v  

ŠPORT INVALIDOV

aktualne novice

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

razpisi

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

obvestila

 novosti

medalje

 

zaslužni športniki

 

koledarji

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

rezultati

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

športniki

 

trenerji

 

športnik leta

športnik l. 2000

fotoreportaža

športnik l. 2001

fotoreportaža

športnik l. 2002

fotoreportaža

športnik l. 2003

fotoreportaža

 

panoge

alpsko smučanje

atletika

balinanje

bowling

dresurno jahanje

golbal

judo

kegljanje

kolesarjenje

košarka na vozičkih

košarka

mali maraton

mali nogomet

maraton

namizni tenis

odbojka

plavanje

sedeča odbojka

streljanje

šah

športni ribolov

tenis na vozičkih

tenis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

AKTUALNE NOVICE

Datum

Dogodek

 Posodobljeno: 28.07.2005 00:28:30

SEPTEMBER 2004

01.10.04.

Rop sprejel paraolimpijce

Danes dopoldan je v Grand Hotelu Union našo paraolimpijsko reprezentanco sprejel predsednik slovenske vlade, mag. Anton Rop. Sprejema se je udeležil tudi minister za šolstvo, znanost in šport, dr. Slavko Gaber.

V krajšem uvodnem nagovoru je predsednik Rop čestital vsem reprezentantom za uspešno nastope v Atenah, še posebej pa trem dobitnikom olimpijskih medalj. Poudaril je tudi, kako pomembno vlogo so športnice in športniki odigrali v Atenah, saj so dostojno zastopali Slovenijo tako na tekmovanjih kot izven tekmovališč in jim zaželel veliko uspehov tudi v prihodnje.

 

Za pozornost in v zahvalo za podporo so naši paraolimpijci predsedniku vlade izročili spominsko darilo – veliko sliko državne reprezentance. Darilo mu je predala namiznoteniška igralka Mateja Pintar, ki se je z iger vrnila z zlato medaljo v posamični konkurenci.

V imenu vseh letošnji paraolimpijcev in hkrati v imenu Zveze za šport invalidov Slovenije se je predsedniku Antonu Ropu in ministru Slavku Gabru za podporo in sodelovanje zahvalil predsednik zveze, Emil Muri.

Predsednik Rop in minister Gaber sta se z našimi paraolimpijci nato zadržala v daljšem, sproščenem in prijateljskem pogovoru, ob slovesu pa so, kot je že v navadi, nastale tudi spominske fotografije s celotno reprezentanco in posameznimi ekipami.

V popoldanskem času pa so imeli naši reprezentanti še podoben sprejem pri županji mestne občine Ljubljana, Danici Simšič.

29.09.04.

Paraolimpijci na Brniku 
Zgodaj popoldan v sredo, 29. septembra se je iz Aten vrnila naša reprezentanca
, ki je nadvse uspešno nastopila na XII: Paraolimpijskih igrah. Celotna odprava je štela triinštirideset članov: devetindvajset športnic in športnikov, deset trenerjev ter spremljevalno osebje.

Množica sorodnikov, prijateljev in navijačev na letališki terasi pričakuje pristanek letala.


 

Pred letališko stavbo in v njej je bilo veselo že med čakanjem na paraolimpijce.


 

Mali Jan Pinter je komaj dočakal letalo, ki je pripeljalo pogrešanega očka. Za medaljo mu še malo ni mar.


 

Pokažem vam jo, dam je pa ne! Jo je bilo pretežko osvojiti!


 

Ko trener ni samo trener - tudi Gorazd Vecko ni izjema.


 

Glavni junakinji je čestital tudi predsednik OKS Janez Kocijančič.


 

Najmlajša in trenutno najljubša varovanka Jožeta Okorna, podpredsednika ZŠIS.


 

Zlata je, zlata! In na varnem, pri meni. Za vedno!

 

Vsi trije dobitniki medalj, za njimi pa predsednik ZŠIS Emil Muri (stoji) in podpredsednik ZŠIS Jože Okoren.


 

Franc Pinter-Ančo : srebrna medalja v streljanju, Tatjana Majcen: srebrna medalja v metu kopja in bronasta v suvanju krogle, Mateja Pintar: zlata medalja v namiznem tenisu.


 
 

Zlato in srebro: Mateja Pintar in Franc Pinter-Ančo, ob njiju pa vodja celotne slovenske odprave, mag. Branko Mihorko.

 

 

Ženska ekipa v sedeči odbojki, v ospredju pa namiznoteniška igralka Andreja Dolinar

 

Pravi naliv šampanjca po vseh naših prisotnih, čeprav je bil najprej namenjen Marku Severju.

 

Vidiš, kaj imam? Imam še eno tako, veš?


 

Pa šele začelo se je! Dve zlati dekleti, obe prvič na paraolimpijskih igrah, pa kar tri medalje!


 

Trenerji, vodstvo reprezentance in trije junaki na tiskovni konferenci.

 
Sportal/Edvard Bogataj
Foto: Sportal/Blaž Uršič

29.09.04.

Vrnitev paraolimpijcev


Ljubljana - Slovenski športniki invalidi so se vrnili iz POI iz Aten, kjer je 29 članska odprava osvojila štiri kolajne.

 

Na letališču Brnik jih je pričakala prava množica. Med njimi je bilo največ družinskih članov in prijateljev, ni pa manjkalo niti navdušenih privržencev. Posebno pozornost so vzbujali - tako kot vedno - zvesti navijači našega mladega maratonca Marka Severja iz Dobravelj na Primorskem. S pesmijo so poskrbeli za prijetno vzdušje med čakajočimi, dolgotrajno čakanje na naše junake pa spremenili v splošno rajanje v letališki zgradbi.

Reprezentante so takoj po pristanku letala na letališki stezi pozdravili predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, mag. Janez Kocijančič, podpredsednik Zveze za šport invalidov Slovenije, Emil Muri in podpredsednik ZŠIS, Jože Okoren.

Na tokratnih paraolimpijskih igrah so dobitniki medalj za Slovenijo trije paraplegiki, ki vsak v svoji športni panogi nastopajo na vozičkih.
 

Vrhunec je nastopil, ko so športnice in športniki vstopili v letališko zgradbo. Največ pozornosti so bili seveda deležni naši trije junaki, ki so iz Atenah prinesli štiri medalje. Glavna junakinja tega slavja je bila razumljivo namiznoteniška igralka in hkrati najmlajša članica naše reprezentance Mateja Pintar, ki je po dvanajstih letih osvojila prvo zlato medaljo za Slovenijo. Toda tudi izkušeni olimpijec - strelec Franc Pinter, ki je obranil srebro iz Sydneya 2000, ni bil prav nič zapostavljen. Še manj pa Tatjana Majcen, ki ji je že kar na prvih igrah uspel podvig in se je v domovino vrnila z dvema medaljama, eno srebrno in eno bronasto - prav malo pa je manjkalo, da bi prinesla tri, saj je tudi v metu diska bila čisto blizu, na četrtem mestu.

Prav vsi udeleženci paraolimpijskih iger so bili presenečeni nad obiskom. Junakinja iger v Atenah, namiznoteniška igralka Mateja Pintar, je ob prihodu povedala: "Presenečena sem nad tolikim obiskom. Tega res nisem pričakovala. Kljub temu, da nam je bilo v Atenah lepo, sem komaj čakala, da se vrnem v Slovenijo."
 

Dobitnica dveh kolajn Tatjana Majcen, srebrna v kopju in bronasta v krogli, je zanikala slabo organizacijo iger. "Po mojem mnenju je bila organizacija korektna, po grškem vzorcu- nekoliko so bili zmedeni, kljub vsemu pa je vse teklo kot po maslu," je povedala Majcnova.

Tako kot ostali člani slovenske odprave, je bil svojih domačih vesel tudi Franc Pinter, ki se je s srebrno kolajno v streljanju z zračno puško v kategoriji SH1 vrnil že s tretjih paraolimpijskih iger zapored. "Imel sem višje cilje, vendar sem zadovoljen tudi s tem dosežkom. Igre so bile popolne," je dejal Pinter.

Invalidi se bodo sedaj vrnili v normalno življenje, nekateri na delovna mesta, nekateri v šole, najpomembneje pa je, da so spet v krogu domačih.
 
Sledila je tiskovna konferenca, na kateri je vodstvo reprezentance na kratko ocenilo nastop v Atenah, v pozdravnih nagovorih pa so našim junakom čestitali še predstavniki različnih invalidskih organizacij in pokroviteljev ter donatorjev.

Dobitnike medalj so po zaključku slovesnosti še dolgo časa oblegali novinarji, ostali pa so se, bolj ali manj neopaženo odpravili proti svojim domovom. Še ena "uradna obveznost" in hkrati prijetno opravilo jih čaka v petek, ko jih bo Grand hotelu Union v Ljubljani sprejel predsednik slovenske vlade, mag. Anton Rop.

Sportal/Edvard Bogataj

Foto: Sportal/Blaž Uršič

29.09.04.

Vrnitev paraolimpijcev

Ljubljana - Slovenski športniki invalidi so se vrnili iz POI iz Aten, kjer je 29 članska odprava osvojila štiri kolajne.

Na Brniku je slovensko delegacijo pričakala velika množica navijačev, ki so popestrili dolgočasno dogajanje na letališču, vrhunec pa je bil ob prihodu dobitnikov kolajn.
Prav vsi udeleženci paraolimpijskih iger so bili presenečeni nad obiskom. Junakinja iger v Atenah, namiznoteniška igralka Mateja Pintar, je ob prihodu povedala: "Presenečena sem nad tolikim obiskom. Tega res nisem pričakovala. Kljub temu, da nam je bilo v Atenah lepo, sem komaj čakala, da se vrnem v Slovenijo."
Dobitnica dveh kolajn
Tatjana Majcen, srebrna v kopju in bronasta v krogli, je zanikala slabo organizacijo iger. "Po mojem mnenju je bila organizacija korektna, po grškem vzorcu- nekoliko so bili zmedeni zmedeni, kljub vsemu pa je vse teklo kot po maslu," je povedala Majcnova.
Tako kot ostali člani slovenske odprave, je bil svojih domačih vesel tudi Franc Pinter, ki se je s srebrno kolajno v streljanju z zračno puško v kategoriji SH1 vrnil že s tretjih paraolimpijskih iger zapored. "Imel sem višje cilje, vendar sem zadovoljen tudi s tem dosežkom. Igre so bile popolne," je dejal Pinter.
Invalidi se bodo sedaj vrnili v normalno življenje, nekateri na delovna mesta, nekateri v šole, najpomembneje pa je, da so spet v krogu domačih.

28.09.04.

Zadovoljna tudi Jožica Puhar

Zadovoljna je tudi Jožica Puhar, veleposlanica Slovenije v Grčiji, ki je hkrati opravljala vlogo Paraolimpijskega atašeja. Večino odločilnih srečanj in tekmovanj si je ogledala v živo in navijala za naše športnike.

"Z veseljem sem sprejela vlogo atašeja. Druženje s temi odličnimi športniki mi je bilo v izjemno zadovoljstvo. Do sedaj nisem vedela veliko o športnikih invalidih in moram povedati, da so me prijetno presenetili. Njihov profesionalen odnos do športa me je očaral. Tudi kot ljudje so fantastični in v njihovi družbi sem se počutila sijajno in ni mi žal za trenutke, ki sem jih preživela z njimi. Še posebej pa sem ponosna na sijajne rezultate, ki so jih dosegli v Atenah. Štiri medalje in kar pet četrtih mest in še številni finalni nastopi, to je za tako maloštevilno reprezentanco sijajen uspeh. Verjemite, da so rezultati naših športnikov odmevali tudi na srečanjih veleposlanikov. Upam, da se bomo še kdaj srečali, ali v Sloveniji, ali ob kakšni drugi priložnosti", je dejala na zaključnem sprejemu, ki ga je pripravila na veleposlaništvu.

Magister Branko Mihorko, vodja reprezentance je še enkrat dokazal, da odlično obvlada zadane naloge. Z veliko mero občutka je brez napak vodil slovensko barko skozi vse čeri  grške improvizacije. Mnogokrat je reševal zagate, ki so na prvi pogled izgledale nerešljive. Vedno je bil pripravljen pomagati, ne samo športnikom in trenerjem, temveč tudi novinarjem.

Paraolimpijski ogenj je ugasnil
Atene - Z zaključno slovesnostjo na olimpijskem stadionu v Atenah so se končale 12. paraolimpijske igre, na katerih je 12 dni tekmovalo skoraj 4.000 športnikov invalidov iz 136 držav.


Konec iger pomeni tudi konec skoraj mesec in pol dolgega festivala športa v Grčiji, ki se je začel avgusta z olimpijskimi igrami. Na zaključku, ko je ugasnil tudi paraolimpijski ogenj, so Grki paraolimpijsko zastavo predali Pekingu, gostitelju olimpijskih in paraolimpijskih iger leta 2008. Zaradi tragične prometne nesreče dan pred koncem iger, v kateri je izgubilo življenje več šolarjev, namenjenih prav na ogled tekmovanj v Atenah, so prireditelji skrajšali program in odpovedali zabavni del sporeda. Konec iger je sicer že po tradiciji manj formalen kot slavnosten začetek. Tekmovalci tako tokrat niso prišli na stadion po državah, temveč pomešani, brez napisov z imeni držav in zastav, v pravem športnem duhu. Potem ko so pozdravili gledalce na velikem olimpijskem stadionu, so se zbrali na osrednjem delu objekta, okrog odra, postavljenega prav na sredini, od koder so nato lahko spremljali preostanek slovesnosti. Na preostalem uradnem delu zaključne slovesnosti sta konec paraolimpijskih iger z govori pospremila dva najpomembnejša organizacijska člena iger: predsednik Mednarodnega paraolimpjskega komiteja Phil Craven ter predsednica organizacijskega odbora olimpijskih in paraolimpijskih iger v Atenah 2004 Gianna Anglopolous Daskalaki. Na odru sredi stadiona pa sta bila še županja pravkar končanih in podžupan naslednjih paraolimpijskih iger, Dora Bakoyannis in Liu Jingmin.

"Kmalu bo napočil čas za slovo, toda prej bi se rad še zahvalil. Meščanom Aten in ostalim Grkom, vašemu prijateljstvu, gostoljubju, ki bo ostalo z nami še dolgo v prihodnosti. Grški otroci so se naučili, kaj pomeni paraolimpijski duh. Njihova zagretost in odprtost naj bodo svetu zgled tolerance in sprememb. Hvala športnikom, vaše predstave so bile izredne. Vaš šport ste dvignili na novo raven. Ponosen sem na vas. Ko bomo odšli, bo šel duh Aten z nami in navdihoval mlade športnike po svetu," je predsednik IPC Phil Craven nagovoril športnike, ostale udeležence in gledalce iger. Sledila je zamenjava zastave IPC; na enem delu stadiona so spustili z droga zastavo s starim logotipom, na drugem pa dvignili novo. Na njej so trije znaki Agitos, ki simbolizirajo navdih v gibanju, v rdeči, modri in zeleni, barvah, ki se najpogosteje pojavljajo na zastavah držav po svetu. Sledila je še predaja zastave Pekingu, Phil Craven je uradno zaprl igre v Atenah, nato pa je ugasnil še paraolimpijski ogenj, ki bo znova zagorel v kitajski prestolnici čez štiri leta.

STA

Foto: Ivo Drinovec

14.09.04.

NOVOST: Nekaj zanimivosti in anekdot iz Aten

2003  

12.12.03

Objavljamo foto-reportažo s prireditve "Invalid - športnik leta 2003 v Sloveniji", ki je bila 04.12. letos.

 
Vse starejše novice, ki niso več aktualne, so objavljene tukaj.

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000
Dvakrat nagrajena spletna stran
Odslej tudi na Športalu


Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
 

 

 

Copyright (c) 2000-2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.