v  

ŠPORT INVALIDOV

novice iz medijev

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
Knjiga gostov - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

v medijih

dnevnik
delo

ekipa

večer

e-šport

 

obvestila

 novosti

medalje

 

zaslužni športniki

 

koledarji

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

rezultati

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

športniki

 

trenerji

 

športnik leta

športnik l. 2000

fotoreportaža

športnik l. 2001

fotoreportaža

športnik l. 2002

fotoreportaža

športnik l. 2003

fotoreportaža

 

panoge

alpsko smučanje

atletika

balinanje

bowling

dresurno jahanje

golbal

judo

kegljanje

kolesarjenje

košarka na vozičkih

košarka

mali maraton

mali nogomet

maraton

namizni tenis

odbojka

plavanje

sedeča odbojka

streljanje

šah

športni ribolov

tenis na vozičkih

tenis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

NOVICE IZ MEDIJEV

Datum

Članek - prispevek

27.09.04.

Tatjana srebrna z rekordom

Finalni nastopi na paraolimpijskih igrah v Atenah tudi s slovenskimi športniki invalidi

ATENE (Od naše posebne poročevalke) - Konec tedna je bil v paraolimpijskih Atenah v znamenju finalov, tudi za slovenske športnike invalide. Petkov večerni nastop se je za metalca diska Janeza Hudeja, ko je v enem od svojih zadnjih poizkusov vrgel svoj letošnji rekord (8,77 metra), končal zadovoljivo, saj je zadoščal je za četrto mesto.

Avstrijec Tischler, ki je zmagal s kar 9,57 metra ter s tem postavil nov paraolimpijski rekord, je v zadnjem letu neverjetno napredoval. Za to naj bi bil "kriv" njegov prirejen stol. Pravila govorijo, da lahko metalci diska po lastni želji in potrebah priredijo tekmovalni stol, vendar pa morajo biti vsi deli narejeni iz istega materiala. Ker je imel Tischler vzmet, za katero so sotekmovalci sumili, da mu kot tehnični pripomoček preveč pomaga, so prosili sodnike za pregled stola. Menda se jim je vse dni izogibal, vendar med tekmo nihče ni imel pripomb. Kljub temu je slovenska odprava vložila protest pri tehničnem delegatu, ki pa ga je zavrnil kot neutemeljenega. In tako kolajne za Hudeja ni bilo.

Finale cestne dirke v kolesarstvu je bil v soboto popoldan, vanj pa se je uvrstil tudi David Kuster, ki je tekmoval v kategoriji LC2 in med štirinajstimi kolesarji zasedel deveto mesto. Čaka ga še današnji kronometer, po katerem bomo dobili tudi najboljšega, kajti oba kolesarska nastopa bosta dala skupnega zmagovalca. Kuster pravi, da je z uvrstitvijo v cestni dirki zadovoljen (to je bila tudi njegova prednostna disciplina), hkrati pa upa na kanček sreče, da bi se vendarle uvrstil med prvih deset.

Slovenske odbojkarice so v soboto morale zmagati proti Finski, kar jim je tudi uspelo s 3:1. S tem so se uvrstile v nedeljski polfinale, kjer so se pomerile s favoriziranimi Kitajkami in izgubile z 0:3, kar pomeni, da jih danes čaka tekma za bronasto kolajno. Golbalisti so v soboto zvečer že končali s svojimi nastopi. Za enajsto mesto so se pomerili z Grki in v formo očitno prišli nekoliko prepozno. "Kaj je bil temu vzrok, bodo pokazale šele analize. Vsekakor pa je naša ekipa še mlada in šele v lovu za tovrstnimi izkušnjami," pravi reprezentančni kapetan Ivan Vinkler .

Nedeljsko jutro so sicer začeli maratonci, med katerimi je v prvi najmočnejši skupini (kategorija T 54) štartal tudi Marko Sever. Med 38 tekmovalci je dosegel 20. mesto, čeprav so bile njegove ambicije v Atenah nekoliko večje. Sledile so kvalifikacije plavalca Danijela Pavlinca. S šestim mestom na 400 metrov prosto se je uvrstil v popoldanski finale, v katerem je osvojil sedmo mesto. Danes Pavlinca čaka še nastop na 50 metrov prosto.

Zadnji atletski slovenski nastop je včeraj zvečer pripadel Tatjani Majcen v metu kopja, sicer že dobitnici bronastega odličja v metu krogle, ki si je priborila še eno odličje. V zelo izenačeni skupini je namreč med osmimi kvalificiranimi tekmovalkami osvojila srebrno kolajno z osebnim rekordom 12,37 metra, čeprav se je ves dopoldan borila z vročino, ki nikakor ni hotela pasti. Povedala je, da je brona v metu krogle sicer vesela, a z njim ni preveč zadovoljna - kolajna bi lahko bila po njenem mnenju še žlahtnejša. In včeraj je v metu kopja bila!

Ingrid Mager

18.09.04.

Zdravljica za Matejo Pintar

Zmaga slovenske namiznoteniške igralke na paraolimpijskih igrah

ATENE - Na paraolimpijskih igrah v Atenah se je četrti tekmovalni dan na najvišjo zmagovalno stopničko povzpela tudi slovenska športnica. Zlato medaljo je osvojila namiznoteniška igralka Mateja Pintar, ki je med posameznicami v kategoriji 3 v finalu premagala Francozinjo Stephanie Mariage s 3:1 (8:11, 11:8, 11:7, 11:6). Bron je pripadel Slovakinji Aleni Kanovi.

"V prvem nizu sem naredila preveč napak sama, ne da bi bila Francozinja toliko boljša. Ona nima napadalne igre, zato je odločala večja koncentracija. V ostalih treh sem se skušala čimbolj zbrati, vsako žogo odigrati do konca ter jo stoodstotno izkoristiti in to mi je uspevalo bolj kot Francozinji. Vzdušje je bilo dobro, čutila sem, da je bila publika z mano in to mi je dalo energijo," je takoj po tekmi še skušala zbrati vtise Mateja Pintar. Dan, ki si ga bo nedvomno zapomnila za vse življenje, je opisala kot skoraj povsem običajnega: "Vstala sem malo kasneje, ker sem imela pozno tekmo, ter se skušala spočiti in ne misliti preveč na tekmo, čeprav je bilo to težko. V igri je bila zlata olimpijska medalja, ki jo imam zdaj okrog vratu, in težko je opisati občutke, ki me ob tem obdajajo. To so bile moje življenjske sanje, nisem pa še popolnoma dojela, da se je vse to res dogajalo."

Mateja Pintar je že pri 19 letih dosegla največji uspeh v karieri in izpolnila sanje, ki se mnogim športnikom ne uresničijo do konca življenja. Po 12 letih, nazadnje je bil na najvišji stopnički Franjo Izlakar v Barceloni 1992, je Slovenija na paraolimpijskih igrah spet osvojila zlato medaljo.

Dobro je nastopil še strelec Franc Pinter. V trojnem položaju z malokalibrsko puško 3x40 v kategoriji SH1 je osvojil šesto mesto, manj uspešni pa so bili predstavniki v ekipnih športih. Golbalisti so v tretjem krogu doživeli še tretji poraz, tokrat so bili s 4:1 boljši Španci. V sedeči odbojki je slovenska ženska reprezentanca klonila proti Kitajski z 0:3.

18.09.04.

Barvit začetek paraolimpijskih iger

ATENE -Podobno kot olimpijske igre so se tudi paraolimpijske, drugo največje športno tekmovanje v letošnjem letu, začele s spektakularnim slavnostnim odprtjem. Prireditelji v Grčiji so za začetek 12. paraolimpijskih iger poskrbeli za barvit in zanimiv program, ki je navdušil gledalce na povsem polnem olimpijskem stadionu. Med državami udeleženkami, teh je po uradnih podatkih 136, je tudi Slovenija. Na čelu ekipe, ki je vstopila na stadion, je bila nosilka zastave Andreja Dolinar. Zamisel paraolimpijskih iger, športnikom invalidom zagotoviti podobne tekmovalne razmere in vzdušje kot udeležencem olimpijskih iger, je organizatorjem narekovala tudi izvedbo slavnostnega odprtja. Tudi na teh igrah je večji del sporeda namenjen aktivnim udeležencem, ki so se v mimohodu predstavili gledalcem. Teh je bilo po zadnjih uradnih podatkih 136, kar je nekaj manj od napovedi pred igrami (142), pa tudi manj od dopoldanskega podatka o udeležbi, ko so našteli še 140 ekip. kljub temu pa je tudi ta zmanjšana številka rekordna na paraolimpijskih igrah, saj so v Atenah krepko presegli Sydney s 123 sodelujočimi državami. Med udeleženkami je tudi 15 takšnih, ki so na paraolimpijskih igrah prvič. Slovenska reprezentanca, v Atenah bo nastopalo 29 športnikov, ob njih je bilo še 14 trenerjev in spremljevalcev, je gledalce pozdravila z ragljami, slovensko zastavo pa je na stadion pripeljala namiznoteniška igralka Andreja Dolinar, njen voziček je potiskal golbalist Zlatko Mihajlovič. Največji aplavz je ob domači reprezentanci, ki se je predstavila zadnja, dobila še ekipa Cipra, pa tudi Irak in nekatere majhne reprezentance z zgolj kakšnim simboličnim udeležencem, ob prihodu številne ameriške zasedbe pa so bili gledalci nekoliko zadržani.

Nepogrešljiv del iger v Atenah je tudi njihova "prva dama", predsednica organizacijskega komiteja Gianna Angelopoulos Daskalaki, ki seveda ni manjkala niti na slavnostnem odprtju paraolimpijskih iger. Ker je letos prvič v zgodovini organizacijski komite OI in paraolimpijskih iger isti, njeno delo še zdaleč ni končano, ampak bo za dobro izvedbo in na končno pohvalo iger morala počakati do 28. septembra. "Dobrodošli v Atenah, športniki in udeleženci 12. paraolimpijskih iger. Igre, ki jih odpiramo, so več kot samo tekmovanje. So prikaz tega, kar vi najboljšega predstavljate v nas, da nam pokažete, da ni nič nemogoče. Nekateri boste zapustili Atene kot zmagovalci, vsi pa kot prvaki," je Daskalakijeva pozdravila udeležence iger. Ob njej sta na častni tribuni sedela še grški predsednik Konstantinos Stefanopolous ter predsednik mednarodnega paraolimpijskega komiteja IPC Phil Craven. "Dobrodšli v Grčiji, ki doživlja čudovito športno poletje. Čestitam Atenam in vsem, ki so k temu prispevali. Naredili ste veliko za prihodnost naših iger," je Craven nagovoril športnike in udeležence. Paraolimpijske igre je nato uradno odprl grški predsednik Stefanopolous.

Potem ko so na stadion prinesli zastavo mednarodnega paraolimpijskega komiteja, je sledilo še zadnje dejanje uradnega dela odprtja iger. Paraolimpijska bakla, letos je tako kot njena predhodnica olimpijska začela svojo pot v antični Olimpiji in v devetih dneh prepotovala vso Atiko in grško prestolnico, je pot končala na stadionu. Zadnji nosilec je bil Gregorios Toptsis, ki je z baklo prižgal vžigalno vrvico na eni strani stadiona, nato pa je ogenj s pomočjo ognjemeta na strehi "preskočil" do nosilca olimpijskega ognja na drugi strani stadiona in igre so dobile svoj paraolimpijski ogenj.

17.09.04.

Na paraolimpijskih igrah zatišje pred viharjem

ATENE - Na dan uradnega odprtja paraolimpijskih iger v Atenah še vlada zatišje, ki pa se bo v večernih urah spremenilo najprej v vihar slavnostnega odprtja, nato pa še v 12 dni športnih tekmovanj na istih prizoriščih, kot so jih uporabljali na OI. Uradna slovesnost, ki je že več dni razprodana, se bo začela ob 20.30 po slovenskem času. Podobno kot na olimpijskih igrah bo pomemben del spektakla mimohod reprezentanc, po zadnjih podatkih jih je v Atenah 140, v slovenski bo zastavo nosila namiznoteniška igralka Andreja Dolinar.

Slovenska ekipa bo slavnosten začetek iger pričakala precej izolirano. Na dan odprtja imajo namreč športniki prepoved treningov, prav tako pa ne smejo zapuščati olimpijske vasi. Tudi "promet" v drugo smer je na ta dan prepovedan, tako da v vas ne more nihče, ki ni član reprezentanc. Pomanjkanje vstopnic za slavnostno odprtje se pozna tudi v ekipah, še posebej za tiste športnike, ki se ne bodo udeležili mimohoda, temveč bodo dogodek spremljali s tribun. Vodja slovenske reprezentance Branko Mihorko je imel tako precej dela, da je vsem 29 športnikom in 14 spremljevalcem zagotovil vstopnice za spektakel. Celotna prireditev bo sicer za športnike invalide naporna, saj bo vse skupaj, od prevoza iz olimpijske vasi do čakanja pred stadionom in nato udeležba na slovesnosti, trajalo šest ur.

V slovenski ekipi, ki je v olimpijski vasi nastanjena v dveh objektih, od katerih si enega deli s Slovaki, so bili dan pred začetkom že v tekmovalnem pogonu, odbojkarice so opravile trening tekmo z domačo selekcijo, kolesar David Kuster pa se je na svoj sobotni nastop v zasledovalni vožnji na dirkališču pripravljal z ogledom prenosa španske Vuelte. Prvi tekmovalni dan bo poleg njega na tekmovališče stopil še strelec Ernest Jazbinšek, ki se bo skušal prebiti v finale z zračno pištolo, Andrejo Dolinar pa čaka dvoboj prvega kroga posameznic v njeni kategoriji.

V grški prestolnici upajo, da jim bo vreme naklonjeno. V zadnjih dneh so temperature spet običajno visoke za ta letni čas, potem ko je prve člane reprezentanc, ki so se nastanili v olimpijski vasi, pošteno zeblo in prepihalo. Prave tekmovalne mrzlice sicer še ni občutiti, vse poteka še precej ležerno in počasi. Grki se po uspešnih olimpijskih igrah počasi spet vračajo v organizacijski ritem, kakršnega zahteva tako velika prireditev, vendar imajo pri tem še precej težav, saj je za številne storitve potrebno veliko časa in potrpljenja.

Ob strogih varnostnih ukrepih pa prireditelji še skrivajo podrobnosti scenarija večerne slovesne prireditve, čeprav ne morejo skriti velikega drevesa, ki so ga postavili na gričku sredi stadiona in ki bo imelo kot kaže pomembno vlogo na odprtju. Dan pred slovesnostjo so prostovoljci opravili tudi trening prenosa paraolimpijske bakle, ki bo svojo pot po Atenah in okolici končala zvečer na olimpijskem in zdaj tudi paraolimpijskem stadionu.

14.09.2004

Paraolimpijski ogenj v Atenah

ATENE - Le še trije dnevi ločijo športnike invalide od začetka največjega tekmovanja, paraolimpijskih iger v Atenah. Paraolimpijski ogenj, ki so ga letos tako kot olimpijskega prižgali v antični Olimpiji, je v torek že dosegel širše območje grške prestolnice, po kateri bo potoval do petkovega slavnostnega odprtja iger. Na igrah bo med več kot 4.000 športniki tudi 29 slovenskih, v slovenski reprezentanci pa so že določili nosilca zastave na slovesnosti. Ta čast je pripadla namiznoteniški igralki Andreji Dolinar, spremljal pa jo bo igralec golbala Zlatko Mihajlovič.

"Zame je to predvsem velika čast, da bom prva stopila na stadion, po drugi strani pa je to tudi velika odgovornost. V tem trenutku še ne čutim kakršnega koli pritiska in upam, da bo tako tudi ostalo. Vsekakor sem prepričana, da bomo vsi športniki, ki bomo zastopali Slovenijo na paraolimpijskih igrah v Atenah, pokazali svoj maksimum in nastopali po svojih najboljših močeh," je dejala Andreja Dolinar, ki je na prejšnjih igrah v Sydneyju osvojila četrto mesto med posameznicami. Ker je Dolinarjeva na vozičku, so se v vodstvu reprezentance odločili, da bo njen voziček potiskal Zlatko Mihajlovič, član ekipe v golbalu.

Medtem pa je paraolimpijski ogenj, ki bo na olimpijskem stadionu zagorel na petkovem slavnostnem odprtju, že prispel v Atene. Prireditelji so peti dan poti paraolimpijske bakle pripravili manjše slovesnosti ob postankih, pomembnost paraolimpijskega ognja pa je ocenil tudi izvršni direktor organizacijskega komiteja iger v Atenah Ioannis Spanudakis: "Kot prireditelji smo paraolimpijskim igram namenili enak pomen kot olimpijskim. To bo veličastna prireditev in vsi bomo lahko uživali v predstavah odličnih športnikov."

13.09.2004

Brez medalje se ženske ne bodo vrnile

Na paraolimpijskih igrah v Atenah bodo nastopili tudi ženske v sedeči odbojki in moški v golbalu

LJUBLJANA - Le dva tedna po koncu olimpijskih iger se bodo v Atenah pomerili najboljši paraolimpijci sveta. Vizija letošnjih iger je, da paraolimpijske igre postanejo elitno športno tekmovanje in se kot dogodek povsem izenačijo z olimpijskimi igrami. Športniki invalidi se bodo potegovali za medalje, ki jih je oblikoval Konstanzinos Kazakos . Na sprednji strani je vtisnjen logotip paraolimpijskih iger v grščini in v braillovi pisavi, na hrbtni strani pa je relief akropole, simbola Aten.

Za medalje se bosta potegovali tudi dve slovenski ekipi - ženske v sedeči odbojki in moški v golbalu. Ženske so odločene, da se brez medalje ne bodo vrnile. Bile so bronaste na evropskem prvenstvu na Madžarskem (leta 2001), srebrne na svetovnem prvenstvu v Sloveniji (2002) in še enkrat srebrne na evropskem prvenstvu na Finskem (2003). Kapetanka Anita Goltnik Urnaut pravi, da že končujejo priprave, trenirale pa so na Ravnah na Koroškem, v Luciji in celo na Nizozemskem. Seveda brez pomoči sponzorjev in donatorjev - občin Ravne in Piran, Marine Portorož, Istrabenza, Koratourja ter upravljalcev športnih dvoran - ne bi šlo.

V Atene se je kvalificiralo šest ženskih ekip, in sicer prve tri z zadnjega svetovnega prvenstva ter tri zmagovalke celinskih tekmovanj - panameriške, kitajske in azijske cone. "Posebno nevarne bodo Kitajke, ki so bile na svetovnem prvenstvu v Kamniku pred dvema letoma še četrte, v zadnjem času pa so zelo napredovale," meni kapetanka. Prepričana pa je, da so tudi za njimi zelo kakovostni treningi; za močnejši udarec so večkrat igrale z odbojkarji iz invalidskega športnega društva Samorastniki. Ekipa sedeče odbojke je včasih lahko imela med svojimi vrstami eno igralko brez invalidnosti, zdaj mora imeti tudi ta, ponavadi kapetanka, kvalificirano minimalno invalidnost. Urnautova ima zaradi potrganih križnih vezi "nestabilno koleno", sicer pa imajo tekmovalke v glavnem poškodbe oziroma okvare spodnjih okončin. Igrajo na nekoliko manjšem igrišču od običajnega in ob mreži, spuščeni na 1,1 metra.

Golbal, igra z zvenečo žogo, s katero se spopadajo slepi, je v Sloveniji v razcvetu, čeprav sta Dare Kisovec in Rajko Kopač odlično tekmovala že v jugoslovanski reprezentanci. Zgodba o uspehu se je začela leta 1993, ko se jim je v Angliji uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo. Na igrah v Atlanti so bili nato peti, leta 1997 so postali evropski prvaki, naslednje leto pa še svetovni. Na zadnjih igrah v Sydneyju so bili šesti, pestilo jih je nekaj poškodb, nato pa so ekipo povsem pomladili.

Naši golbalisti so stari med dvajset in dvaindvajset let, Boštjan Vogrinčič šteje 28 let, kapetan ekipe Ivan Vinkler bo prav v času iger dopolnil 34 let. Vendar je tudi ta nova ekipa že dokazala, da ni od muh: osvojili so četrto mesto na evropskem prvenstvu v Budimpešti (2001) in bronasto kolajno v Riu de Janeiru leto pozneje. Kapetan Vinkler odhaja na igre že tretjič. "Priprave potekajo dobro, žal pa med zelo napornimi treningi nismo imeli nobene tekme, kar bi nam zelo koristilo. Pred večjimi tekmami smo se že srečevali z Madžari, a so se tokrat odločili za drugačno taktiko in se pripravljajo sami. Drugače pa bo konkurenca v Atenah zelo izenačena in lahko se zgodi kar koli." Prva tekma jih čaka 20. septembra, pomerili pa se bodo z ekipo iz Litve.

"Le še paraolimpijska kolajna nam manjka, vesel pa bom že, če se fantje uvrstijo v finale med šest najboljših, saj bi si s tem zagotovili tudi nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto. Za nami je trdo delo, z malo sreče pa tudi uspeh ne bi smel izostati," je prepričan njihov trener Anton Marton . Njegov pomočnik Zoran Kos si želi "viteški boj za rezultat, kot ga še ni bilo".

06.09.04

Naj ima Ančo več sreče kot Debevec

Prvič v zgodovini paraolimpijskih iger bodo tekme na nekaterih televizijah prenašali v živo

 

LJUBLJANA - Invalide športnike v Atenah pričakujejo odprtih rok: prvič v dvatisočpetstoletni zgodovini njihove akropole je ta dostopna tudi za ljudi na invalidskih vozičkih; na vrh jih zdaj v samo 50 sekundah pripelje dvigalo. Organizacijski odbor olimpijskih iger 2004 bo izpregel šele 28. septembra, ko se bodo končale tudi paraolimpijske igre, najbolj množične doslej, saj v grški metropoli pričakujejo štiri tisoč športnikov iz 140 držav. Akreditiralo se je tudi rekordno število novinarjev - tri tisoč. Prvič v zgodovini paraolimpijskih iger bodo nekatere televizije tekme prenašale neposredno, in sicer skupaj 300 ur. Koliko ur bodo predvajali v živo, koliko pa bo posnetkov, je seveda odločitev posameznih držav; največ ur obljubljajo nemške televizije.

Naši športniki invalidi tokrat morda (še) ne bodo deležni tolikšne medijske pozornosti, a vodja odprave mag. Branko Mihorko zatrjuje, da so vrhunsko pripravljeni in da so tokrat res prava olimpijska ekipa, ki diha za skupen uspeh. "Športnikom invalidom se godi krivica, kljub vrhunskim rezultatom namreč medijsko niso tako zanimivi in zato težje pridejo do podpore sponzorjev, ki jo nujno potrebujejo," meni Mihorko. In če že pridejo do denarja, ga je občutno manj kot recimo za druge športnike. Če bi država storila to, kar bi morala, jim namreč priznala status vrhunskih športnikov, potem bi se tudi odnos družbe do njih spremenil. In potem morda tudi naših televizijskih komentatorjev ne bo več motilo, če se bo na olimpijskem stadionu med "zdravimi" športniki znašel kdo na invalidskem vozičku. Očitno bodo morali tudi invalidi sami še veliko postoriti za svojo promocijo. Ena takšnih potez je izdaja zbornika XII. paraolimpijskih iger. Za to promocijsko gradivo v slovenščini in angleščini je poskrbela Zveza za šport invalidov Slovenije.

 

KANČEK ŠPORTNE SREČE

Med strelci največ pričakujemo od Anča oziroma Franca Pinterja, ki v teh dneh strelja odlično, menda kar okrog svetovnega rekorda. To bodo že četrte igre 51-letnega vrhunskega športnika iz Slovenske Bistrice; tako v Atlanti kot v Sydneyju je v streljanju z zračno puško stoje osvojil srebrno medaljo, zdaj pa si želi še tiste najbolj žlahtne. Toda zlato ne bo imelo pravega sijaja, "če ne bom ob tem postavil svetovnega rekorda", je bil še nedavno odločen Pinter, sicer eden glavnih favoritov. Zadnje dni pa je pri napovedih bolj zadržan: "Saj ste videli, kaj se je zgodilo Rajmondu Debevcu s četrtim mestom! Upam, da bom imel več športne sreče." Nastopil bo še v disciplinah zračna puška leže, MK puška leže ter MK puška 3 krat 40, za katero prav tako meni, da bi se lahko uvrstil v finale. Čez poletje se je pripravljal na domačem strelišču v Slovenski Bistrici, zadnje dni pa je treniral na strelišču na Malenškovi v Ljubljani.

Četrtič na igre odhaja tudi Ernest Jazbinšek , prekaljeni 60-letni strelec, ki bo tokrat tekmoval z zračno pištolo in MK pištolo po lastni izbiri, s katero je recimo na zadnjih igrah v Sydneyju osvojil sedmo mesto. V Atene gre po čim boljši rezultat, veseli pa se tudi druženja z drugimi športniki invalidi. V strelski odpravi za Atene je tudi 48-letni Srečko Majcenovič s Ptuja, ki bo tekmoval z zračno puško stoje in leže in pričakuje vsaj eno uvrstitev v finale. To bo njegov tretji nastop na igrah. V enakih disciplinah bo tekmoval najmlajši član odprave, 30-letni Damjan Pavlin iz Leskovca pri Krškem, ki pa na igre odhaja prvič. Je pa že bronast z zadnjega svetovnega prvenstva v Kyungnamu na Koreji pred dvema letoma. Upa, da se mu bo uspelo obakrat uvrstiti v finale, potem pa je vse mogoče. Trenerka slovenske strelske odprave Polonca Sladič si pred odhodom želi samo tega, da bi fantje streljali tako kot na treningih.

 

SKUPAJ MOČNEJŠI?

Povsem ženska pa bo naša namiznoteniška ekipa. Andreja Dolinar na igre odhaja drugič, Mateja Pintar pa prvič. Škofjeločanka Dolinarjeva je v Sydneyju olimpijsko medaljo zgrešila za las, ko se je uvrstila na četrto mesto. Odlična je bila na evropskem prvenstvu v Frankfurtu leta 2001, ko je osvojila tretje mesto, dve leti pozneje pa je v Zagrebu postala ekipna evropska prvakinja, in sicer skupaj s svojo mlajšo kolegico Pintarjevo iz Selc; slednja je takrat posamično osvojila še tretje mesto. Dolinarjeva bo tekmovala v četrti skupini, v kateri se bo pomerilo enajst športnic s poškodbo ledvenega dela, ki so relativno dobro gibljive, medtem ko se bo Pintarjeva pomerila v skupini tri, torej med dekleti s prsno poškodbo.

Skupaj bosta nastopili še v disciplini ekipno, na katero obe tudi največ stavita. "Vendar bo konkurenca zelo huda. Kitajki na primer, ki sta sicer v peti skupini, lahko tudi hodita, kar je njuna velika prednost," pravi Dolinarjeva. Zato zadnji mesec vse treninge opravita skupaj, pri tem pa ju spodbuja trener Gorazd Vecko . "Še vedno ne dojemam, da bom del tega največjega športnega dogodka, vem pa, da bom dala vse od sebe. V vsako tekmo bom šla na zmago. Upam, da bo vse to dovolj tudi za medaljo," je pristavila Pintarjeva.

Dnevnik - Ingrid Mager

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000

Dvakrat nagrajena spletna stran
Odslej tudi na Športalu


Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite
 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
 

 

Copyright (c) 2000-2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.