MUSTO - sebago
Si21 - ŠPORT - NOVICE
  NOVICE
ŠPORT-FORUM

Prepoved vnosa dopinga v Avstralijo

Canberra, 17. marca 2000 (MOREL) - Avstralija je sporočila, da bodo tisti, ki bodo vnašali doping v Avstralijo, strogo kaznovani, lahko tudi zaporno. Do sedaj uvoz dopinga - recimo steroida - ni bil prepovedan, novi predpisi pa sodijo med varnostne poskuse za olimpijske igre v septembru.


Tiger Woods je spregledal

Bethesda, 3. februarja 2000 (Business Wire) - Vrsto let slavni igralec golfa Tiger Woods na igrišče ni mogel brez kontaktnih leč, saj brez njih žogice sploh ni videl. Odslej pa bo lahko nastopal popolnoma brezskrbno, saj so mu v centru TLC za korekcijo vida v Rockvillu z lasersko operacijo povrnili normalno dioptrijo. Od takrat se je Woods udeležil petih turnirjev in na vseh gladko zmagal.

Po treh mesecih se je Woods, ki je nadvse zadovoljen z rezultati, odločil, da svojo zgodbo razkrije javnosti. “Slišal sem zgodbe o ljudeh, ki so trdili, da je laserska operacija vida kot čudež v njihovem življenju. Zato me je zanimalo, oziroma sem bil radoveden, toda nikoli si nisem predstavljal, kako zelo bo ta postopek spremenil moje življenje”, je o operaciji povedal Woods.

Kučan odlikoval Dušana Senčarja

Ljubljana, 6.januarja 2000 (MOREL)- Predsednik republike Milan Kučan je včeraj podpisal ukaz, s katerim je odlikoval znanega mariborskega odvetnika in smučarskega organizatorja Dušana Senčarja s srebrnim častnim znakom svobode Republike Slovenije. Odlikovanje mu je predsednik podelil za zasluge pri razvoju smučarskega športa, posebej še za organizacijo svetovno odmevnih tekmovanj v alpskem skučanju za Zlato lisico. Podelitev odlikovanja Dušanu Senčarju sta predlagala Smučarski klub Branik in organizacijski odbor Zlate lisice, podprli pa so jo ministrstvo za šolstvo in šport, Olimpijski komite Slovenije in Smučarska zveza Slovenije.

Kaj bo z Wembleyjem?

London, 23. decembra 1999 (MOREL)- Londonski stadion Wembley bo tudi po prenovi, ki jo načrtujejo v prihodnjih letih, služil le nogometu. S tem so se končale žolčne razprave o tem, ali naj bo prenovljeni Wembley namenjen le nogometu ali pa naj bi ob nogometnem igrišču zgradili tudi atletsko stezo.
Spor o tej temi je pred mesecem dni sprožila britanska ministrica za šport Kate Hoey, ki je izrazila nezadovoljstvo nad načrti prenove Wembleya, češ da bo novi stadion neprimeren za prirejanje večjih atletskih tekmovanj.
Wembley, ki je bil zgrajen leta 1923, naj bi prihodnje leto porušili, na njegovem mestu pa zgradili nov stadion, vreden 760 milijonov ameriških dolarjev. Nov objekt naj bi po prvotnih predvidevanjih odprli leta 2003, čeprav se v zadnjih dneh kot možno leto odprtja omenja tudi leto 2004. Stadion naj bi po sedanjih načrtih imel 90.000 sedežev, nad njim pa se bo vil 91 metrov visok obok, ki naj bi simbolično nadomestil legendarna stolpa. Približno 192 milijonov ameriških dolarjev naj bi za izgradnjo stadiona prispevala britanska loterija. Po zadnji odločitvi pa naj bi nekaj tega denarja preusmerili v obnovo stadiona Twickenham, na katerem svoje tekme igra angleška ragbi reprezentanca, ter stadiona Crystal Palace, tradicionalnega prireditelja atletskih tekmovanj. Najnovejša odločitev pomeni hud udarec načrtovani kandidaturi Velike Britanije za svetovno prvenstvo v atletiki leta 2005 ter olimpijske igre leta 2012, bolj pa so verjetno zadovoljni pri angleški nogometni zvezi, ki ji bo odločitev za "nogometni" Wembley pomagala pri prepričevanju Mednarodne nogometne zveze (FIFA), da ji dodeli organizacijo svetovnega prvenstva leta 2006.

Priznanja za najboljše športnike Slovenije

Ljubljana, 23. decembra (MoreL)- Na prireditvi Športniki leta 1999 v ljubljanski festivalni dvorani je Olimpijski komite Slovenije (OKS) podelil tudi svoja priznanja za najboljše športne dosežke. Na osrednji prireditvi so podelili le obe letošnji najvišji priznanji, veliko statuo. Prejemniki so veslača Iztok Čop in Luka Špik (dvojni dvojec, za prvo mesto na SP, trener Miloš Janša) ter atlet Gregor Cankar (daljina, 3. mesto na SP, trener Srdjan Djordjevič).
Odbor za vrhunski šport je na osnovi športnih rezultatov v letu 1999 oblikoval predlog prejemnikov priznanj. Vsa priznanja in merila zanje:
VELIKA STATUA (za doseženo 1.-3. mesto na svetovnem prvenstvu v olimpijski disciplini v absolutni konkurenci ali dosežen svetovni rekord v isti disciplini; za doseženo 4. do 6. mesto na olimpijskih igrah; za osvojeno medaljo na paraolimpijskih igrah invalidov
Zlata plaketa - trenerji športnikov, ki prejmejo veliko statuo 1. Iztok Čop, Luka Špik - veslanje (dvojni dvojec) - 1. mesto na SP, trener Miloš Janša
2. Gregor Cankar - atletika (daljina) - 3. mesto na SP trener Srdjan Djordjevič.


Najboljši športniki v letu 1999

Ljubljana, 21. decembra 1999 (MOREL)- Vsakoletni izbor najboljših športnikov in športnic ter ekip Slovenije je zaključen. Društvo športnih novinarjev Slovenije, ki je izbor organiziralo, bo skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije - Združenjem športnih zvez in Televizijo Slovenija v sredo, 22. decembra ob 18.30 v Festivalni dvorani v Ljubljani podelilo priznanja najboljšim v letu 1999. Vsi športniki in športnice so bile razvrščeni v štiri kategorije: posamezniki, posameznice, ekipe kolektivnih športnih iger in ekipe individualnih športnih panog. Prireditev, na kateri bo OKS podelil tudi najvišja priznanja za športne dosežke velike statue, bo kot posnetek predvajala tudi Televizija Slovenije 2 ob 20. uri. Prireditev bo stala približno 6 milijonov tolarjev, finančno pa so jo podprli sponzorji Olimpijskega komiteja Slovenije. Nagrado za izredni športni dosežek bo dobil alpinist Tomaž Humar: Ostali nagrajenci pa bodo znani na sami prireditvi, čeprav njihova imena že krožijo po javnosti, pa tudi uganiti jih ni težko. Uspeh šahistov na evropskem prvenstvu ni bil upoštevan pri letšnjem izboru, bo pa v letu 2000! OKS bo ob tem podelil velike statue za največje športne dosežke športnikom in zlate plakete njihovim trenerjem. Na zabavni prireditvi bodo kantavtor Adi Smolar, pevka Tinkara Kovač, kvintet trobil Lojzeta Kranjčana, plesna skupine Akademije za aerobiko in fitnes in ansambel Šok v družabnem delu. Voditelja bosta Eva Longyka in Peter Vilfan, režiser bo Stane Škodlar. Po podelitvi nagrad in priznanja vseh vrst bo sledila zabava za slovenske športne novinarje z vabili in goste.

Veter v laseh - s športom proti drogi

Ljubljana , 23.novembra 1999(MOREL)- Pred vrati je spet vzgojno-športna akcija Veter v laseh - s športom proti drogi, ki jo organizira Športna unija Slovenije. V njej bo letos sodelovalo 72 občin, katerih predstavniki so v Ljubljani podpisali pismo o nameri. Akcija ima velik odmev in se vedno bolj razvija, saj je prvo leto v njej sodelovalo 9 občin, je dejal Rado Svetek iz Športne unije Slovenije. V akciji je v tem letu sodelovalo 15 tisoč mladih, kar jo uvršča med najštevilnejše v Slovenije, obenem pa je sodobno naravnana in marketinško uspešna.Kmalu bodo pričeli tudi z novo akcijo, s katero bodo izpopolnili svojo ponudbo tudi za odrasle. Vse bo v hoji. Gibanje koristi zdravju, ga varuje, prepričuje številne bolezni in pripomore pri zdravljenju že razvitih bolezni. Vseslovenska akcija »Slovenija v gibanju, z gibanjem do zdravja 2000« bo potekala spomladi in jeseni, bistvo pa bo hoja na dva kilometra. Športni in zdravstveni strokovnjaki bodo na kraju preizkusa hoje na dva kilometra ugotovili indeks telesne mase, izračunali ciljno območje srčnega utripa, izmerili indeks telesne zmogljivosti in svetovali pri načrtovanju zdravju prijazne športne vadbe. Športna unija Slovenije in športno društvo FIT - gibanje športa za vse, bosta tudi prihodnje leto organizirala celoletno rekreativno športno vadbo za vse starosti v Centru Šus na osnovni šoli Danile Kumar in na osnovni šoli Milana Šušteršiča v Ljubljani.

Slovenija - Andora 16:3 (6:0)

Ljubljana,2.novembra 1999 (MOREL) - Igrišče Oval, gledalcev 400, sodnik John Van Beeck (Belgija). Slovenska ragby reprezentanca je v prvenstvu FIRA, skupina D, premagala tudi drugega nasprotnika ekipo Andore. Ekipi sta bili enakovredni, pri naših se je izkazal Arko. Gostje so bili prepričani v zmago, toda naši so pokazali, da niso začetniki. Strelci za Slovenijo: Kavčič 11 in Nginja 5.

 

ŠPORT

   

© 1994-1999 Si21 / Kabi d.o.o.