ŠPORT INVALIDOV

novice 05 - 2001

Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite
 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave

Novosti na straneh
Foto Album - Atene 2004

Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004

arhiv 01

arhiv 02

arhiv 03

arhiv 04

arhiv 05

arhiv 06

arhiv 07

arhiv 08

arhiv 09

arhiv 10

 arhiv 11

arhiv 12

arhiv 13

arhiv 14

arhiv 15

arhiv 16

arhiv 17

arhiv 18

 

razpisi
prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

obvestila

 
 

koledarji
prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

rezultati

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

športniki

 

trenerji

 

športnik leta

 

športnik l. 2000

fotoreportaža

športnik l. 2001

fotoreportaža

športnik l. 2002

fotoreportaža

športnik l. 2003

fotoreportaža

 

panoge

alpsko smučanje

atletika

balinanje

bowling

dresurno jahanje

golbal

judo

kegljanje

kolesarjenje

košarka na vozičkih

košarka

mali maraton

mali nogomet

maraton

namizni tenis

odbojka

plavanje

sedeča odbojka

streljanje

šah

športni ribolov

tenis na vozičkih

tenis

 
 
 
Email Forum Gbook

 

Novice iz športa invalidov v Sloveniji in po svetu

29.11.2001 Zorkova, Pinter in gluhi košarkarji športniki invalidi 2001

Laško, 29. novembra (STA) - Zveza za šport invalidov Slovenije (ZŠIS) je ob koncu letošnje sezone razglasila najboljše športnike invalide ter nekaterim svojim dolgoletnim članom podelila priznanja. Za najboljšo športnico leta so izbrali judoistko Evo Zorko, ki je na olimpijskih igrah gluhih v Rimu osvojila zlato medaljo, na istem tekmovanju je srebrna medalja pripadla košarkarski reprezentanci gluhih, ki je prejela priznanje za najboljšo ekipo, med moškimi pa je športnik leta postal strelec Franc Pinter za osvojeni naslov evropskega prvaka z malokalibrsko puško.

Mlada judoistka Eva Zorko je na svetovno prvenstvo v okviru OI gluhih prišla z osvojitvijo tretjega mesta na državnem prvenstvu, v Italiji pa je presenetila vse z odličnimi nastopi in zlato medaljo v kategoriji do 57 kilogramov. Košarkarji v postavi Nejc Drekonja, Roman Krajačič, Peter Potočnik, Saša Lukič, Peter Rankovič, Miha Zupan, Domen Starc, Christian Budelli, Damjan Šebjan in Miha Jakofčič so na najpomembnejšem tekmovanju, olimpijskih igrah gluhih, do finala prišli brez poraza, tam pa tesno izgubili z reprezentanco ZDA. Strelec Franc Pinter, ki ima za seboj že bogato kariero, je letos na evropskem prvenstvu osvojil zlato medaljo z zračno puško stoje.

"Slovesnost posvečamo športnikom v različnih kategorijah. V letošnjem letu se je 95 naših športnikov in trenerjev udeležilo evropskih in svetovnih iger ter OI gluhih, na teh pa so osvojili devet zlatih, 17 srebrnih in 11 bronastih odličij. Za odlične dosežke vam čestitam in izrekam zahvalo za vaš trud, ki ste ga vlagali v tekmovanja. Zadovoljstvo z vami delimo vsi, ki vemo, kaj šport pomeni za invalida," je športnikom čestital novi, pred kratkim izvoljeni predsednik ZŠIS Emil Muri.

ZŠIS je športnikom, ki so se tudi izkazali na mednarodnih tekmovanjih, podelila znake. Najvišjega, zlatega, so prejeli košarkarji za rimski dosežek, srebrnega sta dobila judoistka Zorkova in njen trener Marjan Fabjan. Bronaste znake so prejeli udeleženci iger specialne olimpiade v ameriškem Anchorageu, smučarji Helena Ocvirk, Janja Pavlinek, Bojana Lavrenčič, Pavel Kubale, Darja Zemljak, Benjamin Jakopec, Aljaž Kovač, Andrej Tkalčič in njihovi trenerji Danica Rojc, Zvonka Zajko, Branka Mulec, Tanja Princes, Matjaž Ferarič in Ljubo Miličevič, tekači Albin Šenveter, Zlatko Hojnik, Slavko Ovsenik, Atif Mulič, Monika Pliberšek, Vida Flis, Vesna Potočnik in njihovi trenerji Silvester Polc, Leon Štemberger, Tea Beton ter Robert Klopčič. Slovenski tekmovalci so na tem tekmovanju osvojili 22 medalj. Naslednji dobitniki bronastih znakov so bili atleti na vozičkih Dragica Lapornik, Janez Hudej, Janez Roškar ter trenerja Goran Kabič in Martin Stepišnik; Slovenci so na EP v Švici osvojili osem medalj. Tudi namiznoteniška igralka Andreja Dolinar in njen trener Gorazd Vecko sta za kolajno na EP v Nemčiji prejela to priznanje, prav tako pa strelec Franc Pinter in trenerka Polonca Sladič ter plavalec Danijel Pavlinec in trener Bruno Toplak za osvojeni medalji na evropskih prvenstvih. S podobnim uspehom se je odlikovala tudi ženska reprezentanca v sedeči odbojki v postavi Marinka Cencelj, Anita Goltnik Urnaut, Andreja Gosak, Štefka Tomič, Bogomira Jakin, Danica Gošnak, Saša Kotnik, Olga Gutman in Emilija Gradišek ter trener Adi Urnaut.

Na letošnji podelitvi v Laškem pa so se z bronastimi plaketami v ZŠIS spomnili tudi športnikov, ki zaključujejo svoje kariere in se poslavljajo od reprezentanc. Dobili so jih golbalista Erlend More in Igor Žagar ter trener Edvard Krejač. Srebrno so podelili športni redakciji Radia Slovenija za poročanje z invalidskih tekmovanj, zlato pa Zvezi paraplegikov Slovenije za dolgoletno organiziranost športne in rekreativne dejavnosti svojih članov.

26.11.2001

Golbal - Slovenci četrti na EP

Budimpešta, 26. novembra (STA) - Slovenska reprezentanca v golbalu, igri z zvenečo žogo za slepe in slabovidne, je na evropskem prvenstvu v Budimpešti osvojila četrto mesto. Slovenija, ki je na letošnjem EP igrala v močno pomlajeni postavi, je v tekmi za tretje mesto izgubila z Nemčijo s 4:8. Prvaki so postali Madžari, ki so v finalu s 3:2 premagali Litvo.

Slovenska reprezenztanca je izboljšala uvrstitev z zadnjega EP, ko je bila sedma. Na letošnjem, skrajšanem prvenstvu, na katerem je nastopilo osem reprezentanc, so Slovenci prvi dan premagali Finsko s 6:4, branilko naslova Dansko s 5:3, Španijo s 5:2 in Madžarsko s 7:6, drugi dan, ko so bili na sporedu izločilni boji, pa so izgubili z Litvo z 2:10 in Madžarsko z 1:2, igrali neodločeno z Nemčijo 2:2, nato pa z isto reprezentanco izgubili še mali finale.

Za slovensko reprezentanco so igrali Boštjan Vogrinčič, Ivan Vinkler, Vojko Štor, Gorazd Dolanc, Zlatko Mihajlovič in Matej Ledinek, trener pa je bil Anton Marton. Kapetan slovenske ekipe Ivan Vinkler (slika levo) je s 23 zadetki postal najboljši strelec prvenstva, izbrali pa so ga tudi za najboljšega igralca.

Končni vrstni red EP: 1. Madžarska, 2. Litva, 3. Nemčija, 4.Slovenija, 5. Danska, 6. Finska, 7. Španija, 8. Švedska

11.08.2001

Evropsko prvenstvo v sedeči odbojki za invalide za M in Ž ekipe

V Sárospatak-u, Madžarska se je danes 11.avgusta končalo letošnje Evropsko prvenstvo v sedeči odbojki za invalide. Na zaključne boje v tem prvenstvu sta se na podlagi predhodnih dosežkov uvrstili tudi slovenski moška in ženska reprezentanca.

Ženska reprezentanca v postavi: M.Cencelj, A. Goltnik Urnaut (kap.) A.Gosak, D.Gošnak, E.Gradišek, O.Gutman, M.Jakin, S.Kotnik in  Š.Tomič. je nadaljevala s »tradicijo« in z osvojitvijo odličnega drugega mesta spet razveselila ljubitelje sedeče odbojke v Sloveniji.

Do samega finala je ta reprezentanca premagala vse svoje nasprotnike in klonila šele v finalu z ekipo Nizozemske po precej izenačeni borbi. Na poti do srebrne kolajne in drugega mesta so premagale Litvo s 3:2, Latvijo s 3:0, Nemčijo s 3:0, v polfinalu Finsko s 3:2 in izgubile v finalu z Nizozemsko z 1:3. Reprezentanco sta uspešno vodila trener Adi Urnaut in njegov pomočnik Peter Ozmec.

Končni vrstni red je tako bil:

1 Nizozemska

2 Slovenija

3 Finska

4  Ukrajina

5 Litva

6 Nemčija

7 Latvija.

Tudi moška reprezentanca se ni izneverila »tradiciji« in je vkljub letošnjim  spremembam v ekipi končala to prvenstvo na 8 mestu v konkurenci 10 kvalificiranih ekip. Že vrsto zadnjih nekaj let se s svojimi rezultati ta ekipa uvrša na vidna mesta vendar vedno nekje v razponu od 6 do 10 mesta. Reprezentanca je nastopala s sledečo postavo: V.Homan, P.Ošlovnik, D.Firšt, M.Majdič, A.Samec, D.Fabčič, J.Jakin, I.Motoh, M.Zupančič in  A.Balkovec.

V svoji prvi tekmi na prvenstvu so fantje izgubili s Finsko 1:3 ter nato še z domačini z 0:3. Sledila je prepričljiva zmaga s Poljsko 3:0 in spet poraz z Nizozemsko 0:3. Zadnjo zmago na prvenstvu so dosegli fantje s Latvijo in to s 3:0, kar jim je prineslo borbo za 7 mesto, kjer pa so izgubili s Poljaki tesno 2:3.

Ekipo sta vodila trenerja Matjaž Cvek in pomočnik Andraž Balkovec.

Končni vrstni red je bil določen z finalno tekmo v kateri je reprezentanca Bosne in Hercegovine premagala Nemčijo s 3:1.

Vrstni red prvenstva:

1.      Bosna in Hercegovina

2.      Nemčija

3.      Nizozemska

4.      Madžarska

5.      Finska

6.      Ukrajina

7.      Poljska

8.      Slovenija

9.      Hrvašaka

10. Latvija  

06.08.2001

Svetovne igre cerebralne paralize, Nottingham, Velika Britanija, 26.-27.7.2001

Rezultati:

Met diska-finale:

1. Blatkienicz Tomasz Poljska 43.09 m

2. Chyra Robert Poljska 42.66 m

3. Ben Hlina Hayssam Tunizija 41.13 m

4. Izlakar Franjo Slovenija 38.09 m

 

Suvanje krogle-finale:

1. Chyra Robert Poljska 12.88 m (nov svetovni rekord)

2. Blatkiewicz Tomasz Poljska 12.80 m

3. Mohsenizadeh Abbas Iran 11.99 m

4. Izlakar Franjo Slovenija 11.98 m

 

06.08.2001 Na EP v streljanju za invalide, ki je potekalo na Danskem v mestu Vejle, so slovenski strelci zaključili svoja tekmovanja.

Kot zadnja sta nastopila Ernest Jazbinšek z zračno pištolo in Franc Pinter z MK puško v ležečem položaju.

Ernest Jazbinšek je tekmovanje zaključil z rezultatom 554 krogov, kar je v konkurenci Evropskega prvenstva zadostovalo za uvrstitev na 10. mesto, v konkurenci odprtega EP pa je bil 14. V disciplini zračna pištola je evropski naslov osvojil Karanfilov iz Makedonije, ki se je v finale uvrstil kot tretji z rezultatom 563 (660,8) krogov, z dobrim finalom pa je premagal vodilna po prvem delu Aufschneiterja iz Avstrije (657,9) in Stepanova iz Rusije (656,9), ki sta v finale prišla s 564 krogi.

Zadnji nastop Franca Pinterja se je začel z eliminacijami, kjer je s 571 krogi zasedel 11. mesto, v kvalifikacijah, le nekaj ur kasneje, pa je s 568 krogi zasedel 14. mesto. Evropski prvak v tej disciplini je postal Shaziri, tekmovalec iz Izraela, ki je v kvalifikacijah dosegel rezultat 585, skupaj s finalom pa 685,0 krogov.

05.08.2001 V Stockholmu, Švedska se je danes 5.8.2001 zaključilo odprto evropsko prvenstvo v plavanju za invalide. Tudi ob tej priložnosti nas je razveselil naš edini kvalitetni plavalec med invalidi in dolgoletni reprezentant Dani Pavlinec iz Celja. Pod vodstvom trenerja Bruna Toplaka je na prvenstvu nastopil v treh disciplinah prostega stila tj. na 50 m, 100m in 400m prosto. Bilanca njegovih nastopov v močni mednarodni konkurenci je bila tokrat ena srebrna in ena bronasta kolajna.

Prvi nastop v na prvenstvu je imel v disciplini 100m prosto, kjer je z zaostankom 20 stotink zaostal za tretjeuvrščenim in dosegel končno 5 mesto. Razdaljo je preplaval v času 1:14,40. V tej disciplini je zmagal Peter Lund Andersen iz Danske s časom 1,10,88 pred D. Vidalom iz Španije in Nemcem S. Michaelisom. Zmaga Andersena ni nobeno presenečenje, saj je ta plavalec večkratni evropski, svetovni in paralimpijski prvak.

V svojem drugem nastopu, topot v disciplini 400m prosto je Pavlinec dosegel svoj rezultatsko najboljši dosežek in odlično drugo mesto. Tudi v tej disciplini je bil zmagovalec enak kot v predhodni disciplini tj. P.L.Andersen. Dani je dosegel tudi svoj osebni in s tem državni rekord s časom 3:35,33 in premagal tretjeuvrščenega Poljaka M.Sucharskega za dobre tri sekunde.

Svoj zadnji nastop na tem prvenstvu je Pavlinec okronal s svojo drugo kolajno. Tokrat je osvojil bronasto kolajno v disciplini 50m prosto. Presenetljivo je v tej disciplini dosegel zmago D.Vidal iz Španije, tesno pred prvim favoritom Andersenom, Pavlinec pa je s časom 34,88 osvojil tretje mesto in dopolnil svojo, že tako bogato, zbirko kolajn.

01.08.2001

V kraju Bredsten pri mestu Vejle na Danskem, naši tekmovalci nadaljujejo z dobrimi rezultati. Po naslovu evropskega prvaka Pinterja, sta se v svojem nastopu z zračno puško stoje v kategoriji SH2, izkazala tudi Majcenovič Srečko in Pavlin Damjan. Zmagal je domačin Andersen z 702,4 krogi (597). Pavlin, ki je debitant v slovenski strelski reprezentanci invalidov, se je z rezultatom 695,8 (592) krogov uvrstil na odlično 7. mesto, takoj za njim pa je bil z rezultatom 691,1 (591) uvrščen Majcenovič na 8. mesto.

V disciplini z MK pištolo proste izbire je nastopil tudi Jazbinšek Ernest, ki se je z rezultatom 521 krogov uvrstil v finale in zasedel zelo dobro 6. mesto.

Zaenkrat so se nastopi naših tekmovalcev zaključili zelo uspešno, saj so se v vseh disciplinah uvrstili v finale, kar je v zelo močni konkurenci EP velik uspeh. Nastopi se nadaljujejo že danes, ko bo evropski prvak v zračni puški stoje, Pinter Franc, nastopil še v zračni puški leže.

31.07.2001

V kraju Bredsten pri mestu Vejle na Danskem poteka te dni Odprto evropsko prvenstvo v streljanju za invalide na katerem sodelujejo tudi 4 slovenski strelci: Franc Pinter (Slovenska Bistrica), Ernest Jazbinšek (Ljubljana), Srečko Majcenovič (Ptuj) in Damjan Pavlin (Krško).

Na evropskem prvenstvu sodeluje 36 evropskih in drugih držav ter čez 300 strelcev.

Že prva novica, ki je prišla iz Danska je več kot razveseljiva, saj je strelec Franc Pinter v svojem prvem nastopu in nasploh prvem nastopu slovenskih strelcev na tem prvenstvu osvojil naslov evropskega prvaka. Pinter, ki strelja na invalidskem vozičku je v kategoriji SH1 (strelci ki streljajo sede) v disciplini 60 strelov z zračno puško stoje dosegel v rednem delu 586 krogov in nato v finalu še 102,3 krogov, kar mu je v odprti konkurenci Evropskega prvenstva zadostovalo za drugo mesto. Ker pa je bil najboljši strelec tekmovalec iz Nove Zelandije je Pinter kot najboljši tekmovalec iz Evrope s tem rezultatom dosegel naslov evropskega prvaka. Tako je za en nastop prejel dve kolajni za drugo mesto v odprti konkurenci in zlato medaljo in hkrati naslov evropskega prvaka.

Rezultat:

Odprta konkurenca: 

  1. Willis NZL 690,4 (591)

  2. Pinter SLO 688,3 (586)

  3. Orobitg ESP 687,0 (586)

Za evropsko prvenstvo (33 nastopajočih):

1. Pinter SLO 586, v finalu 102,3 skupaj 688,3 krogov

2. Orobitg ESP 586 101,0 687 krogov

3. Holzner AUT 586 99,8 685,8

25.07.2001
Na svojem prvem nastopu na tem EP je v kategoriji zračna puška 60 stoje osvojil prvo mesto s 586 krogi.
Toliko za sedaj- danes imata tekmovanje Pavlin in Majcenovič-upam, da bom lahko sporočila še kaj lepega.
20.07.2001
Potrebna je majhna korektura :
Tekmovanje je bilo pod nazivom:   11. Svetovno prvenstvo v borilnih veščinah za gluhe
Kraj:Lido di Ostia  ( na obali blizu Rima!).
Glede slikic odbojkarjev in odbojkaric: imamo jih v obliki slikic za osebno izkaznico. Glede na to da je Denis že odšla Ti jih lahko damo v ponedeljek
20.07.2001 Eva Zorko, članica Društva gluhih in naglušnih Celje, je na Svetovnem prvenstvu v judu, ki je bilo- prav tako kot so Svetovne igre gluhih-v Rimu, osvojila zlato medaljo. Nastopila je v kategoriji do 52 kg, v finalu pa je premagala Sabine Klein, tekmovalko iz Avstrije.
Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave

 

Copyright (c) 2000 - 2003: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.