v  

ŠPORT INVALIDOV

aktualne novice

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

razpisi

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

obvestila

 novosti

medalje

 

zaslužni športniki

 

koledarji

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

rezultati

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

športniki

 

trenerji

 

športnik leta

športnik l. 2000

fotoreportaža

športnik l. 2001

fotoreportaža

športnik l. 2002

fotoreportaža

športnik l. 2003

fotoreportaža

 

panoge

alpsko smučanje

atletika

balinanje

bowling

dresurno jahanje

golbal

judo

kegljanje

kolesarjenje

košarka na vozičkih

košarka

mali maraton

mali nogomet

maraton

namizni tenis

odbojka

plavanje

sedeča odbojka

streljanje

šah

športni ribolov

tenis na vozičkih

tenis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

AKTUALNE NOVICE

Datum

Dogodek

 Posodobljeno: 28.07.2005 00:28:26

SEPTEMBER 2004

21.09.04

Pintarjeva olimpijska prvakinja


Atene - Slovenska namiznoteniška igralka Mateja Pintar je na paraolimpijskih igrah v Atenah na turnirju posameznic v kategoriji 3 osvojila zlato medaljo.

Naslov olimpijske prvakinje je osvojila po tem, ko je v finalu premagala Francozinjo Stephanie Mariage s 3:1 (11:8, 8:11, 11:7, 11:7). Z zmago v olimpijski dvorani Galatsi je tko Sloveniji priborila prvo zlato odličje na paraolimpijskih igrah v Atenah.

Naj spomnimo, kako je Mateja prišla do finalnega boja: na svoje prve paraolimpijske igre je prišla kot nosilka bronaste medalje z zadnjega evropskega prvenstva iz Zagreba 2003, vendar nikakor ne kot favoritinija za osvajanje naslova paraolimpijske prvakinje. Vsi so vedeli, da je na Matejo treba računati, kajti bila je izjemno dobro pripravljena, poleg tega pa velja kot brezkompromisna borka, ki nikoli ne popušča. Vse te vrline naše šampionke so tokrat prišle do izraza v pravem trenutku in Mateja je že v prvih dvobojih dokazala, iz kakšnega testa je.


Brez milosti je opravila s prvima nasprotnicama v kvalifikacijski skupini. Najprej je gladko, s 3:0 (11:7, 11:4, 11:4) premagala Japonko Satoko Fujiwara, nato pa še istega dne v popoldanskem nastopu svoji drugi nasprotnici, Južnoafričanki Aletti Moll in prvakinji Afrike, tudi ni dala niti dihati in jo je gladko odpravila s 3 : 0 (11:5, 11:7 in 11:5).

Mateja je tako prepričljivo osvojila prvo mesto v skupini in se uvrstila neposredno v polfinale.
V polfinalnem dvoboju sicer ni šlo tako gladko, saj je Francozinji Valerie Gay uspel preobrat in izid je bil po štirih nizih izenačen (2:2), toda Mateja je prav v odločilnih trenutkih pokazala, kako je tudi psihično izjemno dobro pripravljena. V zadnjem nizu ni dovolila presenečenja in dvoboj je končala z zmago s 3:2 (11:7, 11:7, 9:11, 9:11, 11:9).

 

Po finalnem dvoboju je olimpijska zmagovalka povedala: "V prvem nizu sem naredila preveč napak sama, ne da bi bila Francozinja toliko boljša. Ona nima napadalne igre, zato je odločala večja koncentracija. Poskušala sem se v drugem, tretjem in četrtem nizu čimbolj zbrati, vsako žogo odigrati do konca in stoodstotno izkoristiti in to mi je bolj uspevalo kot Francozinji. Včeraj sem bila malo bolj živčna kot danes. Ampak na vsaki tekmi igram na zmago.Vzdušje je bilo dobro, čutila sem, da je bila publika z mano in to mi je dalo energijo." Dan, ki si ga bo nedvomno zapomnila za vse življenje, je opisala kot skoraj povsem običajnega: "Vstala sem malo kasneje, ker sem imela pozno tekmo, ter se skušala spočiti in ne misliti preveč na tekmo, čeprav je bilo to težko. V igri je bila zlata olimpijska medalja, ki jo imam zdaj okrog vratu, in težko je opisati občutke, ki me ob tem obdajajo. To so bile moje življenjske sanje, nisem pa še popolnoma dojela, da se je vse to res dogajalo." Zdaj je pri 19 letih dosegla pravzaprav največ, kar je v tem športu mogoče: "Upam, da to ni vrh ali vsaj ne edini vrh. Vsekakor bom še nastopala, rada bi še tekmovala, nisem še končala, če bodo pa uspehi takšni kot so, pa bomo videli. Toda vedno je težje braniti medaljo kot pa jo doseči."
 
Po slavnostni podelitvi medalj je imela Pintarjeva še veliko obveznosti. Najprej do sedme sile, kjer se je izkazala kot zelo umirjena in izkušena sogovornica, nato pa so sledile čestitke vodstva slovenske ekipe in ostalih slovenskih športnikov. V gneči ob zmagovalki v podzemlju dvorane Galatsi veselja ni mogel skriti niti trener Gorazd Vecko."Razmišljal sem o tej zlati medalji, na glas se o tem ne govori. Nihče od strokovnjakov ji ni pripisoval možnosti, mislim pa, da si jo je zaslužila glede na to, da igra šele dve leti in pol. Talent je na višku, trenira po pet ur na dan, priprave so bile uspešne. Nisem videl vzroka, zakaj ne bi bila uspešna tudi na paraolimpijadi. Stara je šele 20 let in to je prvi velik turnir zanjo. Srečni smo, presrečni, upam, da se bomo lahko pojavili na ekipnem tekmovanju, da ne bomo preveč proslavljati," je Vecko pohvalil svojo varovanko.
 
Veliko počitka si zlata Pintarjeva ne bo mogla privoščiti. Po dnevu premora jo skupaj z Andrejo Dolinar čaka že tekmovanje v ekipni konkurenci, kjer so cilji in želje slovenske ekipe prav tako visoki, saj sta na lanskem EP v Zagrebu ti igralki osvojili zlato.

21.09.04.

Četrti dan zlat

Atene - Današnji dan bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovini športa slovenskih invalidov kot eden novih mejnikov: 19 letna Kranjčanka Mateja Pintar je osvojila prvo žensko zlato paraolimpijsko medaljo za Slovenijo in hkrati tretjo zlato doslej.


Pred njo je edino atlet Franjo Izlakar na igrah v Barceloni leta 1992 osvojil dve zlati medalji. Naši športniki invalidi so si do sedaj skupno priborili že 15 medalj na Paraolimpijskih igrah - niso pa še rekli zadnje besede!
 

Podvig mlade Mateje Pintar


Neizmerno veselje je zavladalo v našem taboru, ko je postalo jasno, da je Mateja izpolnila svoje in naše želje, obenem pa presegla vsa pričakovanja in po dolgih 12 letih omogočila, da se je na prizoriščih iger znova zaslišala slovenska himna. S prestola je "vrgla" zmagovalko iz Sydneya, sicer pa velja omeniti, da je na svoji poti do zlate medalje premagala najprej azijsko prvakinjo, nato afriško in nazadnje še aktualno paraolimpijsko, dvakrat starejšo Francozinjo Mariage. Super šampionski pohod do Olimpa, še posebej, če pomislimo, da gre za športnico, ki aktivno igra namizni tenis šele dobri dve leti!

Mateja Pintar se je rodila 17. julija 1985 v Selci na Gorenjskem v bližini Škofje loke. V letošnjem letu je uspešno končala šolanje na škofjeloški gimnaziji in bo nadaljevala študij v Ljubljani. Z namiznim tenisom se je pričela ukvarjati pred slabimi tremi leti. Njen največji uspeh do Aten je bilo 3. mesto na Evropskem prvenstvu v kategoriji TT3 na prvenstvu v Zagrebu in naslov evropske ekipne prvakinje z Andrejo Dolinar na istem tekmovanju lani.

Izjemna športnica je nadvse priljubljena v naši reprezentanci, čeprav je v njej malone novinka in tudi ena najmlajših tekmovalk. Za njene uspehe, za današnjega pa še posebej, ima nemalo zaslug tudi trener naše državne reprezentance, Gorazd Vecko, "couchi", kot ga ljubkovalno kličejo dekleta.

 

Franc Pintar šesti v trojnem položaju


Drugi današnji nastopi naših športnikov v Atenah niso bili tako uspešni, pa vendar velja posebej omeniti nov finalni nastop strelcev. Po srebrni medalji in enem šestem mestu, se je danes kot petouvrščeni (z 11 krogi zaostanka za vodilnim) skozi kvalifikacije v streljanju z zračno puško 3 x 40 v finale znova uvrstil Franc Pinter. V finalni seriji sicer ni bil tako uspešen kot pred dnevi v svoji najboljši disciplini, pa tudi zaostanek je bil prevelik, vseeno pa je streljal zelo dobro in se uvrstil na šesto mesto. O medaljah so tako odločali le tisti trije tekmovalci, ki so bili na prvih treh mestih že po kvalifikacijah: Šved Jacobsson, Američan Jodan in Izraelec Shaziri. Tudi Franc Pinter-Ančo bo na teh igrah v naslednjih dne še nastopil in prepričani smo, da uspešno. Prvi nastop ga čaka že v sredo zjutraj, poleg njega pa bosta nastopila tudi oba preostala strelca, Pavlin in Majcenovič.
 

Odbojkarice začele s porazom


Manj uspešno so tekmovanje na teh igrah začele naše odbojkarice, ki so med poznavalci ženske sedeče odbojke že pred igrami veljale za ene favoritinj za medaljo in v tej vlogi so se videle tudi same. Tekmovanje je resda šele na začetku in če se bodo v naslednjih nastopih bolj potrudile, jim je pot do vrha še vedno odprta. Današnje nasprotnice Kitajke so bile pač boljše in so našim dekletom zasluženo "vzele skalp" s 3:0 (25:13, 25:8,25:17).

Velja povedati, da sta prvi dan prijetno presenetili predvsem reprezentanci ZDA in Kitajske. Obe sta pomladili svoje vrste, posebej še slednja, ki se želi tako že pripraviti na naslednje igre - te pa bodo leta 2008 prav pri njih, v Pekingu.

 

Golbalisti tonejo vse nižje


Še najslabši vtis med vsemi našimi športniki, ki sodelujejo na tokratnih igrah, so do sedaj zapustili prav golbalisti, ki so si po tihem želeli uvrstitve v finalni del turnirja. Ta cilj je sedaj že skorajda nedosegljiv. Danes so doživeli še tretji zaporedni poraz. Tokrat so jih s 4:1 premagali še Španci.

20.09.04.

Tretja medalja že zagotovljena

Slovenska odprava je po jutranjih zapletih, ko so Tatjani Majcen podelili bronasto medaljo in po neverjetno izenačenem »peteroboju« strelcev - kar pet tekmovalcev, med njimi tudi naš Damjan Pavlin je namreč v kvalifikacijah nastreljalo absolutno desetko (vseh šestdeset strelov za 10) - zvečer dočakala še eno prijetno presenečenje. Mateja Pintar se je po napeti in vseskozi negotovi borbi dobesedno prebila v finale namiznoteniškega turnirja in zagotovljeno ima najmanj srebrno medaljo.

Toda pozor: Mateji tega niti poznavalci niso napovedovali, pa tudi danes je malokdo verjel, da lahko premaga odlično Francozinjo Valerie Gay. Pa se je vendarle zgodilo! Po izjemno dramatičnem dvoboju, ki je trajal polno uro in je bil poln preobratov, je Mateja zbrala dovolj moči, predvsem pa je bila ob zaključku bolj zbrana, da ji je uspel pravi podvig.

Začela je tako kot s prejšnjima dvema nasprotnicama, ki ju je dobesedno zmlela – odločno in nepopustljivo. Povedla je z 2 : 0 v nizih in tedaj so jo mnogi že videli v finalu. Toda tretji niz je Mateja tik pred koncem presenetljivo popustila in Francozinja je niz dobila z 11 : 9. To ji je očitno dalo krila in zmagala je še v četrtem nizu ter izenačila na 2 : 2.

Tretji niz je postregel s še privlačnejšim in še bolj razburljivim namiznim tenisom in po infarktnem zaključku je Mateji podvig vendarle uspel!

V sebi svojstvenem slogu je komentirala ta nastop: "Najprej se opravičujem vsem gledalcem, da sem jih tako znervirala. Po sijajnem začetku je prišlo do krize, čeprav ne vem zakaj, enostavno ni šlo, Francozinja pa je dobila krila. Že kar nekajkrat sva se pomerili in vedno so bili dvoboji zanimivi in dolgi, zato sem pričakovala, da bo tudi tokrat tako. Na srečo se je vse dobro izteklo in presrečna sem, da bom lahko zaigrala v finalu, kar je bila moja skrita želja"

V Atenah so tudi Matejini družinski člani in skupaj z vodstvom reprezentance in igralkami sedeče odbojke so proslavili vstop v finale.

Trener Gorazd Vecko je bil po dvoboju povsem izmučen. "Dekleta vedo, da imam težave s srčnim pritiskom. danes sem ga imel zanesljivo blizu 200, čeprav tega nisem smel pokazati. Skoraj me je razneslo. Na srečo sva v minutah odmora uspela ohraniti mirne živce in v najbolj kritičnem trenutku je Mateja zmogla dovolj moči za sijajen uspeh. To je prva kolajna za Slovenijo v namiznem tenisu, zato sem še toliko bolj vesel".

Finalni dvoboj med Matejo Pintar in Francozinjo Stephanie Mariage bo ob 16:30 po našem času.

V namiznoteniškem taboru pa se sicer ne odvija ravno po načrtih in željah. Za razliko od Mateje Pintar, ki dobesedno melje svoje nasprotnice, se je Andreji Dolinar obnovila poškodba ramena in le s težavo je nastopila v konkurenci posameznic. Danes je izgubila četrtfinalni dvoboj s Švicarko Alice Rast z 1:3 (7:11, 7:11; 11:4; 7:11). Več kot očitno je bilo, da se ne more enakovredno meriti z nasprotnico in samo upamo lahko, da ji bodo poškodbo uspeli sanirati do 23. septembra, ko bosta skupaj z Matejo Pintar v ekipnem delu skušali presenetiti vso paraolimpijsko konkurenco.

Drugače pa je današnji dan postregel še z mnogimi izjemno zanimivimi predstavami, v katerih so z različnim uspehom sodelovali tudi naši športniki invalidi:

Tatjani Majcen brona

Zaplet v ženskem suvanju krogle se je začel že pred tekmovanjem, saj je bilo slišati veliko pripomb na pravilnost ocen invalidnosti Čehinje Fesslove. Njeni gibi so dali slutiti, da v tem  primeru ni vse čisto. Slovenska delegacija je tako že pred tekmovanjem najavila pritožbo in s tem v zvezi celo organizirala ekipo, ki bi naj pripravila dokazne materiale. Vendar pa se je Čehinja spretno izogibala vsem poizkusom špijoniranja in se ni udeleževala treningov. Po končanem tekmovanju je vodja reprezentance mag. Branko Mihorko vložil protest in ko smo okoli 23. ure v sektorju za tekmovalce videli s kolajno ovenčano, a objokano Fesslovo, smo slutili, da je Tatjana Majcen že na svojem prvem paraolimpijskem nastopu prišla do prve kolajne. A ta novica je bila uradno potrjena šele v zgodnjih jutranjih urah. Tekmovalna komisija je spremenila oceno invalidnosti Janne Fessove iz kategorije F54 v F55, kar je pomenilo, da je zdrsnila na 11. mesto. Majcnovi, ki je bila po včerajšnjem tekmovanju zelo redkobesedna in razočarana, je ta novica vrnila nasmešek na obraz

Končni vrstni red v suvanju krogle F54/55:

1. mesto Marianne Buggenhagen (Nemčija)  F55  9,06 metra (nov svetovni rekord)

2. mesto Eva Kacanu (Češka) F54                          6,18 m

3. mesto Tatjana Majcen (Slovenija) F54               6,00 m

Odličen nastop Hudeja

Tekmovanje v metu diska za moške v kategoriji F 54 je potekalo skoraj tri ure, saj je bilo precej težav z opremo nekaterih tekmovalcev. Janez Hudej je nastopil zelo dobro, dosegel svoj najboljši rezultat letos in z metom 23,31 m v 2.seriji zasedel 6. mesto. Z izkupičkom je bil več kot zadovoljen, saj je nastop dobra spodbuda za njegovo paradno disciplino: suvanje krogle. Po končanem tekmovanju je dejal: "Zelo sem zadovoljen s svojim nastopom, saj nisem pričakoval uvrstitve v finale. Nekaj težav sem imel zaradi dolgega tekmovanja, zato v finalu rezultata nisem uspel še izboljšati. A že ta dosežek je potrditev dobre forme in če bo vse, kot je treba, bo v petek še bolje". Sicer pa je zmagal Kitajec Fan, ki mu je najdaljši met uspel v 3. seriji.

Rezultati meta diska za moške F54:

1. mesto   Fan      (Kitajska)      28,93 m

2. mesto   Kalaras    (Grčija)     28,07 m

3. mesto   Purgl     (Češka)        27,97 m

6. mesto   Janez Hudej (Slovenija)    23,31 m

Golbalisti pričeli s porazom

Ekipa v golbalu je na uvodnem srečanju v dvorani Falliro doživela poraz proti reprezentanci Litve. V uvodnem delu srečanja so bili enakovreden nasprotnik (3:3), nato pa so Litvanci dosegli dva zadetka iz kazenskega strela in srečanje je bilo odločeno. Končni rezultat je bil 4:7 v korist Litve. Reprezentanca Litve je tudi sicer zelo neugodna za našo izbrano vrsto, tako da nad porazom ni nihče posebej presenečen. V večernih urah so se naši nato pomerili še z Madžarsko. Tudi na tem srečanju niso bili ravno najbolj razpoloženi, tako da so Madžari zmagali s 4:1. Po dveh kolih so torej varovanci trenerja Antona Martona še vedno brez zmage. V golbalu se je na Paraolimpijske igre uvrstilo 12 reprezentanc, ki so razdeljene v dve skupini.  Reprezentanca Slovenije nastopa v skupini B, skupaj z Litvo, Madžarsko, Španijo, Korejo in Finsko. V nadaljevanje se uvrstijo prve štiri ekipe.

Pavlinec deseti na 100 metrov prosto

V bazenu Aquatic je v svojem uvodnem nastopu v Atenah na 100 metrov prosto plaval tudi Danijel Pavlinec v kategoriji S6. Dosegel je čas 1;14,83 in zasedel 5. mesto v  svoji skupini, na koncu pa je to zadoščalo za skupno 10. mesto. T o je pomenilo, da se ni uvrstil v finalni nastop. Najboljši čas kvalifikacij je dosegel Kitajec Jianhua Yin, ki je preplaval 100 metrov v času 1;08,62. Danijel Pavlinec bo na teh igrah nastopil še na 50 in 400 metrov prosto.

Damjan Pavlin šesti

Strelišče na hribu Markopoulo je bilo danes prizorišče tekme strelcev v kategoriji SH2, v kateri sta nastopila Damjan Pavlin in Srečko Majcenovič. Izkušenejši Majcenovič je začel dokaj nervozno in v prvi seriji zadel kar 3 devetice in že po šestini tekmovanja je bilo jasno, da s finalom ne bo nič. Tekmovanje je končal s 595 krogi, kar ga je uvrstilo na 18. mesto.

Za finale je bilo potrebnih 599 krogov, za Novozelandca Mika Johnsona, pa tudi to ni bilo dovolj, saj je svojo edino devetico zadel v predzadnjem strelu in tako zasedel 9. mesto. Kar 5 tekmovalcev je namreč redni del tekmovanja končalo z polnim izkupičkom šestdesetih desetic in med njimi je bil na naše veselje tudi najmlajši med strelci Damjan Pavlin.

Četverica je tekmovanje končala s 599 krogi, tako da je o uvrstitvi v finale odločala zadnja serija.

Pavlin je končal na odličnem 6. mestu. "Zelo sem zadovoljen, saj pred igrami nisem pričakoval tako visoke uvirstitve. Želja je bila finale in to sem tudi dosegel. Seveda ostaja občutek, da bi lahko morda pridobil še kakšno mesto, vendar bi ga lahko tudi izgubil. Konkurenca je bila huda, saj za finale niti 599 ni bilo dovolj in odločale so malenkosti. Tekma je bila naporna in kar težko je bilo ostati zbran skozi celo tekmo.  Trenutek slabosti pri 3. in 9. strelu sta me potisnila za dve mesti navzdol. To so bile moje prve Paraolimpijske igre in povsem sem zadovoljen", je dejal 21 letni Novomeščan.

Končni rezultati kategorija SH2 leže:

1. mesto  Minna Leinonen    (Finska)        705,4 kroga

2. mesto  You Gyoung Ho   (Koreja)          705,3 kroga

3. mesto  Johnny Andersen  (Danska)       704,4 kroga

6. mesto  Damjan Pavlin      (Slovenija)     703,6 kroga

Kuster še drugič na velodromu

David Kuster je nastopil na velodromu še v dirki na 1000 metrov. Dosegel je čas 1;18,223, kar je zadostovalo za 29. mesto. Za zmagovalcem Gregom Ballom je zaostal dobrih 10 sekund, v svoji kategoriji LC2 pa je zasedel celo 5. mesto. To je bila njegova zadnja preizkušnja na velodromu, sedaj se bo pričel pripravljati na svojo pravo disciplino: cestno dirko, ki bo v petek.

Danes bodo naši športniki nastopili takole:

Srebrni Franc Pinter v streljanju kategorija R7

Mateja Pintar bo skušal znova presenetiti v finalu namiznega tenisa - kategorija 3

S svojimi nastopi bodo pričele tudi igralke sedeče odbojke, njihov prvi nasprotnik pa bo reprezentanca Kitajske

Igralci golbala se bodo v tretjem srečanju kvalifikacij pomerili s Španijo

20.09.04.

Zaslužene čestitke

Damjan v finalu zasedel odlično 6. mesto

V finalni seriji desetih strelov je Damjan streljal odlično, prav tako kot v kvalifikacijah, vendar so bili odlični tudi drugi finalisti, tako da je Damjan z malce smole nazadnje vseeno moral priznati premoč štirim konkurentom za medalje.

Damjanovih finalnih deset strelov: 10.3, 10.4, 9.7, 10.7, 10.6, 10.5, 10.7, 10.2, 10.0, 10.5 je pomenilo 103,6 v finalni seriji, v skupnem seštevku je to pomenilo 703.6 krogov in končno 6. mesto.

Zmagal je Finec Minna Leinonen s 705.4 krogi, drugo mesto je osvojil  Korejec HO Gyoung You (705.3), tretje pa si je pristreljal Danec ANDERSEN Johnny (704.4).

Srečko Majcenovič je obstal v kvalifikacijah z dosežkom 595 krogov, kar je zadoščalo za 18. mesto v skupni razvrstitvi.

20.09.04.

 srecko_01_800.jpg (101537 bytes)

Pavlin v finalu, Majcenovič osemnajsti

Damjan Pavlin je zadel vseh šestdeset strelov v polno in se z največjim možnim izkupičkom uvrstil v finalni nastop, ki bo ob 15:00 uri. Srečko Majcenovič je v svoji kategoriji zasedel 18. mesto s 595 krogi.

Damjan se bo "spopadel" s šestimi strelci, ki imajo enak izkupiček kot on, osmi finalist pa za njimi zaostaja en sam krog.

20.09.04.

tatjana_02_500.jpg (85458 bytes)

Majcnovi po pritožbi odličje


Atene - Slovenska atletinja Tatjana Majcen, ki je na nedeljski tekmi v suvanju krogle na paraolimpijskih igrah v Atenah pristala na četrtem mestu v kategoriji F54, je po uspešni pritožbi slovenske reprezentance dobila bronasto medaljo.

V slovenski ekipi so se pritožili, ker zmagovalka Čehinja Jana Fesslova ni bila prijavljena v ustrezni kategoriji. Fesslova je tako nazadovala na deseto mesto, zlato bo dobila Nemka Marianne Buggenhagen, srebro Čehinja Eva Kacanu, tretje mesto pa je zdaj pripadlo Tatjani Majcen, ki je tako postala druga slovenska dobitnica medalje na letošnjih igrah po strelcu Francu Pinterju.
"Pritožba je bila uspešna. Ugotovili so, da je Čehinja uporabljala nekatere mišice, ki jih v tej kategoriji ne bi smela in so ji spremenili kategorijo. Vse je že uradno, Majcnova ima odličje," je pojasnil vodja slovenske reprezentance Branko Mihorko. Na tekmovanju v suvanju krogle so skupaj nastopile atletinje v dveh kategorijah, zato so dosežene daljave preračunavali v točke. Fesslova je najdlje sunila 6,86 metra, kar ji je po prvotni kategorizaciji F54 prineslo prvo mesto, s kategorijo F55 pa je bilo dovolj le za deseto mesto.

19.09.04.

Nastopi naših športnikov v ponedeljek, 20.09.2004:

Ekipa v golbalu se bo v dopoldanskem času pomerila z Litvo, zvečer pa še z Madžari.
Plavalec
Danijel Pavlinec bo nastopil na 100 metrov prosto, strelca Srečko Majcenovič in Damjan Pavlin bosta skušala dopolniti uspeh strelcev v kategoriji R5 - zračna puška leže, Andreja Dolinar pa se bo skušala prebiti skozi četrtfinale v namiznem tenisu.

spored tekmovanj >

19.09.04.

tatjana_01_500.jpg (86292 bytes)

Andreja Dolinar je v četrtfinalu. V svojem drugem današnjem nastopu je premagala še Američanko Jennifer Johnson - tokrat suvereno in prepričljivo - s 3:0 (11:9. 11:8. 11:3).

Mateja Pintar tudi svoji drugi nasprotnici, južnoafričanki Aletti Moll, ni  dala dihati in jo je gladko odpravila s 3 : 0 (11:5, 11:7 in 11:5).

Sodeč po trenutnih, vmesnih rezultatih, gre dobro tudi Tatjani Majcen, ...

več o tem >

19.09.04.

andreja_mateja_01_800.jpg (134160 bytes)

 

atleti_02_800.jpg (54380 bytes)

Mateja Pintar v svojem prvem nastopu ni dopustila nikakršnih presenečenj in je Japonko Satoko Fujiwara kar "pomedla" z mize s 3:0 (11:7, 11:4, 11:4). Popoldan jo čaka še en nastop v kvalifikacijah skupine B.

Tudi Andreja Dolinar je v svojem drugem nastopu popravila vtis, vendar je s precej težavami premagala Mehičanko Huerto Arenales. Toda šteje zmaga (3:2 - 5:11,11:8,11:3.9:11,11:6) in če bo Andreji uspelo popoldan premagati še Američanko Jennifer Johnson, trenutno zadnjeuvrščeno v skupini B, bo napredovala v nadaljnje tekmovanje.

več o tem >

19.09.04.

anco_medalja_01_500.jpg (74240 bytes)

Prva slovenska medalja
anco_medalja_02_800.jpg (92579 bytes) Atene - Slovenska paraolimpijska reprezentanca je na igrah v Atenah osvojila prvo medaljo. V streljanju z zračno puško v kategoriji SH1 je Franc Pinter osvojil drugo mesto in srebrno medaljo s 692,6 kroga.
Zmagal je Šved Jonas Jacobsson s 693,4 kroga, bron pa je pripadel Avstralcu Ashleyju Adamsu (692,2).
Pinter, aktualni svetovni prvak v tej disciplini, je izjemno streljal že v kvalifikacijah, ko je dosegel odličen rezultat (593 krogov), kar je zadostovalo za drugo mesto.

več o tem >

14.09.04.

NOVOST: Nekaj zanimivosti in anekdot iz Aten

 
2003  

12.12.03

Objavljamo foto-reportažo s prireditve "Invalid - športnik leta 2003 v Sloveniji", ki je bila 04.12. letos.

 
Vse starejše novice, ki niso več aktualne, so objavljene tukaj.

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000

Dvakrat nagrajena spletna stran
Odslej tudi na Športalu


Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
 

 

 

Copyright (c) 2000-2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.