v  

ŠPORT INVALIDOV

atene 2004

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

paraolimpiade

sydney 2000

atlanta 1996

barcelona 1992

atene 2004

anekdote
zanimivosti 

novice

bilten

pričakovanja

odhod

vodstvo

sponzorji

reprezentanca

panoge

koledar

rezultati

medalje

vse para medalje

foto album

vrnitev

zahvala

ocena nastopov

 

vse medalje

 

udeležba

vizija iger

vrednote

posvojitev

enakost

klasifikacija

zdravniška oskrba

antidoping

nastanitev

prizorišča

transport

 stadion

paraolimpijska vas

turizem

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

XII. PARAOLIMPISKE IGRE - ATENE 2004

Slovenski Paraolimpijci - udeleženci XII. Paraolimpijskih iger Atene 2004.

Miško nad film in ta se ustavi - klik na sliko in že se vam ponudi njihov portret.

Paraolimpijske igre se danes začenjajo: 

reprezentanca sponzorji novice bilten
 koledar nastopi naših športnikov rezultati
odhod vse naše medalje medalje
paraolimpijske novice zanimivosti anekdote

Uradna maskota iger - ProteasOlimpijska baklja - kliknite za podrobnostiTo bodo že 4. Paraolimpijske igre, ki se jih bodo udeležili naši športniki invalidi, odkar je Slovenija samostojna država. Na prvih igrah v Barceloni smo osvojili 3 medalje (prvo sploh je osvojila naša atletinja Dragica Lapornik, prvo zlato pa Franjo Izlakar), v Atlanti 5, v Sydneyu pa 4 - koliko pa jih bo na teh igrah? In koliko naših športnikov invalidov bo tokrat sodelovalo? Vse odgovore boste dobili na naših straneh! Spoznajte posamezne športne panoge!

Panoge, v katerih bodo nastopili naši športniki  -  kliknite na znake in jih spoznajte!

Atletika - Athletics Golbal - Goalball Kolesarjenje - Cycling Namizni tenis - Table Tennis Plavanje - Swimming Sedeča odbojka - Sitting Volleyball Streljanje - Shooting

Kako bo v Atenah?

Takole pa je bilo v Sydneyu:

XII. Paraolimpijske igre
Povezava na uradne strani Olimpijskih iger 2004

Atene 2004

17. do 28. 09. 2004

Dober mesec dni pred Paraolimpijskimi so bile v Atenah Olimpijske igre, ki jih lahko spremljate s pomočjo spodnje povezave.

 

Uradna stran XXVIII. Olimpijskih iger

Atene 2004

13. do 31. avgust 2004

Do začetka Olimpijskih iger je še natanko: 

Kje bodo nastopali naši športniki?

Spoznajte prizorišča iger! Kliknite!Atene v času Olimpijskih in Paraolimpijskih igerČe kliknete na spodnjo sliko (kjerkoli ob robu), se prikaže podrobnejša predstavitev prizorišč, če pa kliknete na posamezno prizorišče, pa predstavitev tega prizorišča. Spoznajte tudi Atene v času iger!

The design of the 2004 Paralympic Games Mascot. © ATHOCMaskota Paraolimpijskih iger

Spoznajte "Proteas", uradno maskoto Paraolimpisjkih iger ATENE 2004! Oblikovalca "Atene" in "Phevos-a",  Spyros Gongos, je navdihovalo grško morje in vizija Paraolimpijskih iger in ustvaril je novega junaka, ki naj simbolizira temeljne vrednote Paraolimpijskih iger: imeti cilj in mu slediti, biti močan, slediti navdihu in se veseliti uspehov. Maskota iger je morski konjiček, poimenovan po antičnem božanstvu, ime pa pooseblja končni cilj vsakega Paraolimpijca: biti prvi in najboljši!

Za namen predstavitve je bil Proteas pobarvan v treh barvah za tri športne panoge: dviganje uteži, konjeništvo in plavanje. 

Osnovno vodilo Organizacijskega komiteja Paraolimpijskih iger pri izbiri maskote je bila vizualna prepoznavnost, ki naj bi jasno ponazarjala težnjo organizatorja po enakovrednem odnosu do obeh dogodkov: Olimpijskih in  Paraolimpijskih iger.



The design of the new medals for the 2004 Paralympic Games. © ATHOC
Paraolimpijske medalje

Na sprednji strani medalje je vtisnjen logotip Paraolimpijskih iger ATENE 2004 in napis: "12th Paralympic Games ATHENS 2004" v grščini in Braillovi pisavi. Na hrbtni strani je vtisnjen reliefni prikaz  Akropole kot splošno prepoznavnega simbola Aten, s čemer je zagotovljeno nesporno razlikovanje atenske Paraolimpijske medalje od medalj s predhodnih Paraolimpijskih iger. Medaljo 12. Paraolimpijskih iger je oblikoval is Konstantinos Kazakos.

Vizija Paraolimpijskih iger ATENE 2004

 

Elitno športno tekmovanje

Športnice in športniki z vsega sveta se bodo septembra zbrali v Grčiji, da bi se med seboj pomerili v najelitnejšem športnem tekmovanju - XII. Paraolimpijskih igrah.
Prireditelji atenskih Paraolimpijskih iger se bomo potrudili, da bomo ta tekmovanja na najvišjem svetovnem nivoju organizirali tako, da bodo imeli prostovoljci, obiskovalci in gledalci možnost uživati ob vrhunskih predstavah športnikov in da bo njihova pozornost pri tem usmerjena v napore in dosežke in ne invalidnost tekmovalcev. Sposobnost in pripravljenost Paraolimpijskih športnikov, da tekmujejo na najvišjem svetovnem nivoju bo zagotovo vzpodbudila svetovno javnost, da bo znova slavila to največje športno "tekmovanje vseh tekmovanj" in ob tem spoznala neverjetno veličino človeka - in prav tako zagotovo bo to pustilo neizbrisen spomin prihajajočim generacijam.
Paraolimpijske igre Atene 2004 bodo predstavile to elitno športno tekmovanje, vključeno v enkratno zgodovinsko, kulturno in naravno okolje.

Paraolimpijske igre

Vrednote

Le dva tedna po zaključku Olimpijskih iger bodo v Atene prišli najboljši Paraolimpijci z vsega sveta in nastopili na Paraolimpijskih igrah. Splošna filozofija in načelo Paraolimpizma je slediti pravilom olimpijskih športov kolikor je le mogoče.

Ta filozofija je pravzaprav že vključena v samo ime iger, kajti pojem "paraolimpijski" izvira iz besed "olimpijski" in predpone "para", ki je grškega izvora, pomeni pa "blizu". Paraolimpijske igre so elitno tekmovanje tako po organizacijski kot po tekmovalni plati.

Če želite, si lahko kratko predstavitev Paraolimpijskih iger ogledate tukaj (30Kbps 3mb ali 90 Kbps 5mb). (Če pa v svojem računalniku nimate nameščene ustrezne inačice Windows Media Player-ja, pa kliknite tukaj). 

Udeležba in razporedi tekmovanj:

Od 17. do 28. septembra 2004 bodo Atene tako gostile 4.000 Paraolimpijskih športnikov iz okrog 130 držav, spremljalo pa jih bo tudi okrog 2.000 trenerjev in drugega osebja. Vsi bodo prebivali v
Paraolimpijski Vasi.

Okrog 3.000 predstavnikov medijev bo poročalo z XII. Paraolimpijskih iger, na pri organizaciji samih iger pa bo pa sodelovalo približno 1.000 sodnikov in drugega tehničnega osebja, pri tem pa jim bo pomagalo okrog 15.000 prostovoljcev.

Dogodku bo prisostvovalo tudi 2.500 članov Paraolimpijske družine (predstavnikov Mednarodnega Paraolimpijskega komiteja (IPC), Nacionalnih Paraolimpijskih komitejev (NPCs) in drugih funkcionarjev).

Paraolimpijske igre se bodo odvijale na istih
Olimpijskih prizoriščih kot pred tem Olimpijske igre, kar bo zagotovilo vse potrebne objekte, na katerih bodo na svoj račun prišli tako športniki kot tudi gledalci. Vsa infrastruktura v vseh mestih je seveda prilagojena posebnim potrebam Paraolimpijcev (ali pa bo to storjeno takoj po Olimpijskih igrah)  in bo omogočala enako dostopnost vsem športnikom in gledalcem.

Enakost med Paraolimpijskimi in Olimpijskimi tekmovalci

Organizator se je v želji, da bi zagotovil vsem udeležencem čimbolj pravičen in nepristranski dostop, potrudil, da na teh Paraolimpijskih igrah športnikom prvič v zgodovini ne bo za udeležbo na treningih in tekmovanjih potrebno plačevati nobenih posebnih pristojbin. S tem, ko so opustili plačevanje pristojbin, želijo organizatorji atenskih Paraolimpijskih iger zares izogniti kakršnikoli diskriminaciji med udeleženci Paraolimpijskih in Olimpijskih iger.

Poleg tega, da so se odpovedali tem pristojbinam, pa je Organizacijski komite Atene 2004 prav tako prvi v zgodovini, ki bo deloval v okviru skupnega Organizacijskega komiteja iger z enotnim vodstvom in bo odgovoren tako za organizacijo Olimpijskih in Paraolimpijskih iger. Paraolimpijski odbor je odgovoren za pripravo in izdelavo strateškega načrta, koordinacije in podpore vsem drugim odborom in komisijam, hkrati pa bo najtesneje sodeloval z
Mednarodnim Paraolimpijskim Komitejem (IPC)

Olimpijski stadion (STA)

atene_plan05_800.jpg (209797 bytes)Olimpijski stadion, središče vse pozornosti med Paraolimpijskimi igrami Atene 2004 stoji v severnem predmestju Aten, imenovanem Marousi. stadion je del atenskega Olimpijskega športnega kompleksa. Sprejme lahko 75.000 obiskovalcev. Ti se bodo v času iger z vsega sveta zgrinjali na stadion,da bi bili priča vzburljivi atletiki in predvsem otvoritveni in zaključni slovesnosti.. Organizacijski odbor Atene 2004 in grško Ministrstvo za kulturo sta zaprosila priznanega arhitekta  Santiaga Calatrava, da je preoblikoval in nadgradil OAKA športni kompleks s povsem novim, inovativnim in kreativnim pristopom. Grški generalni sekretariat za šport  (GSS) za obnovitev in razširitev OAKA športnega kompleksa - zaključek del je predviden v decembru 2003.

Slavni Maratonski tek ima svoje korenine daleč v zgodovini, v antični grški legendi, po kateri je grški glasnik Phidippides pretekel 26 milj od Marathona do Aten, da bi oznanil grško zmago nad Perzijci v bitki pri Marathonu, ki je bil tedaj majhna vasica , a ima izjemen zgodovinski pomen za današnje čase. Maratonski tek je prav zaradi tega v Grčiji zelo priljubljen, predvsem pa je njegov pomen simbolnega značaja - predstavlja simbol oživitve Olimpijskih iger, še prav posebej zato, ker je bil prvi dobitnik zlate medalje v maratonskem teku leta 1896 tudi Grk: Spyros Louis. 

Maratonska proga na Paraolimpijskih igrah Atene 2004 bo povsem identična tisti, po kateri je tekel Phidippides v antičnih časih in nato tudi Spyros Louis na Olimpijskih 9igrah leta 1896. Start teka bo v mestecu Marathon, končal pa se bo na stadionu Panathinaikon - na slavnem Marmornem Stadionu, bolj poznanem kot "Kallimarmaro", na katerem so bile Olimpijske igre moderne dobe oživljene leta 1896 - sedaj znane kot prve Olimpijske igre moderne dobe. Ministrstvo za okolje, javno dobro in javna dela je odgovorno za vrsto ukrepov, ki naj bi omogočili, da bi bilo zadoščeno Olimpijskim in Paraolimpijskim zahtevam.

Na stadionu Panathinaikon (slika spodaj), bolj znanem kot "Kallimarmaro" ali zgodovinski Marmorni stadion, so se odvijale prve moderne Olimpijske igre leta 1896. Tudi v antičnih časih so stadion Panathinaikon (ali Panathenian) pogosto gostil "Panatenske igre", prireditev posvečeno grški boginji Ateni (boginji modrosti, umetnosti in znanosti, spretnosti ter bojevitosti ter hkrati zaščitnici mesta Atene). Zgodovinarji tistega časa so mnenja, da je bil ta stadion "neopisljiv čudež", saj so za izgradnjo tega stadiona skorajda povsem opustošili goro  Penteli" (Pausanias). Postavljen je sredi grške prestolnice Aten in so ga prvič obnovili leta 1895 prav za Olimpijske igre leta 1896.
Napočil je čas, da ta znameniti stadion znova gosti Olimpijske in tokrat tudi Paraolimpijske igre 2004. Obnova stadiona, ki poteka pod nadzorom grškega Generalnega sekretariata za šport in Ministrstva za kulturo, vključuje potrebne nadgradnje in posodobitve infrastrukture. Ta dela obsegajo predvsem restavracijo stadiona kot spomeniško zaščitenega objekta, posodobitev igrišča in tekaških stez ter spremljajočih objektov in prostorov, vključno z razsvetljavo. Posebna skrb pa je namenjena še protipožarni zaščiti. Celoten poseg obnove bo zagotovil da bo postal ta stadion prizorišče, na katerem se bo odvijal zaključni del Maratonskega teka. Projekt naj bi bil zaključen do konca julija 2003. (Razmestitev posameznih športnih panog je začasna in se lahko še spremeni).

Paraolimpijska vas (PLV)

atene_plan02_800.jpg (334909 bytes)Paraolimpijska vas bo zgrajena v izbranem delu kompleksa Olimpijske vasi, ki leži na pobočjih LEKANES-a v občini Acharnes in je približno 11 km oddaljena od Atenskega Olimpijskega Stadiona (OCO). Vse posebne prilagoditve, ki so v skladu z zahtevami Paraolimpijske vasi, bodo v celoti vključene že v izgradnjo Olimpijske vasi.

V Paraolimpijski vasi bo v času Paraolimpijskih ige bivali okrog 6.000 ljudi (okrog 4000 športnic in športnikov ter okrog 2000 funkcionarjev in trenerjev). Vsaj okrog 2000 od teh udeležencev pričakujemo na invalidskih vozičkih. Poleg športnic in športnikov ter funkcionarjev nacionalnih zvez bo v delu Paraolimpijske vasi nameščenih tudi približno 1000 tehničnih sodelavcev iger (sodniki, pomožno osebje), vendar bodo bivali ločeno od športnikov in funkcionarjev ter vodstev ekip.

Organizatorji se bodo potrudili, da bi za potrebe vseh Paraolimpijskih športnikov zagotovili vse pogoje za nemoteno bivanje, trening in nastope ljudi z različnimi stopnjami in kategorijami invalidnosti. To velja tako za vse namestitvene zmogljivosti kot tudi za vse zunanje in pokrite športne objekte. Takšne pogoje bomo zagotovili z veliko stalnih ukrepov in prilagoditev kot tudi z nekaterimi dodatnimi, začasnimi rešitvami. Rezultat tega bo učinkovita, udobna, vsem dostopna Paraolimpijska vas - vse to pa nameravamo doseči s čim manj prilagoditev v prehodnem obdobju med zaključkom Olimpijskih in začetkom Paraolimpijskih iger.

Namestitvene zmogljivosti

Bivališča v Olimpijski oz. Paraolimpijski vasi so v tri- in štirinadstropnih zgradbah. Vse zgradbe bodo v vseh nadstropjih dostopne z vozički - s pomočjo posebnih dvižnih ramp in dvigal, edina izjema pa bodo dvonadstropne zgradbe, v katerih bodo z vozički dostopna le pritlična stanovanja.

Vsa stanovanja bodo klimatizirana, imela pa bodo po tri ali štiri spalnice.
trosobna stanovanja bo uporabljalo šest športnikov, štirisobna pa po osem športnic oz. športnikov. To bo veljalo za čas  Olimpijskih iger, medtem ko bo v času Paraolimpijskih iger število športnikov v posameznem stanovanju ustrezno zmanjšano, da bi zagotovili čim večje udobje sodelujočim, posebej še pri športnikih na vozičkih, za katere je nujno potrebno zagotoviti več prostora, hkrati pa bodo zanje posebej prirejene tudi kopalnice.

Posebno pozornost namenjamo ureditvi naselja, tako da bo rastlinje posajeno okolju primerno in prilagojeno neovirani dostopnosti, hkrati pa ne bomo zanemarili estetskih kriterijev pri urejanju Paraolimpijske vasi.

Predel z bivališči za športnike in ustrezna infrastruktura so že v izgradnji in bi po načrtih morala biti končana do konca leta 2003, ko bo graditelj predal ključe naselja Organizacijskemu odboru Atene 2004.

Paraolimpijska vas bo odprta zadnja dva tedna v septembru - v času Paraolimpijskih iger.

Olimpijska vas bo po končanih Paraolimpijskih igrah uporabljena kot prototip socialnega naselja, bodo ustrezne prilagoditve za ljudi s posebnimi potrebami tudi po končanih igrah služile namestitvi invalidov, starejših in onemoglih kot bodočih stalnih stanovalcih. To bo naša dediščina, zapuščina Paraolimpijskih iger bodočim rodovom prebivalcev tega naselja.

Namestitev med Paraolimpijskimi igrami

 

Paraolimpijska družina

Med Paraolimpijskimi igrami bodo Atene gostile športnice in športnike, funkcionarje, predstavnike medijev, sponzorje, člane in predstavnike Mednarodnega Paraolimpijskega komiteja (IPC), gledalce in posebne goste.

Poseben oddelek za namestitve pri Organizacijskem komiteju Atene 2004, ki je odgovoren za namestitve vseh sodelujočih (v skladu s pogodbo z mestom - gostiteljem) bo poskrbel za dostopnost vseh hotelskih zmogljivosti v Atenah, s posebnim poudarkom na ljudeh s posebnimi potrebami in naslednjih skupinah članov Paraolimpijske družine:
člani Mednarodnega Paraolimpijskega komiteja
predstavnikom medijev
članom nacionalnih Paraolimpijskih komitejev (NPCs)
Mednarodnim Paraolimpijskim zvezam
Sponzorjem

Namestitev predstavnikov medijev

Organizacijski komite Atene 2004 je neposredno odgovoren za namestitev vseh akreditiranih predstavnikov medijev z vsega sveta.

Namestitev športnic in športnikov

Športnicam in športnikom je potrebno zagotoviti varne, čiste in udobne prostore za bivanje in urejeno okolje, da se bodo lahko povsem posvetili treningu, tekmovanjem in sproščanju. Paraolimpijska vas bo zagotovila takšne pogoje za vseh 4.000 športnic in športnikov in 2.000 funkcionarjev in spremljevalnega osebja.

Namestitev gledalcev in obiskovalcev

Obiskovalci in gledalci, ki bodo prihajali v Atene, da bi si ogledali tekmovanja na Paraolimpijskih igrah, bodo nameščeni po različnih hotelih v samem mestu Atene in bližnji okolici.

Poglejte tudi strani: Grške nacionalne turistične organizacije

Varnost v času Olimpijskih in Paraolimpijskih iger

Top National Priority
By MIHALIS CHRYSOCHOIDIS
Minister of Public Order

The staging of the Olympic Games within an environment of total security constitutes a top priority for the Ministry of Public Order. That is why it gives particular importance to examining all methods and practices in facing every possible threat. Over the past few years a specialised policy on security has been applied, with specific objectives and priorities, within the framework of the Total Security dogma.

The basic philosophy of this policy for the Greek Police is that no threat is minor or of secondary importance. Already, the application of this policy in practice is generating positive and visible results. Therefore, the measures which we apply and are continuing to apply contributed decisively to increasing the feeling of security among citizens, but also to creating a positive image for Greece on the international political scene.

For the secure staging of the Olympic Games, the Greek Government is providing significant resources today both in manpower and in funds. Specifically, it has more than doubled the financial budget and has quadrupled the security personnel it has for the security of the Games compared to previous Olympic Games. Responsibility for this has been assigned to a new service, the Olympic Games Security Department (known in Greek with the initials DAOA), which was especially created for this purpose. This Department answers directly to the Chief of Greek Police and has been manned with personnel from various branches of Services and Organisations whose task is the safety of the public and the protection of Greece’s borders, such as the Greek Police, the Harbour Police and Fire Brigade, the National Intelligence Agency and the Armed Forces. At the same time, it cooperates with a series of Government Services and Agencies, such as the General Secretariat of Civil Defence, the National First Aid Centre (EKAV), the Civil Aviation Service and the National Meteorological Service.

DAOA has already completed the strategic and tactical planning and at this stage is completing the operational planning. Meanwhile, 2003 is the most important year: it is the year of Olympic training, as about 45,000 people will be trained on Olympic security issues. Also tested will be the plans drawn up in 2002 through exercises and Test Events.

At the same time, the greatest arms and equipment purchasing programme of the past 50 years is underway for the Greek Police and Fire Brigade. It is estimated that it will contribute significantly to upgrading the services they provide and will substantially strengthen their activity and effectiveness during the Olympic Games. It should be pointed out that the course and work of DAOA so far in the critical sector of Olympic Games Security has been accepted by the International Olympic Committee. This happens because it relies on a correct and realistic assessment of the international and domestic threats and dangers, as well as on the development of detailed plans to confront them.

This work is developing according to the prescribed schedule. For the best possible planning of Olympic Games security, the Greek Government has developed a network of international cooperation with countries which have recently staged Games or which have experience from similar events.

Specifically, the Ministry of Public Order created the Olympic Advisory Group (Greek initials: O.S.O.), comprised of representatives of seven countries: England, Australia, USA, Spain, Germany, France and Israel. The OSO offered and continues to offer significant support to the planning of Olympic security. The staging of the 2004 Olympic Games in an environment of total safety constitutes a challenge and simultaneously a national goal.

We will continue our preparation with the same intensity and zeal. Our ambition is to stage the best and most secure Olympic Games, always on a human scale. 

obiskanost

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000

Dvakrat nagrajena spletna stran
Odslej tudi na Športalu

Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave

 

Copyright (c) 2000 - 2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.