Rumeni karton: Bajrektarevič, Cirar, Čeh, Mlinar, Vuksanovič. Rdeči karton: Boškovič (29. minuta).
Igralec tekme: Goran Jolič.

Sramotna predstava za Bežigradom, ki je niso krivi Korošci. Ti so prišli in pobrali zmago kot zrelo hruško z drevesa. Nogometaši SCT Olimpije so se ponorčevali sami iz sebe; njihova igra je bila na stavka. To je po tekmi potrdil trener SCT Olimpije Jedinko Perica, ko je dejal, da misli, da njegovi igralci niso hoteli igrati. »Zahteval bom sestanek z direktorjem Zidarjem. Tako ne gre več dalje,« je dejal trener Jedinko Perica v brezhibni srbohrvaščini. »Igralci imajo stalne neke alibije. Muči jih to, da jim uprava ne izplača dolgov. Dokazali smo, da se ta ekipa lahko bori za drugo mesto v ligi, toda odnosi morajo biti urejeni.«

Ljubljančani so igrali slabo, neumno in posrano; to je eno samo neznanje. Gostje so igrali enostavno in hitro. Tako so dali tudi prva dva gola. Prvi gre na dušo vratarja Pejkoviča, ki mu je strel s 30 metrov ušel, pri drugem se je Struna ponorčeval z reprezentantom Bajraktarevićem, preigral še vratarja in dal gol. Boškovič je moral zaradi udarca po nasprotniku z igrišča. Edini gol so dali Ljubljančani, ko je podajo Čauševiča s strani Kujovič usmeril z bližine v gol. Zadnje tri gole so dali Korošci iz protinapadov, ko sta bila pred golom sama dvakrat Zec in Stojanovič. Korošci so še najmanj deset bili v prelepih protinapadih, ki pa so jih zapravili na način, ki je primeren za vaške igralce.

Nicky Butt je out

Manchester ,24.oktobra 1999 (MOREL) Igralec sredine terena Manchester Uniteda Nicky Butt ne bo mogel igrati šest tednov, ker so ga operirali na kili. Butt je bil pred časom izključen na tekmi z Chelsejem, zaradi česar mora počivati tri mesece. Za to se je uprava odločila, da je zdaj pravi čas, da gre pod nož. Butt bo izpustil tudi zadnji dve tekmi v evropski ligi proti Croatiji v Zagrebu in Sturmu. Na operacijo bo moral tudi obrambni igralec Ves Braun.

Portugalec k drugoligašu

Sheffield ,24.oktobra 1999 (MOREL) Portugalski reprezetant Bruno Ribeiro je zamenjal klubske barve. Iz prvoligaša Leeds Uniteda je prestopil k drugoligašu Sheffield Unitedu za 500 tisoč funtov. K Leedsu je prišel za 833.000 dolarjev, toda menedžer Leedsa David O’Leary na njega ne računa v tej sezoni.

Ostro proti UEFA

Madrid ,24.oktobra 1999 (MOREL) Vplivni predsednik madridskega Reala Lorenzo Sanz je udaril po UEFA. Dejal je, da Real in drugi veliki klubi niso zadovoljni z načinom delitve denarja od televizijskih prenosov lige prvakov. »UEFA se igra z nami in ne bomo pristali na delitev denarja, kot si ga je zamislila UEFA,« je dejal Sanz. On je tudi sekretar klubov G-14, to je 14 najmočnejših evropskih klubov. Tu so: Real, Bayern, Olimpique, Porto, Ajax, Liverpool, Manchester United, Borussia, Milan, Inter, Juventus, PSG Paris in PSV Eindhoven. Real Madrid je bil med tistimi klubi, ki so pristopili t.i. »Media Partners«, po katerem bi najboljši evropski klubi igrali ligo.

Slaven Bilič končal kariero

Liverpool, 24.oktobra 1999 (MOREL) Bivši reprezentant Hrvaške Slaven Bilič, ki je zdaj član Evertona, bo najverjetneje kmalu končal kariero in to zaradi poškodbe kolka. Everton je Biličev zdravstveni karton poslal na zdravstveno zavarovanje, da bi dobil povrnjeno »škodo«, ki jo je imel z zdravljenjem tega igralca. Bilič je prestopil k Evertonu pred tremi leti, toda igral je malo. Kolk si je poškodoval na svetovnem prvesntvu v Franciji, ko je bila Hrvaška tretja. Od takrat ni igral.

   
Nemčija pripravljena za svetovno prvenstvo

Berlin,21. oktobra 1999 (MOREL) - Šestčlanska delegacija Mednarodne nogometne zveze (FIFA) je končala petdnevni obisk v Nemčiji v okviru katerega so obiskali mesta, ki bi lahko bi bila domačini tekem nogometnega svetovnega prvenstva leta 2006. Končno oceno je dal Američan Alan Rothenberg: » Kandidatura Nemčije zelo navdušila in tudi predstavniki lokalnih oblasti so navdušeni nad tem, da bi v svojih okoljih gostili najboljše ekipe sveta." Nemčija naj bi za prenovitev in povečanje stadionov porabila 1,7 milijarde ameriških dolarjev. Člani delegacije so si v petih dneh ogledali deset stadionov, na katerih bi Nemčija gostila SP. "Ni mogoče govoriti o končnem organizatorju, toda prepričan sem, da se nobena kandidatura ne more primerjati z našo," je dejal vodja nemške kandidature Franz Beckenbauer. Naslednja postaja delegacije FIFA je Velika Britanija, ki ji prav tako pripravlja spektakularno predstavitev, v kateri bodo sodelovali britanski premier Tony Blair, filmski zvezdnik Hugh Grant in glasbenik Chris de Burgh. Prireditelja SP leta 2006 bodo izbrali sedem dni po zaključku evropskega prvenstva 2000. Kandidati so še: Južna Afrika, Maroko in Brazilija.

   
  Carbone se je preselil

London,21. oktobra 1999 (MOREL) - Italijanski nogometaš Benito Carbone je prestopil iz Sheffield Wednesdaya v Aston Villo, kjer naj bi ostal do konca sezone. Carbone je v Sheffield prišel iz milanskega Interja leta 19996. Dve leti je bil standardni igralec, poleti je odbil podpisati pogodbo, pa je bil v nemilosti uprave. Spor je dosegel vrhunec, ko Carbone na tekmi proti Sauthamptonu ni hotel na rezervno klop.

 
  Lobanovski v bolnici

Kijev, Maribor, 21. oktobra 1999 (MOREL) - Dolgoletni trener Dinama iz Kijeva Valerij Lobanovski je v bolnici zaradi težav s srcem. Na zadnji tekmi evropske lige prvakov med Dinamom in Bayerjem (4:2) na klopi ni bilo Lobanovskega. Najverjetneje ga ne bo tudi v Maribor, ko bo v sredo predzadnja tekma prvega dela lige. Tako Maribor Teatanic kot Dinamo morata igrati na zmago; za Mariborčane je to (skoraj) zadnja priložnost za osvojitev tretjega mesta v skupini, ki vodi v pokal UEFA, za goste pa so tri točke nujne v želji po drugem mestu, kar je realno. Toda Mariborčani imajo le malo možnosti za uspeh. Dinamo je v formi, razplet dogodkov je zanj ugoden, saj bo Lazio, ki bo že prvi v skupini, na zadnjo tekmo v Kijev odpotoval s tretjo ekipo. Mariboru tako preostane le Bayer in kot smo predvidevali je to tudi edini nasprotnik, ki bi ga Maribor lahko prehitel. Ne za to, ker bi bil slab, temveč ker igra vedno enako, vedno predvidljivo. Sicer pa je Bozgo v Mariboru pokazal, kako se jih da prebiti, pa tudi, kako se v ligi prvakov ne zaključuje prihod pred nasprotnikovega golmana. Dinamo je podobno zadevo končal z golom, tako da se je golmana Bayerja »vsedel« na travo«. Na klopi Dinamo bo v Mariboru sedel pomočnik Lobanovskega Aleksej Mihališčenko, ki je že vodil tekmo proti Bayerju. Lobanovski je z Danamom osvojil evropski pokalni naslov leta 1975 in 1986, lani pa je bil z Dinamom v polfinalu lige prvakov.

   
  Rezervni golman blestel

Barcelona,21. oktobra 1999 (MOREL) - FC Barcelona se je že uvrstila med 16 najboljših evropski ekip v ligi prvakov. Za zadnjo zmago Barcelone nad Arsenalom v gosteh (4:2) naj bi imel najvel zaslug trener Luis van Gaal, ki je v vrata na presenečenje vseh postavil Franciska Arnau, ne pa Ruuda Hespa. »Arnau je bil v zadnjem času povsem izven forme. Toda ocenil sem, da je prebolele probleme in da je čas, da ga porinem v ogenj,« je dejal van Gaal. »Branil je odlično in je bil eden naših najboljših igralcev proti Arsenalu.«

   
  FIFA ne bo omejevala transferjev

Ženeva,21. oktobra 1999 (MOREL) - FIFA ne bo omejevala višino transferjev in plače nogometašev, temveč naj to določi tržišče, je dejal predsednik FIFA Sepp Blatter. Po njegovem nekega dne ne bo več dovolj denarja, pa se bodo tudi transferji zmanjšali. Blatter je dejal, da takšne omejitve imajo v ZDA, vendar ne verjame, da je to dobro. Od Američanov naj bi »vzeli« le profesionalne sodnike.

   

Brazilskemu prvenstvu preti kaos

Rio de Janeiro,20. oktobra 1999 (MOREL) - Do velikih težav lahko pride v brazilskem nogometnem prvenstvu, potem ko so ekipi Sao Paolo odvzeli tri točke, ker je za njih igral neregistriran igralec. Zmago Sao Paola nad Botafogom 6:1, je brazilska zveza spremenila v poraz 0:1. Za Sao Paolo je igral Sandro Hiroši, ki ni imel pravico do nastopa. Še dva kluba, ki jih je Sao Paolo premagal, hočeta točke za zeleno mizo. Iz tega lahko sledi le pravi kaos.

   

MARIBOR, 19. oktobra
Maribor Teatanic 0 - Lazio 4
Strelci: Siniša Mihajlović 34, Simone Inzaghi 50, 74, Dejan Stanković 63
Sodnik: Terje Hauge; (Norveška)
Gledalcev: 10,000
Maribor Teatanic: 22-Marko Simeunovič, 4-Muamer Vugdalič, 7-Simon Sešlar (16-Mehmet Dragusha 84), 8-Gregor Židan, 10-Amir Karič, 14-Ante Šimundža (2-Martin Pregelj 78), 19-Stipe Balajič, 20-Dejan Djuranovič, 21-Marinko Galič, 23-Kliton Bozgo (11-Dalibor Filipovič 61), 28-Marinko Šarkezi.
Lazio: 22-Marco Ballotta, 5-Giuseppe Favalli, 6-Nestor Sensini, 7-Sergio Conceicao (4-Dario Marcolin 75), 11-Siniša Mihajlovič, 13-Alessandro Nesta (24-Fernando Couto 19), 14-Diego Simeone, 15-Giuseppe Pancaro, 18-Pavel Nedved (17-Guerino Gottardi 70), 20-Dejan Stankovič, 21-Simone Inzaghi.

   
  Manchester United korak do Ajaksovega rekorda

London,19. oktobra 1999 (MOREL) - Manchester United je le še korak do tega, da zruši rekord Ajaxa v nepremaganosti. »Rdeči vragi« že 18 tekem niso izgubili v evropskih pokalih. Manchester United je bil zadnjič poražen decembra 1997 na tekmi z Juventusom. Daljšo serijo nepremagljivosti ima samo amsterdamski Ajax, ki je med letoma 1994 in 1996 ostal kar 19-krat nepremagan. Manchester United se bo z Ajaxom izenačil, če v torkovem srečanju skupine D lige prvakov ne bo doživel poraza na gostovanju v Marseillu na stadionu Velodrom proti Olimpique.

   
  Romančev ostaja ruski selektor

Moskva, 19. oktobra 1999 (MOREL) - Selektor nogometne reprezentance Rusije Oleg Romančev je dobil ponudbo za novo triletno pogodbo, pa čeprav se Rusi niso kvalificirali na evropsko prvenstvo 2000. »Romančev ostaje na čelu ekipe do svetovnega prvenstva 2002, čeprav ni uspel z uvrstitvijo na EP. Toda reprezentance igra bolje in v to zaupajo navijači,« je dejal predsednik Ruske nogometne zveze Vjačeslav Kolokov.

   
  Ali bo uspelo tudi petemu velikanu

Amsterdaam,19. oktobra 1999 (MOREL) - Direktor evropskega nogometnega prvenstva 2000 Alan Curto je izjavil, da je zadovoljen, da so si štiri velike nogometne sile izborile sodelovanje na prvenstvu, da pa bi bilo dobro, da to uspe še petemu - Angliji. V veliko peterko spadajo Italija, Španija, Francija, Nemčija in Anglija. Toda Angleži si morejo mesto priboriti na dodatnih tekmah s Škotsko. Toda navadni Belgijci in Nizozemci navijajo za Škote, saj se bojijo angleških navijačev.

   
  Beckham bi ostal pri Manchesterju Unitedu

Paris,19. oktobra 1999 (MOREL) - Angleški reprezentant David Beckham je izjavil, da želi ostati v Manchester Unitedu, ampak da mu je tudi težko zaradi tračev in žalitev na račun njegove žene in pevke Victorije Adamas ter osemmesečnega sina. Na veliko ga selijo v London, toda za L’Equipe je dejal, da bi rad ostal v Manchestru, ker je to edini klub, ki mu je pri srcu. Ne zanima ga, koliko drugi igralci dobijo denarja, on je zadovoljen s tem, kar ima.

   
  Poškodovan francoski vratar

Monaco,19. oktobra 1999 (MOREL) - Vratar reprezentance Francije Fabien Barthes bi vsaj dva tedna počival, ker je moral na operacijo mišice. Barthes se je poškodoval na tekmi Monaco-Strassbourgh (3:0). K hitrejši ozdravitvi bo pripomogla tudi njegova boljša polovica manekenka Linda Evangelista.

   
  Golman daje gole

Barcelona, 19. oktobra 1999 (MOREL) - Golman španske ekipe Betis Tony Pratz ne samo, da dobro brani, temveč tudi daje gole. Na tekmi proti Atleticu Madridu je golman dosegel gol iz prostega strela in njegova ekipa je vodila 1:0. Na tekmi proti Sevili pa je iz prostega strela zadel prečko.

   
  Odpuščen Santana

Madrid, 19. oktobra 1999 (MOREL) - Manuel Santana, eden najboljših tenisarjev Španije vseh časov, ni več selektor Španije oz. njihove Davis tima. To informacijo je posredoval predsednik španske teniške zveze Agusti Puzzol, ki je dejal, da je treninge reprezentance potrebno drugače organizirati. Manuel Santana je bil zmagovalec Wimbledona leta 1966.

   
  Slabo delo nizozemske policije

Amsterdam,19. oktobra 1999 (MOREL) - Nizozemska policija in mestne oblati zamujajo pri pripravah za evropsko nogometno prvenstvo leta 2000, je objavila neodvisna komisija, ki je bila na ogledih. Policija ne zbira relevantnih informacij, na velikih prireditvah se ne osredotoči na bistvene stvari in huligani imajo vedno nove načine delovanja, je zapisano v oceni. Rotterdam bo glavni center prvenstva Evrope, tu se bo drugega julija tudi odigrala finalna tekma. Raziskali so tudi delovanje nizozemske policije aprila, ko je Feyenoord osvojil naslov prvaka Nizozemske, in je prišlo do velikih neredov. Takrat so v glavnem polovili ljudi, ki niso imeli veze z neredi.

   
  Wembley razprodan

London,19. oktobra 1999 (MOREL) - Milijon Angležev je iskalo karto za »repesaž« nogometno tekmo Anglija-Škotska. Telefonske linije so bile porušeni, registrirali so 1 milijon 250 tisoč pozivov. Vseh 80 tisoč kart so prodali en dopoldan. Tekma Anglija- Škotska bo 17. novembra na Wembleyu.

   
  Jarni zapušča Real

Madrid,19. oktobra 1999 (MOREL) - Hrvaški reprezentant Robert Jarni se je odločil, da ne bo igral za Real Madrid. Tako je odbil ponudbo trenerja Johna Toschaka, ki ga je pred sezono odstranil iz prve ekipe, zdaj pa mu je ponudil vlogo branilca. Medtem se je namreč poškodoval bosanski reprezentant Elvir Bolić. Jarni išče novi klub.

   
  Čeh zapušča SCT Olimpijo

Ljubljana, 15. oktobra 1999 (MOREL) - Komisija za status igralcev pri Nogometni zvezi Slovenije je sklenila, da je nogometaš SCT Olimpije Nastja Čeh prosti igralec. Omenjeni nogometaš se je namreč pritožil na organe Nogometne zveze Slovenije, ker mu SCT Olimpija ni izpolnjevala obveznosti iz pogodbe. Če SCT Olimpija v osmih dneh igralcu Čehu ne nakaže 47.500 nemških mark, je igralec prost in lahko odide iz kluba brez odškodnine.

 
  Toschak je junak

Barcelona, 15. oktobra 1999 (MOREL) - Trener madridskeag Reala John Toschak je bil proglašen za junaka derbi tekme španskega prvesntva med Barcelono in Real Madridom. Toschak je prvi trener, ki si je upal na stadionu Neu Camp igrati s štirimi napadalci in le dvena igralcema na sredini igrišča. Strokovnjaki so mnenja, da je John Toschak že pred tekmo dobil taktični dvoboj s trenerjem Barcelone Louisom van Galom. V napadu so bili: Raul , Savio, Morientes in Anelka. Rizik se je izplačal.

 
  Vodilni zvezni ligaši izpadli iz pokala Nemčije

Berlin, 15. oktobra 1999 (MOREL) - V tretjem krogu pokala Nemčije se favoriti niso izkazali.Med 16 najboljšimi ne bo niti enega, ki je trenutno med prvimi tremi v zvezni ligi. Borussija iz Dortmunda, ki vodi v ligi, je izgubila z drugoligašem Sttugartom Kickersom 1:3, HSV Hamburg je izgibol ua Mainzom 0:2, Bayer iz Leverkusna pa je izgubil po podaljških z drugoligašem Waldhofom. Od prvoligašev sta izpadal še Schalke in Muenchen 1860.

 

 
  Becham na zaslišanju

London, 15. oktobra 1999 (MOREL) - Igralec Manchester Uniteda in član angleške nogometne reprezetance David Becham je bil včeraj na zaslišanju v prostorih Nogometne zveze Anglije. Vzrok je ta, da David Becham dela preveč incidentov na tekmah. Funkcionarji zveze so potrdili zaslišanje, niso pa hoteli govoriti o vsebini pogovorov. V letošnjem prvenstvu je David Becham dobil pet rumenih kartonov, prav tako pa je dobil opomin na tekmi lige prvakov v Gracu proti Sturmu.

 
  Manchester kupuje Couta

Manchester, 12. oktobra 1999 (MOREL) - Aktualni evropski prvak Manchester United kupuje Fernanada Couta (1969), sicer Portugalca, ki je igral za Lazio. Na ta način naj bi rešili svoje težave, ki jih imajo »vragi« v obrambi. To informacijo je bralcem ponudil današnji Corriera della Sport, ki tudi piše, da bo dokončna odločitev znana danes zvečer. Couto je prišel v Lazio julija preteklega leta iz FC Barcelone, vendar pa je bil pri trenerju Svenu Erikssonu predvsem rezervni igralec. Manchester United letos nikakor ne najde prave obrambne formacije, pa je doživel nekaj težkih trenutkov. Na Old Traffordu je izgubil s Chee llsijem 5:0. Te sezone je Manchester v svoje vrste že pripeljal dva Italijana: vratarja Massima Taibija iz Benetk in Mihaela Silvestra iz Interja.

 
  Ciper ni uspel

Dunaj, 12. oktobra 1999 (MOREL) - Nogometna reprezentanca Cipra ni uspela zmagati v Avstriji v zadnji kvalifikacijski tekmi šeste skupine za nastop na evropskem prvenstvu 2000. Tako je prišlo do senzacije, ki bo lahko dajala kaj upanja tudi Sloveniji. V prvem krogu kvalifikacij je Ciper premagal Španijo. Na nesrečo Ciprčanov sta njegova igralca Costas Kaiafas in Milenko Špoljarić dobila rdeča kartona v prvem polčasu. Namesto Cipra bo v dodatnih kvalifikacijah igral Izrael, čeprav je v zadnjem krogu izgubil s Španijo 3:0.

 
  Jutri dan D za Slovenijo

Ljubljana, 12. oktobra 1999 (MOREL) - V sredo ob 13.00 bo v nemškem Aachnu žreb za dodatne kvalifikacije za uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvo 2000. V bobnu bo osem reprezetanc, še zdaj pa se ne ve, ali bo žreb dirigiran ali ne. O tem bodo odločili na sestanku A komisij UEFA, ki bo pred žrebom v Aachnu. Če bo žreb dirigiran, bodo nosilke najbolje uvrščene reprezentance po lestvici UEFA: Anglija, Danska, Škotska in Irska. V drugi skupini bi bile Slovenija, Izrael, Turčija in Ukrajina. Prve tekme bodo 13. ali 14. novembra, povratne pa 20. novembra. Danes pa bo znan organizator evropskega nogometnega prvenstva 2004. Kandidati so Portugalska, Španija in skupaj Madžarska in Avstrija.

 
  Hadžiabegić ni več selektor Bosne in Hercegovine

Sarajevo, 12. oktobra 1999 (Morel) - Faruk Hadžiabegić ni več selektor Bosne in Hercegovine. Reprezentanco je vodil osem mesecev in ker z njo ni uspel v kvalifikacijah za evropsko nogometno prvenstvo, je odstopil. Čiro Blaževič, ki z reprezentanco Hrvaške prav tako ni uspel, pa o svojem odstopu še razmišlja. Miroslav Blaževič je sicer »ljubimec« hrvaškega predsednika Franja Tudjmana.

 
  Štrajk Ekmečiča in Čeha

Ljubljana, 12. oktobra 1999 (MOREL) - Nogometaša SCT Olimpije Ismet Ekmečić in Nastja Čeh ne trenirata. Napovedala sta tihi štrajk. Vse to pa zaradi tega, ker jim uprava kluba ne plačuje tako kot bi bilo treba. Ne plačuje pa tudi ostalih igralcev. Ismet Ekmečić bi rad izpisnico, saj naj bi imel ugodno ponudbo iz Nemčije. Njegov menedžer oblega Bežigrad, dogovora ni, fnat ne trenira. Nastja Čeh si želi denar po pogodbi, direktor SCT Olimpije Jože Prostor pa pravi, da ni nesporazuma, temveč da gre za napačno razlaganje člena v pogodbi. Po njegovem naj uprava kluba ne bi bila dolžna igralcem omembe vrednih zneeskov, kar pa seveda ne drži.

 
  "Kot" Majstora ali "kot" Buze

Ljubljana, 12. oktobra 1999 (MOREL) - Nogometaši SCT Olimpije so bil iteden dni na delovnem obisku v Bosni in Hercegovini. Igrali so tri tekme: z Železničarjem 1:1, z Rudarjem Kakanj 3:2 in z Čelikom iz Zenice 1:3. Povsod so jih lepo sprejeli; kako pa jih ne bi, ko pa je v ekipi veliko število muslimanov iz Bosne in Hercegovine. V Zenici so obiskali tudi bife z imenom "Majstor". Seveda gre za lokal, ki ga ima v rokah in nogah Mehmet Buza, legendaren strelec iz Bežigrada.

 
Nogomet- zadnja kvalifikacijska tekma za nastop na evropskem prvenstvu

Grki boljši od Slovencev

Maribor, 10. oktobra 1999 (MOREL) - Naša najboljša nogometna vrsta je v zadnjem kvalifikacijskem srečanju za evropsko nogometno prvenstvo 2000 v Ljudskem vrtu v Mariboru morala v soboto priznati premoč grške reprezentance. Po petkovem katastrofalnem porazu mlade nogometne reprezentance proti Grčiji z 5:0, so visko izgubili tudi izbranci Srečka Katanca in to kar z 3:0. Slovenska reprezentaca si je na srečo že pred tem srečanjem zagotovila drugo mesto v skupini in možnost igranja v dodatnih kvalifikacijah. Edino sprejemljivo opravičilo za selektorja Katanca je, da tokrat v moštvu proti Grkom ni imel kar sedem standardnih igralcev najboljše selekcije¸vendar pa to ni nobeno opravičilo za igralce, ki so se na ta način prisvojili dres reprezentace. Z prikazano igro bi bilo bolje, da ga sploh ne bi oblekli, saj je poraz z tako visko razliko le preveč boleč in bi ga lahko omilila le zmaga v dodatnih kvalifikacijah. Morda pa držijo napovedi nekaterih bolj skeptičnih poznavalcev nogometne igre, da je slovenski nogomet z veliko mero sreče dosegel uspeh, kot ga imamo, in da je to vrhunec slovenske nogometne igre. Sicer pa slovenski športniki očitno trpijo za grškim športnim sindromom, saj so bile grške športne ekipe v zadnjih nekaj dneh na vseh športnih področjih, na katerih so se pomerile s slovenskimi ekipami, več kot uspešne. Slovenski ljubitelji pa bodo sedaj čakali na žreb, kdo bo novi nasprotnik Slovenije v dodatnih kvalifikacijah in na srečanja nogometašev Maribora v ligi prvakov.

 

 
  Generala čestital jugoslovanskim nogometašem

Beograd, 10. oktobra 1999 (MOREL) - Načelnik generalštaba jugoslovanske vojske Dragoljub Ojdanič je v imenu vojske čestital članom jugoslovanske nogometne reprezentace, ki so si z neodločenim izidom na kvalifikacijskem srečanju v Zagrebu, zagotovili nastop na evropskem prvenstvu. V čestitki je zapisal, da so nogometaši pokazali, kako se mora bojevati za domovino in obljubil, da bo vojska še naprej podpirala nogometaše pri njihovih nastopih na mednarodnem prizorišču.

   
  Brez dudašev na nogometnih tekmah

Glasgow, 10. oktobra 1999 (MOREL) - Navijači in nogometaši škotske nogometne reprezentance bodo zaradi policijske prepovedi ostali brez tradicionalne podpore dudašev na sobotni kvalifikacijski tekme za evropsko nogometno provenstvo proti Letoniji. Igralci na dude bodo morali v bodoče poiskati dovoljenje za igranje na nogometnih tekmah. Eden izmed dudašev je povedal, da je igral na dude povsod po Evropi, tudi na svetovnem nogometnem prvenstvu v Franciji, sedaj pa so mu doma prepovedali igranje. Predstavniki policije pa so dejali, da dudaši s svojimi inštrumenti preveč blokirajo prehode na stadionih.

 
Odstop selektorja nogometne reprezentance Alžirije

Alžir, 6. oktobra 1999 (MOREL) - Alžirski nogometni selektor Rabah Madieri je odstopil, ko je bil gost v športnem programu državne televizije. Ni hotel sprejeti podaljšanja sporazuma o selektorskem mestu, ki mu ga je ponudil minister za šport in mladino Mohamed Aziz Deruaz.

Vieri nogometaš leta v Italiji

Milano, 6. oktobra 1999 (MOREL) - Italijansko združenje nogometašev je izbralo napadalci milanskega Interja Christiana Vierija za najboljšega igralca sezone 1998/99. V lanski sezoni je Vieri igral za rimski Lazio. V prestopnem roku je bil dosežen svetovni rekord v višini transferja za njegov prehod iz Lazia v Inter. Milanski kluba je zanj plačal 49,5 milijona dolarjev.

Nevio Scala v Turčiji?

Milano, 6. oktobra 1999 (MOREL) - Italijanski časopis Corriere dela sport je zapisal, da želi turški nogometni klub Fenerbache angažirati bivšega trenerja italijanske Sampdorie Nevija Scalo. Časopis je zapisla, da so Scali, ki je vodil tudi Borussijo iz Dortmunda, ponudili triletni sporazum.

Karembeu zapušča Real?

Pariz, 6. oktobra 1999 (MOREL) - Francoski nogometaš Christian Karembeu je napovedal, da naj bi zapustil španski klub Real Madrid, ker ni več v kombinaciji za prvo moštvo. Dodal je, da še vedno veljajo nekatere druge ponudbe, ki jih je dobil med leto. Kariero bi rad nadaljeval v Angliji ali Nemčiji. Francoz, rojen v Novi Kaledoniji, je ocenil, da trener Reala John Toshack nima vanj zaupanja, vendar pa ga ima predsednik kluba Lorenzo Sanz Mancebo. Vendar pa predsednik ne izbira moštva in jaz ne bi rad cele sezone presedel na klopi, je dodal Karembeu.

 

 
Celtic izven Škotske

Glasgow, 6. oktobra 1999 (MOREL) - Izvršni direktor Glasgow Celitca Alen McDonald je povzročil jezo v škotski prvi ligi, ko je izjavil, da bi moral klub zapustiti Škotsko in pomagati pri ustanovitvi mini evropske nogometne lige. McDonald je ocenil, da klub nima ekonomske prihodnosti, če bo ostal na Škotskem in predlagal, da bi se moral Celitic povezati z vrhunskimi klubi iz Nizozemske, Belgije in Portugalske. To idejo je povedal na letnem sestanku delničarjev kluba, ki je bila v ponedeljek. Športni direktor kluba Ken Dalglish je ga je podprl in dodal, da bi v prihodnjih petih letih rad videl svoj klub v drugačni ligi. Izvršni direktor škotske prve lige Roger Michel je na to dejal, da mu prihaja od takšnih zamisli slabo in da bo po pravilih Uefe Celitic moral ostati na Škotskem.

 
Blatter: Zahteva se nova obravnava prestopov nogometašev

Bruselj, 6. oktobra 1999 (MOREL) - Predsednik Fifa Sepp Blatter je dejal, da svetovna nogometna organizacija skupaj s predstavniki Evropske unije išče načine za oblikovanje novih pravil o prestopih nogometašev. Z njimi naj bi zagotovili obstoj malih klubov v času igre velikega denarja, je dejal Blatter. Napovedal je tudi nova pravila za prestope, ki jih bodo predstavili na sestanku Fife decembra, vendar pa morajo še prej o njih opraviti posvetovanja z Evropsko komisijo. Fifa želi zagotoviti klubom, ki vzgajajo mlade igralce, da bodo dobili ustrezne odškodnine, če bi igralci prestopili v večje klube, je dejal Blatter.

 
Vstopnice za tekmo Slovenija - Grčija prinašajo ugodnosti

Maribor,5. oktobra 1999 (MOREL) - Vsi imetniki vstopnic za tekmo Slovenija - Grčija, ki bo v soboto, 9. oktobra ob 16.45 v Ljudskem vrtu v Mariboru, bodo imeli predkupno pravico pri vstopnicah za dodatno tekmo kvalifikacij za nastop na EP 2000. Vstopnice torej po tekmi obdržite vse do 13. ali 17. novembra, ko bosta na sporedu dodatni tekmi. Prizorišče dodatne tekme kvalifikacij bo Maribor ali Ljubljana. Nasprotnik Slovenije bo izžreban 13. oktobra v Aachnu.

 
Simke ni več trener Beltincev

Beltinci,5. oktobra 1999 (MOREL) - Vodstvo Nogometnega kluba Potrošnik Beltinci je zamenjalo prvega trenerja prvoligaša Vojislava Simeunoviča - Simko. To je že drugi trener, ki je moral zapustiti klub, pred njim so vrata pokazali naturaliziranemu Prekmurcu Nikoli Škrbiču. Zaenkrat se še ne ve, kdo bo novi trener. Morda pa spet eden izmed Maučecev - Stanko ali Feri!

 
Mc Mannaman bo počival

Madrid, 1. oktobra 1999 (MOREL) - Steve Mc Mannaman bo zaradi poškodbe počival najmnaj tri mesece. Tako ne bo igral na važnih tekmah Reala proti Barceloni in Valenciji, niti na prijateljski tekmi Anglija-Belgija. Realov igralec se je poškodoval na tekmi lige prvakov Real - Porto 3:1.

 
Davidsa ne bo v reprezentanci

Amsterdam, 1. oktobra 1999 (MOREL) - Selektor nogometne reprezentance Nizozemske Frank Rainkard ne bo mogel računati na stalnega reprezetanta Edgarja Davidsa, igralca Juventusa, ker je bil operiran na očesu. Nizozemska bo igrala prijateljsko tekmo proti Braziliji. V reprezentanco pa se vračata Bert Kontermann (Feyenord) i Clarence Seedorf (Real), ki zaradi poškodbe nista igrala proti Belgiji. Nizozemski selektor ima precej težav, saj je njegova ekipa v zadnjih desetih tekmah le enkrat zmagala.

 
Novosti v francoski nogometni reprezentaci

Paris, 1. oktobra 1999 (MOREL) -Selektor francoske nogometne reprezentance Roger Lemer se je odločil, da bo v izbrano vrsto pred odločilno tekmo za nastop na evropskem prvenstvu 2000 proti Islandiji vpoklical vratarja Barnarda Lamo in prvega strelca francoske lige Davida Trezegeaux.

 
Pozabite, da ste svetovni prvaki

Paris, 1. oktobra 1999 (MOREL) Selektor francoske nogometne reprezetance Roger Lemer je sklical kandidate za reprezentanco za tekmo proti Islandiji, k ibo prihodnje nedeljo, in jim dejal, da naj pozabijo, da so svetovni prvaki. "To tekmo moramo zmagati. Potrebno se bo izjemno potruditi in dati gole.," je dejal selektor. Francozi morajo na tej tekmi zmagati, če nočejo biti izločeni iz Euro 2000.

 
 
SKUPINA A - REZULTATI
NK Maribor
Dynamo Kyiv
1
2
Bayer 04 Leverkusen
S.S. Lazio
1
1
SKUPINA A T 3 1 0 GD GP T
S.S. Lazio 5 3 2 0 12 3 11
Dynamo 5 2 1 2 8 7 7
Bayer 04 5 1 3 1 7 7 6
NK Maribor 5 1 0 4 2 12 3
EVROPASKA TEKMOVANJA

Rdeči vragi prvi, vijoličasti zadnji

Zuerich, 22. oktobra 1999 (MOREL) - Evropska nogometna zveza (UEFA) je objavila lestvico ekip v Ligi prvakov. Po štirih odigranih krogih. Prvo mesto zaseda branilec naslova Manchester United, čeprav ni zbral največ točk, sledijo Bayern Muenchen, Lazio, Borussia Dortmund, FC Barcelona, Real Madrid... NK Maribor Teatanic je na zadnjem, 32. mestu (ima 7.415), predzadnji je Molde (Nor), (ima 9.866 točk)..


Lestvica UEFA:

  1. Manchester United (Ang) 72.144
  2. Bayern Muenchen (Nem) 90.749
  3. Lazio Rim (Ita) 86.606
  4. Borussia Dortmund (Nem) 84.749
  5. FC Barcelona (Špa) 79.814
  6. Real Madrid (Špa) 74.814
  7. Milano AC (Ita) 66.606
  8. Spartak Moskva (Rus) 62.912
  9. Chelsea (Ang) 58.144
  10. Feyenoord (Niz) 56.908
  11. Bordeaux (Fra) 56.721
  12. Bayer Leverkusen (Nem) 54.749
  13. FC Porto (Por) 52.358
  14. PSV Eindhoven (Niz) 49.908
  15. Fiorentina (Ita) 44.606
  16. Olympique Marseille (Fra) 43.721
  17. Rosenborg (Nor) 41.866
  18. Valencia (Špa) 40.814
  19. Dinamo Kijev (Ukr) 40.145
  20. Arsenal (Ang) 40.144
  21. Olympiakos Pirej (Grč) 36.475
  22. Galatasaray (Tur) 31.175
  23. Sparta Praga (Češ) 26.812
  24. Croatia Zagreb (Hrv) 25.187
  25. Willem II (Niz) 23.908
  26. Hertha Berlin (Nem) 22.749
  27. Sturm (Avs) 21.187
  28. Maribor Teatanic 7.415

 

ŠPORT

4. oktobra 1999
Dravograd
1 (0)
Maribor PL
3 (2)
Potrošnik
1 (0)
Korotan
3 (0)
Publikum
3 (2)
Primorje
1 (0)
HIT Gorica
0 (0)
Rudar
1 (0)
Olimpija
2 (0)
Domžale
0 (0)
Feroterm Pohorje
0 (0)
Mura
1 (1)

 

ARHIV
SEPTEMBER

EVROPASKA TEKMOVANJA

 

LIGAŠKA TEKMOVANJA

WWW
.

NZS
FIFA
FRANCIJA '98

 




© 1994-1999 Si21 / Kabi d.o.o.