MUSTO - sebago
Si21 - ŠPORT - NOGOMET - MAREC 2000

Skupščina vodstva nogometašev
Ljubljana, 2. aprila 2000 (MOREL) - V ponedeljek bo skupščina Nogometne zveze Slovenije, ki bo potekala v času največjega uspeha slovenskega nogometa, ko se je reprezentanca Slovenije uvrstila na evropsko nogometno prvenstvo, ki bo junija v Belgiji in na Nizozemskem in ekipa NK Maribora v evropsko ligo prvakov. Skupščina ni volilna, vendar bo pomembna za nadaljnji razvoj najpopularnejšega športa na svetu in pri nas. Zanimivo je, da bi skupščina ni dobila niti ene zahteve za omilitev disciplinskih kazni, kar kaže, da nogomet po vzoru na zahod tudi pri nas sledi duhu "fair-playa".


Rangers še vedno bogati
Glasgow, 31. marca 2000 (MOREL) - Škotski nogometni klub Glasgow Rangers bo z izdajo novih delnic pridobil 85 milijonov ameriških dolarjev svežega kapitala. Južnoafriški poslovnež škotskega rodu, David King, naj bi kupil za 32 milijonov dolarjev delnic, večinski lastnik kluba pa bo še naprej ostal zdajšnji predsednik David Murray, ki bo postal lastnik novoizdanih delnic v vrednosti 14,9 milijona ameriških dolarjev. Navijači kluba prav tako kupujejo delnice na borzi, vendar v simboličnih vsotah.


FIFA ne bo dala denarja
Madrid, 31. marca 2000 (MOREL) - Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je odločno zavrnila zahteve najvplivnejših evropskih klubov po plačilu odškodnin zaradi reprezentančnih nastopov njihovih igralcev. Nastop v reprezentanci je bil vedno brezplačen in bo tak tudi ostal, je izjavil predsednik FIFA Sepp Blatter. Nekatere nogometne zveze, švicarska, nizozemska, francoska in nemška, so doslej večkrat tudi s prostovoljnimi plačili prepričale velikim klubom, da so nogometne zvezdnike lažje spustili na reprezentančne tekme. Toda tega si večino zvez ne more privoščiti, tudi slovenska ne, ki bo sedaj imela proste roke pri Zlatko Zahoviču, ki ga je Olimpiakos suspendiral do konca sezone.

Izjemno visoke kazni za Leeds in Tottenham
London, 31. marca MOREL (MOREL) - Angleška nogometna zveza (FA) je Premier ligaša Leeds United in Tottenham Hotspurs kaznovala z visokimi denarnimi kaznimi. Vsako od obeh moštev bo moralo plačati skoraj 50 milijonov slovenskih tolarjev (480.000 nemških mark, 238.000 dolarjev), kar je doslej najvišja kazen, ki jih je izrekla FA. Nogometaši obeh moštev so na medsebojni prvenstveni tekmi, 12. februarja, fizično obračunavali. FA se zaenkrat še ni odločila, ali bodo obema moštvoma odvzeli tudi kakšno točko, kakor se je leta 1991 zgodilo Manchester Unitedu in Arsenalu. “Mislim, da smo s tem povedali vsem, da je bo tolerirali brutalnega obnašanja,” je dejal portparol FA Stewe Dublin. Napovedal je da imajo klubi sicer možnost za pritožbo. Kluba sta bila kriva, ker nista bila sposobna kontrolirati obnašanje svojih igralcev. Do gužve je prišlo po startu z dvema nogama igralca Leedsa Lee Boyerja na gosta Stevena Klemenca.

Beckham ostaja še tri leta?
London, 31. marca 2000 (MOREL) - Manchester United je sporočil, da pričakuje, da bo angleški reprezentant David Beckham ostal še tri leta v klubu, vendar pa da ga ne bodo zadrževali, če bi hotel “oropati blagajno kluba”. Beckham ima s klubom pogodbo še za tri leta, pa naj bi ostal v klubu, je dejal predsednik kluba Roland Smith. S vsemi igralci Manchestra Uniteda bo uprava po končni sezoni opravili pogovor o mesečni plači, ki bo posledica dobrega poslovanja kluba in novih TV pravic klubov Premier lige. Stroški za igralce so v zadnjih šestih mesecih, vključno z januarjem, narasli za tri milijone funtov (4,75 milijonov dolarjev). Kapitan ekipe Roy Keane ima po dogovori iz decembra zdaj plačo 52.000 funtov (82.000 dolarjev) na teden in je najdražji igralec Premier lige.

Sedem članov Leicestra kaznovanih
London, 31. marca 2000 (MOREL) - Angleška nogometna zveza FA je kaznovala sedem nogometašev in članov vodstva Leicestra skupaj z 75.000 funtov (119.000 dolarjev) kazni, ker so bili spoznani za krive pri “neodgovorni distribuciji” kart za tekmo. To se je zgodilo pred tekmo finala Lige pokala leta 1999 med Leicestrom in Tottenhamom (0:1). Takrat je prišlo do pretepa na tribuni in ena oseba je bila poškodovana. Dokazano je bilo, da so bile karte, ki so jih odbili igralci in vodstvo Leicestra prišli v roke Tottenhamovim navijačem, pa je prišlo do pretepa. Sedem ljudi ne bo dobilo karte naslednji dve leti, najhuje pa je bil oza noogemtaša sredine igrišča Andya Empya, katerega karte so končale v rokah navijačev, ki so napadli in ranili neko žensko. Njegova kazen je 20 000 funtov in pet let ne bo dobil kart za tekme.

Odpovedana tekma Den Boss-Ajax
Amsterdam, 31. marca 2000 (MOREL) - Tekmo prve nizozemske lige med Den Bossom in Ajaxom, ki je bila preložena na 4. april, je ponovno preložena zaradi bojazni pred nasiljem med skupinami navijačev. “Obstaja velika nevarnost za javni red in mir, zato je župan odpovedal tekmo,” je dejal portparol tega mesta na jugu Nizozemske.

Carew potrdil odhod iz Rosenborga
Oslo, 31. marca 2000 (MOREL) - Napadalec Rosenborga John Carew je napovedal, da bo po koncu sezone zapustil klub in prestopil k španski Valenciji. Gre za vsoto 8,4 milijonov dolarjev, kar bi bil rekordni transfer nekega norveškega nogometaša. Carew ima 20 let je temne polti.

Klubi niso navdušeni nad koledarjem
London, 31. marca 2000 (MOREL) - Izvršni direktor Manchester Uniteda Martin Edwards je izjavil, da klubi niso ravno navdušeni nad predlogom enotnega koledarja FIFA za nogometna srečanja v letu dni. “Ne vidimo razlogov, zakaj bi sprejeli vse predloge FIFA, pa tudi UEFA ni z vsem zadovoljna,” je dejal Edwards. “Tu nas čaka še precej dela”. Po tem predlogu koledarja, bi se sezona začela februarja in končala novembra, december pa bi bil brez nogometa, januarja pa bi se klubi pripravljali na novo sezono. Klubi v prvenstvih bi moral imeti le 18 klubov.

Zahovič suspendiran
Antene, 31. marca 2000 (MOREL) - Najboljši strelec naše reprezentance Zlatko Zahovič je do nadaljnjega suspendiran s strani vodstva kluba Olympiakos. Kazen za Zahoviča je prišla potem, ko se je vodstvo kluba odločilo, da ne bo stalo križem rok ob njegovi zadnji reakciji na tekmi proti Panathinaikosu minuli konec tedna. Trenerja Bigona, ki ga je zamenjal v drugem polčasu, je poslal v vse krasne”. Njegov suspenz bo trajal najmanj 2 meseca, torej praktično do konca letošnjega grškega prvenstva. Prav tako bo moral Zahovič klubu plačati denarno kazen 57.000 USD, v prihajajočih tednih pa bo z družino vseeno ostal v Atenah, treniral s kondicijskim trenerjem Olympiakosa ter se tako pripravljal na nastope naše reprezentance na EURO 2000.

Naše turistične delavce zanima EURO 2000
Ljubljana, 31. marca 2000 (MOREL) - V petek bo potekla usklajevalni obisk na NZS, ko bodo prišli na našo zvezo predstavniki Slovenske nacionalne turistične organizacije (SNTO), naslednice Centra za promocijo turizma. Predmet dogovorov bo predvsem 'Slovenska hiša' in opremljanje navijačev. SNTO je izrazila velik interes za promocijo države Slovenije in njenega turizma v okviru EURO 2000, večina promocijskih in protokolarnih dejavnosti s tega področja pa se bo odvijala v 'Slovenski hiši' v mestecu De Bilt, kjer bo tudi baza za trening reprezentance ter prostor za redne tiskovne konference in studia TVS.

Drnovšek bo bodril naše nogometaše
Ljubljana, 31. marca 2000 (MOREL) - Iz kabineta predsednika vlade R Slovenije so na sedežu NZS dobili tudi uradno informacijo, da si bo naš premier dr. Janez Drnovšek v Charleroiju 13. junija ogledal prvo tekmo naše reprezentance proti Jugoslaviji. Neuradno pa smo izvedeli tudi, da naj bi predsednik vlade v času svojega uradnega obiska v Franciji konec aprila prišelvzpodbujati naše nogometaše tudi na prijateljsko tekmo Francija : Slovenija, ki bo 26. aprila v Parizu na stadionu St. Denis.

Obisk iz EURO 2000
Ljubljana, 31. Marca 2000 (MOREL) - V ponedeljek, 3. aprila, v Ljubljano na delovni obisk prihajata Nizozemca Peter Van Zundert, generalni direktor priprav EURO 2000 in Toni Ammink, generalni direktor za javni red in mir v okviru organizacijskega odbora EURO 2000, oba zaposlena na notranjem ministrstvu Nizozemske. Na sedežu našega Ministrstva za notranje zadeve bosta ob pomoči naših policijskih organov in NZS skušala čim bolje preveriti aktualno situacijo pri nas v odnosu do navijačev. S strani NZS moramo za njihove potrebe zagotoviti natančne podatke o prodaji vstopnic, o 'karakterju' rizičnih navijačev, o smeri njihovega potovanja v Beneluks, kako le-te prepoznati in ločiti, kakšne so njihove navade in kakšen je v Sloveniji vpliv medijev na obveščanje obiskovalcev evropskega prvenstva.

Avstrijci se nas bojijo
Ljubljana, 31. marca 2000 (MOREL) - Vodstvo NZS je v tem tednu v intenzivnih razgovorih z nekaterimi drugimi nacionalnimi zvezami, potencialnimi tekmicami na prijateljski nogometni tekmi v mesecu avgustu. Za termin mednarodnih prijateljskih tekem 16. avgust smo na sedežu NZS dobili predloge s strani reprezentanc Avstrije, Češke in Mehike. Razgovori za morebitno tekmo z Avstrijo in Mehiko potekajo v smeri našega gostiteljstva, medtem ko je možno tudi gostovanje na Češkem. Odločitev o tekmecu in prizorišču bo znana najkasneje v desetih dneh.

Danes delavnica v Amsterdamu
Ljubljana, 31. marca 2000 (MOREL) - Danes poteka v Amsterdamu celodnevna delavnica udeleženk EURO 2000 s področja varnosti, javnega reda in miru ter organizacije gledalcev. S strani NZS se bo delavnice udeležil Andrej Zalar, vodja projekta 'varnost in navijači'. Predstavniki udeleženk evropskega prvenstva imajo na dnevnem redu kar 30 točk, osnovne izhodiščne točke usklajevanja pa so: zaščita reprezentance, naloge in dolžnosti varnostnega sistema držav gostiteljic, kontrola navijačev na stadionih in v mestih, aktivnosti navijačev ob dnevih neigranja, spremstvo reprezentanc in protokolarnih delegacij ter tekme visokega rizika (Nemčija : Anglija, Nizozemska : Francija itd.). Poleg Andreja Zalarja bo s strani NZS na sestanku v Amsterdamu prisoten tudi Anton Jarc, predstavnik naše varnostne službe G7.

Slovenska hiša v De Biltu
Ljubljana, 31. marca 2000 (MOREL) - Naša izbrana vrsta bo v času EURO 2000, torej od 6.junija dalje, trenirala na igriščih kluba FC De Bilt. Klub, ki sicer igra v 3.nizozemski ligi, vendar bi se po organizaciji in ureditvi infrastrukture lahko mirno kosal z nekaterimi našimi prvoligaši. Razpolaga z 8 izredno dobro vzdrževanimi nogometnimi igrišči ter objektom, v katerem se poleg klubskih prostorov nahaja restavracija, pralnica, več slačilnic ter zdravniška soba. V teh prostorih bodo tudi “slovenska hiša”, kjer bodo zbrani novinarji iz “vsega sveta”.

Srečko išče srečo po Evropi
Ljubljana, 30. marca 2000 (MOREL) - Slovenski nogometni selektor Srečko Katanec je ves čas na poti. Kdaj le najde čas za tenis? V torek in sredo si je ogledal dve prijateljski srečanji naših nasprotnikov na evropskem prvenstvu, ko je v Beogradu Jugoslavija z 1:0 premagala Kitajsko, v Madridu pa Španija z 2:0 Italijo. Iz Beograda v Španijo je potoval s selektorjem Jugoslavije in svojim nekdanjim trenerjem Vujadinom Boškovom. V četrtek zvečer si (bo) (je) ogledal košarkarsko tekmo Barcelona-Union Olimpija, nato pa skupaj s košarkarji pripotoval v Ljubljano. Tam je (bil) tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl, ki je bil delegat na tekmah mladih reprezentanc Anglije in Jugoslavije (3:0), ko je bila tekma odigrana na pomožnem stadionu Barcelone.


Lovšin, Kreslin in Predin »vreščijo« nogometno himno
Ljubljana, 30. marca 2000 (MOREL) - V prostorih NZS smo prvič neuradno slišali himno slovenske reprezentance, ki so jo v dogovoru z NZS pripravili rockerji Zoran Predin, Peter Lovšin in Vlado Kreslin. Zgoščenka s himno bo uradno predstavljena v nedeljski oddaji Zoom na TV Slovenija 16. aprila, kupiti pa jo bo mogoče od 17. aprila dalje. Refren je zanimiv »Slovenija naprej«, vse ostalo pa bodo odločili poslušalci.

V soboto in nedeljo bodo počivali
Ljubljana, 30. marca 2000 (MOREL) - V 23. krogu državnega prvenstva zaradi kazni ne bodo smeli igrati Matej Beranič (Publikum), Benjamin Prednik (Pohorje), Vili Bečaj (HIT Gorica), Simon Pirc in Kristijan Švab (obas Korotan), Geri Čipi (NK Maribor PL), Niko Podvinski (Rudar), Franc Frdil in Nihad Pejkovič (oba SCT Olimpija).

Zeleni zmaji se vračajo za Bežigrad
Ljubljana, 30. marca 2000 (MOREL) - Green Dragonsi, ki so bojkotirali nogometne tekme za Bežigradom zaradi spora z bivšim direktorjem SCT Olimpije, se vračajo na stadion. Bojna sekira, ki je visela med upravo ljubljanskega nogometnega prvoligaša SCT Olimpije in navijaško skupino Green Dragons, je bila po včerajšnjem sestanku novega direktorja kluba Mira Gaveza, generalnega sekretarja Zveze športnih društev Olimpija Petra Žagarja in navijačev zakopana. Že v nedeljo se bodo navijači vrnili na tribune Centralnega stadiona za Bežigradom na tekmi med SCT Olimpijo in Potrošnikom, ki bo ob 16.00. Še pred časom je predsednik in »bog in batina« kluba Ivan Zidar trdil, da mu »ulica ne bo vodila kluba«. Vrsta zaporednih neuspehov kluba tudi pod novim trenerjem Milovanom Tarbukom je pripeljala do omehčanja stališč.

Tudi Evropa ve za nezanimivo nogometno Slovenijo
Bruselj, 30. marca 2000 (MOREL) - Skoraj vse karte za tekme na EURO 2000 so prodan, le za tiste na katerih igra Slovenija so še na voljo. Tudi za to je organizator dovolil, da se v Sloveniji karte prodajajo naprej. Direktor turnirja Alain Courtois je dejala, da so na voljo še predvsem karte za tekmi Slovenijo z Jugoslavijo in Norveško. Za obe srečanji naj bi bile vstopnice na razpolago potem, ko jih bodo vrnile nacionalne zveze, tudi Nogometna zveza Slovenije.

Navijači Manchestra pred hudo težavo v Madridu
Madrid, 30. marca 2000 (MOREL) - Uprava nogometnega kluba Real iz Madrid je odločila, da bodo na prvi četrtfinalni tekmi nogometne lige prvakov proti Manchester Unitedu vsi gledalci, ki bodo zgledali »utrujeno«, morali opraviti preizkus alkoholiziranosti. Tisti, ki bodo v krvi imeli več kot 0,8 promila alkohola, bodo onemogočili vstop na stadion. Na stadionu ne bodo točili alkohola, prav tako pa predvidevajo, da bo v Madrid prišlo več tisoč navijačev brez kart.

Rdeči vragi služijo kot vragi
London, 30. marca 2000 (MOREL) - Aktualni prvak Evrope Manchester United je vedno bogatejši, čeprav so plače nogometašev in uprave vedno večje. V zadnje pol leta so zaslužili 12,2 milijonov britanskih funtov dobička (okrog 35 milijonov mark). Z objavo dobička je na londonski borzi zrasla tudi vrednost delnic, tako da je klub zdaj vreden 1,05 milijarde funtov. V novi sezoni so bili stroški kluba povečani za 30 odstotkov, za plače igralcev so porabili devet milijonov mark več kot predhodne sezone. Manchester je dobiček dosegel kljub povišanim stroškom poslovanja in izgubam klubske kabelske televizije. Dobiček je prišel od TV pravic in poslovanja na borzi.

Euro 2000 na internetu
Bruselj, 30. marca 2000 (MOREL) - Organizatorji evropskega nogometnega prvenstva v Belgiji in na Nizozemskem junija in julija letos so predstavili spletno stran na internetu - www.euro2000.org. Brali jo boste lahko v treh jezikih: angleškem, francoskem in nemškem. Predvidevajo, da bo zrušila vse rekorde. Imela bo več kot 1000 strani, namenjena pa bo predvsem nogometnim navijačem, predvidevajo svetovni rekord s 150 milijoni obiskovalcev na dan. Prvenstvo bo trajalo od 10. junija do 2. julija. Na svetovnem nogometnem prvenstvu v Franciji leta 1998 je spletno stran obiskovalo 72 milijonov posameznikov na dan. Na strani www.euro.org bo mogoče v živo spremljati vse nogometne tekme z vsemi zanimivostmi. Na voljo bodo tudi portreti vseh nogometašev 16 reprezentanc udeleženk in posnetki tekem prejšnjih prvenstev in kvalifikacij. Slovenski ljubitelji nogometa (in domače besede) pa si naj nekaj časa vzamejo tudi za najboljši slovenski nogometni splet: www.morel.si/euro2000

Bosman spet zmaguje?
Bruselj, 30. marca 2000 (MOREL)- UEFA in FIFA verjetno izgubljata bolj z Evropsko unijo. Predstavniki Evropske unije so napovedali majhne možnosti v prizadevanjih, da bi razveljavili t.i. Bosmanovo pravilo. Še v prejšnjem mesecu sta bila predsednik FIFA Sepp Blatter in generalni sekretar UEFA Gerhard Aigner zadovoljna po pogovorih z ministri Finske, Portugalske in Francije, s katerimi sta se dogovarjala o zahtevi, da bi v bodoče v nogometnih klubih v Evropski uniji moralo igrati vsaj šest domačih nogometašev. To pa bi zahtevalo posebne protokole za šport, ki bi jih morale sprejeti vlade 15-erice, pri čimer bi izvzeli pravico o prostem pretoku delavcev, na katerem je zasnovano Bosmanovo pravilo. »Ni možnosti, da bo to sprejele vlade vseh 15 držav,« je omenil portparol EU. »Vsaj dve državi bosta proti - Nizozemska in Danska. Takšnim možnostim pa se bodo upirali tudi najboljši klubi kot so Juventus, Barcelona in Milan.« Na pobudo Blatterja in Aignerja je bila ustanovljena tudi delovna skupina, ki bo do srečanja športnih ministrov EU, ki bo 10. in 11. maja v Lizboni, skušala najti rešitve, čeprav v Bruslju pravijo, da ni potrebno za vse nogometne težave kriviti »Bosmanovo pravilo«. 13/Notranja politika/Slovenija Minster Rupel bo sprejel koroške Slovence Ljubljana, 30. marca 2000 (MOREL)- Zunanji minister Dimitrij Rupel bo danes popoldne sprejel predstavnike slovenske manjšine v Avstriji. Sestanka se bodo udeležili predstavniki koordinacijskega odbora koroških Slovencev, ki ga sestavljajo po trije predstavniki obeh osrednjih organizacij Slovencev na Koroškem, torej Narodnega sveta koroških Slovencev in Zveze slovenskih organizacij ter predstavnik kulturnega društva štajerskih Slovencev.

Beckham kot študijski predmet
Stoke-on-Trent, 30. marca 2000 (MOREL) - Mnogi obrambni igralci sanjajo, kako bi zaustavili Davida Beckhama. Angleški nogometaš je v zadnjih letih neprestano v središču pozornosti tudi izven stadiona. Na angleški univerzi Staffordshire v Stoke-on-Trentu celo objekt raziskave z naslovom "David Beckham - ikona ikon". Študentje bodo raziskovali status in obnašanje priljubljenega angleškega nogometaša v Manchester Unitedu, njegovo poročno zvezo z eno od pevk skupine Spice Girls Victorio Adams, poskušali poiskati vzroke za njegov rdeč karton na tekmi svetovnega prvenstva v Franciji leta 1998 med Anglijo in Argentino ter analizirali zadnji medijski rom-pom-pom zaradi zelo kratke pričeske. Za katedro bo stopil tudi 24-letni David Beckham in študentom predaval o lastnih življenjskih in nogometnih izkušnjah.

Ljubljanski hokejisti na črni celini
Ljubljana, 30. marca 2000 (MOREL) - Hokejski klub Ljubljana je sporočil, da bodo odšli na gostovanje v Južno Afriko. To se bo zgodilo v začetku aprila. Na povabilo Južnoafriške hokejske zveze bo HK Ljubljana igrala tri tekme s člansko reprezentanco JAR, ki se pripravlja na svetovno prvenstvo skupine D in dve z lokalnima kluboma. Tekme proti JAR v Johanesburgu in Pretorii bodo na sporedu 3., 4. in 6. aprila, proti klubu Western Province v Cape Townu pa 8. in 9. aprila. Ekipa se je okrepila z igralci Olimpije, Slavije M Optime, Marc Interieri Tivolija in Bleda: vratarji Petronijevič, Skubic (oba Slavija), Cigan, branilci: Burman (Olimpija), Adlešič (Slavija), Stevič (Bled), Vidmar, Kavec, B. Pajič, napadalci: Taylor, Rahmatulin (oba Olimpija), Peruzzi (Bled), Cerar, Lešnjak (oba Slavija), Sekelj, D. Lepša, Ferkov, Bešič, Kuret in Crnovič.

Drnovšek na tekmi Slovenija-Jugoslavija
Ljubljana, 30. marca 2000 (MOREL) - Vročica nogometnega poletja je že pred vrati. Na Nogometno zvezo Slovenije (NZS) je iz kabineta Vlade Republike Slovenije prišlo sporočilo, da si bo predsednik vlade Janez Drnovšek ogledal prvo tekmo slovenske reprezentance 13. junija v Charleroiu proti ZR Jugoslaviji. Najverjetneje si bo Drnovšek ogledal tudi prijateljsko srečanje med Francijo in Slovenijo, ki bo 26. aprila v Parizu, saj bo v tem času na obisku v Franciji.

Francozi brez Zidana, Bartheza in Candale
Pariz, 29. marca 2000 (MOREL) - Nogometna reprezentanca Francije bo danes v prijateljski tekmi proti Škotski igrala brez poškodovanega Zinedina Zadana, vratarja Fabiena Bartheza in obrambnega igralca Vincenta Candele. Zidane je nastop odpovedal zaradi poškodbe desnega kolena, ki so mu ga operirali že lani, na zadnjem derbiju proti Milanu pa je spet staknil poškodbo. Najboljši igralec Francije se je javil zdravniku reprezentance, nato pa se je vrnil v Torino, kjer bo v rokah zdravnikov Juventusa.


Japonec brez ligamentov od rojstva
Valladolid, 29. Marca 2000 (MOREL) - Nogometaš španskega kluba Valladolid Japonec Shoji Jo se bo morda na igrišče vrnil le tri tedne po poškodbi kolena, ker so ugotovili, da je bil rojen brez ligamenta, za katerega so mislili, da je poškodovan. Japonec Jo, ki je bil posojen iz ekipe Jokohama Marinos, se je težko poškodoval na prijateljski tekmi Japonska - Kitajska 15. marca. Mislili so, da bo moral počivati šest mesecev. Profesor Salant, ki je operiral tudi Ronalda, je ugotovil, da nogometaš sploh nima enega izmed ligamentov v kolenu.

Hugo Sanchez štartal z zmago
Mexico City, 29. marca 2000 (MOREL) - Nekdanji znani mehiški nogometaš Hugo Sanchez je začel s trenersko kariero. Na klopi je vodil ekipo UNAM, ki je premagala Nexaco 3:0 v mehiškem prvenstvu. Tekmo je gledalo 75.000 gledalcev, a Sanchez je zdaj trener v ekipi, v kateri je pred 25 leti začel uspešno kariero. Največjo slavo je doživel v dresu Reala iz Madrida.

Ronald de Boer šest tednov počitka
Barcelona, 29. Marca 2000 (MOREL) - Nogometaš sredine igrišča Roland de Boer bo počival šest tednov zaradi poškodbe ahilove pete. Ronald, ki je šele pred kratkim spet prišel v prvo ekipo Barcelone, se je poškodoval na sobotni tekmi proti Malagi (2:1). Zamenjan je bil šest minut pred koncem tekme in je že odpovedal nastop na rpijateljski tekmi Nizozemske z Belgijo. Brave Barcelone ne bo mogel braniti niti v četrfinalnih tekmah evropske lige proti Chelseau.

Vieri spet poškodovan
Milan, 29. marca 2000 (MOREL) - Nekoč najdražji nogometaš na svetu Christian Vieri je po mesecu dni pavze odigral prvo tekmo Leccea. Toda že po 20. minutah je obnovil poškodbo in je bil zamenjan. Centerfor Interja ni igral od 27. Februarja, toda pričakovali so, da bo v finišu prvenstva lahko pomagal ekipi. Klubski zdravnik je prepričan, da se bo Vieri vrnil na igrišče 16. aprila, kar pomeni da bo izpustil naslednji dve prvenstveni tekmi. Vieri ni niti na spisku reprezentantov, ki bodo v sredo igrali v Barceloni proti Španiji. Vieri je poleti prestopil iz Lazia v Inter za 50 milijonov dolarjev.

Roma na milanski borzi
Rim, 29. marca 2000 (MOREL) - Kljub slabim rezultatom v prvenstvu Italije in pokalu UEFA se bo FC Roma v začetku aprila vključila na milansko borzo. To pomeni, da bodo njihove delnice prosto v prodaji. To so sklenili delničarji na letni skupščini. Rezultati naj ne bi vplival na vrednost delnic. Roma je za Laziom drugi klub, ki je na borzi..

Lazio bo prevažal igralce s privatnimi avioni
Rim, 29. marca 2000 (MOREL) - Italijanski ligaš Serije A Lazio bo v sredo zvečer po Evropi zbiral svoje nogometaše. Trener Sven Goran Eriksson bi že v četrtek zjutraj rad imel vse igralce zbrane. Celo 11 igralcev Lazia bo v sredo igralo v raznih selekcijah po Evropi in svetu. Eden avion bo na poti Praga-Beograd-Zagreb, ko bo v Rim pripeljal Pavela Nedveda, Sinišu Mihajlovića in Alena Bokšića. Drugi bo iz Barcelone prepeljal reprezentante Italije Paola Negra, Guiseppe Pancara in Simonea Inzaghija ter Dejana Stankovića, ki bo v torek, tudi v Barceloni, igral za mlado reprezentanco Jugoslavije. Tretji avion bo iz Lizbone vrnil reprezentante Portugalske Fernanda Couta in Sergia Concseicaa. Lastnika kluba Sergia Crognotija bo ta operacija stala 50.390 dolarjev. Toda enega aviona ne bo mogel poslati v Bueonos Aires, kjer bosta v sredo v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu 2002 srečali Argentina in Čile. Za reprezentanco Argentine bodo igrali Nestor Sensini, Diego Simeone in Juan Veron, v ekipi Čila pa Marcelo Salas. Oni bodo v Rim pripotovali v petek, le dan pred odločilno tekmo z Juventusom.

Ne le Katanec, Perica in Kek, tudi angleški trenerji bodo imeli težave
London, 28. marca 2000 (MOREL) - Angleška nogometna zveza (FA) je predlagala, da bi v prihodnosti vsi trenerji, ki delajo v državi, morali dobiti licenco, tako kot je tu urejeno v drugih evropskih državah. Tudi v Sloveniji, kjer licence trenerske organizacije nista dobila Srečko Katanec in Jedinko Perica, ker nista imela šol, dobil pa jo je pred dnevi novi trener NK Maribor PL Matjaž Keke, čeprav tudi nima ustrezne trenerske šole. “V tem trenutku ni države, kjer bi lahko trenerji delali brez licenc. Mi se zavedamo, da to samo po sebi ne prinaša kvalitete, toda to bi pomenila neke vrsta garancije, da tisti človek, ki se začne baviti s trenerskim poslom, misli resno. Če za dobivanje profesionalne licence morate porabiti denar in čas, potem boste verjetno ostali pri tem delu,” je dejal tehnični direktor FA Howard Wilkinson. Po njegovih besedah ljudje, ki zdaj trenirajo ekipe, ne bi izgubili delo, temveč bi jim dali tri leta časa, da pridobijo ustrezno kvalifikacijo. “V Italiji, Nemčiji, Španiji in Franciji ne morete voditi niti nižjerazredne klube brez profesionalne licence, pa je čas, da se tudi mi uskladimo s tem. To je, med drugim, tudi glavni pogoj, da naši trenerji dobijo delo v tujini,” je rekel Wilkinson.


Spremembe na vrhu: Španci prehiteli Italijane
Hamburg, 28. marca 2000 (MOREL) - Španija je prevzela prvo mesto v aktualnem petletnem točkovanju Evropske nogometne zveze v zvezi z nastopi klubov v evropskih nogometnih pokalih. Po več kot desetletni dominaciji italijanske Serie A (55,677 točke) je vodstvo v tem točkovanju po izračunih časnika Kicker prevzela španska Primera Divison (56,742). Sledjio Nemčija (45,546), Francija (42,727) in Anglija (40,035).

Dobro oborožena nizozemska policija
Haag, 28. marca 2000 (MOREL) - Nizozemska policija bo v času nogometnega evropskega prvenstva, ki bo od 10. junija do 2. julija v Belgiji in na Nizozemskem, opremljena s posebnimi puškami za izstrelitev solzivca, je sporočila tiskovna predstavnica nizozemskega notranjega ministrstva. Novo orožje policije v boju proti huliganom naj bi po mnenju strokovnjakov policistom omogočalo učinkovito uporabo solzivca z razdalje 100 metrov. T.i. modernim komandosom, kot so na Nizozemskem poimenovali policiste, ki bodo na skrbeli za red in mir, naj bi oblasti priskrbele približno 500 kosov tega najmodernejšega orožja.

Rossi zapušča Milan
Milano, 28. Marca 2000 (MOREL) - Dolgoletni vratar Milana Sebastiano Rossi je pripravljen, da zapusti klub, potem ko je v slačilnici imel oster spopad s trenerjem Albertom Zacceronijem. Po pisanju italijanskega tiska se je 35-letni Rossi skregal s trenerjem, ker ga je izločil iz ekipe za tekmo proti Juventusu (2:0 za Milan).

 


Carew v Valencijo za osem milijonov dolarjev
Valencija, 27. marca 2000 (MOREL)- Valencija se dogovarja z norveškim Rosenborgom o transferju centerforja John Carewa (1979), ki bi naj prestopil za osem milijonov dolarjev. Predstavnici Valencije bodo naslednji teden potovali na Norveško, da zaključijo dogovor. Norvežani ne govorijo o znesku za prestop, po podatkih iz Španije pa je Carew že podpisal predpogodbo za petletno vernost Špancem. V Valenciji bi zaigral namesto Argentinca Claudia Lopeza, ki bo ob koncu sezone prestopil k rimskmu Laziju.

Enoten mednarodni nogometni koledar
Zuerich, 27. marca 2000 (MOREL) - Svetovna nogometna zveza (FIFA) je na dvodnevnem sestanku izvršnega odbora sklenila, da bo do leta 2004 pripravila enoten koledar za vsa tekmovanja na svetu. Po predlogu, ki ga je pripravil Michael Platini, bi se sezona začela februarja in končala novembra, december bi bil brez nogometa, januarja pa bi se ekipe pripravljale na novo sezono.Za tekme v organizaciji kontinentalnih zvez in FIFA, bi bilo na razpolago šest tednov, medtem ko bi v preostalih 38 tednov bile tekme v nacionalnih prvenstvih in klubskim kontinentalnih tekmovanjih. Nacionalne zveze bi lahko same določale termine za svojo prvenstva, vendar bi morale spoštovati mednarodne termine. Predsednik FIFA Sepp Blatter je rekel, da se o predlogu morajo izjasniti vse kontinetalne zveze do konca aprila. Koledar tekmovanj pa bi moral v letu 2004 biti v celoti sprejet. Največ nasprotovanj prihaja s strani UEFA. Nekatere dražve kot Španija in Anglija bi svoje prve lige morale zmanjšati na 18 klubov.

FIFA: omejiti število tujcev
Zuerich, 27. marca 2000 (MOREL) - Svetovna nogometna zveza (FIFA) je na dvodnevnem sestanku izvršnega odbora sklenila, da bi skušala vplivati na Evropsko unijo, da bi napravila izjemo v “bosmanovem pravilu”. Tako je dejal predsednik FIFA Sepp Blatter. To bi pomenilo tudi omejitev število tujcev v ekipah. FIFa bi želela, da bi bilo v ekipah vsaj šest domačih igralcev, klubi pa naj bi imeli “nacionalno obeležje”. Blatter je kot primer navedel Chelsea, ki je že v knjigi rekordov, ker na zadnji mednarodni tekmi v ekipi niso imeli niti enega igralca iz Velike Britanije. “Zgodovina bo pokazala, da to ni rešitev,” je dejal Blatter.


Nogometaši imajo pravico do predolimpijskih priprav
Zuerich, 27. marca 2000 (MOREL) - Svetovna nogometna zveza (FIFA) je na sestanku izvršnega odbora sprejela kompromis v zvezi z nastopom nogometašev na letošnjih olimpijskih igrah v avstralskem Sydneyu in odločila, da morajo vsi klubi reprezentančne igralce spustiti na priprave deset dni pred začetkom iger. V času olimpijskih igrah - od 13. do 30. septembra - v večini evropskih držav potekajo državna prvenstva, mnogi klubi pa zaradi tega niso bili pripravljeni svoje igralce pustiti na reprezentančno akcijo. Mednarodni olimpijski komite (MOK) in FIFA sta ravno tako izrazila željo, da v času olimpijskega turnirja ne bi bile na sporedu tekme v evropskih nogometnih pokalih, o tem pa bo odločila Evropska nogometna zveza (UEFA).

Začel se bo tretji del državnega prvenstva
Ljubljana, 27. marca 2000 (MOREL)- Z nedeljskim krogom se je končal drugi del državnega nogometnega prvenstva. V nedeljo je na sporedu tretji, t.i. danski model, kar recimo med drugim pomeni, da se bosta v zadnjem 33. krogu prvenstva, ki bo 21. maja srečala, (zdaj) prvo in drugouvrščeni ekipi: torej v Ljudskem vrtu v Mariboru NK Maribor Pivovarna Laško in Rudar iz Velenja. 23. krog, 2.4. ob 16.00. Maribor PL - CMC Publikum, Rudar - Mura, HIT Gorica - Domžale, Korotan -Dravograd, Primorje - Feroterm Pohorje, SCT Olimpija - Potrošnik.

FIFA je dala prav Chelseau
Zuerich, 27. marca 2000 (MOREL) - Svetovna nogometna zveza (FIFA) je ugotovila, da angleški klub Chelsea imel prav, ko se je odločil, da svojega nogometaša Celestino Babayaro ne pusti na tekmo olimpijske reprezentacije Nigerije, ki se bo srečala z Zimbabvea, ker Nogometna zveza Nigerije ni pravočasno poslala zahtevo. Nigerija, aktualni olimpijski prvak, je angleški klub prijavila FIFA. “Chelsea je imel prav, ker je igralca Nigerjiska zveza zahtevala 12 dni pred tekmo, morala pa bi ga 14 dni,” je sporočil portparol FIFA. Nigerijici so se pritoževali, da jih je menedžer Chelsae Gianluca Vialli po telefonu obvestil, da je Babayaro poškodovan.

Enoten mednarodni nogometni koledar
Zuerich, 27. marca 2000 (MOREL) - Svetovna nogometna zveza (FIFA) je na dvodnevnem sestanku izvršnega odbora sklenila, da bo do leta 2004 pripravila enoten koledar za vsa tekmovanja na svetu. Po predlogu, ki ga je pripravil Michael Platini, bi se sezona začela februarja in končala novembra, december bi bil brez nogometa, januarja pa bi se ekipe pripravljale na novo sezono.Za tekme v organizaciji kontinentalnih zvez in FIFA, bi bilo na razpolago šest tednov, medtem ko bi v preostalih 38 tednov bile tekme v nacionalnih prvenstvih in klubskim kontinentalnih tekmovanjih. Nacionalne zveze bi lahko same določale termine za svojo prvenstva, vendar bi morale spoštovati mednarodne termine. Predsednik FIFA Sepp Blatter je rekel, da se o predlogu morajo izjasniti vse kontinetalne zveze do konca aprila. Koledar tekmovanj pa bi moral v letu 2004 biti v celoti sprejet. Največ nasprotovanj prihaja s strani UEFA. Nekatere države kot Španija in Anglija bi svoje prve lige morale zmanjšati na 18 klubov.

FIFA je dala prav Chelseau
Zuerich, 27. marca 2000 (MOREL) - Svetovna nogometna zveza (FIFA) je ugotovila, da angleški klub Chelsea imel prav, ko se je odločil, da svojega nogometaša Celestino Babayaro ne pusti na tekmo olimpijske reprezentacije Nigerije, ki se bo srečala z Zimbabvea, ker Nogometna zveza Nigerije ni pravočasno poslala zahtevo. Nigerija, aktualni olimpijski prvak, je angleški klub prijavila FIFA. "Chelsea je imel prav, ker je igralca Nigerjiska zveza zahtevala 12 dni pred tekmo, morala pa bi ga 14 dni," je sporočil portparol FIFA. Nigerijci so se pritoževali, da jih je menedžer Chelsae Gianluca Vialli po telefonu obvestil, da je Babayaro poškodovan.


Mariborčani povečali prednost
Ljubljana, 26. marca 2000 (MOREL) - Po 22. krogu lige Si. Mobil lige imajo vijoličasti še večjo prednost - zdaj ta znaša deset točk. SCT Olimpija je tudi z novim direktorjem in trenerjem izgubila na Prevaljah. Korotan pa ostaja hit spomladanske sezone.

Rezultati, 22. krog:
Rudar Velenje - CMC Publikum       1:1 (1:0) 
Mura - Potrošnik                   1:0 (0:0)
Korotan - SCT Olimpija             3:2 (2:1)
Feroterm Pohorje - HiT Gorica      0:0
Primorje - Maribor Pivovarna Laško 1:3 (1:2)
Domžale - Dravograd                1:1 (1:1) 

Lestvica: Maribor Pivovarna Laško 22 15 5 2 58:24 50 Rudar Velenje 22 12 4 6 33:22 40 HIT Gorica 22 12 4 6 34:24 40 Korotan 22 10 7 5 43:29 37 Primorje 22 9 7 6 39:31 34 SCT Olimpija 22 11 1 10 44:37 34 CMC Publikum 22 7 10 5 30:27 31 Mura 22 8 4 10 30:30 28 Domžale 22 8 4 10 33:39 28 Dravograd 22 6 7 9 27:37 25 Feroterm Pohorje 22 2 4 16 14:46 10 Potrošnik 22 1 5 16 11:50 8

Dvojna merila v slovenskem nogometu
Ljubljana, 24. marca 2000 (MOREL) - Upravni odbor Zveze nogometnih trenerjev je sklenil, da trener NK Maribor Pivovarne Matjaž Kek lahko vodi ekipo na prvoligaških tekmah, čeprav za to nima izobrazbe. Licenca mu je bila podeljena za to koledarsko leto. Predsednik Zveze trenerjev Slovenije je Mariborčan mag. Rudi Bračič, od katerega je Nogometna zveza Slovenije zahtevala uradno obrazložitev odločitve. Ker gre očitno gre za dvojna merila, bo zaradi tega še precej prahu. Po sklepu izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije od jeseni na klopi ne bi smel sedeti niti namišljeni predstavnik kluba, ki je v resnici trener, pa brez licence. Ko se je podoben primer zgodil zdaj že bivšemu trenerju SCT Olimpije Jedinko Perici, so gladko odklonili njegovo vlogo, da bi bil “gospod trener z licenco”.


Pejković je udarjal in psoval
Ljubljana, 24. marca 2000 (MOREL) - Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije Jernej Klarič je strogo kaznoval vratarja SCT Olimpije Nihada Pejkoviča, ki je bil izključen na predzadnji tekmi v prvenstvu v Domžalah. Pejkovič ne bo smel braniti na šestih tekmah in to za to, ker je najprej udaril nasprotnika, na to pa se je nešportno vedel do pomočnika sodnika. Na pomožnega sodnika je vsul kopico vulgarnih besed, “kontakt z njim pa je preprečil glavni sodnik, ki se je postavil pred igralca in ga zadržal”. Delegat je v zapisniku zapisal, da je Pejkovič z roko udaril (klofnil) nasprotnika po glavi, pomočnika sodnika pa je žalil tudi po končani tekmi. S tekmo prepovedi nastopanja je bil kaznovan tudi Sebastjan Gobec (CMC Publikum) in zaradi dveh rumenih kartonov.

Kakšni bodo slovenski dresi na evropskem prvenstvu
Ljubljana, 24. Marca 2000 (MOREL) - V Amsterdamu bo danes sestanek vseh udeležencev evropskega prvenstva v nogometu, kjer bodo pregledali opremo vsake reprezentance. Slovenska oblačila bo Adidas pripeljal kar v Amsterdam, pa jih bo tudi naša delegacija tam videla prvič. Do sedaj so v Sloveniji prodali 9.300 kart za evropsko prvenstvo od predvidenih 16.000. Največ jih je bilo prodanih za tekmo proti Španiji – 5.700. V Sloveniji se karte prodajajo še naprej, čeprav je bilo po prvotnih zahtevah določeno, da se neprodane karte vrnejo organizatorju. Do 17. aprila naj bi izšla CD plošča s slovensko nogometno himno v treh jezikih, ki jo bodo zapeli Lovšin, Predin in Kreslin. Predvidena prijateljska tekam med Slovenijo in Avstrijo, ki naj bi bila 16. avgusta, bo verjetno odpadla, ker bi selektor Avstrijec Oto Barič želel igrati doma, ne pa na tujem kot bi morali biti.

Japonci še niso določili cen
Tokio, 24. marca 2000 (MOREL) - Organizacijski komite svetovnega prvenstva v nogometu leta 2002, ki bo na Japanskem in v Južni Koreji, je zanikal informacije o cenah vstopnic za finalno tekmo, ki so obkrožile svet. Šlo naj bi za 750 dolarjev za finale, v prvih delih tekmovanja pa bi cene kart bile po150 dolarjev. V sporočilu so zapisali, da cene še niso določene kot tudi še ne, kdaj jih bodo začeli prodajati. Za cene kart mora dati soglasje tudi FIFA.

Balakov brez kapetanske vrvice
Stuttgart, 24. marca 2000 (MOREL) - Bolgarski nogometaš Krasimir Balakov ne bo več kapetan nemškega bundesligaša Stuttgarta, tako je odločil trener kluba Ralf Rangnik, potem ko sta na nedeljski tekmi imela oster verbalen duel. Rangnik se je odločil, da v drugem polčasu zamenja Balakova, ta pa je ob odhodu z igrišča vsul nanj “drve in kamen”. Namesto bolgarskega reprezentanta bo zdaj kapetanski trak nosil reprezentant Hrvaške Zvonimir Soldo.

McManaman svetuje Anelki
Madrid, 24. marca 2000 (MOREL) - Član madridskega Reala Anglež Steve McManaman je dejal, da pozna težave, s katerimi se je spopadel Anelka. Svetoval mu je, naj zdaj še več in bolje trenira, da bo v formi in da se bo vrnil v ekipo. McManamana so mučile poškodbe, zdaj pa ima težave, da bi se ustalil v prvi ekipi. On je po bosmanovem pravilu kot prosti igralec prestopil iz Liverpoola k Real Madridu.

Ronaldo se vrača na igrišče
Milano, 24. marca 2000 (MOREL) - Brazilski nogometni zvezdnik Ronaldo se po poškodbi in operaciji počasi vrača v moštvo milanskega Interja. "Vse je v najboljšem redu. Ne čutim nobene bolečine in le Bogu se lahko zahvalim, da je z mojim kolenom vse v redu," je povedal 23-letni Ronaldo, ki je na treningu v bližini Milana pred približno 3000 oboževalci, kjer so se medsebojno pomerili nogometaši Interja, igral 38 minut, kar je prvič po poškodbi ligamentov v desetem krogu italijanskega prvenstva. Dosegel je celo dva zadetka. Ronaldo naj bi igral 9. aprila proti Udineseju, ali pa 16. aprila v derbiju proti Juventusu.

Gavez novi direktor SCT Olimpije
Ljubljana, 24. marca 2000 (MOREL) - Končno se je sestalo dolgo napovedovanem sestanku predsedstvo Nogometnega kluba SCT Olimpije. Sprejeli so odstop direktorja SCT Olimpije Jožeta Prostorja in Imenovalo Mira Gaveza za novega direktorja SCT Olimpije. Diplomirani ekonomist je tako zamenjal Jožeta Prostorja, ki je pisni odstop ponudil že novembra lani. Člani predsedstva so bili seznanjeni tudi z najnovejšim stanjem v zvezi z rekonstrukcijo Centralnega stadiona za Bežigradom in o tem, da bo akcijo v prihodnje vodil Olimpijski komite Slovenije. Nov predsednik se bo sestal z navijači Green Dragonsi in bodo zakopali bojno sekiro.

Best v bolnici še teden dni
London, 23. marca 2000 (MOREL) - Nekdanja velika zvezda Manchester Uniteda George Best bo moral ostati v bolnici še najmanj teden dni, kjer nadaljujejo zdravljenje njegovih od alkohola uničenih ledvic. V izjavi so zdravniki zapisali, da 52-letni nogometaš počasi, a sigurno okreva.


Barcelona vodi na stavnicah
London, 23. marca 2000 (MOREL) - Barcelona v španskem prvenstvu še vedno zaostaja za vodilnim Deportivom, toda kljub temu je na londonskih stavnicah prvi favorit v evropski ligi prvakov. Na stavnici Wiiilem Hill so za Barcelono določili razmerje 5:2, medtem ko ima aktualni prvak in lider angleškega prvenstva razmerje 11:4. Tretji je Bayern z razmerjem 7:2, sledijo Lazio 6-1, Chelsea 7-1, Real 12-1 in Valencija 14-1.

Johnson hoče rekord na 300 metrov
Johanesburg, 23. marca 2000 (MOREL) - Šprinterska zvezda Michael Johnson bo v petek v Pretoriji poskušal postaviti svetovni rekord v teku na 300 metrov. On je svetovni rekorder na 200 in 400 metrov. Johnson je v soboto v Petersborghu tekel na 200 metrov 19,71, kar je četrti rezultat vseh časov. “Mislim, da je to odlična priložnost, da morda postavim svetovni rekord v tej disciplini. Bilo bi dobro, če bi mi to uspelo v Južni Afriki, kjer imam veliko navijačev,” je dejal temnopolti Američan. Svetovni rekord na 300 metrov je 31,48 sekunde, postavila sta ga Američan Denis Ewerets in Kubanec Roberto Ernandez v Španiji septembra 1990. Ko je Johnson lani postavil svetovni rekord na 400 metrov, je po 300 metrih teka imel rezultat 31,56. Johnson je dejal ,da je največji problem taktika, ki jo bo moral najti med običajnima tekoma na 200 in 400 metrov. “Verjetno je pametneje, da sem bliže taktiki teka na 200 metrov kot na 400 metrov,” je dejal Johnson.

Trapattoni ob koncu sezone zapušča Fiorentino
Firence, 23. marca 2000 (MOREL) - Italijanski nogometni trener Giovanni Trapattoni je izjavil , da bo ob koncu sezone zapustil Fiorentino. “Že pred meseci sem spoznal, da se mi čas izteka. Trenerji so kot ribe - po določenem času začno smrdeti,” je dejal Trapattoni. Fiorentina je izpadla za lige prvakov in po trenerjevih besedah bi zdaj morali narediti vse, da si v državnem prvenstvu izborijo mesto v pokalu UEFA. Klub iz Firence je trenutno na 8. mestu italijanske Serije A, 13 točk za vodečim Juventusoma, do konca pa je še osem krogov. Trapattoni je najuspešnejši trener v Seriji A - osvojil je osem šampionskih titul, en pokal v Pokalu prvakov, tri pokale v Poklau UEFA in en pokal v Pokalo poklanih zmagovalcev.

Bosanci po play-offu v Evropo
Sarajevo, 23. marca 2000 (MOREL) - Predstavniki Nogometne zveze Bosne in Hercegovine (NSBiH) so izrazili mnenje, da bo do začetka aprila dogovorjeno, kako bodo organizirali playj-off tekmovanje za štiri mesta v evropskih nogometnih pokalih za naslednjo sezono. “99 odstotkov vsega je dogovorjeno, čez deset dni se bomo spet sestali, da bi se dogovorili o podrobnostih,” je rekel Munib Usanović, generalni sekretar NSBiH, ki v glavnem zajema muslimanske dele države in katero priznavata FIFA in UEFA. Ostali dve zvezi združujeta bosanske Srbe in bosanske Hrvate. Vse tri zveze imajo svoje lige. FIFA in UEFA si prizadevata, da bi se zveze združile in imele eno ligo. Zdaj so načrtovani trije play-offi, ki bodo dali predstavnike za ligo prvakov, dva v pokal UEFA in enega za Intertoto pokal. Po besedah Usanoviča bi naj igralo v play-offu pet ekip iz lige NSBiH. Štiri iz srbske lige in tri iz hrvaške lige; prvak bi šel v ligo prvakov, druga ekipa pa v pokal UEFA. Še devet klubov, ki tekmujejo v odvojenem pokalnem tekmovanju, pa bi se borilo za preostalo mesto v pokalu UEFA. Ves sistem play-offa naj bi bil končan do 15. junija.

Nielsona so posodili
Kobenhagen, 23. marca 2000 (MOREL) - Angleški Premier ligaš Tottenham je do konca sezone posodil prvoligašu Woolverhamptonu igralca sredine terena, Danca Alana Nielsena. "Odličil sem se, da grem v Woolverhampton, ker mislim, da je todober klub in da ima možnost, da se preko play-offa uvrsti v Premier ligo,” je dejal Nielson. Trenutno je njegov novi klub na 7. mestu. Nielsnu ni uspelo, da bi se prebil v prvo postavo Tottenhama, pa ga je selektor reprezentance Danske Bo Johanson izločil iz ekipe za prijateljsko tekmo s Portugalsko, ki bo 29. marca. Nielsen za novi klub debitiral v soboto.

Crespo podaljšal pogodbo s Parmo
Parma, 23. marca 2000 (MOREL) - Centerfor italijanskega prvoligaša Parme Erman Crespo je podaljšal pogodbo s klubom in član Parme bo do leta 2005. Na ta način so zaključene špekulacije, po katerih naj bi ta odlični strelec prestopil k Juventusu oz. Milanu.

Valencija prvič v četrfinalu lige prvakov
Valencija, 23. marca 2000 (MOREL) - Valencija se je prvič v zgodovini kluba uvrstila v četrtfinale lige prvakov. Navijače in igralce je zajela prva evforija, v vodstvu kluba pa pravijo, da je zdaj, ko se je prišlo do knock-out sistema, vse mogoče. V prvem delu lige prvakov so bili pred Bayernom, Rangersom in PSV Eindhovnom, v drugem so izločili Fiorentino in Bordeaux. Trener Valencije Ektor Cooper ve, kaj ga čaka v nadaljevanju, saj je lani z Mallorco prišel v finale Pokala pokalnih zmagovalcev. “V tem trenutku je tako, da bi igrali proti vsaki ekipi in proti niti eni. Vsem bo v nadaljevanju lige prvakov enako težko,” je dejal Cooper.

Moretti pri preiskovalnem sodniku
Torino, 23. marca 2000 (MOREL) - Torinski državni tožilec Raffaele Guariniello je začel preiskavo v zvezi z domnevno sodniško afero v italijanskem nogometu. Zaslišal predsednika milanskega Interja Massima Morattija, ki je pred dnevi po neodločenem izidu z rimskim Laziom izrekel hude obtožbe na račun sodnika Stefana Braschija in Italijanske nogometne zveze. Po Morattijevem mnenju funkcionarji zveze in sodniki podpirajo Juventus.

Ajax zamenjal trenerja
msterdam, 23. marca 2000 (MOREL) - Vodstvo nizozemskega moštva Ajax iz Amsterdama je odslovilo prvega trenerja Jana Woutersa. Njega je zamenjal Hans Westerhof, ki je v klubu treniral mlajše kategorije moštva. Do odločitve o zamenjavi je prišlo po domačem porazu proti Twenteju z 0:1. Ajax je po 28. krogih nizozemskega prvenstva nahaja na petem mestu, za prvouvrščenim PSV iz Eindhovna pa zaostaja za 15 točk.

Za trenerja sedem milijonov dolarjev
Leverkusen, 23. marca 2000 (MOREL) - Turška ekipa Fenerbahče iz Carigrada je nemškemu trenerju Christophu Daumu za dveletno pogodbo ponudilo kar sedem milijonov ameriških dolarjev vredno pogodbo. Iz vodstvo Bayer iz Leverkusna so že sporočili, da z Daumom ne nameravajo razdreti veljavne pogodbe. Bayer iz Leverkusna po 25. krogih nemškega prvenstva deli prvo mesto z Bayernom iz Muenchna in ima lepo priložnost za osvojitev prvega mesta. Na zadnje so v gosteh premagali Ulm kar z 9:1. Ko je Bayer igrali v ligi prvakov proti NK Maribor Teatanicu ni izgledali, da bi ta trener bil toliko vreden. Z 0:0 v Leverkusnu so mu Mariborčan zagrenili življenje. Če pa bi na prvi tekmi istih nasprotnikov v Mariboru bil Kliton Bozgo spretnejši, ko je sam prišel pred vrata Nemcev, pa bi danes vijoličasti.... Ah, raje ne.

Tudi v Antwerpnu se bojijo huliganov
Antwerpen, 23. marca 2000 (MOREL) - Mestne oblasti v Antwerpnu se pripravljajo na morebitne izgrede navijačev med evropskim nogometnim prvenstvom v Belgiji in Nizozemskem, čeprav ne bodo gostili nobene tekme. Mesto je namreč v centru med ostalimi osmimi mesti, kjer bo potekalo prvenstvo, zato pričakujejo veliko število navijačev tudi v Antwerpnu. V samem središču mesta bodo namestili varnostne kamere z namenom, da bi preprečili ali posredovali pri morebitnih navijaških izgredih.

Wilson brez pogodbe
London, 23. marca 2000 (MOREL) - Angleški nogometni klub Sheffield Wednesday je prekinil pogodbo s trenerjem Dannyjem Wilsonom. Razlog za prekinitev sodelovanja je predvsem v sobotnem porazu z 0:1 z zadnjeuvrščenim moštvom angleške lige Watfordom. Wilsona bo na trenerski klopi zamenjal njegov dosedanji pomočnik Peter Shreeves.

Anelka obiskal Paris St.Germain
Pariz, 22. marca 2000 (MOREL)- Srednji napadalec madridskega Reala Nicholas Anelka, ki ga je Real kaznoval s 45-dnevno kaznijo ne igranja, je izjavil, da se bo iz Pariza vrnil v Madrid. Anelka je nenajavljen obiskal kamp Pari St. Germaina. S kom in o čem se je tam pogovarjal ni znano. Najdražji madridski nogometaš ni hotel odgovarjati novinarjem.


Policija in vojska proti navijačem Spartaka
Moskva, 22. marca 2000 (MOREL)- Nekaj tisoč policajev in vojakov je v stanju pripravljenosti v ruskem mestu Saratovu za tekmo moskovskega Spartaka in lokalne ekipe Sokol. Prvi navijači Spartaka so v tem mestu že uničili hotel. Tekmo bo na stadionu Lokomotiva, ki sprejme 15 tisoč gledalcev. Vse karte so razprodane, na črno pa jih prodajajo po tisoč rubljev (65 maraka), uradna cena pa je bila 80 rubljev (pet mark). 18/Šport/Nogomet Boban na operacijo Milan, 22. marca 2000 (MOREL)- Hrvaški reprezentant in igralec Milana Zvonimir Boban bo moral na operacijo desnega kolena. Boban je bil na pregledu v Lyonu, kjer so mu sporočili, da je operacija meniskusa nujna. 33-letni nogometaš je zaradi poškodbe zamudil prvo tretjino prvenstva, novembra pa je najavil odhod z igrišč. Ta nova poškodba bo verjetno povzročila, da bo še prej prenehal igrati nogomet kot je predvideval.

Hitzfeld predlaga Heyncksa za selektorja
Berlin, 22. marca 2000 (MOREL)- Idealen naslednik Erica Ribbecka na mestu selektorja bi bil Jupp Heynckes, je izjavil trener Bayerna Otmar Hitzfeld. Odklonil pa je možnost, da bi sam sedel na selektorsko klop. “Imam pogodbo z Bayernom do leta 2003 in sem na to ponosen. Po evropskem prvenstvu bi Ribbeckovo mesto lahko prevzel Jupp Heynckes,” je dejal Hitzfild. Heyckens je pred leti treniral Bayern, zdaj pa je šef strokovnega štaba v lizbonski Benfici. Po odhodu selektorja Nemčije Bertija Vogsta leta 1988 mu je nemška nogometna zveza ponudila mesto selektorja, vendar jo je odklonil zaradi bolezni žene.

Ajax odpustil trenerja
Amsterdam, 22. marca 2000 (MOREL)- Po seriji slabih rezultatov v prvenstvu Nizozemske je Ajax dal odpoved svojemu trenerju Janu Wutersu. To trdijo nizozemski mediji, v klubu pa novice še niso potrdili. Ajax je trenutno na petem mestu v prvenstvu, to pa bo pokvarilo proslavo ob 100. letnici ustanovitve kluba.

Bayern zamenjal Lazio
London, 22. marca 2000 (MOREL)- Rimski Lazio je bil pet mesecev najboljši evropski klub, toda zdaj ga je na vrhu zamenjal Bayern. Lazio je bil v vodstvu od 18. oktobra lani. Velik korak je naredil tudi Manchester United, ki je z devetega mesta prodrl na četrto. Na listi nepremaganih vodi turški Galatasaraj, ki 24 tekem ni izgubil, drugi je Juventus z 22. tekmami brez poraza.
(2)  1 Bayern Muenchen         Nemčija       	99,05
(1)  2 Lazio                      	Italija        	98,73
(3)  3 Juventus                   	Italija        	96,67
(9)  4 Manchester United  	Anglija       	89,71
(7)  5 Barcelona                  	Španija       	88,83
(4)  6 Inter Milan                	Italija        	87,92
(6)  7 Dinamo Kijev              Ukrajina       	87,72
(12) 8 Bayer Leverkusen       Nemčija       	87,52
(10) 9 Sparta Praga                Češka        	86,68
(11) 10 Rangers                  	Škotska       	86,14
(5)  11 Milan                     	Italija        	85,57
(8)  12 Roma                      	Italija        	84,26
(13) 13 Monaco                    	Francija      	82,78
(14) 14 Spartak Moskva        Rusija         	80,05
(18) 15 PSV Eindhoven         Nizozemska    79,56
(16) 16 Slavija Praga             Češka        	79,21
(17) 17 Real Madrid              Španija       	78,91
(21) 18 Chelsea                    	Anglija       	78,79
(15) 19 Anderlecht                 Belgija        	78,27
(20) 20 Olimpiakos                Grčija         	77,13 itd.

Navijač Sampdorije v komi
Genova, 22. marca 2000 (MOREL)- Neki navijač Sampdorije, ki zdaj igra v seriji B, je v komi, potem ko je padel na stadionu preko vzporedne ograje okrog stadiona na tekmi proti lokalnemu rivalu Genovi. Po besedah zdravnikov je v težkem stanju. V derbiju je zmagala Geneva 1:0.

Izidi 21. kroga SNL
Ljubljana, 22. marca 2000 (MOREL)- Slovenski prvoligaši so odigrali 21. krog. Izidi Olimpija- Rudar 1:2, Maribor- Mura 3:1, Potrošnik-Pohorje 1:0, Hit Gorica- Korotan 2:0, Dravograd- Primorje 0:0 in Publikum- Domžale 2:0. Na lestvici še naprej vodi Maribor.k odigrali 21. krog. Izidi Olimpija- Rudar 1:2, Maribor- Mura 3:1, Potrošnik-Pohorje 1:0, Hit Gorica- Korotan 2:0, Dravograd- Primorje 0:0 in Publikum- Domžale 2:0. Na lestvici še naprej vodi Maribor.

Nogometni derbi v Ljubljani
Ljubljana, 21. marca 2000 (MOREL) - V sredo bo 21. krog državnega nogometnega prvenstva. Srečali se bodo: Dravograd-Primorje, 16.00 (Kanjc, Grabar, Burjan), CMC Publikum-Domžale, 16.00 (Borošak, Novarlič, Kremker), HIT Gorica-Korotan, 16.00 (Mijatović, I. Zupančič, Stankovič), Potrošnik-Feroterm Pohorje 16.00 (Mitrovič, Petrovič, Arhar), Maribor PL - Mura 17.00 (Šegula, Kodrič, Strgl), SCT Olimpija-Rudar 17.30 (Bohinc, Turk, Rojc).


Kaznovani nogometaši
Ljubljana, 21. marca 2000 (MOREL) - Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije je sporočil, da zaradi prejetih javnih opominov in izrečeneih disciplinskih ukrepov v 21. krogu prvenstva ne smejo igrati naslednji igralci: Sebastjan gobec (Publikum), Janez Hribar (Domžale), Mihas Pitamic (Dravograd), Damjan Janžekovič in Rajko Prelec (Feroterm Pohorje), Roman Plesec (Korotan), Senasd Brkić (Mura), Peter Binkovski in Niko Podvinski (Rudar Velenje), Nihad Pejković in Marko Kmetec (SCT Olimpija).

Tarbuk novi trener SCT Olimpije
Ljubljana, 21. marca 2000 (MOREL) - Predsednik SCT Olimpije Ivan Zidar je zamenjal prvega trenerja SCT Olimpije Jedinko Perico, ki je sicer vodil ekipo brez licence. Po porazu doma proti Primorju in v gosteh z Domžalami je končno “odklenkalo” tudi Jedinku Perici. Očitno je to še zadnji poskus, da se reši ljubljanska barka in morda osvoji vsaj pokal Slovenije, v katerem bo SCT Olimpija v finalu igrala proti Korotanu. Novi trener SCT Olimpije je Milovan Tarbuk.

Francija brez Anelka proti Sloveniji
Pariz, 21. marca 2000 (MOREL) - Francoski nogometni as Nicholas Anelka, ki je pobegnil iz Madrida v Pariz, ker ga je Real Madrid kaznoval s 45 dnevi prepovedi igranja, bo izstavljen tudi iz reprezentance Francije, ki bo igrala v okviru priprav za EURO 2000 proti Sloveniji 26. aprila v Parizu. Tudi na prijateljski tekmi proti Škotski ga ne bo v izbrani vrsti. Francoska nogometna zveza bo upoštevala kazen Real Madrida. Prestop Anelke iz londonskega Arsenalu v Real Madrid je stal 35 milijonov dolarjev.

Schmaihel hoče na SP 2002
Kopenhagen, 21. marca 2000 (MOREL) - Peter Schmaihel, 36- letni vratar Sportinga iz Lizbone, je izjavil ,da želi braniti za svojo reprezentanco Dansko tudi na svetovnem prvenstvu 2002 na japonskem in v Južni Koreji. “Res bi rad branil tudi po letošnjem evropskem prvenstvu,” je dejal Schmaichel. Do sedaj je 118. Krat bil na golu Danske. Ta rekord je postavil novembra, ko je danska v povratni dodatni kvalifikacijski tekmi premagal doma Izrael 3:0. V kvalifikacijah za SP, ki se začnejo letos septembra, je Danska v skupini z Češko, Bolgarijo, Severno Irsko, Islandijo in Malto. Danska je bila 1992 evropski prvak.

Ian Wright kaznovan
Glasgow, 21. marca 2000 (MOREL) - Škotska nogometna zveza je kaznovala Iana Wrighta z dvema tekmami prepovedi igranja, ko je igral za Celtic. Ta veteran nogometa je v tunelu napadel četrtega sodnika Willyai Younga po tekmi Celtic - Kilmarnock (1:1), za to je dobil rdeči karton. Wright je zadevo ocenil kot “šalo” Kazen bo veljala tudi za Anglijo, ker Wright nastopa za drugoligaša Barnleya. Tega igralca je lani kaznovala Angleška nogometna zveza, ker je metal smeti v sodniški slačilnici, Takrat je dobil kazen tri tekme in 17.500 funtov.

Anelka res odpotoval v Pariz

Madrid, 20. marca 2000 (MOREL) Iz real Madrida so sporočili, da je Nicholas Anelka res zapustil Madrid in odpotoval v Pariz. "Nicholas nas je pisno obvestil ,da bo nekaj dni preživel v Parizu. Prav tako pa smo se slišali po telefonu. Glede na to, da je suspendiran, je lahko odpotoval brez dovoljenja kluba. To, da nas je obvestil, je dober znak. Dal nam je tudi potreben načrt treningov po njegovem povratku v Madrid. Upam, da je to začetek novega sodelovanja," je dejal podpredsednik Real Madrida Juan Onieva.


Mendieta je poškodovan

Valencija, 20. marca 2000 (MOREL) - Kapetan Valencije Gaizca Mendieta (1974, 173 cm, 77 kg) ne bo mogel igrati najmanj mesec dni. Poškodbo ligamentov na desni nogi je dobil še na tekmi v ligi prvakov proti Bordeauxu. Po mnenju zdravnikov se bo lahko na igrišče vrn6il šele v drugi polovici aprila. Valencija bo tak oslabljena na tekmi lige prvakov proti Manchestru Unitedu, ki so bo prizadevala izboriti drugo mesto in uvrstitev v četrtfinale.


Stadion je varen, toda za Anglijo

London, 20. marca 2000 (MOREL)- Predstavniki EURO 2000 so ocenili, da se potencialni spopadi med navijači Nemčije in Anglije lahko "preselijo" s stadiona v Sharleroiu (Belgija). Strokovnjaki tudi kritizirajo ta stadion, na katerem bo Slovenija igrala proti Jugoslaviji 13. junija ob 20.45. Stadion lahko sprejme 30.000 gledalcev, kar je za evroske razmere zelo malo. V Angliji pravijo, da pri njih ne bi dobil certifikata za varnost.


Asprilla je rekel zbogom

Bogota, 20. marca 2000 (MOREL)- Kolumbijska nogometna zvezda Faustino Asprilla, ki je več let igral tudi v evropskih klubih, je odločil, da se poslovi od reprezentance. Poslal je pismo predsedniku zveze Alvaru Finniju in zapisal, da "z roko na srcu in žalostjo v svoji kolumbijski duši pravi, da Tino ne želi več igrati za Kolumbijo". Asprilla zdaj igra za ekipo Maverick Columbia.


Asprilla se je poslavlja od reprezentance

Bogota, 19. marca 2000 (MOREL) - Eden najboljših kolumbijskih nogometašev vseh časov Faustino Asprilla je izjavil, da se umika iz reprezentance. Vzrok je v tem, ker ga selektor in poklical za prvo kvalifikacijsko nogometno tekmo za svetovno prvenstvo 2002 proti Braziliji. "Z roko na srcu in žalostjo v moji kolumbijski duši objavljam, da se Tino ne bo vrnil," je napisal Asprilla v pismu predsedniku kolumbijske nogometne zveze Alvaru Finnu. Napadalec brazilskega Palmeirasa je naredil uspešno mednarodno kariero. Leta 1998 je bil izključen iz reprezentance na svetovnem nogometnem prvenstvu, ker je javno kritiziral svoje soigralce. Lani je bil spet poklican v reprezentanco, toda takoj je "potarnal", da je do Miamija moral potovati v letalu v ekonomskem razredu in še dodal, da je "igranje za reprezentanco mučenje". Selektor reprezentance Kolumbije Luis Augusto Garcija pa je izjavil, da ga ne zanima pismo Asprille. "On dober igralec, toda za tekmo proti Brazilije moram imeti igralce, ki so maksimalno pripravljeni. Asprilla ima zdaj celo probleme, da pride v ekipo Palmeirasa".


Slabo se piše nogometašema

Leeds, 19. marca 2000 (MOREL) - Slabo se piše nogometašema angleškega Premier ligaša Leeds Uniteda Lee Bowyer in Jonathan, ki sta bila na prvem zaslišanje na sodišču, ker naj bi letos januarja zaradi rasističnega izpada povzročila indijskemu študentu težke telesne poškodbe. Če bosta obsojena, bosta morala zapustiit klub Leeds. Čeprav sta člana mlade in članske angleške reprezentance, pa ne moreta igrati za reprezentanco, ker ju je suspendirala Angleška nogometna zveza. Oba nogometaša trdita, da v napadu na študenta nista sodelovala.


Romario toži bivši klub

Rio de Janeiro, 17. marca 2000 (MOREL)- Eden najbokljših brazilskih nogometašev v zadnjem desetletju Romario je tožil svoj bivši klub Flamengo zaradi nelegalnega prekinitve pogodbe in dolgov. Flamengo je prekinil pogodbo z Romarijom novembra lani, potem ko je brez dovoljenja odšel v nočni bar po tekmi, v kateri je njegov klub izpadel iz play-offa prvenstva države. "To se dogaja zaposlenim ljudem. To je del življenja in jaz zahtevam le tisto, kar bi vsak človek," je izjavil Romario. Romario je zdaj član Vasco da Game, pri 34-ih letih je v dobro formi, saj je za svoj novi klub v sedmih tekmah dal 12 golov. "Poskušal sem se dogovoriti s svojim bivšim klubom, ali oni to odbijajo," je dejal Romario, ki tudi pravi, da mu Flamengo dolguje dva milijona dolarjev. "Romario je za nas igral štiri leta, toda napravil je prekršek mimo katerega nismo mogli. Odšel je, da bi se zabavljal, ko so milijoni naših navijačev jokali," je rekel predsednik Flamenga Edmundo Santos Silva.


Penev bi igral za CSKA

Sofija, 17. marca 2000 (MOREL)- Bivši reprezentant Bolgarije Luboslav Penev, ki je avgusta lani uradno končal kariero, bi se rad vrnil na igrišče. Do konca sezone bi igral za svoj bivši klub CSKA. Penev ima do konca junija pogodbo s španskim klubom Celto iz Viga. Penev, 32 let, je tudi predsednik CSKA in bi rad pomagal CSKA do naslova prvaka. Za CSKA je igral od 1985 do 1989, potem je bil v Španiji, kjer je menjal štiri klube (Valencijo, Atletico Madrid, Compostele, Celto). K Celti je pristopil avgustu 1998 za 3,2 milijonov dolarjev. CSKA je v prvenstvu Bolgarije na drugem mestu in zaostaja za vodilnim Levskim kar devet točk.


George Best ostaja v bolnici

London, 17. marca 2000 (MOREL) - Nekoč znani in popularni nogometaš George Best (Manchester United), ki je v bolnici od preteklega tedna zaradi poškodb jeter z alkoholom, se še ni dovolj pozdravil, pa bo tako ostal v bolnici. Zdravnik Roger Williams je izjavil, da je zdravje bivšega reprezentanta Severne Irske zadovoljivo, a londonska bolnica je sporočila, da Best "do konca tedna ne bo zapustil bolnice".


Zgodba o Anelki se nadaljuje

Madrid, 17. marca 2000(MOREL) - Zgodba o francoskem nogometnem reprezentantu in igralcu Real Madrida Nicolasu Anelki se zapleta. V Madridu pri Real Madridu pa so nervozni. Nogometaš se je skril v prtljažnik avtomobila in se odpeljal na letališče in od tam poletel proti Parizu. Španski mediji poročajo, da je imel Anelka enosmerno vozovnico. Anelko je v prtljažnik njegovega avtomobila skril brat in menedžer Didier, da bi ga skril pred novinarji. Zaradi bojkota treninga in spora s trenerjem del Bosquem je Anelka bil kaznovan s 45-dnevnim "nogometnim postom", poleg tega pa bo ob 660.000 nemških mark, ker v ga ne bo v moštvu. Ko je prišel na trening, da bi treniral sam, so bile slačilnice zaklenjene.


Nemški kritike lige prvakov

Berlin, 17. marca 2000 (MOREL)- Nemški nogometni trenerji nimajo pohvalnih besed na račun tekmovalnega sistema lige prvakov. Selektor Nemčije Erich Ribbeck je dejal, da je drugi del najmočnejšega in elitnega evropskega nogometnega klubskega tekmovanja dolgočasen. Po njegovem so gledalci zasičeni od tekem, ki ne odločajo o ničemer. Trener Bayerna iz Muenchna Ottmar Hitzfeld je izrazil mnenje, da je drugi del tekmovanja je povsem odvečen in da bi bilo bolje, če bi takoj igrali na izpadanje. Predsednik Bayerna Franz Beckenbauer je mnenja, da bi v ligi nastopilo 24 ekip kot nekoč in da je UEFA z razširitvijo na 32 moštev naredila slabo reklamo za nogomet.


Souness trener Blackburn Roversov

London, 17. marca 2000 (MOREL) - Nekdanji škotski nogometni reprezentant Graeme Souness bo prihodnja tri leta in pol vodil angleškega drugoligaša Blackburn Rovers. S trenerjem, ki je doslej vodil Glasgow Rangerse, Liverpool, Southampton in Benfico iz Lizbone, se bo moštvo skušalo vrniti v Premier ligo. Trenutno jim kaže slabo.


Sodelovanje Milana in Celtica

Milan, 17. marca 2000 (MOREL) - Italijanski prvak Milan in član škotske Premier lige Celtic sta se dogovorila o sodelovanju mladih ekip. Nekdanji as Milana Franco Baresi, ki vodi mlajše kategorije v klubu, je odpotoval v Glasgow, kjer se bo pogovarjal z direktorjem Kennyjem Dalglishem o sodelovanju. Baresi je dejal, da želi videti, kako delajo pri Celticsu z mladimi. Tudi nekateri drugi italijanski klubi sodelujejo s klubi z otoka: tako Inter s članom angleške prve lige Charlton Atleticom.


Francozi so preslabi za ligo prvakov

Bordeaux, 17. Marca 2000 (MOREL) - Francoski nogometni klubi niso dovolj dobri, da bi lahko zmagovali v ligi prvakov, je dejal trener Bordeauxa Elie Baup. "Največji problem je ta, da klubi niso sposobni narediti serijo dobrih rezultatov," je dejal trener Bordeauxa, ki je krog pred koncem drugega dela lige prvakov že izločen iz nadaljnjega tekmovanja. Na zadnje so doma izgubili od Valencije 4:1. "Pred tem smo igrali dve težki tekmi. Z Manchestrom Unitedom smo izgubili 2:1 in premagali smo Olympique iz Marseilla 2:0. Težko bi dve dobri igri ponovili še proti Špancem," je dejal trener Baup. Kot vzroke za neuspeh francoskega ekipnega nogometa v svetovnem merilu je navedel pomanjkanje denarja, manjko kvalitetnih igralcev in neizkušnje za odločilne tekme.
Tudi podprvak Lyon je bil izločen od NK Maribor Teatanica.


Lazio še prvi, približuje se mu Bayern

London, 16. marca 2000 (MOREL)- Rimski Lazio je še vedno najboljši na rang listi najboljših evropskih klubov, na drugem mestu je Bayern, ki se Laziu nevrano približuje. Tretji je Juventus in četrti milanski Inter. Barcelona je po zmagi nad Bilbaom 4:0 napredovala štiri mesta in je zdaj je 7. Turški Galatasaraj je prišel do letošnjega rekorda nepremaganosti, saj je po zmagi na Bursaspora (6:0) 23 tekem brez poraza. Na listi strelcev v najmočnejših evropskih ligah dalje vodi Ruud Van Nistelrooy (PSV Eindhoven) z 29. goli, drugi je Mario Jardel (Porto) z 26. goli.

 
1 Lazio Italija 100,04
2 Bayern Muenchen
Nemčija 
99,19
3 Juventus Italija 96,32
4 Inter Milan Italija 88,74
5 Milan Italija 87,75
6 Dinamo Kijev Ukrajina 87,12
7 Barcelona Španija 87,07
8 Roma Italija 86,98
9 Manchester United
Anglija 
85,97 
10 Sparta Praga Češka 85,30
11 Rangres Škotska 85,09
12 Bayer Leverkusen Nemčija 83,48
13 Monaco Francija 82,30
14 Spartak Moskva Rusija 80,05
15 Anderlecht Belgija 79,32
16 Slavija Praga Češka 78,75
17 Real Madrid Španija 78,74
18 PSV Eindhooven
Nizozemska 
78.17
19 Porto Portugalska 77,83
17 Hamburg Nemčija 77,96
20 Olimpiakos Grčija 77,1

 


Anelka razmišlja, da bi zapustil Real Madrid

Madrid, 16. marca 2000 (MOREL)- Napadelec Real Madrida je priznal, da resno razmišlja, da bi zapustil Reala Madrid. Anelko je slavni klub kaznoval z prepovedjo igranja 45 dni. Trener Vicente Del Bosqea je kaznoval igralca, ker sta se sprla zaradi vloge igralca na igrišču. Transfer Anelke iz Arsenala je bil "težak" 35,7 milijonov dolarjev.


Propadel je transfer Carewa

Oslo, 16. marca 2000 (MOREL)- Norveški prvak Rosenborg je prekinil pregovore z nemško ekipo Borussijo Dortmund o možnem prestopu Johna Carewa v ta klub. "Imamo ponudbe drugih klubov, ki so večje od Borussijine," je dejal direktor norveškega kluba Rene Bratset.


Real vse dela na težek način

Madrid, 16. marca 2000 (MOREL)- Slavni Real Madrid je po tekmi v evropski ligi prvakov proti Dinamu iz Kijeva (2:2) spet pokazal, da vse delajo na najtežji način. Ni jim uspelo premagati Dinamo, pa so tako zamudili priložnost, da si že zagotovijo nastop v četrfinalu lige prvakov. Predsednik Reala Lorenzo Sanz je priznal:"Na nas je, da trpimo. Ko gre vse narobe, pač gre. Še vedno mislim, da se bomo uvrstili v četrfinale lige prvakov, seveda pa na težji način. Boljši smo od Rosenborga, pa tudi Dinamu ne bo lahko z Bayernom.”


Salas ne igra za Lazio?

Rim, 16. marca 2000 (MOREL)- Napadalec Lazia Marcelo Salas bo morda izpustil odločilno tekmo v ligi prvakov med Laziom in Chelseo, ki bo 22. marca, če bo Čile vztrajal, da nogometaš nastopi na prijateljski reprezentančni tekmi Čila pred začetkom kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2002 proti Gani. Ta tekma je le dan po tekmi Chelsea-Lazio in dva dni pred rimskim derbijem Lazio-Roma. Le zmaga bi pomenila 100 % uvrstitev Lazia v četrfinale. Sicer pa trenerju Lazia Erikssonu ostajata še dva odlična igralca Alen Bokšić in Simone Inzaghi.


Belgijska policija trenirala na študentih

Bruselj, 16. Marca 2000 (MOREL) - Tri mesece pred začetkom prvenstva Evrope so Belgijci začeli s pripravami, v katerih sodelujejo gasilci, policiji in zdravniki. Največ pozornosti posvečajo podobnih dogodkov kot so se odvijali na Heyslu leta 1985. Okrog 350 policajev, 200 gasilcev, 30 prostovoljcev Rdečega križa in 70 redarjev so imeli nalogo posredovati v masovnem pretepu navijačev, ki so ga “odigrali” študentje. Na največjem bruseljskem stadionu bo 10. junija prva tekma med Belgijo in Švedsko. Glavna preizkušnja stadiona in ljudi pa 29. marca, ko se bosta v prijateljski tekmi srečali Belgija in Nizozemska.


Ruud Gullit noče med trenerje

London, 16. marca 2000 (MOREL) - Legenda nizozemskega in evropskega nogometa Ruud Gullit je izjavil, da absolutno nima ambicij, da bi se vrnil k trenerskemu delu. “V zadnjih mesecih sem imel priložnost, da sem se smučal in da delam, kar imam rad. Moram priznati, da mi je bilo lepo. Lepo je tudi priti na Nizozemsko po 14. letih dela v tujini,” je dejal Gullit. Gullit je kariero začel v Feyenoordu in končal v Chelseiu, kjer je bil trener in igralec. Do avgusta je bil trener v Newcastlu.


Anchelotti opozarja na previdnost

Torino, 16. marca 2000 (MOREL) - Trener Juventusa Carlo Anchelotti zahteva od svojih igralcev, da ostanejo na zemlji. “Stara dama” ima pred finišem italijanskega prvenstva šest točk prednosti pred Laziom. “Točno je, da imamo lepo prednost, toda pred nami je še devet tekem. Največjo neumnost bi naredili, če bi začeli kalkulirati. Moramo obdržati sedanjo formo igralcev in enak pristop do vseh tekem,” je dejal Anchelotti. Juventus v prvenstvu že 21 krogov ni izgubil, zadnjič je to bilo 26. septembra na gostovanju proti Leccei. Na 25. tekmah so dobili le 11 golov. Juventusu gredo na roke tudi rezultati konkurentov, pa jim je tako edini pravi konkurent Lazio. Inter, Milan in Roma zaostajajo devet, deset oz. 11 točk. Anchelotti tudi opozarja, da ima njegov klub težji razpored kot Lazio. Juventus dvakrat gostuje v Milanu, doma pa ga čakajo tekme proti Parmi, Fiorentini in Laziu. Lazio pa ima najtežjo tekmo prav v Torinu 2. aprila.


Brazilija brez Romaria in Edmunda

Riod de Janeiro, 16. marca 2000 (MOREL) - Selektor nogometne reprezentance Brazilije Luksemburgo je odločil, da kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2002. začne brez odličnih napadalcev Romaria in Edmunda. Prvo tekmo v kvalifikacijah bodo štirikratni prvaki sveta igrali v Kolumbiji 28. marca. Luksemburgo je presenetil tudi s tem, da je v ekipo poklical 34-letnega Aldaira, ki je lani odbil, da bi igral za "karioke" na finalnem turnirju "Copa America" v Paragvaju. "Menim, da nam je Aladir nujen v ekipi, kot tudi mislim, da nam niso nujni Romario in Edmundo", je rekel selektor. Romario je v zadnjih sedmih tekmah za Vasco da Gamo dal 12 golov. Njihov spor datira še iz časa, ko je bil Luksemburgo trener Flamenga, za katerega je takrat igral Romario. Lastniki Flamenga so odpustili sedanjega selektorja, ker je hotel kaznovati Romaria, ki ni prišel na en trening. Tekma med Kolumbijo in Brazilijo bo v Bogoti na nadmorski višini 2.600 metrov, Brazilci pa so se odločili, da v to mesto pridejo tri ure pred tekmo!


Za Anelko zaprta vrata slačilnice

Madrid, 16. marca 2000 (MOREL) - Najdražji igralec madridskega Reala Francoz Nicholas Anelka je prvič priznal, da bo najverjetneje moral zamenjati klub. V preteklih dnevih je večkrat izjavljal, da želi nadaljevati kariero v Realu. Zdaj pa so se stvari spremenile, saj so ga kaznovali s 45 dni neigranja. Anelka je doživel celo sramoto, ko se je znašel pred zaklenjenimi vrati slačilnice. Zaradi tega je moral iti domov, ne pa na trening. “Kljub vsemu ne želim zapustiti Reala. Rad bi le igral, čeprav mi to ne dovoljujejo. Vidim, da bo pot v dres Reala težja kot sem mislil,” je dejal Anelka. Od sobote je Anelka treniral sam. Predsednik Reala Lorenzo Sanz je poskušal nekoliko umiriti situacijo, pa je dejal, da je do problemov s slačilnico prišlo, ker Anelka ni dal pravočasno urnika svojih treningov in da v bodočnosti ne bo težav s ključi!


Brazilija prva, Slovenija na lestvici izgubila eno mesto

Zuerich, 16. marca 2000 (MOREL)STA) - Na najnovejši lestvici FIFA se ni veliko spremenilo. Na prvih mestih ni sprememb: vodi Brazilija pred Češko in Francijo, Španija je četrta, Nemčija pa peta. Norveška je napredovala za eno mesto in je zdaj šesta. Slovenija je zdrsnila za eno mesto, tako da je zdaj na 42. mestu. Vse nasprotnice Slovenije na EURO 2000 v Belgiji in na Nizozemskem so uvrščene visoko: Španija na 4., Norveška na 6. in Jugoslavija 12. mesto. Ostali nasprotniki slovenske reprezentance za kvalifikacije za SP so na lestvici uvrščeni takole: Rusija na 21., Švica na 50., Ferski otoki na 114. in Luksemburg na 127. mestu.

Lestvica:
1.
Brazilija
834
2.
Češka
767
3.
Francija
758
4.
Španija
747
5.
Nemčija
735
6.
Norveška
717
7.
Argentina
714
8.
Romunija
712
9.
Hrvaška
708
10.
Mehika
706
11.
Anglija
693
12.
Danska
689
12.
ZRJugoslavija
689
14.
Italija
681
15.
Portugalska
669...
16.
Švedska
658
17
Kolumbija
644
18.
Paragvaj
642
19.
Nizozemska
638
20.
ZDA
637
21.
Rusija
636
22.
Škotska
634
23.
J. Afrika
23.
Čile
626
25.
Slovaška
621
26.
Maroko
613
27.
Tunizija
606
27.
Ukrajina
606
29.
Izrael
604
30.
Avstrija
597
 
 
 
42.
Slovenija
547
50.
Švica
530
114.
Ferski otoki
328
127.
Luksemburg
263

 


Zavrnjene vse pritožbe zavrnjene

Ljubljana, 16. marca 2000 (MOREL) - Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije (NZS) je zavrnila vse pritožbe na kazni, ki jih je izdal disciplinski sodnik. NK HIT Gorice je celo zahtevala, da se povratna polfinalna tekma pokala Slovenije, ki so jo igrali proti SCT Olimpiji, razveljavi in odigra nova. Na zavrnitev pritožbene komisije se HIT Gorica lahko pritoži v osmih dneh, čeprav je smešno, da se sploh pritožujejo v stvareh, ki so izven domene ugovora. Isti organ je prav tako zavrnil pritožbi SCT Olimpije zaradi kazni za Marka Kmetca (pet tekem) in igralca Maribora Pivovarne Laško Amirja Kariča, ki mora počivati na štirih tekmah. Disciplinski sodnik Jernej Klarič je kaznoval igralca Rudarja iz Velenja Niko Podvinskega zaradi udarca nasprotnika s petimi tekmami prepovedi igranja, Damjan Janžekovič (Feroterm Pohorje) in Roman Plesec (Korotan) pa bosta počivala štiri tekme. Dve tekmi ne bo igral Matjaž Majcen (Feroterm Pohorje).


Proti svetovnim prvakom 26. aprila v Parizu

Ljubljana, 16. marca 2000 (MOREL) - Slovenska nogometna reprezentanca bo igrala proti Franciji prijateljsko tekmo v Parizu 26. aprila ob 20.45 ali ob 21.00. Mlada reprezentanca pa bo s Francozi igrali dan prej v Beavaisu. Selektor Srečko Katanec odhaja v Koeln, kjer si bo ogledal drugoligaški derbi dna lestvice med Karlsruhejem in domačo Fortuno. Namen ogleda pa ne bo forma reprezentanta Mirana Pavlina, pač pa kakovost v Nemčiji živečega Slovenca Rajka Tavčarja, ki bi bil lahko zanimiv za slovensko izbrano vrsto. Tavčar je nogometaš na desni strani sredine igrišča, star 27 let in stalni član prve postave Fortune in ima slovenski potni list. Nato bo naš selektor gledal tudi tekmi Jugoslavija- Kitajska in Španija-Italija. Na seji izvršnega odbora NZS so tudi sprejeli sklep, da se povečajo sodniške takse za prvo in drugo ligo za 15 odstotkov, za naslednje lige pa za 10 odstotkov. Skupščina NZS bo 30. marca.


Hristo Stoičkov že v ZDA

New York, 16. marca 2000 (MOREL) - Bolgarski nogometni zvezfnik, zdaj upokojenec, Hristo Stoičkov bo igral ameriški poklicni ligi za ekipo Chicago Fire. 34-letni nogometaš, ki se je že enkrat poslovil od aktivnega igranja in se posvetil vodenju bolgarske mladinske in članske selekcije, naj bi v novem dresu zaigral že prihodnji konec tedna v Kansas Cityju. Stoičkov je bil šest let član FC Barcelone, eno leto je igral za Parmo, nato pa je nastopal še za Al Nassr iz Saudove Arabije, CSKA Sofijo in lani Kašivo Reysol z Japonske.


Angleži jemljejo šport

London, 16. marca 2000 (MOREL) - Sodišče v angleškem Leedsu je proti nogometašema lokalnega prvoligaša Leeds United Leeju Bowyerju in Jonathanu Woodgatu vložilo obtožnico zaradi napada s težkimi telesnimi poškodbami. Obtožnica nogometaša bremeni sodelovanja pri napadu na indijskega študenta 12. januarja letos, pri katerem je Indijec utrpel več poškodb in zlomov. Angleška nogometna zveza FA je že sporočila, da nogometašev ne bo vključila v nobeno reprezentančno selekcijo, dokler ne bo končan sodni postopek.


Nizozemci bodo dobro služili z EURO 2000

Haag, 16. marca 2000 (MOREL) - Nizozemci so obetajo dober dobiček od EURO 2000. Evropsko prvenstvo v nogometu, ki bo junija v Belgiji in na Nizozemskem, je svetovni posel za mnoge. Nizozemsko gospodarstvo naj bi zaslužilo 240 milijonov nemških mark. Izračun temelji na pričakovanjih, da bo približno 300.000 tujih obiskovalcev med EP na Nizozemskem ustvarilo vsaj pol milijona nočitev v hotelih in ostalih ponudnikih prenočišč.


Preiskava proti Morattiju

Rim, 15. marca 2000 (MOREL) - Italijanska nogometna zveza je pozvala predsednika Interja Massima Morattija, da pojasni trditve, ki jih je izrekel na račun sodnika, ki je vodil tekmo Lazio-Inter. V sporočilu so zapisali, da je odprt dosje "Moratti" in da pričakujejo, da bo le-ta preciziral svoje izjave. Istočasno je tehnični direktor Interja Gabriele Oriali prijavljen disciplinski komisiji lige, ker je s svojimi izjavami "porušil ugled sodnikov in cele zveze". Morati je po tekmi Lazio - Inter izjavil, da je sodnik Stefano Brasi uničil tekmo. "To je sramota. On je slab sodnik , ki ga ščiti zveza. Čas je, da se takšne stvari zaustavijo in da ljudje, ki vodijo zvezo odidejo," je dejal Moratti. Inter je vodil 2:0, ko je bil izključen Ivan Kordoba, pa so domači v zadnjih desetih minutah izenačili. Po mišljenju Morattija Kolumbijec sploh ni napravil favla za izključitev, izenačujoči gol Rimljanov pa naj sploh ne bi bil regularen. "Sodnik je stopil na stran Lazia, da bi pomagal Juventusu," je izjavil Moratti.


Anelka že treniral

Madrid, 14. marca 2000 (MOREL)- Napadalec Real Madrida, Francoz Nicholas Anelka je v ponedeljek zvečer prvič treniral. Od minule srede je namreč stavkal. Treniral ni v petek, soboto in nedeljo, češ da za to, ker mu ne odgovarja taktika trenerja Vincenta del Bosquea. Trener ga je izstavil iz ekipe za sobotno tekmo proti Sevilli (3:0). Del Bosque je Anelki naročil, da trenira sam z enim izmed trenerjev trenerskega štaba, kar je Anelka tudi storil. Trener je priznal, da je Anelka odličen igralec, vendar “malo konfuzen”. Predvidevajo, da bo Anelka dobil hudo finančno kazen.


Južna Afrika bo glavna za SP

Capetown, 14. marca 2000 (MOREL)- Minister za šport v Južni Afriki Nkonde Balofour je izjavil, da bo njegova država zanesljivo organizator svetovnega prvenstva v nogometu leta 2006. “Imamo 98 odstotkov možnosti, da bomo uspeli,” je dejal Belfour po razgovorih s člani tehnične komisije FIFA, ki so v Južni Afriki na ogledih zaradi objektov.


Nizozemska policija na “treningu”

Rotterdam, 14. marca 2000 (MOREL)- Nizozemska policija bo na tekmi lige prvakov med Feyenoordom in Chelsea preverila svoje sposobnosti za evropsko nogometno prvenstvo, ki bo junija in julija. “Ta tekma je veliki test. Veliki skupini navijačev bosta na tekmi in videli bomo, ali smo dovolj pripravljeni,” je izjavil portparol nizozemske policije Ane Geloff.


Sunes trener Blackburna

Blackburn, 14. marca 2000 (MOREL)- Nekdanji menedžer Liverpoola in Benfice Gramm Sunes bo v naslednjih dneh imenovan za novega menedžerja Blackburn Roversov. Blackburn, ki je bil leta 1995 prvak Anglije, je zadaj na 11. mestu prve lige, lastnik kluba Jack Volker pa želi s Sunsom narediti še zadnji poskus preboja med prvih šest ekip. To bi dalo možnost, da se uvrstijo v Premier ligo. Zdaj ekipo vodi Tony Parkis, ki je delo prevzel konce leta, ko je bil odpuščen Bryan Kidd. Sunes, ki je pred sezono zapustil Benfico, je seda delal kot televizijski komentator. Njegov edini pravi uspeh je, ko je z Liverpoolom leta 1992 osvojil pokal FA.


Kiko poziva soigralce

Madrid, 14. marca 2000 (MOREL)- Napadalec Atletica Madrid Kiko je izjavil, da se morajo njegovi soigralci zbuditi, sicer bodo izpadli iz prve lige. Kiko je prvi, ki je javno spregovoril o možnosti, da Atletico izpade iz lige, kar bi bilo prvič po letu 1930. “Vsaka naša tekma je slabša. Zbuditi se moramo, preden bo prepozno,” je dejal Kiko. “Mi igramo bolje proti velikim klubom. Mali pa proti nam 100 odstotno. Valladolid nas je premagal 1:0, pa nimajo nič, kar bi bilo bolje od nas.” Pred 10 dnevi je klub tretjič prevzel jugoslovanski strokovnjak Radomir Antić, da bi rešil, kar se rešiti da. V soboto bo veliki derbi Atletico-Real.


Bosanec padel zaradi žurke

Dortmund, 14. marca 2000 (MOREL)- Borussija iz Dortmunda je obvestila, da je na transfer listo dala bosanskega reprezentanta Sergeja Barbareza zaradi nediscipline. Ta 28- letni nogometaš ni bil doma, ko ga je klical trener Bernd Krause, ki je dan pred tekmo preverjal, če so igralci doma. Nogometaš se je opravičeval, da je bil na žurki ob otvoritvi neke italijanske restavracije, kar seveda pri strogih Nemcih “ni palilo.”


Derbi za drugo mesto v Velenju

Si.mobil liga - 20. krog
Ljubljana, 14. marca 2000 (MOREL)- Derbi 20. kroga bo v Velenju med Rudarjem in Hit Gorico. Tekma bo v soboto ob 16.00. Ob ugodnem razpletu - zmaga z dvema goloma in porazu ali neodločenemu rezultatu SCT Olimpije v Domžalah - bi se Velenjčani povzpeli na drugo mesto.
Sobota, 18.3.
Maribor Pivovarna Laško - Dravograd, 17.00, (Mitrovič, Radič, Sedič)
Rudar - HIT Gorica 16.00 , (Zirnstein, Vidali, Radovanovič)
Nedelja, 19.3
Mura - Feroterm Pohorje 15.00, (Kranjc, Burjan, Grabar)
Korotan - Potrošnik 15.00, (Novarlič, Borošak, Vadhuber)
Domžale - SCT Olimpija 15.00 (Kos, Kokolj, Turk)
Primorje - CMC Publikum 15.00, (Šart, J. Horvat, Krenker).


Chilavert zadet z raketo

Član TV ekipe prekinil tekmo
Buenos Aires, 14. marca 2000 (MOREL) - Derbi nogometnega prvenstva Argentine med Lanuso in Wles Sursfieldom je bil prekinjen že v prvi minuti, potem ko je neki navijač Lanuse z raketo zadel golmana gostujoče ekipe Jose Louisa Chilivertol. Golman je padel na zemljo, držal se je za ušesa, nato pa so ga odnesli z igrišča. Zdravniki so sporočili, da ni huje poškodovan. Zanimivo je, da so pred tekmo uvedli novi varnostni sistem, za katerega so plačali 600.000 dolarjev. Na stadionu je instalirano 35 kamer, ki pokrivajo vsak del tribun, pa je policija hitro indentificirala dva navijača. V tem krogu prvenstva je bila prekinjena tudi tekma San Lorenzom in Racingom. Do incidenta je prišlo, ko je na igrišče v prvi minuti drugega polčasa pritekel član TV ekipe, ki je direktno prenašala tekmo. Intervenirala je policija, a kasneje so ugotovili, da je človek “vletel” na igrišče po navodilu režiserja, ker še niso ”skoz” spravili vseh reklam. Režiser seveda ni hotel izgubiti denarja, pa je raje skušal preložiti začetek drugega polčasa.


Protest (nekaterih) nemških navijačev

Berlin, 14. marca 2000 (MOREL) - Med nemškimi navijači je veliko razburjenja zaradi vsemogočih omejevanj za obiskovalce EURO 2000. Zato so napovedali protestno zborovanje, ki bo 25. marca v Berlinu na Trgu Rose Luxemburg. Policija je potrdila, da je dobila prijavo za demonstracije z naslovom "Nobenih posebnih zakonov za nogometne navijače". Prireditelji pričakujejo okrog 800 navijačev - predvsem tistih, ki naj bi jih s pečatom v potni list označili kot nezaželene v Belgiji in na Nizozemskem. Torej naj bi šlo za huligane, vendar pa je (verjetno) težko v civiliziranem svetu nekoga imenovati kar tako in v naprej - huligan.


George Best ne bo več pil

London, 14. marca 2000 (MOREL/FONET)- 53-letni George Best, nekdanji ekstra nogometni zvezdnik, igralec Manchester Uniteda, je izjavil, da ne bo več pil. V bolnico so ga pripeljali, ker so mu odpovedovala ledvice. Morda bo potreboval celo novo ledvico, vendar o presaditvi zdravniki še ne razmišljajo, ker so za to potrebne posebne preiskave. Best je tudi dejal, da ga je pri življenju obdržala ljubezen do mlade žene.


Kanu podpisal novo pogodbo

London, 14. marca 2000 (MOREL) - Nigerijski nogometaš Nwankwo Kanu je podpisal novo pogodbo s svojim klubom Arsenalom iz Londona. Po poročanju časnika London Evening Standard bo Kanu prejel kar 40.000 dolarjev na teden, kar omeni, da bo med najbolje plačanimi igralci na Otoku.


Pijanim sodnikom manjše kazni

Nyon, 14. marca 2000 (MOREL) - Evropska nogometna zveza (UEFA) je zmanjšala suspenz ruskim sodnikom, ki so si napili kot krave zvečer pred tekmo pokala UEFA med izraelskim Hapoel Haifo in belgijskim FC Bruggem septembra. Februarja jih je UEFA kaznovala tako, da je sodniku Sergeju Kušajnovu prepovedala soditi do 31. julija letos, dvema stranskima sodnikoma in četrtemu sodniku pa do konca aprila. S sedeža UEFA v Nyonu so sporočili, da so še enkrat preučili primer in tako Kušajnov ne bo sodil do konca maja, ostali pa do srede aprila.


Gugliotta poškodovan - konec sezone

Phoenix, 13. marca 2000 (MOREL)- Standardni prvotimec Phoenix Sunsov Tom Gugliotta (208 cm, 109 kg) ne bo več igral do kraja prvenstva NBA lige, potem ko se je na tekmi proti Utah Jazzu poškodoval. Tom ima natrgane ima ligamnete v levem kolenu. Sredi zadnje četrtine je na njega naletel soigralec Randy Livingaston (193, 95). Na pregledu so ugotovili, da je poškodba izredno težka in v najslednjih štirih dneh ga bodo operirali. Po oceni zdravnikov bo na igrišče prišel po osmih mesecih.


Beckham bi ostal v Manchestru

Manchester, 13. marca 2000 (MOREL)- David Beckham je demantiral novice, da bo po koncu sezone zapustil Manchester United. Izjavil je, da želi podaljšati pogodbo in da je njegov cilj, da bi bil kapetan šampionske ekipe. “S Fergusonom se nisem skregal, naša mala “razprava” pa je bila v medijih napihnjena nad vso mejo,” je dejal Beckham. Po sporu z menedžerjem Manchester Uniteda Alexom Fergusonom so se javili Inter, Juventus, Lazio, Fiorentina, Barcelona in Bayern, ki bi tega igralci bili pripravljeni odkupiti. K temu je največ prispevala tudi Davidova soproga Victorija, ki je večkrat izjavila, da si želita v tujino. “Rad imam Manchester United. To je edini klub, za katerega sem želel igrati. Manjši nesporazum s Fergusonom je preteklost. Naš odnos je korekten. Sedanja pogodba mi preteče leta 2002, na koncu sezone pa se bomo pogovarjali o podaljšanju pogodbe. V Angliji ne bi želel igrati za noben drugi klub, za odhod v tujino pa je še dovolj časa,” je dejal Beckham.


Bivši obrambni minister predsednik Herthe

Berlin, 13. marca 2000 (MOREL)- Bivši minster nemški obrambi ministar Rupert Scholz je postal novi predsednik Bundes prvoligaša "Herthe" iz Berlina. Dosedanji predsednik kluba Robert Schvan je od kandidature odstopil. Njegov odhod je bil pričakovan, saj navijači in ostali niso bili zadovoljni s trenutnim stanjem v Herthi. Lani so bili tretji v Bundes ligi, letos pa so trenutno na šestem mestu.


Anelka trmasto vztraja

Pariz, 13. marca 2000 (MOREL)- Nicola Anelka še vedno ne odgovarja na zahteve Real Madrida, da bi se javil na treningu. “Seveda sem v težkem položaju, ker ne treniram s klubom. Toda jasno je, da bi ta spor lahko bil hitro rešen, če bi bilo volje za to” je rekel Anelka. Predsednik Reala Lorenzo Sainz je upal, da se bo igralec, v katerega so vložili 36 milijonov dolarjev, kmalu vrnil v klub in končal nesporazum. Toda francoski reprezentant, ki je v dresu Reala Madrid dal le en gol, od kar je avgusta zapustil Arsenal, je trmast. “Neverjetno, kaj dela Anelka,” je potem dejal Sainz. “ Tega ne razumem. Zdaj se bo moral oprostiti od soigralcev, trenerja in predvsem od navijačev. To bo moral narediti javno.” Do spora je prišlo, ko Anelka ni bil postavljen v prvo ekipo na tekmi proti Sevilli.


Lopovi na sedežu zveze

Tbilisi, 13. marca 2000 (MOREL)- Lopovi so ukradlli 42.000 dolarjev s sedeža Gruzijske nogometne zveze. "Neznani lopovi so vdrli v pisarno našega finančnega direktorja Gerea Kecurianija in odneli ves denar, ki je bil spravljen za naše plače in druge stroške", je izjavil generalni sekretar zveze Valerij Kolarija.


Prvak Mauricijusa izključen iz lige prvakov

Johanesburg, 13. marca 2000 (MOREL)- Nogometni klub in prvak Mauricijusa "Vacosa Phoenix" je izključen iz lige afriških prvakov zaradi tega, ker so v ekipo postavili igralca Hillia Apadua. Ta igralec se je pojavil v ekipi na tekmi proti Saint Michele Uniteda iz Sejšelskih otokov, čeprav je bil kaznovan s prepovedjo igranja na eni tekmi zaradi rdečega kartona, ki ga je dobil na tekmovanju v minuli sezoni.


 

NK Mura odslovila prepotentnega Brkiča
Murska Sobota, 12. marca 2000 (MOREL) - Prvoligaš NK Mura iz Murske Sobote je slabo štartal v spomladanski del prvenstva. Do sprememb na trenerskem stolčku sicer ni prišlo, toda vodstvo kluba je odslovilo novo pridobitev Senad Brkić, ki so ga nagnali zaradi neprimernega obnašanja in nešportnega življenja. Novi direktor kluba pa je (stari direktor) Ervin Kerčmar, ki bo delala namesto Ludvika Fila.


Katastrofa za zmajčke za Bežigradom
Mariborčani so preživeli šok »Prašnikar« Ljubljana, 12. marca 2000 (MOREL) - Si. mobil liga- 19. krog. Trije izključeni in osem golov v Rušah. Debi trenerja vijoličastih Matjaža Keka v Celju. Sramotna igra SCT Olimpije. Beltinčani ostajajo najslabša ekipa v Evropi.
SCT Olimpija - Primorje 1:3 (0:2)
Centralni stadion za Bežigradom, gledalcev 1500, sodnik Zirnstein iz Portoroža.
Strelci: 0:1 Starčević (v 7. minuti), 0:2 Vincentič (38.), 0:3 Barut (52.), 1:3 Kosič (65.).
SCT Olimpija: Varkaš 5, Fridl 5, Kosič 5,5 Šporar 5,5, Zulič 4,5, Bajraktarevič 5 (Moro 4,5), Agič 6 (Deisinger 5), Dasovič 5 (Pokorn 5), Osterc 5, Žeželj 5, Kujovič 5.
Primorje: Strajnar 7, Mulahmetovič 6,5, Hurič 6, Vidmar 6 (Reljič 6), Fatič 6 (Kodelja 6), Mlakar 6,5, Starčevič 6,5, Vincentič 6,5, Gregorič 6,5, Vogrič 6,5 (Mujanović - ), Barut 7. Rumeni karton: Šporar, Deisinger, Strajnar, Vidmar.
Prelepo vreme in zadnji uspehi SCT Olimpije so za Bežigrad privabili (za Ljubljano) številne gledalce. Igra SCT Olimpije jih je spet odgnala. Ali bo Ivan Zidar odgnal tudi trenerja SCT Olimpije Jedinko Perico? Prejšnji teden je zanikal možnost, da bi k SCT Olimpiji prišel Bojan Prašnikar. Po tekmi je Perica slišal žvižge, že med tekma pa za nerazumno menjavo Agića. Nogometaši SCT Olimpije so po slabi igri zasluženo izgubili proti borbenim in razpoloženim igralcem Primorja. Gostje so igrali hitro, enostavno in ves čas so imeli igro v nogah, pa so za to tudi dali tri lepe gole. Na tribunah jih je vzpodbujalo 500 navijačev. Ljubljančani so delovali utrujeno, smešno in napadali so stihijsko. Do zadetka so skušali priti z visokimi podajami pred vrata Strajnarja, ta pa je visoke žoge pobiral kot hruške z vej. Pa tudi Ajdovci v obrambi znajo skakati.
Prvi gol je dal Starčevič z bližine, ko mu je z desne strani lepo podal Vogrič. Na 2:0 je po samostojnem prodoru povišal Vincentič, ki je na sredini igrišča pobegnil Fridlu in po desni strani sam prišel pred vrata Varkaša. Tretji gol gostov je bil smešen: Zulič si je kot zadnji igralec mučil z žogo, ni je pravočasno podal, potem pa se je zaradi svoje počasnosti in nerodnosti zapletel z žogo, da se je usedel na rit, pa mu jo je Barut - žogo, ne rit - pobral, stekel proti golu in z močnim strelom z roba kazenskega prostora zadel. Rezultat so Ljubljančani zmanjšali, ko je žogo z desne strani centriral Kujovič, Kosič pa je žogo porinil z bližine v mrežo.
Dravograd - Mura                                     2:1 (1:0)
CMC Publikum - Maribor Pivovarna Laško  1:2 (1:1)
SCT Olimpija - Primorje                            1:3 (0:2)
HIT Gorica - Domžale                               2:0 (1:0)
Potrošnik - Rudar                                    1:2 (1:2)
Feroterm Pohorje - Korotan                      3:5 (1:0)

Lestvica:
Maribor Pivovarna Laško    19  12   5   2   50:22    41
HiT Gorica                         19  11   3   5   32:21    36
SCT Olimpija                      19  11   1   7   41:30    34
Rudar Velenje                    18  10   3   5   27:19    33
Primorje                           19   9   5   5   36:26    32
Korotan                            18   7   7   4   37:24    28
CMC Publikum                  19   6   8   5   24:24    26
Dravograd                       19   6   5   8   26:34    23
Mura                              19   6   4   9   26:27    22
Domžale                          17   6   3   8   28:32    21
Feroterm Pohorje           18   2   3  13   13:41     9
Potrošnik                  19   0   5  14    9:47     5

V Charleroiu pričakujejo 1000 aretiranih huliganov

Bruselj, 10. marca 2000 (MOREL)- Predstavnik belgijske policije Michele Rompen je dejal, da pričakujejo 20.000 angleških navijačev v Charleroiu, kjer bo 17. junija tekma Anglija- Nemčija na EURO 2000. "Pričakujemo, da bomo aretirali okoli 1.000 huliganov. Zapori bodo urejeni tako kot je treba in po predpisih. Navijači, ki bodo ovirali red in mir, ki bodo pijani ali bodo kupili karto na "črno", bodo aretirani". Glavni problem Charleroiua je, da ima stadion (videli ga bodo tudi slovenski navijači!), na katerega gre le 30 tisoč gledalcev, 16 % kart pa je rezerviranih za navijače obeh reprezentanc. Župan Charleroiua se je odločil, da ne bo popolne prepovedi točenja alkohola, toda bistveno je to, da ne bo nobene tolerance in da bodo zapirali že za male prekrške. Na tem stadionu in v tem mestu se bodo 13. junija srečali Slovenija in Jugoslavija.


Poseben nadzor za huligane

Berlin, 10. marca 2000 (MOREL)- Nemška zvezna država Ren-Westfalija, ki meji na Nizozemsko, bo uvedla poseben nadzor nad nemškimi huligani, ki bi radi ogrozili EURO 2000. Minister za notranje zadeve Fritz Behrens je izjavil, da se bodo morali registrirani nogometni huligani javiti na policiji in ne bodo mogli potovati v sosednjo državo. Tisti, ki se ne bodo javili lokalni policiji in bodo skušali prestopiti mejo, bodo aretirani.


Lažirana tekma v Franciji?

Pariz, 10. marca 2000 (MOREL)- Francoska nogometna zveza lahko sproži pravno akcijo o lažiranju nekaterih tekem, je zapisala neka francoska revija v začetku meseca. Finančna revija Kapital je objavila intervju z neimenovanim nogometašem, ki je dejal, da so njegovi prijatelji in on prejeli podkupnino milijon frankov (170.000 dolarjev), da bi izgubili tekmo.


Di Cannigo kaznovan s 50 tisoč funti

London, 10. marca 2000 (MOREL)- Angleška nogometna zveza (FA) je kaznovala napadalca West Hama Italijana Paola di Canniga s 5 tisoč funti kazni (7.899 dolarjev) in mu izrekla strog ukor. Vse to zaradi nepristojne mimike. FA je tudi sporočila, da je igralec trdil, da ni kriv, toda na video posnetku je videti drugače. Dvignil je srednji prst na tekmi kluba proti Aston Villi v Upton Parku (1:1). Septembra leta 1998, ko je igral za Shefield Wednesday je bil izključen, ker je sodeloval v pretepu igralcev na tekmi proti Arsenalu. Porinil je sodnika, ki je padel, FA pa ga je kaznovala z 11. tekmami prepovedi igranja.


Igralec na policijskem zaslišanju

London, 10. marca 2000 (MOREL)- Obrambni igralec Leeds Uniteda Michael Dibery je policija privedla in zaslišala zaradi napada na aziatsko osebo januarju letos. Dibery je lani prestopil iz Chelsie v Leeds za vsoto od 4,5 milijonov funtov (7,12 milijonov dolarjev).


Rebrov je želja Tottenhama

London, 10. marca 2000 (MOREL)- Iz Tottenhama, prvoligaša, so sporočili, da se zanimajo za Sergeja Rebrova, napadalca Dinama iz Kijeva. Ta izjemni nogometaš je dobro znan tudi slovenskim ljubiteljem nogometa. Manager Totenhama George Grama je potoval na Norveško, kjer si je ogledal tega mojstra pri delu. Videl je njegova dva gola v mreži Rosenborga. Sicer pa je Rebrov dal dva lepa gola tudi Mariborčanom. 25-letni napadalec je prva želja londonskega kluba.


Fifina kontrola v Južni Afriki

Johanesburg, 10. marca 2000 (MOREL)- Tehnična komisija FIFA je začela s šestdnevnim obiskom v Južni Afriki, ki je kandidatka za organizacijo svetovnega nogometnega prvenstva 2006. Šef Komisije Alen Rotenberger je dejal, da je pismeno poročilo Južne Afrike nekaj najlepšega, toda člani ekipe se bodo morali na licu mesta prepričati, ali ima Južna Afrika pogoje za organizacijo SP. Pregledali bodo stadion, možnosti za bivanje, varnost, promet in drugo. Vsak od osmih stadionov mora imeti najmanj 40.000 mest.


Katalinič in Verdenik kandidata za trenerja Maribora

Maribor, 10. marca 2000 (MOREL)- Potem ko je mariborski prvoligaš zamenjal trenerja Bojana Prašnikarja, njegovo delo opravlja pomočnik trenerja Matjaž Kek. V vodstvu kluba intenzivno iščejo novega trenerja in čakajo vrnitev predsednika kluba Maribor Pivovarna Laško Jožeta Jagodnika, ki je z delegacijo državnega zbora na obisku na Japonskem. Brez njega ne morejo nič, toda že prej je Jagodnik imel določen scenarij, če bi Prašnikarju spodletelo. Kandidat za trenerja sta Ivan Katalinič (ex Hajduk) in dr. Zdenko Verdenik (SCT Olimpija, selektor Slovenije itd).


Jedinko Perica ostaja v sedlu

Ljubljana, 10. marca 2000 (MOREL)- Govorice, ki so se v četrtek razširile po Ljubljani, da bi odstavljeni trener NK Maribor PL Bojan Prašnikar lahko zamenjal trenerja SCT Olimpije Jedinko Perico, je zanikal sam gospod predsednik kluba Ivan Zidar. "Ni razloga, da bi ob uspehih SCT Olimpije v začetku spomladanskega dela prvenstva zamenjali trenerja."


Odstopil je Bojan Prašnikar

Ljubljana, 9. marca 2000 (MOREL) - Odstopil je trener NK Maribor Pivovarne Laško Bojan Prašnikar. Iz kluba so sporočili, da je bil odstop sporazumen. Toda znano je, da je predsednik NK Maribora PL Jože Jagodnik, sicer poslanec DZ, ki je trenutno na izletu na Japonskem, kjer se mudi z delegacijo državnega zbora pod vodstvom predsednika DZ dr. Janeza Podobnika, trenerju Bojanu Prašnikarju dejal, da bo v primeru neuspeha na prvenstveni tekmi proti SCT Olimpiji ali v pokalu, moral oditi. Se je velika ljubezen končala? Začasno bo ekipo NK Maribor PL vodil pomočnik trenerja Matjaž Kek.


Točke za zeleno mizo

Bruselj, 9. marca 2000 (MOREL)- Belgijska nogometna zveza je razveljavila rezultat tekme Harelbeke - Beveren 6:3 in "podelila" zmagu Beverenu s 5:0, ker je za Helerbeke igral igralec, ki ni imel pravice. Tekma je bila odigrana 23. januarja. Gre za Rusa Andreja Diatela. Imel je dva rumena kartona.


Bruselj se pripravlja za Evropo

Bruselj, 9. marca 2000 (MOREL)- Prijateljska tekma med Belgijo in Nizozemsko, ki se bo igrala na obnovljenem stadionu Heysel, ki se zdaj imenuje "Kralj Boduen", bo finalni test tega objekta za EURO 2000. Do te tekme 29. marca naj bi oblasti pripravili plan za varovanje. Vsi se še spomnijo tragedije na Heysalu, ko je pre začetkom tekme finala pokala prvakov med Juvenstusom in Liverpoolom izgubilo življenje 39 ljudi. Na organizatorje pa pritiskajo tudi gasilske in medicinske službe, ki zahtevajo, da se jim izplača 5,5 milijonov belgijskih frankov (130.000 dolarjev) za pokrivanje stroškov njihovega angažiranja na štirih tekmah EURO 2000, ki se bodo igrale v Bruslju.


Manchester United miljarder v funtih

London, 9. marca 2000 (MOREL)- Manchester United je naredil velik uspeh izven igrišča, potem ko so delnice kluba narasle na milijardo funtov (1,6 milijarde dolarjev). Manchester je prvi nogometni klub na svetu, ki je postal milijarder v funtih. Do skoka vrednosti delnic Manchester Uniteda (šest odstotkov) je prišlo po zmagi v 4. kolu lige prvakov v gosteh v Bordeouxu (2:1). Skupna vrednost kluba na borzi je narasla do cifre 1,04 milijarde funtov.


Enrique ne bo videl EURO 2000
Čeh in Dabanovič sta si odahnila

Barcelona, 9. marca 2000 (MOREL)- Španski reprezentant Luis Enrique Martinez (1970, 180 cm, 73 kg) je potrdil, da je izgubil vse upe, da bi zaigral na evropskem prvenstvu 2000. Tudi proti Sloveniji (18. junij ob 18.00, Amsterdam Arena) ga torej ne bo. Najprej bo moral iti na operacijo poškodovanega kolena. Igralec sredine terena Barcelone, izjemen "šrauf" v ekipi selektorja Jose Antonio Camacha, bo izven igrišč vsaj tri mesece.


40 odstotkov kart ima "ime"

Haag, 9. marca 2000 (MOREL)- Organizatorji EURO 2000 so opozorili navijače, naj ne hodijo na Nizozemsko, če mislijo, da bodo tam kupili karte na črno. "Bilo je nekaj špekulacij, da karte ne bodo pod kontrolo in kar bi dalo možnost prodaje kart na črno. Toda mnogi bodo razočarani," je dejal direktor EURO 2000 Harry Bean. On je pojasnil, da bo od 1,2 milijonov kart kar 40 odstotkov "imelo ime", medtem ko bodo ostalih 60 odstotkov lastnikov kart selektivno kontrolirali. Vsi, ki bodo ulovljeni s kartami prodanimi na črno, bodo kaznovani s 1.000 guldni kazni (432 dolarjev).


Bordeaux krivi sodnike

Bordeaux, 9. marca 2000 (MOREL)- Predsednik Bordeaux Jean Louis Triaud je obtožil glavnega sodnika tekme lige prvakov, v kateri je slavil Manchster United 2:1, da je "uničil" tekmo in oškodoval njegovo ekipo. Nizozemski sodnik Jan Wegereef je v 23. minuti izključil Liliana Laslandesa (1971, 186 cm, 82 kg) zaradi drugega rumenega kartona, čeprav naj ne bi bilo favla nad Davidom Beckhamom. "Sodnik je nasedel na "glumo" Beckhama ali pa je stal predaleč," je rekel predsednik Bordeouxa. V tem trenutku je Bordeaux vodil 1:0, potem pa je Manchester preuzel iniciativo. V francoskem tisku so tudi zapisali, da bi "Beckham prej bil kandidat za Oskarja, kot da je vodja Manchesterove ekipe".


Slovenija bo še lahko prodajala karte za EURO

Ljubljana, 9. marca 2000 (MOREL) - Najverjetneje se bodo v Sloveniji lahko še dalje prodajale karte za evropsko nogometno prvenstvo v Belgiji in na Nizozemskem. To je ustni pristanek organizatorjev oz. UEFA, čeprav bi se morala prodaja zaključiti s koncem februarja. Prodanih je bilo okoli 8 tisoč kart. Slovenska reprezentanca bo dobila himno v treh jezikih, ki jo bodo (za 10 tisoč mark po glavi) izvedli Pero Lovšin, Zoran Predin in Vlado Kreslin, izšla pa bo tudi CD plošča z njihovimi šestimi večnimi songi (Zarjavele trobente, Ali je v Šiški še kaj odprtega, V hiši nasprot sonca) teh pevcev. Izid se pričakuje pred prijateljsko tekmo Francija-Slovenija 27. aprila.


Kazni za nogometaše

Ljubljana, 9. marca 2000 (MOREL) - Disciplinski sodnik NZS Jernej Klarič je kaznoval Gorana Gutalja (HIT Gorica) zaradi izključitve z dvema tekmama prepovedi igranja in Mateja Šnofla (Dravograd) z eno tekmo prepovedi. Kluba SCT Olimpija in Mura sta se pritožila na kazni za nogometaša Cirarja oz. Munišija, ki sta bila kaznovana s štirimi tekmami prepovedi igranja. Komisija za pritožbe bo o pritožbi odločala v petek.


Prva finalna tekma pokala Slovenije v Prevaljah

Ljubljana, 9. marca 2000 (MOREL) - V prostorih Nogometne zveze Slovenije so izžrebali prvega domačina finala pokala Slovenije. Predstavnik Korotana je iz bobna izvlekel napis Korotan, kar je pomenilo, da bo prva finalna tekma 10.5. na Prevaljah, povratna pa čez teden dni, 17.5., za Bežigradom v Ljubljani. Korošci so z uvrstitvijo v finale dosegli največji uspeh kluba. Trener SCT Olimpije Jedinko Perica si je v finalu želel Mariborčane, vendar je tudi zdaj zadovoljen.

 


Dževisov je zamenjal Peneva

Sofija, 8. marca 2000 (MOREL)- CSKA iz Sofije je za trenerja prve ekipe imenoval nekdanjega napadalca Spasa Dževisova, ki bo zamenjal Dimitria Peneva. Slednji je odstopil po dveh zaporednih porazih. CSKA je n drugem mestu lestvice in zaostaja za prvim Levskim Spartakom za devet točk


Vogst, Laudrup in Zubizareta

Kobenhagen, 8. marca 2000 (MOREL)- Evropska nogometna zveza (UEFA) je odločila, da bo na seminar za 32 sodnikov za evropsko nogometno prvenstvo povabila tudi Berti Vogsta, Michaela Laudrupa in Andoni Zubizarreta. Cilj seminarja je, da utrdijo pravilo, ki se bodo na prvenstvu upoštevala. Omenjeni bivši nogometaši naj bi pomagali sodnikom razjasniti posamezne pojave na igrišču. Posebno pozornost bodo na seminarju posvetili startov s hrbta, postavljanju živega zida in poskusu nogometašev, da "favl zaigrajo", da bi dobili najstrožjo kazen ali da bi sodnik izključil nasprotnega igralca.


Marcos Alonso odstopil

Sevilla, 8. marca 2000 (MOREL)- Šef strokovnega štaba španskega prvoligaša Seville Marcos Alonso je odstopil. Sevilla je po 27. krogu na zadnjem mestu in ima le 23 točk, celih šest manj kot predzadnji Oviedo. Alonso je klub prevzel v sredini prejšnjega leta in Sevilla se je po dveh letih vrnila v prvo ligo. V tej sezoni pa so le štirikrat zmagali, pa bodo najverjetneje spet končali v drugi ligi.


Brez prenosov na cestah v času prvenstva Evrope

Amsterdam, 8. marca 2000 (MOREL)- Mestne oblasti Amsterdama in Eindhovna so sklenile, da v času prvenstva Evrope ne bodo dovolile javnih prenosov tekem po mestnih trgih. "Izkušnje s takimi vrstami prenosov so slabe, saj se na odprtem zbere veliko navijačev obeh ekip, ki jih je težko kontrolirati," je dejal predstavnik za tisk amsterdamske policije. Po njegovem bo ta prepoved veljala tudi dvorišča in terase, drugače pa je za zaprte prostore, kjer ni mogoče, da bi prišlo veliko ljudi. V Roterdamu so se odločili drugače; prenosi na javnih mestih bodo možni, toda le tam, kjer bo število gledalcev manj kot 200.

Propadel prestop Heartsona

London, 7. marca 2000 (MOREL)- Transfer wimbledonskega nogometaša Johna Heartsona v londonski Tottenham, ki je bile težak šest milijonov funtov (9,44 milijonov dolarjev), je propadel, ker je bil nogometaš na lažji operaciji. "Nismo bili najbolj veseli, ko smo morali prenehati s proceduro prestopa," je dejal portparol Tottenhama John Phinelly. Heartsonov agent John Barnets je bil drugačnega mišljenja: "To je bila rutinska operacija in nič drugega. To je bila Tottenhamova napaka in ni bilo prvič, ko je ta klub naredil napako."


Penev je odstopil

Sofija, 7. marca 2000 (MOREL)- Dimitar Penev je dal odpoved na mesto trenerja CSKA iz Sofije, ker so možnosti kluba, da osvoji naslov prvaka Bolgarije splahnele po dveh zaporednih porazih. CSKA je trenutno drugi, za vodilnim Levskim Spartakom pa zaostaja devet točk, do konca pa je še 13 kol. Kot možnega naslednika največkrat omenjajo nekdanjega centerhalfa CSKA Georgia Dimitrova. Dimitar Penev je bil selektor reprezentance Bolgarije, ko je leta 1994 osvojila četrto mesto na svetovnem prvenstvu v ZDA.


Barcelona je prvi favorit lige prvakov

London, 7. marca 2000 (MOREL)- Ekipa FC Barcelone je prvi favorit za prvaka lige prvakov po ocenah "bookmakerjev" znane hiše Walter Hill. Barcelona ima razmerje 5:2, druga sta lani najboljši Manchester United in Rimski Lazio (4:1). Sledijo Bayern (5:1), Real Madrid (15:2), Chelsie ( 8:1), Fiorentina (12:1), Porto (33:1), Feyenoord in Valencija (40:1), Dinamo Kijev (66:1), Marseille (80:1), Rosenborg (250:1) in Bordeoux in Hertha (500:1).


Mehiški klub mora ponoviti tri tekme

Mexico City, 7. marca 2000 (MOREL)- Mehiški klub UNL bo moral ponovno odigrati tri prvoligaške tekme, ker so bile ugotovljene nepravilnosti v trasferu brazilskega napadalca Donizeta. UNL bo moral ponoviti tekme proti Atlanti, Tolousu in Montereau, v katerih je zmagal. Donizeta je prišel v Mehiko iz znanega kluba Vasco da Gama.


Portugalska bo pomagala organizatorjem EURO 2000

Amsterdaam, 7. marca 2000 (MOREL)- Portugalska bo pomagala organizatorjem EURO 2000. Belgiji in Nizozemski bodo dostavili informacije o nogometnih huliganih, ki so bili obsojeni v tej državi. Portugalska bo na EURO 2000 poslala tudi osemčlansko policijsko ekipo.


Petit pred preiskavo

London, 7. marca 2000 (MOREL)- Član londonskega Arsenala Francoz Emmanuelle Petit Se je znašel v preiskavi Angleške nogometne zveze, ker je osumljen, da je nepristojno gestikuliral z navijači nasprotne ekipe. Zveza bo pregledala fotografije, po katerih bodo ugotavljali, ali je Petit žalil navijače Aston Ville. Pokazal naj bi jim srednji prst, ko je zapuščal igrišče 20 minut pred koncem tekme (1:1).


Povratne polfinalne tekme pokala Slovenije

Ljubljana, 7. marca 2000 (MOREL)- V sredo bosta povratni polfinalni tekmi pokala Slovenije. V Novi Gorici bosta igrala HIT Gorica-SCT Olimpija (1:2), na Prevaljah pa Korotan-Maribor Pivovarna Laško (1:3). Tekmi bosta ob 15.00. V primeru identičnega rezultata se igra najprej podaljšek 2 krat 15 minut, nato pa - če ni odločitve- se izvajajo 11-metrovke. V Novi Gorici bodo sodili: Žunič, Šturm in Jakata, na Prevaljah pa Kandare, Kokolj in Radič V četrtek ob 13.00 bo v prostorih NZS žreb prvega domačina finalne tekme.


Nogometaši imajo Mercator za generalnega sponzorja

Ljubljana, 6. marca 2000 (MOREL) - Nogometna zveza Slovenije (NZS) in slovenski poslovni sistem Mercator sta podpisala dvoletno sponzorsko pogodbo za finančno pomoč članski reprezentanci. O znesku ne govrijo - šepeta pa se, da gre za 300 tisoč mark. Že do sedaj so sodelovali v sponzorstvu, za generalno sponzorstvo pa smo se odločili po lanskih uspehih Maribora Pivovarne Laško v Evropi in uvrstitvijo Slovenije na evropsko prvenstvo. Od nogometašev pričakujejo dobre izide, je na slovesnem podpisu pogodbe v Ljubljani v hotelu M dejal predsednik uprave Mercator Zoran Janković in dodal: "V Belgiji in na Nizozemskem si bom tudi sam ogledal naše zmage." Tudi predsednik NZS Rudi Zavrl je bil zadovoljen in je dejal: "Pogodba je še ena v vrsti dobrih potez Mercatorja. Vsi vemo, kaj pomeni naša uvrstitev na evropsko prvenstvo v športnem in v tržnem smislu. Prepričan sem, da bodo reprezentantje pokazali, da so vredni zaupanja, in upam, da bo zvestoba med Mercatorjem in nami trajala več kot dve leti."


Bierhoff brani Ribbecka

Berlin, 6.marca 2000 (MOREL)- Kapetan nogometne reprezetance Nemčije Olivier Bierhoff je izjavil, da so napadi na selektorja Nemčije Erica Ribbecka neutemeljeni in da je njihov selektor “ta pravi za ta trenutek”. “Ribbecku moramo pomagati, če želimo biti na evropskem prvenstvu zmagovalna ekipa,” je dejal Bierhoff. “V najslabšem primeru se moramo dogovoriti, kaj bi bilo najbolje narediti.”


Romario je poškodovan

Rio de Janeiro, 6. marca 2000 (MOREL) – Eden najboljših brazilskih nogometašev in prvotimec Vasca da Game Romario se je hudo poškodoval na prvenstveni tekmi in bo moral počivati dva meseca. Poškodoval se je v drugem polčasu, ko si je skušal priboriti žogo. Z igrišča so ga odnesli na nosilih. V zadnjih dveh letih je Romario (34 let) imel že nekaj hudih poškodb. Pred dvema letoma ni mogel igrati na svetovnem prvenstvu v Franciji, ker je bil poškodovan.


Effenberg noče v reprezentanco

Berlin, 6. marca 2000 (MOREL) – Kapetan muenchenskega Bayerna Stefan Effenberg je zavrnil vpoklic v reprezentanco. “Vrnitev v reprezentanco ne pride v poštev. Ko se odločite za nekaj, to morate držati,” je dejal Effenberg. Za repezentanco je igral 35 krat, selektor Ribbeck pa je dejal, da razmišlja, da bi ga spet vpoklical v reprezentanco.


Matthaeus se je poslovil od Bayerna

Muenchen, 6. marca 2000 (MOREL) – Veteran nemškega nogometa Lothar Matthaeus je v soboto igral 464. tekmo za Bayern v Bundes ligi, s tem pa se je tudi poslovil od kluba, kjer je preživel pol življenja. Lothar je prvo tekmo v Bundes ligi igral leta 1979. Takrat je kot 18-letnik igral za Borussijo iz Muenchengladbacha, nato je prestopil v Bayern. Pretekli teden je igral 144. tekmo za reprezentanco, kar je svetovni rekord. Zdaj bo zaigral za New Jersey Metrostar. Izjavil je, da bo v Ameriki igral samo eno sezono. Slovo od Bundes lige je bilo s porazom v Sttutgartu (2:0).


Navijači Newcastla izgubili tožbo

Newcastle, 6. marca 2000 (MOREL) – Šest navijačev angleškega Premier ligaša Newcastla so izgubili tožbo na sodišču. Tožili so klub, ker jim je odvzel sedeže na tribuni. Leta 1994 so plačali 500 funtov, da bi dobili karte za naslednjih deset let . Klub se je odločil, da bo karte dal na volju nekemu podjetju. Sodnik ni imel težkega dela, ker je v pogodbi z malimi črkami pisalo, da se mesta na tribuni klub lahko zamenja. Zanimivo je, da je navijače podprl bivši menedžer Newcastla Kevin Kegan, katerega slika in podpis je pod pogodbo.


Louis Milla ne bo igral mesec dni

Valencija, 6. marca 2000 (MOREL) – Prvotimec Valencije Louis Milla ne bo igral mesec dni, potem ko je bil poškodovan na tekmi evropske lige prvakov proti Fiorentini. Poškodovan je bil v 26. minuti, šest minut pred tem pa je v kazenski prostoru naredil prekršek nad Predragom Mijatovićem in isti jugoslovanski reprezentant je dal gol.


Neskens v NEC Nijmegen

Amsterdam, 6. marca 2000 (MOREL)- Pomočnik trenerja reprezntance Nizozemske Johan Neskens bo to delo zapustil ob koncu evropskega prvenstva in bo prevzel treniranje prvoligaša NEC Nijmegen. Neskens je odigral 49 tekem za Nizozemsko, tudi na svetovnih prvenstvih 1974. in 1978. leta, ko so bili Nizozemci drugi. Največji del kariere je preživel ob Johanu Cruyffu v Ajaxu in Barceloni.


Ajax ima novega Romuna

Amsterdam, 6. marca 2000 (MOREL)- Ajax je podpisal pogodbo z romunskim golmanom Bogdanom Lobontom. Pogodba velja šest let in štiri mesece. Lobont je trenutno drugi golman reprezentance Romunije in je 13 krat igral v nacionalnem timu. Lobont, ki ima 22 let, ki je bil član Rapida iz Bukurešte, že trenira v Ajaxu.


Luc Nilis v Aston Villi

London, 6. marca 2000 (MOREL)- Napadalec nizozemskega PSV Eindhovna Luc Nilis (1967) je podpisal dvoletno pogodbo z Aston Villo. Ekipi se bo pridružil ob koncu sezone. “Od nekdaj sem si želel igrati v Premier ligi, zdaj je tu,” je dejal 32-letni Nilis, ki je že šest let v Eindhovnu. V preteklosti je bil tudi njihov prvi strelec, letos pa je dal le 12 golov in ostal v senci Ruuda Van Nistelrooya (1976), ki je dal že 29 golov. Za slednjega pa se zanimata Arsenal in Chelsie.


Mariborčani izgubljajo prednost na lestvici

Maribor Pivovarna Laško - SCT Olimpija 0:0
Maribor, 4. marca (MOREL)- Stadion v Ljudskem vrtu, gledalcev, 3.500, sodniki: Bohinc (Škofja Loka), Jakara, Šturm (oba Kranj).

Maribor Pivovarna Laško: Simeunovič, Kačičnik, Sešlar, Židan, Šimundža (Pregelj), Filekovič, Čipi, Balajič, Galič, Bozgo, Ekmečič.

SCT Olimpija: Pejkovič, Fridl, Kosič, Mirtič, Zulič, Jukič (Šporar), Pokorn, Dasovič (Bajrektarevič), Žeželj, Kujovič (Moro), Osterc. Rumeni kartoni: Čipi, Galič Fridl, Jukič, Pokorn.

Edini slovenski derbi se je končal brez golov. Obe ekipi sta imela /vsaj/ eno veliko priložnost, ki pa sta jo Bozgo in Osterc zastreljala. Sešlar strel z glavo z bližne pa je Pejkovič "čudežno" z golove črte porinil v polje.

 

Nogometaši tepejo, funkcionarski sinovi (in hčerke) potujejo

Ljubljana, 2. marca 2000 (MOREL) - Nogometna zveza Slovenije je na svoji dopisni seji potrdila, da bo novi selektor reprezentanc do 21 in do 20 let Jani Zavrl. Izkušeni trener bo delo opravljal do 31. decembra leta 2001. Petčlanska delegacija NZS bo danes odpotovala v Amsterdam, kjer se bo udeležila takoimenovanega working shopa, na katerem se bo dogovorila o zadnjih logističnih podrobnostih v zvezi z evropskim prvenstvom, ki se bo začelo junija. Ekipo vodita predsednik NZS Rudi Zavrl in generalni sekretar Dane Jošt. Na pot sta šla tudi Zavrlov sin in Ilešičeva hčerka. V ponedeljek bo NZS podpisala pogodbo o sponzorstvu z Mercatorjem d.d. Dvoletna pogodba je vredna 300.000 mark. Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije je imel že po prvem krogu spomladanskega dela prvenstva veliko dela. Največ dela je bilo zaradi tekme v Celju na tekmi med CMC Celjem in Muro. Sodnik je tam pokazal dva rdeča kartona. Pri Muri ga je zaradi udarca s komolcem dobil Senad Brkič, ki bo moral počivati na štirih tekmah (in bo moral zapustiti Mursko Soboto), pri Celjanih pa zaradi dveh opominov Veliče Šumolikoski, ki bo počival na dveh tekmah. Kaznovan je bil tudi Ismeta Munišija (Mura) z dvema tekmama prepovedi igranja, ker se je po tekmi nešportno vedel do sodnikov, Muro pa zaradi nešportnega vedenja njihovih igralcev še 90.000 tolarjev.Nogometaš Dravograda Erion Mehilli, ki je bil zaradi grobega starta izključen na tekmi s SCT Olimpijo, bo počival dve tekmi. V postopku pa sta tudi nogometaša, ki med tekmo nista bila kaznovana, čeprav bi si to zaslužila: tako igralec Maribora Pivovarne Laško Amir Karič in kot igralec SCT Olimpije Rok Cirar. Slednji je v “šarenčevem slogu” kar z nogometnim čevljem preverjal “trdnost glave” Vili Bečaja iz Hit Gorice.

 

Ibrahim Ba končal sezono

Rim, 29. Februarja 2000 (MOREL) - Prvotimec italijanske Perugije francoski igralec Ibrahim Ba je končal sezono, so sporočili iz kluba. Poškodoval se je na tekmi proti Veroni. Zdravniki so šele kasneje ugotovili, da ima potrgane vezi v desnem kolenu in da bo potrebna operacija.


Kanada zmagovalec “Zlatega pokala”

Los Angeles, 29. februarja 2000 (MOREL) - Nogometna reprezentanca Kanade je zmagovalec “Zlatega pokala” CONCACAF, ki se je končal v Los Angelesu. V finalu so Kanadčani pripravili veliko presenečenje ter premagali Kolumbijo 2:0. Kanadčani so na lestvici FIFA 85.


Real danes želi tretjo zmago

Madrid, 29. februarja 2000 (MOREL) - Real Madrid danes zvečer pričakuje na svojem štadionu Bayerna iz Muenchna. V kraljevskem klubu pričakujejo tretjo zmago v evropski ligi prvakov. V prvih dveh krogih je Real premagal Dinamo iz Kijeva in norveški Rosenborg. Današnja zmaga pomeni zanesljivo uvrstitev v četrtfinale. Trener madridskega kluba Vincente del Bosqe nima problemov s poškodbami igralcev. Najavil je, da ne bo odstopil od igre s tremi napadalci. To pomeni, da bodo v prvi postavi Gonzales, Anelka in Morientes (24 let). Njegov kolega iz Bayerna Otto Hitzfdl bo igral brez Carstena Janckera in Jensa Jeremiesa.


Lazio nadaljuje bitko na treh frontah

Rim, 29. februarja 2000 (MOREL) - Lazio bo v tretjem krogu lige prvakov igral proti Fejenordu in si bo skušal izboriti vodilno mesto v skupini D. Rimljani so drugi z enakim številom točk kot vodilna Chelsie, pa verjetno upajo, da se bodo Angleži spotaknili v Marseillesu. Trener Sven Goran Eriksson je odločil, da bo na klopi za rezerve Argentinec Veron, začel pa bo Mancini. Namesto Salasa bo igral Bokšič, drugi špic bo Inzaghi. Alessandro Nesta ne bo igral zaradi smrtnega primera v družini. Feyenoord prihaja v Rim po točko. “Če bomo imeli dober dan in Lazio ne bo igral kot lahko, potem obstaja nekaj šans. Sem v poziciji trenerja boksarja, ki ga čaka Tyson,” je dejal trener Feyenoorda. V ekipo Feyenoorda se je po poškodbi vrnil Jean Paul van Gastel (28 let), pričakujejo pa tudi prihod centerforja Bonaventure Kalua (22 let), ki je bil z igralci Slonokoščene obale v nekem vojaškem taboru.

Alan Shearer se umika po evropskem prvenstvu

London, 28. februarja 2000 (MOREL)- Kapetan Anglije centerfor Alan Shearer je najavil, da se bo po evropskem prvenstvu 2000 umaknil iz reprezentance. V kvalifikacijah za svetovno nogometno prvenstvo leta 2002 ne bo sodeloval. "Dolgo sem razmišljal in ugotovil, da bo to najboljši čas, da se umaknem. Keegan bo imel dovolj časa, da bo vkomponiral ekipo brez mene." Selektor Anglije Kevin Keegan je dejal, da soglaša z željo Shearerja. "Poskušal sem vplivati nanj, da bi spremenil mnenje. Ker pa nisem uspel, bom spoštoval njegovo željo. Njegov prispevek reprezetanci v preteklih letih je bil ogromen. Upam, da bo v Belgiji in na Nizozemskem igral kot še nikoli." Shearer je za reprezentanco igral 57 krat in dal 28 golov. Samo šest angleških nogometašev je dalo v dresu Anglije več golov. Bil je tudi prvi strelec finalnega turnirja prvenstva Evrope 1996.

Okrnjen začetek nogometnega prvenstva

Ljubljana, 27. februarja 2000 (MOREL)- Spomladanski del državnega nogometnega prvenstva se je pričel v nedeljo, vendar so bile na sporedu le štiri tekme 17. kroga. Igrišči v Rušah in Prevaljah sta zaledeneli, za to sta tekmi odpovedani. V nedeljo so se srečali: SCT Olmpija- Dravograd 4:2, Publikum-Mura 3:2, Gorica- Maribor 2:1in Potrošnik-Primorje 0:5. Preloženi tekmi Korotan-Rudar in Pohorje-Domžale bosta 15. marca. Na lestvici še naprej vodi Maribor.


Nogometaši Olimpije v boj za Evropo

Ljubljana, 27. februarja 2000 (MOREL)- Nogometaši SCT Olimpije v nedeljo pričakujejo prvo zmago v spomladanskem delu prvenstva, ko bodo ob 15.00 na Centralnem stadionu za Bežigradom igrali proti Dravogradu. Trener Jedinko Perica je napovedal borbo za Evropo: ali v prvenstvu ali v pokalu, kjer so Ljubljančani med štiri zadnjimi ekipami. Več pravih (napovedanih) okrepitev pa v prestopnem roku za Bežigrad ni bilo. Odšli so: Nastja Čeh, Ismet Ekmečič ( oba v NK Maribor) in Milan Boškovič (v Korotan). Prišla pa sta: Goran Dasovič (Zagreb) in Milan Osterc. Za klub še niso registrirani: Jakše Jurkovič (Hrvaška), Amir Ružnič in Goran Plevnik (Elan).


Dobre okrepitve NK Domžal

Domžale, 27. Februarja 2000 (MOREL) - Domžalskega prvoligaša NK Domžale so okrepili: Damir Maretič (Dninara Knin), Armando Mlinar (Korotan) in Darko Karapetrović (Obilič). Iz kluba pa so odšli: Miha Vončina, Boštjan Avguštin, Robert Lah, Andrej Razdrh, Admir Memič in Ismir Pintol.


Bayern je star celo stoletje

Muenchen, 27. februarja 2000 (MOREL) - Najbolj poznani klub v Nemčiji muenchenski Bayern bo v nedeljo star 100 let. Zgodovina tega kluba se je začela 27.2.1900, ko so člani nogometne sekcije Moškega gimnastičnega društva zapustili sestanek, na katerem jih niso hoteli sprejeti v Južno nemško nogometno zvezo. V prvi gostilni so ustanovili Bayern, ki je prvo tekmo igral 1. aprila 1900, ko so premagali mestnega rivala MTV 1879 s 7:1. Bayern je kmalu izgradil svoj imidž. Igralci so hodili v najboljše šole, nosili so moderne obleke in klobuke iz Francije. Do prvega naslova prvaka Nemčije so prišli leta 1932, potem ko so v finalu premagali Eintracht iz Frankfurta 2:0. Nacisti so nato prevzeli kontrolo nad klubom, ki je končal v regionalni ligi. Leta 1939 je imel le 243 članov. Enotna liga - Bundes liga - je v Nemčiji štartala šele leta 1963. Dve leti za tem je njen član postal Bayern, kar je še danes. Leta 1967 je muenchenski klub osvojil Pokal pokalnih zmagovalcev. Dve leti za tem so bili prvaki Nemčije. Bayern je sredini sedemdesetih - od 1974. do 1976. - trikrat za redom zmagal v pokalu prvakov, a njegovi nogometaši Franz Beckenbauer, Gerd Mueller in Sepp Maier so bili ključni igralci v triumfu tedanje Zahodne Nemčije na svetovnem prvenstvu 1974. Za Bayern je v času, ko je bil državni prvak, igrala tudi slovenska nogometna legenda Brane Oblak. Ekipa iz Muenchna je še dvakrat igrala v finalu Pokala prvakov oz. Lige prvakov, ko je bila poražena: leta 1987 od Porto in leta 1999 od Manchester Uniteda (2:1). Bayern igra na Olimpijskem stadionu, ki je bil zgrajen za Olimpijske igre 1972, toda planirajo, da bodo v bodočnosti zgradili svoj stadion.


Danes veliki derbi: REAL-BARCELONA

Madrid, 27. februarja 2000 (MOREL) - Veliki nogometni rivali Real in Barcelona se bodo danes srečali 70-ič. In to v Madridu. Real je zmagal 45 krat, 12 krat je bilo nerešeno, 12 krat je zmagala Barcelona. Real je bil prvak Španije rekordnih 27 krat, a Barcelona 16 krat. Zadnjič je »Barsa« zmagala v Madridu v sezoni 1997/98; to je bilo prvo leto, ko jo je treniral Luis Van Gaal. Največja zmaga Reala (8:2) nad večnim tekmecem je bila dosežena v sezoni 1934/35. Katalonski klub (z Johanom Cruyffom) je slavil 5:0 v Madridu v sezoni 1973/74. Glavna zvezda gostov bo Brazilec Rivaldo, ki se vrača v formo. »To je pravi trenutek za mene, ker se vračam v formo. Zadnjo nedeljo sem dal štiri gole. Vse bom naredil, da zmagamo,« je dejal Rivaldo. Trener Reala Vincente Del Bosce pa razmišlja, če bi v ogenj že od začetka poslal Raula, ki zaradi poškodbe ni igral na štirih tekmah.


Breitner kritizira Nemško nogometno zvezo

Berlin, 27. februarja 2000 (MOREL) - Nekadnnja zvezda nemškega nogometa in Bayerna iz Muenchna Paul Breitner je ostro kritiziral Nogometno zvezo Nemčije zaradi načina, kako želi rešiti krizo nemškega nogometa. »Vse probleme hočejo rešiti z naivnimi, neumnimi in kratkoročnimi ukrepi. Minili sta dve leto od svetovnega prvenstva, toda nič ni bilo narejenega,« se je hudoval Breitner. Nemci so pred dvema letoma izgubili od Hrvatov 2:1 v četrtfinalu. Po besedah Breitnerja, ki je bil kandidat da nasledi selektorja Bertia Vogsta na krmilu reprezentance, zveza pa je izbrala Ericha Ribbecka, bo kmalu prišel čas, ko bo Nemčija lahko premagala le še Moldavijo.


Brez prepovedi prodaje kart za Euro 2000-Vesela novica za slovenske preprodajalce

Amsterdam, 27. februarja 20000 (MOREL)- Nizozemski parlament je odbil predlog, da se uradno prepove prodaja kart za evropsko prvenstvo 2000 na črno. To bo velika nevarnost za varnost prvenstva. Za razliko od soorganizatorja Belgije, na Nizozemskem dopuščajo prodajo kart na črno, kar bi lahko miniralo napore, ki jih skušajo uveljaviti organizatorji za dosego varnosti. Organizator si je prodajo zamislil tako, da bi za vsak sedež na stadionu vedeli, kdo ga je kupil in za katero tekmo. Tako naj bi pregnali s stadionov tiste, ki bi na tekme šli le zaradi delanja izgredov. Vseh 1,2 milijonov kart naj bi bilo prodano posameznikom in ne potovalnim agencijam, kar seveda za Slovenijo ne drži. »Zelo smo razočarani. Če bi odločitev bila sprejeta, bi to bilo dobro za varnost,« je dejal predstavnik za tisk EURO 2000 Richard Van Eik. Organizatorji se bojijo predvsem navijačev iz tujine, tako Nemčije in Anglije, ki bodo brez kart pripotovali v Belgijo in na nizozemsko. Tudi nizozemsko ministrstvo za notranje zadeve in za pravosodne zadeve sta skeptični ob tej odločitvi, ker naj bi to bilo »nepraktično« in bo pomenilo dodaten pritisk na policijo, da kontrolira navijače.


Inter zainteresiran za Beckhama

Milano, 27. februarja 2000 (MOREL)- Eden izmed najboljših italijanskih nogometnih klubov milanski Inter se zanima za igralca Manchester Uniteda Davida Beckhama, vendar doslej še ni dal uradne ponudbe za nakup angleškega reprezentanta. Točno je, da se zanimamo, tako kot drugi klubi, za Beckhama, ni pa res, da smo že ponudili vsoto za njegov nakup. S predstavniki Manchester Uniteda se sploh še nismo pogovarjali, je povedal Interjev tiskovni predstavnik. S tem je zanikal pisanje italijanskega dnevnika Gazeta dela Sport, kjer je bilo zapisano, da je Inter ponudil Manchesterju 100 milijonov mark, od tega bi klub dobil 60 odstotkov, ostalo pa bi dobil Beckham, ki naj bi za Inter podpisal petletno pogodbo.

 

 


ARHIV

SEPTEMBER
OKTOBER
NOVEMBER
DECEMBER

JANUAR
FEBRUAR

WWW
.

NZS
FIFA
FRANCIJA '98
LIGAŠKA TEKMOVANJA

 

 

ŠPORT

© 1994-1999 Si21 / Kabi d.o.o.