v  

ŠPORT INVALIDOV

aktualne novice

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

razpisi

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

obvestila

 novosti

medalje

 

zaslužni športniki

 

koledarji

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

rezultati

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

športniki

 

trenerji

 

športnik leta

športnik l. 2000

fotoreportaža

športnik l. 2001

fotoreportaža

športnik l. 2002

fotoreportaža

športnik l. 2003

fotoreportaža

 

panoge

alpsko smučanje

atletika

balinanje

bowling

dresurno jahanje

golbal

judo

kegljanje

kolesarjenje

košarka na vozičkih

košarka

mali maraton

mali nogomet

maraton

namizni tenis

odbojka

plavanje

sedeča odbojka

streljanje

šah

športni ribolov

tenis na vozičkih

tenis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

AKTUALNE NOVICE

Datum

Dogodek

 Posodobljeno: 28.07.2005 00:28:27

SEPTEMBER 2004

25.09.04.

 

Golbalisti na 11. mestu

Naša golbal ekipa je v zadnji tekmi premagala Grčijo z izidom 12:2 (polčas – 6:1) in tako tekmovanje končala na 11. mestu, kar je gotovo eno večjih neprijetnih presenečenj na tem turnirju, zagotovo pa so od vseh naših športnikov na teh igrah najbolj razočarali prav oni.

Danes je bil naš najboljši igralec znova Zlatko Mihajlovič (dosegel je 4 zadetke), med strelce se je prav tako s 4 zadetki vpisal tudi Matej Ledinek, izkazala pa ste še kapetan Ivan Vinkler in Dejan Pirc, ki oba prav jutri praznujeta rojstni dan (Dejan je najmlajši član ekipe in bo dopolnil 20, Ivan pa je s 35 leti najstarejši).

Obe zadnjeuvrščeni ekipi iz predtekmovanja, ki je potekalo v dveh skupinah, sta se pomerili za tolažilno zmago in tokrat so naši zmagali prepričljivo, saj niti za hip ni bilo dvoma o tem, kdo bo končni zmagovalec med poraženci.

Naši golbalisti so na paraolimpijski turnir prišli kot eni kandidatov za medaljo, vendar so zatajili na samem začetku. Pomlajena in ne dovolj izkušena reprezentanca je v predtekmovanju zabeležila eno samo zmago in tri poraze in tako sama sebe izločila iz bojev za visoko uvrstitev.

25.09.04.

 

David Kuster po pričakovanjih

Naš kolesar David Kuster je včeraj v cestno hitrostni dirki zasedel 9. mesto, kar je v skladu z njegovimi pričakovanji, podobno pa je njegove možnosti napovedoval tudi trener Anton Kunaver.

Zmagal je Čeh Jiri Ježek s časom 1:42:04, drugi je bil Španec Roberto Alcaide, bronasto medaljo pa je osvojil Američan Ron Williams (1:43:05).

Naš David Kuster je dirko končal v času 1:52:39 in je za zmagovalcem zaostal za dobrih 10 minut. Naj omenimo zanimivost: enak čas kot David je imelo še sedem drugih kolesarjev, ki so se uvrstili med 6. in 12. mestom.

Davida čaka jutri še preizkušnja v vožnji na kronometer.

Uradni izidi:

1 - Ježek Jiri LC2 CZE 1:42:04 1

2 - Alcaide Roberto LC2 ESP 1:42:25 2

3 -1 Williams Ron LC2 USA 1:43:05 3

 ....

9 - Kuster David LC2 SLO 1:52:39 9

25.09.04.

slo_finska_01_800.jpg (135758 bytes)

Slovenija premagala Finsko

V današnji tekmi, ki je odločala o uvrstitvi v polfinalne boje, je naša ženska ekipa v sedeči odbojki premagala Finsko s 3:1, kar je videti dokaj prepričljivo. Rezultati po posameznih nizih (25:23, 25:21, 23:25, 25:19) pa pričajo o tem, kako izenačena je bila tekma, veliko pa pove tudi podatek, da je dvoboj trajal več kot uro in pol.

Najboljši igralki pri naših sta bili znova Saša Kotnik s 17 točkami in pa kapetanka ekipe, ki je, kot kaže. odločna prevzela odgovornost povsem v svoje roke, saj je dosegla neverjetnih 33 točk! Anita Goltnik-Urnaut se je torej odločila, da medalja na njihovi prvih igrah bo, pa pika! Zdaj se morajo prebuditi še njene soigralke.

Pomembno je, da so se s to zmago naše odbojkarice uvrstile v nadaljnje tekmovanje in da so tako ostale v boju za medalje.

Manjše presenečenje pa je, da so se z današnjo zmago na prvo mesto začasno zavihtele Kitajke, medtem ko so naše ostale na četrtem mestu, vendar pred tekmo ZDA in Nizozemske še ni jasno, kakšni bodo polfinalni pari. Zelo verjetno je, da bo naša pot do medalje vodila preko svetovnih prvakinj, Nizozemk, razen …

24.09.04.

janez_02_500.jpg (55964 bytes)

Janez Hudej za 11 cm ob medaljo


Atene - Atlet Janez Hudej je končal tekmovanje v suvanju krogle na paraolimpijskih igrah v Atenah in z metom 8.77 m, kar je za 12 cm več od njegovega letos najdaljšega meta, pristal na četrtem mestu.

janez_03_500.jpg (83860 bytes)Tako kot je Janez napovedoval, je bil pomemben vsak "milimeter" in kljub temu, da je s predzadnjim metom krepko presegel svoj letos najboljši dosežek, je na koncu pristal na nehvaležnem četrtem mestu.

Hudej, ki je po odhodu Drage Lapornik in Janeza Roškarja naenkrat pri komaj 41 letih postal veteran v naši atletski reprezentanci, saj se je udeležil vseh treh Paraolimpiad za samostojno Slovenijo, je bil zelo blizu medalji - zgrešil jo je le za 11 cm.

Tekmovanje v suvanju krogle za moške se je tudi tokrat izredno zavleklo, pa tudi začelo se je z nekoliko zamude.

Naš tekmovalec je v prvi seriji treh metov že s prvim metom dosegel peto mesto desetimi med finalisti, a je za najboljšimi kar precej zaostajal. Ob dveh neveljavni metih je v prvem poskusu krogla poletela 8,24 m daleč, kar je kar 30 cm za letošnjim najboljšim dosežkom, še precej več za Janezovim osebnim rekordom.

V finalni seriji se je Janez očitno zbral in dal vse od sebe. Prvi met se mu sicer ni posrečil, zato je v naslednjih dveh uspešnih poskusih kroglo sunil najprej do 8,77 m in nato še 8,09 m. Njegov predzadnji met je tako zadoščal za četrto mesto, medtem ko je zmagovalec, Avstrijec Tischler z novim svetovnim rekordom 9,57 m prepričljivo pustil za seboj vso konkurenco. Tudi njegov rojak Schwartz, ki je osvojil srebrno medaljo, mu z osebnim rekordom 8,95 m ni mogel blizu. Bronasto medaljo je, prav tako z novim osebnim rekordom (8,88 m) osvojil Finec Niinimaki.

Če bi tudi Janezu Hudeju danes uspelo izboljšati osebni rekord za samo 6 cm, bi si s Fincem delil bronasto medaljo. Toda to je šport in ker je Janez zares izjemen športnik, smo lahko prepričani, da se bo z naslednjih velikih tekmovanj še vračal z odličji, še bolj gotovo pa je, da se bo znal veseliti ob medaljah drugi članov reprezentance, kot da so njegove.

24.09.04.

janez_01_500.jpg (127801 bytes)

 

Bo Hudeju končno uspelo?

Danes sta v atletskem sporedu tekmovanja tudi dve tehnični disciplini z udeležbo naših športnikov. Okrog 18:30  ure po našem času, ko bodo končani meti v finalni seriji, bomo že vedeli končne odločitev in tedaj bo tudi znano, če smo ponovno med dobitniki medalj, kajti v ženskem metu diska nastopa naša Tatjana Majcen, v suvanju krogle pa Janez Hudej. 

 

Možnosti za še eno atletsko medaljo

Majcnova, ki je pred dnevi osvojila bronasto medaljo v suvanju krogle, je bila po današnjih kvalifikacijah na 4. mestu in torej znova v boju za zmagovalne stopničke.  Za tretjeuvrščeno, Kitajko Chenovo, zaostaja za 57 cm, V prvi seriji je Tatjana dosegla 14,39 m, v tretji pa 14,78 m, medtem ko je bil njen drugi met neveljaven. V finalni seriji je metala nekoliko slabše od pričakovanj in ob še enem neveljavnem metu dosegla 14,17 m in 13,49 m ter tako zasedla 4, mesto. Zmagala je Kitajka Ting Wang, njena rojakinja Li Ping Ghen je osvojila bronasto medaljo, srebrno pa Nemka Marianne Buggenhagen.

Tatjana je povsem opravičila nastop z doseženim rezultatom. "Izboljšala sem svoj osebni rekord za 20 cm in zato sem z nastopom povsem zadovoljna. Kitajke se očitno dobro pripravljajo za nastop v Pekingu in to, da sta kar dve med dobitnicami kolajn, ni presenečenje. Edina, ki jim lahko konkurira je Nemka Buggenhagen, pa še ona mora postaviti svetovni rekord za 2. mesto. Ob takšnem razpletu moram biti zadovoljna, saj sem nastopila prehlajena in imam povišano temperaturo. Pred mano je še nedeljski nastop v metu kopja in upam, da bom do takrat zdrava in sposobna doseči met okoli osebnega rekorda. Kakšno uvrstitev mi bo to prineslo, bomo pa videli", je dejala preden so jo odpeljali s prizorišča.

 Končni rezultati meta diska za F54/55 za ženske:1. mesto Ting Wang    F54 (Kitajska)                    16,47m     1091 točk

2. mesto Marianne Buggenhagen F55 (Nemčija)     27,57m     1078 točk

3. mesto Li Ping Chen   F54   (Kitajska)                15,91m     1054 točk

4. mesto Tatjana Majcen F54  (Slovenija)              14,78m      979 točk

Janez Hudej bo popoldan (ob 17:45 po našem času) nastopil v svoji močnejši disciplini, v kateri se nadeja, da bo končno osvojil tako želeno paraolimpijsko medaljo. Njegov osebni rekord, ki je hkrati evropski rekord, ga uvršča na 6. mesto med 10 finalisti, toda to nikakor ne pomeni, da Janez tokrat nima zares lepe priložnosti za medaljo, še posebej, ker je resnično dobro pripravljen. Ne smemo pa pozabiti, da se bo treba boriti za vsak milimeter, kot je naš tekmovalec napovedal že pred igrami.

 

Odbojkarice so utrujene

Ženska ekipa v sedeči odbojki je dopoldan po pričakovanjih izgubila proti svetovnim in evropskim prvakinja, Nizozemkam s 3:0 (25:10, 25:17, 25:16), vendar je bila prednost Nizozemk tokrat izrazitejša le v prvem nizu, medtem ko so naše v ostalih dveh pokazale, da znajo igrati odbojko. Utrujenost po včerajšnji maratonski tekmi z ZDA, ki je traja polni dve uri, je bila očitna.

Ponovno sta se najbolj izkazali mlada Saša Kotnik in kapetanka ekipe, Anita Goltnik-Urnaut. Vsaka od njiju je dosegla po 7 točk, dobro pa sta igrali tudi Alenka Šart in Marinka Cencelj (vsaka po 3 točke). Tekmo si je ogledalo 2.500 gledalcev.

Ta tekma sicer ni odločal o ničemer in današnji rezultat nima vpliva na nadaljevanje.

Takole je po tekmi pojasnila vzroke za današnji poraz kapetanka ekipe:

"Glavni razlog za današnji poraz leži v utrujenosti. Že med ogrevanjem se nikakor nismo uspele v polni meri skoncentrirati in pripraviti na nastop. Kljub temu smo pričele dobro in tudi v nadaljevanju na trenutke zaigrale tako kot znamo, vendar kaj več danes nismo bile sposobne. Zavedamo se, da tekma z Nizozemkami ni tista, preko katere bi si izborile mesto v polfinalu. To bomo morale narediti jutri proti Finski, ki jo moramo dobiti na vsak način. Na tej tekmi bomo morale biti stoodstotno pripravljene, tako fizično, kot psihološko".

Naše so trenutno na 4. mestu, jutri pa igrajo še tekmo s Finsko. Sedaj ne bo več popravnih izpitov! Dekleta morajo jutri zmagati, če se želijo uvrstiti v nadaljnje boje in morda nazadnje vendarle osvojiti medaljo. V nadaljevanje se uvrstijo le prve štiri ekipe, med seboj pa se bodo pomerile takole: prva proti četrti in druga proti tretjeuveščeni. Če bi naše ostale na četrtem mestu, bi se za uvrstitev v polfinale znova pomerile z ekipo Nizozemsko, kajti pričakovati je, da bodo Nizozemke jutri premagale trenutno vodilno ekipo ZDA:

Ne pozabimo: v strokovnih krogih so že pred igrami veljale za glavne favoritinje za eno od medalj, skupaj z Nizozemsko, na dekletih pa je, da dokažejo, da zares sodijo v sam svetovni vrh v sedeči odbojki.

23.09.2004

Zmaga za tolažbo

Šesti dan na paraolimpijskih igrah je bil za naše športnike bolj ali manj neuspešen, če bi bili tekmovalni dosežki edino, kar šteje. Zdavnaj preseženo olimpijsko načelo, po katerem ni važno zmagati, ampak sodelovati  ima med paraolimpijci še vedno drugačno veljavo kot med zdravimi športniki - toda športnikom invalidom je to načelo kaj slaba uteha, kadar ne gre. Našim danes ni šlo ravno po načrtih in gledano v celoti bo to verjetno eden najmanj uspešnih tekmovalnih dni, toda prav tista ekipa, ki ji doslej res nič ni uspevalo, je danes dosegla doslej edino zmago.

 

Kitajke v ekipni konkurenci premočne

Namiznoteniški igralki Mateja Pintar in Andreja Dolinar sta danes nastopili v svoji prvi ekipni tekmi, a sta imeli za nasprotnici odlični Kitajki, ki poleg tega nastopata v kategoriji 5, kar je kar za dve kategoriji (stopnji invalidnosti) več kot pri naši Mateji in neo več kot pri ANdreji. Tekmovalni sistem je tu dokaj krut in neživljenjski, a tu ni pomoči. Da bi bila smola še večja, Andreja nastopa poškodovana in sprva je celo kazalo, da ne bo mogla nastopiti. Toda stisnila je zobe in ob pomoči blokade vseeno nastopila, kajti rezervne igralke nimamo. Poškodba rame pa  je očitno tako resna, da to ni Andreja, kakršne smo vajeni in zato poraz proti kitajskima igralkama ni ne presenečenje, ne katastrofa. Kako bo naprej, bomo pa videli že jutri.   

Edina zmaga golbalistov

Danes so naši nesrečni golbalisti prepričljivo, z 8:1, premagali večne nasprotnike, reprezentanco Finske. Najbolj sta se izkazala dva mlada upa: Zlatko Mihajlovič in Matej Ledinek. Slednji je dosegel dva zadetka iz igre, Zlatko pa kar 4 in še dva iz kazenskih strelov, skupaj torej 6.

Ta zmaga pa je prišla prepozno, saj našim ni več omogočala napredovanja v četrtfinale in se bodo lahko pomerili le še za 11. mesto na turnirju. V celoti je golbal ekipa največje razočaranje med našimi športniki na teh igrah., čeprav so veljali celo za enega favoritov za medaljo in so se tako videli tudi sami. Žal ni šlo in potrebno bo preučiti vzroke za tekmovalni neuspeh – za to pa bo po igrah dovolj časa. Ekipa je zelo pomlajena in tudi tu gre morda iskati del razlogov za slabše predstave, hkrati pa njihova mladost obeta lepšo prihodnost te panoge. Časa za priprave na naslednje paraolimpijske igre pa bo več kot dovolj.

 

Zadnji nastop strelcev

Naši strelci so z današnjim dnem končali svoja tekmovanja. Po besedah njihove trenerke so nastopili več kot solidno, nekoliko slabše od pričakovanj sta se tokrat odrezala le Srečko Majcenovič, ki je imel nekaj zdravstvenih težav in pa Ernest Jazbinšek. Slednji je imel še to smolo, da zaradi administrativne napake sploh ni dobil prilike, da bi se izkazal vsaj v svoji drugi disciplini.

Franc Pinter je osvojil srebrno medaljo v svoji najboljši disciplini, enkrat nastopil v finalu in enkrat za malenkost zgrešil uvrstitev v finale, medtem ko je najmlajši strelec, Damjan Pavlin, dokazal, da v prihodnje lahko še kako resno računamo nanj. Obakrat se je uvrstil v finale, kjer so nastopili izjemno izenačeni tekmeci. V svojem drugem nastopu je le za malenkost, za pičlih 0,6 kroga zgrešil bronasto medaljo – prav toliko, kot je nekaj dni prej manjkalo Pinterju, da bi osvojil zlato medaljo.

Odbojkarice izgubile z Američankami

Odbojkarska tekma med Slovenijo in ZDA se je začela odlično za slovenske tekmovalke. Z dobrimi servisi in napadi so povedle s 7:1 ter 15:7 in njihove tekmice jih niso več mogle ujeti. Razlika je do konca ostala enaka, niz pa je Slovenija po servisu Štefke Tomič dobila s 25:16. Slovenskih odbojkaric ni zmotilo niti dogajanje na tribunah, kjer so policisti nenadoma zahtevali, da slovenski navijači zapustijo tribuno, za katero niso imeli ustreznih akreditacij, čeprav so na istem mestu že tri dni sedeli navijači različnih držav. Drugi niz je bil bolj izenačen, Američanke so povedle, Slovenke so jih ujele pri 9:9, nato se je izid gibal za točko v korist ene ali druge ekipe, dokler si niso slovenske tekmice priborile dveh točk naskoka in niz dobile. V tretjem pa je bila igra Slovenije spet bolj tekoča, znova je odlično deloval sprejem, nekaj točk je bilo doseženih z blokom in izid na semaforju je bil kmalu 16:8 in nato po zaslugi odličnih servisov Saše Kotnik že 19:9. Američankam je sicer uspelo nekoliko zmanjšati razliko, vendar je bila zmaga zanesljivo slovenska.

Četrti niz je bil podoben drugemu, saj si po začetnem vodstvu Američank nobena ekipa ni priborila več kot točke naskoka. Tako se je izid gibal zdaj v slovensko, zdaj v ameriško korist. Slovenke so zapravile prvo zaključno žogo pri 24:23, nato pa so Američanke svojo izkoristile in zmagale s 27:25. V odločilnem nizu so Američanke tudi ob napakah slovenske ekipe, slabih podajah in nezbrani igri v napadu povedle z 10:6 in 12:6, tako da je trener Adi Urnaut dvakrat vzel minuto odmora. Ti nista pomagali, saj so si slovenske nasprotnice hitro priigrale zaključno žogo (14:8) ter nato še zmago v dramatičnem in razburljivem dvoboju. "Odbojka je nepredvidljiva, dinamična, z velikimi preobrati, na žalost se je tokrat končalo tako kot nismo želeli. Nisem razočaran, še vedno smo v igri, upam, da bomo s Finsko zmagali. Smo najnižja ekipa in igramo dobro, ko dobro serviramo. Vsak niz, ki smo ga dobili, smo dobili prepričljivo, ker smo imeli močan napad in servis. Odločilnih žog pa nismo servirali kot bi bilo treba pa tudi žog, ki so nam jih poklanjali, nismo znali izkoristiti," je trener Adi Urnaut ocenil dvoboj z Američankami.

22.09.04.

 

Golbalisti še četrtič poraženi
Atene - Slovenska reprezentanca v golbalu je na paraolimpijskih igrah v Atenah v četrtem nastopu doživela še četrti poraz.

Tokrat so jih premagali Korejci z 10:5 (6:3). Slovenija tako nima več možnosti za uvrstitev v četrtfinale in s tem za nadaljevanje paraolimpijskega turnirja. Igra slovenske ekipe je bila slaba, Korejci so hitro prevzeli pobudo in povedli z 2:0. Slovenci so v napadu zapravili preveč žog, obramba pa je imela preveč lukenj. Korejci so več zadetkov dosegli z žogami, ki so se odbile od slovenskih golbalistov.

Na drugi strani podobne žoge Slovencev niso hotele v gol, za nameček pa so varovanci Antona Martona zgrešili še kazenski strel in ob polčasu zaostajali za tri gole. Ker so se zavedali, da jim samo zmaga še odpira vrata v četrtfinale, so na začetku drugega polčasa pritisnili in Ivan Vinkler je znižal na 4:7. A vsi upi na preobrat so se takoj razblinili, saj so Korejci dosegli še dva gola. Tudi sreča jih ni zapustila vse do konca, dve slovenski žogi so ubranili na golovi črti, Slovenci pa so lahko le še ublažili visok poraz.
V četrtek bodo v Atenah še zadnjič nastopili člani strelske ekipe, nastope v Markopoulu bo končal Franc Pinter z malokalibrsko puško na 50 metrov. Namiznoteniški igralki Andreja Dolinar in zlata Mateja Pintar bosta začeli tekmovanje v ekipni konkurenci, odbojkarice se bodo pomerile z ZDA, golbalisti pa s Finsko.

22.09.04.

 

Pavlin za las brez medalje v Atenah
Atene - Samo 0,6 kroga je Slovenijo ločilo od nove medalje na paraolimpijskih igrah v Atenah.

Na strelskem tekmovanju z zračno puško stoje v kategoriji SH2 je Damjan Pavlin osvojil četrto mesto, 0,6 kroga pa ga je ločilo od brona, ki je pripadel Švedinji Viktoriji Wedin. Na istem tekmovanju je bil Srečko Majcenovič brez finala enajsti. Z zračno puško leže kategorije SH1 pa je Franc Pinter za las ostal brez finala na devetem mestu. Slovenske obojkarice so premagale Ukrajino s 3:0 (25:13, 25:8, 25:17).
Glavno vlogo so imeli peti tekmovalni dan paraolimpijskih iger slovenski strelci. Na strelišču Markopoulo so nastopili trije od štirih, najuspešnejši pa je bil Damjan Pavlin. V finale se je uvrstil z drugim rezultatom 599 krogov. Najboljši v rednem delu je bil s 600 krogi Novozelandec Mike Johnson. Pred finalom je na ogrevanju Pavlin streljal odlično in zadel celo 10,9. Začetek odločilnih desetih strelov je bil še dober, nato pa je sledila kriza in streli 10,1, 10,0 ter 10,1. Pavlin je drsel vse nižje, tri strele pred koncem je bil celo že sedmi, toda razlike so bile majhne. V predzadnjem strelu je Švedinja Viktoria Wedin zadela celo le 9,0 ter v trenutku skorajda že izpadla iz boja za medalje. Na drugem strelskem mestu je Pavlin takrat hladnokrvno zadel 10,9 in nenadoma je bila bronasta medalj povsem dosegljiva. Danec Ashley Andersen je nato v zadnji seriji dosegel le 9,9 ter se poslovil od medalje. Pavlin je bil dober z 10,6, a se Švedinja ob njem ni predala. Kljub veliki napaki v prejšnjem strelu ni bila nervozna in je zadela 10,9 ter s tem osvojila tretje mesto, čeprav je bila večji del finala celo druga. Prvo mesto je bilo oddano Novozelandcu Johnsonu, njegovi navijači so na koncu na tribunah zaplesali maorski bojni ples. Na drugo pa se je z odličnim streljanjem iz petega po rednem delu prebil še en Šved Thomas Johanssen.

 

"Sem zelo zadovoljen, na koncu mi je zmanjkalo malo športne sreče. Upam, da bom čez štiri leta boljši," je bil kljub nesrečnemu četrtemu mestu dosežka vesel 31-letni strelec iz Leskovca. "Prvih pet strelov nikakor nisem mogel zadeti, ne vem, mogoče se je malo zatresla roka. V osnovnem delu sem streljal zelo dobro, tudi poskusni streli so bili v redu, prvi strel tudi, potem pa je bilo nekaj manjših napak, ki sem jih opazil prepozno, ker je bilo zadnjih pet strelov spet dobrih," je finalni nastop ocenil Pavlin. "Zelo sem zadovoljna z osnovnim delom, finale je bil spet za "infarkt", nastopa osem odličnih strelcev, od katerih lahko vsak zmaga. Žal mi je za Damjanovo izgubljeno priložnost, dvakrat je pokazal fenomenalno formo, je pa pokazal, da je zrel strelec in da lahko v prihodnosti računamo nanj," je tudi trenerka Polonca Sladič ocenila Pavlinov nastop. V tej disciplini je v kvalifikacijah tekmoval tudi Srečko Majcenovič, ki je nastreljal 593 krogov, kar je bilo dovolj za 11. mesto.

Z zračno puško v kategoriji SH 1 je bil zelo blizu finala tudi Franc Pinter. Tokrat mu je odlično kazalo vse do predzadnjega strela v zadnji seriji, ko je zadel 9,7 kroga. S tem je namesto stotice v tem krogu zbral 99 krogov, kar je na koncu pomenilo, da je ostal brez finala na devetem mestu. "Škoda tega strela. Ne vem, zakaj je bila devetica, saj je bila puška dobro nastavljena in mirna. Pričakoval sem uvrstitev v finale, sicer ne toliko zaradi mojih nedavnih rezultatov, ampak zaradi dobrega občutka, ki sem ga imel med tekmo," je Pinter obžaloval nesrečni predzadnji strel. Na vrhu je bilo spet zelo izenačeno, saj so se štirje uvrstili v finalni obračun s popolnim izkupičkom 600 krogov, štirje pa samo z enim zgrešenim strelom. V konkurenci najboljših osmih je nato Šved Jonas Jacobsson uspešno nadaljeval delo iz predtekmovanja ter na koncu zmagal s 705,3 kroga. Korejec Yong Yae Sim je bil drugi s krogom zaostanka, Poljak z danskim potnim listom Kazimierz Mechula pa je bil bronast z enakim rezultatom.

Po porazu v prvem krogu proti Kitajkam so slovenske odbojkarice vrnile z enako mero Ukrajinkam. Tekma se je končala z gladkih 3:0 za Slovenijo. Prvi niz se je končal s 25:17, še bolj prepričljive pa so bile varovanke Adija Urnauta v drugem in tretjem nizu, ki so ju dobile na 8 in 13. Najboljša v slovenski ekipi je bila Anita Goltnik Urnaut, ki je dosegla 14 točk, Slovenke pa so bile zelo natančne tudi pri serviranju, saj so na ta način dobile 19 točk.
Sreda je eden mirnejših dnevov za slovensko reprezentanco, saj na svoj večerni nastop proti Korejcem čaka le še ekipa goldbala.

22.09.04.

Damjan Pavlin v boju za medaljo!

V današnjem kvalifikacijskem nastopu se je Damjan Pavlin odrezal še bolje in je v neposrednem boju za medalje, saj je trenutno na drugem mestu s 599 krogi, medtem ko ima vodilni tekmovalec, Novozelandec Mike Johnson 600 krogov, ostali finalisti za Damjanom pa po 598. Je na pragu nova medalja za Slovenijo? Finalna serija se začenja ob 16:30, okrog 17:00 pa bo že jasno, kakšno medaljo smo osvojili tokrat.

Franc Pinter je svoj del današnjega tekmovanja že opravil, zasedel pa je 9. mesto.

Tudi naše odbojkarice so se danes bolje odrezale, saj so premagale Ukrajino s 3:0, medtem ko golbal ekipo zvečer čaka popravni izpit proti reprezentanci Koreje. Če obe preostali tekmi v kvalifikacijah naši fantje zmagajo, se še lahko uvrstijo v četrtfinale boje, sicer pa bo tekmovanja za njih na teh igrah konec.

14.09.04.

NOVOST: Nekaj zanimivosti in anekdot iz Aten

2003  

12.12.03

Objavljamo foto-reportažo s prireditve "Invalid - športnik leta 2003 v Sloveniji", ki je bila 04.12. letos.

 
Vse starejše novice, ki niso več aktualne, so objavljene tukaj.

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000
Dvakrat nagrajena spletna stran
Odslej tudi na Športalu


Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
 

 

 

Copyright (c) 2000-2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.