v  

ŠPORT INVALIDOV

smučarski teki

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

razpisi

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

obvestila

 novosti

medalje

 

koledarji

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

rezultati

prvenstva
državna
mednarodna
druge prireditve

 

športniki

 

trenerji

 

športnik leta

športnik l. 2000

fotoreportaža

športnik l. 2001

fotoreportaža

športnik l. 2002

fotoreportaža

športnik l. 2003

fotoreportaža

 

panoge

alpsko smučanje

atletika

balinanje

bowling

dresurno jahanje

golbal

judo

kegljanje

kolesarjenje

košarka na vozičkih

košarka

mali maraton

mali nogomet

maraton

namizni tenis

odbojka

plavanje

sedeča odbojka

streljanje

šah

športni ribolov

tenis na vozičkih

tenis

 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

DRŽAVNA REPREZENTANCA

Showdown je dinamičen in fleksibilen šport namenjen ljudem z okvaro vida, kar pa ni nujno, saj ga lahko igrajo tudi videči. Zelo je podoben namiznemu tenisu. Showdown izhaja iz kanadskega zahoda britanske Kolumbije. Iznašel pa ga je v 60-ih letih slepi Joseph Lewis in ga vrsto let razvijal skupaj s kanadskim športnikom Patrikom Yorkom, saj sta želela igro in opremo čimbolj izpopolniti. Prvič so v mednarodnem merilu predstavili showdown na Olimpijskih igrah za fizično prizadete v Amhemu v Holandiji leta 1980. Danes igrajo showdown rekreacijsko kakor tudi tekmovalno v mnogih državah širom svet V Sloveniji smo Showdown premierno predstavili leta 1997 v Kopru. Od takrat dalje smo ga slepi in slabovidni vzeli za svojega. Na podlagi društvenih in ligaških prvenstev, ki jih izvajamo v treh ligah, vsakoletno pod oriljem zveze za šport invalidov Slovenije organiziramo  Državna prvenstva ločena po spolu za moške in ženske.

»Ime Showdown«  se je izumitelju porodilo v mislih ker je bil navdušen nad počasnimi revolveraši in Marshallom  Dillonom  in Showdownom v starih filmih. To je igra kjer se par nasportnikov bori vsak z vsakim.

Sposobnost sišati žogico je pri tej igri vitalnega pomena. Zato trda žogica iz plastike vsebuje kroglice tako, da igralci ki žogice ne vidijo slišijo rožljanje teh kroglic. Zvok ki ga kroglice širijo ko se kotalijo po notranjosti žogice javljajo igralcem mesto kje se žogica nahaja. Zato bi bil edini omejujoči faktor zaradi katerega igralec ne bi mogel igrati te igre še gluh ali močno naglušen.

Showdown pospešuje koordinacijo, spretnost, ravnovesje, tenkočutnost, visoko tekmovalno raven in stopnjuje občutek dovršenosti. Igralci s tem sodelujejo v aktivnosti, ki je stimulirajoča in izzivalna, ter nudi zabavo.

Showdown lahko s slepim igralcem igrajo dokaj enakovredno tudi videči in jim pri tem ni potrebno nositi obvez ali zatemnjenih očal, saj jim sredinska tabla ki se nahaja na sredini naprave, preprečuje pogled na polje nasprotnega igralca. Žogica v igri se namreč tako hitro giblje , da ko jo uzrejo na svojem polju jim to kaj malo pomaga pri obrambi.  

Prvo predstavitev Showdowna smo organizirali in izvedli v Kopru leta 1997. igra se je zelo hitro uveljavila med slepimi in slabovidnimi v Sloveniji. Tako smo od leta 1998 do leta 2002 izvajali zgolj prvenstva slepih v showdownu. Od leta 2003 dalje pa ga je pod svoje okrilje vzela Zveza za šport invalidov Slovenije, ter se ga od takrat dalje izvaja kot DRŽAVNO PRVENSTVO, ki je tokrat v Kopru tretje zaporedoma.

Showdown (tenis za slepe) igrata dva igralca. Igra se na pravokotni mizi z goloma na vsakem koncu in s sredinsko tablo. Igra se z loparjema in zvenečo žogico v katero so vstavljeni koščki kovine, ki jo naredijo slišno Cilj igre je, da z loparjem udarimo žogico na nasprotno stran mize pod sredinsko tablo v nasprotnikov gol, medtem kot poskuša nasprotnik to z obrambo  preprečitI. Igra traja dokler eden od tekmovalcev ne doseže 11 točk in vodi za najmanj dve točki, vse do meje 16. točk. Po tem rezultatu zmago prinese prva dobljena točka. Za končno zmago štejeta dve od treh tekem. Med igro na turnirju je čas dovoljen za igro omejen skupno na 15 minut. Medtem ko finalna tekma ni časovno omejena. Za vsak zadetek (gol) se dosodi 2 (dve) točki. Ko je zadetek (gol) dosežen, to sodnik označi z dvojnim piskom. Nasprotnik dobi točko tudi, če se igralec namerno dotakne žoge s katerim koli delom telesa. Igra se začne se tako, da sodnik zakotali žogo igralcu, ki servira. Vsak servis mora igralec napovedati tako, da ga nasprotnik sliši in potrdi, da je pripravljen za igro. Igra je polna tudi ostalih drobnih pravil. Eno takih je tudi, da morajo igralci obvezno nositi preveze za oči ali zatemnjena očala, kar popolnoma prekrije morebitno igralčevo vidno polje. 

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000Nagrajena spletna stran

Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki

 

Copyright (c) 2000 - 2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.