MUSTO - sebago
Si21 - ŠPORT - ROKOMET
  NOVICE
ŠPORT-FORUM
50 - letnica Rokometne zveze Slovenije
Ljubljana, 4. Aprila 2000 (MOREL) - Na slovesni skupščini ob praznovanje 50. letnice Rokometne zveze Slovenije so sodelovali številni rokometni delavci in bivši rokometaši. Med gosti je bil tudi generalni sekretar Evropske rokometne zveze (EHF) Michael Widerer. Predsednik RZS Zoran Janković je dejal, da je vesel, da je na čelu tako uspešne zveze. Omenil je uspehe Robit Olimpije, Krima Neutro Robertsa, Celje Pivovarne Laško, Preventa, Prul 67 in Trebnjega ter seveda krono vseh uspehov uvrstitev slovenske moške reprezentance na olimpijske igre v Sydneyu. Jankovič je dodal, da se zgodba o uspehu slovenskega rokometa lahko nadaljuje tudi v naslednjih dneh, saj bo v izraelskem Tel Avivu kongres EHF, na katerem bodo odločali o prireditelju moškega evropskega prvenstva leta 2002. Po mnenju poznavalcev sta glavna kandidata Slovenija in Švedska. ," je dejal Widerer. Na slovesni skupščini v Hermes Soft Labu je RZS podelila številne plakete in priznanja za posameznike.
Generalni sekretar EHF Michael Widerer je ocenil, da je Slovenija ena od najbolj uspešnih zvez od 48 in da nam želi, da bi na kongresu EHF v Izraelu dobi organizacijo za evropskega prvenstva leta 2002. “Slovenija ima zares lepe možnosti za pridobitev organizacije evropskega prvenstva, čeprav mnogi mislijo, da je favorit Švedska. Toda glasovale bodo tudi vzhodnoevropske države,” je dejal Widerer. Widerer ni želel ocenjevati dela, ker to ni njegovo področje. Prav tako se mu rokometna pravila ne zdijo sporna, le dosledno bi jih bilo potrebno upoštevati. Največkrat se je njegova misel zaustavili pri čudežni besedi marketing. Doseči boljšo tržno delovanje, je njihova osnovan želja.

Ob 50. obletnici Rokometne zveze Slovenije
Ljubljana, 4. aprila 2000 (MOREL) - Evropska rokometna elita se bo danes ob 19. Uri v Tivoliju srečala z reprezentanco Slovenije. To bo osrednji dogodek ob praznovanju 50- obletnice Rokometne zveze Slovenije. V Ljubljani bodo ves dan potekale številne prireditve. Rokometni praznik se bo pričel na slovesni seji skupščine RZS v Hermes Soft Labu, ki se ga bo udeležil tudi generalni sekretar Evropske rokometne zveze (EHF) Michael Widerer, nadaljevalo pa s srečanjem med Slovenijo in selekcijo Evrope ob 19. v ljubljanski dvorani Tivoli. Na tiskovni konferenci je selektor Evrope Vladimir Maksimov dejal, da bo sestavo svoje ekipe vedel šele tik pred tekmo, ko se bodo zbrali njegovi kandidati. Maksimov je tudi dejal, da je vesel, da bo vodil ekipo Evrope proti odlični Sloveniji, ki je svojo vrednost pokazala na evropskem prvenstvu na Hrvaškem. “Upam, da sem zbral najboljše rokometaše in da bodo gledalci uživali na tekmi najboljših rokometašev stare celine," je dejal Maksimov. Evropska reprezentanca bo v Ljubljani igrala že svojo četrto tekmo. Na seznamu Maksimova sta tudi slovenska reprezentanta Aleš Pajovič in Roman Pungartnik, ki bosta igrala za obe ekipi. “Naš cilj je zadovoljiti gledalce in upam, da bo to spektakularna tekma,” je rekel Jeras.
Za Evropo bodo igrali: Andrej Lavrov, Zlatko Saračevič (oba Badel 1862 Zagreb), Dejan Perič, Edvard Kokšarev, Pepi Manaskov, Dragan Škrbič, Roman Pungartnik, Aleš Pajovič (vsi Celje Pivovarna Laško), Stefan Kretzchmar (Magdeburg), Carlos Resende (ABC Braga), Patrick Cazal (Bidasoa), Jackson Richardson (TV Grosswalstadt), Oleg Veliki (Zaporožje), Irfan Smajlagič (Gargan), Gregory Anquetil (Montpellier) in Edvard Moskalenko (Stjarnan).
Slovenski selektor Leopold Jeras je tudi dejal, da je tekma uvod v reprezentančne priprave za olimpijske igre in da je za vse naše igralce lahko izreden motiv. V naši ekipi zaradi poškodbe ne bo Iztoka Puca. Za Slovenijo bodo igrali: Rolando Pušnik (Metkovič Jambo), Beno Lapajne, Iztok Puc, Zoran Lubej (vsi Prule 67), David Imperl, Andrej Kastelic (oba Slovan), Uroš Šerbec, Aleš Pajovič, Roman Pungartnik, Tomaž Tomšič, Renato Vugrinec, Tettey Banfro, Branko Bedekovič (vsi Celje Pivovarna Laško), Zoran Jovičič (Prevent), Gregor Cvijič (Valencia), Roman Šavrič in Jani Likavec (oba Trebnje). Vstopnice so po 1200 tolarjev, tekmo bosta sodila Romuna Ioan Serbu in Viorel Dobre.

Evropa premagala Slovenijo
Ljubljana, 4. aprila 2000 (MOREL) - Selekcija Evrope je v prijateljski rokometni tekmi premagala Slovenijo 35:31 (17:15). Tekmo v Dvorani Tivoli si je žal ogledalo malo gledalcev, kvečjemu 1500. Najboljši strelci pri Evropi so bili: Škrbič 6, Kretzcmar 5, Manaskov 4, za Slovenijo: Cvijić 6, Puc 5.

Slovenija - Makedonija 32:23 (16:7)
Ljubljana, 2. aprila 2000 (MOREL)- Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na 4. dnevu slovenskega rokometa v dvorani na Kodeljevem v prijateljski tekmi premagala Makedonijo 32:23 (16:7). Dvorana na Kodeljevem, gledalcev 500, sodnika Repenšek in Požežnik (oba Slovenija). Slovenija: Brezovar, Stefanišin, Šturm 9 (4), Mijatovič 1, Ilič 2, Dajčman 3, Doler 5, Vinčič, Doler, Frešer 6, Dolgun1, Kurent 5, Djurkovič. Makedonija: Radočič, Mečkarova, Kiseljeva 1, Taščina 3, Zlatanovska 1, Boeva 2, Risteska, Kastratovič 6, Platon 3, Čupič 3, Velkova 4, Todorovska. Sedemmetrovke: Slovenija 4 (4), Makedonija 2 (1). Izključitve: Slovenija 4, Makedonija 6 minut.

Slovenske reprezentantke so igrale dobro predvsem v prvem polčasu, ko so zaradi odlične obrambe prišle do številnih protinapadov in golov. V vratih je blestela Mojca Brezovar, ki je branila kot v najboljši časih. Tudi Simona Šturm je bila razpoložena, v prvem polčasu je dala šest od skupno devet golov. Anja Frešer pa prihaja v staro formo. Za slovensko žensko rokometno reprezentanco je bilo srečanje z Makedonijo dobra priprava pred zelo pomembnima kvalifikacijskima tekmama s Francijo za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu v Romuniji. Prva tekma bo 8. aprila v Ljubljani, povratna pa 16. v francoskem Limogesu. V naši ekipi ni bilo le Tanje Oder in Nataša Florijančič, ki bosta proti Franciji igrali. težav vzdrževale razliko. Trener Vinko Kandija je v drugem polčasu dal priložnost tudi igralkam, ki v glavnem sedijo na klopi. "Z igro svojih igralk sem zadovoljen. V obrambi so igrale zelo dobro, vse so dobro motivirane, tako da bomo proti Franciji lahko igrali 'našo igro', s katero bomo skušali presenetiti favorita," je po tekmi dejal Vinko Kandija.


Rokometni tujci bolj motivirani
Ljubljana, 2. aprila 2000 (MOREL) - V dvorana na Kodeljevem je bil četrti dan slovenskega rokometa, ki je po zagotovilih vseh rokometnih delavcev uspel. Morda so bili najbolj zadovoljni z obiskom gledalcev na osrednji tekmi med domačimi in tujimi zvezdniki, ko se je zbralo več kot tisoč gledalcev. "Mislim, da je to bil lep uvod v praznovanje 50. obletnice Rokometne zveze Slovenije," je dejal predsednik RZS Zoran Janković, ki je za razliko od mnogih vztrajal na tribunah ves sobotni popoldan. Na Kodeljevem pa so se že od zjutraj med seboj merile številne generacije mladih rokometašev in rokometašic. Vrhunec dneva sta bili tekmi obeh članskih reprezentanc. Tujci so zanesljivo premagali oslabljeno Slovenijo, kateri je posebej manjkal Iztok Puc. Tujci pa so seveda bili tudi bolje motivirani, saj so hoteli dokazati, da niso zaman na "začasnem delu" v Sloveniji. Selekcija tujih rokometašev, ki nastopa v Sloveniji, je premagala slovensko reprezentanco 29:24 (15:13). Za njimi pa je slovenska ženska reprezentanca, ki se pripravlja sobotno kvalifikacijsko tekmo za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu v Romuniji pred že precej prazno dvorano na Kodeljevem, premagala Makedonijo.

Perić je branil kot da je v Barceloni
Ljubljana, 2. aprila 2000 (MOREL) - Slovenija - Tujci 24:29 (13:15). Dvorana na Kodeljevem, gledalcev 1000, sodnika Kalin in Korič (oba Ljubljana). Slovenija: Pušnik, Lapajne, Imperl, Šerbec 1, Pajovič, Pungartnik 3, Lubej 2, Tomšič 5, Jovičič 2 (1), Kastelic 3 (2), Šavrič, Vugrinec, Banfro 1, Likavec 1, Bedekovič 6 (1). Tujci: Perič, Dubonosov, Kokšarov 9, Milosavljevič 2, Škrbič 5, Blagojevič, Simonovič, Stefanovič 2, Maksič 6 (3), Rutenko 2, Mandič 3, Havliček. Sedemmetrovke: Slovenija 8 (4), Tujci 4 (3). Izključitve: Slovenija 6, Tujci 10 minut.

Tekma ni bila kvalitetna, bila pa je dovolj atraktivna, da je ogrela dlani gledalcev. Tujci so prišlo do druge zmage v medsebojnih srečanjih s Slovenijo, ki je zmagala enkrat, enkrat pa je bil rezultat neodločen. Slovenija je hitro in visoko povedla (3:1, 6:1), ko je odlično igral Renato Vugrinec. Toda prišlo je do preobrata, v 11. minuti je bilo 6:6, potem pa so tujci prevzeli pobudo. Začetek drugega polčasa je bil popolnoma v znamenju tujcev, ki so igrali hitro in duhovito, celjski Slovenec v vratih tujcev Dejan Perić pa je branil tako, kot bi moral na kakšni mednarodni tekmi svojega kluba. Edvard Kokšarov pa je zadeval kot za stavo. Selektor Leopold Jeras je dejal, da je kljub porazu zadovoljen z igro svojih izbrancev.


Prule 67 - Slovan 29:25 (14:10)
Ljubljana, 31. marca 2000 (MOREL) - Rokometaši Prul 67 so v 22. krogu 1. A SRL premagali Slovana z 29:25 (14:10). Dvorana na Kodeljevem, gledalcev 250, sodnika Krstič in Ljubič (oba Kozina). Prule 67: Franetič, Mandič 4, Šimon, Šilc 2, Jelčič 3, Backovič, Lubej 6, Milosavljevič 7 (1), Sokolov, Lapajne, Zorman 3, Puc 4. Slovan: Imperl, Ivančič 4, Nahtigal 3, Martinc, Šantl 5 (2), Mohorčič 3, Kastelic 8, Kogelnik, Ban 2, Pečovnik. Sedemmetrovke: Prule 67 3 (1), Slovan 3 (2). Izključitve: Prule 67 10, Slovan 6 minut. Ljubljanski derbi so zanesljivo dobili boljši na papirju. Slovanovci so videli le v prvem delu prvega polčasa. Že do polčasa pa so Prulčani prišli do zanesljivega vodstva, ki so za zadržali do konca tekme.


Rokometni praznik na Kodeljevem
Ljubljana, 30. marca 2000 (MOREL) - V soboto, 1. aprila, bo v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani potekal 4. dan slovenskega rokometa. Zbrale se bodo vse generacije, ki igrajo rokomet v Sloveniji in se pomerile med seboj od zjutraj do pozno popoldne. Da bi ta praznik bil čim bolj zanimiv za gledalce vstopnine ne bo. Dvorana na Kodeljevem bo v soboto torej drugič prizorišče dneva slovenskega rokometa, na prireditvi pa se bodo predstavili vsi rokometni rodovi v Sloveniji. Osrednji dogodek bo tradicionalno srečanje med slovensko reprezentanco in selekcijo tujcev, ki igrajo v Sloveniji. Sledila pa bo tekma med slovensko žensko reprezentanco in izbrano vrsto Makedonijo. Rokometni praznik se bo začel že ob 8.30, zaključil pa približno ob 18. uri. Slovenski selektor Leopold Jeras je za tekmo poklical vse najboljše domače rokometaše, na seznam pa je vnovič uvrstil Janija Likavca, ki je manjkal na zadnji reprezentančni akciji na Hrvaškem. Izbrani igralci so: Rolando Pušnik (Metkovič Jambo), Beno Lapajne, Iztok Puc, Zoran Lubej (vsi Prule 67), David Imperl, Andrej Kastelic (oba Slovan), Uroš Šerbec, Aleš Pajovič, Roman Pungartnik, Tomaž Tomšič, Renato Vugrinec, Tettey Banfro, Branko Bedekovič (vsi Celje Pivovarna Laško), Zoran Jovičič (Prevent), Roman Šavrič in Jani Likavec (oba Trebnje). Selekcijo tujcev bosta vodila Sead Hasanafendič (selektor) in Kasim Kamenica (trener), na seznam pa sta uvrstila naslednje igralce: Dejan Perič, Edvard Kokšarev, Dragan Škrbič, Pepi Manaskov (vsi Celje Pivovarna Laško), Vasili Doubonosov, Sergej Rutenko (oba Gorenje), Vasili Cocuz, Ivan Simonovič, Nenad Maksič (vsi Prevent), Žikica Milosavljevič, Uroš Mandič (oba Prule 67), Milorad Blagojevič (Trebnje), Robert Havliček, Andrej Astafiev in Andrej Sekulič (vsi Andor Jadran).


Ljubljana, 30. marca 2000 (MOREL) - Dan slovenskega rokometa bo uvod v praznovanje 50-
letnice ustanovitve Rokometne zveze Slovenije, ki bo 4. aprila v dvorani Tivoli. Osrednji dogodek praznovanja jubileja bo tekma Slovenija-Evropa. Evropska reprezentanca se bo takrat sestala četrtič. Vodil jo bo ruski selektor Vladimir Maksimov. Za evropsko reprezentanco so predvideni naslednji igralci: Andrej Lavrov, Zlatko Saračevič (oba Badel 1862 Zagreb), Dejan Perič, Edvard Kokšarev, Pepi Manaskov, Dragan Škrbič, Roman Pungartnik, Aleš Pajovič (vsi Celje Pivovarna Laško), Stefan Kretzchmar (Magdeburg), Carlos Resende (ABC Braga), Patrick Cazal (Bidasoa), Jackson Richardson (TV Grosswalstadt), Oleg Veliki (Zaporožje), Irfan Smajlagič (Gargan), Gregory Anquetil (Montpellier) in Edvard Moskalenko (Stjarnan).

Slovan - Inles Riko 19:21 (7:11)

Ljubljana, 19. marca 2000 (MOREL) - Rokometaši Inlesa Rika so presenetljivo premagali Slovan. Vso tekmo so bili boljši, le v 55. minuti je Slovanovcem uspelo rezultat zmanjšati - bilo 17:18. Po seriji uspešnih tekem so tokrat Slovanovci razočarali gledalce in verjetno tudi sebe.
Dvorana na Kodeljevem, gledalcev 150, sodnika: Kavčič in Jager (Celje).

Slovan: Imperl, Ivančič 4, Nahtigal 2, Šantl 5 (4), Mohorčič 1, Kastelic 6 (1), Kogelnik 1, Ban.

Inles Riko: Grm, Špoljarič 1, Lesar 5, G. Ilc 4 (2), Na. Hojč 2, Ivanec 2, Pajnič 3, Henigman 4, Mikolin.
Sedemmetrovke: Slovan 7 (5), Inles Riko 2 (2).
Izključitve: Slovan 6, Inles Riko 2 minuti.


Krim Neutro Roberts - Robit Olimpija 33:22 (15:10)

Ljubljana, 19. marca 2000 (MOREL) - Dvorana na Kodeljevem, gledalcev 300, sodnika Repenšek (Mozirje) in Požežnik (Celje).
Krim N.R.: Brezovar, Gogirla, Mijatovič 1, Derepasko 11 (6), Bobocea 1, Matuszewska 3, doler 4, Oder 3, Šturm 6, Čečkova 4, V. Vinčič, Stefanišin.
Robit Olimpija Škopelja, Nadižar 3, Djurkovič 1, Verbinc 8 (4), Florjančič 5 (2), Kurent 1, Frešer 4, Dolgun, M. Vinčič, Arhar, Bratkovič, Šindič, A. Čurko.
Sedemmetrovke: Krim NR 6(6), Robit Olimpija 7 (6)
Izključitve: Krim NR 4, Robit Olimpija 12.

Krimovke so brez težav v 3 krogu končnice visoke premagale Robit Olimpijo in si tako praktično že zagotovile peti naslov zaporedni prvakinj. V vratih Robit Olimpije se je prvič po poškodbi pojavila Darja Škopelja, ki pa si je že v peti minuti spet poškodovala koleno. Zamenjala jo je Bratkovičeva, ki pa so jo Krimovke dobro "prerešetale". Igralke Krim Nuetro Robertsa so precej bolje pripravljena na zaključek prvenstva.


Prulčani izgubili s Španci

Prule 67: Portland San Antonio 27:28 (12:15)
Ljubljana, 19. marca 2000
(MOREL) - Dvorana na Kodeljevem, gledalcev 1500, sodnika Serbu in Dobre (Romunija)

Prule 67: Franetič, Šimon 2, Mandič 2, Šilc, Backovič 2, Lubej 6, Sokolov 5, Golja 2, Lapajne, Milosavljevič 3 (2), Bulc, Puc 5 (1).
Portland san Antonio: Norkilt, Mainer 2, Barbeito 5 (4), Jauregui 1, Martin 3, Kiselev 4, Martin 1, Errekondo 3, Jakimovič 8, Garralda 1, Buligan.
Sedemmetrovke: Prule 67 4(3), San Antonio 4 (4).
Izključitve: Prule 67 6, Portland San Antonio 6.

Rokometaši Prul 67 so v prvi polfinalni tekmi pokala pokalnih zmagovalcev izgubili z odlično špansko ekipo Portland San Antonio. Ljubljančani so v zaključku tekme imeli priložnost, da bi prišli do zmage, saj so v 56. minuti še vodili 27:26, nato pa so z igralcem manj dobili dva gola. Pri rezultatu 27:28 pa je v zadnji minuti igre Iztok Puc zastreljal sedemmetrovko. V zadnjem delu tekme Ljubljančani tudi niso imeli prav nič športne sreče, pa je nekaj lepih priložnosti zaustavila prečka ali vratar gostov Buligan. V prvem polčasu so Prulčani bili v vodstvu 4:2, 5:3, ko je zadeval predvsem Puc. Nato se je razigral Jakimovič in Španci so prišli do zanesljivega vodstva 14:10 in ob polčasu 15:12.
V drugem polčasu je Šilc pokrival Jakimoviča in Prulčani so počasi zmanjševali prednost gostov. V 47. minuti je Lubej izenačil 21:21, takoj nato pa Golja povedel domače v vodstvo. Vratar Lapajne je uspešno zaustavil nekaj strelov in dvorana je bila na nogah. Pri rezultatu 26:25 so Prulčani dvakrat imeli priložnost za vodstvo z dvema goloma. Toda pri Špancih ni vse Jakimovič, pa so z ostro igro v obrambi prišli do protinapadov in golov. Na koncu je Bulagin še obranil najstrožjo kazen, ki jo je izvedel Puc. Kasim Kamenica, trener Prul 67: "V prvem polčasu smo slabo igrali v obrambi. Tako rekoč brez kontakta. V drugem polčasu je bilo bolje, toda športna smola nas je zaustavila pred zmago."
Zoran Lubej, Prule 67: "Trenirali smo obrambo 3-2-1, ki pa nam ni prinesla rezultata. Španci namreč niso počasni igralci kot smo mislili glede na leta najboljših. Bolje je bilo z obrambo 5-1, ko smo tudi prišli do vodstva. Poraz z enim golom ni tragedija, pa tudi dvoboj še ni končan. Ne bomo se predali in skušali bomo v Španiji zmagati."


Rokometni spektakel na Kodeljevem

Ljubljana, 16. marca 2000 (MOREL) - Rokometaši Prul 67 se bodo v prvi polfinalni tekmi pokala pokalnih zmagovalcev srečali s špansko ekipo Portland San Antonio. Tekma bo v nedeljo, 19. Marca ob 17., v dvorana na Kodeljevem. V ljubljanskem taboru so oprezno optimistično razpoloženi, ker vedo, da nimajo kaj izgubiti. San Antonio je najtežji možni nasprotnik, ki je v minuli sezoni igral v ligi prvakov tudi proti Celjanom. Letos pa so še močnejši, saj sta k ekipi pristopila ruski reprezentant Belorus Mihael Jakimovič, ki je sicer poškodovan, in španski reprezentant Mateo Garralde. Za Prule 67 pa je nastop v polfinalu največji uspeh v zgodovini kluba. Verjetno bo na Kodeljevem veliko gledalcev, zato so se v klubu odločili za predprodajo vstopnic, ki jih bodo prodajali v petek od 16. do 18. ure in v soboto od 10. do 12. ure v kiosku pred dvorano na Kodeljevem. Tekmo bosta sodila Romuna Dobre in Serbu. Trener Prul 67 Kasim Kamenica je dejal, da so igro Portlanda dobro preučili, saj so imeli na voljo več video kaset z njihovimi igrami. Njegove mnenje je, da igralci Prul 67 niso v pravi formi, kar se je videlo na zadnjih prvenstvenih tekmah, da pa je bilo dovolj časa, da so jo popravili. Predsednik kluba Rudi Bric je povedal, da igralcev ne obremenjujejo z zahtevo po uspehu, vendar pa priložnost je in zakaj je ne bi skušali v športni igri izkoristiti.
Krožni napadalec in slovenski reprezentant Zoran Lubej si je zaželel zmago s tremi ali štirimi zadetki prednosti. "To bi bila velika prednost pred povratno tekmo v Španiji. Mislim, da jih bomo presenetili z obrambo 3-2-1, ki je Španci niso vajeni. Do golov bomo morali priti tudi preko protinapadov.« Manj pogumna sta bila njegova soigralca Urban Šilc in Roman Šimon, ki sta si zaželela predvsem polno dvorano.


Leopold Jeras in Rokometna zveza sta le načeloma dogovorjena

Ljubljana, 16. marca 2000 (MOREL) - Predsedstvo Rokometne zveze Slovenije se je le ustno dogovorilo za podaljšano pogodbe s selektorjem slovenske moške rokometne reprezentance Leopoldom Jerasom. Čeprav gre za uspešnega trenerja, kar smo videli na januarskem evropskem prvenstvu na Hrvaškem, pa je prišlo do nesoglasja pri finančnem delu pogodbe, zato se bo Jeras o podaljšanju sodelovanja do 5. marca 2002 pogovarjal neposredno s predsednikom RZS Zoranom Jankovičem.


Le neodločen rezultat Prul 67
Prule 67 - Gorenje 21:21 (9:13)
Ljubljana, 12. marca 2000 (MOREL)- Dvorana na Kodeljevem, gledalcev 300, sodnika Krstič in Ljubič (oba Kozina).
Prule 67: Franetič, Mandič 3, Šimon 4, Šilc 1, Brumen, Backovič, Lubej 2, Sokolov, Golja, Lapajne, Milosavljevič 7 (3), Zorman, Bulc 1, Puc 3.
Gorenje: Tamše 2, Rutenko 8 (2), Gajšek, Kavaš 2, Fricelj, Plaskan 1, M. Oštir 3, B. Oštir 1, Lainšček, Rozman 2, Sovič, Dobelšek, Dubonosov, Gavrilovski 2.
Prulčani so igrali slabo, Velenjčani pa so ob bučni podpori svojih 50 navijačev prišlo do lepega uspeha. Po prvem polčasu je kazalo, da bo to »zanesljiv poraz« domačih. Izgubljali so celo tekmo in celo 8:13. V desetih minutah drugega polčasa pa so domači preobrnili rezultat in prišli do prednosti 16:14. Nato je bilo 16:16, 19:19. Sledil je nervozen in razburljiv zaključek. V zadnji minuti (21:21) sta obe moštvi izvedeli p oen napad, toda tudi brez gola. Po koncu tekme je prišlo do prerivanja med igralci, ko ni vedel kdo pije, kdo plača.


Lestvica pri vrhu nespremenjena
Ljubljana, 12. Marca 2000 (MOREL)- Lestvica po 20. krogu državnega prvenstva ostaja nespremenjena. Do presenečenja je prišo le v Slovenj Gradcu, kjer je Slovan igral s Preventom 29:29 (12:17). Za goste je dal Kastelic 11 golov. Pa tudi izid Velenjčanov v Ljubljani je lep uspeh.
Lestvica: vodi Celje PL 38 točk, druge so Prule 67 35 točk. Sledijo: Prevent 31, Trebnje 30, Gorenje 23, Slovan 17, Termo 17, Dobova 14, Radeče 13, Inles Riko 13, Andor-Jadran 6 in Izola Hoteli Morje 3.

Olimpijke brez težav
Robit Olimpija - M Degro Piran 37:18 (13.9) Ljubljana, 12. marca 2000 (MOREL) - Dvorana Tivoli, gledalcev 50, sodnika Tomšič (Celje) in Glažar (Maribor).
Robit Olimpija: Nadižar 2, Skočir 3, Jerše, Djurković 3, Verbinc 5 (2), Florjančič 14 (2), Kurent 6, Bratkovič, Zdešar , Šindič 1, Vinčič 1, Dolgun 2 (1), A. Čurko. M-Degro Piran: Veseli, Jovičević, Horvat 1, Vrčon 2, Juraga 3, V. Nižetič 2, Prešeš 7 (1), Erceg 1, Tutnjič, T. Nižetič 1, Maršič 1.
Ljubljančanke so zanesljivo in brez težav premagale oslabljene Pirančanke. Gostje so se bolje upirale le drugi del prvega polčasa. Igralke Robit Olimpije so odpotovale na Dunaj, kjer bodo igrale s Hypo Nö in se tako pripravljale za finalni obračun s Krim Nuetro Roberts. Prva tekma bo v soboto ob 19. na Galjevici.
Žalec - Krim Neutro Roberts 22:33 (10:19)
Lestvica: Robit Olimpija 38 (34 iz prvega dela), Krim NR 38 (34), Žalec 24 (24), Piran 21 (21).

Rokometaši zadovoljni z žrebom

Lozana, 6. marca 2000 (MOREL) - Izžrebali so skupini za rokometni turnir na olimpijskih igrah v Sydneyu. Slovenija bo nastopila v skupini B, kjer so tudi reprezentance Švedske, Španije, Francije, Avstralije in Tunizije. V drugi del tekmovanja se bodo uvrstile prve štiri ekipe iz skupine. V našem taboru so zadovoljni z žrebom, ker so prepričani, dal lahko premagajo vsaj Avstralijo in Tunizijo.


Celjani in Ljubljančani s Španci

Dunaj, 29. februarja 2000 (MOREL)- Na Dunaju so danes izžrebali polfinalne pare evropskih rokometnih lig. V ligi prvakov se bodo Celjani srečali z najboljšimi - Španci. Pozitivno je le to, da bodo drugo tekmo igrali doma. Tudi Prulčani nismo imeli sreče - dobili so najtežjega nasprotnika - tudi Špance.

Liga prvakov
Badel Zagreb - Kiel
Barcelona - Celje Pivovarna Laško
Pokal pokalnih zmagovalcev 
Prule 67 - San Antobio 
Kolding - Dunaferr 

Odmev v taboru Prulčanov

Ljubljana, 29. februarja 2000 (MOREL)- Trener ljubljanskega prvoligaša Prul 67 Kasim Kamenica je posebej za tiskovno agencijo MOREL komentiral današnji žreb v evropskih rokometnih pokali. Dejal je , da so dobili nasprotnika, ki so si ga najmanj želeli. Za njega so zvedeli na treningu. Gre za izkušeno ekipo, ki je lani igrala v ligi prvakov. Tu igrajo odlični igralci. "Še toliko težje nam bo, ker igramo drugo tekmo v gosteh. Toda pogumno bomo šli v dvoboj, nasprotnika bodo dobro preučili," je dejal Kasim Kamenica. V Ljubljnai bomo videli vrhunski rokomet in to je priložnost, da se gledalci vrnejo tja kjer jim je mesto - na Kodeljevo.

Velika priložnost za rokometaše Prul 67

Ljubljana, 25. februarja 2000 (MOREL)- Rokometaši Prul 67 bodo v nedeljo, 27. februarja ob 17.00 v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani igrali povratno tekmo četrfinala evropskega pokala pokalnih zmagovalcev proti niškemu Jugopetrolu Železničarju. Pred njimi je velika priložnost, da dosežejo največji uspeh v zgodovini kluba in se uvrstijo v polfinale. Prulčani so namreč v Nišu izgubili le za en gol - 27:28 (11:12). Tekmo bosta sodila Avstrijca Reisinger in Lang, delegat pa bo Nemec Hofmann. Želja vodstva in igralcev ljubljanskega kluba je, da bi bila dvorana na Kodeljevem nabito polna. Karte so po 700 tolarjev. Do petka so prodali že 500 kart. Prav tako pa se pričakuje, da bodo "Nišlije" imele tudi svoje "ljubljanske" navijače. Na tiskovni konferenci so dejali, da sta bili po tekmi v Nišu obe ekipi razočarani: slovenska zaradi poraza v zadnjih minutah igre, jugoslovanska pa zaradi minimalne zmage. Trener Prul 67 Kasim Kamenica je kljub vsemu previden in pravi, da je jugoslovanski rokomet v primerjavi s skandinavskim zelo nepredvidljiv. Prulčani so ves teden zavzeto trenirali, med njimi ni nikogar poškodovanega. Trener Kasim Kamenica je tudi dejal, da "v primerjavi s tekmecem nismo razkrili veliko adutov. Igrali smo le obrambo 3-2-1, medtem ko je jugoslovanska ekipa predstavila vse svoje adute. Nekaj presenečenj je pripravljenih za nedeljo." Letošnja jugoslovanska okrepitev Prul 67 reprezentant Žikica Milosavljević je mnenja, da so Prule 67 boljša ekipa, vendar pa opozarja na znamenito niško šolo rokometa in dodal, da bo potrebno predvsem paziti na nevarnega krožnega napadalca Slobodana Mladenovića.

Krimovke po jutranji maši na Južnem Dunaju proti Hypo No

Ljubljana, 24. februarja 2000 (MOREL) - Rokometašice Krima Neutro Robertsa bodo v nedeljo ob 9.00 na Dunaja igrale zadnjo tekmo v skupini B lige prvakinj z avstrijsko ekipo Hypo Niederoesterreich. Tekmo bosta sodila Nemca Manfred Buellow in Wilfried Luebker. Avstrijke so v petih tekmah petkrat zmagale in so že zagotovila nastop v četrtfinalu, medtem ko za drugo mesto imajo nekaj možnosti tudi Ljubljančanke. Njihova usoda bo znana šele po nedeljskem srečanju med ukrajinskim Motorjem iz Zaporožja (začetek tekme 11.00) in norveškim Baekkelagetsom. Najbolje bi bilo, da bi zmagale Krimovke in izgubile Norvežanke, kar pa je malo verjetno. Tudi ob porazu Krima NR in zmagi Motorja s šestimi goli bi napredovale Ljubljančanke. Več utopističnih scenarijev (skoraj) pa ni. Na Galjevici se pripravljajo na tekmo na Dunaju tako, da vstajajo ob 7. uri, po sprehodu in zajtrku pa sledi trening. Krimovke so na Dunaj odpotovale preko Žalca, kjer so igrale tekmo proti mladincem RK Celje Pivovarne Laško. Trener Vinko Kandija mora biti optimist, čeprav je dobil informacije, da so Dunajčanke visoko motivirane in da hočejo ligo končati brez poraza. Ljubljančanke bodo igrale obrambo 6-0, ker so igralke mnenja, da jim najbolj "leži". Glede na potek tekme pa bo trener Vinko Kandija sproti prilagajal inačice igre. Kapetanka Branka Mijatovič je mnenja, da če je lahko madžarski Dunaferr lani premagal Hypo Nö na Dunaju in potem bil prvak, za kaj ga ne bi tudi one. Vratarka Mojca Brezovar pa je dejala, da golmanki prihajata končno v formo. Če drugega ne, naj bi dobra forma Krimovkam pomagala v državnem prvenstvu, ko se bodo spopadle z Robit Olimpijo, ki je pred (finančnim) razsulom.

Evropska rokometna liga prvakinj
Krimovke lahko reši le še čudež

Ljubljana, 17. februarja 2000 (MOREL)- Rokometašice Krima Neutro Robertsa bodo v nedeljo igrale letošnjo zadnjo domačo tekmo v ligi prvakinj. V 5. krogu skupine B bodo v dvorani na Kodeljevem v nedeljo ob 18. uri (TV Slovenija 2) gostile rokometašice ukrajinskega Motorja iz Zaporožja, katere so na prvi tekmi Krim premagale. Po porazu z Baekelagetsom v Oslu imajo slovenske prvakinje le še teoretične možnosti za uvrstitev v četrtfinale, čeprav na Galjevici še vedno verjamejo v čudež. Vzrokov za slabo in neprizadevno igro Ljubljančank je več: od izredno slabih vratark, slabe obrambe, premora zaradi svetovnega prvenstva, neborbenosti na igrišču, lenuharjenja na treningih do "dviga nosu" po lanskem nastopu v finalu prvakinj. Trener Vinko Kandija je priznal, da z igralkami ni našel skupnega jezika, ko bi jih lahko prepričal v še ostrejši trening. Krim NR pa v evropskem rokometu kljub vsemu ni ekipa, ki se je kdo bal. "V športu so vzponi in padci, Krim Neutro Roberts pa je zdaj na mestu, ko se bo vzdignila ali pa padla še v nižje," je dejal Vinko Kandija. "Pred začetkom sezone sem imel vsa pooblastila in možnosti, da izbiram igralke oziroma jih odslavljam. Naredil sem napako, saj sem iskal kompromise." Proti Ukrajinkam bodo igrali največ obrambo 3-2-1. Vse igralke trenirajo ostro, pol ekipe igra v državnem prvenstvu (Maribor, Izola), druga medtem trenira. Poljska reprezentantka in igralka Krima Neutro Robertsa Agneszka Matuszewska, ki je velika dolžnica navijačem, je dejala, da ne ve od kod tako slabe igre in zakaj ni prizadevnosti v ekipi: "Slabo igramo v obrambi. Nismo slaba ekipa in to bomo dokazale v nedeljo in v zadnjem krogu na Dunaju." Ukrajinske prvakinje bodo v Ljubljano pripotovale s posebnim letalom že v petek. Tekmo bosta sodila "stara galjeviška znanca" Romuna Ion Serbu in Viorel Dobre, delegat pa bo Makedonec Mile Najdenovski. Vstopnine ne bo.

Šerbec se je ljubil s Potočnikovo

Ljubljana, 1. februarja 2000 (MOREL) - Rokometaši na olimpijskih igrah v Avstraliji, to jim je prineslo peto meto na evropskem prvenstvu v Zagrebu, kjer so slavili Švedi, pred Rusi, Španci in Francozi. Politiki so seveda navdušeni. Kučan osebno, Drnovšek s telegramom. Na sprejemu v poslovni zgradbi Mercatorja je reprezentante nagovoril predsednik Rokometne zveze Slovenije Zoran Janković, ki je igralce najbolj razveselil z informacijo, da si bodo za uspeh lahko razdelili nagrado v skupni vrednosti 200.000 nemških mark, ne pa 60.000 mark, ki so si jih prislužili po pravilniku zveze. Predsednik RZS Zoran Janković je dejal, da so razmišljali, da bi zaradi delegiranih sodnikov na tekmi proti Hrvaški bojkotirali tekmo za peto mesto! “Toda na koncu se je izkazala pravica,” je dejal Zoran Janković. “Zmaga proti Hrvatom je več vredna kot zmagi proti Rusom in Švedom skupaj.” Rokometna družina je že dobro utrujena odhitela na sprejem k predsedniku države Milanu Kučanu, ki je z izbranimi besedami omenil “srčnost, borbenost in prijateljsko vzdušje v ekipi”, kar je pripeljalo do uspeha v Ledeni dvorani pred 10.000 gledalci. Pohvalil je strokovno delo in omenil, da “za politiko ni prostora v športu.” V imenu slovenskih rokometašev se je predsedniku Milanu Kučanu zahvalil kapetan Uroš Šerbec. “Mi smo verjeli v uspeh, ko so se drugi smejali ob naših poštenih izjavah,” je rekel Uroš Šerbec. Sledila je žurka za javnost, ki je bila pred novim Mercatorjevim centrom, čeprav je običaj, da se vsi veliki slovenski športni uspehi praznujejo pred Magistratom v stari Ljubljani. Očitno je bila tokrat sponzorska vloga močnejša od državne. Toda Zoran Janković ve, kako se tu streže. Pivo in klobasice so bil zastonj. Pred Mercatorjevim trgovskim centrom v Šiški v Ljubljani se je zbralo okrog 2 tisoč ljubiteljev rokometa, ki so z navdušenjem pozdravili prihod slovenskih rokometašev na oder. Športnike je pozdravila ljubljanska županja Vika Potočnik, ki je zadnje čase veliko med športniki, jim vse obljublja, na to pa odide. Toda še preden je šla z odra, jo je moral poljubiti kapetan slovenskih rokometašev Uroš Šerbec. Državni sekretar za šport dr. Janko Strel je obljubil, da bo država rokometašem izdatno finančno pomagala pri pripravah na olimpijske igre, saj gre za “uspeh, ki smo ga čakali deset let”. Tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije mag. Janez Kocijančič je bil navdušen. Ob odru na parkirišču trgovskega centra so se zbrali številni rokometaši in rokometni delavci, ki so uspeh reprezentance razumeli tudi kot svojega. Kapetan Uroš Šerbec je dejal, da vseh misli še niso uredili v glavi in da bo dejstvo, da so se uvrstili na olimpijske igre, “prišlo za njimi”.

 

Hrvaška - Slovenija 24:25 (12:12)

Zagreb, 29. januarja 2000 - Slovenska rokometna reprezentanca je na evropskem prvenstvu na Hrvaškem premagala Hrvaško s 25:24 (12:12) in se uvrstila na letošnje olimpijske igre v avstralski Sydney. Peto mesto na EP in uvrstitev na olimpijske igre je največji uspeh slovenskega rokometa doslej.

Dom športov, gledalcev 8.000, sodnika Garcia in Moreno (Francija).
Slovenija: Pušnik, Šerbec 1, Vugrinec, Jovičič 6 (5), Banfro, Puc, Pungartnik 6, Tomšič 1, Pajovič 6, Lapajne, Lubej 2.
Hrvaška: Bašič, Perkovac 2, Šprem 4, Jovič, Bilič 1, Kljajič, Džomba, Losert, Valčič, Goluža 5, Saračevič 5 (2), Smajlagič 7.
Sedemmetrovke: Hrvaška 2 (2), Slovenija 4 (3).
Izključitve: Hrvaška 14, Slovenija 10 minut.

Vrstni red:

1. Švedska
2. Rusija
3. Francija
4. Španija
5. Slovenija
6. Hrvaška

 

Slovenija se bo pomerila s Hrvaško
za 5. mesto

Slovenija - Islandija 27:26 (17:12)

Zagreb, 27. januarja - V 5. krogu EP v rokometu je naša reprezentanca v razburljivem zaključku premagala neugodne Islandce z rezultatom 27:26 (17:12). Zmagoviti gol je dosegel Aleš Pajovič 30 sekund pred koncem srečanja.

Strelci:
Slovenija: Pušnik, Šerbec 5 (3), Vugrinec 2, Kastelic 5 (3), Banfro 1, Cvijič, Puc 2, Pungartnik 3, Tomšič 2, Pajovič 3, Lapajne, Lubej 4.

Islandija: Alexandersson, Sighvatsson 2, M. Sigurosson, Grimsson 7 (4), D. Sigurosson 2, Johannesson 5, Bjarnason 1, G. Sigurosson 5, Sigtryggsson, Stefansson 4, Hrafknkelsson, Thordarson.

Sedemmetrovke: Slovenija 8 (6), Islandija 4 (4).

Izključitve: Slovenija 6, Islandija 8 minut.


 

SKUPINA A
Francija 5 4 1 0 127:110 9
Španija 5 4 0 1 128:120 8 Hrvaška 5 3 1 1 122:114 7 Norveška 5 1 1 3 106:114 3 Nemčija 5 0 2 3 110:119 2 Ukrajina 5 0 1 3 86: 94 1
skupina B:
Slovenija - Islandija 27:26 (17:12)
Švedska - Rusija 28:25 (14:15)
Danska - Portugalska 28:26 (13:12)
lestvica:
Švedska   5 5 0 0 143:105 10
Rusija   5 4 0 1 128:120 8
Slovenija  5 2 0 3 129:131 4
Portugalska 5 2 0 3 123:133 4
Danska   5 2 0 3 126:134 4
Islandija  5 0 0 5 121:137 0 
 
Krimovke morajo zmagati - Vstop prost

Ljubljana, 26. januarja 2000 (MOREL)- Rokometašice Krim Nuetro Robertsa bodo v soboto ob 18.00 v Dvorani na Kodeljevem v Ljubljani igrale tretjo tekmo evropske lige prvakinj proti Hypo Niederosterreich z Dunaja. Stare znanke se bodo torej spet srečale, Ljubljančanke pa so Dunajčankam velike dolžnice, saj so jih le-te v zadnjem obračunu pred štirimi leti katastrofalno porazile. V prvih dveh tekmah evropske lige so Krimovke igrale pod pričakovanju, predvsem za to, ker so izgubile z Zaporožjem v Ukrajini, sicer pa so doma le premagale Baekkelagets iz Norveške. Avstrijke imajo dve zmagi, Norvežanke pa so brez točk. Tako da je zdaj Krimovkam potrebna zmaga, da bi se približali zastavljenemu cilju, kar najprej pomeni uvrstitev v četrtfinale, nato napredovanju v finale. Forma igralk z Galjevice ni na zadovoljivi ravni, med drugim tudi zato, ker so imele dolg odmor v evropskem tekmovanju Trener Vinko Kandija meni, da je podobno tudi z Avstrijkami, ki so imele odmor tudi zaradi svetovnega prvenstva. Z Dunaja so prišle informacije o številnih poškodbah njihovih igralk, v kar pa v ljubljanskem taboru ne verjamejo najbolj. Sicer pa Avstrijci berejo tudi slovenske časnike, zato nam trener Vinko Kandija ni zaupal taktike igre proti gostjam. Avstrijke bodo igrale obrambo 6-0 ali 5-1, jasno pa je, da bodo naše igralke posebej pazile na Ausro Fridrikas, od katere potekajo vse akcije in vse realizacije.V Hypo Nö je še nekaj odličnih in dobro poznanih igralk: Džandžagava, Božovićeva, Mozgovaja, Sypkus, Logvinova itd. V ljubljanski ekipi ni problemov zaradi poškodb. Kapetanka Branka Mijatovič je dejala, da jim za to tekmo motivacije ne bo manjkalo, da pričakuje zmago in veliko pomoč gledalcev s tribun. Trener Vinko Kandija je omenil, da so vse vratarke v boljši formi kot ostale igralke in da upa, da bodo v nekaj zadnjih treningih našle pravo formo. Zanesljivo pa trener ne računa na Olgo Čečkovo, ki je na Galjevico prestopila z rivalskega kluba onstran Ljubljanice Robit Olimpije, ker je zaradi problemov s potnim listom odpotovala v Rusijo. Sodnika tekme še nista znana, saj jih bo EHF določila pred tekmo in ta sodniški par naj bi prišel z evropskega prvenstva na Hrvaškem. V vodstvo kluba so prepričani, da v tem primeru ne gre za spletke menedžerja in lastnika Hypo Nö Gunnarja Prokopa, čeprav Vinko Kandija v to ne verjame. Želja vseh pa je, da bi bila sodnika poštena. V soboto vstopnine ne bo, v kiosku pred dvorano pa bodo prodajali navijaške rekvizite (šale, majice, zastavice) in video kasete z najuspešnejšimi trenutki z največjih tekem Krim Electe Nuetro Roberts.

 

ŠPORT

   

© 1994-2000 Si21 / Kabi d.o.o.