v  

ŠPORT INVALIDOV

aktualne novice

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
Knjiga gostov - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

paraolimpiade

sydney 2000

atlanta 1996

barcelona 1992

atene 2004

anekdote
zanimivosti 

novice

bilten

pričakovanja

odhod

vodstvo

sponzorji

reprezentanca

panoge

koledar

rezultati

medalje

vse para medalje

foto album

vrnitev

zahvala

ocena nastopov

 

vse medalje

 

udeležba

vizija iger

vrednote

posvojitev

enakost

klasifikacija

zdravniška oskrba

antidoping

nastanitev

prizorišča

transport

 stadion

paraolimpijska vas

turizem

športniki

 

trenerji

zaslužni športniki

 

športnik leta

športnik l. 2000

fotoreportaža

športnik l. 2001

fotoreportaža

športnik l. 2002

fotoreportaža

športnik l. 2003

fotoreportaža

vse medalje

medalje 2004

medalje 2003

paraolimpijske

svetovne

evropske

deaflympics

medalje po letih

po panogah

posamezno

specialne igre

 

panoge

alpsko smučanje

atletika

atletika - gluhi

balinanje

bowling

dresurno jahanje

golbal

judo

kegljanje

kolesarjenje

košarka na vozičkih

košarka - gluhi

mali maraton

mali nogomet

maraton

namizni tenis

odbojka

plavanje

plavanje - gluhi

sedeča odbojka

streljanje

šah

športni ribolov

smučarski tek

tenis na vozičkih

tenis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

AKTUALNE NOVICE - ATENE

Datum

Dogodek

14.09.2004

andreja_01_500.jpg (103878 bytes)

ANDREJA DOLINAR ZASTAVONOŠA

zlatko_01_400.jpg (38816 bytes)Atene - Slovensko zastavo na otvoritveni slovesnosti 12. Paraolimpijskih iger bo nosila Andreja Dolinar, igralka namiznega tenisa. Andreja je na prejšnjih Paraolimpijskih igrah v Sydneyu zasedla nehvaležno 4. mesto, potem ko je po vodstvu 20:18, ko ji je do zmage v pofinalu manjkala samo še točka, njena nasprotnica dosegla štiri pardone zapored in je tako Andreja ostala brez odličja. Trenutno zaseda 6. mesto na svetovni lestvici in je med kandidatkami za visoko uvrstitev. Največ možnosti za odličje pa ima v ekipnem delu, kjer nastopa skupaj z Matejo Pintar. Ker je Andreja invalid na vozičku, so se v vodstvu naše reprezentance odločili, da bo njen voziček potiskal Zlatko Mihajlovič, član ekipe v golbalu. Andreja je bila ob novici, da bo ravno ona tista, ki bo nosila slovensko zastavo zelo ganjena in vesela.

"Zame je to predvsem velika čast, da bom prva stopila na stadion, po drugi strani pa je to tudi velika odgovornost. V tem trenutku še ne čutim kakršnega koli pritiska in upam, da bo tako tudi ostalo. Vsekakor sem prepričana, da bomo vsi športniki, ki bomo zastopali Slovenijo na Paraolimpijskih igrah v Atenah, pokazali svoj maksimum in nastopali po svojih najboljših močeh", je dejala Andreja Dolinar.

Vlado Lipovšek

14.09.2004

 

SPREJEM ŠPORTNIKOV INVALIDOV NA VELEPOSLANIŠTVU

Atene - Včeraj je veleposlanica Slovenije v Grčiji Jožica Puhar je na veleposlaništvu sprejela slovensko delegacijo na Paraolimpijskih igrah v grški prestolnici. Sprejema se ni udeležila reprezentanca v golbalu, ki se ni pravočasno vrnila s treninga v Olimpijsko vas, nato pa zaradi težav s transportom niso uspeli priti do veleposlaništva. Zato pa so se sprejema udeležili tudi nekateri Slovenci, ki živijo v Atenah. Med njimi seveda tudi Marjan Lah, ki končuje svoje službovanje v Atenah in se te dni vrača v domovino.

Veleposlanica Jožica Puhar, ki je pred dnevi sprejela vlogo olimpijskega atašeja slovenske reprezentance, je najprej pozdravila vse prisotne in jim zaželela prijetno bivanje v Atenah in uspešne nastope. Nato se je v sproščenem vzdušju družila s športniki in športnicami, ter se seznanila z njihovimi dosedanjimi uspehi in pričakovanji na Paraolimpijskih igrah v Atenah. Vodja reprezentance mag. Branko Mihorko je končno obelodanil odločitev o nosilcu zastave na otvoritveni slovesnosti. To bo Anreja Dolinar igralka namiznega tenisa, njen voziček pa bo potiskal član ekipe za golbal Željko Mihajlovič. Slovenci smo še enkrat dokazali, da ne potrebujemo veliko za dobro voljo. Kaj kmalu se je na zunanjem delu veleposlaništva oglasila slovenska pesem, prednjačile pa so članice ekipe za sedečo odbojko, nato pa so se jim pridružili tudi ostali člani reprezentance, gostje in veleposlanica. Prav lepo je bilo slišati slovensko narodno pesem sredi Aten. Goste je seveda najbolj zanimalo, kdo so kandidati za odličja.  Druženje je trajalo dobri dve uri, nato pa so se športniki odpravili v Olimpijsko vas na počitek, ostali pa smo spregovorili še nekaj besed o življenju Slovencev v Grčiji, delu naveleposlaništvu (Jožica Puhar je tudi odpravnica poslov za Gruzijo, Azerbejđan in še nekatere države). Predvsem je bila navdušena nad sprejemom naša rojakinja Helena, ki je med tem postala Eleni in je po petnajstih letih ponovno spregovorila Slovensko.

Vlado Lipovšek

14.09.2004

ATENE PONOVNO OLIMPIJSKE

Atene - Po nekajdnevnem premoru dobivajo Atene ponovno olimpijsko podobo. Trgovine so močneje založene s spomonki, ki spominjajo na olimpijado, pojavili pa so se tudi artikli, ki so namenjeni Paraolimpijskim igram. Olimpijska televizija vsakodnevno predvaja kratke filme, v katerih predstavlja športe, s katerimi se ukvarjajo športniki invalidi in so tudi v olimpijskem programu. Poleg tega predstavljajo tudi grške kandidate za visoke uvrstitve (podobno, kot pri nas VTV Velenje, kjer so dokazali, da so ponovno korak pred ostalimi). V mesto prihajajo turisti, ki si bodo med drugim ogledali tudi Olimpijske igre športnikov invalidov.

Olimpijska vas se počasi polni. Izobešenih je že več kot sto zastav, kar pomeni, da je v vasi dve tretjine akreditiranih športnikov. Življenje v slovenski odpravi se je že ustalilo. Fantje in dekleta normalno trenirajo, čas do 15. septembra pa bodo izkoristili tudi za kakšen izlet v  Atene in nakup spominkov in obisk Akropole. Grki so se res izkazali, saj so vse pomembnejše objekte opremili za dostop športnikov invalidov. Med drugim tudi znamenito Akropolo, saj so namestili celo dvigalo, ki bo željne ogleda tega grškega bisera popeljalo na vrh.

Na žalost brez zapletov seveda ne gre. Kljub temu, da je v Atenah lepo sončno vreme, pa zelo močno piha veter. To seveda pomeni, da je hladneje kot smo pričakovali. Ker v sobah ni odej, temveč samo pregrinjala, je v petek zvečer vodja reprezentance mag. Branko Mihorko zahteval, da se vključi greteje. Po nekaj neuspelih intervencijah in pritoževanju športnikov, da ne morejo spati, je v soboto sledila bolj energična intervencija in kljub temu, da so najprej dejali, da potrebujejo 5 dni za zagon ogrevanja, je bilo popoldan v sobah že vroče. Podobna zgodba je bila z računalniki in internetno povezavo. Kljub temu, da je bil prihod vodje reprezentance najavljen že za sredo, so šele v soboto poskrbeli za stik s svetom. Največ razburjenja je v Olimpijski vasi povzročilo to, da je prišel vodja tekmovanj na sprejem z vodji reprezentanc brez akreditacije, ker ga pač ni čakala na dogovorjenem mestu. Ko je vodja varnosti izvedel za to, ga je skoraj kap, kako je mogoče, da je brez akreditacije vstopil v vas. Pri tem je pozabil, da so Grki dobri v prepričevanju in dokazovanju svoje pomembnosti, kar je največkrat sicer moteče, a včasih prav pride.

Tudi novinarski ekipi se je zataknilo že kar pri urejevanju akreditacij, saj so medijski center (MOC) prestavili v poslopje ABC, a tisti, ki so ostali v MOC tega ne vedo. Tako so nas pošiljali od medijskega do medijskega centra in vsa sreča, da sva s kolegom z Radia Slovenija Urošem Volkom bila spomladi v izvidniški odpravi OKS, tako da sva kaj hitro odkrila njihovo pomoto in zadeve uspešno uredila. To pa ne moremo trditi za kolege iz Portugalske, Belgije in Maroka, ki sva jih ujela pri iskanju in jim pomagala do rešitve. Zataknilo pa se je pri pridobivanju akreditacij za otvoritveno slovesnost. Ker je akreditiranih preko 3000 novinarjev, število sedežev na novinarski tibuni pa je omejeno, je potrebno pridobiti sedež. Po skoraj uro trajajočem pošiljanju od medijskega do medijskega središča, smo končno ugotovili, da prične celoten sistem delovati šele danes, kar pomeni, da nas čaka še precej dela.

Sicer pa so razmere vsak dan bolj podobne Poletnim olimpijskim igram. V četrtek bo pričela ponovno delovati olimpijska linija, kar pomeni večjo mobilnost akreditiranih vozil. Ravno v času, ko sedim za računalnikom in pišem tole poročilo, vidim na televiziji predsednico Organizacijskega odbora, železno Kaskalki. Ker govori v grščini seveda ne razumem veliko, a dovolj, da vem o čem govori. Najbolj so mi ostale v spominu besede: "Olimpijske igre se bodo končale, ko bodo iz Aten odšli športniki, ki nastopajo na Paraolimpijskih igrah". Besede, ki povedo dovolj. Teden dni pred POI situacija ni bila nič drugačna. Grki so pač navajeni, da v zadnjem trenutku uredijo zadeve.

Vlado Lipovšek

11.09.2004.

sprejem_10_500.jpg (70842 bytes)

 

Slovenska zastava v paraolimpijski vasi


Atene - Slovenska paraolimpijska reprezentanca, ki je v petek dopotovala na prizorišče 12. paraolimpijskih iger v Atene, je v soboto v olimpijski vasi spremljala dvig slovenske zastave.

Na krajši slovesnosti so uradno slovensko prisotnost v vasi organizatorji potrdili še s predvajanjem himne.
sprejem_08_800.jpg (138364 bytes)Slovesnosti se je udeležila tudi slovenska ambasadorka Jožica Puhar, ki bo med igrami opravljala dolžnost slovenskega paraolimpijskega atašeja. Po zadnjih podatkih bo v Atenah na paraolimpijskih igrah nastopalo 4.000 športnikov invalidov iz 144 držav.

 

Slovenska paraolimpijska reprezentanca pred odhodom v Atene.
 
Med 43-člansko odpravo so na slovesnosti manjkali strelci, namiznoteniški igralki in plavalec, ki so dopoldan izkoristili za trening. Odbojkarice so uspešno opravile zdravniški pregled, ki bi lahko zaradi strogih meril še pred začetkom tekmovanj oklestil slovensko izbrano vrsto.
Slab teden pred začetkom iger (17. september) Grki se vedno ležerno odpravljajo številne napake, ki so se v organizaciji pojavile po končanih olimpijskih igrah. Transportni sistem ima kar precej lukenj, prostovoljci v vas šele prihajajo, na sestankih vodij delegacij pa vprašanja zaenkrat sploh se niso možna.
Številne delegacije, tudi naša, ki jih je v Atenah te dni prepihal hladni severni veter, so namesto hladilnih naprav zahtevale celo gretje.

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000

Dvakrat nagrajena spletna stran
Odslej tudi na Športalu


Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite
 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
 

 

Copyright (c) 2000-2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.