Dnevnik
Evropski in svetovni prvak v streljanju z zračno puško
Home


Klepet s Francem


E-mail

 

 
MOJ OLIMPIJSKI DNEVNIK OD ZAČETKA DO KONCA
SREDA
5.10. 2000

Vstajanje ob treh zjutraj. Kljub temu sem dobro razpoložen in komaj čakam, da se začne odvijati film na katerega sem čakal štiri leta. Nekaj pred četrto sva se z Bredo odpravila proti Brniku. Na Brnik sva prispela eno uro prezgodaj, kar je v nasprotju z mojim »imidžem«.Običajno zamujam. No, potovalna mrzlica je prispevala svoje. Nato priprave na polet in še zadnje slikanje pred odhodom na letalo. Slovo od domačih in prijateljev, ki so nas pospremili na letališče je bilo prisrčno z željami za kar najboljše uvrstitve. Tu in tam se je utrnila kakšna solza.

Polet do Dunaja se je začel nekaj po osmi uri. Letališki delavci so imeli kar precej dela z nami, saj nas je bilo kar pet na vozičkih in vsakega posebej so morali prenesti na letalo. Ob devetih smo pristali na Dunaju. Morali smo pohiteti s čekiranjem za Kuala Lumpur in se vkrcati na drugo, večje letalo.

Po desetih urah in pol smo pristali v Kuala Lumpurju, natočili gorivo in po uri in pol poleteli
naprej proti Sydneyu.Vsi smo imeli letala in potovanja vrh glave, vendar do Sydneya nas je ločilo še debelih osem ur letenja. Na cilj smo prispeli 6.10.2000, ura je bila tri popoldan  po Avstralskem času. Termometri so kazali 36 stopinj, kar nas je precej presenetilo.
Na letališču nas je pričakal naš Paraolimpijski ataše in častni konzul, gospod Alfred Brežnik. Strelci ga poznamo že od lani, ko smo bili na predolimpijskem tekmovanju. Zelo prijeten gospod. Nato smo se odpeljali v Campbeltown, kjer bomo nastanjeni do otvoritve Paraolimpijske vasi. Po vsem tem potovanju smo bili zelooooo utrujeni.

SOBOTA
7.10.2000

Bujenje smo imeli ob pol osmih, z zajtrkom v sobi. Zelo udobno.

Dopoldne nam je vodstvo odprave odredilo sproščanje s kopanjem v bazenu. Nihče se ni pritoževal.

Popoldan smo bili povabljeni v slovenski klub Triglav, kjer smo se zadržali v prijetnem vzdušju do večera. Druženje z našimi izseljenci je vedno zelo prisrčno.

Ker sem se na TIC- u oborožil z nekaj kilogrami propagandnega materiala o Slov. Bistrici sem imel tu prvo priložnost, da se nekaj tega »rešim«. Naši izseljenci so bili navdušeni. 

NEDELJA
08.10.2000

Prva stvar, ki sem jo naredil zjutraj je bil klic domov. Čestital sem ženi ob njenem prazniku. Vesel sem bil, da ob tej priliki ni bila sama, praznovala je s prijatelji.
Dopoldan smo šli na ogled mesta z gospodom Brežnikom. Ob dvanajsti uri smo imeli naročeno ladjo na sončno energijo, ki jo je za Paraolimpijsko reprezentanco naročil gospod Brežnik. Z
ladjo smo se vozili približno dve uri, ob treh pa smo imeli dogovorjeni obisk in sprejem v slovenski olimpijski hiši, kjer nas je sprejela gospa Helena Drnovšek-Zorko in domačini v slovenski hiši. Lepo je bilo videti mojo medaljo iz POI pred štirimi leti v Atlanti na tako častnem mestu. Po končanem sprejemu smo bili povabljeni v slovensko društvo, kjer so nas na vhodu pričakali s "frajtonerico"

Toliko vsega v enem dnevu, da komaj uspem strniti vtise. Meni pa se je pred očmi prikazovala le postelja. Še vedno se nisem prilagodil na časovno razliko.

PONEDELJEK 
9.10.2000

Dopoldan je minil v dvorani za fitnes, kjer smo se kar dobro razgibali.

Ob dvanajstih smo imeli sprejem pri županu Campbeltowna.
Popoldan smo imeli prosto in smo se  malo odpočili od vseh naporov tega in prejšnjih dni.

Zvečer smo igrali karte. Dobro mi je šlo, drugim pa še boljše.

TOREK
10.10.2000

Ta dan smo imeli namenjen za "shoping". Bujenje ob osmih nato pa v trgovine.
Popoldan smo imeli krajši izlet s kombijem občine Campbeltowna.

Drugih obveznosti nismo imeli, zato smo nekoliko počivali, se ukvarjali sami s sabo.Za treninge še ni možnosti, kajti prtljaga, ki je potovala s tovornim letalom še ni prispela. Pogrešam že mojo puško in pokanje.

SREDA
11.10.2000
Po jutranjih opravilih smo zapustili hotel v Campbeltownu. Preselili smo se v
olimpijsko vas, kjer smo dobili akreditacijo in prost vstop v olimpijsko vas.
Bili smo prijetno presenečeni saj je bilo vse zelo lepo urejeno in čisto. Popoldan smo šli v Sport center,kjer smo dobili priložnostna darila organizatorja.Po večerji sem kar padel v posteljo, saj sem bil zelo utrujen.
ČETRTEK
12.10.2000
Prva noč v olimpijski vasi, je bila mirna. Zjutraj smo dvignili slovensko zastavo. Prisoten je bil tudi g.Brežnik pa tudi  gospodični Barbara in Katja iz slovenske hiše. Zanimivi gospodični.
Popoldan sem imel prvi trening. Do strelišča smo se vozili približno petintrideset minut. Trening je potekal zelo dobro tudi občutki so bili zelo dobri. S treningom sem bil  zelo zadovoljen pa tudi strelišče sem že spoznal  lansko leto. Tudi Polona (za tiste, ki ne veste »šefica« - trenerka strelcev) je bila zadovoljna z rezultati mojega treninga.
PETEK
13.10.2000

Drugi dan v olimpijski vasi je bil deževen, pa še petek trinajstega, vendar kljub vsemu je razpoloženje zelo dobro.

Na trening na strelišče imamo približno 40 km.

Trening 60 stoje mi je dobro uspel, zato sem si popoldne lahko privoščil dve uri Interneta.

SOBOTA
14.10.2000

Z dobrim treningom malega kalibra leže in stoje sem si prislužil sladoled. Z iskanjem sladoleda sem si nakopal precej težav. Medtem ko sem iskal sladoled, sem pozabil na čas, »šefica«- Polona pa mi je povedala par krepkih, saj me je čakal cel avtobus.

Ko smo se našli smo se odpeljali na ogled Sydneyskega akvarija. Tu mi je bilo zelo všeč, kaj takega še nisem videl. Spustili smo se pod vodo, v morje in hodili po tunelih iz stekla. Morski psi in druge nenavadne morske živali plavajo vse naokrog.

Po ogledu sem prišel do sladoleda in sicer v kitajski četrti.

NEDELJA
15.10.2000

Jutranji treningi so sedaj že vsakdanjost. Današnjega sem opravil dobro, zato mi je Polona dovolila, da ga lahko predčasno končam, saj se ne počutim dobro. Daje me utrujenost in prehlad.

Zdravnica mi je predpisala šumeče kalcijeve tablete in počitek.

 

PONEDELJEK
16.10. 2000

Zjutraj sem imel težave z vstajanjem.

Jedilnica je oddaljena od sobe približno 500 metrov in v hrib. Avtobus vozi v isto smer vsako minuto, vendar kadar se odločim, da grem peš se zanesljivo popolnoma prebudim.

Danes sem poleg treninga naredil kontrolo zračnega orožja in celotne strelske opreme. 

TOREK
17.10.2000

Prvi strelski poizkusi so vse bližje. Še dva dni. Vem, da sem dobro pripravljen, upam, da mi bo služila tudi športna sreča. Današnji trening mi je uspel zelo dobro, tako, da sem si prislužil brezplačno kosilo in ga tudi izkoristil. Naša Polona nas pa zna motivirati. Kdo pa nebi streljal  desetk za tako dobro kosilo.

Ne vem kako bom lahko pisal dnevnik v prihodnjih dneh, upam, da bo šlo.

Verjetno bom moral dati prednost tekmam, zato sem tudi tu.

Potrudil se bom in se še kaj oglasil.

SREDA
18.10.2000

Danes je dan otvoritve 11.Paraolimpijskih iger. Vsi smo že nestrpni, saj slutimo, da nas čaka enkraten dogodek, ki je na vsakih naslednjih igrah boljši in lepši. Tega res ne bi želel zamuditi, čeprav je danes že slabo kazalo. Imam nekaj zdravstvenih težav, tako, da bi bilo bolj pametno, da bi ostal na toplem in suhem. Kljub vsemu sem se odločil, da se udeležim otvoritve.

Dopoldan sem imel še uradni trening, katerega so zmotili le sodniki, ki so zelo  natančno merili naslon in s tem povzročili malenkost večjo nervozo.

Proti večeru smo se skupaj odpravili na prireditveni prostor. Razpoloženje vseh udeležencev je  enkratno. Sem in tja  mi misli uhajajo k jutrišnji tekmi.

Pred Super domom smo čakali do pol desetih, da smo prišli na vrsto za mimohod na glavni stadion. Prireditev je bila res veličastna. Na stadionu se nisem zadržal več kot uro, saj sem imel naslednji dan najpomembnejšo tekmo v moji glavni disciplini – zračna puška, šestdeset stoje. Držite pesti.

ČETRTEK
19.10.2000

Začelo se je. Današnja tekma ni bila zelo zgodaj, organizatorji so verjetno upoštevali, da je bila včeraj otvoritvena slovesnost. Streljal sem zelo dobro, skoraj najboljše. S streljanjem sem malo »pohitel« in tako imel 20 minut svetovni rekord. Občutkov ne znam in ne morem opisati. Žal me je Korejec, ki mu strelci pravimo »Ping pong« prehitel za dva kroga. Imel sem 4 kroge prednosti pred tretje, četrto in peto uvrščenim, kar je bilo skoraj nemogoče zapraviti. Tako se je tudi zgodilo. Tako sem osvojil drugo mesto in ponovil uspeh izpred štirih let iz Atlante. Po končani tekmi sem bil zeloooo srečen. Prava atrakcija so bili moji navijači z ragljami in »Kdor ne skače ni Sloven´c. Hej, hej, hej!«.

Po večerji smo imeli manjšo slovesnost v slovenski pisarni. Spraznili smo nekaj steklenic Zlate radgonske penine. Nisem smel pretiravati s praznovanjem,  saj me že jutri čaka nov preizkus. Streljal bom z zračno puško 60 leže.

Vesel sem, da se tudi drugi veselijo z mano. Dobil sem veliko čestitk. Zadovoljen sem, da sem razveselil toliko ljudi.

PETEK
20.10.2000
Danes sem imel drugo tekmo in sicer : zračna puška, 60 leže. Začel sem zelo dobro, s stotko. Nadaljeval nisem tako dobro, sem že streljal bolje. Levo nogo mi je začel stresati krč, vsakih 18 sekund me je streslo, tako, da sem se zelo boril. Dalje sem streljal takole: (100). 99, 100, 99, 99, in 99). Za finale mi je zmanjkal en krog in pristal sem na dvanajstem mestu. Konkurenca je obupna. Tako sem bil popoldan prost. Izkoristil sem ga za Internet in odgovarjal na včerajšnje čestitke. Jutri je nov dan, možnosti za nove lepe uvrstitve.
SOBOTA
21.10.2000

Zjutraj je bilo na strelišču zelo mrzlo, kot ponavadi. Avstralsko vreme je pač tako, da so noči zelo hladne, podnevi pa je precej toplo.

Danes sem streljal MK 3 x 40.Iz discipline v disciplino sem streljal bolje. Uvrstil sem se v finale in sicer s petim mestom. Finale je bilo zelo razburljivo, saj sem se zelo trudil, da bi priplezal do medalje, a mi je to za las ušlo. Škoda. Četrto mesto je res nehvaležno, še posebno na tako velikem tekmovanju, kot so Paraolimpijske igre.

NEDELJA
22.10.2000
Končno imam prost dan. Zaslužil sem si ga. Nisem ga v celoti izkoristil zase. Šel sem na tekmovališča vzpodbujat naše na tekmah. Najprej je nastopil Ernest. Ni mu šlo najbolje. Končal je na 15.mestu. Za njim je streljal Srečko. Tekma je bila zelo napeta, žal je zgrešil finale in se uvrstil na 9. mesto.  Popoldan smo šli v Aquatic center, kjer se je Dani preizkušal v plavanju. Šlo mu je zelo dobro, saj je svoj rezultat popravil za 11 sekund. Saj smo pa tudi navijali. Danes sem opazil kako zelo naporno je trenerjevo delo na tekmi. Ko spremlja tekmovalca verjetno bolj trpi kot tekmovalec sam. Hvala ti Polona.
PONEDELJEK 
23.10.2000

Dan se je lepo začel. Po dolgem času sem lahko malo dlje poležal, kot prejšnje dni. Dopoldan je potekal po nekako ustaljenem dnevnem redu: vstajanje, zajtrk , Internet, pa še kakšna drobna malenkost vmes.

Popoldan sem imel uradni trening. S treningom sem bil zadovoljen. Polona tudi. Ko sem končal trening ni bilo več časa za kaj posebnega, moral pa sem se tudi pripraviti na naslednjo tekmo, ki bo jutri. 

TOREK
24.10.2000

Kljub zgodnji uri vstajanja sem bil zelo dobro razpoložen in odlično pripravljen na zadnjo tekmo na teh Paraolimpijskih igrah. Veliko mi pomeni, ko me tudi drugi iz naše »odprave« vzpodbujajo.

Ko smo prispeli do strelišča, je pričelo deževati, kar pa ni pokvarilo mojega dobrega razpoloženja. Tekmo MK leže sem začel zelo dobro in sem takole nastreljal : 98, 96, 96, 97, 100 in 97. Skupni rezultat je bil 584. Po končanem rednem delu sva bila še z enim tekmovalcem skupaj na osmem mestu, vendar, ker je v finalu prostora le za osem najboljših tekmovalcev, sem pristal na devetem mestu, ker sem imel zadnjo serijo slabšo, kot sotekmovalec. Z uvrstitvijo v finale tako ni bilo nič, čeprav sem bil tako blizu. Z rezultatom sem bil zadovoljen saj sem ponovil  državni rekord.

Po tekmi sem si ogledal še Ernestovo. Bila je izredno napeta. Ernest se je v finale uvrstil na četrto mesto z enim krogom zaostanka za tretjim mestom. V finalu mu ni šlo najbolje, saj je bil na koncu sedmi. Škoda za tako priložnost. Tudi tukaj se je pokazalo, da smo zelo dobri športniki, a nam včasih zmanjka ščepec sreče.

Zvečer smo imeli še veliko »dela«. Navijali smo za Franja Izlakarja na atletskem stadionu, nato še v dvorani za namizni tenis za Andrejo in Saša. Pozno zvečer smo imeli komaj priliko proslavljat bronasto medaljo, ki si jo je po pritožbi in nato diskvalifikaciji ameriškega tekmovalca primetal (kopje) Janez Roškar.

SREDA
25.10.2000

Danes sem si pa res privoščil. Dolgo spanje, super zajtrk,...

Šele sedaj opažam, da so me moje tekme kar zdelale. Nujno sem potreboval dan za uživanje.

V olimpijskem parku sem ležal na soncu. Moram se ga naužiti, saj vem, da bomo po pristanku na Brniku verjetno padli v bolj zimsko kot poletno vreme.

Vse kar sem koristnega naredil danes je bilo, da sem navijal za naše golbaliste. Tudi to je nekaj.

ČETRTEK
26.10.2000

Danes je bil šele dan za uživanje!!!

Dopoldan smo šli v zabaviščni park Wonderland.  Preizkusil sem vse mogoče vlake smrti, vodne poti, proste pade, show iluzionistov, ... . To je nekaj zame. Ker čutim, da mi kaj takega  kmalu ne bo spet dano, sem se res potrudil in izkoristil kar sem lahko.

Po prihodu v olimpijsko vas smo šli navijat za Drago Lapornik. Ker vem koliko športniku pomeni vzpodbuda navijačev, si mislim, da je Draga tudi z našo pomočjo vrgla kuglo tako daleč, da je zadostovalo za bronasto medaljo. Bila je neizmerno vesela in veselil sem se skupaj z njo. Seveda smo jo vsi skupaj dostojno proslavili. Tako kot je potrebno. Sedaj imamo že izkušnje v teh stvareh.

Drugi športniki iz naše odprave imajo tudi še možnosti tudi za medalje in še naprej jih bom vzpodbujal. To bo v naslednjih dneh moje glavno delo. Sicer se pa kmalu vidimo.

PETEK
27.10.2000
Danes sem preko Interneta odgovoril na pošto in tudi domov poslal zaostali dnevnik. Po teh obveznostih sem se odpravil na avtobus za Olympic park. Ogledal sem si tekmo golbalistov, nato sem šel na atletski stadion in si ogledal nastop Hudej Janeza. Dosegel je svoj najboljši rezultat in zasedel sedmo mesto.
Ob prijetnem klepetu in ob igranju kart  sem zaključil predpredzadnji dan v Sydneyu.
SOBOTA
28.10.2000

Ker nimam več svojih tekem se največkrat odločim za vzpodbujanje predstavnikov Slovenije v različnih tekmah. Na atletskem stadionu  je Franjo Izlakar suval kroglo. Šlo mu je kar dobro, kazalo mu je na najboljše, a ga je v predzadnjim metu prehitel  Južnoafričan . Franjo se je moral zadovoljiti z srebrom. Zatem smo se z se vročimi ragljami odpravili navijat za golbaliste, ki so imeli odločilno tekmo za medalje, a žal jim ni uspelo, čeprav so raglje zopet neusmiljeno pele. Po tekmi smo se zadnjič zavili v olimpijsko prodajalno in zapravili še zadnje krajcarje, ki smo jih imeli. Bilo je že pozno popoldan, ko smo se vrnili v olimpijsko vas na kosilo. Se predzadnjič sem šel v Internet center pregledat če je kaj pošte.

Po večerji  smo imeli še zadnjo slovesnost in zaključek. Na slovesnosti, sta bila gosta gospod Dušan Lajovic, konzul Nove Zelandije in naš ataše gospod Alfred Brežnik. Ob tej priložnosti smo prejeli darila in spominske plakete Paraolimpijskih iger.

Po uradnem delu se je slavje nadaljevalo, bilo je plesa in petja  vse do zgodnjih jutranjih ur.

NEDELJA
29.10.2000
Prebudil sem se v zadnji dan Paraolimpijskih iger.  Nastop je dočakal tudi najmlajši član slovenske reprezentance Marko Sever. Vozil je pravi maraton, najtežjo disciplino. Na cilj je prišel kot osemindvajseti. Na poti v olimpijsko vas smo se povzpeli na hribček kjer je zelo lep razgled na samo vas in olimpijski park. Doletela me je ta prijetna dolžnost, da sem na zaključku 11.- ih Paraolimpijskih iger nosil zastavo. Zato sem se moral prej odpraviti na stadion, kjer sem moral čakati na slavnostni mimohod. Na stadionu je bilo nabito polno ljudi. Tudi na tem mimohodu je moja raglja reglala kar se je dalo. Po mimohodu sem se pridružil domači ekipi. Po programu smo se napotili na sredino stadiona in se še zadnjič srečali z vsemi starimi in novimi prijatelji in tekmovalci. Z nekaterimi smo tudi zamenjali tekmovalne majice in drugo uradno opremo. Zaključek je bil razmeroma kratek zato smo se pred polnočjo vrnili v olimpijsko vas.
PONEDELJEK
30.10.2000

Dan se mi je začel zelo zgodaj, ker je moj  ˝cimer˝ že navsezgodaj začel pakirati kovčke. Tako da mi ni preostalo drugega, da tudi jaz začnem z delom. Bil je problem z pakiranjem, stvari se je v teh petindvajsetih dneh kar nabralo in kovček je bil  premajhen, ampak z malo moči se je dalo zapreti. Po zajtrku sem šel po olimpijski vasi se poslovil od starih in novih prijateljev in še zadnjič zavil v Internet center ter še zadnjič poslal odgovore in pozdrave na prispelo pošto. Dan se je hitro prevesil v popoldan . Takrat smo dobili sporočilo, da moramo na letalo za Melbourne, ker niso dovolili pristanka našemu prevozniku v Sydneyu. Ampak na srečo vse je potekalo po načrtovanem urniku. Na letališču so nas še zadnjič pospremili  tam živeči Slovenci  in naš ataše Alfred Brežnik. Po uri in pol smo pristali v Melbournu, se natovorili na Lauda Air in poleteli za Kuala Lumpur, kjer so natočili gorivo in oskrbeli letalo z vsem potrebnim, ter poleteli naprej proti Dunaju. Prvi del poleta je bil zelo kratek, ker sem ga skoraj v celoti prespal, drugi del se je nekoliko vlekel ampak je tudi minil kar hitro. S Polono sva imela dvoboj z računalniškimi igricami. Bil sem velikokrat poražen, pa kaj zato. 

Leteli smo preko Dunaja. Let je bil miren nekje do Trojan, kjer nas je zajela manjša turbulenca, ki nas je malce pretresla. Pristali smo zelo mirno. Zelo lep je bil pogled na teraso letališča Brnik, kjer so plapolale slovenske zastave, slišal se je glas harmonike in tako priljubljen refren: »Kdor ne skače ni Slovenc. Hej, hej, hej.«

Sprejem je bil zelo lep. Sprejel nas je g. Aleš Vest, predsednik olimpijskega komiteja Janez Kocjančič , Miro Cerar ,  predstavniki Zveze za Šport Invalidov domači in prijatelji. Snidenje je bilo zelo bučno in tudi kakšna solza se je utrnila. Pozdravljanja, poljubljanja in objemanja ni bilo konca ne kraja. Bilo mi je zelo lepo, kajti počutil sem se res veličastno.

Na letališču smo imeli še tiskovno konferenco, potem sem opravil še nekaj intervjujev.

Poslovil sem se od članov celotne odprave, s katero sem zadnjih 26 dni preživel nepozabne trenutke.  

                                                        Ančo