v  

ŠPORT INVALIDOV

doping kontrola

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

paraolimpiade

sydney 2000

atlanta 1996

barcelona 1992

atene 2004

anekdote
zanimivosti 

novice

bilten

pričakovanja

odhod

vodstvo

sponzorji

reprezentanca

panoge

koledar

rezultati

medalje

vse para medalje

foto album

vrnitev

zahvala

ocena nastopov

 

vse medalje

 

udeležba

vizija iger

vrednote

posvojitev

enakost

klasifikacija

zdravniška oskrba

antidoping

nastanitev

prizorišča

transport

 stadion

paraolimpijska vas

turizem

 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

IGRE BREZ DOPINGA IN DROG

Doping

Olimpijske in Paraolimpijske igre brez drog - za vse športnike

Doping kontrola na Olimpijskih in Paraolimpijskih igrah Atene 2004 je čvrsto odločena zagotoviti kontrolo nad prepovedanimi substancami v skladu z navodili Medicinske komisije pri Olimpijskem in Paraolimpijskem komiteju. kontrola bo delovala ves čas iger.

Program antidoping kontrole bo zagotavljal storitve na najvišjem nivoju in bo tako omogočil polno sledljivost in zanesljivost ob ustrezni zaupnosti. To naj bi pomenilo, da želimo doseči, da bodo te igre (Olimpijske in Paraolimpijske) brez poživil in drugih prepovedanih sredstev za vse športnice in športnike, ki bodo nastopili v Atenah 2004. Upoštevali bomo vsa medicinska in etična načela, da bi zagotovili polno zaščito sodelujočih športnic in športnikov ter njihovo zdravje in ugled.


Program antidoping kontrole obsega tudi nadvse učinkovit način odvzema in pošiljanja vzorcev na preiskave, zato bodo posebej šolane in usposobljene tudi ekipe prostovoljcev, ki bodo vključeni v ta program. Vzorce (urina in krvi) bo preiskoval poseben akreditiran laboratorij  (AOSC Accredited Laboratory), kar bo zagotavljalo visoko profesionalen pristop in hkrati zaščito zaupnosti podatkov ter športnic in športnikov.

Vsi postopki, povezani z antidoping kontrolo v Atenah 2004 bodo potekali po določilih standardov ISO 9001/9002 - poleg tega pa bo posebna programska oprema kot podpora pri rokovanju z vzorci v preiskavi (in še posebej pri evidentiranju vzorcev) samodejno poskrbela, da bo možnost za vpliv človeških napak med zajemom vzorcev čim manjša.

Medicinska komisija pri Mednarodnem Olimpijskem komiteju (IOC) se je strinjala, da bo Antidoping program med Olimpijskimi igrami zagotavljal do največ 3.500 preizkusov med Olimpijskimi igrami in med pripravljalnimi tekmami. Negativni rezultati bodo objavljeni v 24 urah po odvzemu vzorca, pozitivni pa v roku 36 ur.

To bo obsegalo predvsem preiskave vzorcev urina, v pripravi pa so tudi posebni ukrepi za odkrivanje eritropoetina (EPO) in drugih substanc v krvi - v skladu s priporočili Medicinske komisije pri Mednarodnem Olimpijskem komiteju (IOC).

Program bo na enak način zagotavljal antidoping kontrolo med Paraolimpijskimi igrami - le da bo največje število odvzetih vzorcev približno650 .

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000
Dvakrat nagrajena spletna stranOdslej tudi na Športalu

Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave

 

Copyright (c) 2000 - 2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.