MUSTO - sebago
Si21 - ŠPORT - PLAVANJE
  NOVICE
ŠPORT-FORUM
V drugič je Mankoču uspelo
Ljubljana, 27. marca 2000 (MOREL) - Plavalec Ilirije Peter Mankoč je novi slovenski rekorder na 200 m prosto v kratkih bazenih, saj v drugem solo poskusu zrušil 17 let star rekord Boruta Petriča. Mankoč je razdaljo preplaval v času 1:48,06 minute in za 21 stotink sekunde popravil drugi rekord Boruta Petriča (1:48,27). Petrič pa je še vedno lastnik rekorda na 400 m prosto (3:47,24). Mankoč je prvič poskušal rekord popraviti v sredo, ko mu ni uspelo, v drugo pa je bilo njegova plavanje uspešno, morda tudi za to, ker so ga ta dan razglasili za najboljšega športnika Ljubljane. Glavni cilj letošnje sezone so za Mankoča olimpijske igre v Sydneyu.

Plavalca Mankoč in Sparavčeva športnika Ljubljane
Ljubljana, 24. marca 2000 (MOREL) - Najboljša športnika mesta Ljubljane za leto 1999 sta plavalca Metka Sparavec in Peter Makoč (oba PK Ilirija). Športna zveza Ljubljane (SZL) je na dolgovezni prireditvi v prostorih Urške podelila še priznanje za najboljšo ekipo leta, ki so ga dobile rokometašice Krim Neutro Roberts, finalistke evropskega pokala državnih prvakinj, ter za najuspešnejša trenerja Vinku Kandiji (Krim NR) in Dimitriju Manceviču (plavanje). Skupaj so podelili 58 priznanj, med njimi tudi športnikom invalidom in alpinistom. Sparavčeva je bila 3. na 50 metrov in 4. na 100 metrov hrbtno na evropskem prvenstvu v Carigradu, Mankoč pa 2. na 100 metrov mešano na EP v kratkih bazenih v Lizboni, 4. pa na 100 metrov mešano na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Hongkongu. Športna zveza Ljubljane je prvič podelila tudi priznanje amaterskim športnim delavcem za razvoj športa. Za življenjsko delo sta ga prejela Mirko Bogič (Jadralni klub Ljubljana) in Jelica Vazzaz. Bogič (Športno društvo Narodni dom).

Svetovno prvenstvo v kratkih bazenih v Indiananapolisu
Indianapolis, 23. marca 2000 (MOREL) - Mednarodna plavalna zveza (FINA) je sporočila, da bo svetovno plavalno prvenstvo v kratkih bazenih leta 2004 v ameriškem Indianapolisu. Tekmovanje bo potekalo v košarkarski dvorani Conseco Fieldhouse, ki sprejme okrog 18.000 gledalcev in v kateri igrajo NBA košarkarji Indiana Pacers, namestili montažni 25-metrski bazen. Prvo svetovno prvenstvo v kratkih bazenih na tleh Združenih držav Amerike bo predvidoma potekalo med 7. in 10. oktobrom 2004.

Petrič ostaja rekorder
Ljubljana, 23. marca 2000 (MOREL) - Odličnemu plavalcu Petru Mankoču je uspelo zrušiti 17 let star državni rekord na 200 metrov prosto (kravl), ki ostaja tako v rokah nekdanjega zvezdnika Boruta Petriča. Ta rekord v malih bazenih je 1:48,27. lirijan Peter Mankoč, ki je včeraj skušal izboljšati njegov rekord iz leta, vendar je plaval le 1:49,29, kar je za sekundo slabše od rekorda. Na polovici proge pa mu je dobro kazalo, toda v zadnjih metrih mu ni šlo po načrtu, saj je imel več kot sekundo prednosti v primerjavi s Petričevim časom ob njegovem rekordnem plavanju. Mankoč bo najverjetneje poskušal še enkrat in to v petek.


Mankoč na državni rekord v “solo vožnji”
Ljubljana, 21. marca 2000 (MOREL) - V svetu je vedno več solo plavalnih tekem, na katerih plavalci skušajo popraviti rekord. Tako bo tudi naš odlični plavalec Peter Mankoč, ki je bil na svetovnem prvenstvu v Atenah v malih bazenih 4. na 100 metrov mešano, v sredo v Tivoliju skušal popraviti državni rekord. Peter Mankoč bo “naskakoval” rekord Darjana Petriča v disciplini 200 metrov kravl, ki “drži” že 17 let. Zanimiva plavalna prireditev bo v Bazenu Tivoli v sredo ob 17.00.


Menjava nosilcev medalj v družini
Ljubljana, 21. marca 2000 (MOREL) - Alenka Kejžar, 21-letna Radovljičanka, ki je dosegla največ uspeh v karieri in tako zamenjala sestra Natašo pri medalji, je na vprašanje, kaj ji je pomagalo do medalje, prisluhnila sestri Nataši, ki ji je prišepnila: “Sreča.” Nato pa: “ Bila sem dobro pripravljena, motivirana in želela sem uspeh.” Peter Mankoč je rekel, da je dosegel rezultate kot jih je pričakoval. Urša Roš je bila zadovoljna samo s svojim plavanjem na 200 metrov delfin, z ostalim pa ne. Blaž Medvešek je po svojem mnenju dobro odplaval le na 200 metrov hrbtno. Nataša Kejžar, ki ima doma srebrno medaljo iz leta 1998, pa je dejala, da je zadovoljna, ker je porušila vse osebne rekorde.
Poleg bronaste medalje in četrtega mesta so naši plavalci dosegli: Peter Mankoč (100 metrov mešano) in Alenka Kejžar (200 metrov mešano) sta bila še peta, Urška Slapšak (50 metrov hrbtno) šesta in Nataša Kejžar (100 metrov prsno) osma. Blaž Medvešček je bil 11. (200 m hrbtno), Peter Mankoč 11. (50 m prosto), Nataša Kejžar 14. (50 m prosto), Emil Tahirovič 14. (50 m prsno), Nataša Kejžar 15. (200 m prsno), Marko Milinkovič 15. (200 m mešano in 400 m mešano), Matic Lipovž 16. (400 m mešano), Urša Roš 16. (200 m delfin) in Pia Prosen 17. (200 m prsno).

Največji kolektivni uspeh našega plavanja
Ljubljana, 21. Marca 2000 (MOREL) - S svetovnega plavalnega prvenstva v kratkih bazenih v Atenah so se vrnili slovenski plavalci in plavalke. Prve ocene o nastopu naših tekmovalcev in tekmovalk na prvenstvu so izrazito pozitivne. Mlada slovenska plavalna reprezentanca kot celota je iz leta v leto boljša, standardno dosega dobre rezultate in ne pozna osilacij. Leto jo čakat še dve veliki tekmovani, to je evropsko prvenstvo v Helsinkih in olimpijske igre v Sydneyu. Selektor reprezentance Ciril Globočnik in plavalka Urša Slapšak se nista vrnila z ostalimi v Ljubljano, temveč odpotovala iz Aten direktno v Pariz, kjer si bo Slapšakova na odprtem prvenstvu Francije skušala priplavati vozovnico za olimpijske igre v Sydneyu. Posredno pa nam je Globočnik sporočil, da so plavalci in plavalke izpolnile vsa pričakovanja in napovedi, da je medalja pika na i ter da so vsi finalisti bili odlični. Tudi njega navdušuje napredek v slovenskem plavanju, ki je stalen in opazen. Žal mu je le bilo, ker med njimi ni bilo Metke Sparavec, ki se je raje odločila za trening v Avstraliji. Oceno prvenstva je tako podal Dimitrij Mancevič. “Še nikoli nismo imeli toliko uspha,” je dejal Mancevič. “Napram lanskemu svetovnemu prvenstvu v Hong Kongu smo podvojili nastope v A finalu, naše plavalke in plavalci so postavili šest državnih rekordov in enega izenačili. Najbolje je bilo za Alenko Kejžar, ki je dobila bronasto medaljo na 100 metrov mešano. Zaradi nekaj stotink je bil ob medaljo Peter Mankoč. Kdo bi vedel, kje so bile izgubljene te stotinke?” Dimitrij Mancevič je dejal, da je bila konkurenca izredna, kar dokazuje 15 svetovnih rekordov, da so imeli v Atenah dobro spremljevalno ekipo, ki pa jo bodo v bodoče še povečali, ker je nujno potrebno spremljati razvoj in trende vrhunskega plavanja.

Wolker je rušil rekorde

Atena, 20. marca 2000 (MOREL)- Američan Neil Walker je postavil pet svetovnih rekordov na svetovnem prvenstvu v malih bazenih. Osvojil je tudi štiri zlate medalje. Na 50 metrov hrbtno je rekord zrušil dvakrat. Walker je bil zelo blizu, da zruši šest let star rekord Rusa Aleksandra Popova na 100 metarov prosto v kratkih bazenih, ali je odstopil od polfinalnih tekmovanj, da bi se čim bolje pripravil za finale 100 metrov mešano in polfinale na 100 metrov hrbtno.


Za Alenko Kejžar bronasta medalja

Atene, 19. marca 2000 (MORL) - Alenka Kejžar, 21 let, je na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih v Atenah osvojila bronasto medaljo na 100 m mešano (1:02,24). V tej disciplini je zmagala stara znanka ljubljnaskih plavalnih mitingov Slovakinja Martina Moravcova (59,71), druga pa je bila Kanadčanka Marianne Limpert. Radovljiška plavalka je z medaljo dosegla največji uspeh v karieri, hkrati pa tudi najboljšo slovensko uvrstitev na dosedanjih svetovnih prvenstvih v kratkih bazenih in prvo žensko plavalno medaljo na svetovnem prvenstvu. Za Slovenijo oz. Jugoslavijo je na svetovnem prvenstvu osvojil bronasto medaljo že Darjan Petrič leta 1982 disciplini na 1500 metrov.


Dva svetovna rekorda v enem dnevu

Atena, 17. marca 2000 (MOREL)- Ameriški plavalec Neil Walker je dvakrat postavil svetovni rekord v 50-metrskem bazenu v disciplini hrbtno. Na svetovnem prvenstvu je v kvalifikacijah razdaljo preplaval v času 24 sekund in štiri stotinke, v polfinalu pa je bil še hitrejši - 23 sekund in 42 stotink. Dosedanji rekord je bil 24 sekund in 11 stotink, postavil pa ga je Avstralec Mat Welsh na tekmovanju v Hobartu 14. januarja. Svetovni rekorder je tudi Šved Lars Frolander, ki je 100 metrov metuljček preplaval za 50 sekund in 59 stotink. Dosedanji rekord je bil 50 sekund in 99 stotink, imel pa ga je Avstralec Michael Klima septembra lani.


Martin Strel bo plaval po celi dolžni Donave

Ljubljana, 9. marca 2000 (MOREL)- Slovenski poklicni plavalec Martin Strel se pripravlja na novi podvig. Namerava preplavati celo dolžino Donave - torej od izvira do izliva. Akcija bo potekala od 25. junija do 24. avgusta. Donava je dolga 2860 metrov in teče skozi Nemčijo, Avstrijo, Slovaško, Madžarsko, Hrvaško, jugoslavijo, romunijo, Bolgarijo, Moldavijo in Ukrajino. Projekt se imenuje Donava 2000 in bo potekalo pod geslom "Plavanje za mir, prijateljstvo in čiste vode". Projekt je prijavljen tudi v Guinnesovi centrali v Londonu, z njim pa so seznanili predsednika evropske komisije Romana Prodija, papeža Janeza Pavla II in predsednika ZDA Billa Clintona.


Igor Majcen še naprej trdi in dokazuje, da ni užival poživil

Ljubljana, 2. marca 2000 (MOREL)- Plavalec Igor Majcen je danes komentiral odločitev arbitražnega sodišča za šport v Švici, ki je zavrnilo njegovo pritožbo na odločitev mednarodne plavalne zveze (FINA), ki ga je suspendirala s štiri leta prepovedjo nastopanja. Majcenu so na tekmovanju v Braziliji na doping kontroli ugotovili, da ima v urnu nad dovoljeno količino poživila nandrolona, kar je kasneje potrdila tudi naknadna analiza. Majcen je ves čas izjavljal, da ni nikoli jemal tega poživila in da mu je bilo podtaknjeno v hrani. V Braziliji svinjsko meso vsebuje nandralon in človek ga dobi v telo, ko uživa brazilske jedi iz svinjskega mesa. Majcen je zato skupaj s Špancem Davidom Maco, ki je bil deležen enake usode kot Majcen, organiziral in financiral znanstveno raziskavo, ki sta jo vodila ugledna evropska strokovnjaka za analizo kakovosti mesa in masne spektografije. Z njo sta na manjšem vzorcu preiskovancev dokazala, da uživanje svinjskega mesa brazilskega izvora v vzorcih urinah pokaže nadnormalne koncetracije nandralona, ki po merilih Mednarodnega olimpijskega komiteja že sodijo med prepovedane količine uživanja poživil. Arbitražno sodišče te ugotovitve ni upoštevalo, kar po Majcnovem mnenju kaže na pristranskost te inštitucije, kot vseh ostalih inštitucij povezanih z Mednarodnih olimpijskim komitejem, ki jih ne zanimajo interesi in težave športnikov, temveč samo kovanje dobička na račun športnikov. Povedal je, da je za te raziskave porabil že sedem milijonov tolarjev in da je sedaj ostal praktično brez denarja. Na pomoč se je obrnil že na Olimpijski komite Slovenije, ki pa mu je tudi pomoč odbil, češ da za takšne namene nima sredstev. Majcen se bo sedaj pritožil na vrhovno sodišče v Švici, ki sicer ni neposredno pristojno za razsojanje sodb v športu, vendar pa je njegovo mnenje o tem zavezujoče. Pričakuje, da bo sodišče zahtevalo od arbitražnega sodišča, da ponovno preuči in presodi v njegovem primeru. Majcen je torej odprl vprašanje kakovosti mesa, ki ga redijo v Braziliji, navsezadnje pa je tu odprto tudi vprašanje, ali tudi slovensko meso vsebuje nandrolon.


Kitajci uvedli obvezen pregled krvi za plavalce

Šanghaj, 6.januarja 2000 (MOREL)- Kitajska plavalna zveza se je odločila, da mora vse potencialne reprezentativce pregledati antidoping kontrola pred Olimpijskimi igrami, ki bodo letos v Sydneyju. Da bi se izognili napakam, bodo morali plavalci opraviti tudi pregled krvi, ne pa samo urina, kot je bilo doslej. Pregled krvi naj bi bil bolj verodostojen kot pa pregled urina, je dejal podpredsednik kitajske plavalne zveze.


Najprej rekord, nato trgatev, potem pa Havaji

Ljubljana, 4. oktobra 1999 (MOREL) - Slovenski ultra plavalni maratonec Martin Strel (42 let) je v Italiji spet postavil rekord, saj je preplaval Gardsko jezero po njegovi dolžini oz. največji razdalji in popravil najboljši čas Italijana Marca Battagia, ki ga je postavil junija 1997, ko je to hladno in z vetrom razburkano vodo preplaval v času 21 ur in 58 minut in nekaj sekund. Martin Strel, 42 let, je za 66 km dolgo plavalno proge od Rive del Garda do Desanzana potreboval 21 ur, 25 minut in 30 sekund. Od italijanskega plavalca, ki je rekord postavil pred dvema letoma, je bil Martin Strel hitrejši za 32 minut. Po plavanju v Gardskem jezeru je bil Martin Strel precej utrujen, prezebel in grela ga je samo misel, da ga na Dolenjskem čaka trgatev.

Martin Strel je dan po plavanju dejal, da je še vedno utrujen. Voda je bila ponekod izredno mrzla, od 8 do 10 stopinj celzija, na koncu pa celo topla okoli 22 stopinj. Kljub vsem naporom pa je bil Martin Strel z dosežkom in dogajanjem ob plavanju izredno zadovoljen. Organizacija prireditve je bila odlična, spremljale so ga prečudovite barke kot še nikoli, policaja je bila ves čas v spremstvu. V začetku so ga ovirali visoki valovi, nato tokovi, v zadnji tretjini proge pa je imel zelo lepe pogoje za plavanje. Martin Strel je štartal v soboto ob 18.00. Bilo je tudi nekaj kriznih trenutkov. Največ zaradi mrazu, saj ga en čas zeblo ‘kot cucka’, zjutraj med peto in osmo uro pa je bil zaspan kot še nikoli. Martin Strel bo po trgatvi v okolici Dolenjskega, kjer ima tudi prelepo zidanico. odpotoval na Havaje v Honolulu, kjer bo nekaj malega plaval, predvsem pa počival in načrtoval plane za prihodnje leto.

To je že letošnji drugi uspešni dosežek učitelja kitare iz Trebnjega. Pred mesecem dni je namreč postavil slovenski rekord v plavanju na 100 kilometrov (Koper-Benetke).

 

 

ŠPORT

   

© 1994-1999 Si21 / Kabi d.o.o.