Predmet: Sporočilo športnikom in trenerjem

 

Spoštovani prijatelji!

 

Mnogi med vami veste, da sem bil leta 2000 pobudnik te spletne strani, mnogim pa je tole nov podatek - zelo vesel pa bom, če si boste eni in drugi vzeli nekaj časa in prebrali sporočilo do konca.

 

Mnogi med vami ste verjetno že opazili, da je naša stran te dni kar precej spremenila podobo - vse te spremembe pripravljam predvsem zato, da bi bila stran pripravljena na Paraolimpijsko leto in zato sem tudi že začel pripravljati posebne podstrani, namenjene igram v Atenah.

Splošni opisi prizorišč so v pripravi, prevodi pa v delu, vendar menim, da je napočil čas, ko bi že morali te strani zapolniti z vsebino: manjkajo predvsem opisi vaših prizadevanj, kako se čim bolje pripraviti na igre ali se nanje uvrstiti, če vam to še ni uspelo.

 

Sam imam v letošnjem letu sicer precej težav pri urejanju strani, ker sem že nekaj mesecev brez telefona, a se bom potrudil, da bodo naše strani vseeno ažurne, še posebej, če boste bolj prizadevno sodelovali tudi vi, športnice in športniki ter trenerji. Mislim, da je prav, če nekaj od tega, kar mi v zadnjem času otežkoča delo, poznate tudi vi, zato je v nadaljevanju nekaj opisa (ki se mu nisem mogel in niti želel izogniti) "minulega dela".

 

Bistvo mojega sporočila vam, športnikom in trenerjem, pa je v naslednjem: če si želite imeti še naprej urejeno spletno stran in še posebej če želite imeti med Paraolimpijskimi igrami v Atenah podobno "podporo" kot ste jo imeli v Sydneyu, potem vam predlagam tesnejše sodelovanje!

Prispevajte k temu! Pošljite mi svoje načrte, opise priprav ipd... opišite svoja pričakovanja, pošljite fotografije,.... karkoli!

 

Posebej dobrodošli bodo prispevki trenerjev! Vse to lahko posredujete neposredno meni (moj naslov in drugi kontaktni podatki so na vseh straneh spodaj - le domači telefon je zaenkrat še izključen).

 

Če bo vaš odziv primeren in če bom imel vašo podporo, potem ne bom dovolil, da bi stran zamrla, vsem težavam navkljub!

 

Malo zgodovine spletne strani:

 

Spletno stran sem si sredi leta 2000 zamislil kot stran vseh slovenskih invalidov-športnikov in njim sem jo tudi posvetil! Z največjim veseljem sem jo izdelal, preskrbel zanjo neomejen in brezplačen prostor na Internetu (prostor je zagotovil moj prijatelj Boban Todorović, direktor podjetja Kabi iz Ljubljane - in vse odtlej naše strani, ki sedaj "zasedajo" že preko 200 MB prostora, brezplačno gostujejo na njihovem strežniku - in bodo še vnaprej! Poleg te zares izjemne poteze v znak pripadnosti neki ideji, je pohvalno tudi in predvsem to, da gre za najboljši in najbolj zanesljiv strežnik v Sloveniji. Kar pomislite, če ste si kdaj hoteli ogledati našo stran, pa ni bila dosegljiva?

 

Poleg tega imam tudi možnost vse aktualne novice redno in ravno tako brezplačno objavljati na zelo dobro obiskanih informativnih straneh tiskovne agencije MOREL in na straneh »http://wwww.si21.com«. Kar preverite na naslovu:

http://tux.kabi.si/si21/modules.php?op=modload&name=XML-news&file=index&cat=87.

Te možnosti v letošnjem letu nismo niti izkoristili, to pa zato, ker imam na podlagi osebnega zaupanja dostop do teh strani omogočen po posebnem varnostnem protokolu le od doma. Niti ne zavedate se, koliko bi »nam« takšne objave lahko koristile pri dodatni popularizaciji športa invalidov, kar je menda tudi ena od nalog ZŠIS. Tako vsaj piše v aktih Zveze!

 

Spletna stran, katere avtor in urednik sem, je že v času Paraolimpijskih iger v Sydneyu 2000 doživela izjemen sprejem med športniki invalidi, ki jim je bila prvenstveno namenjena, kot tudi med tedanjim vodstvom ZŠIS in vodstvom reprezentance v Sydneyu, pa tudi sicer je dobila vrsto laskavih ocen (celo s strani nekaterih grafičnih oblikovalcev).

 

Spletno stran sem urejal z veseljem in s prijetnim občutkom, da opravljam koristno delo, ki je mnogim športnikom invalidom vsaj malce pomagalo pri uveljavitvi in prepoznavnosti – torej sem na nek način opravljal delo, ki je v resnici ena od nalog ZŠIS, zapisana tudi v vašem statutu.

 

Sam tega dela prav zato nisem jemal kot delo za ZŠIS temveč delo za športnike invalide. Prav zato mi sploh ni bilo težko vstajati ob 3:00 zjutraj in gradiva, ki sem ga dobival neposredno iz Sydneya takoj uvrščati na našo stran. Našo stran, da! Tako sem namreč na svoje delo gledal do letošnjega leta! V ponos in veliko zadovoljstvo mi je bilo predvsem priznanje, ki sem ga za svoje delo dobil tudi s strani ZŠIS ob koncu leta 2000. Toda tedaj je bil predsednik ZŠIS Ernest Jazbinšek, vodja reprezentance pa Branko Mihorko. Pravo veselje in zadovoljstvo mi je bilo sodelovati z njima. Njuna beseda je nekaj veljala in nobene pogodbe nismo potrebovali!!! Zato mi niti za eno neprespano noč iz tedanjega obdobja ni žal in mi nikoli ne bo!

 

S spremembami v vodstvu ZŠIS pa se je v tem pogledu marsikaj spremenilo – žal ne na boljše! Za nekaj časa je »naša« stran zaradi tega skorajda zamrla – predvsem zato, ker s strani ZŠIS ni nihče pokazal pravega zanimanja za to, da bi še živela. Le občasno se je med mojimi E-maili pojavilo kakšno obvestilo, ki sem ga tako kot vedno dotlej, vnesel na stran. Da se je to sploh zgodilo, pa gre zasluga skoraj izključno Denis Bola-Ujčič in Danici Oman!

 

V letu 2002 je nato med ZŠIS in menoj (potem ko nekaj časa preprosto nisem zmogel urejati »našo« spletno stran) na pobudo sekretarja ZŠIS, Igorja Maliča, prišlo do dogovora o ponovnem ažuriranju strani. Stran sva skupaj z Denis Bola-Ujčič (njen prispevek je neprecenljiv) po tem dogovoru preoblikovala in dopolnila in tudi vse te spremembe sem opravil brezplačno – nadomestilo sem namreč prejemal le za sprotno urejanje strani.

 

Podobno sem ravnal, ko ste predlagali, da bi postavil tudi spletno stran za Svetovno prvenstvo v sedeči odbojki za ženske leta 2002 v Kamniku. Dovolj je bila beseda, ustni dogovor (tokrat z Janezom Furlanom) in v zelo kratkem času sem vse uredil. Tudi za to spletno stran sem preko svojih prijateljskih vezi preskrbel brezplačen prostor in domeno. In tudi ta spletna stran je bila deležna nemalo pohval – vendar tokrat predvsem s strani tujih udeležencev, manj pa domače ekipe in še manj s strani ZŠIS.

 

Nekaterim se je verjetno zdelo povsem samoumevno, da sem poleg urejanja spletne strani prvenstva poskrbel še za vse fotografije s prvenstva in tudi to, da sem moral sam dobesedno prosjačiti in iskati rezultate, da je bila stran kolikor toliko ažurna. Vse dni prvenstva sem bil zaradi tega prisoten na prizorišču. Za vse to pa sem prejel ponižujoče nizko nadomestilo, a mi je tudi še tedaj občutek, da sem opravil koristno in dobro delo, pomenil več kot samo »plačilo«.

Podobno velja za spletno stran "Odprtega prvenstva Slovenije v sedeči odbojki", ki sem jo postavil na predlog in pobudo Branka Mihorka, pa tudi za osebne strani nekaterih med vami - vse imajo za vedno zagotovljen prostor na Internetu. 

Zelo razočaran sem bil, ko sem po novem letu izvedel da je »nekdo« na ZŠIS menda predlagal zame nekakšno nagrado ali dodatno nadomestilo, vendar ta predlog sploh ni bil predstavljen in obravnavan na seji Upravnega odbora. Nekomu se pač ni zdelo vredno, da bi do tega tudi zares prišlo.

 

Sam sem medtem že povsem spremenil podobo spletne strani in jo naredil še bolj pregledno (po dogovoru z Igorjem Maličem in v sodelovanju z Denis Bola-Ujčič), v ozadju pa začel pripravljati dodatne baze podatkov. - v MS Accessu kot edinem primernem orodju (od tistih, nam dostopnih) za ta namen. Kratek opis te baze podatkov najdete na posebni strani - povezava nanjo pa je na sliki levo).

 

Hkrati sem (prav tako na predlog Igorja Maliča) – v dobri veri, da ustni dogovor oz. moška beseda še vedno nekaj velja – pričel pripravljati in oblikovati pravo bazo podatkov, ki bi omogočala pregled in iskanje podatkov po obdobjih, po tekmovanjih, po osvojenih medaljah, po športnikih itd… Po dogovoru z Igorjem Maličem naj bi ta baza podatkov imela dvojni namen in obliko: del baze podatkov naj bi bil namenjen interni uporabi in bi omogočal pregled vseh podatkov za posameznega športnika invalida, skratka vso evidenco, ki se vodi na ZŠIS, del teh podatkov pa naj bi bil hkrati dosegljiv tudi preko Interneta (primer: osnovni osebni podatki, udeležba na tekmovanjih, dosežki, osvojene medalje,… - nekaj podobnega, kot je v vaši publikaciji »To zmoremo!«), vendar prirejeno in prilagojeno za še bolj pregledno sikanje.

 

To zahtevno in obsežno delo sem opravil do konca leta 2002 in ga tudi predstavil. Na predlog Igorja Maliča sem tedaj pripravil tudi ponudbo, ki naj bi bila podlaga za nadaljnje dogovore o oblikovanju baze in zapolnitvijo s podatki. Postavil sem sprejemljivo ceno, še vedno izhajajoč iz prepričanja, da delam nekaj koristnega za prijatelje, slovenske športnike invalide. Prijateljske vezi, ki so se v tem času stkale med menoj in slovenskimi športniki invalidi in njihovimi trenerji, meni namreč še vedno pomenijo veliko, veliko več kot kakršnokoli denarno nadomestilo. In zanje bi še vedno naredil marsikaj!

 

Toda na mojo uradno ponudbo nisem vse do danes dobil nobenega uradnega odgovora in postaja mi jasno, da do realizacije tega projekta ne bo nikoli prišlo. To je pomenilo, da sem bil zelo naiven in sem preprosto nasedel obljubam, ki se, kot je sedaj že jasno, ne bodo nikoli uresničile.

Ogromno dela in truda sem vložil v nekaj, kar ne bo nikoli ugledalo luči sveta. Dvomim, da si kdorkoli med vami predstavlja, koliko dela, truda in znanja zahteva oblikovanje takšne baze podatkov z vsemi funkcijami, o katerih sva se dogovarjala z g. Igorjem Maličem, zato vam za orientacijo navajam podatek, da sem za oblikovanje do tiste faze, ki sem jo tudi predstavil, porabil več kot 500 ur in da je delo s tem opravljeno šele do slabe tretjine. Še sreča, da od te faze dalje preprosto nisem mogel sam nadaljevati, kajti potreba bi bilo vnesti ustrezne podatke (ki jih nimam!) in se hkrati tudi dokončno dogovoriti o celoviti namembnosti baze podatkov in njeni obliki.

 

Sedaj je skoraj zanesljivo, da spletna stran od sedaj dalje ne bo vsebovala podatkov, ki bi jih bilo moč poiskati iz te baze in če bomo želeli, da bodo podatki vseeno na spletni strani, jih bo še naprej treba vnašati ročno – po domače. Od nekod jih bo treba prepisovati. Opravljati bo potrebno najmanj dvojno delo, pa še vseeno ne bomo dosegli zastavljene funkcionalnosti. Pravzaprav je bilo dvojno delo na nek način že opravljeno, pa povsem brez haska!

 

Sedaj so "skoraj pred vrati" XII. Paraolimpijskih igre. Pripravljen sem zagotoviti, da bo stran vsaj tako ažurna in obiskana, kot je bila v času iger v Sydneyu. Zavedati se namreč morate, da sem poleg urejanja strani doslej redno skrbel tudi za »reklamo« in ustrezno obiskanost »naše« strani, ki je zares na zavidljivem nivoju do sedaj je stran obiskalo skoraj že 19.000 obiskovalcev, povprečen dnevni obisk pa v zadnjem času presega 40.

 

Tokrat bodo Paraolimpijske igre bližje in časovne razlike praktično ni, zato bo komunikacija še lažja in stran bo lahko še bolje urejena in ažurna. Izkoristimo to možnost!

 

Menim, da sem s svojim dosedanjim delom na spletni strani več kot dokazal, da sem pripravljen narediti tudi nemogoče in da moja beseda nekaj velja. Ob tem pa ne morem mimo podatka, da je bilo naše sodelovanje »v času« Ernesta Jazbinška več kot zgledno in to predvsem po njegovi zaslugi, nemalo pa tudi po zaslugi Denis Bola-Ujčič, ki si je želela in je bila pripravljena sodelovati pri sooblikovanju spletne strani.

 

Tega sodelovanja sedaj ne čutim več, če izvzamem novega sodelavca ZŠIS, vodjo marketinga, Iva Drinovca, ki pa očitno ne pozna dovolj dobro moje vloge zunanjega sodelavca (krivde za to pa prav tako ne pripisujem njemu!) - ali pa je v ozadju morda tudi glede tega še kakšna drugačna težnja…? Če so pravilne tudi te moje slutnje, vas želim pravočasno opozoriti, da sem poslej trdno odločen za svoje pravice in za "mojo spletno stran" ustrezno poskrbeti.

 

Zagotavljam vam, da bo stran, namenjena športu invalidov v Sloveniji živela še naprej (tudi če bi se ji utegnil kdo od "odgovornih" odreči, se ji jaz ne bom - stran je samo vaša, dragi prijatelji športnice in športniki, vam sem jo namenil - in tako bo ostalo!) - toda le z vašo pomočjo bo takšna, kot si jo zaslužite!

 

Kdo bo prvi prispeval k temu?

 

Lep pozdrav in obilo uspeha vsem, kandidatom za nastop v Atenah pa še prav posebej,

 

pobudnik, avtor in urednik spletne strani

Edvard Bogataj

E-mail: edo@kabi.si

GSM: 041/288-729

 

P.S. Vesel bom tudi pripomb o novi "preobleki" in dodanih vsebinah naše spletne strani. Prosim pa vas, da mi odgovorite tudi na naslednje vprašanje:

"Ali menite, da to spletno stran potrebujemo oz. potrebujete?"

Strani, namenjene Paraolimpijskim igram Atene 2004 so še v delu (tudi prevajam jih še), zato bodite prizanesljivi in potrpežljivi.