MUSTO - sebago
Si21 - ŠPORT -> SMUČANJE  

Nov trener norveške reprezentance
Oslo, 31. Marca 2000 (MOREL) - Bivši norveški alpski smučarski as Atle Skaardal bo v naslednji sezoni vodil norveške smučarske reprezentance. Tako bo zamenjal Nemca Martina Osswalda. Skaardal je po koncu aktivne smučarske kariere, v kateri je med drugim dvakrat osvojil naslov svetovnega prvaka v supervelelaslomu, sodeloval z nekim norveškim proizvajalcem športne opreme.


Suhadolčeva svetovna prvakinja
Saalbach, 24. marca 2000 (MOREL) Mojca Suhadolc je osvojila naslov svetovne prvakinje v veleslalomu na vojaškem smučarskem svetovnem prvenstvu v Saalbachu v Avstriji. Druga je bila domačinka Tanja Schneider, tretja pa Italijanka Karin Putzer. Špela Bračun je bila peta. V moški konkurenci je v veleslalomu slavil Avstrijec Schilcheger pred Švicarjem Michaelom Von Gruningenom.


Ali je Maier tudi huligan?

Bormio, 20. marca 2000 (MOREL)- Najboljši alpski smučar sezone Hermann Maier Herminator se je znašel v preiskavi, ki jo vodi Mednarodna smučarska zveza (FIS), in to zaradi vandalizna, je izjavil predstavnik FIS Jean-Franco Kasper. Direktor alpske reprezentance Avstrije Hans Pumm je sporočil, da je bila telefonska govorilnica poškodovana, ko je Maier v nekem lokalu v Bormiu slavil zmagoslavje. "Preverili bomo, za kaj gre," je dejal Kasper. Čeprav se zadeva ni zgodila na tekmovanju, pa je jasno, da lahko sledi kazen za smučarja, ker je tako zapisano v pravilih FIS.


Aamondt je jokal od bolečin

Bormio, 20. marca 2000 (MOREL)- Norvežan Kjetil Andree Aamondt je postal prvak v svetovnem pokalu v slalomu, toda le z največjo težavo se je spravil na zmagoviti oder, da bi proslavil - kot je sam rekel - svojo največjo zmago v karieri. Nekdanji svetovni in olimpijski prvak se je potrudil, da je pozabil na bolečine v hrbtu, nastopil je v zadnjem slalomu in s šestim mestom osvjil mali kristalni globus. "Vesel sem, da sem lahko zlezel s postelje. Mislim, da mi je adrenalin med tekmovanjem zmanjšal bolečine v hrbtu," je dejal 28-letni norvežan. Aamondt bo najverjetneje zaključil s smučarsko kariero.


Najboljša slolomistka sveta je Špela Pretnar, tretji je Matjaž Vrhovnik

Bormio, 19. marca 2000 (MOREL) - Končalo se je tekmovanje za svetovni pokal v alpskem smučanju. Danes sta bila na sporedu moški in ženski slalom. V moškem slalomu je zmagal Ole Furuseth, drugi je bil Avstrijec Ben Raich, tretji pa Matjaž Vrhovnik. Od naših sta se uvrstila še Košir, ki je bil 12. in Mitja Kunc, ki je bil 19. Naš Matjaž Vrhovnik je velik junak sezone, saj je med drugim je končal vseh 11 slalomov. V skupni uvrstitvi v slalomu je Matjaž Vrhovnik osvojil odlično tretje mesto, zmagal pa je Norvežan Andre Aamondt pred rojakom Ole Furusethom. Špela Pretnar je zmagovalka svetovnega pokala v slalomu za letošnjo sezono. V zadnji tekmi v Bormiju je bila deveta, kar je bilo dovolj za prvo mesto .


Naši statisti

Planica, 19. marca 2000 (MOREL) - Z današnjimi poleti v Planici se je končala tudi smučarska skakalna sezona. Naši skakalci so v njej bili predvsem statisti, tako je bilo tudi danes v Planici, ko se je edino Damjan Fras uvrstil v finalno serijo. Na koncu je osvojil 30. mesto. Zmagal je Sven Hannawald iz Nemčije, ki je imel tudi najdaljši skok dneva 212,5 metrov. Po prvi seriji je bil na drugem mestu. Drugi je bil Jane Ahonen, tretji pa Andreas Goldberger, svetovni rekorder, ki je vodil po prvi seriji. V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je zmagal Nemec Martin Schmitt.


Svetovni rekord Goldbergerja

Bormio, Planica, 18. marca 2000 (MOREL) - Športni zaključek tedna je bil uspešen za slovenske tekmovalce v alpskem smučanju in za organizatorje smučarskih poletov v Planici. Mtija Kunc se s četrtim mestom v zadnjem veleslalomu sezone potrdil odlično formo, ki ga je spremljala ob koncu sezone. Sicer pa je danes zmagal mladi Avstrijec Benjamin Raich. V skupnem seštevku pa je v veleslalomu zmagovalec Herman Maier. V Planici je v ekipnem tekmovanju zablestel Avstrijec Andreas Goldberger, ki je poletel nadalje od vseh na svetu. V drugi razveljavljeni seriji je poletel do 225 metrov, kar je za pol metra več od poleta Thomasa Horla pred dvema dnevoma. Zaradi vetra so razveljavili drugo serijo. Zmagovalec ekipnega tekmovanja je Nemčija pred Finsko in Japonsko. Slovenija je bila slaba sedma.

Najdaljši poleti vseh časov

Planica, 19. marca 2000 (MOREL) - V soboto je Avstrijec Andreas Goldberger postavil svetovni rekord v smučarskih poletih. V Planici je skočil 225 metrov. Dosedanji najdaljši skoki v zgodovini (nad 200 metrov):


101 m
Sepp Bradl (Avstrija) Planica   1936
........
     
203 m
Toni Nieminen (Fin) Planica 1994
209 m
Espen Bredesen (Nor) Planica 1994
212 m
Lasse Ottesen (Nor) Planica 1997
214,5 m
Martin Schmitt (Nem) Planica 1999
219,5 m
Tommy Ingebrigtsen (Nor) Planica 1999
224,5 m
Thomas Hoerl (Avt) Planica 2000
225 m
Andreas Goldberger (Avt) Planica 2000


Rezultati v veleslalomu

Bormio, 19. marca 2000 (MOREL) - Končano je tekmovanje za svetovni pokal v veleslalomu. Zmagala je Avstrijka Michaela Dorfmeister, mojca Suhadolc pa je bila 31. Veleslalom (končna uvrstitev): 1. Michaela Dorfmeister (Avt) 684 točk, 2. Sonja Nef (Švi) 602, 3. 3. Anita Wachter (Avt) 470, 4. Anna Ottosson (Šve), 5. Allison Forsyth (Kan), 6. Karen Putzer (Ita), 7. Birgit Heeb (Lie), 8. Brigitte Obermoser (Avt)..... Slovenske uvrstitve: ... 31. Mojca Suhadolc 74, 33. Špela Pretnar 69, 47. Alenka Dovžan 20, 50. Špela Bračun 16, 61. Urška Hrovat 4, 65. Nataša Bokal. 1


Sijajna Maier in Kunc

Bomio, 19. marca 2000 (MOREL) - Herman Maier je seveda najboljši tudi v veleslalomu. Vrstni red v svetovnem pokalu alpskih smučarjev v veleslalomu, končna uvrstitev: 1. Hermann Maier (Avt) 520, 2. Christian Mayer (Avt) 517, 3. Michael von Gruenigen (Švi) 466, 4. Benjamin Raich (Avt), 5. Joel Chenal (Fra), 6. Marco Buechel (Lie), 7. Fredrik Nyberg (Šve), 8. Mitja Kunc (Slo) 275, 9. Kjetil-Andre Aamodt (Nor), 10. Heinz Schilchegger (Avt).


Herman Maier je vstopil v zgodovino

Bormio, 17. marca 2000 (MOREL)- Avstrijski smučar Herman Maier je zmagovalec tudi zadnjega superveleslaloma v sezoni v Bormiu. Tako je tudi uradno dobil kristalni globus v tej disciplini. V anale tega športa bo šel kot prvi človek, ki je v sezoni osvojil Konačni vrstni red v superveleslalomu za svetovni pokal: 1. Herman Maier (Avstrija) 540 2. Werner Franz (Avstrija) 371 3. Fritz Strobl (Avstrija) 354 4. Josef Strobl (Avstrija) 305 5. Andreas Shifferer (Avstija) 294 ...27. Koblar (Slovenija) 39


Goetschl zmagovalka, Suhadolčeva tretja

Bormio, 17. marca 2000 (MOREL)- Avstrijska smučarka Renate Goetschl je zmagovalka superveleslaloma za svetovni pokal in skupna zmagovalka v tej disciplini. Za šest sekund je prehitela Nemko Martino Ertl, tretja je bila Avstrijanki Brigita Obermos, ki je za zmagovalko zaostajala le osem sekund. Četrta je bila Slovenka Mojca Suhodolc. Goetschlova je osvojila svetovni pokala v superveleslalomu, druga je Kanadčanka Turgeon, tretja pa Suhadolčeva. Mojca Suhadolc je osvojila prvo slovensko kolajno oz. globus v hitrih disciplinah. Končni vrstni red v superveleslalomu za svetovni pokal: 1. Renate Goetschl (Avstrija) 554 2. Melani Turgeon (Kanada) 343 3. Mojca Suhadolc (Slovenija) 341 4. Regine Cavagnoud (Francij) 330 5. Tanja Scheider (Avstrija) 309 6. Isolda Kostner (Italija) 300 ...19. Bračun (Slovenija) 96, 53. Kalan (Slovenija) 4.


Trije kristalni globusi za Hermanna Maierja

Bormio, 16. marca 2000 (MOREL) - Avstrijski smučar Hermann Majer (Herminator) je končal letošnjo sezono s tremi kristalnimi globusi. V zadnjem smuku sezone je bil drugi, kar je bilo dovolj za zmago v tej disciplini. Zmago v veleslalomu in v skupni uvrstitvi se je Herminator prislužil že minuli vikend. Maier je moral biti pred Italijanom Ghedino, kar je tudi bil, saj je ta osvojil le 14. mesto. V zadnjem smuku je zmagal Avstrijec Trinkl.


Dvojni zlom noge

Bormio, 16. marca 200 (MOREL) - Nemka Cristina Haeusl osvojila je kristalni globus v smuku za svetovni pokal, čeprav je dirko v Bormiu končala s padcem na ciljni črti in dvojnim zlomom noge. S tem padcem je bila deveta, kar je bilo dovolj za skupno zmago, toda le s petimi točkami prednosti pred edino konkurentko Avstrijko Renato Goetschl, ki je bila v Bormiu tretja. Zmagovalka zadnjega smuka je bila Francozinja Regina Cavagnourd, druga je bila Rej Belet (Švica). Zmagovalka Haeuslova je v cilju hudo padla, prvi ji je pomagal zdravnik avstrijske ekipe Arthur Trost, ki je ocenil, da je prišlo do dvojnega zloma noge.


Naskok na svetovni rekord

Ljubljana, 14. marca 2000 (MOREL) - Konec vikenda bo v Planici zaključek letošnje skakalne sezone. Obeta se nam zanimiva športna prireditev na letalnici, na kateri bo možno poleteti do novega svetovnega rekorda. Ta je trenutno v »nogah« Tommya Ingebrigtsena iz Norveške, ki je na Planici 20.3.99 skočil 219,5 metra. Finale 21. svetovnega pokala v smučarskih skokih bo v soboto in nedeljo 18. in 19. marca v Planici, ko bo prvi dan ekipna tekma, sicer na sploh prva na velikankah, v nedeljo pa še posamična tekma. Planica je zelo dobro pripravljena, obetajoča je tudi vremenska napoved, zato lahko pričakujemo najdaljše polete v zgodovini. Kot je dejal vodja skakalnice Marko Mlakar bo Planica letos drugačna kot prejšnja leta, ker so ugodne temperature omogočile, da so pripravili dovolj umetnega snega, s katerim so lahko brez težav v celoti prekrili skakalnico v predvidenem profilu. Doskočišče bo omogočalo varne in dolge polete, novost pa je naprava za vrezovanje smučine, kar je delalo največ težav organizatorjem svetovnega prvenstva v poletih in na tekmi za svetovni pokal v Kulmu. Na skakalnici dela 55 teptačev. V sredo bodo skakalnico preizkusili naši skakalci, potem ko bo tehnični delegat Mednarodne smučarske zveze (FIS) Paul Ganzehuber dovolil polete. Nekaj težav je le zaradi televizijskih prenosov, ker je sta ta vikend tudi finala svetovnega pokala alpskih in nordijskih smučarjev. FIS zahteva, da bi zaradi tega serijo poletov v Planici morali izvesti v 40 do 45 minutah. Za tekmovanje je prijavljenih devet reprezentanc: Finska, Norveška, Avstrija, Nemčija, Japonska, Italija, Češka, Poljska in Slovenija. Vstopnice bodo po 1500 tolarjev, za avtomobile po 4000 tolarjev. Tako v soboto kot in nedeljo bodo žrebali vstopnice in podelili avto polo. Parkiršča bodo urejena, v planici je sneg, pričakujete lahko tudi blato. Iz Kranjske gore bodo do skakalnic pod Poncami od 8. do 12. vozili brezplačni avtobusi.


Naša dekleta znova odlična, Pretnarjeva znova na stopničkah

Sestriere, 10. marca 2000 (MOREL)- Američanka Christina Kozmik je zmagala na slalomu Špela Pretnar pa si je zagotovila odlično tretjo mesto. Ostali dve naši smučarki Nataša Bokal in Urška Hrovat pa sta zasedli peto in deveto mesto. Pretnarjeva je še vedno ostala v igri za mali kristalni globus, odločitev pa bo padla na zadnji tekmi v Bormiju.


Zmaga Avstriji, Vrhovnik 12

Schladmingu, 9. marca 2000 (MOREL)- Na nočnem slalom za svetovni pokal je slavil Avstrijski smučar Mario Matt, ki je uspel ohraniti prednost iz prve vožnje pred norveško trojko, ki jo je vodil drugouvrščeni Furuseth. Najboljši slovenski tekmovalec je bil Vrhovnik na 12. mestu, Miklavc je bil na 16. mestu, mesto za njim pa je bil Kunc. Ostali naši se niso uvrstili v finalno vožnjo.


Christian Maier prvi, Kunc sedmi

Kranjska Gora, 8. marca 2000 (MOREL)- Zmagovalec veleslaloma za svetovni smučarski pokal na progi Vitranc v Kranjski Gori je Avstrijec Christian Mayer. Slovenski smučar Mitja Kunc se je uvrstil na sedmo mesto.


Prvič med desetimi v veleslalomu - Mitja Kunc

Todtnau, 6. februarja 2000 (MOREL) - Prvič letos se je enemu izmed naših smučarjev v veleslalomu uspelo uvrstiti med prvih deset. Mitja Kunc je namreč bil deveti. To je njegova najboljša uvrstitev po letu 1995, ko je bil v Kranjski gori drugi. Od ostalih naših sta se uvrstila še Jernej Koblar, ki je bil 23. in Jure Košir, ki je bil 29. Zmagal je Avstrijec Herman Maier, ki je dosegel 27. zmago v svetovnem pokalu in je postal najuspešnejši Avstrijec vseh časov.


Matjaž Vrhovnik je bil peti

Todtnau, 6. februarja 2000 (MOREL)- - V slalomu za svetovni pokal je zmagal Avstrijec Rainer Schonfleder, drugi je bil Norvežan Andre Aamodt, ki je bil v vodstvu po prvi vožnji, tretja pa prav tako Norvežan Ole Christian Fureseth. To je bila za 22-letnega Avstrijca iz Pliberka prva zmaga v svetovnem pokalu, na prvo mesto pa se je prebil z devetega mesta po prvi vožnji. Naš najboljši slalomist je bil Matjaž Vrhovnik, ki je bil peti, po prvem teku pa na osmem mestu. Jure Košir je bil enajsti, Drago Grubelnik pa 23. Matjaž Vrhovnik je na drugem mestu v skupni uvrstitvi slaloma za svetovni pokal.

 

Smučarski funkcionarji zanikajo obtožbe starega Urha

Ljubljana, 2. februarja (MOREL) - Nordijski del Smučarske zveze Slovenije (SZS) je na novinarski konferenci v Ljubljani zavrnil vse obtožbe o nepravilnostih, ki jih je obdolžil oče slovenskega skakalca, žal zdaj poškodovanega, Primoža Zupana-Urha, Bojan Urh. Le z uspehi in delom trenerja Helmuta Koecha se niso mogli pohvaliti, čeprav je v.d. direktor nordijskega dela reprezentanc Danilo Pudgar dejal, da sezone še ni konec in da se še lahko kdo izmed skakalcev uvrsti med deset. Kakšna preproščina!

Direktor SZS Jaro Kalan je povedal, da je vodstvo reprezentance na nordijskem mladinskem svetovnem prvenstvu v slovaškem Štrbskem Plesu ob poškodbi Primoža Zupana-Urha storilo vse, kar je bilo takrat mogoče. “Tudi napake so bile, v prihodnje Danilo Pudgar je dejal, da je po skoku in padcu Urha pregledal zdravnik in svetoval, da lahko ostane do konca tekmovanja Štrbskem plesu. Toda kasneje je Primožu Urhu koleno oteklo, zato se je zdravnik odločil, da mora na slikanje kolena. Tam je bilo ugotovljeno, da gre za poškodbo prednjih križnih ligamentov.

Štipendija? Zveza je vsem tekmovalcem razdelila potrebno dokumentacijo, ki jo je zahteval Olimpijski komite Slovenije (OKS) in jih večkrat opozorili na datum vložitve prošnje. Očitno je, da je Primož Urh to storil prepozno, zato so jo pri OKS enostavno vrgli v koš. Ostali prosilci imajo štipendijo. Razburil se je tudi pomočnik trenerja članske reprezentance Matjaž Zupan, katerega je oče skakalca obtožil, da je slovenske reprezentante na novoletni turneji prepustil samim sebi, ko se je ob rojstvu otroka vrnil v Slovenijo in dejal, da je to osebna stvar.

 

 

Zmaga Špele Pretnar

Berchtesgaden, 9.januarja 2000 (MOREL)- Uspešna slovenska smučarska nedelja se je nadaljevala tudi pozno popoldan. V slalomu je zmagala Špela Pretnar, ki je bila najhitrejša v obeh tekih. To je njena druga zmaga letos. Urška Hrovat je bila šesta, Alenka Dovžan pa enajsta. Po prvem teku je vodila Špela Pretnar, na sedmem in osmem mestu pa sta bili Urška Hrovat in Alenka Dovžan. Odstopila pa je Nataša Bokal, potem ko je dosegla najboljši vmesni čas v prvem teku.

 

Lep uspeh Vrhovnika

Chamonix, 9. januarja 2000 (MOREL)- Slovenski smučarji so na četrtem slalomu sezone dosegli velik uspeh. Matjaž Vrhovnik je bil tretji, Mitja Kunc pa peti. Presenetljivi zmagovalec slaloma v Chomonixu je bil Italijan Angelo Wiess, kar je na sploh prva zmaga Italije po odstotnosti Alberta Tombe. Drugi je bil Aamondt iz Norveške, ki je vodil po prvem teku. Norvežan pa je zmagovalec v kombinaciji. Jure Košir je bil 23. , Andrej Miklavc pa 26.

 

 

Wibergova ne bo tekmovala v slalomu

Stockholm, 6. januarja 2000 (MOREL/FONET)- Pernilla Wiberg do polovice februarja ne bo vozila slalom, tekmovala bo samo v veleslalomu in smuku, je sporočil njen menedžer. Izpustila bo naslednje tri slalome, tekmovala bo šele 12. februarja v Salt Lake Cityu. Wibergova si je poškodovala koleno desne noge, ko je padla novembra lani. V Mariboru je v veleslalomu po prvi vožnji bila šele 35.


Špela pretnar druga

Maribor, 6. januarja 1999

1. Trine Bakke NOR 01:41,9
2. Špela Pretnar SLO 01:42,8
3. Sabine Egger AUT 01:43,0
4. Anja Paerson SWE 01:43,2
5. Christel Saioni FRA 01:43,4
6. Anna Ottosson SWE 01:44,1
7. Sarah Schleper USA 01:44,1
8. Vanessa Vidal FRA 01:44,3
9. Karin Koellerer AUT 01:44,4
10. Sonja Nef SUI 01:44,4

 

 

Zmaga Mojce Suhadolc

Ljubljana, 29.novembra 1999 (MOREL) - Slovensko alpsko smučanje je doseglo nov imeniten uspeh. Na superveleslalomu v kanadskem Lake Louisu je zmagala Mojca Suhadolc, kar je za Vrhničanko prva zmaga v svetovnem pokalu. Suhadolčeva je odlično izkoristila startno številko 1, bila je najboljša tudi pri vmesnih merjenjih časa. Za njo je le za dve stotinki sekunde zaostala Nemka Hilde Gerg, tretja pa je bila zmagovalka smuka v Lake Louisu Italijanka Isolde Kostner. 25-letna Slovenka je po petih tekmah svetovnega pokala v skupnem seštevku na drugem mestu. Ima 185 točk in za vodilno Kostnerjevo zaostaja le za točko. Po petih letošnjih tekmah za svetovni pokal je to druga zmaga za Slovenijo! Fantastično! Suhadolčeva je do sedaj bila peta v veleslalomu in šesta v smuku, kar je bilo izenačenje najboljše slovenske smukaške uvrstitve.V A reprezentanci je od leta 1992. Leta 1996 je bila v Val d'Iseru druga v veleslalomu in tretja v superveleslalomu. V zadnjih letih je bila manj uspešna.

 

 

 


Mojca Suhadolc zmagovalaka superveleslaloma v Lake Luisu

Lake Luis, 28. novembra 1999- Naša 25-letna smučarka je zmagovalka prvega superveleslaloma v letošnji sezoni. Po zmagi Špele Pretnar je to že drugo zmagoslavje slovenskih smučark v tej sezoni.
s
1. Mojca Suhadolc, Slovenija
1:15.80
2. Hilde Gerg, Germany
1:15.82
3. Isolde Kostner, Italy
1:16.19
4. Brigitte Obermoser, Austria
1:16.25
5. Melanie Turgeon, Canada
1:16.60
6. Janica Kostelic, Croatia
1:16.85
7. Renate Goetschl, Austria
1:16.85
8. Regine Cavagnoud, France
1:16.95
9. Melanie Suchet, France
1:17.21
10. Tanja Schneider, Austria
1:17.21

 

 

 

36. Zlata lisica se je predstavila v Ljubljani

Ljubljana - Mariborsko-pohorska lisica se je priplazila v Ljubljano. Na že običajno dobro obiskani tiskovni konferenci v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču so mariborski smučarski delavci predstavili 36. Zlato lisico, ki bo 5. in 6. januarja v Mariboru na Pohorju. Tokrat zaradi bolezni med nami ni bilo predsednika organizacijskega odbora veterana in staroste Dušana Senčarja, ki pa se je udeležil vsako tedenskega torkovega sestanka odbora v Mariboru, tako da upajo, da bo d ojanuarja popolnoma fit. Organizatorji so številnim udeležencem lahko povedali same vesele in dobre novice; celo to, da je na smučišču toliko snega, da bi ga v treh dneh lahko pripravili za tekmovanje. Kot je običajno so predstavili nekaj novosti, ki so se zgodile čez mrtvo sezono. Mariborčani so investirali v naprave za zasneževanje in kupili šest snežnih topov, tako da jih zdaj imajo skupaj 26, od katerih je deset avtomatskih. Na novo je zgrajenih tudi nekaj prenočitvenih objektov, predvsem apartmajskega značaja, česar doslej na Pohorju ni bilo. Zdaj bo možno, da bo na nizko ležečem smučišču na Pohorju sneg tudi takrat, ko ga nimajo največji evropski zimsko-športni centri in več možnosti bo za turizem ob zdaj mrtvih dnevih med tednom.

 

 

 

Zlata lisica tudi prvi vikend leta 2001

Ljubljana - Generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar - Cec je dejal, da je mariborsko tekmovanje za pohorski pokal in Zlato lisico v dolgoročnem koledarju FIS dobilo stalno mesto v prvem tednu januarja s svojim tradicionalnim programom s slalomom in veleslalomom. Prav tako pa, da je že znan termin za tekmovanje leta 2001, ki bo na Pohorju ob vikendu 7. in 8. januarja. Smučišče na Pohorju bo zaradi veliko zapadlega snega kmalu urejeno, tako da se klubske ekipe že prijavljajo za treninge in ker je dovolj snega, bo na fis terenih možno ves čas tudi rekreacijsko smučanje. Tudi napovedana za naslednji teden napovedana »vremenska inverzija« verjetno ne bo mogla preveč vplivati na snežno odejo.

 

 

 

Bo Kučan častni pokrovitelj Zlate lisice?

Za častno pokroviteljstvo so organizatorji Zlate lisice zaprosili predsednika države Slovenije Milana Kučana, od katerega odgovor pričakujejo v teh dneh. Cene vstopnic bodo kot lani: za odrasle 1500 in za mladino 1000 tolarjev, v predprodaji pa bodo za 20 odstotkov cenejše. Kupci vstopnic bodo imeli priložnost, da s pomočjo žreba pridejo do nagrad Porschea Slovenije. Te pa so: 20 smuči Audi in 10 desk za smučanje Audi. Generalni sponzor tekmovanje je Zavarovalnica Maribor, generalni pokrovitelj Pošta Slovenije in sponzor tekmovanja v slalomu Nova kreditna banka Maribor. Organizatorji so podpisali pogodbo o sponzorstvu tudi s Porsche Slovenija, uvoznikom vozil Audi; brez Vinagovega lisičkinega vina pa tako ali tako ne gre. Z Zlato lisico novega tisočletja smo dobili tudi uradno Lisičkino vino. Uspehi naših deklet na prvih tekmah za svetovni pokal pa nas kar vabijo na ogled športnega vele dogodka na robu Maribora.

 

 

 

Legende na Pohorju

Ljubljana - Pokojni ustanovitelj svetovnega pokala v alpskem smučanju Serge Lange je bil tudi utemeljitelj tekmovanja legend, to je tistih smučarjev, ki so nehali tekmovati. Njegova smrt je pod vprašaj postavila letošnje tekmovanje legend. Po besedah Bojana Križaja bo potrebno počakati nekaj časa, potem pa se bo videlo, ali bodo s tem tekmovanjem nadaljevali. Vsi si to želijo. Tudi mariborski organizatorji so pripravljeni organizirati dirko. Ta naj bi po besedah Bojana Križaja bila na Pohorju 15. januarja, ko bo tudi tekmovanje slovenske estrade.

 

 

 
SVETOVNI         POKAL (Ž)
COPPER MOUNTAIN, slalom
Koncni vrstni red:
 1. Š. PRETNAR   SLO   1:31,92
  . C. SAIONI          FRA    + 0,00
 3. T. BAKKE           NOR      0,30
 4. J. KOSTELIC       HRV      0,41
 5. P. WIBERG          SVE      1,09
 6. L. PEQUEGNOT       FRA      1,25
 . R. G\TSCHL         AVT      1,25
 8. A. DOVZAN          SLO      1,59
 9. H. RICHARD         FRA      1,70
10. S. NEF             SVI      1,82
11. A. PORSON          SVE      2,09
12. S. EGGER           AVT      2,11
13. H. RAITA           FIN      2,15
...
19. N. BOKAL           SLO      2,70

TRETJA ZMAGA SPELE PRETNAR

Blejka Spela Pretnar je dosegla tretjo zmago v karieri (drugo v

slalomu) in 38. za Slovenijo na tekmah za svetovni pokal. Pretnarjeva, sicer tretja po prvi vožnji, je tako po zmagi na zadnji tekmi lanske sezone v svedskem Areju, se drugic zapored slavila v slalomih

svetovnega pokala.

 

Smučarski cirkus po novem

Pariz- Pokal narodov v smučanju bodo prihodnjo sezono uvrstili v koledar alpskega smučanja, so včeraj povedali predstavniki mednarodne smučarske zveze Fis. V tem tekmovanju naj bi sodelovalo osem najbolj uspešnih smučarskih držav ter država organizatorica. Nagradni sklad naj bi znašal milijon dolarjev, tridnevno tekmovanje pa naj bi prenašala televizija. V vsaki nacionalni selekciji naj bi bila po dva moška in dve ženski, ki bi tekmovali v vseh štirih alpskih disciplinah- slalomu, veleslalomu, supervelesalomu in smuku. Vsi rezultati pa bi se seštevali. Predsednik Fis Jean- Franco Casper je izjavil, da bi bilo takšno tekmovanje zelo zanimivo, še posebej za televizijo, saj bi v istem času lahko potekala moški in ženski superveleslalom. Pokal narodov naj bi se začel pred koncem sezone leta 2001 v švedskem mestu Aareju. Vsako sezono naj bi pripravili tri pokalna tekmovanje in sicer na začetku in koncu tekmovalne sezone ter okoli božiča.

 

 

 

Maier prvi zmagovalec

Tignes - Avstrijec Hermann Maier je zmagovalec uvodne tekme letošnjega svetovnega pokala v alpskem smučanju v veleslalomu v Tignesu. Za njim se je na drugo mesto uvrstil Švicar Michaela Von Gruenigena, ki je zaostal za 75 stotink sekunde,tretje mesto pa sta si razdelila Norvežan Kjetil-Andre Aamodt in Avstrijec Stephan Eberharter, ki sta zaostala za 90 stotink sekunde.

Slovenci so smučali zelo dobro: 12. mesto je osvojil Mitja Kunc, 18. je bil Jure Košir in 29. Uroš Pavlovčič. Jernej Koblar in Bernard Vajdič se nista uvrstila v finale. Na sobotnem veleslalomu pa so naša dekleta razočarala, saj se niti ena ni uvrstila v finale.

 

 

Veleslalom moški

 

Tignes, 31.oktobra 1999
Najboljši iz pretekle sezone
so bili najboljši tudi v današnji uvodni dirki. Naši predstavniki niso razočarali.

 
 

Veleslalom ženske

 

Tignes, 30.oktobra 1999 V uvodni tekmi svetovnega pokala v Tignes-u v Franciji je zmagala Švicarka Sonja Nef pred Anna Ottosson (SWE) in Anita Wachter (AUT)
Naše se niso izkazale. Niti eni naši smučarki se ni uspelo prebiti v drugo vožnjo. Najboljša je bila Špela Pretnar na 40. mestu.

1. Sonja Nef (SUI) 2:31.39 sec
2. Anna Ottosson (SWE) 2:33.00
3. Anita Wachter (AUS) 2:33.51

 
 

Elfi Eder je končala kariero

 

Dunaj,19. oktobra 1999 (MOREL) - Avstrijska smučarka Elfi Eder je končala profesionalno kariero zaradi poškodbe kolena kot tudi za to, ker ni našla prave sponzorje za novo sezono. Pred letom dni je Ederjeva zapustila reprezentanco Avstrije in nastopila za Grenado. Elfi Eder je bila na svetovnem prvenstvu leta 1993 tretja v slalomu, naslednjo leto je bila na Olimpijskih igrah druga v isti disciplin. V sezoni 1995/1996 je bila zmagovalka svetovnega pokala v slalomu.

 

 

Primož Peterka ima »osebne probleme«
Ljubljana, 7. septembra 1999 (MOREL)- Primož Peterka ima osebne probleme. Renate ni več, odšla je drugam. Po poletni sezoni sedli skupaj trener reprezentance Koch, vodstvo in Peterka, kjer so skakalcu razložili, da brez profesionalnega odnosa do skakanja in življenja ne bo šlo. »Na to je Primož Peterka pozitivno reagiral, zdaj dobro dela in trenira. Na njega računam, ker ima veliko samozaupanja, kar je pomembno za rezultate,« je dejal Hainz Koch. Če pa se Primož Peterka ne bo prilagodil zahtevam trenerja, pa si bo moral mesto v reprezentanci izboriti na izbirnih tekmah. Primož Peterka je obnovil sponzorsko pogodbo z Drogo, Portorož.

 

 

Smučarski skakalci pred novo sezono
Ljubljana, 7. septembra 1999 (MOREL)- Trener smučarskih skakalcev Avstrijec Hainz Koch je že nekaj časa z našimi reprezentanti. Njegov prvi cilj je bil sestaviti okostje ekipe, se seznaniti z dosedanjim delom in formirati skupino dobrih skakalcev. »To mi je delno uspelo,« je dejal Hainz Koch. Zadovoljen je bil s skakanjem naših fantov na poletni turneji za grand prix, saj so se kar štirje tekmovalci uvrstili med prvih 20. »Slabše je, ko gre za samozaupanje,« je rekel Hainz Koch. »Na tem bomo morali odločno več delati. Na treningih je vse najboljše, skače se dobro, ko pa pride tekma, pa se zatakne. Po prvih treh mesecih treniranja je spoznal, da se pri nas dela največ na odskoku, manj pa pri drugih fazah skokov. To je oz. bo spremenil, saj si mu pri skakanju zdi vse pomembno. Na turnejo na Japonsko bodo šli Žonta, Fras in Vrhovnik, kasneje se jim bo pridružil Zupan, ostali bodo trenirali skupaj z B reprezentanco v italijanskem Predazzu. Po vrnitvi z Japonske se bo reprezentanca pripravljala v Beljaku, konec oktobra bodo šli na Finsko, ker upajo, da bo tam sneg. Sledil bo trening doma in testiranje na Fakulteti za šport, konec novembra pa prve tekme za svetovni pokal. Zahteva Kocha je, da bodo vse tri ekipe A, B in mladinci trenirale skupaj in imele isti način treninga. Trener Koch računa na dobre uvrstitve v evropskem in medcelinskem pokalu, v svetovnem pokalu pa bo v začetku lahko nastopilo šest naših skakalcev, ker so dve mesti pridobili na poletnih tekmah za grand prix.

 

 

Smučarji tekači so talentirani, vendar...
Ljubljana, 7. septembra 1999 (MOREL)- Trener smučarjev tekačev je finski strokovnjak Jarmo Punkkinen. Omenil je, da je nekaj naših tekmovalcev in tekmovalk zelo nadarjenih, toda za doseganje boljših rezultatov pa bo potrebno temeljito strokovno delo in čas. Največ pozornosti na treningih je namenil vadbi tehnike. Naši tekmovalci so telesno slabo pripravljeni, niso vzdržljivi in imajo premajhno mišično maso. V glavnem so trenirali na rolerjih, imen kandidatov za reprezentanco ni želel imenovati. Po treningih na snegu bo znano, na kaj lahko računamo v novi sezoni.

 

 

Nordijski kombinatorci vse stavijo na Romana Perka
Ljubljana, 7. septembra 1999 (MOREL)- Trener smučarjev v nordijski kombinaciji je Danilo Pudgar, ki je prav tako omenil pomanjkanje samozavesti naših tekmovalcev. Njihov cilj je, da bi imeli vsaj enega tekmovalca na A tekmah za svetovni pokal. Roman Perko ima velike možnosti, da bo med boljšimi. Naš up v zadnji sezoni ni imel sreče, ker je trikrat padel, zato mora najprej dobiti zaupanje vase.

 

 

Vsi nordijski programi imajo dovolj denarja
Ljubljana, 7. septembra 1999 (MOREL)- Koordinator nordijskih reprezentanc Luka Koprivšek je povedal, da so uspešno financirali vse programe kot so jih zahtevali trenerji in da tako denar ne bo mogel biti izgovor pri morebitnih neuspehih. Večina kandidatov reprezentantov je od zveze že dobila v roke pogodbe, s katerimi bodo urejali medsebojne odnose. Direktor nordijskih reprezentanc Ljubo Jasnič je dejal, da si želijo, da bi vsi imeli tudi privatne sponzorske pogodbe.

 

   
 

ŠPORT-FORUM

Smučarji

WWW

 

 


© 1994-1999 Si21 / Kabi d.o.o.