MUSTO - sebago
Si21 - ŠPORT -> OLIMPIJSKE IGRE

Sestanek na Malti
Ljubljana, 9. aprila 2000 (MOREL) - Na konferenci generalnih sekretarjev evropskih nacionalnih olimpijskih komitejev, ki bo potekala v petek in soboto na Malti, bodo sodelovali tudi vodje olimpijskih delegacij na naslednjih dveh olimpijskih igrah (OI). Na Malti bodo podrobno predstavili poročilo o pripravah na OI v Sydneyju (2000) in Salt Lake Cityju (2002), pa tudi zimske evropske olimpijske dneve mladih (EYOD), ki bodo leta 2003 na Bledu. Obravnavali bodo tudi podrobna poročila o pripravah na OI v Atenah (2004) in Torinu (2006), na dnevnem redu pa bodo tudi tekoče dejavnosti Združenja evropskih olimpijskih komitejev (EOC). Poročilo o pripravah na tekmovanje mladih na Bledu, ki bo med 26. in 31. januarjem 2003, bo predstavil sekretar odbora za vrhunski šport Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Jani Dvoršak, na Malti pa bosta še podpredsednik OKS Marko Ilešič in generalni sekretar OKS Tone Jagodic.


Štrajk voznikov avtobusov v Sydneyu
Melbourne, 9. aprila 2000 (MOREL) - Svojo priložnost med olimpijskimi igrami v Sydneyju so začutili tudi vozniki mestnih vlakov in avtobusov, ki so zagrozili s stavko, če jim zvezna vlada New South Walesa ne bo odobrila posebnega dodatka k plači. Združenje voznikov zahteva bonus 181 dolarjev na teden in dodatni dopust zaradi povečanja števila delovnih ur med OI od 15. septembra do 1. oktobra. V Sydneyju pričakujejo, da bo mestna prevozna sredstva uporabljalo približno 2,1 milijona ljudi na dan. Na prizorišča prireditev bo vozilo 3.800 avtobusov, 1000 pa jih bo v Sydneyju na voljo 24 ur na dan. Združenje od zvezne vlade zahteva, da jim do 30. aprila ugodi.

Grški piloti solidarni s svojimi športniki
Atene, 9. aprila 2000 (MOREL) - Piloti grške letalske družbe Olympic Airways so se odločili odreči plačanim naduram in ponuditi nekaj denarja iz sindikalnega sklada, da bi svojim športnikom omogočili odhod na letošnje olimpijske igre v Sydneyju z njihovo družbo. Letalski prevozniki so se 4. aprila za ta korak odločili, da bi se izognili sramoti, ki bi nastala, če bi se Grški olimpijski komite odločil za drugega prevoznika. Grški olimpijski komite je letos dobil cenejšo ponudbo podjetja Singapore Airlines. Cene letalskih kart so sicer pri obeh družbah enake, a bi grški prevoznik skoraj dvakrat več zaračunal prevoz prekomerne prtljage. Predsednik grškega letalskega sindikata Gregoris Kostandelos je povedal, da gre za nacionalni ponos in da je sindikat pripravljen pokriti razliko med 4300 in 5700 ameriškimi dolarji. Olympic Airways, ki bo v Sydney odpeljal tudi reprezentance Bolgarije, Romunije in Finske, je grške tekmovalce na olimpijske igre vozil nepretrgoma od leta 1959, z izjemo leta 1996, ko so v Atlanto potovali z družbo Delta Air Lines, domov pa so se vrnili z njimi.

Tomba častni član
Ljubljana, 9. aprila 2000 (MOREL) - Mednarodni olimpijski komite (MOK) je nekdanjega italijanskega smučarskega zvezdnika Alberta Tombo odlikoval z visokim priznanjem, odlikovanje olimpijskega reda pa je prejel 5. aprila iz rok predsednika MOK Juana Antonia Samarancha. MOK je svojo odločitev o prizananju utemeljil s smučarjevo izredno tekmovalno kariero in njegovim prispevkom pri razvoju športa.

Vehovar v Avstraliji
Ljubljana, 9. aprila 2000 (MOREL)-Tudi srebrni olimpijec iz Atlante Andraž Vehovar se je kot zadnji pridružil štirinajstim slovenskim kajakašem in kanuistom na divjih vodah, ki se pripravljajo na olimpijskih prizoriščih v Sydneyu, kjer bodo od 14. do 16. aprila nastopili na izbirni tekmi za slovensko reprezentanco, ki se bo potegovala za odličja na letošnjih olimpijskih igrah (OI). Vsi tekmovalci so zdravi in prizadevno trenirajo, kar velja tudi za Aleša Kudra, ki je imel vnetje srednjega ušesa, njegovo zdravstveno stanje pa se je popravilo. Poleg Vehovarja in Kudra ter Fedje Marušiča, slednji ima edini že izpolnjena merila Kajakaške zveze Slovenije (KZS) za OI, so v Avstraliji še kajakaši Miha Štricelj, Dejan Kalj, Andrej Nolimal in Miha Terdič ter kajakašice sestri Nada in Jana Mali ter Nina Mozetič in kanuisti Simon Hočevar, Dejan Stevanovič, Gregor Terdič in Jurij Korenjak. Z njimi so tudi glavni trener Andrej Jelenc ter trenerji Marjan Štrukelj (kajak moški), Borut Javornik (kanu) in Janez Skok (kajak, ženske).

Olyimpics.com
Sydney, 28. marca 2000 (MOREL)- Po internetu bo olimpijske igre v Sydneyu prenašalo ameriško podjetje LookSmart in to na spletnih straneh Olympics.com, ki je nastala v sodelovanju med računalniškim podjetjem IBM, uradnim dobaviteljem internet tehnologije za igre v Sydneyu, ter organizacijskim komitejem v Sydneyu. Bistvena bo hitra in učinkovita vsebinska zasnova spletne strani, na njej bomo brali in gledali olimpijske novice, vodič po mestu, podatke o nastopajočih, nespremenjene pa naj bi ostale tudi vse povezave z drugimi spletnimi stranmi. V Sydneyu bo sodelovalo približno 10.300 športnikov iz 200 držav in prav s spletno stranjo se odpirajo nove možnosti za popularizacijo in razvoj športa. Olympics.com bo naj športna spletna stran na ineternetu.

Škandal se bo občutil do iger

Nairobi, 20. marca 2000 (MOREL)- Mednarodni olimpijski komite (MOK) bo občutil "praznino" v svojih vrstah zaradi škandala ob podkupovanju organizatorja Zimskih olimpijskih iger v Solt Lake Citiyu vse do poletnih iger v Sydneyu septembra letos. To je izjavil član izvršnega odbora Thomas Bach. "Okvirno smo določili ljudi, ki bodo novi člani MOK postali v Sydneyu," je rekel Bach na srečanju s siromašnimi otroki v Keniji v šoli, ki jo je ustanovil nekdanji olimpijski šampion in sedanji predsednik Kenijskega olimpijskega komiteja Kip Keino. Šest članov MOK je bilo izključeno, štirje pa so odstopili sami, ker so dobivali podkupnino od potencialnih kandidatov za organizacijo iger. Ob tem pa Bach ni hotel omeniti, kateri Afričani bodo zamenjali predstavnike "črne celine".


Kriteriji za igre v Sydneyu

Ljubljana, 14. marca 2000 (MOREL) - Predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez so predstavili kriterije za uvrstitev športnikov v slovensko reprezentanco, ki bo sodelovala na olimpijskih igrah v Sydneyu. Dokončen seznam udeležencev bo znan 22. avgusta, ko bo Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije potrdil predlagane športnike, ki jih bo določil odbor za vrhunski šport pri OKZ - ZŠZ. e. Kriterije za sodelovanje na olimpijskih igrah v Avstraliji je sprejel izvršni odbor OKS - ZŠZ na zadnji seji. Potniki na igre bodo načeloma tisti športniki, ki so dosegli ali izpolnili kriterije Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), predlagati pa jih morajo njihove panožne zveze, ki so zavezane na kriterije, ki so jih same predlagale OKS - ZŠZ. Slednji ima tudi pravico časovna določiti obdobja in vrste tekmovanj, na katerih bodo lahko športniki norme dosegli. OKS - ZŠZ ne bo imenoval potnikov, ki bi jih MOK povabil samo za to, da bi izpolnil kvoto (wild card). Predsednik odbora za vrhunski šport dr. Marko Ilešič je tudi dejal, da bodo panožne zveze dolžne pisno poročati o športni formi in zdravstvenem stanju njihovih kandidatov. Na igre bodo šli športniki, ki bodo podpisali pogodbe o nastopu in ki bodo sprejeli vse obveznosti glede dopinga.


61 kandidatov za igre v Sydneyu

Ljubljana, 14. marca 2000 (MOREL) - Za olimpijske igre v Sydneyu je določenih 61 evidentnih kanditatov. 46 jih je iz t.i. individualnih panog, 15 pa je rokometašev, katerih imena sicer niso znana, vendar pa so bolj ali manj znani. V prihodnjem tednu bosta OKS - ZŠZ in Rokometna zveza Slovenije podpisala potrebno pogodbo o sodelovanju. Evidentni kandidati: Maja Pohar (badminton), Britta Bilač, Brigita Bukovec, Gregor Cankar, Alenka Bikar, Helena Javornik, Miro Kocuvan, Brigita Langerholc, Igor Primc, Matija Šestak, Anja Valant, Boštjan Horvat, Jože Vrtačič (vsi atletika), Mitja Petkovšek (gimnastika), Tomaž Čopi in Mitja Margon ter Vasilij Žbogar (jadranje), Raša Sraka (judo), Andraž Vehovar, Simon Hočevar, Fedja Marušič, Nada Mali (kajak- kanu na divjih vodah), Martin Hvastija, Gorazd Štangelj, Uroš Murn, Andrej Hauptman, Rok Drašler in Jure Golčer (kolesarstvo), Metka Sparavec, Peter Mankoč, Marko Milenkovič, Alenka Kejžar in Nataša Kejžar (plavanje), Rajmond Debevec, Andraž Lipold in Natalija Prednik (strelstvo), Marcel More (takekwondo), Katarina Srebotnik in Tina Križan (tenis), Iztok Čop, Luka Špik, Sadik Mujkič, Jani Klemenčič, Erik Tul, Gregor Sračnjek in Miha Pirih (veslanje) in 15 rokometašev.


MOK vztraja pri mnenju o nandralonu

Ženeva, 9. marca 2000 (MOREL)- Člani medicinske komiisje Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) vztrajjao pri svojem stališču o prepovedi koriščenja anabolika stereoida nandrolona, čeprav je Svetovna nogometna zveza (FIFA) postavila nandralon pod vprašaj. Študija FIFA narejena na 148 drugoligaških nogomataših v Švici je pokazala, ljudski organizem pod stresom lahko proizvede nandrolon in to v količini dva nanograma na mililiter urina, kar se računa kot prag dovoljenega. "Ne vemo, če so rezultati te študije relevantni in če so bili predstavljeni strokovnjakom," je rekel predsednik medicinske komisije FIFA dr. Patrick Shamash. "Mi smo napravili študijo o tem leta 1998 na zimskih olimpijskih igrah v Naganu na 621 športnikih na pravem tekmovanju, ne simuliranem. Samo pet športnic (vse ženske) so imele količine preko meje. S to študijo smo enostavno določili mejo 2 nanograma."
Problem nandrolona bo na dnevnem redu sestanka Izvršnega komiteja FIFA 23. in 24. marca v Zuerichu. "To vprašanje bi se lahko rešilo pred Olimpiado v Sydneyu", pravijo v FIFA, ki je nandrolon še dalje zadržala na listi prepovedanih stimulativnih sredstev.


Sydneyska veslaška steza problematična

Sydney, 9. marca 2000 (MOREL)- Veslaška proga za olimpijske igre v Sydneyu ni opravila izpita pri veslačih in njihovih trenerjih. Tudi avstralsko državno prvenstvo je bilo odpovedano. V progo so vložili več kot milijon dolarjev. Trener avstralskih veslačev Bryan Richardson je rekel, da je prvenstvo odpovedano tisti trenutek, ko so ugotovili, da so nekatere proge hitrejše od drugih. Predsednik OK Avstralije John Cottis je to odvrgel in dejal, da je vse odvisno od smerih pihanja vetra in da je steza narejena tudi tako, da se smer tekmovanja lahko obrne.


Delavci zapustili gradbišče
Sydney, 8. marca 2000 (MOREL)- Delavci pri izgradnji konstrukcije plavalnega bazena za olimpijske igre v Sydneyu so zapustili delo zaradi strahu, da bi se glavna tribuna lahko zrušila. Več kot 100 delavcev je zapustilo gradbišče.


Turek pripravljal atentat na olimpijskih igrah
Sydney, 8. marca 2000 (MOREL)- Policija v Sydneyu je aretirala 35-letnega Mehmeta Akina Kajiričija, ker je organizatorjem olimpijskih iger poslal nekoliko pisem, v katerih jim je grozil, da bo ubijal športnike in postavljal bombe na tekmovališčih. Ta državljan Avstralije in Turek, je zahteval, da se iz turških zaporov izpusti deset ljudi in da se mu izplača sto milijonov dolarjev. Javni tožilec ga je obtožil zaradi planiranja terorističnih akcij in izsiljevanja.

V Sydneyu: Slovenci v trinajstih športih

Ljubljana, 8. marca 2000 (MOREL) - Na deveti seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez so potrdili kriterije za nastop na olimpijskih igrah v Sydneyu, izglasovali so pravilnik o nošenju opreme, za kandidata za članstvo v Mednarodnem olimpijskem komiteju so predlagali predsednika OKS - ZŠZ mag. Janeza Kocijančiča, v komisijo športnikov pri MOK pa dobitnika srebrnih olimpijskih medalj z zadnjih iger v Atlanti atletinjo Brigito Bukovec in kajakaša Andraža Vehovarja. Člani so obravnavali poročilo o finančnem poslovanju OKS - ZŠZ v letu 1999 in načrt za leto 2000 ter pobude nadzornega odbora. Deveta seja skupščine bo 30. marca, ko bodo poleg finančne problematike obravnavali tudi priprave na olimpijske igre v Sydneyu in sprejemali nove članice v zvezo. Kriterije za odhod na igre bodo zaostrili v toliko, da jih bodo bolj dosledno spoštovali. Dokončen seznam bo znan 21. avgusta. Športniki bodo morali izpolniti vse mednarodne in domače kriterije, predlagala pa jih bo nacionalna panožna zveza. Zveze bodo odgovorne za svoje olimpijce in njihovo formo, športniki olimpijci bodo morali imeti podpisane pogodbe z OKS- ZŠZ in priznati antidopinške obveznosti. Odbor za vrhunski šport je v glavnem svoje delo pri določanju kriterijev končal, nekaj nejasnosti je pri plavanju. Vsi športniki bodo imeli enake pogoje za priprave na igre, za zdaj pa kaže, da bomo v Sydneyu sodelovali v 13 športih.


Cvetkovi dnevi v spomin na prvega nosilca olimpijske medalje

Ljubljana, 8. marca 2000 (MOREL) - Člani izvršnega odbora OKS - ZŠZ so potrdili program Cvetkovih dnevov, ki ga je pripravil direktorij Slovenske olimpijske akademije in bodo potekali 17. in 18. novembra v Senižečah v spomin na 120-letnico rojstva prvega Slovenca z olimpijsko medaljo (srebrno) sabljača Rudolfa Cvetka, ki je v Stockholm 1912 nastopal v dresu Avstroogrske. Državni sekretar za šport dr. Janko Strel je prisotne na seji obvestil o pripravah za ustanovitev muzeja športa, ki ga podpira tudi ministrstvo za kulturo, bil naj v "rajonu muzejev" na Metelkovi v bivši vojašnici v Ljubljani, do njega pa naj bi prišli v petih do desetih letih.


Mitja Petkovšek - za olimpijsko in evropsko medaljo

Ljubljana, 8. marca 2000 (MOREL) - Najboljši slovenski telovadec Mitja Petkovšek je že v vrhunski formi. Pred njim je dolga in naporna sezona, v kateri ima dva velika cilja: osvojiti medaljo na olimpijskih igrah in na evropskem prvenstvu. Seveda je ob tem še nekaj "manjših" želja kot je uvrstitev v finale svetovnega pokala, kar bi pomenilo biti med osmimi najboljšimi telovadci na svetu. Pred Mitjo Petkovškom so zdaj nastopi v svetovnem pokalu in za grand prix, najprej v francoskem Montreuxu (17. - 19. 3.), nato pa še v nemškem Cottbusu in škotskem Glasgowu. Evropsko prvenstvo bo konec maja v Bremnu v Nemčiji, po olimpijskih igrah pa bo finale svetovnega pokala decembra v Glasgowu.
Mitja Petkovšek je pogodbo o generalnem sponzorstvu z BTC d.d.. Predsednik uprave BTC Jože Mermal je ob podpisu pogodbe dejal, da je ob praznovanja 60-letnice rojstnega dneva Mira Cerarja izvedel s kakšnimi finančnimi težavami se srečujejo vrhunski gimnastiki. Zato se mu stopili v pomoč. Pogodba velja za eno leto z možnostjo podaljšanja. V njej je tudi člen, po katerem je olimpijska medalja dodatno stimulirana. Tudi po olimpijskih igrah bo BTC stal ob strani Mitju Petkovšku.

 

Podpredsednik MOK pod "kontrolo"

Lozana, 7. marca 2000 (MOREL)- Etična komisija Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) je odločila, da bo neodvisni preiskovalec skušal ugotoviti, ali je podpredsednik MOK Avstralec Kevan Gosper prekršil pravila olimpijskega obnašanja. Osemčlanska komisija, ki ji je predsedoval sodnik iz Senegala Keba Mbaje, je raziskovala Gosperjev primer, ko je nekdo iz Komiteta za kandidaturo Solt Lake Citya za olimpijske igre 2002 plačal za 11.000 dolarjev stroškov. Stroški so nastali leta 1993, ko so Gosper in družina bili na obisku v tem mestu. Gosper je pred tem izstopil iz Etične komisije MOK, da bi ta lažje delal. On je tudi podpredsednik organizacijskega odbora za olimpijske igre v Sydneyu in drugi Avstralec, ki ga obtožujejo za podobno stvar.


V Sydneyu: Slovenci v trinajstih športih

Ljubljana, 7. marca 2000 (MOREL) - Na deveti seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez so potrdili kriterije za nastop na olimpijskih igrah v Sydneyu, izglasovali so pravilnik o nošenju opreme, za kandidata za članstvo v Mednarodnem olimpijskem komiteju so predlagali predsednika OKS - ZŠZ mag. Janeza Kocijančiča, v komisijo športnikov pri MOK pa dobitnika srebrnih olimpijskih medalj z zadnjih iger v Atlanti atletinjo Brigito Bukovec in kajakaša Andraža Vehovarja. Člani so obravnavali poročilo o finančnem poslovanju OKS - ZŠZ v letu 1999 in načrt za leto 2000 ter pobude nadzornega odbora. Deveta seja skupščine bo 30. marca, ko bodo poleg finančne problematike obravnavali tudi priprave na olimpijske igre v Sydneyu in sprejemali nove članice v zvezo. Kriterije za odhod na igre bodo zaostrili v toliko, da jih bodo bolj dosledno spoštovali. Dokončen seznam bo znan 21. avgusta. Športniki bodo morali izpolniti vse mednarodne in domače kriterije, predlagala pa jih bo nacionalna panožna zveza. Zveze bodo odgovorne za svoje olimpijce in njihovo formo, športniki olimpijci bodo morali imeti podpisane pogodbe z OKS- ZŠZ in priznati antidopinške obveznosti. Odbor za vrhunski šport je v glavnem svoje delo pri določanju kriterijev končal, nekaj nejasnosti je pri plavanju. Vsi športniki bodo imeli enake pogoje za priprave na igre, za zdaj pa kaže, da bomo v Sydneyu sodelovali v 13 športih.


Cvetkovi dnevi v spomin na prvega nosilca olimpijske medalje

Ljubljana, 7. marca 2000 (MOREL) - Člani izvršnega odbora OKS - ZŠZ so potrdili program Cvetkovih dnevov, ki ga je pripravil direktorij Slovenske olimpijske akademije in bodo potekali 17. in 18. novembra v Senižečah v spomin na 120-letnico rojstva prvega Slovenca z olimpijsko medaljo (srebrno) sabljača Rudolfa Cvetka, ki je v Stockholm 1912 nastopal v dresu Avstroogrske.
Državni sekretar za šport dr. Janko Strel je prisotne na seji obvestil o pripravah za ustanovitev muzeja športa, ki ga podpira tudi ministrstvo za kulturo, bil naj v "rajonu muzejev" na Metelkovi v bivši vojašnici v Ljubljani, do njega pa naj bi prišli v petih do desetih letih.


Mitja Petkovšek - za olimpijsko in evropsko medaljo

Ljubljana, 7. marca 2000 (MOREL) - Najboljši slovenski telovadec Mitja Petkovšek je že v vrhunski formi. Pred njim je dolga in naporna sezona, v kateri ima dva velika cilja: osvojiti medaljo na olimpijskih igrah in na evropskem prvenstvu. Seveda je ob tem še nekaj "manjših" želja kot je uvrstitev v finale svetovnega pokala, kar bi pomenilo biti med osmimi najboljšimi telovadci na svetu. Pred Mitjo Petkovškom so zdaj nastopi v svetovnem pokalu in za grand prix, najprej v francoskem Montreuxu (17. - 19. 3.), nato pa še v nemškem Cottbusu in škotskem Glasgowu. Evropsko prvenstvo bo konec maja v Bremnu v Nemčiji, po olimpijskih igrah pa bo finale svetovnega pokala decembra v Glasgowu.
Mitja Petkovšek je pogodbo o generalnem sponzorstvu z BTC d.d.. Predsednik uprave BTC Jože Mermal je ob podpisu pogodbe dejal, da je ob praznovanja 60-letnice rojstnega dneva Mira Cerarja izvedel s kakšnimi finančnimi težavami se srečujejo vrhunski gimnastiki. Zato se mu stopili v pomoč. Pogodba velja za eno leto z možnostjo podaljšanja. V njej je tudi člen, po katerem je olimpijska medalja dodatno stimulirana. Tudi po olimpijskih igrah bo BTC stal ob strani Mitju Petkovšku.

 

MOK zanima samo dobiček

Ljubljana, 2. marca 2000 (MOREL) - Slovenski daljinski plavalec Igor Majcen se ni sprijaznil z razsodbo Mednarodnega športnega razsodišče (CAS) v Lausanni, ki je v sredo zavrnilo njegovo in pritožbo španskega kolega Davida Mece Medine. Pritožila sta se na štiriletno prepoved tekmovanja s strani FINA zaradi laboratorijsko dokazanega jemanja prepovedanega steroida nandralona. Igor Majcen je tudi na novinarski konferenci deloval prepričljivo, pogumno in dostojanstveno. Rekel je, da predvideva, da je pregrešen nandralon zaužil v Braziliji s hrano - to je svinjskim mesom in drobovino, ki je sestavni del njihove značilne hrane. Plavalec priznava, da bo to težko dokazati, posebej takšni instituciji kot je Mednarodni olimpijski komite, kjer ljudi zanimajo samo dobičke, ne pa usode posameznih športnikov. “Razočaran sem nad odločitvijo CAS. Zadevo bi morali predstaviti drugače. Vse bolj očitno je, da znotraj MOK nekaterih stvari ni moč preseči,” je prepričan Majcen. Tudi s slovenske strani Majcen ne more pričakovati pomoči, ker “za takšne primere ni sistemskega denarja”. Večina mednarodnih panožnih športnih zvez bo najtežje odločitve o dopingu prepuščala CAS, da si umijejo roke. “Športniki smo dirkalni konji, funkcionarji pa stavijo na nas,” je dejal Majcen. Plavalec je tudi prepričan, da je CAS po vrsti ignoriral vse dokaze in pričevanja vrhunskih strokovnjakov, obenem pa sprejel vsako izjavo, resnično ali neresnično, ki jo je izrekla Christianne Ayottem, vodja laboratorija v Montrealu, ki je analizo vzorcev urina iz Brazilije. V zgodovini plavanja je bilo doslej odkritih 5 nandralon pozitivnih doping testov, vključno z akterjema naše zgodbe, vsi testi pa so bili opravljeni v Braziliji. Majcen in Meco sta celo organizirala in financirala znanstveno raziskavo dveh strokovnjakov s področja prehrane, ki sta na eksperimentu s tremi prostovoljci ugotovila, da neposreden vpliv med zaužitjem svinjske drobovine in koncentracijo nandralona. Enak eksperiment se bo izvedel še na večjem vzorcu. Čeprav zgleda vse skupaj neverjetno, pa je to edini način, da se skuša preseči gordijski vozel. Na tak način, ki ga zdaj skuša forsirati Majcen, jasno brez pomoči slovenskih športnih politikov, ki se zdaj ukvarjajo s “pomembnejšimi zadevami”, bo morda mogoče narediti korak naprej pri boju z dopingom.

Na lov za olimpijsko medaljo

Ljubljana, 2. Marca 2000 (MOREL) - V Avstralijo sta na trening na olimpijsko progo odpotovala Fedja Marušič in Miha Štricelj, medtem ko Andraž Vehovar, ki se pripravlja na sezono pod vodstvom nemškega trenerja Helmuta Handsucha, bo v Avstralijo odšel v začetku aprila. Konec aprila pa bodo tam tekme za svetovni pokal. Fedja Marušič, ki si je s četrtim mestom na svetovnem prvenstvu v Seu d'Urgelu kot edini med Slovenci že priboril pravico nastopa in že ima zeleno luč Kajakaške zveze Slovenije za nastop v Sydneyu, je najbolj miren. Vsi ostali bodo morali v kvalifikacije, ki bodo 25. in 26. marca v Tacnu in Solkanu. Kvalifikacije za olimpijske igre pa bodo v Avstraliji 15. in 16. aprila, poleg že določenih reprezentantov je mesto še za dva kajakaša ter po enega kanuista in kajakašico. "Moje priprave na sezono so, za to, ker sem se že uvrstil na igre v Avstraliji, drugačne od drugih repezentantov. Zdaj bom predvsem testiral opremo in čoln,” je dejal Fedja Marušič. Edina njegova zanimivost v pred sezoni se je zgodila na Savi, ko je med prevračanjem popil pljunek vode iz reke in staknil infekcijo trebušne votline. Ni bilo tako smešno kot se sliši, saj je med drugim izgubil štiri kilograme teže. Slalomski trener Marjan Štrukelj je povedal, da bodo na olimpijski progi vadili predvsem hitrost in natančnost pri velikih hitrostih, pri čemer je bilo lani največ pomanjkljivosti. Andraž Vehovar študira in trenira. Kritičen je predvsem do sebe in zato se je po dogovoru z našo zvezo odločil, da bo imel nemškega trenerja Helmuta Handsucha, s katerim trenira v Augsburgu, ne pa z našimi. Odločil se je, da ne bo sodeloval na pripravah na olimpijski progi v Avstraliji. Olimpijska ekipa bo imela manj tekem svetovnega pokala zaradi iger in evropskega prvenstva, ki bo od 19. do 25. junija v italijanski Mezzani.

Olimpijska hiša za promocijo Slovenije

Ljubljana, 10. februarja 2000 (MOREL)- Center za promocijo turizma Slovenije bo nosilec in koordinator promocije Slovenije na olimpijskih igrah v Sydneyu. Skupaj s številnimi partnerji bodo med olimpijskimi igrami letos med 10. septembrom in 1. oktobrom pripravili celostno predstavitev gospodarske, politične, kulturne, turistične in športne podobe naše države. Večina promocijska dejavnosti se bo odvijala v Slovenski hiši. “Osnovni cilj je celovita predstavitev države, uspešnost akcije pa bo v marsičem odvisna od pripravljenosti slovenskega gospodarstva za sodelovanje in financiranje prireditev,” je dejal direktor Centra za promocijo turizma Franci Kržan. “Pri teh dejavnostih bodo sodelovali predstavniki najrazličnejših državnih institucij in gospodarstva, ki imajo redne in razvejane mednarodne odnose na najrazličnejših področjih.” Dejavnost bo potekala na treh lokacijah: v Slovenski hiši v 13. nadstropju na ulici York Street 99, kjer bo prostora 181 kvadratnih metrih, v Slovenski gostilni v neposredni bližini Slovenske hiše, kjer bodo kuhali in stregli naši ljudje in v vhodni avli Sydney Mutual House na križišču York Street in Market Street, kjer bo razstava o Sloveniji. Računajo še na štiri premične informacijske točke, za vse te točke še niso dobili dovoljenja. Dva od pomembnih dogodkov bosta gospodarska in turistična delavnica, na katerih se bodo lahko slovenska podjetja predstavila avstralskim partnerjem. Slovenijo bodo skušali predstaviti kot bogato turistično deželo, s prijaznimi ljudmi, dobro kuhinjo in še boljšimi vini. Slovenska hiša bo pripravljena v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije, uradom vlade za informiranje, ministrstvom za ekonomske odnose in razvoj, ministrstvom za malo gospodarstvo in turizem, ministrstvom za kulturo, ministrstvom za šolstvo in šport, ministrstvom za zunanje zadeve in Gospodarsko zbornico Slovenije. Vrednost projekta bo predvidoma 100 milijonov tolarjev. Pomoč pa bodo nudili tudi Slovenci v Avstraliji, predvsem tisti zbrani v Slovenskem klubu Sydney in Triglav.

130 Romunov športnikov na olimpijske igre

Bukarešta, 4. februarja 2000 (MOREL)- Predsednik Olimpijskega komiteja Romunije Ion Tiriak je izjavil ,da bo na olimpijskih igrah v Sydneyu sodelovalo 131 športnikov in da pričakujejo več medalj. Lani so romunski osvojili 24 medalj v 13 olimpijskih športih, kar je najuspešnejša pred-olimpijska sezona. Na igrah v Atlanti leta 1996 je Romunija osvojila 20 medalj - štiri zlate, sedam srebrnih in devet bronastih. "Za naš olimpijski tim je potrebno je 1,7 milijona dolarjev. Večji del od tega bo prispevala država, samo eno šestino pa sponzorji," je rekel Tiriak.

 

Deset kandidatov za organizacijo olimpijskih iger 2008

London, 2. februarja (MOREL)- Končan je rok za prijavo kandidature za organizacijo letnih olimpijskih iger leta 2008. Mednarodnemu olimpijskemu komiteju (MOK) se je prijavilo deset mest, zadnji med njimi je bil Kairo. Ostali kandidati: Peking, Bangkok, Carigrad, Havana, Kuala Lumpur, Osaka, Pariz, Sevilla in Toronto. Odstopili pa so: Buenos Aires, Capetown, Lizbona in Rio de Janiero. Največ možnosti imajo Peking, Pariz in Toronto. Prvi favorit je Peking, saj Kitajska še nikoli ni gostila ne letnih in ne zimskih iger, poleg tega pa se je glavno mesto Kitajske izkazalo pri kandidaturi za igre leta 2000, ko je dobilo le dva glasova manj od Sydneya. Pariz je igre gostil že dvakrat, Franciji pa možnost zmanjšuje tudi dejstvo, da bodo igre leta 2004 v Evropi v Atenah. V Kanadi pa so bile igre leta 1976.

Zlata medalja - brezplačno stanovanje

Minsk, 1. februarja 2000 (MOREL)- Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je izjavil, da bo vsem športnikom, ki bodo osvojili zlato olimpijsko medaljo ali naslov svetovnega prvaka omogočil brezplačno stanovanje. Tisti, ki pa bodo dosegali slabše rezultate, pa bodo stanovanje morali plačati. "Boljši bodo rezultati športnikov, manj bodo plačali, ker bo ostalo plačala vlade," je izjavil Lukašenko. Odkar je Belorusija samostojna država (1991), so športniki te države osvojili samo eno zlato medaljo na olimpijskim igrah ali svetovnih prvenstvih. Zlata je bila Jekaterina Kodotovič na olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti v skifu. (Država) Slovenija je še brez zlate olimpijske medalje.

Ruskim kolesarjem grozi izključitev z olimpijskih iger

Amsterdam, 31. januarja 2000 (MOREL)- Ruski kolesarji bodo morda izključeni z olimpijskih iger v Sidnejyu, če njihova federacija do 1. marca ne bo plačala 150.000 dolarjev dolga Mednarodni kolesarski zvezi (UCI). UCI je dala skrajni rok in tako hoče končati težave, ki so stare že štiri leta in v skupnem znesku pomenijo 250.000 dolarjev dolga. Do dolga je prišlo, ker morajo sponzorji profesionalnih ekip plačati depozite, kar pa ni naredila Rosloto, to je podjetje, ki ima v Rusiji v rokah loterijo. Ko je ekipa propadla, je bil dolg prenešen na zvezo, ki bo suspendirana, če ga ne plača do 1. marca.

 

Osaka za olimpijske igre 2008

Osaka, 26. januarja 2000 (MOREL)- Japonska je tudi uradno sporočila, da je mesto Osaka kandidat za organizatorja olimpijskih iger 2008. Japonci so tudi formalno poslali prijavo MOKu. Osaka se je tako pridružila Pekingu, Parizu, Torontu, Carigradu, Sevilli, Bangkoku in Havani. Odločitev bo “padla” v Moskvi tega leta. V Osaki že gradijo dva umetna otoka, ki bosta povezana s podzemeljsko železnico in mostom, tu bi zgradili tudi glavni stadion in olimpijsko vas. S tem bo omogočena večja varnost za športnike, ki jim tudi ne bi bilo potrebno daleč potovati.

Partnerstvo med NBC Quokka in MSNBC.com

San Francisco, New York 25. januarja 2000 (PRNewswire/NEWSdesk) - NBC Quokka Ventures in MSNBC.com sta sklenila strateško partnerstvo. S tem bodo uporabniki MSNBC.com med olimpijskimi igrami deleži novic s spletnih strani nbcolympics.com. Za spremljanje olimpijskih iger na nbcolympics.com skrbi NBC Quokka Ventures, joint venture podjetij NBC in Quokka Sports. NBC ima ekskluzivne pravice za prenos olimpijskih iger od leta 2000 do 2008, torej naslednjih pet zimskih in letnih olimpijskih iger.

več

Grki zamujajo z izgradnjo olimpijskih tekmovališč

Atene, 14. januarja 2000 (MOREL/FONET)- Predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) bodo odpotovali v Atene 26. januarja, kjer se bodo dva dni pogovarjali z organizatorji olimpijskih iger 2004. V tem trenutku je v uporabi že 75 odstotkov objektov za igre, toda olimpijske vasi, glavnega press centra in nekaj tekmovališč niso še niti pričeli graditi. Najbolj zamuja gradnja velikega športnega kompleksa v predmetsju Aten in hipodroma v Makropoolu. Težave so tudi z gradnjo kajak-kanu steze.

 

DOPING

Pound na čelu antidopingške zveze MOK

Ottawa , 11.oktobra 1999 (MOREL)- Podpredsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Kanadčan Richard Pound je izjavil, da bo na čelu antidopingškega komiteja MOK. Agencija bo imela pooblastila, da bo kontrolirala vse športnike na svetu. Delovanje tega komiteja pričakujejo po 10. decembru, ko se bo sestal MOK.

 

NOVICE
Posmrtno odlikovanje za Nebiola

Geneva , 11.oktobra 1999 (MOREL)- Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Juan Antonio Samaranch je posmrtno odlikoval umrlega predsednika Mednarodna atletske zveze Primo Nebiola. Najvišje odlikovanje Zlati olimpijski orden bo predal njegovi soprogi Giovanni Nebiolo.

 

ARHIV

 


© 1994-1999 Si21 / Kabi d.o.o.