v  

ŠPORT INVALIDOV

aktualne novice

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
Knjiga gostov - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

paraolimpiade

sydney 2000

atlanta 1996

barcelona 1992

atene 2004

anekdote
zanimivosti 

novice

bilten

pričakovanja

odhod

vodstvo

sponzorji

reprezentanca

panoge

koledar

rezultati

medalje

vse para medalje

foto album

vrnitev

zahvala

ocena nastopov

 

vse medalje

 

udeležba

vizija iger

vrednote

posvojitev

enakost

klasifikacija

zdravniška oskrba

antidoping

nastanitev

prizorišča

transport

 stadion

paraolimpijska vas

turizem

športniki

 

trenerji

zaslužni športniki

 

športnik leta

športnik l. 2000

fotoreportaža

športnik l. 2001

fotoreportaža

športnik l. 2002

fotoreportaža

športnik l. 2003

fotoreportaža

vse medalje

medalje 2004

medalje 2003

paraolimpijske

svetovne

evropske

deaflympics

medalje po letih

po panogah

posamezno

specialne igre

 

panoge

alpsko smučanje

atletika

atletika - gluhi

balinanje

bowling

dresurno jahanje

golbal

judo

kegljanje

kolesarjenje

košarka na vozičkih

košarka - gluhi

mali maraton

mali nogomet

maraton

namizni tenis

odbojka

plavanje

plavanje - gluhi

sedeča odbojka

streljanje

šah

športni ribolov

smučarski tek

tenis na vozičkih

tenis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

AKTUALNE NOVICE - ATENE

Datum

Dogodek

19.09.04.

Uspešen drugi tekmovalni dan
Atene - Ena srebrna medalja in eno četrto mesto v nedeljskih nastopih šestih slovenskih športnikov invalidov predstavljajo lep dosežek, čeprav bi z malce več sreče lahko imeli še bronasto medaljo v suvanju krogle za ženske.

Andreja Dolinar je v četrtfinalu. Najprej je v svojem drugem nastopu popravila vtis, vendar je s precej težavami premagala Mehičanko Huerto Arenales. Toda šteje zmaga (3:2 - 5:11,11:8,11:3.9:11,11:6). V svojem drugem današnjem nastopu pa je premagala še Američanko Jennifer Johnson - tokrat suvereno in prepričljivo - s 3:0 (11:9. 11:8. 11:3). Tako je Andreja zasedla drugo mesto v skupini in se bo morala zato skozi četrtfinale prebiti v nadaljnje tekmovanje.

Uspešnejša je bila naša druga namiznoteniška reprezentantka Mateja Pintar, ki v svojem prvem nastopu ni dopustila nikakršnih presenečenj in je Japonko Satoko Fujiwara kar "pomedla" z mize s 3:0 (11:7, 11:4, 11:4). Popoldan svoji drugi nasprotnici, južnoafričanki Aletti Moll in prvakinji Afrike, tudi ni dala dihati in jo je gladko odpravila s 3 : 0 (11:5, 11:7 in 11:5). Mateja je tako prepričljivo osvojila prvo mesto v skupini in se uvrstila neposredno v polfinale.
 

Kvalifikacije v suvanju krogle je dobro opravila tudi Tatjana Majcen, ki si je po prvih treh metih v suvanju krogle delila tretje mesto s Čehinjo Evo Kacanujevo, a jo je potem v finalni seriji Čehinja prehitela in Tatjana je tekmovanje končala razočarana, na nehvaležnem četrtem mestu. Tatjana je danes sicer krepko popravila svoj osebni rekord, ki zdaj znaša 6.00 m, vendar pa bi za medaljo morala doseči več kot 6,18 m. Sama pravi, da je tega sposobna, vendar ji danes pač ni uspelo.

Solidno se je odrezal tudi Marko Sever, ki je tudi izboljšal osebni rekord na 1500 m - ta sedaj znaš 3:10.89, vendar za uvrstitev v nadaljevanje to vseeno ni zadostovalo. Marko sicer redkeje nastopa na krajših razdaljah, ki so zanj očitno prekratke, a bi pokazal vse svoje sposobnosti, danes pa je vozil še taktično slabo in so ga izkušenejši konkurenti "zaprli". Tekmovanje je končal na 29. mestu. Za ogrevanje pred maratonom bo nastopil še v disciplini 5000 m.
 

Nastopi naših športnikov v ponedeljek:

Ekipa v golbalu se bo v dopoldanskem času pomerila z Litvo, zvečer pa še z Madžari.
Plavalec
Danijel Pavlinec bo nastopil na 100 metrov prosto, strelca Srečko Majcenovič in Damjan Pavlin bosta skušala dopolniti uspeh strelcev v kategoriji R5 - zračna puška leže, Andreja Dolinar pa se bo skušala prebiti skozi četrtfinale v namiznem tenisu.

19.09.04.

andreja_mateja_01_800.jpg (134160 bytes)

 

 

 

atleti_02_800.jpg (54380 bytes)

Mateja Pintar v svojem prvem nastopu ni dopustila nikakršnih presenečenj in je Japonko Satoko Fujiwara kar "pomedla" z mize s 3:0 (11:7, 11:4, 11:4). Popoldan jo čaka še en nastop v kvalifikacijah skupine B.

Tudi Andreja Dolinar je v svojem drugem nastopu popravila vtis, vendar je s precej težavami premagala Mehičanko Huerto Arenales. Toda šteje zmaga (3:2 - 5:11,11:8,11:3.9:11,11:6) in če bo Andreji uspelo popoldan premagati še Američanko Jennifer Johnson, trenutno zadnjeuvrščeno v skupini B, bo napredovala v nadaljnje tekmovanje.

Tatjana Majcen se bo zvečer v kvalifikacijah v suvanju krogle pomerila s še 13 tekmovalkami in če bi sodili po osebnih rekordih nastopajočih, ima lepe možnosti za napredovanje v finalno serijo. Nekoliko manj možnosti pa po ima enakem kriteriju v popoldanskem nastopu v mestu diska Janez Hudej, ki ima med vsemi nastopajočimi šele 12 rezultat. To pa seveda ne pomeni, da Janez ne bo z borbenostjo znova dokazal, kaj zmore, ko gre zares.

Nekaj podobnega velja za Marka Severja, ki bo zvečer v tretji kvalifikacijski skupini poskušal izboljšati osebni rekord na 1500 m z vozičkom in če mu  to uspe, se bo verjetno tudi on  uvrstil v nadaljevanje.

19.09.04.

anco_medalja_01_500.jpg (74240 bytes)

Prva slovenska medalja
anco_medalja_02_800.jpg (92579 bytes)Atene - Slovenska paraolimpijska reprezentanca je na igrah v Atenah osvojila prvo medaljo. V streljanju z zračno puško v kategoriji SH1 je Franc Pinter osvojil drugo mesto in srebrno medaljo s 692,6 kroga.
Zmagal je Šved Jonas Jacobsson s 693,4 kroga, bron pa je pripadel Avstralcu Ashleyju Adamsu (692,2).
Pinter, aktualni svetovni prvak v tej disciplini, je izjemno streljal že v kvalifiakcijah, ko je dosegel odličen rezultat (593 krogov), kar je zadostovalo za drugo mesto.

"Danes sem se dobro počutil, v kvalifikacijah mi je šlo solidno, ampak streljanje je tak šport, da če pomisliš na druge stvari, te zanese in tri serije so bile malo slabše. Tudi v finalu je bilo dobro, čeprav sem imel nekaj treme, potem pa se je uredilo, tako da sem ubranil drugo mesto," je razmere opisal srebrni olimpijec.

Dobro obvladal pritisk

Čeprav je bil finale za gledalce na tribunah zelo razburljiv, saj medalje niso bile razdeljene do zadnjega strela, Pinter ni občutil pritiska.

"Nisem kalkuliral, vedel sem, da bo treba dobro ustreliti. En krog je malo, tudi trema dela svoje. Imel sem tudi srečo, da je Adams v zadnjem strelu slabše zadel, tako da sem ostal na drugem mestu in sem zelo vesel."

"Tekma je bil zelo težka. Glede na to, kako so streljali drugi tekmovalci, je bil Pinterjev položaj po drugi seriji predtekmovanja že nekoliko kritičen, a je šel s strelske linije in nato nadaljeval bolje. V finalu se lahko zgodi vse, tokrat je odločal zadnji strel, lahko bi dobil zlato, srebro, bron ali pa tudi izgubil medaljo. Končalo se je nam v prid, " je bila z doseženim zadovoljna tudi Pinterjeva trenerka Polonca Sladič.

V igri je bilo morda tudi zlato: "On je startal na zlato in realno je bil za to sposoben, vendar bi moral to tudi dokazati. S srebrom moramo biti več kot zadovoljni, glede na to, kako je tekma potekala." Strelci si veliko proslavljanja ob medalji ne bodo mogli privoščiti, saj Pinterja čakajo še trije nastopi, na strelišče pa bosta kmalu stopila še Srečko Majcenovič in Damjan Pavlin.

19.09.04.

anco_06_500.jpg (100839 bytes)

Franc Pinter v boju za zlato!

Franc Pinter je v streljanju z zračno puško, ki je sicer njegova najljubša disciplina in v kateri je tudi aktualni svtovni prvak, streljal odlično in je zasedel drugo mesto.

S tem se je uvrstil v finalni del tekmovanja, ki bo na sporedu čez pol ure, ko se bo boril za medaljo. Pot do prve zlate medalje v streljanju, zanj in za Slovenijo, je povsem odprta. Ančo je v kvalifikacijah dosegel odličen rezultat (593 krogov), boljši od njega je bil le Američan Dan Jordan, ki je dosegel 597 krogov. Bodo v finalni seriji pomagale izkušnje? Dan Jordaj (36 let) je namreč precej mlajši od Pinterja (51).

19.09.04.

atleti_02_800.jpg (54380 bytes)

andreja_02_500.jpg (79288 bytes)

 

Kakšna bo prva medalja?

Drugega tekmovalnega dne se na tekmovališča podaja kar šest naših športnikov. Najbolj razburljivo bo seveda na strelišču, kjer bo že ob 8:00 zjutraj v kvalifikacijah nastopil naš adut Pinter, okrog 12:00 pa bomo že vedeli, če je medalja in kakšna je.

marko_trening_06_800.jpg (115686 bytes)Danes si slovenski športniki invalidi namreč obetajo prvo medaljo, kajti v svoji paradni disciplini, streljanju z zračno puško, bo nastopil naš najboljši strelec Franc Pinter – Ančo. Po besedah trenerke Sladičeve je svetovni vrh v tej disciplini zelo širok in možna so tudi presenečenja, vendar vsi, pa tudi Ančo sam, napovedujejo bolj za sam vrh. Tako pravzaprav ni nikogar, ki bi dvomil v to, da bomo jutri osvojili prvo medaljo na POI, le tega, kakšne barve bo, si niče ne upa napovedati....

Popravni izpit čaka tudi namiznoteniško igralko Andrejo Dolinar, ki je včeraj slabo začela, a morebitna današnja in jutrišnja zmaga jo vseeno vodita v nadaljevanje tekmovanja med posameznicami. Andreja, ki je na svetovnih rang lestvicah trenutno na šestem mestu, vsekakor lahko popravi slab vtis s prve tekme.

Svoj prvi nastop v kvalifikacijah bo imela danes tudi njena kolegica Mateja Pintar in upajmo, da ne bo tudi nje zdelala začetna trema – ne pozabimo: Mateji so to prve paraolimpijske igre.

Svoje prve nastope bodo danes imeli tudi vsi trije naši atleti. Medtem ko bo Marku Severju nastop v kvalifikacijah pomenil predvsem ogrevanje in trening za njegovo glavno disciplino, maraton na vozičkih, ki je na sporedu predzadnji dan iger, pa to ne pomeni, da se priljubljeni Primorec ne bo na vso moč pognal po stezi in skušal presenetiti.

Nosilec bronaste medalje v metu diska z zadnjega evropskega prvenstva, Velenjčan Janez Hudej bo nastopil v kvalifikacijah v metu diska.. Toda Janez je pri 41 letih trdno odločen, da bo tokat končno osvojil vsaj eno paraolimpijsko medaljo in zato smo lahko prepričani, da v kvalifikacijah ne bo imel posebnih težav, čeprav je met diska njegova šibkejša disciplina.

Dornavčanka Tatjana Majcen pa bo nastopila v kvalifikacijah v suvanju krogle, disciplini, v kateri je aktualna evropska prvakinja in zato tudi od nje pričakujemo uvrstitev v nadaljevanje.

18.09.04.

sn_17092004.jpg (270565 bytes)

V Slovenskih novicah je bil v petek, 17.09.2004 objavljen odmeven članek pod naslovom "Besni športniki invalidi", ki ga omenja tudi eden od obiskovalcev našega foruma. Članek govori o odnosu RTV Slovenia do športa invalidov, v njem pa so tudi stališča vodilnih mož Zveze za šport invalidov Slovenije, zato ga objavljamo tudi mi. (Kliknite na sličico za povečavo).

18.09.04.

Andreja v pogovoru z novinarji

Trije naši v prve boje

Prvi tekmovalni dan na XII. Paraolimpijskih igrah bodo nastopili tudi trije naši športniki.

Ernest JazbinšekNamiznoteniška igralka Andreja Dolinar bo ob 14:00 začela prve kvalifikacijske nastope v posamični konkurenci, edini naš kolesar David Kuster se bo ob 11:20 v svojem prvem paraolimpijskem nastopu pomeril v posamični zasledovalni vožnji na velodromu, strelec Ernest Jazbinšek pa bo dopoldan ob 11:45 nastopil v kvalifikacijski seriji v streljanju s pištolo – disciplina P1, popoldan, predvidoma ob 18:15 pa ga čaka še finalni nastop z istim  orožjem.

18.09.04.

 david_10_800.jpg (197127 bytes)

Za začetek trije porazi

Atene - Po petkovem slavnostnem odprtju paraolimpijskih iger so v soboto zaživela tudi tekmovališča na prizorišču najpomembnejšega tekmovanja za športnike invalide. Dva slovenska predstavnika sta obstala v kvalifikacijah, Andreja Dolinar pa ima še dva dvoboja.

Prvi dan tekmovanj so nastopili trije Slovenci. Kolesar David Kuster je nastopil v kvalifikacijah zasledovalne vožnje na 4.000 metrov na dirkališču in osvojil deveto mesto ter ostal brez nadaljevanja, strelec Ernest Jazbinšek je obstal v kvalifikacijah z zračno pištolo na 23. mestu, namiznoteniška igralka Andreja Dolinar pa je v kategoriji 4 klonila proti Italijanki Valerii Zorzetto z 1:3.
Kot prvi od Slovencev je na tekmovalno stezo velodroma zapeljal David Kuster. Na velodromu je pravzaprav moral nastopiti, čeprav sicer tekmuje samo v cestnih vožnjah, saj je mednarodni paraolimpijski komite pogojeval cestne nastope s tistimi na dirkališčih. Tako je brez izkušenj - tokrat je bil sploh prvič na velodromu - in brez ustreznega kolesa šele v Atenah okusil dirkališče.
V vsakem nastopu je izboljševal svoje čase, v prvem tekmovalnem nastopu pa je bil njegov tekmec domačin Pagnaiotis Paterakis. Kljub podpori s tribun je Grk po dveh tretjinah tekmovanja moral priznati premoč slovenskega tekmovalca, Kuster je Grka prehitel in v cilj pripeljal s časom 5:50,275. V njegovi kategorji LC2 je nastopilo deset tekmovalcev, v nadaljevanje pa se je uvrstilo osem najhitrejših. Kusterjev čas ni zadoščal za osmo mesto, za katerim je na koncu zaostal šest sekund, kljub temu pa je bil s svojim nastopom zadovoljen. "Čas je bistveno boljši kot na treningu. Grka sem ujel že nekje na polovici, česar nisem pričakoval. Zdaj sem pravzaprav prvič na dirkališču, treninga sem imel dva meseca, pa tudi kolo je precej zastarelo," je 31-letni tekmovalec iz Vodic ocenil svoj prvi nastop.
Na strelišču Markopolo je svoj nastop z zračno pištolo opravil Ernest Jazbinšek. Začetek je bil spodbuden, saj je v prvi od šestih serij dosegel 95 krogov in bil na šestem mestu, nato pa je v drugi seriji močno popustil, zadel dve osmici in sedmico, kar ga je s samo 87 krogi potisnilo v ozadje. V tretji, četrti in peti seriji je nato spet streljal solidno (94, 94, 91), v zadnji pa spet samo 89 in vse skupaj je zadoščalo za 550 krogov in 23. mesto. Za finale je bilo potrebno nastreljati 560 krogov. "Z rezultatom sem zelo nezadovoljen, še zlasti, ker sem v zadnjih dveh mesecih opazil, da se forma dviguje in ni bilo težav za 560 krogov. Žal mi je, da mi ni uspelo," je Jazbinšek ocenil svoj nastop. Izkazalo se je, da je bil to njegov edini in zadnji nastop na paraolimpijskih igrah. V njegovi drugi disciplini z malokalibrsko pištolo kljub prijavi namreč ne bo mogel nastopiti, saj so ugotovili, da je bilo v rezultatih nekaterih kategorij v zadnjih šestih mesecih precej napak, med njimi tudi v Jazbinškovi. Tako njegov rezultat ni več zadoščal za 30 najboljših, ki lahko nastopijo na igrah, kar mu je onemogočilo nastop.
Neuspešen uvodni dan slovenske reprezentance je končala Andreja Dolinar. V prvem nastopu svoje kategorije namiznega tenisa je bila njena nasprotnica Italijanka Valeria Zorzetto. Dolinarjeva je slabo začela in v prvih dveh nizih ni imela odgovora na udarce tekmice. Prvi niz je tako hitro izgubila s 4:11, podobno pa je bilo tudi v drugem, ko se je Italijanki približala na 6:7, nazadnje pa klonila z 8:11. Šele v tretjem je nato zaigrala kot zna, a šele po minuti odmora trenerja Gorazda Vecka pri zaostanku 1:5. Naredila je probrat in povedla že z 9:6, nato pa niz dobila z 11:9. Toda že v četrtem je bilo spet podobno kot na začetku, njena tekmica je hitro povedla s 4:0, nato pa prednost zadržala do konca.
 "Začela sem zelo slabo, v tretjem nizu je bilo dobro. V četrtem pa sem zapravila dve zaključni žogici. Vedno je tako, da je zame prva tekma nekako ogrevalna. Bilo pa je daleč od tega, kar zmorem," je po tekmi odkimavala Dolinarjeva. Kljub porazu še ni vse izgubljeno, saj ima v nedeljo na sporedu dva dvoboja, z Američanko Jennifer Johnson in Mehičanko Marie Thereso Arenales Huerto, z zmago nad obema pa bi si zagotovila drugo mesto v svoji predtekmovalni skupini.

17.09.04.

Barvit začetek POI

 
Atene - Podobno kot olimpijske igre so se tudi paraolimpijske, drugo največje športno tekmovanje v letošnjem letu, začele s spektakularnim slavnostnim odprtjem.


Prireditelji v Grčiji so za začetek 12. paraolimpijskih iger poskrbeli za barvit in zanimiv program, ki je navdušil gledalce na povsem polnem olimpijskem stadionu. Med državami udeleženkami, teh je po uradnih podatkih 136, je tudi Slovenija. Na čelu ekipe, ki je vstopila na stadion, je bila nosilka zastave Andreja Dolinar.

Zamisel paraolimpijskih iger, športnikom invalidom zagotoviti podobne tekmovalne razmere in vzdušje kot udeležencem olimpijskih iger, je organizatorjem narekovala tudi izvedbo slavnostnega odprtja. Tudi na teh igrah je večji del sporeda namenjen aktivnim udeležencem, ki so se v mimohodu predstavili gledalcem. Teh je bilo po zadnjih uradnih podatkih 136, kar je nekaj manj od napovedi pred igrami (142), pa tudi manj od dopoldanskega podatka o udeležbi, ko so našteli še 140 ekip. kljub temu pa je tudi ta zmanjšana številka rekordna na paraolimpijskih igrah, saj so v Atenah krepko presegli Sydney s 123 sodelujočimi državami.

 
Med udeleženkami je tudi 15 takšnih, ki so na paraolimpijskih igrah prvič. Slovenska reprezentanca, v Atenah bo nastopalo 29 športnikov, ob njih je bilo še 14 trenerjev in spremljevalcev, je gledalce pozdravila z ragljami, slovensko zastavo pa je na stadion pripeljala namiznoteniška igralka Andreja Dolinar, njen voziček je potiskal golbalist Zlatko Mihajlovič. Največji aplavz je ob domači reprezentanci, ki se je predstavila zadnja, dobila še ekipa Cipra, pa tudi Irak in nekatere majhne reprezentance z zgolj kakšnim simboličnim udeležencem, ob prihodu številne ameriške zasedbe pa so bili gledalci nekoliko zadržani.

Nepogrešljiv del iger v Atenah je tudi njihova "prva dama", predsednica organizacijskega komiteja Gianna Angelopoulos Daskalaki, ki seveda ni manjkala niti na slavnostnem odprtju paraolimpijskih iger. Ker je letos prvič v zgodovini organizacijski komite OI in paraolimpijskih iger isti, njeno delo še zdaleč ni končano, ampak bo za dobro izvedbo in na končno pohvalo iger morala počakati do 28. septembra.

"Dobrodošli v Atenah, športniki in udeleženci 12. paraolimpijskih iger. Igre, ki jih odpiramo, so več kot samo tekmovanje. So prikaz tega, kar vi najboljšega predstavljate v nas, da nam pokažete, da ni nič nemogoče. Nekateri boste zapustili Atene kot zmagovalci, vsi pa kot prvaki," je Daskalakijeva pozdravila udeležence iger. Ob njej sta na častni tribuni sedela še grški predsednik Konstantinos Stefanopolous ter predsednik mednarodnega paraolimpijskega komiteja IPC Phil Craven. "Dobrodšli v Grčiji, ki doživlja čudovito športno poletje. Čestitam Atenam in vsem, ki so k temu prispevali. Naredili ste veliko za prihodnost naših iger," je Craven nagovoril športnike in udeležence. Paraolimpijske igre je nato uradno odprl grški predsednik Stefanopolous.

Potem ko so na stadion prinesli zastavo mednarodnega paraolimpijskega komiteja, je sledilo še zadnje dejanje uradnega dela odprtja iger. Paraolimpijska bakla, letos je tako kot njena predhodnica olimpijska začela svojo pot v antični Olimpiji in v devetih dneh prepotovala vso Atiko in grško prestolnico, je pot končala na stadionu. Zadnji nosilec je bil Gregorios Toptsis, ki je z baklo prižgal vžigalno vrvico na eni strani stadiona, nato pa je ogenj s pomočjo ognjemeta na strehi "preskočil" do nosilca olimpijskega ognja na drugi strani stadiona in igre so dobile svoj paraolimpijski ogenj.

17.09.04.

earle_connor_01_300.jpg (39392 bytes)

Škandal še pred začetkom iger

Paraolimpijske igre je že pred sinočnjim slovesnim odprtjem (na fotografiji) zasenčil dopinški škandal. Na nedavni kontroli so namreč odkrili, da si je kanadski šprinter Earle Connor, ki si je pred štirimi leti v Sydneyju pritekel zlato kolajno na 100 metrov in je bil v najožjem krogu favoritov tudi v Atenah, pomagal z nandrolonom in testosteronom.

Oba vzorca, vezta na nenapovedani dopinški kontroli, ki so jo opravili na treningu 23. avgusta ketos, sta potrdila vsebnost navedenih substanc. Connor je po tem obvestilu obžaloval, da je "naredil napako", ko je po boležni vzel prepovedana sredstva zato, da bi ostal v formi za igre v Atenah.

17.09.04.

strelci_01_800.jpg (82472 bytes)

Bili ste opozorjeni: tukaj prebivajo najboljši strelci na svetu!

Ne poskušajte tega preverjati tako, da bi se nepooblaščeno približevali - eden od njih se že mrzlično pripravlja na sobotni nastop.

Otvoritvene slovesnosti se strelci ne bodo udeležili v polni sestavi, kajti slovesnost je precej pozno, poleg tega pa je še tako zasnovana, da bo zelo naporna za športnike, ki imajo več težav s hojo - glede tega se Grki niso izkazali!

17.09.04.

otvoritev_01_600.jpg (67040 bytes)

otvoritev_04_600.jpg (39696 bytes)

Barvit začetek POI

otvoritev_03_600.jpg (39144 bytes)Atene - Podobno kot olimpijske igre so se tudi paraolimpijske, drugo največje športno tekmovanje v letošnjem letu, začele s spektakularnim slavnostnim odprtjem.

Prireditelji v Grčiji so za začetek 12. paraolimpijskih iger poskrbeli za barvit in zanimiv program, ki je navdušil gledalce na povsem polnem olimpijskem stadionu. Med državami udeleženkami, teh je po uradnih podatkih 136, je tudi Slovenija. Na čelu ekipe, ki je vstopila na stadion, je bila nosilka zastave Andreja Dolinar.

več o tem >

17.09.04.

otvoritev_35_500.jpg (55045 bytes)

Na paraolimpijskih igrah zatišje pred viharjem

ATENE - Na dan uradnega odprtja paraolimpijskih iger v Atenah še vlada zatišje, ki pa se bo v večernih urah spremenilo najprej v vihar slavnostnega odprtja, nato pa še v 12 dni športnih tekmovanj na istih prizoriščih, kot so jih uporabljali na OI. Uradna slovesnost, ki je že več dni razprodana, se bo začela ob 20.30 po slovenskem času. Podobno kot na olimpijskih igrah bo pomemben del spektakla mimohod reprezentanc, po zadnjih podatkih jih je v Atenah 140, v slovenski bo zastavo nosila namiznoteniška igralka Andreja Dolinar...

več o tem >

17.09.04.

sasa_kotnik_02_800.jpg (73044 bytes)

Včeraj je zaploskala Saši in ji čestitala ob rojstnem dnevu, že v torek bosta vlogi zamenjali, kajti ena od mladenk na sliki je le 5 dni mlajša od Saše

 Ni nagradno vprašanje, lahko pa vseeno ugibate, katera je!

Tudi če kliknete tukaj, vam do torka še ne bo kaj dosti pomagalo - lahko pa boste našli Sašo.

več o tem pa v torek zjutraj >

16.09.04.

marko_trening_05_800.jpg (76855 bytes)

Novice iz Aten so odslej objavljene tudi na Siolovem Sportalu. Predstavljajo Paraolimpijske igre, zgodovino iger, slovensko reprezentanco za Atene 2004, anekdote, pa tudi intervjuje z znanimi športniki invalidi. Danes je objavljen intervju s Franjem Izlakarjem, ki se iger ne more udeležiti, čeprav je izpolnil A normo za nastop.

16.09.04.

sasa_kotnik_01_500.jpg (52745 bytes)

sasa_kotnik_03_800.jpg (90586 bytes)Danes, 16.09.2004 praznuje svoj 24. rojstni dan Saša Kotnik, članica ženske ekipe v sedeči odbojki. V olimpijski vasi so ji danes pripravili skromno slovesnost, v imenu vodstva reprezentance pa ji je čestital in ji izročil darilo vodja reprezentance, Branko Mihorko.

Čestitali so ji pa seveda vsi in ne dvomimo, da so ji ostale odbojkarice tudi zapele...

več o tem >

14.09.04.

zlatko_01_400.jpg (38816 bytes)

andreja_01_500.jpg (103878 bytes)Znano je tudi, kdo bo nosil slovensko zastavo na otvoritvi XII. Paraolimpijskih iger: to bo namiznoteniška igralka Andreja Dolinar, spremljal pa jo bo eden najmlajših članov naše odprave, igralec golbala, Zlatko Mihajlovič. Oba sta bila tudi udeleženca paraolimpijskih iger v Sydneyu leta 2000.

preberite več o tem >

14.09.04.

NOVOST: Nekaj zanimivosti in anekdot iz Aten

14.09.04.

sprejem_05_800.jpg (154868 bytes)

sprejem_07_800.jpg (105187 bytes)Včeraj zvečer je našo reprezentanco v prostorih slovenske Ambasade sprejela naša veleposlanica v Ggrčiji, gospa Jožica Puhar. Kot boste videli, je bilo vzdušje zelo sproščeno. Vodja reprezentance je naši ambasadorki izročil darilo, md drugim tudi navijaške rekvizite - kot povabilo k ogledu tekmovanj...

preberite več o tem >

ostale fotografije so pa tukaj >

11.09.04.slovo_03_500.jpg (29226 bytes)

NOVOST - POSNETEK DNEVA

Prvi posnetek (več jih je) dneva ne potrebuje nikakršnega komentarja! Morda le pojasnilo: avtor posnetkov je Blaž Uršič - Športal! Čestitke!

V konkurenci za naj posnetek je bil le še en par!

Ker je bila ta novost tako lepo sprejeta, dodajamo možnost glasovanja za naslednje "posnetke dneva". Glasujte!

14.09.04.

 

Atene ponovno Olimpijske

Po nekajdnevnem premoru dobivajo Atene ponovno olimpijsko podobo. Trgovine so močneje založene s spomonki, ki spominjajo na olimpijado, pojavili pa so se tudi artikli, ki so namenjeni Paraolimpijskim igram. Olimpijska televizija vsakodnevno predvaja kratke filme, ....

preberite več o tem >

14.09.04.

 

V Atenah se temperatura viša in viša. Prvi dnevi so bili vetrovni in hladni, tako da so paraolimpijci z veseljem pograbili po jaknah. No, sedaj se je veter umiril in vse bolj pripeka, športniki pa kljub temu vse bolj navdušeno trenirajo. Danes nas čaka sprejem pri veleposlanici, potem pa samo se čakamo na otvoritev in prve tekme.

... je sporočil ivo Drinovec

11.09.04.

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

Trenutno najbolj aktualne povezave na naših straneh so te tri, ki so prikazane na levi. Vse tri so (z enakimi ikonami) prav na vsaki strani zgoraj. Prva ponuja vse informacije o XII. Paraolimpiadi, druga je bližnjica do podatkov o naši reprezentanci, tretja pa do najnovejših posnetkov o dogajanju v zvezi z našimi športnicami in športniki v Atenah. Dodana pa je tudi bližnjica do najnovejših foto-galerij (levo). Tudi ta je na vsaki strani.

11.09.04.
sprejem_10_500.jpg (70842 bytes)

Slovenska zastava v Paraolimpijski vasi
Atene - Slovenska Paraolimpijska reprezentanca, ki je v petek dopotovala na prizorišče 12. Paraolimpijskih iger v Atene, je v
sprejem_08_800.jpg (138364 bytes) soboto v olimpijski vasi spremljala dvig slovenske zastave.
Na krajši slovesnosti so uradno slovensko prisotnost v vasi organizatorji potrdili še s predvajanjem himne.
Slovesnosti se je udeležila tudi slovenska ambasadorka Jožica Puhar, ...

več o tem > 

11.09.04.
prihod_01_800.jpg (124277 bytes)

sprejem_01_800.jpg (102393 bytes)

prihod_02_800.jpg (108226 bytes)Naši asi so se v Atenah že namestili in opravili prve formalnosti, pa tudi naša zastava v Olimpijski vasi že visi. 

Sprejela jih je tudi veleposlanica RS v Grčiji, gospa Jožica Puhar, ki je prisostvovala slovesnemu dvigu zastave in predstavitvi naše reprezentance.

Vsi so dobro razpoloženi, kar boste na fotkah lahko videli že v nekaj minutah - kliknite najprej tukaj, potem pa samo še osvežujte sliko (tipka F5, če niste vedeli)! Dogaja se!

10.09.04.
odhod_20_800.jpg (68970 bytes)

odhod_23_800.jpg (102243 bytes)Danes ob 10:00 so naši športniki poleteli z Brnika v Atene.

Prvi foto-utrinki z letališča so že tukaj, še več pa jih bo v naslednjih dneh.

Fotreportažo najdete tukaj >

09.09.04.
ekipa_08_800.jpg (49962 bytes)

V petek, 10.09. ob 10:00 bodo naši Paraolimpijci poleteli z brniškega letališča proti Atenam.

Pospremimo jih na pot v čim večjem številu in jim zaželimo uspešno nastopanje na XII. Paraolimpijskih igrah.

07.09.04.Sprejem pri dr. Drnovšku

Drnovšek sprejel Paraolimpijce
Ljubljana - Slovensko Paraolimpijsko reprezentanco, ki bo nastopila na 12. Paraolimpijskih igrah v Atenah med 17. in 28. septembrom, je pred odhodom v grško prestolnico sprejel tudi slovenski predsednik Janez Drnovšek.

poročilo s sprejema > 

07.09.04.
Predstavitev v Laškem

Objavljamo fotoreportaže s predstavitve državne reprezentance in tiskovne konference, ki je bila 2. in 3. septembra v Zdravilišču Laško.

Na isti strani je objavljenih tudi nekaj fotografij s sprejema pri predsedniku države, dr. Janezu Drnovšku. Sprejem je bil 07.09.2004 v Ljubljani.

fotoreportaža s predstavitve > 

(OPOMBA: Vse te fotografije je posnel Ivo Drinovec).

Vse starejše novice, ki niso več aktualne, so objavljene tukaj.

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000

Dvakrat nagrajena spletna stranOdslej tudi na Športalu


Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
 

 

Copyright (c) 2000-2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.