MUSTO - sebago
Si21 - ŠPORT - NOGOMET - FEBRUAR 2000

Alan Shearer se umika po evropskem prvenstvu

London, 28. februarja 2000 (MOREL)- Kapetan Anglije centerfor Alan Shearer je najavil, da se bo po evropskem prvenstvu 2000 umaknil iz reprezentance. V kvalifikacijah za svetovno nogometno prvenstvo leta 2002 ne bo sodeloval. "Dolgo sem razmišljal in ugotovil, da bo to najboljši čas, da se umaknem. Keegan bo imel dovolj časa, da bo vkomponiral ekipo brez mene." Selektor Anglije Kevin Keegan je dejal, da soglaša z željo Shearerja. "Poskušal sem vplivati nanj, da bi spremenil mnenje. Ker pa nisem uspel, bom spoštoval njegovo željo. Njegov prispevek reprezetanci v preteklih letih je bil ogromen. Upam, da bo v Belgiji in na Nizozemskem igral kot še nikoli." Shearer je za reprezentanco igral 57 krat in dal 28 golov. Samo šest angleških nogometašev je dalo v dresu Anglije več golov. Bil je tudi prvi strelec finalnega turnirja prvenstva Evrope 1996.

Okrnjen začetek nogometnega prvenstva

Ljubljana, 27. februarja 2000 (MOREL)- Spomladanski del državnega nogometnega prvenstva se je pričel v nedeljo, vendar so bile na sporedu le štiri tekme 17. kroga. Igrišči v Rušah in Prevaljah sta zaledeneli, za to sta tekmi odpovedani. V nedeljo so se srečali: SCT Olmpija- Dravograd 4:2, Publikum-Mura 3:2, Gorica- Maribor 2:1in Potrošnik-Primorje 0:5. Preloženi tekmi Korotan-Rudar in Pohorje-Domžale bosta 15. marca. Na lestvici še naprej vodi Maribor.


Nogometaši Olimpije v boj za Evropo

Ljubljana, 27. februarja 2000 (MOREL)- Nogometaši SCT Olimpije v nedeljo pričakujejo prvo zmago v spomladanskem delu prvenstva, ko bodo ob 15.00 na Centralnem stadionu za Bežigradom igrali proti Dravogradu. Trener Jedinko Perica je napovedal borbo za Evropo: ali v prvenstvu ali v pokalu, kjer so Ljubljančani med štiri zadnjimi ekipami. Več pravih (napovedanih) okrepitev pa v prestopnem roku za Bežigrad ni bilo. Odšli so: Nastja Čeh, Ismet Ekmečič ( oba v NK Maribor) in Milan Boškovič (v Korotan). Prišla pa sta: Goran Dasovič (Zagreb) in Milan Osterc. Za klub še niso registrirani: Jakše Jurkovič (Hrvaška), Amir Ružnič in Goran Plevnik (Elan).


Dobre okrepitve NK Domžal

Domžale, 27. Februarja 2000 (MOREL) - Domžalskega prvoligaša NK Domžale so okrepili: Damir Maretič (Dninara Knin), Armando Mlinar (Korotan) in Darko Karapetrović (Obilič). Iz kluba pa so odšli: Miha Vončina, Boštjan Avguštin, Robert Lah, Andrej Razdrh, Admir Memič in Ismir Pintol.


Bayern je star celo stoletje

Muenchen, 27. februarja 2000 (MOREL) - Najbolj poznani klub v Nemčiji muenchenski Bayern bo v nedeljo star 100 let. Zgodovina tega kluba se je začela 27.2.1900, ko so člani nogometne sekcije Moškega gimnastičnega društva zapustili sestanek, na katerem jih niso hoteli sprejeti v Južno nemško nogometno zvezo. V prvi gostilni so ustanovili Bayern, ki je prvo tekmo igral 1. aprila 1900, ko so premagali mestnega rivala MTV 1879 s 7:1. Bayern je kmalu izgradil svoj imidž. Igralci so hodili v najboljše šole, nosili so moderne obleke in klobuke iz Francije. Do prvega naslova prvaka Nemčije so prišli leta 1932, potem ko so v finalu premagali Eintracht iz Frankfurta 2:0. Nacisti so nato prevzeli kontrolo nad klubom, ki je končal v regionalni ligi. Leta 1939 je imel le 243 članov. Enotna liga - Bundes liga - je v Nemčiji štartala šele leta 1963. Dve leti za tem je njen član postal Bayern, kar je še danes. Leta 1967 je muenchenski klub osvojil Pokal pokalnih zmagovalcev. Dve leti za tem so bili prvaki Nemčije. Bayern je sredini sedemdesetih - od 1974. do 1976. - trikrat za redom zmagal v pokalu prvakov, a njegovi nogometaši Franz Beckenbauer, Gerd Mueller in Sepp Maier so bili ključni igralci v triumfu tedanje Zahodne Nemčije na svetovnem prvenstvu 1974. Za Bayern je v času, ko je bil državni prvak, igrala tudi slovenska nogometna legenda Brane Oblak. Ekipa iz Muenchna je še dvakrat igrala v finalu Pokala prvakov oz. Lige prvakov, ko je bila poražena: leta 1987 od Porto in leta 1999 od Manchester Uniteda (2:1). Bayern igra na Olimpijskem stadionu, ki je bil zgrajen za Olimpijske igre 1972, toda planirajo, da bodo v bodočnosti zgradili svoj stadion.


Danes veliki derbi: REAL-BARCELONA

Madrid, 27. februarja 2000 (MOREL) - Veliki nogometni rivali Real in Barcelona se bodo danes srečali 70-ič. In to v Madridu. Real je zmagal 45 krat, 12 krat je bilo nerešeno, 12 krat je zmagala Barcelona. Real je bil prvak Španije rekordnih 27 krat, a Barcelona 16 krat. Zadnjič je »Barsa« zmagala v Madridu v sezoni 1997/98; to je bilo prvo leto, ko jo je treniral Luis Van Gaal. Največja zmaga Reala (8:2) nad večnim tekmecem je bila dosežena v sezoni 1934/35. Katalonski klub (z Johanom Cruyffom) je slavil 5:0 v Madridu v sezoni 1973/74. Glavna zvezda gostov bo Brazilec Rivaldo, ki se vrača v formo. »To je pravi trenutek za mene, ker se vračam v formo. Zadnjo nedeljo sem dal štiri gole. Vse bom naredil, da zmagamo,« je dejal Rivaldo. Trener Reala Vincente Del Bosce pa razmišlja, če bi v ogenj že od začetka poslal Raula, ki zaradi poškodbe ni igral na štirih tekmah.


Breitner kritizira Nemško nogometno zvezo

Berlin, 27. februarja 2000 (MOREL) - Nekadnnja zvezda nemškega nogometa in Bayerna iz Muenchna Paul Breitner je ostro kritiziral Nogometno zvezo Nemčije zaradi načina, kako želi rešiti krizo nemškega nogometa. »Vse probleme hočejo rešiti z naivnimi, neumnimi in kratkoročnimi ukrepi. Minili sta dve leto od svetovnega prvenstva, toda nič ni bilo narejenega,« se je hudoval Breitner. Nemci so pred dvema letoma izgubili od Hrvatov 2:1 v četrtfinalu. Po besedah Breitnerja, ki je bil kandidat da nasledi selektorja Bertia Vogsta na krmilu reprezentance, zveza pa je izbrala Ericha Ribbecka, bo kmalu prišel čas, ko bo Nemčija lahko premagala le še Moldavijo.


Brez prepovedi prodaje kart za Euro 2000-Vesela novica za slovenske preprodajalce

Amsterdam, 27. februarja 20000 (MOREL)- Nizozemski parlament je odbil predlog, da se uradno prepove prodaja kart za evropsko prvenstvo 2000 na črno. To bo velika nevarnost za varnost prvenstva. Za razliko od soorganizatorja Belgije, na Nizozemskem dopuščajo prodajo kart na črno, kar bi lahko miniralo napore, ki jih skušajo uveljaviti organizatorji za dosego varnosti. Organizator si je prodajo zamislil tako, da bi za vsak sedež na stadionu vedeli, kdo ga je kupil in za katero tekmo. Tako naj bi pregnali s stadionov tiste, ki bi na tekme šli le zaradi delanja izgredov. Vseh 1,2 milijonov kart naj bi bilo prodano posameznikom in ne potovalnim agencijam, kar seveda za Slovenijo ne drži. »Zelo smo razočarani. Če bi odločitev bila sprejeta, bi to bilo dobro za varnost,« je dejal predstavnik za tisk EURO 2000 Richard Van Eik. Organizatorji se bojijo predvsem navijačev iz tujine, tako Nemčije in Anglije, ki bodo brez kart pripotovali v Belgijo in na nizozemsko. Tudi nizozemsko ministrstvo za notranje zadeve in za pravosodne zadeve sta skeptični ob tej odločitvi, ker naj bi to bilo »nepraktično« in bo pomenilo dodaten pritisk na policijo, da kontrolira navijače.


Inter zainteresiran za Beckhama

Milano, 27. februarja 2000 (MOREL)- Eden izmed najboljših italijanskih nogometnih klubov milanski Inter se zanima za igralca Manchester Uniteda Davida Beckhama, vendar doslej še ni dal uradne ponudbe za nakup angleškega reprezentanta. Točno je, da se zanimamo, tako kot drugi klubi, za Beckhama, ni pa res, da smo že ponudili vsoto za njegov nakup. S predstavniki Manchester Uniteda se sploh še nismo pogovarjali, je povedal Interjev tiskovni predstavnik. S tem je zanikal pisanje italijanskega dnevnika Gazeta dela Sport, kjer je bilo zapisano, da je Inter ponudil Manchesterju 100 milijonov mark, od tega bi klub dobil 60 odstotkov, ostalo pa bi dobil Beckham, ki naj bi za Inter podpisal petletno pogodbo.


Anglija favorit za SP

London, 24. februarja 2000 (MOREL)- Največ možnosti za organizacijo finalnega turnirja prvenstva sveta v nogometu leta 2006 ima Anglija. To je rezultat glasovanja 50 najuglednejših nogometnih novinarjev iz 30 držav s vseh celin. Od 250 možnih točk je Anglija dobila 190 točk, to je 23 več kot druga Južna Afrika. Na tretjem mestu je Nemčija s 155 točkami, četrta je Brazilija (107 točk), zadnji pa Maroko (85 točk). "To je odlično. Toda edino bo štelo tisto, kar bo izglasoval izvršni odbor FIFA 5. in 6. julija," je dejal predsednik organizacijskega odbora za svetovno prvenstvo v Angliji Alex McGiven. Novinarji so tudi odgovarjali na vprašanje, katera država ima najboljšo infrastrukturo. Tu je zmagala Nemčija z eno točko prednosti pred Anglijo.


Matthaeusov rekord ob porazu "elfa"

Amsterdam, 24. februarja (MOREL - Nemški nogometaš Lothar Matthaeus je včeraj na tekmi Nizozemska-Nemčija (1:2) postal svetovni rekorder v številu nastopov za državno reprezentanco. Matthaeus je doslej za nemški "elf" nastopil je proti tradicionalnim tekmecem Nizozemcem nastopil 144-ič. S tem nastopom je prehitel švedskega vratarja Thomasa Ravellija. Lothar Matthaeus je v nemški reprezentanci debitiral leta 1980, prav proti Nizozemski. Bilo je to na prvenstvu Evrope v Italiji, ko je kot 19-letni igralec v 73. minuti prišel na igrišče. "Nikoli ne bom pozabil te tekme. V igro sem vstopil, ko je bilo 3:0 za nas. Napravil sem penal in komaj smo zmagali 3:2," se spominja igralec. Toda zmagali so in kmalu so ga proglasili za naslednika Franza Beckenbauerja. "Vem, da Nizozemci ne marajo Nemcev in da mi bodo žvižgali. Bolje bi bilo, da bi se ta tekma igrala v Nemčiji, ali pa celo v Italiji ali Španiji. Toda kar je, pač je," je pred tekmo dejal Matthaeus, kar se je tudi zgodilo. Največji uspeh v 20-letni reprezentančni karieri je 39-letni nogometaš dosegel leta 1990, ko je kot kapetan reprezentance osvojil naslov svetovnega prvaka. Po letu 1994, ko je Nemčija na SP izpadla že v četrt finalu, se je že skorajda poslovil od reprezentance. Nemci so brez njega osvojili naslov evropskih prvakov leta 1996, nato pa se je pred SP 1998 zaradi dobrih iger v muenchenskem Bayernu spet vrnil v nemško izbrano vrsto. Kljub razočaranju na tem tekmovanju, ko je njegova reprezentanca spet izpadla že v četrtfinalu, je vztrajal. Njegov cilj, verjetno res zadnji reprezentančni, je evropsko prvenstvo v Belgiji in na Nizozemskem, ko se bo poslovil od reprezentance. Trenutno pa selektor Ribbeck nanj računa. (konec)/mah


Aston Villa favorit na stavnicah

London, 24. februarja 2000 (MOREL) - Aston Villa je prvič v zadnjih 43. letih na stavnici proglašena za glavnega favorita angleškega FA pokala, potem ko je v četrtfinalu premagala Everton 2:1. Aston Villa ima na stavnicah razmerje (William Hill) 13:8, Chelsea pa 7.4. V polfinalu bo A. Villa igrala proti z Boltonom, a Chelsea z Newcastlom. Obe tekmi se bosta igrali na Wmbleyu 2. in 9. aprila. Možnosti Newcastla, poraženca v zadnjih dveh finalih, je ocenjena na 11:4, medtem ko je Bolton, edini, ki ni iz Premier lige, autsaider - 9:1.(konec)/mah


Pretep navijačev in policije na Nizozemskem

Amsterdam, 24. februarja 2000 (Morel) - Najmanj 125 ljudi so aretirali nizozemski policaji v mestu Tilburg. Navijači vseh klubov so protestirali proti predpisu, da morajo za tekme visokega rizika uporabljati za prevoz javna sredstva. Poškodovanih ni bilo. (konec)/mah


Lazio še vedno najboljši
Beltinci tretji najslabši v Evropi

London, 24. februarja 2000 (MOREL) - ) Do večjih sprememb na lestvici najboljših klubov ni prišlo. Napredek je naredil Real Madrid. Pa tudi Beltinci, ki napredujejo takrat, ko ne igrajo.

 (1) 1 Lazio              99.18
 (2) 2 Bayern             95.77
 (4) 3 Juventus           93.35
 (3) 4 Milan              92.04
 (5) 5 Roma               91.12
 (9) 6 Inter              86.98
 (7) 7 Dinamo (Kijev)     85.12
 (8) 8 Manchester United  84.95
 (6) 9 Rangers            84.49
(12) 10 Sparta (Praga)    82.73
(10) 11 Monaco            82.70
(17) 12 Barcelona         81.35
(13) 13 Spartak (Moskva)  80.05
(14) 14 Bayer (Leverkusen)79.03
(16) 15 PSV               78.41
(11) 16 Hamburg           78.17
(19) 17 Anderlecht        77.95
(15) 18 Porto             77.55
(20) 19 Slavija (Praga)   76.08
(25) 20 Real              75.55

Pet najslabših ekip:
(469) 469 Abeerden        18.91
(470) 470 TPV Tampere     18.41
(472) 471 Beltinci        17.71
(471) 472 Anagenisis      17.32
(473) 473 Alki Larnaca    10.27
Na listi najboljših strelcev v evropskih ligah je v vodstvu je Ruud van Nistelrooy iz PSV Eindhoven, ki je dal 28 golov. Drugi je Mario Jardel iz Porta (25 golov), a tretji Kevin Philips (18 golov). (konec)/mah
Celestine Babayaro se je vrnil na Otok-Ostali Nigerijci v misteriju

London, 24. februarja 2000 (MOREL)- Nigerijski nogometaš Celestine Babayaro, član Chelsea, se je vrnil na otok potem ko je minilo že deset dni od konca Pokala Afrike. Njegova reprezetanca je v finalu izgubila od Kameruna, toda zaradi neredov v svoji državi ni mogel odpotovati iz nje. Predstavnik Chelesa je zanikal vesti, da se je Babayaro zrušil, ko je prišel na Otok in da ga muču malarija. "Vrnil se je dobrega zdravja. Z njim bomo opravili pogovore, da vidimo, kaj je bilo. Če bomo ugotovili, da je naredil napako, ga bomo kaznovali. Vendar je vse to notranja zadeva kluba," je dejal predstavnik kluba. Iz Arsenala pa so sporočili, da prihod Kanua pričakujejo v začetku naslednjega tedna. Kanu naj bi ostal v Nigeriji še en čas, ker ima mama težave z zdravjem. Misterija pa še traja okrog igralcev Okoche (P.S.G. Paris), Westa (Milan) in Ikpeba (Borussia Dortmund).


Newcastle protestira zaradi Solane

Newcastle, 24. februarja 2000 (MOREL)- Angleški Premier ligaš Newcastle je poslal oster protest Nogometni zvezi Peruja, ker je njihov igralec Nolberto Solano igral za selekcijo Peruja na Gold Pokalu v Kaliforniji, kljub temu, da je bil poškodovan. Menedžer Newcastla Bobby Robson je dovolil Solani, da se priključi reprezentantom Peruja, ker je pričakoval, da bodo nogometaša pregledali peruanski zdravniki in ga poslali domov. Toda Solano, ki zaradi poškodbe za Newcastle ni igral dva meseca, je nastopil na tekmi Peru- Haiti (1:1), toda tekme ni končal, ker se mu je obnovila stara poškodba. "Rekel sem Solanu, da se v Anglijo ne vrne poškodovan, zdaj bomo o zadevi spregovorili ostro," je rekel Robson. "Jaz ne bi raskiral, toda Peru je in ga nam pošilja nazaj poškodovanega." Robson je dodal: "Peru bo spoznal, da smo mi resen partner za dogovor, to pa bo spoznal tudi Solana."


Jose (Pepe) se vrača

Barcelona, 24. februarja 2000 (MOREL)- Kapetan Barcelone Jose Guardiola (1971) se bo mogoče v soboto vrnil na igrišče na tekmi proti večnemu rivalu Realu Madrid. Guardiola je že igral 60 minut za rezervno ekipo Barcelone, sicer pa je pavziral od 26. januarja, ko si je poškodoval prst na nogi (Španija-Poljska 3:0). Tekma bo v Madridu.


Profesionalni sodniki v FIFA

Zuerich, 24. februarja 2000 (MOREL)- FIFA predvideva, da bo do konca leta 2000 vpeljala profesionalne sodnike, ki bi sodili na svetovnem prvenstvu 2002. Te sodnike bi morala plačati zveze, kjer so profesionalne lige, kjer pa ni profesionalnih lig, pa bi bila plačnik FIFA. To je sporočil Sepp Blatter, predsednik FIFA.


Na nogometnem EP prepoved prodaje vstopnic na črno

Z zakonom proti črni prodaji kart za EURO 2000 Amsterdam, 22. februarja (MOREL/FONET) - Iz Belgije in Nizozemske (EURO 2000) prihajajo zanimive informacije: zakonsko bodo prepovedali preprodaje vstopnic za tekme na črno. Bojijo se več tisoč navijačev (predvsem iz Anglije in Nemčije), ki bodo karte skušali kupiti pred tekmo na črno. Na Nizozemskem preprodaja kart ni prepovedana. Vstopnice prodajajo poimensko in da se tako želijo izogniti znanim huliganom, toda verjetno to ne bo zaustavilo preprodajo vstopnic. Prepoved prodaje kart na ulici bodo skušali urediti s posebnim zakonom.


Policaji bodo prisluškovali navijačem

Bruselj, 22. februarja (MOREL/FONET) - Policija med letošnjim nogometnim evropskim prvenstvom v Belgiji in na Nizozemskem bo lahko prisluškovala pogovorom huliganov po mobilnih telefonih. Glavne navijaške bande naj bi že po podatkih policije uporabljale v svojih akcijah prenosne telefone.


Stojčkov v Chicagu

Sofija, 22. februarja 2000 (MOREL)- Uradno najboljši nogometaš Bolgarije vseh časov Hristo Stojčkov je pristal, da bo v upokojenskih dnevih zaigral v ameriškem prvoligašu Chicago Fire, če bo ta klub izpolnil njegove zahteve. Stojčkov že trenira, »skida kile i salu«. Američani so sprejeli vse Stojčkove zahteve, razen finančne. Zahteval je mesečno plačo 241.600 dolarjev, a pogodbi bi podpisal za leto dni. Stojčkov (34 let) je zdaj direktor vseh nacionalnih selekcij.


Končana sezona za Beniteza

Barcelona, 23. februarja 2000 (MOREL)- Za centerforja španskega prvoligaša Espanyol Miguel A. Beniteza je sezona končana. Na tekmi proti Atletico Madrid si je poškodoval ligamente na levem kolenu. Espanyol bo imel velike težave pri borbi za obstanek v ligi. Benitez je pet let v dresu tega kluba in štiri leta je prvi strelec.


Kakšen je status Beckhama

Tudi tu nosi hlače žena
Licitacija: začetek 75 milijonov mark
Manchester, 22. februarja 2000 (MOREL) - Status David Beckhama (2.5.1975) pri Manchestru Unitedu tudi tri dni po izključitvi iz ekipe ni jasen. Menedžer Manchestra Uniteda Alex Ferguson je tiho, tako da se niti ne ve, zakaj je nagnal Beckhama s sobotnega treninga. Tudi v ponedeljek Angleža ni bilo na trening. Njegov predstavnik za tisk je izjavil, da je to komaj tretji izostanek igralca s treningov, od kar je pred osmimi leti prišel v Manchester United. Toda Ferguson je vseeno odgovoril na vprašanje novinarjev ali bo Beckham v ekipi za nedeljsko tekmo proti Wimbledonu: »Ker so Scholes in Keane kaznovani, bo Beckham dobil priložnost.«

Oglasil se je tudi selektor Anglije Kevin Keegan, ki je dejal: »Mislim, da si ne moremo predstavljati bodočnost angleškega nogometa brez Beckhama.« Pravijo, da je Beckham med dvema ognjema. Njegova soproga zahteva, da zapustita Manchester, a na drugi strani je to klub, kateri Beckhamu pomeni vse. Slavni par je kupil hišo v Heartfordshiru, ki je od Manchestra oddaljen celih 300 kilometrov, pa je Beckham dnevno po šest ur za volanom. Ferguson ni skrival, da mu to ni všeč kot tudi to, da dvakrat ni potoval z ekipo na tekme v tujino. Res pa je tudi, da je Beckham v zadnjih mesecih več krat dejal, da ne namerava zapustiti Manchestra Uniteda, toda njegova žena je dala kar nekaj izjav, da njen mož želi (oz. bo) nadaljeval kariero v tujini. Vse to je verjetno pripeljalo do spora s Fergusonom, ki ni nikoli ni dopustil igralcem, da bi okrnili njegovo avtoriteto. Tako se je recimo rešil tudi igralca Paul Inca (21.10.1967) in to v trenutku, ko se je vsa Evropa borila za njega. »Če nogometaš misli, da je nad menedžerjem, potem se mu lahko reče le eno: zbogom«, je napisal Ferguson v svoji avtobiografiji, kjer je še dodal, da je to edini princip, ki se mu ne bo nikoli odrekel. Seveda Beckhamu ne bo težko dobiti nov klub; za njega se zanimajo Barcelona, Inter, Fiorentina, Inter in Bayern. Problem bo seveda cena, saj je zainteresiranim klubom sporočili, da se licitacija za Davida B. začne pri 75 milijonih mark.


Prekinjeno prvenstvo Azarbejdžana

Baku, 22. februarja 2000 (MOREL)- Nogometno prvenstvo Azarbejdžana je prekinjeno za nedoločen čas, potem ko je 11 od 12 klubov odbilo, da igrajo tekme prvega kroga spomladanskega dela prvenstva. Predstavniki klubov so sporočili, da ne bodo igrali, dokler se ne reši spor znotraj Nogometne zveze Azerbejdžana. V tej zvezi je prišlo do upora, ustanovljena je bila paralelna zveza, ki pa je FIFA ni priznala. Prvoligaši zahtevajo, da predsednik nacionalne federacije Fuad Musajev do konca aprila organizira volilno skupščino.

Prepir Ferguson-Beckham

London, 21. februarja 2000 (MOREL)- Po zmagi Manchestra Uniteda nad Leedsem (1:0) je Alex Ferguson zmagoslavno zapustil stadion v Leedsu in (trenutno) premagal svojega najboljšega igralca Davida Beckhama, katerega je med sobotnim treningom nagnal z igrišča. Beckham je po 20 minutah treninga odšel v slačilnico. Vzrok spora še ni znan. Evropski prvak ima na lestvici angleške Premier lige šest točk prednosti pred Leedsom in devet pred Liverpoolom. “Izbrali smo ekipo in to je vse. Drugih komentarjev glede Beckhama ni. Vse kar delamo je notranji problem kluba. “On”(Beckham) ima vse možnosti, da bo zaigral v nedeljo, ker zaradi kazni ne moremo računati na Scolsa in Keana,” je dejal Ferguson. Na to pa še, da bo Beckham igral v sredo za Anglijo na prijateljski tekmi proti Argentini. Menedžer Manchestra Uniteda je ocenil, da je zmaga nad Leedsom pomembna, toda obenem je opozoril na izkušnje iz preteklosti. “Pred dvema sezonama smo imeli 12 točk prednosti, pa smo v marcu izgubili to prednost. Najvažnejše tekme so še pred nami,” je dejal Ferguson.


Menedžer danske ekipe Jan Sorensen

Lizbona, 21. februarja 2000 (MOREL)- Vratar Sportinga iz Lizbone Peter Shmaichel je izbral za menedžerja ekipe danske Gvidovre, ki jo je kupil lani, rojaka Jana Sorensena. Schimchael je kupil klub, v katerem je debitiral leta 1984. Dolžnost Sorensona je, da drugoligaški klub vrne v prvo ligo, kjer je že bil trikra prvak. Sorenson je igral kot profesionalec v Bruggesu, Ajaxu in Fejenordu. Za Dansko je igral 11 krat.

Djorović spet v ekipi

Vigo, 16. Februarja 2000 (MOREL)- Standardni reprezentant Jugoslavije in igralec Celte iz Viga je spet v španski ekipi, potem ko se je pomiril s trenerjem Victorjem Fernandezom. Djorović je bil pred desetimi dnevi suspendiran in kaznovan z 32 tisoč markami kazni, ker je odbil zahtevo trenerja, ki je od njega zahteval, da proti Rayo Vallecano igra levega beka. V zadnji tekmi, ko je Celta premagala Sociedad 4:1, Djorović ni bil niti na rezervni klopi, zdaj pa se je priključil treningom prve ekipe. “Odločitev, da Djorovića vrnemo v ekipo, smo sprejeli za to, ker je spremenil svoje stališče. Pričakujemo, da bo igral na nedeljski tekmi proti Mallorci,” je dejal direktor Celte Alfredo Rodrigez.


Gascoigne zlomil roko

London, 16. februarja 2000 (MOREL)- Bivši reprezentant Anglije Paule Gascoigne si je zlomil roko na tekmi svojega Midllesbrougha proti Aston Villi. Nekoč najboljši nogometaš Anglije se je poškodoval pred koncem prvega polčasa. Hotel je prehiteti igralca Georgea Boatengo, široko je zakrilil z rokami in udaril z roko Boatengo v glavo. Na njegovo nesrečo je bila Boatangova glava trša od njegove roke in Gascoigna so objokanega odnesli z igrišča. Middlesbrough je tekmo izgubil 4:0, pa bo tako menedžer Bryan Robson imel težave. Lastniki kluba so izjavili, da je njegova usoda nejasna, tisk pa piše, da ga bodo odpustili. Ekipa je 13 krogov pred koncem prvenstva na 16. mestu in v coni za izpad.


Ronaldo že trenira

Milan, 16. februarja 20000 (MOREL) - Eden od najboljših nogometašev na svetu Brazilec Ronaldo je po uspešni operaciji na kolenu pričel počasi trenirati. Centerfor Interja iz Milana je bil operiran v Parizu novembra lani. Naslednjih deset dni bo imel lažje individualne treninge, nato pa bodo ocenili, če se lahko pridruži prvi ekipi.


Anglež bo igral za Turke

Leicester, 16. februarja 2000 (MOREL)- Standardni prvotimec Leicestra Citya Mazzy Izet bo debitiral v turški reprezentanci na prijateljski tekmi proti Češki aprila. Izet je bil rojen v Londonu in ima angleško državljanstvo, toda odločil se je, da bo sprejel ponudbo turškega selektorja Kana Kabanaglua in bo zaprosil tudi za turško državljanstvo. “Moj oče je rojen v Turčiji, pa bo državljanstvo dobil avtomatično. Do zdaj sem dvakrat odbil ponudbo, ker sem upal, da bo zaigral za reprezentanco Anglije.
Zdaj sem si premislil, saj bi bilo neumno, da bi prepustil evropsko prvenstvo,” je dejal Izet. Tudi menedžer Leicstra Martin O’Neille je podprl mladega nogometaša in mu dejal, naj ne več ne čaka na poziv selektorja Anglije. “Svetoval sem mu, da pristane na ponudbo, saj v resnici nima veliko možnosti v doglednem času, da zaigra v reprezentanci Anglije. Prepričan sem, da bo odlično igral za Turčijo v Belgiji in na Nizozemskem,” je povedal O’Neillle.


Emerson bo zelo drag

Berlin, 16. februarja 2000 (MOREL)- Trener Bayerja iz Leverkusna Cristoph Daum je opozoril številne evropske klube, ki se zanimajo za Emersona (1976, 179 cm, 74 kg), da bo ta brazilski igralec zelo drag. Največ želje je prišlo iz Italije. Prišla je tudi ponudba Rome, ki pa za Dauma ni sprejemljiva. “Emerson ima pogodbo do leta 2002. Imamo nekaj ponudb, večjih od 50 milijonov mark. Ponudba Rome pa je bila le 35 milijonov mark in ni bila dovolj ‘dobra’,” je dejal trener Bayerja Daum. V soboto se prične prvesntvu v “bundes ligi”, Bayer pa bo igral z Duisburgom.


Azarbejdžan suspendiran od FIFA

Baku, 16. februarja 2000 (MOREL)- FIFA je suspendirala Nogometno zvezo Azarbejdžana. Minister za šport te države Abulfas Garajev bo v ponedeljek odpotoval v Zuerich in skušal urediti stvari pet minut pred koncem. Če Azerbejdžanska nogometna zveza do 7. februarja do 12.00 ure ne reši notranjih problemov, bo suspendirana. “Uporniki” so namreč pred mesecem dni ustanovili še svojo nogometno zvezo; med temi uporniki so predstavniki osmih najmočnejših klubov, imajo pa tudi podporo ministra za šport. Staro (uradno, legitimno) zvezo pa podpira FIFA.


Nogometaši Slonokoščene obale zapustili vojaško taborišče

Zambacro, 16. februarja 2000 (MOREL)- Nogomataši Slonokoščene obale so zapustili vojno taborišče v centru države, v katerem so bili zadržani po vrnitvi v domovino, ko so bili izločeni iz Pokala narodov Afrike. Ne ve se še, če se bo njihovo potovanje z avtobusom končali pri generalu Robertu Gueiemu, ki je pred časom prišel na oblast. Selektor Gbonke Tia Martin na vprašanja novinarjev ni odgovarjal, povedal je le, da so ga nogometaši čakali v avtobusu. Predsednik FIFA Sepp Blatter je ostro obsodil doganje v Slonokoščeni obali. “Zapreti ekipo, ki ni uspela v kvalifikacijah, je veliko nasilje nad samostojnostjo nogometne zveze in proti principom fair-playa. Takšna akcija bo negativno vplivala na nogomet v Slonokoščeni obali in celi Afriki,” je zapisano v Blatterjevem sporočilu. Vojna hunta, ki je prevzela oblast v državi 24. decembra, je sporočila, da so bili nogometaši “ulovljeni” za to, ker so ponižali državo na Pokalu narodov. Reprezentanca je z vojnim letalom pripotovala iz Gane. Portparol vojne hunte je pojasnil, da so igralci zadržani za to, da bi se “naučili lekcije o državljanski dolžnosti in ker so bili nedisciplinirani". Nogometaši Slonokoščene obale, ki jih popularno kličejo “sloni”, so izpadli zaradi slabše gol razlike. Premagali so domačo Gano 2:0, izgubili s Kamerunom 3:0 in igrali s Togom 1:1. Napredovala sta Kamerun in Gana.


Težke zahteve klubov G 14 FIFI in UEFI

Berlin, 16. februarja 2000 (MOREL)- Vodilni evropski klubi želijo denarno nadomestilo, za to ker so njihovi najboljši nogometaši odsotni zaradi obveznosti v državnih reprezentancah. To so sporočili iz kluba Bayern iz Muenchna. Klubi bodo to in še drugo zahtevali od FIFA in UEFA. Člani G14 (med njimi tudi Real, Manchester United, Milan) zahtevajo, da bi 50 % prihodkov od državnih tekem dobili klubi. Prav tako so veliki klubi mnenja, da bi letno lahko bila le dva termina, ko bi igralci morali obvezno v reprezentanco. To naj bi bila druga polovica oktobra in od srede maja do junija. Evropski klubi tudi zahtevajo, da se v času olimpijskih iger v Sydneyu, od 15. septembra do 2. oktobra, ne igrajo tekme v evropskih klubskih tekmovanjih. Njihova zahteva je tudi, da bi nogometaši v eni sezoni lahko igrali za dve ekipi v evropskih tekmovanjih.


Nogometaši preprodajali karte

London, 16. februarja 2000 (MOREL)- Angleška nogometna zveza (FA) je obtožila osem igralcev in funkcionarjev kluba Leicester za nešportno obnašanje. Ti naj bi bili odgovorni za “nepravilno distribucijo kart ” za lansko finale Lige pokala med Leicestrom in Tottenhamom. Fantje so pač malo preprodajali karte! Njihovo zaslišanje, kot tudi dveh igralcev, ki sta bila obtožena istega posla že pred časom, bo 15. marca na Leicestrovem stadionu.


Iračani spet v Saudijski Arabiji

Manama, 16. februarja 2000 (MOREL)- Iraški nogometni klub bo sodeloval na klubskem prvenstvu Azije v Saudijski Arabiji in bo tako prvi klub, ki bo gostoval v tej državi od zalivske krize 1990. Iz Riada so sporočili, da bodo Iračani pripotovali v petek, tekmovanje pa se prične v ponedeljek. Iračani bodo prvo tekmo igrali v sredo proti domači ekipi Al- Hilal.


Djorović spet v ekipi

Vigo, 16. Februarja 2000 (MOREL)- Standardni reprezentant Jugoslavije in igralec Celte iz Viga je spet v španski ekipi, potem ko se je pomiril s trenerjem Victorjem Fernandezom. Djorović je bil pred desetimi dnevi suspendiran in kaznovan z 32 tisoč markami kazni, ker je odbil zahtevo trenerja, ki je od njega zahteval, da proti Rayo Vallecano igra levega beka. V zadnji tekmi, ko je Celta premagala Sociedad 4:1, Djorović ni bil niti na rezervni klopi, zdaj pa se je priključil treningom prve ekipe. “Odločitev, da Djorovića vrnemo v ekipo, smo sprejeli za to, ker je spremenil svoje stališče. Pričakujemo, da bo igral na nedeljski tekmi proti Mallorci,” je dejal direktor Celte Alfredo Rodrigez.


Gascoigne zlomil roko

London, 16. februarja 2000 (MOREL)- Bivši reprezentant Anglije Paule Gascoigne si je zlomil roko na tekmi svojega Midllesbrougha proti Aston Villi. Nekoč najboljši nogometaš Anglije se je poškodoval pred koncem prvega polčasa. Hotel je prehiteti igralca Georgea Boatengo, široko je zakrilil z rokami in udaril z roko Boatengo v glavo. Na njegovo nesrečo je bila Boatangova glava trša od njegove roke in Gascoigna so objokanega odnesli z igrišča. Middlesbrough je tekmo izgubil 4:0, pa bo tako menedžer Bryan Robson imel težave. Lastniki kluba so izjavili, da je njegova usoda nejasna, tisk pa piše, da ga bodo odpustili. Ekipa je 13 krogov pred koncem prvenstva na 16. mestu in v coni za izpad.


Ronaldo že trenira

Milan, 16. februarja 20000 (MOREL) - Eden od najboljših nogometašev na svetu Brazilec Ronaldo je po uspešni operaciji na kolenu pričel počasi trenirati. Centerfor Interja iz Milana je bil operiran v Parizu novembra lani. Naslednjih deset dni bo imel lažje individualne treninge, nato pa bodo ocenili, če se lahko pridruži prvi ekipi.


Anglež bo igral za Turke

Leicester, 16. februarja 2000 (MOREL)- Standardni prvotimec Leicestra Citya Mazzy Izet bo debitiral v turški reprezentanci na prijateljski tekmi proti Češki aprila. Izet je bil rojen v Londonu in ima angleško državljanstvo, toda odločil se je, da bo sprejel ponudbo turškega selektorja Kana Kabanaglua in bo zaprosil tudi za turško državljanstvo. “Moj oče je rojen v Turčiji, pa bo državljanstvo dobil avtomatično. Do zdaj sem dvakrat odbil ponudbo, ker sem upal, da bo zaigral za reprezentanco Anglije.
Zdaj sem si premislil, saj bi bilo neumno, da bi prepustil evropsko prvenstvo,” je dejal Izet. Tudi menedžer Leicstra Martin O’Neille je podprl mladega nogometaša in mu dejal, naj ne več ne čaka na poziv selektorja Anglije. “Svetoval sem mu, da pristane na ponudbo, saj v resnici nima veliko možnosti v doglednem času, da zaigra v reprezentanci Anglije. Prepričan sem, da bo odlično igral za Turčijo v Belgiji in na Nizozemskem,” je povedal O’Neillle.


Sanjska igra Špancev

Slovenci počasni in utrujeni Ljubljana, 15. februarja 2000 (MOREL)- V prvem krogu kvalifikacijskih tekem za nastop na svetovnem prvenstvu v malem nogometu (futsal) je Španija premagala Armenijo 17:1, Ukrajina pa Slovaško 5:2 in Slovenija Francijo 5:1

Španija- Armenija 17:1 (7:0)
Strelci za Španijo: Sanchez 3, Rodriguez 3, Ibanes 2, Cobeta 2, Riquier 2, Herrero, Garcia, Serrano 2, Marques, Za Armenijo: Aghasyan

Ukrajina - Slovaška 5:2 (3:0)
Ukrajina: Kudlay 2, Kabaneko 1, Kosenko 1, Moskvyshov 1. Slovaška: Pal 2.

Slovenija - Francija 5:1 (2:0)
Strelci za Slovenijo: Dobovičnik, Jože Gačnik 2, D. Guček, Kos 1 Za Francijo: Yahia.
Dva gola je dal Jože Gačnik iz najstrožje kazni - 10-metrovke. Naši so sicer bili boljši, toda igrali so počasi in dolgočasno. V Franciji so komaj začeli z malim nogometom, tam ni niti prvenstva v tem nogometu. Francoska zveza je zahtevala, da se v petih letih prebijejo v evropski vrh. Sicer pa so izjemen nogomet prikazali Španci; ves čas se gibljejo, odkrivajo, streljajo in ne mučijo žoge. Verjetno se takšen mali nogomet kot ga igrajo Španci v Sloveniji še ni videl.
Svetovno prvenstvo bo konec leta v Gvatemali. Iz naše skupine se bo tja uvrstila le prvouvrščena ekipa. Trikratni svetovni prvaki so Brazilci, Španija pa je bila na zadnjem SP leta 1996 v Španiji druga, Ukrajina pa četrta.


Vratio se barba iz Amerike

Dinamo, Dinamo, Dinamo Zagreb, 15. februarja 2000 (MOREL)- Maksimirski stadion poleg živalskega vrta bo (spet) tudi uradno postal dom NK Dinama iz Zagreba. Na skupščini so s tajnim glasovanjem prvoligaša Croatio preimenovali v Nogometni klub Dinamo. Za spremembo imena je glasovalo 43 od 44 prisotnih članov skupščine. Navijači Dinama so si dali duška pred stadionom in v centru mesta. Zagrebški klub tako že tretjič v zadnjih devetih letih spreminja svoje ime. Junija 1991 je bil na zahtevo takratnega predsednika Hrvaške Franja Tudjmana najprej preimenovan iz Dinama v HAŠK Gradjanski, dve leti kasneje pa v Croatio. Franjo Tudjman se obrača v grobu!

Kamerun prvak Afrike

Lagos, 14 februarja 2000 (MOREL)- Nogometna reprezentanca Kameruna je zmagovalka Pokala narodov Afrike. V finalu je v Lagosu premagala reprezentanco Nigerije po boljšem izvajanju 11-metrovk. Po rednem delu tekme je bilo 2:2. Nogometaši Kameruna so od 5. enajstmetrovk izkoristili štiri, Nigerijci pa tri. Tekma se je končala s škandalom, ker ni bil priznan gol, ki ga je iz 11-metrovke dosegel Victor Ikpeba. Sodnik je bil mnenja, da žoga ni prešla gol črte, televizijski posnetek pa je jasno pokazal, da je bil gol. Kamerunci so trikrat osvojili naslov Afrike, vedno pa so v finalu premagali Nigerijo. Prva dva gola so dali Kamerunci (Etoa v 25. in Mbome v 30. minutu). Najprej je v 45.(+) minuti zmanjšal rezultat Chukwu, izenačil pa je Okocha v 47.' V tekmi za tretje mesto je JuĹľna Afrika premagala Tunizijo po streljanju enajstmetrovk.


Mijatovič spet igra

Firence, 14. februarja 2000 (MOREL)- Jugoslovanski reprezentant Predrag Mijatovič se je na nedeljski tekmi vrnil v ekipo Fiorentine, potem ko je bil tri mesece izven igrišč zaradi poškodbe kolena. Od kar je Mijatovič lani prestopil iz Reala v Fiorentino, je za novi klub odigral le pet celih tekem. Podatek, da se je Mijatovič vrnil na igrišče, bo najbolj razveselila selektorja Jugoslavija Vujadina Boškova, ki je na počitnicah na Bledu, kjer ima hišo. V glavnem igra golf.


Beckham zahteva policijsko zaščito

Manchester, 14. februarja 2000 (MOREL)- Policija v Manchestru je uradno zaslišala 36- letno žensko, ki je v v zadnjih časih večkrat vznemirjala Davida Beckhama. "Beckham je prijavil zadevo, žensko smo opozorili, da bo nosila zakonske posledice, Če bo še vstopala v nogometaševo hišo," je dejal predstavnik za medije policije v Manchestru. To je samo eden v nizu pripetljajev, ki jih ima Beckham in njegova soproga Victoria Adams, bivša članica "Spice Girsl". Novembra je Victoria Adams zrušila nekega oboževalca, ki je hotel v roke vzeti njenega sina. Sodišče v Manchestru pa Beckhamu ni odvzelo vozniškega dovoljenja, ko so ugotovili, da je vozil hitreje kot je dovoljeno, ko je skušal pobegniti nekimu paparazzu.


Prva zmaga Slovenije v futsalu

Ljubljana, 14. februarja 2000 (MOREL)- Nogometna reprezentanca Slovenije v malem nogometu v futsalu je v prvi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo v malem nogometu- futsalu premagala Francijo s 5:1. V drugem srečanju pa je Ukrajina premagala Slovaško s 5:2.


Dinamu vrnjeno staro ime

Zagreb, 14. februarja 2000 (MOREL)- Zagrebški klub Dinamo od danes dalje znova nosi staro ime Dinamo. Po ukazu hrvaškega poglavarja Franja Tudjmana so ga pred 9 leti preimenovali v Croatio, češ da Dinamo diši po bivšem socialističnem sistemu. Najbolj zvesti navijači Dinama so se ves čas temu nasilnemu preimenovanju upirali, danes pa so dobili zadoščenje, saj je skupščina kluba z samo enim glasom proti potrdila staro ime DINAMO.

Srečko Katanec opozarja novinarje

Ljubljana, 10. februarja (MOREL)- Slovenska nogometna reprezentanca bo od 15.2 do 24.2 gostovala v Omanu na mednarodnem turnirju. Selektor Srečko Katanec je določil 18 igralcev in vsi bodo odšli na pot. Zlatko Zahovič in Džoni Novak se bosta ekipi pridružila dan kasneje, pa tudi Sašo Udovič in Željko Milinovič bosta imela več težav s potovanjem. Srečko Katanec je dejal, da bodo v Omanu imeli odlične pogoje za trening in tekme in da bo najpomembnejše “druženje igralcev”. Nato pa je novinarje opozoril, da naj izbor reprezentantov za evropsko prvenstvo prepustijo njemu in da jih bo določil on, ne pa kdo drug. “Vse kar vi pišete, ne pomeni nič. Še veliko časa je do Euro 2000, marsikaj se lahko zgodi. Ne bi rad, da bi prišlo do sporov in grdega gledanja med menoj in igralci. Vem, da nekaj morate pisati, toda....,” je dejal Srečko Katanec.
Igralci: Dabanovič, Simeunovič, Bulajič, Galič, Knavs, Milanič, Milinovič, Ačimovič, Čeh, Gajser, Istenič, Karič, Pavlin, Novak, Zahovič, Osterc, Rudonja in Udovič. Vodstvo: Popivoda, Irgolič, Zavrl, Ilešič, Frantar, Jošt.


FIFA odobrila umetno travo

Zuerich, 10. februarja 2000 (MOREL)- Nogometna zveza (FIFA) je dovolila, da je možnost uporabe umetne trave za igranje uradnih mednarodnih tekem, toda ne na zaključnih tekmovanjih. Konec meseca so se dogovorili z Nogometno zvezo Liberije , katerim so dovolil, da postavijo umetno travo na igrišče v Monroviji. “Uradne mednarodne tekme in tekme v uvodnih delih tekmovanj, ki jih organizira FIFA, se lahko igrajo na umetni travi,” so sporočili iz FIFA. FIFA je predlagala Jordaniji in Palestini, da storijo podobno.


Ferrara je proti televizijskim posnetkom

Milano, 10. februarja 2000 (MOREL)- Obrambni igralec Juventusa in Italije Chiro Ferrara je izjavil, da bi bilo najbolje, če bi začasno televiziji prepovedali ponavljanje spornih trenutkov po tekmah, ker je to pripeljalo do velikih obtožb do sodnikov in njihovih odločitev. Zaupanje v sodnike je izredno nizko, še posebej potem, ko so od FC Roma za božič dobili ročne ure Rolex.
Strasti so se spet vnele, ko je z ofenzivo proti njim začel trener Interja Marchelo Lippi, potem ko je sodnik Pierluigi Colina za domačo Parmo dosodil 11-metrovko v podaljšku tekme, potem pa je Crespo izenačil na 1:1. Ta sporni trenutek so ponavljali do onemoglosti. Ferrara misli, da bi bilo bolje, da bi posnetke zamrznili eden teden. “S temi ponavljanji posnetkov pa se zanemarja bistvo nogometa. Tudi sodniki so samo ljudje,” je rekel Ferrara.


Tožba proti Paolu di Canii

London, 10. februarja 2000 (MOREL)- Nogometna zveza Anglije (FA) je obtožila igralca West Hama Italijana Paola di Cania zaradi neprimernega vedenja. Italijan je neprimerno gestikuliral na tekmi proti mestnemu rivalu Aston Villi 15. januarja.. Pred obtožbo so pregledali fotografski material, ki bo tudi dokazni material. Igralec ima pravico, da v 14. dneh odgovori na obtožbe.


Nigerija spet kaznovana

Lagos, 10. februarja 2000 (MOREL)- Afriška nogometna zveza (CAF) je kaznovala koorganizatorja Nigerijo z 10 tisoč dolarji kazni zaradi slabega obnašanja njihovih navijačev na Pokalu narodov v Lagosu. Nigerija je bila kaznovana drugič. Navijači so planili na igrišče, ko so njihovi ljubimci dali gol Senegalu v četrtfinalu.


Maroko ne bo odstopil od kandidature za svetovno prvenstvo

Rabat, 9. februarja 2000 (MOREL)- Maroko ne bo odstopil od kandidature za organizacijo svetovnega nogometnega prvenstva 2006. To je od Maroka zahtevala Južna Afrika, ki bi rada kandidirala v imenu Afrike. Poleg teh dveh držav so kandidati še Brazilija, Nemčija in Anglija. V Maroku so sklenili, da bodo šli še v ostrejšo kampanjo. Tako bo podpredsednik organizacijskega komiteja Drice Benhim odpotoval v Paragvaj, kjer bo kongres južnoameriške nogometne zveze in od katere bodo Maročani skušali dobiti podporo. Tukaj bodo tudi Nemci in Angleži, pa bo zanimivo videti, komu bodo dali svoj glas. Najbolj verjetno seveda je, da Braziliji. Odločitev o organizatorju bo izglasovana 6. julija.


Nemški klubi so škrti

Berlin, 9. februarja 2000 (MOREL)- Bundes liga ni zanimiva za najboljše svetovne nogometaše, ker bi v Nemčiji zaslužili dvakrat manj kot v nekaterih drugih državah, je izjavil eden najboljših nemških nogometašev Oliver Bierhoff. “Nemčija bo samo prehodna postaja za tujce, vse dokler ne bodo v Nemčiji plačali dvakrat več,” je izjavil centerfor Milana Bierhoff.. Trasferi in plače so v Nemčiji precej nižje kot v Španiji, Italiji in Angliji, pa je normalno, da najboljši igralci zapuščajo Bundes ligo. V Nemčiji so zdaj le trije tujci, ki spadajo v ekstra klaso, to je Brazilec Emerson, ki je igral za Bayer tudi proti Mariboru Teatanicu, pa Francozi Bixente Lizarazu (Bayern) in Youri Djorkaeff (Kaiserslautern). “Bayern se v evropski ligi drži odlično, ker ima sposobno upravo,” je dejal je Bierhoff (1968).


Delnice Celticsa padle za sedem odstotkov

Glasgow, 10. februarja 2000 (MOREL)- Delnice glasgowskega Ceticsa so padle za sedem odstotkov, ko je klub doživel v pokalu šokanten poraz od drugoligaške ekipe Iverness Caledonian. Rezultat je bil 3:1. Menedžer Ceticsa John Burns je izjavil, da zaradi tega poraza ne bo odstopil. Toda mnogi menijo, da ne bo vzdržal kritiko navijačev in medijev. “Težko si je zamisliti, da bo po tem porazu vse kot je bilo. Board direktorjev ve, koliko denarja je izgubljeno zaradi padca na borzi. Navijači pa bodo imeli trpek okus v ustih po tej sramoti,” je izjavil bivši as Billy McNeell. Njemu se je pridružil tudi bivši direktor kluba Michael Kelly, ki je rekel, da Burns nima izbire in da mora oditi. Trener John Burns pa misli, da ga ne bodo odpustili. Cetics je bil 30 krat pokalni prvak, izgubil pa je od kluba, ki so ga ustanvoili pred šestimi leti. V drugem polčasu v ekipi ni bilo avstralskega Hrvata Marka Vidjuke. “Vse probleme bomo rešili med seboj v nekaj dnevih,” je dejal Burns. Celtics v prvenstvu zaostaja za Rangersom 10 točk.


Mihajlović ne bo igral dve tekmi

Milano, 9. februarja 2000 (MOREL)- “Prvotimec” in jugoslovanski reprezentant Siniša Mihajlović je bil kaznovan s prepovedjo igranja na dveh tekmah, ker je bil izključen na nedeljski tekmi proti Torinu. Rdeči karton je dobil, ko je z laktom udaril Ferantea. Kasneje se je opravičil tako gledalcem kot igralcu, vendar ga je komisija Serije A nato kljub vsemu kaznovala. Tako Mihajlovića ne bo na derbijih proti Milanu in Parmi.


Lasse Kjus ne smuča iz ljubezni

Oslo, 9. februarja 2000 (MOREL)- Norvežan Lasse Kjus, eden najboljši alpskih smučarjev na svetu, je izjavil, da ne smuča zaradi patriotizma, vodstvo norveške smučarske zveze pa je imenoval “parazite”. “Res bi želel, da ko smučam, da občutim patriotizem. Na žalost, v glavnem ni tako. V vseh mojih zmagah ni patriotizma,” je izjavil Kjus. Zmagovalec svetovnega pokala in nosilec petih medalj s svetovnega prvenstva 1999 je še rekel, da pri svojih uspehih ni imel pomoči zveze. “Imam občutek, da se ti ljudje obnašajo kot družina. Kot neka vrsta klike, v kateri je preveč parazitov. To so ljudje, ki želijo svojo moč. Na žalost šport privlači take ljudi,” je dejal Kjus.


Uroš Marno bo hitrejši

Ljubljana, 10. februarja 2000 (MOREL)- Slovenski športniki se bodo vozili. Devet olimpijskih kandidatov je izkoristilo (komercialno) ponudbo Avta Triglav, zastopnika za Fiat, Lancio in Alfa Romeo in kupilo avtomobile. Podjetje, ki sodi v sestav Autocommerca, jim jih je prodala s 20 odstotnim popustom. Sedmerica jih je prevzela včeraj: atletinji Britta Bilač in Anja Valant, judoistka Raša Sraka, plavalka Alenka Kejžar, strelka Natalija Prednik, veslač Sadik Mujkič in kolesar Uroš Murn, medtem ko bosta atleta Gregor Cankar in Matija Šestak bosta vozili prevzela pozneje. Uroš Marn si je “privoščil” kar alfo za 43.000 mark.


Najboljši evropski mali nogomet bo teden dni “potoval” po Sloveniji

Ljubljana, 10. februarja (MOREL)- Nogometna zveza Slovenija bo v času od 13. do 21. februarja gostila kvalifikacijski turnir malonogometnih reprezetanc iz Evrope za nastop na svetovnem nogometnem (futsal), ki bo letos v Gvatemali. Nastopile bodo reprezentance Armenije, Francije, Slovaške, Ukrajine, Španija in Slovenije. Vse reprezentance bodo njene v Hotelu Mercator Ilirija v Ljubljani, kjer je včeraj bila tudi tiskovna konferenca. Predsednik komisije za mali nogomet pri NZS Franci Rupret je dejal, da je ta turnir pomemben dogodek za razvoj in popularizacijo malega nogometa in tudi za to bo potekal v več krajih Slovenije. Tekme bodo: v ponedeljek (14.2.) v Ljubljani (Dvorana Tivoli), v torek v Dolu pri Hrastniku, v sredo bo prost dan, v četrtek v Litiji, v petek v Kopru (Bonifika), v soboto bo prost dan, v nedeljo v Ljubljani (Dvorana Kodeljevo). Slovenija bo igrala prvo tekmo v ponedeljek ob 18.00 v Dvorani Tivoli proti Franciji. V vseh krajih bodo karte po 1000 tolarjev in povsod bodo pripravili številne dodatne dogodke. Na svetovno prvenstvo se bo uvrstila le prvouvrščena ekipa. Igral ose bo po novih pravilih, po katerih lahko vratar meče žogo čez polovico igrišča. Selektor slovenske nogometne reprezentance Dušan Razboršek je dejal, da je naša reprezentanca dobro pripravljena in da pričakuje borbo za od 1. do 3. mesta. Ocenil je, da bi bilo tretje mesto neuspeh, saj naša reprezentanca že dve leti igra in trenira v enaki postavi. To bo sicer težko, saj je bila Španija na zadnjem svetovnem prvenstvu prva, Ukrajina pa četrta, toda nekaj optimizma mora biti. Trije igralci so se dresu zaradi različnih težav odrekli. Za ljubitelje malega nogometa pa bo to izjemen dogodek. Tekme bodo sodili : Castro C. Joaquim (Portugalska), Sousa R. G. Manuel (Portugalska), Veres Laszlo (Madžarska), Lobo Radek (Češka)m, Herzog Antonin (Češka), Tsukanov Mihail (Belorusija), Lindov Hasmid (BiH) in Silvo Borošak (Slovenija). Delegat Andrejev Sermion (Rusija).


Matthaeus pričakuje slovo v solzah - 8. marca Bayern - Real

Muenchen, 8. februarja 2000 (MOREL)- Legenda muenchenskega Bayerna Lothar Matthaeus bo 8. marca odigral poslovilno tekmo za svoj klub, od 10. marca pa bo član ameriške ekipe New York Jersey Metrostar. Slučaj je hotel, da se bo najstarejši nogometaš v Nemčiji poslovil na tekmi evropske lige prvakov proti Realu iz Madrida. "Vesel se, da se bom od navijačev in soigralcev poslovil na veliki tekmi, toda tudi žalosten, ker bo sodnik označil tudi konec enega od pomembnih in lepih poglavij v mojem življenju. Verjetno bodo tudi solze. Očitno je takšno življenje," je dejal Matthaeus. Ta igralec je v Bayernu igral 11 let (1984-1988, 1992-2000), za reprezentanco pa je igral 143 tekem, kar je svetovni rekord. Toda odhod iz Nemčije še ne pomeni slovo od reprezentančnega dresa, saj ga bo selektor Erik Ribbeck uvrstil v ekipo za evropsko prvenstvo 2000. "Od velikega Bayerna se bom poslovil na tekmi proti velikemu Realu, poslovilno tekmo za reprezentanco pa bi rad igral na finalni tekmi evropskega prvenstva," je rekel Matthaeus.


Kamerun v polfinalu Pokala narodov Afrike

Akra, 8. februarja 2000 (MOREL)- Reprezentanca Kameruna se je uvrstila v polfinale Pokala narodov potem ko je v četrtfinalu premagala Alžir 2:1. "Neulovljivi levi" so v osmi minuti vodili 1:0, strelec pa je bil prvotimec Reala Samuel Eto. V 24. minuti je član West Hama Wiviene Foche dal drugi gol za Kamerun. To prednosti "puščavske lisice" niso mogle več nadoknaditi. Za Alžirce je edino gol dal v 79. minuti Abdelhasif Tasfo. Isti nogometaš je imel dve minuti pred koncem stoodostotno priložnost za izenačenje, toda z desetih metrov je streljal slabo. Druga četrtfinalna tekma je Južna Afrika--Gana.


Lazio spet lider

Rim, 8. februarja 2000 (MOREL)- Rimski Lazio je spet na čelu lestvice prvenstva Italije. Lazio je v gosteh premagal Torino 4:2, Juventus pa je v Vidmu igral neodločeno. Lazio je vodil 3:0, bilo je 3:2, pa je Salas s četrtim golom rešil vse dileme. V borbi za prvo mesto ostajata še Roma in Milan, oba sta visoko zmagala. Roma je premagala zadnjo uvrščeno Venecijo 5:0, Milan pa Bari 4:1. Inter je v Parmi igral 1:1, domači so uspeli izenačiti v 92. minuti iz penala. Ekipa iz Milana ima 36 točk, kar ji še vedno daje možnosti za boj za prvo mesto.


Michael Skibbe zapustil Borussio (D)

Dortmund, 8. februarja 2000 (MOREL)- Borussia iz Dortmunda je odpustila šefa strokovnega štaba Michaela Skibbeja, ekipo bo v nadaljevanju prvenstva vodil Bernd Krausse. Prvaki Evrope leta 1997 so v prvem spomladanskem delu Bundes lige izgubili od Kaiserslauterna 1:0. V zadnjih desetih tekmah je Borusssia le enkrat zmagala in je trenutno na šestem mestu v ligi. Skibbe se je na klop Borussie vsedel julija 1998, z 34. leti je bil najmlajši trener v Bundes ligi. Krausse je bivši trener Borussie iz Muenchengladbacha, na zadnje pa je bil trener v Real Sociadedu, kjer so ga odpustili zaradi slabih rezultatov.


Kazni zaradi nogometašev in navijačev

Ljubljana, 6. februarja 2000 (MOREL)- Po uspehu slovenskih nogometašev, ki so se uvrstili v evropsko nogometno prvenstvo junija in julija v Belgiji in na Nizozemskem, je iz Švice, kjer je sedež evropske nogometne zveze, prišlo manj veselo sporočilo. Slovenska nogometna zveza bo morala kot kazen vseh slovenskih klubov in repezentančnih selekcij v letu 1999 plačati 112.250 švicarskih frankov. S 55.000 franki so v blagajno UEFA največ "prispevale" državne selekcije, sledijo pa ji NK Maribor Teatanic z 42.000, NK SCT Olimpija z 11.000 ter NK Hit Gorica s 4.000 frankov kazni. Najpogostejši "prekrški" so povezani z rumenimi in rdečimi kartoni zaradi grobe igre ter nespodobnega obnašanja navijačev.


Vsi najboljši na turnir v Oman

Ljubljana, 4 februarja 2000 (MOREL)- Na novinarski konferenci Nogometne zveze Slovenije smo izvedeli, da so zavrnili vse prošnje klubov slovenskih reprezentantov, da bi izostali s turnirja v Omanu sredi februarja. Zahteve so prišle iz klubov, kjer igrajo Pavlin, Dabanovič, Bulajič in Knavs. Velike težave bo s prihodom Zlatka Zahoviča v Oman, saj bo igral na pokalni tekmi Olympiakosa proti EAK, nato pa bo imel (letalske) težave s prihodom v Oman. Vse pa je urejeno s prihodom Saše Udoviča in Željka Milinoviča, ki bosta zapustila priprave svoje ekipe in igrala za reprezentanco. Problem je v tem, da slovenski reprezentanti kar šest mesecev ne bi bili skupaj, če ne bi bilo turnirja v Omanu, za to selektor Srečko Katanec želi imeti vse fante na »kupu«. NZS je dokončno potrdila prijateljsko tekmo Slovenije s Savdsko Arabijo, ki bo 3. junija v Ljubljani in tako ne bo tekme proti Luxemburgu. Predvideno je tudi prijateljska tekma proti Avstriji, ki naj bi bila 16. avgusta. To bo edina preizkušnja pred pričetkom kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji in na Japonskem leta 2002. Karte za tekme Slovenije na evropskem prvenstvu 2000 se po uradnih zagotovilih dobro prodajajo, čeprav je po našem smešno žalostno, da je bilo v Sloveniji prodano 6500 od 17.750 dodeljenih vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance. Organizator je kot milostno dovolil, da se karte iz prvega kontigenta (samo) v Sloveniji prodajajo tudi februarja.


Kazni zaradi petard

Slovenski klubi in repezentance so bile v letu 1999 kaznovane s 112.250 švicarskimi franki kazni s strani UEFA. 55.250 švicarskih frankov so plačali zaradi izgredov na tekmah državnih selekcij, takoj za njimi pa je NK Maribor Teatanic (42.000), nato NK SCT Olimpija (11.000) in NK Hit Gorica (4.000).


Južna Afrika zahteva od Maroka, da umakne kandidaturo za svetovno prvenstvo

London, 4. februarja 2000 (MOREL)- Iz Južne Afrike so prišle informacije, da se trudijo, da bi pregovorili Maroko, da odstopi od kandidature za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2006. Tako bi bila Južna Afrika edini kandidat za organizacijo prvenstva. Inšpektorji FIFA so že bili v Nemčiji, Angliji in Braziliji, konec meseca naj bi šli v Maroko, marca pa v Južno Afriko.


Tudi nekaj dobrega pri poškodbi Owna- Tako pravi selektor Kevin Keegan

London, 4. februarja 2000 (MOREL)- Selektor nogometne reprezetance Anglije Kevin Keegan je izjavil, da je pri poškodbi Michaela Owna tudi nekaj dobrega. Nogoemtša se bo namreč temeljito pozdravil in bo »svež« za evropsko nogometno prvenstvo junija in julija. »Vem, da to izgleda sebično, toda z očmi iz reprezentance je dobro. Marca ali aprila se bo Owen vrnil na igrišče, maja in junija bo v popolni formi,« je dejal Keegan. Owen se je poškodoval 22. januarja na tekmi proti Middlesbroughu. Anglija bo 23. februarja na Wembleyu igrala proti Argentini.


Emerson bo zelo drag

Berlin, 4. februarja 2000 (MOREL)- Trener Bayerja iz Leverkusna Cristoph Daum je opozoril številne evropske klube, ki se zanimajo za Emersona (1976, 179 cm, 74 kg), da bo ta brazilski igralec zelo drag. Največ želje je prišlo iz Italije. Prišla je tudi ponudba Rome, ki pa za Dauma ni sprejemljiva. “Emerson ima pogodbo do leta 2002. Imamo nekaj ponudb, večjih od 50 milijonov mark. Ponudba Rome pa je bila le 35 milijonov mark in ni bila dovolj ‘dobra’,” je dejal trener Bayerja Daum. V soboto se prične prvenstvu v “bundes ligi”, Bayer pa bo igral z Duisburgom.


FIFA suspendirala Azerbajdžan

Baku, 4. februarja 2000 (MOREL)- FIFA je suspendirala Nogometno zvezo Azarbejdžana. Minister za šport te države Abulfas Garajev bo v ponedeljek odpotoval v Zuerich in skušal urediti stvari pet minut pred koncem. Če Azerbejdžanska nogometna zveza do 7. februarja do 12.00 ure ne reši notranjih problemov, bo suspendirana. “Uporniki” so namreč pred mesecem dni ustanovili še svojo nogometno zvezo; med temi uporniki so predstavniki osmih najmočnejših klubov, imajo pa tudi podporo ministra za šport. Staro (uradno, legitimno) zvezo pa podpira FIFA.


Nogometaši Slonokoščeen obale zapustili vojno taborišče

Zambacro, 4. februarja 2000 (MOREL)- Nogometaši Slonokoščene obale so zapustili vojno taborišče v centru države, v katerem so bili zadržani po vrnitvi v domovino, ko so bili izločeni iz Pokala narodov Afrike. Ne ve se še, če se bo njihovo potovanje z avtobusom končali pri generalu Robertu Gueiemu, ki je pred časom prišel na oblast. Selektor Gbonke Tia Martin na vprašanja novinarjev ni odgovarjal, povedal je le, da so ga nogometaši čakali v avtobusu. Predsednik FIFA Sepp Blatter je ostro obsodil doganje v Slonokoščeni obali. “Zapreti ekipo, ki ni uspela v kvalifikacijah, je veliko nasilje nad samostojnostjo nogometne zveze in proti principom fair-playa. Takšna akcija bo negativno vplivala na nogomet v Slonokoščeni obali in celi Afriki,” je zapisano v Blatterjevem sporočilu. Vojaška hunta, ki je prevzela oblast v državi 24. decembra, je sporočila, da so bili nogometaši “ulovljeni” za to, ker so ponižali državo na Pokalu narodov. Reprezentanca je z vojnim letalom pripotovala iz Gane. Portparol vojne hunte je pojasnil, da so igralci zadržani za to, da bi se “naučili lekcije o državljanski dolžnosti in ker so bili nedisciplinirani". Nogometaši Slonokoščene obale, ki jih popularno kličejo “sloni”, so izpadli zaradi slabše gol razlike. Premagali so domačo Gano 2:0, izgubili s Kamerunom 3:0 in igrali s Togom 1:1. Napredovala sta Kamerun in Gana.


Težke zahteve klubov G 14 FIFI in UEFI

Berlin, 4. februarja 2000 (MOREL)- Vodilni evropski klubi želijo denarno nadomestilo, za to ker so njihovi najboljši nogometaši odsotni zaradi obveznosti v državnih reprezentancah. To so sporočili iz kluba Bayern iz Muenchna. Klubi bodo to in še drugo zahtevali od FIFA in UEFA. Člani G14 (med njimi tudi Real, Manchester United, Milan) zahtevajo, da bi 50 % prihodkov od državnih tekem dobili klubi. Prav tako so veliki klubi mnenja, da bi letno lahko bila le dva termina, ko bi igralci morali obvezno v reprezentanco. To naj bi bila druga polovica oktobra in od srede maja do junija. Evropski klubi tudi zahtevajo, da se v času olimpijskih iger v Sydneyu, od 15. septembra do 2. oktobra, ne igrajo tekme v evropskih klubskih tekmovanjih. Njihova zahteva je tudi, da bi nogometaši v eni sezoni lahko igrali za dve ekipi v evropskih tekmovanjih.


Nogometaši preprodajali karte

London, 4. februarja 2000 (MOREL)- Angleška nogometna zveza (FA) je obtožila osem igralcev in funkcionarjev kluba Leicester za nešportno obnašanje. Ti naj bi bili odgovorni za “nepravilno distribucijo kart ” za lansko finale Lige pokala med Leicestrom in Tottenhamom. Fantje so pač malo preprodajali karte! Njihovo zaslišanje, kot tudi dveh igralcev, ki sta bila obtožena istega posla že pred časom, bo 15. marca na Leicestrovem stadionu.


Iračani spet v Saudijski Arabiji

Manama, 4. februarja 2000 (MOREL)- Iraški nogometni klub bo sodeloval na klubskem prvenstvu Azije v Saudijski Arabiji in bo tako prvi klub, ki bo gostoval v tej državi od zalivske krize 1990. Iz Riada so sporočili, da bodo Iračani pripotovali v petek, tekmovanje pa se prične v ponedeljek. Iračani bodo prvo tekmo igrali v sredo proti domači ekipi Al- Hilal.

Prodanih več kot 6000 kart

Ljubljana, 2. februarja 2000 (MOREL) - Za tekme slovenske reprezentance na EURO 2000 je bilo januarja prodanih več kot 6000 kart. Nova serija od 17.000 kart bo v Slovenijo prispela marca. Največje zanimanje je za tekmo proti Španiji, ki bo 18. junija.


Slovenska reprezentanca za Oman

Ljubljana, 2. februarja 2000 (MOREL)- Nogometni selektor Slovenije Srečko Katanec je določil reprezentante, ki bodo igrali na turnirju v Omanu, ki bo od 19. do 23. februarja. Naši nasprotniki bodo Oman in Združeni arabski emirati. Igralci: Dabanovič, Simeunovič, Bulajič, Galič, Knavs, Milanič, Milinovič, Ačimovič, Čeh, Gajser, Istenič, Karič, Pavlin, Novak, Zahovič, Osterc, Rudonja in Udovič.


Zlatko Zahovič je star 29 let

Ljubljana, 2. februarja 2000 (MOREL)- Včeraj je rojstni dan praznoval Zlatko Zahovič - 29 let. Na drugi tekmi po povratku v Olimpiakos je dal drugi gol, ko je njegova ekipa z 2:0 premagala Panachaiku na gostovanju v Patrasu. Pri prvem golu je bil podajalec, potem ko je preigral nekaj obrambnih igralcev . Gola sta padla v 60. in 66.’. Na gostovanju Slovenije v Omanu na začetku ne bo Zlatka Zahoviča, ker 16.2. igra njegov Olimpiakos pokalno tekmo proti atenskemu AEK. Reprezentanci se bo pridružil dan kasneje, za kar sta se dogovorila s selektorjem Srečko Katancem.


Ronaldo-Zidane v enakem dresu- Združeni narodi proti revščini

Rim, 2. februarja 2000 (MOREL)- Brazilski nogometni as Ronaldo, ki igra pri italijanskem Interju, je bil imenovan za ambasadorja Združenih Narodov za boj proti revščini. Prav tako pa tudi francoski nogometni as alžirskega porekla Zidane, ki igra pri italijanskem Juventusu. Ronaldo je bil že predstavnik Združenih Narodov v letu 1998 in 1999 v informativnih akcijah boja proti AIDS-u. Častno imenovanje za predstavnika Programa Združenih Narodov za razvoj je bilo v Ženevi. Boj zoper revščino največji izziv 21. stoletja. Podatki Združenih Narodov govorijo o hudi revščini, v kateri živi preko dve milijardi ljudi v državah v razvoju ter vsaj 100 milijonov ljudi v industrializiranih državah.


Končani nogometni prestopi v Italiji-Presegli so 145 milijonov dolarjev

Milano, 2. februarja 2000 (MOREL)- V Italiji je končan zimski prestopni rok v Seriji A, ki je potekal od 4. do 31. Januarja. “Iz roke v roko" je prešlo 146,33 milijonov dolarjev. Rekorden transfer je imel Nizozemec Clarencea Seedorf, ki je iz madridskega Reala prestopil v milanski Inter za 20,5 milijonov dolarjev. Sledita igralca "težka" 19,2 milijonov dolarjev - Japonec Hidetoshi Nakata (iz Perugie v Romo) in Španac Jose Mari (iz madridskega Atletika v Milan). Na nogometni tržnici postaja vse popularnejše posojanje igralcev do konca sezone, kar izkoriščajo predvsem manjši klubi. Venecija je od Milana vzela na tak način tri igralce - Ganza, Orlandinia in N'Gotia.
Igralec 
iz
v
milijonov dolarjev
Clarence Seedorf Real Madrid Inter Milan
20.5
Jose Mari Atletiko Madrid Milan
19.2
Hidetoshi Nakata Perugia Roma
19.2
Ivan Cordoba San Lorenzo Inter Milan
13.6
Osman Dabo Inter Parma
11.6
Enzo Maresca West Bromwich Juventus
5.5
Jose Chamot Atletico Madrid Milan
3.7
Dimitri Alejničev Roma Perugia
3.0
Fabrizio Colokini Boca Juniors Milan
2.0
Paolo Poggi Udinese Roma
2.5
Masco Tonetto Milan Bologna
2.4
Robert Ibertsberger Salzburg Venecia
2.1
Adriano Muttu Dinamo B. Inter Milan
2.1
Robert Špehar Verona Sporting L.
1.1
Krunoslav Jurčič Croatija Torino
750
Fabrizio Ravanelli Marseilles Lazio
750
Bruno N'Goti Milan Venecia
posojanje
Pierluigi Orlandini Milan Venecia
"
Paulo Sousa Inter Milan Parma
"
Michele Serena Parma Inter Milan
"
Mauricio Ganz Milan Venecija
"
Dominko Morfeo Cagliarii Verona
"
Masimo Taibi Manchster U. Reggiana
"
George Weah Milan Chelshie
"
Taribio West Inter Milan Milan
prost


Betis je odpustil trenerja

Sevilla, 1. februarja 2000 (MOREL)- Ambiciozni španski prvoligaš Betis, ki je trenutno na 15. mestu in je v zadnjih šestih tekmah osvojil le štiri točke, je odpustil trenerja Carlosa Grigiolo. Argentinec je peti trener v Španiji, ki je v tej sezoni moral zapustiit klub. Pred njim se je to zgodilo Mario Gomezu v Malorci, Johnu Toschaku pri Real Madridu, Bernd Krausu v Real Sociadedu in Mihaelu Angelu Brindisiju v Espanolu. Najbližje trenerski klopi je bivši trener Reala Madrid Guss Hidinck, ime pa bo sporočil predsednik kluba iz Seville Manuel Ruiz de Lopez.


Folkhart in Poulster so se vrnili v Avstrijo

Dunaj, 1. februarja 2000 (MOREL)- Golman Franz Folkhart, sicer član Stuttgarta, je podpisal pogodbo s svojim prejšnjim klubom Austrijo z Dunaja. Pred njim se je v domovino vrnil tudi reprezentant in napadalec Toni Poulster, ki je bil član Borussie Moenchengladbacha. Poulster bo za novi klub Salzburg lahko igral marca, Folkhart pa v naslednji sezoni.


Brez dogovora v osmi skupni za SP

Bukarešta, 1. februarja 2000 (MOREL)- Romunija, Italija, Madžarska, Gruzija in Litva se v Bukarešti niso dogovorili o datumih tekem 8. evropske skupine za kvalifikacije za svetovno nogometno prvenstvo leta 2002. Predsednik Nogometne zveze Romunije Adelbert Kasai je izjavil, da je sestanek potekal osem ur, rezultatov pa ni dal. Najverjetneje bo FIFA sama določila razpored tekem te skupine. Generalni sekretar NZ Italije Gulliumo Petrocino je obdolžil Madžare, da so blokirali korektno dogovorjene termine. Zadnji rok je 7. februar, predstavniki petih držav pa bi se naj zbrali spet v nedeljo v Rimu. Toda problem je ta, da verjetno selektorji treh držav ne bodo sodelovali na sestanku. "Romunija, Gruzija in Litva sodelujejo na turnirju na Cipru in selektorji teh reprezentanc so samo zaradi sestanka prišli v Bukarešto. Njih verjetno ne bo v Rim, pa bo FIFA z žrebom določila razpored tekem 8. skupine," je dejal Kasai.

 

 


ARHIV

SEPTEMBER
OKTOBER
NOVEMBER
DECEMBER

JANUAR

WWW
.

NZS
FIFA
FRANCIJA '98
LIGAŠKA TEKMOVANJA

 

 

ŠPORT

© 1994-1999 Si21 / Kabi d.o.o.