v  

ŠPORT INVALIDOV

aktualne novice

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

razpisi

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

obvestila

 novosti

medalje

 

zaslužni športniki

 

koledarji

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

rezultati

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

športniki

 

trenerji

 

športnik leta

športnik l. 2000

fotoreportaža

športnik l. 2001

fotoreportaža

športnik l. 2002

fotoreportaža

športnik l. 2003

fotoreportaža

 

panoge

alpsko smučanje

atletika

balinanje

bowling

dresurno jahanje

golbal

judo

kegljanje

kolesarjenje

košarka na vozičkih

košarka

mali maraton

mali nogomet

maraton

namizni tenis

odbojka

plavanje

sedeča odbojka

streljanje

šah

športni ribolov

tenis na vozičkih

tenis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

AKTUALNE NOVICE

Datum

Dogodek

 Posodobljeno: 28.07.2005 00:28:29

SEPTEMBER 2004

27.09.04.

Zaključna slovesnost odpovedana 

Otvoritvena svečanost, ki bi morala biti v torek zvečer na Olimpijskem stadionu, je po zadnjih informacijah odpovedana. Po podatkih, ki jih imamo, se je avtobus, ki je peljal dijake na ogled Paraolimpijskih iger, zaletel v tovornjak, pri čemer je življenje izgubilo sedem dijakov,  več kot 30 pa jih je poškodovanih. Nesreča se je primerila okoli 10. ure dopoldan, na avtocesti iz Lamie proti Atenam. Konvoj 40. avtobusov je krenil iz mesta Farkadona blizu Thessalya v centralni Grčiji, kakšnih 300 km iz Aten in je peljal šolarje in dijake na ogled predzadnjega dne Paraolimpijskih iger. Do nesreče je prišlo na odseku ceste, kjer je v preteklosti že prihajalo do prometnih nesreč. Večina avtobusov se je po nesreči vrnila nazaj domov, le redki pa so nadaljevali pot do Aten.

27.09.04.

Odbojkarice ostale brez medalje

Ženska ekipa v sedeči odbojke je zaključila nastope slovenskih športnikov na 12. Paraolimpijskih igrah v grški prestolnici. Njihove nasprotnice v tekmi za 3. mesto so bile Američanke, ki so v prvem delu odbojkarskega turnirja slavile s 3:2.

Tudi tokrat so Američanke pričele uragansko. Povedle so najprej 14:6 in nato celo 24:10. Ko je že kazalo, da je uvodni set odločen, pa so se Slovenke prebudile. Dosegle so 10 točk zapored in se približale na 20:24, nato pa je nasprotnicam le uspelo doseči zmagovito točko. Drugi set je bil zrcalna oblika prvega. Slovenke so igrale kot v transu in dobesedno povozile Američanke, ki so delovale zelo nebogljeno. Ta set so naša dekleta dobila z rezultatom 25:10. Pod našo tribuno so sedeli predstavniki moške reprezentance v sedeči odbojki, ki so vseskozi spodbujali svoje kolegice na zelo simpatičen način, medtem, ko je vodstvo ameriške reprezentance vseskozi vršilo pritisk na sodnike, ki so sedeli skupaj z njimi. Kaj kmalu smo opazili, da so le ti svojima kolegoma z gestami pričeli gestikulirati določene napake naših deklet in nemalokrat smo v nadaljevanju videli proteste z naše klopi. Tudi glasba ob prekinitvah je bila v stilu “Born in the USA”, I love rock n roll, in podobno, kar je bolj spodbudilo pristaše nasprotnic, kot vztrajna peščica slovenskih navijačev. Američanke so tako v svojo korist odločile zadnja dva seta in s skupno zmago 3:1 (25:20; 10:25; 25:18; 25:20) zasluženo osvojile bronasto kolajno. “Težko je govoriti o vzrokih za poraz, v trenutku, ko ti iz rok spolzi kolajna. Na nek način je šport zelo brutalen, saj v določenih trenutkih zmaga srečnejši, ki ni nujno tudi boljši. Smo najnižja ekipa na turnirju in če ni dobrega servisa in sprejema, smo v težavah. Američanke so danes izkoristile vse naše napake in pomanjkljivosti. To je posledica dolgotrajnih priprav in sodelovanja na mednarodnih turnirjih, kjer se nabirajo izkušnje. Žal mi je deklet, ki so si s trudom, ki so ga vložila v priprave, zaslužila to kolajno”, je po tekmi dejal trener Adi Urnaut. V obeh srečanjih na tem paraolimpijskem turnirju so bile boljše. Tudi slovenske igralke si zaslužijo pohvalo. Dosegle so to, kar so v danem trenutku sposobne. Nasprotne ekipe pač bolj kakovostno delajo, igrajo več močnih tekem, kar je v kritičnih trenutkih odločilnega pomena. Potrebno je bilo športno in psihološko prenesti ugotovitev, da so naredile konkurenčne reprezentance velik preskok naprej. Tu velja v prvi vrsti omeniti reprezentanco Kitajske in ZDA, ki so presenetile vse strokovnjake

27.09.04.

 

Dani le za 15 stotink ob finale na 50 m

Plavalni bazen v olimpijskem centru OAKA, ki tudi zdravim športnikom ni bil najbolj naklonjen, je bil v ponedeljek prizorišče tretjega in zadnjega nastopa edinega slovenskega plavalca v Atenah Danijela Pavlinca. V svoji najmočnejši disciplini, 400 metrov prosto, se je Celjan, kateremu so to že 5. Paraolimpijske igre, v nedeljo uvrstil v finale in dosegel sedmo mesto. Tokrat je bil na vrsti šprint na 50 metrov, za katerega Pavlinec ocenjuje, da v njem ni najmočnejši, predvsem zaradi vse več mlajših tekmecev, posebej specializiranih za to najkrajšo disciplino. Upanja na mesto v večernem finalu pa kljub temu ni izgubil. Celjski plavalec je nastopil v 1. predtekmovalni skupini in na sedmi progi dosegel čas 33,78, kar je zadostovalo za 4. mesto. To je bil dober obet za finale, vendar je bila druga skupina hitrejša. Zmagovalec Jianhua Yin je imel na cilju sekundo prednosti pred najhitrejšim iz prve skupine Špancem Danielom Vidalom, dovolj hiter pa je bil tudi še peti Ciprčan Andreas Potamitis. Bil je za 15 stotink hitrejši od Pavlinca, ter tako ujel zadnje mesto v finalu, slovenskemu plavalcu pa je ostalo nehvaležno deveto mesto.

Pavlinec je nekoliko obžaloval zamujeno priložnst za svoj drugi finale na igrah, a je bil nato tudi z devetim mestom zadovoljen: "Bil sem precej utrujen in nisem zmogel več. Na koncu sem bil malo prekratek. Pričakoval sem boj za finale, vendar nas je včerajšnja tekma na 400 metrov vse zelo izčrpala. Nisem nezadovoljen, če bi bil bolj spočit, bi bil zanesljivo hitrejši. Nisem tudi nič taktiziral, takšen je pač šport, enkrat dobiš, drugič izgubiš."

Po Pavlinčevem nastopu so se člani slovenske reprezentance, ki so spremljali njegovo plavanje, odpravili še na bližnji atletski stadion. V odličnem vzdušju, na tribunah se je zbralo zanesljivo vsaj 30.000 gledalcev, večina grških šolarjev, so lahko spremljali podelitev medalj za nedeljsko tekmo v metu kopja ženske kategorije F54/55. Čeprav si je zmagovalka Južnoafričanka Zelete Situ z novim svetovnim rekordom zanesljivo zaslužila aplavz, pa je bila naša pozornost usmerjena k dobitnici srebrne kolajne. Tatjana Majcen je v nedeljo postala najuspešnejša slovenska udeleženka iger. Potem ko je osvojila bron v suvanju krogle in četrto mesto v metu diska, je s kopjem prišla še do srebra, ki ga je okrog poldneva tudi zares dobila okrog vratu. Tega se je še posebej razveselila, saj prve kolajne, za katero morajo prireditelji iger zaradi spremenjenega vrstnega reda izvesti novo podelitev, še vedno ni dobila. “Presrečna sem, da mi je uspelo dobiti to kolajno, ki bo zame zanesljivo pomenila še večjo spodbudo za prihodnje. Moje oči so že uprte v Peking, čeprav se to morda čudno sliši. Dejstvo je, da so nekateri tekmovalci nakazali, kam bi naj napredovale metalne discipline in potrebno bo budno spremljati, kaj se dogaja na tem področju. Kitajke so izjemno močne in potrebno bo vložiti veliko truda, da bom ostala v stiku z njimi”, je dejala presrečna Majcnova.

27.09.04.

Kuster na koncu enajsti

Atene - Kolesar David Kuster je v Vouliagmeniju opravil drugi del naloge na cestnih preizkušnjah. V svoji kategoriji LC2 je v soboto na cestni dirki osvojil deveto mesto, toda takrat podelitve medalj in razglasitve vrstnega reda še ni bilo, saj je kolesarje čakal še kronometer, seštevek točk obeh disciplin (zmagovalec v vsaki preizkušnji je dobil eno, drugovrščeni dve, tretji tri...) je nato določil paraolimpijskega prvaka. Proga za kronometer je potekala na nekoliko skrajšani progi cestne dirke, tekmovalci pa so morali prevoziti tri kroge v skupni dolžini 16 kilometrov. Najhitrejši je bil, tako kot na cestni dirki, Čeh Jiri Ježek, tako da mu skupne zmage nihče ni mogel preprečiti, tudi srebro je šlo zanesljivo v roke dvakrat drugemu Špancu Robertu Alcaidu, bronast pa je bil Američan Ron Williams, s trejim mestom na cestni dirki in četrtim na kronometru. Kuster je vozil po svojih pričakovanjih, saj je kronometer njegova slabša disciplina, osvojil je 12. mesto, skupno pa je seštevek njegovih točk zadoščal za 11. mesto. "Danes je imel David nekoliko slabši dan, ampak z njegovim nastopom smo zadovoljni. Razmere so bile za vse enake, vrh pa so krojili tisti, ki so bili v ospredju že na cestni dirki," je trener Anton Kunaver ocenil Kusterjev zadnji nastop na paraolimpijskih igrah. Kuster je vsekakor dokazal, da je dober potencial, potrebno bo nadačljevati v začrtani smeri, obenem pa bo potrebno več pozornosti nameniti opremi in vožnji na stezi. Pravila na Paraolimpijskih igrah so nekoliko drugačna kot sicer in ne prenesejo izrazite specializacije za cestno vožnjo.

26.09.04.

Srebrna medalja

tatjana_01_500.jpg (79129 bytes)

Imamo četrto medaljo! Drugo srebrno!

Tatjana Majcen je v metu kopja opravičila vlogo favoritinje za osvajanje medalje - in Slovenija ima na teh igrah že štiri medalje.

tatjana_04_500.jpg (98421 bytes)Tatjana Majcen je po prvi seriji treh metov na odličnem drugem mestu! Njen tretji met je kar pol metra daljši oddosedanjega osebnega rekorda, kar pomeni, da je Tatjana res v odlični formi!

Takole je metala: 10,24 m, 11,41 m in 12,37 m!

Boljša od nje je bila tedaj le Južnoafričanka Situjeva, medtem ko je Tunizijka Aidijeva zaostajala za 25 cm.

V finalni seriji treh metov je Tatjana znova dokazala, da si medaljo zaluži, saj je razen prvega meta (9.92 m), ki se ji ni najbolj posrečil, dosegla še 11.76 m in v zadnjem metu 11.95 m.

Zmagala je Situjeva z novim svetovnim rekordom 14,75 m, tretja pa je bila Kitajka Chen, ki se je z zadnjim metom Tatjani zelo približala, saj je dosegla 12,35 m (le 2 cm manj kot Tatjana!).

26.09.04.

tatjana_02_500.jpg (85458 bytes)

Bo četrta medalja, bo!

Atletinja Tatjana Majcen je pred nastopom v metu kopja veljala za eno favoritinj v tej disciplini, saj je imela med vsemi finalistkami letos drugi najboljši rezultat – 11,92 m, kar je tudi njen osebni rekord. Boljši od nje sta le Nemka Marianne Buggenhagen in Kitajka Xu, ki pa nastopata v kategoriji F 55.

Za pojasnilo nepoznavalcem: Tatjana nastopa v kategoriji F 54, kar preprosto povedano pomeni nekoliko večjo stopnjo invalidnosti kot F 55, vendar na tovrstnih tekmovanjih pogosto kategorije združijo in praviloma tudi s posebnim načinom točkovanja ovrednotijo dosežke tekmovalcev iz različnih, združenih kategorij. Do takšnega združevanja navadno pride zaradi pomanjkanja tekmovalcev ali tekmovalk v posamezni kategoriji in v ženskem metu diska je že tako.

Prve tri mete je Tatjana opravil z odliko: s serijo 10,24 m, 11,41 m in 12,37 m se je  prebila na drugo mesto.

26.09.04.

tatjana_02_500.jpg (85458 bytes)

Tatjana Majcen pred tretjo preizkušnjo

Atletinja Tatjana Majcen je pred nastopom v metu kopja veljala za eno favoritinj v tej disciplini, saj je imela med vsemi finalistkami letos drugi najboljši rezultat – 11,92 m, kar je tudi njen osebni rekord. Boljša od nje je le Nemka Marianne Buggenhagen, ki pa nastopa v kategoriji F 55.

Za pojasnilo nepoznavalcem: Tatjana nastopa v kategoriji F 54, kar preprosto povedano pomeni nekoliko večjo stopnjo invalidnosti kot F 55, vendar na tovrstnih tekmovanjih pogosto kategorije združijo in praviloma tudi s posebnim načinom točkovanja ovrednotijo dosežke tekmovalcev iz različnih, združenih kategorij. Do takšnega združevanja navadno pride zaradi pomanjkanja tekmovalcev ali tekmovalk v posamezni kategoriji in v ženskem metu diska je že tako.

26.09.04.

sodbojka_02_800.jpg (125596 bytes)

Odbojkarice še drugič izgubile s Kitajsko

Naša ženska reprezentanca v sedeči odbojki je pravkar utrpela še drugi poraz proti Kitajkam, tudi tokrat s 3:0 (25:11, 25:8, 25:17). Dekletom tako ostaja jutrišnji nastop v tekmi za bronasto medaljo, nasprotnice pa bodo znane po drugem današnjem polfinalnem dvoboju med ZDA in Nizozemsko.

V naši ekipi sta se kot na vseh prejšnjih tekmah najbolj izkazali Anita Goltnik-Urnaut s 16 doseženimi točkami in Saša Kotnik s tremi, svoj delež pa so prispevale še Mira Jakin, Marinka Cencelj ter Štefka Tomič in Danica Gošnak. Kitajke so očitno na tem turnirju premočne in v ponedeljkovem finalu bodo zanesljivo trd nasprotnik. Vprašanje je, če ne bo v svetovnem vrhu tokrat prišlo do zamenjave, čeprav so tudi Nizozemke pod vodstvom našega stratega Jožeta Banfija na dosedanjih srečanjih pokazale odlično formo.

Že po tekmi s Finsko je naš trener Adi Urnaut povedal: "Kakor smo napovedali, je bila tekma zelo težka, precej nervoze je bilo z ene in druge strani, konec koncev je zmagovalec, to smo zdaj mi, polfinalist in ima možnost za borbo za medalje. Igralke so skoraj pregorele, kljub nekaterim situacijam, ki so bile deloma tudi posledica moje napake, pa smo tekmo s Finsko srečno izpeljali. Zdaj igramo s Kitajsko. Mislim, da je Kitajska pokazala, da je trenutno najmočnejša ekipa, poskušali bomo dobro igrati in se jim čim bolj upirati. Če bomo uspešni, bomo, sicer pa se bomo pripravljali za borbo za bronasto medaljo, ki bo zanesljivo proti ZDA," je bil prepričan trener odbojkaric Adi Urnaut, ki je kljub nekaterim napakam zadovoljen z razpletom tekme.

V današnji tekmi se je izkazalo, da so bile Kitajke tudi tokrat pretrd oreh za naša dekleta. Azijke, ki so po Svetovnem prvenstvu 200 v Kamniku močno pomladile reprezentanco in se pospešeno pripravljajo na POI Peking 2008, so bile boljše s 3:0. (11:25; 8:25; 17:25). Izjemno spretne igralke so, ki jih je zelo težko ukaniti, na vsem paraolimpijskem turnirju doslej so izgubile en sam niz z Nizozemsko. Dokazale so, da so najresnejše kandidatke za zlato medaljo že na teh Paraolimpijskih igrah. To seveda ni nič čudnega, saj je odbojka na Kitajskem zelo popularen šport in verjetno ni težko najti invalidke, ki se že pred nastopom invalidnosti ne bi ukvarjale z odbojko.

"Tekma je imela pričakovan razplet, čeprav sem pričakoval boljši servis in več osvojenih točk. Vendar je glede na formo v tem trenutku to naša objektivna vrednost. Kitajke so v vseh pogledih boljše nasprotnice in če samo za drobec popusti zbranost, je v trenutku razlika več kot 10 točk. Naša pozornost je usmerjena v tekmo za 3. mesto in če nam v tej izjemni konkurenci uspe osvojiti medaljo, bomo lahko zelo veseli", je po tekmi dejal trener Adi Urnaut.

26.09.04.

danijel_04_800.jpg (82063 bytes)

Dani v finalu na 400 m
V bazenu olimpijskega centra OAKA je Danijel Pavlinec dobro nastopil v svoji najmočnejši disciplini na 400 metrov prosto. Tekmoval je v drugi predtekmovalni skupini kategorije S6 ter dosegel četrti čas s 5:39,91.
Ker je bila njegova skupina precej hitrejša kot prva predtekmovalna skupina, je Pavlinec v finale napredoval s šestim dosežkom. Najhitrejši v predtekmovanju je bil Šved Anders Olsson s 5:11,63.

V finalnem nastopu je Dani plaval za odtenek slabše kot dopoldan in na koncu zasedel 7. mesto.

Tokrat je že startal slabo in le en finalist je startal slabše kot Dani, zato ne preseneča, da je že po 50 m naš tekmovalec zaostajal za vodilnim, Švedom Olssonom, za dobre štiri sekunde. Zaostanek je potem le še naraščal in je na cilju znašal že 37 sekund - Dani je 400 m odplaval v času 5:40.91.

Zmagal je Šved Anders Olsson s časom 5:03.76, drugo mesto je zasedel Kitajec Yuan Tang s časom 5:14.10, tretje pa Danec Peter Andersen s časom 5:23.72.

26.09.04.

marko_trening_04_800.jpg (107688 bytes)

Marku podvig v maratonu sicer ni uspel, je pa izboljšal svojo uvrstitev iz Sydneya, kjer je bil v maratonu uvrščen na 28. mesto - danes je na cilj prispel kot dvajseti, v času 1:43:41. Tokrat je naš junak premagal kar nekaj bolj znanih imen iz njegove discipline, kot je Robert Figl, ki je za Markom zaostal dve mesti, medtem ko zmagovalec iz Sydneya in paraolimpijski rekorder, Franz Nietlispach, tokrat ni nastopil, čeprav je bil na startni listi.

Zmagal je Avstralec Kurt Fearnley s časom 1:25:37.

Za tekmovalce v najdaljši atletski preizkušnji se je dan začel že zelo zgodaj, saj so tekmovali na isti trasi kot športniki na olimpijskih igrah, kar je pomenilo, da so tekmovanje začeli na antičnem Maratonskem polju. Največ tekmovalcev, 38, je bilo v kategorji T54, kjer tekmuje tudi Marko Sever. Naporno preizkušnjo je še dodatno otežil močan veter, ki je predvsem na vzponih dodobra razredčil konkurenco maratoncev na vozičkih in poskrbel za to, da so tekmovalci na cilj privozili v precejšnjih razmakih.

Najhitrejši je bil Avstralec Kurt Fearnley, ki je z nekaj več kot 42 kilometrov dolgo progo opravil v uri, 25 minutah in 37 sekundah. Cilj maratonske tekme je bil na starem olimpijskem stadionu Panathinaikos, kjer so morali atleti opraviti še zadnji krog. Avstralec je odlično prevozil težko progo, saj je dosegel svoj najboljši izid v karieri, na tekmece v cilju pa je čakal tako dolgo, da je od svojih navijačev že dobil avstralsko zastavo, preden so se na stadionu pojavili njegovi prvi zasledovalci.

Srebro si je priboril Kanadčan Kelly Smith, za zmagovalcem je zaostal štiri minute, bolj izenačen pa je bil boj za bronasto medaljo. Poljak Tomasz Hamerlak je mor
al v zadnjih petsto metrih paziti na Mehičana Aarona Gordiana, ki pa nato ni imel dovolj moči, da bi v zaključku maratona napadel bronasto odličje in je ostal na četrtem mestu.

Edini slovenski predstavnik Marko Sever je na startu ostal v ozadju, nato pa se je boril tako s tekmeci kot progo, na kateri je nenehno pihalo, tako da je občasno prestavljajo njegov voziček. Stalo ga je dosti moči, da se je prebil v ospredje, do prve deseterice pa ni mogel. Na cilj je pripeljal na 20. mestu, kar je pomenilo za osem mest izboljšano uvrstitev iz Sydenyja 2000. "Proga je bila precej zahtevna, ima precej vzponov, zadnjih 11 kilometrov pa je bilo kar nekaj padca, tako da sem s časom kar zadovoljen. Veter sem kar precej čutil, ne v hrbet, temveč vame. Malo me je premikalo in tudi zaviralo," je Sever strnil občutke po dobrem nastopu.

26.09.04.

tatjana_02_500.jpg (85458 bytes)

Bo četrta medalja, bo!

Atletinja Tatjana Majcen je pred nastopom v metu kopja veljala za eno favoritinj v tej disciplini, saj je imela med vsemi finalistkami letos drugi najboljši rezultat – 11,92 m, kar je tudi njen osebni rekord. Boljši od nje sta le Nemka Marianne Buggenhagen in Kitajka Xu, ki pa nastopata v kategoriji F 55.

Za pojasnilo nepoznavalcem: Tatjana nastopa v kategoriji F 54, kar preprosto povedano pomeni nekoliko večjo stopnjo invalidnosti kot F 55, ...

več o tem >

26.09.04.

tatjana_02_500.jpg (85458 bytes)

Tatjana Majcen pred tretjo preizkušnjo

Atletinja Tatjana Majcen je pred nastopom v metu kopja veljala za eno favoritinj v tej disciplini, saj je imela med vsemi finalistkami letos drugi najboljši rezultat – 11,92 m, kar je tudi njen osebni rekord. Boljši od nje sta le Nemka Marianne Buggenhagen in Kitajka Xu, ki pa nastopata v kategoriji F 55.

Za pojasnilo nepoznavalcem: Tatjano nastopa v kategoriji F 54, kar preprosto povedano pomeni nekoliko večjo stopnjo invalidnosti,...

več o tem >

26.09.04.

danijel_06_800.jpg (92439 bytes)

Dani na 400 m sedmi

V finalnem nastopu je Dani plaval za odtenek slabše kot dopoldan in na koncu zasedel 7. mesto. Tokrat je že startal slabo in le en finalist je startal slabše kot Dani, zato ne preseneča, da je že po 50 m naš tekmovalec zaostajal za vodilnim, Švedom Olssonom ...

več o tem >

26.09.04.

sodbojka_02_800.jpg (125596 bytes)

Odbojkarice še drugič izgubile s Kitajsko

Naša ženska reprezentanca v sedeči odbojki je pravkar utrpela še drugi poraz proti Kitajkam, tudi tokrat s 3:0 (25:11, 25:8, 25:17). Dekletom tako ostaja jutrišnji nastop v tekmi za bronasto medaljo, nasprotnice pa bodo znane po drugem današnjem polfinalnem dvoboju med ZDA in Nizozemsko. ..

več o tem >

26.09.04.

danijel_04_800.jpg (82063 bytes)

Dani v finalu na 400 m
V bazenu olimpijskega centra OAKA je Danijel Pavlinec dobro nastopil v svoji najmočnejši disciplini na 400 metrov prosto. Tekmoval je v drugi predtekmovalni skupini kategorije S6 ter dosegel četrti čas s 5:39,91...

več o tem >

26.09.04.

marko_01_500.jpg (81748 bytes)

marko_05_800.jpg (93923 bytes)Marku podvig v maratonu sicer ni uspel, je pa izboljšal svojo uvrstitev iz Sydneya, kjer je bil v maratonu uvrščen na 28. mesto - danes je na cilj prispel kot dvajseti, v času 1:43:41. Tokrat je naš junak premagal kar nekaj bolj znanih imen iz njegove discipline, kot je Robert Figl, ki je za Markom zaostal dve mesti, medtem ko zmagovalec iz Sydneya in paraolimpijski rekorder, Franz Nietlispach, tokrat ni nastopil, čeprav je bil na startni listi.

Zmagal je Avstralec Kurt Fearnley s časom 1:25:37.

več o tem >

26.09.04.

dejan_viki_350.jpg (19199 bytes)

Danes praznujeta rojstni dan dva člana naše golbal ekipe: najmlajši in najstarejši.

Dejan je dopolnil 20 let, kapetan je dopolnil 20 let, kapetan Viki pa 35. pa 35.

Iskrene čestitke obema!

OPOMBA: Glasbena želja je bolj pisana na kožo Dejanu (bo že uganil, zakaj!), namenjena je pa obema.

26.09.04.

marko_trening_06_800.jpg (115686 bytes)

Bo četrta medalja ali ne bo?

Danes se bodo naše odbojkarice pomerile s Kitajsko in po tej tekmi bomo morda že vedeli, ali bodo dekleta osvojila medaljo ali ne. Poraz v današnjem srečanju bi pomenil, da se bodo v ponedeljek s poraženko iz drugega polfinala borila za bronasto medaljo, če pa danes premagajo Kitajsko, bodo že imele zagotovljeno srebrno medaljo!

Toda to ne bo edini finalni nastop, v katerem bodo danes nastopili naši športniki. Tudi Tatjana, pa Marko in David...

več o tem >

25.09.04.

 

Golbalisti na 11. mestu

Naša golbal ekipa je v zadnji tekmi premagala Grčijo z izidom 12:2 (polčas – 6:1) in tako tekmovanje končala na 11. mestu, kar je gotovo eno večjih neprijetnih presenečenj na tem turnirju, zagotovo pa so od vseh naših športnikov na teh igrah najbolj razočarali prav oni.

več o tem >

25.09.04.

david_04_800.jpg (116196 bytes)

David Kuster po pričakovanjih

Naš kolesar David Kuster je včeraj v cestno hitrostni dirki zasedel 9. mesto, kar je v skladu z njegovimi pričakovanji, podobno pa je njegove možnosti napovedoval tudi trener Anton Kunaver.

več o tem >

25.09.04.

slo_finska_01_800.jpg (135758 bytes)

Slovenija premagala Finsko

V današnji tekmi, ki je odločala o uvrstitvi v polfinalne boje, je naša ženska ekipa v sedeči odbojki premagala Finsko s 3:1, kar je videti dokaj prepričljivo. Rezultati po posameznih nizih (25:23, 25:21, 23:25, 25:19) pa pričajo o tem, kako izenačena je bila tekma, veliko pa pove tudi podatek, da je dvoboj trajal več kot uro in pol....

več o tem >

24.09.04.

janez_04_500.jpg (34873 bytes)

Janez Hudej za 11 cm ob medaljo!

janez_03_500.jpg (83860 bytes)Tako kot je Janez napovedoval, je bil pomemben vsak "milimeter" in kljub temu, da je s predzadnjim metom krepko presegel svoj letos najboljši dosežek, je na koncu pristal na nehvaležnem četrtem mestu.

Janez, ki je po odhodu Drage Lapornik in Janeza Roškarja naenkrat pri komaj 41 letih postal veteran v naši atletski reprezentanci, saj se je udeležil vseh treh Paraolimpiad za samostojno Slovenijo, je bil danes zelo blizu medalji - zgrešil jo je le za 11 cm. 

več o tem >

24.09.04.

tatjana_05_500.jpg (99694 bytes)

Bo Hudeju končno uspelo?

Danes sta v atletskem sporedu tekmovanja tudi dve tehnični disciplini z udeležbo naših športnikov. Okrog 18:30  ure po našem času, ko bodo končani meti v finalni seriji, bomo že vedeli končne odločitev in tedaj bo tudi znano, če smo ponovno med dobitniki medalj, kajti v ženskem metu diska nastopa naša Tatjana Majcen, v suvanju krogle pa Janez Hudej... 

več o tem >

23.09.04.

sodbojka_02_800.jpg (122571 bytes)

Zmaga za tolažbo

Šesti dan na paraolimpijskih igrah je bil za naše športnike bolj ali manj neuspešen, če bi bili tekmovalni dosežki edino, kar šteje. Zdavnaj preseženo olimpijsko načelo, po katerem ni važno zmagati, ampak sodelovati  ima med paraolimpijci še vedno drugačno veljavo kot med zdravimi športniki - toda športnikom invalidom je to načelo kaj slaba uteha, ko ne gre.

več o tem >

23.09.04.

namizni_tenis_04_800.jpg (100165 bytes)

Začetek pohoda k vrhu

Evropski prvakinji, Mateja Pintar in Andreja Dolinar sta odigrali svoj prvi dvoboj s Kitajkama.

Kitajki sta bili boljši in sta premagali naši šampionki s 3:0.

23.09.04.

damjan_01_800.jpg (47880 bytes)

Pavlin za las brez medalje v Atenah
Atene - Samo 0,6 kroga je Slovenijo ločilo od nove medalje na paraolimpijskih igrah v Atenah.

Na strelskem tekmovanju z zračno puško stoje v kategoriji SH2 je Damjan Pavlin osvojil četrto mesto, 0,6 kroga pa ga je ločilo od brona, 

več o tem >

23.09.04.

 golbal_03_800.jpg (109380 bytes)

Golbalisti še četrtič poraženi
Atene - Slovenska reprezentanca v golbalu je na paraolimpijskih igrah v Atenah v četrtem nastopu doživela še četrti poraz.
Tokrat so jih premagali Korejci z 10:5 (6:3). Slovenija tako nima več možnosti za uvrstitev v četrtfinale in s tem za nadaljevanje paraolimpijskega turnirja.

več o tem >

22.09.04.

Damjan Pavlin v boju za medaljo!

V današnjem kvalifikacijskem nastopu se je Damjan Pavlin odrezal še bolje in je v neposrednem boju za medalje, saj je trenutno na drugem mestu s 599 krogi, medtem ko ima vodilni tekmovalec, Novozelandec Mike Johnson 600 krogov, ostali finalisti za Damjanom pa po 598. Je na pragu nova medalja za Slovenijo? Finalna serija se začenja ob 16:30, okrog 17:00 pa bo že jasno...

več o tem >

 NOVO!

Zelo sveže - najbolj aktualno!!!

Video posnetek - intervju z Matejo!

Po zaslugi televizije VTV in njihovih snemalcev. Bravo!

21.09.04.

Zlata medalja

mateja_05_500.jpg (70859 bytes)

Prva zlata medalja po 12 letih!

mateja_08_800.jpg (63960 bytes)Mateja Pintar je najboljša med najboljšimi! Naslov olimpijske prvakinje je osvojila potem, ko je v finalu premagala Francozinjo Stephanie Mariage s 3:1 (11:8, 8:11, 11:7, 11:7).

Tako kot sem zjutraj napovedal, da bo danes "žur", se je pozno popoldan zgodilo. Mateja se je odločila, da bo prvakinja in zato je to tudi dosegla! Samo največji šampioni so lahko takole zbrani in mirni med finalnim nastopom, kot je Mateja (na desni sliki) in samo tisti, ki to zmorejo, so lahko šampioni!

več o tem >

21.09.04.

Foto dneva za RTV!

Dejansko stanje

Odnos RTV Slovenija do športa invalidov!

S tem posnetkom, ki ga je dne 21.09.2004 javni zavod RTV Slovenija na svojo spletno stran uvrstil kot "Foto dneva", ta slovenska ustanova zelo nazorno in neprikrito kaže svoj posmehljiv in poniževalni odnos do športa invalidov.

Fotografija Iva Drinovca, ki je zares na prizorišču in ki je nastala istega dne, kot naj bi nastal njihov "foto dneva", pove vse! Dokler je ne umaknejo, lahko preverite tukaj: (http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews - glej rubriko FOTO DNEVA in klikni na sličico), za kasneje bo pa dokaz ostal na naših straneh (zgornja leva sličica).

več o tem >

21.09.04.

sodbojka_01_800.jpg (103074 bytes)

Četrti dan zlat

Atene - Današnji dan bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovini športa slovenskih invalidov kot eden novih mejnikov: 19 letna Kranjčanka Mateja Pintar je osvojila prvo žensko zlato paraolimpijsko medaljo za Slovenijo in hkrati tretjo zlato doslej.

več o tem >

21.09.04.

odhod_80_800.jpg (101044 bytes)

Prvo neprijetno presenečenje

Naše reprezentantke v sedeči odbojki so turnir začele s porazom. Premagale so jih Kitajke in to je gotovo prvovrstno presenečenje, še bolj pa to, da so naše odbojkarice izgubile kar s 3 : 0 (25:13. 25:8 in 25:17).

V naši skupini so z enakim rezultatom Nizozemke premagale Ukrajino, Američanke pa so s 3 : 2 odpravile Finsko.

21.09.04.

anco_01_800.jpg (78661 bytes)

Ančo je v kvalifikacijah z zračno puško 3 x 40 na šestem mestu.

V vodstvu je trenutno Američan Dan Jordan (povprečje: 9.675),drugi je Jonas Jacobsson (9.675), tretji Avstralec Ashley Adams (9.650), naš Pinter pa je šesti (9.438). Tekmovalci so doslej opravili strele v ležečem in stoječem položaju. (rezultati so s strani organizatorja).

V nadaljevanju tekmovanja je Ančo streljal nekoliko bolje in je svoj rezultat popravil, tako da je kvalifikacije končal na 5. mestu.

V finalni seriji pa se je vrstni red znova nekoliko pomešal in je nazadnje znova zmagal Šved Jonas Jacobsson, drugi je bil Američan Dan Jordan, tretji pa Izraelec Doron Shaziri. Naš Ančo je tekmovanje zaključil kot šesti.

21.09.04.

Bo današnja prva zmaga naše reprezentance v sedeči odbojki (nad Kitajsko) obenem tudi najlepše darilo za Nadjin Rojstni dan?

Prav danes namreč Nadja Ovčjak praznuje svoj 24. rojstni dan in vas vabi: "Pridite na žur!"

Žur pa bo, zagotovo, kajti Mateja Pintar se je čisto potihem odločila, ne da bi to komu zaupala, da bo njena današnja medalja zlata! Ko pa Mateja obljubi sama sebi, ni več ovir!

20.09.04.

 NOVO!

Oglejte si kratek video posnetek s prihoda naše reprezentance v Atene. Kliknite tukaj! Še prej pa vključite zvočnike.

NASVET: če nimate vsaj ISDN povezave, priporočam, da posnetek shranite na svoj disk in si ga ogledate šele potem.

20.09.04.

Tretja medalja že zagotovljena

Slovenska odprava je po jutranjih zapletih, ko so Tatjani Majcen podelili bronasto medaljo in po neverjetno izenačenem »peteroboju« strelcev - kar pet tekmovalcev, med njimi tudi naš Damjan Pavlin je namreč v kvalifikacijah nastreljalo absolutno desetko (vseh šestdeset strelov za 10) - zvečer dočakala še eno prijetno presenečenje. Mateja Pintar se je po napeti in vseskozi negotovi borbi dobesedno prebila v finale namiznoteniškega turnirja in zagotovljeno ima najmanj srebrno medaljo.

Toda pozor: Mateji tega niti poznavalci niso napovedovali, pa tudi danes je malokdo verjel, da lahko premaga odlično Francozinjo Valerie Gay. Pa se je vendarle zgodilo! ...

veliko več o tem >

20.09.04.

Odslej tudi na Športalu

Včeraj je bila naša spletna stran rekordno obiskana - 374 obiskov! Stran si vsak obiskovalec povprečno ogleduje po skoraj 9 minut in pogleda po več kot 8 strani... Če k temu prištejemo še nekaj tisoč obiskov na Siolovem Sportalu...

več o tem >

20.09.04.

Zaslužene čestitke

Damjan v finalu zasedel odlično 6. mesto

V finalni seriji desetih strelov je Damjan streljal odlično, prav tako kot v kvalifikacijah, vendar so bili odlični tudi drugi finalisti, tako da je Damjan z malce smole nazadnje vseeno moral priznati premoč štirim konkurentom za medalje.

Damjanovih finalnih deset strelov: 10.3, 10.4, 9.7, 10.7, 10.6, 10.5, 10.7, 10.2, 10.0, 10.5 je pomenilo 103,6 v finalni seriji, v skupnem seštevku je to pomenilo 703.6 krogov in končno 6. mesto.

več o tem >

20.09.04.

 srecko_01_800.jpg (101537 bytes)

Pavlin v finalu, Majcenovič osemnajsti

Damjan Pavlin je zadel vseh šestdeset strelov v polno in se z največjim možnim izkupičkom uvrstil v finalni nastop, ki bo ob 15:00 uri. Srečko Majcenovič je v svoji kategoriji zasedel 18. mesto s 595 krogi.

Damjan se bo "spopadel" s šestimi strelci, ki imajo enak izkupiček kot on, osmi finalist pa za njimi zaostaja en sam krog.

20.09.04.

tatjana_02_500.jpg (85458 bytes)

Majcnovi po pritožbi odličje
Atene - Slovenska atletinja Tatjana Majcen, ki je na nedeljski tekmi v suvanju krogle na paraolimpijskih igrah v Atenah pristala na četrtem mestu v kategoriji F54, je po uspešni pritožbi slovenske reprezentance dobila bronasto medaljo.

V slovenski ekipi so se pritožili, ker zmagovalka Čehinja Jana Fesslova ni bila prijavljena v ustrezni kategoriji. Fesslova je tako nazadovala na deseto mesto, zlato bo dobila Nemka Marianne Buggenhagen, srebro Čehinja Eva Kacanu, tretje mesto pa je zdaj pripadlo Tatjani Majcen, ki je tako postala druga slovenska dobitnica medalje....

več o tem >

19.09.04.

Nastopi naših športnikov v ponedeljek, 20.09.2004:

Ekipa v golbalu se bo v dopoldanskem času pomerila z Litvo, zvečer pa še z Madžari.
Plavalec
Danijel Pavlinec bo nastopil na 100 metrov prosto, strelca Srečko Majcenovič in Damjan Pavlin bosta skušala dopolniti uspeh strelcev v kategoriji R5 - zračna puška leže, Andreja Dolinar pa se bo skušala prebiti skozi četrtfinale v namiznem tenisu.

spored tekmovanj >

19.09.04.

tatjana_01_500.jpg (86292 bytes)

Andreja Dolinar je v četrtfinalu. V svojem drugem današnjem nastopu je premagala še Američanko Jennifer Johnson - tokrat suvereno in prepričljivo - s 3:0 (11:9. 11:8. 11:3).

Mateja Pintar tudi svoji drugi nasprotnici, južnoafričanki Aletti Moll, ni  dala dihati in jo je gladko odpravila s 3 : 0 (11:5, 11:7 in 11:5).

Sodeč po trenutnih, vmesnih rezultatih, gre dobro tudi Tatjani Majcen, ...

več o tem >

19.09.04.

andreja_mateja_01_800.jpg (134160 bytes)

 

atleti_02_800.jpg (54380 bytes)

Mateja Pintar v svojem prvem nastopu ni dopustila nikakršnih presenečenj in je Japonko Satoko Fujiwara kar "pomedla" z mize s 3:0 (11:7, 11:4, 11:4). Popoldan jo čaka še en nastop v kvalifikacijah skupine B.

Tudi Andreja Dolinar je v svojem drugem nastopu popravila vtis, vendar je s precej težavami premagala Mehičanko Huerto Arenales. Toda šteje zmaga (3:2 - 5:11,11:8,11:3.9:11,11:6) in če bo Andreji uspelo popoldan premagati še Američanko Jennifer Johnson, trenutno zadnjeuvrščeno v skupini B, bo napredovala v nadaljnje tekmovanje.

več o tem >

19.09.04.

anco_medalja_01_500.jpg (74240 bytes)

Prva slovenska medalja
anco_medalja_02_800.jpg (92579 bytes) Atene - Slovenska paraolimpijska reprezentanca je na igrah v Atenah osvojila prvo medaljo. V streljanju z zračno puško v kategoriji SH1 je Franc Pinter osvojil drugo mesto in srebrno medaljo s 692,6 kroga.
Zmagal je Šved Jonas Jacobsson s 693,4 kroga, bron pa je pripadel Avstralcu Ashleyju Adamsu (692,2).
Pinter, aktualni svetovni prvak v tej disciplini, je izjemno streljal že v kvalifikacijah, ko je dosegel odličen rezultat (593 krogov), kar je zadostovalo za drugo mesto.

več o tem >

14.09.04.

Bo četrta medalja ali ne bo?

Danes se bodo naše odbojkarice pomerile s Kitajsko in po tej tekmi bo mo morda že vedeli, ali bodo dekleta, ki nas zastopajo v sedeči odbojki, osvojila medaljo ali ne. Poraz v današnjem srečanju bi pomenil, da se bodo v ponedeljek s poraženko iz drugega polfinala borila za bronasto medaljo, če pa danes premagajo Kitajsko, bodo že imele zagotovljeno srebrno medaljo!

Toda to ne bo edini finalni nastop, v katerem bodo danes nastopili naši športniki. Tudi Tatjana, pa Marko in David niso brez možnsoti, čeprav medalje od njih nihče ne pričakuje.

Prvi se bo v boj za čim boljšo uvrstitev podal Marko Sever na maratonski progi. Že zelo zgodaj, ob 7:00 po našem času, se bodo maratonci podali na pot in v Markovi kategoriji bo danes nastopilo kar 38 tekmovalcev. Toda Marko je izjemen borec in ravno zato ni povsem brez možnosti, bi pa za dobro uvrstitev moral kar krepko izboljšati osebni rekord.

Tatjana Majcen bo natopila v svoji tretji disciplini na teh igrah - v metu kopja in tudi zanjo velja nekaj podobnega, kot za Marka: če bi uspela izboljšati svoj osebni rekord v disciplini, ki sicer ni njena močnejša, bi morda lahko tudi ona znova presenetila.

Davida Kustra pa v vožnji na čas čaka še druga cestna preizkušnja in svojo včerajšnjo uvrstitev, ko je bil deveti, lahko še popravi, kajti za končno uvrstitev štejeta seštevka obeh nastopov v cestnih dirkah.

 

14.09.04.

NOVOST: Nekaj zanimivosti in anekdot iz Aten

2003  

12.12.03

Objavljamo foto-reportažo s prireditve "Invalid - športnik leta 2003 v Sloveniji", ki je bila 04.12. letos.

 
Vse starejše novice, ki niso več aktualne, so objavljene tukaj.

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000
Dvakrat nagrajena spletna stran
Odslej tudi na Športalu


Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
 

 

 

Copyright (c) 2000-2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.