ŠPORT INVALIDOV

atletika

     
 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
 

Novosti na straneh
Foto Album - Atene 2004
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004

paraolimpiade

atene 2004

udeležba

vizija iger

vrednote

posvojitev

enakost

klasifikacija

zdravniška oskrba

antidoping

nastanitev

prizorišča

lokacije

transport

 stadion

paraolimpijska vas

turizem

 

novice

priprave

pričakovanja

odhod

vodstvo

sponzorji

reprezentanca

panoge

koledar

rezultati

medalje

foto album

vrnitev

zahvala

ocena nastopov

 

medalje

para medalje

 

sydney 2000

atlanta 1996

barcelona 1992

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Email Forum Gbook

 

ATLETSKA REPREZENTANCA SLOVENIJE

Naši športniki bodo nastopili v naslednjih panogah:

Atletika - Athletics Golbal - Goalball Dresurno jahanje - Equestrian Kolesarjenje - Cycling Namizni tenis - Table Tennis Plavanje - Swimming Sedeča odbojka - Sitting Volleyball Streljanje - Shooting

Seznanite se z osnovami Paraolimpijske atletike oz. atletike, v kateri nastopajo invalidi - kliknite tukaj!

Takšna pa je sestava naše atletske reprezentance v Atenah 2004 - ni dokončna!

TEKMOVALCI

 ŽELJE - NAPOVED

DOSEŽKI-MEDALJE

Franjo Izlakar

Janez Hudej

Marko Sever

Tatjana Majcen

Zdravko Grilc

TRENERJI

Branko Klun

Prizorišča atletskih tekmovanj:

       
       
       
       
       

PREDSTAVITEV PANOGE:

ATLETIKA

Athletics Pictogram ©ATHOCAtletski stadionAtletika je kraljica športov in je verjetno prav zaradi tega tudi ena najpopularnejših Paraolimpijskih športnih panog.

V program Paraolimpijskih iger je bila atletika vključena že na prvih Paraolimpijskih igrah leta 1960 v Rimu.

Zato ne preseneča, da med vsemi Paraolimpijskimi športi prav atletika vključuje največ invalidov-športnikov in športnic in vsebuje tudi največ disciplin.

Udeleženci atletskih tekmovanj v atletiki na Paraolimpijskih igrah so ženske in moški  s cerebralno paralizo, poškodbami hrbtenice, Jean Driscoll of USA celebrates winning Gold in the women’s Marathon in class 54 final during the Sydney 2000 Paralympic Games. © Nick Wilson/Allsport z amputacijami in raznimi drugimi telesnimi invalidnostmi, pa tudi slepi in slabovidni.

Tekmovalni program obsega tako tekmovanja na atletskih stezah, kot tudi mete in skoke, maraton in peteroboj.

Atletinje in atleti tekmujejo tako na vozičkih ali pa z uporabo protetičnih pripomočkov (roka ali noge), medtem ko slepi atleti tekmujejo ob spremstvu videčega vodnika.

Športniki so razvrščeni v različne kategorije glede na naravo in stopnjo njihove invalidnosti oz. glede na njihovo mobilnost:

Atleti s cerebralno paralizo so razvrščeni v kategorije 32 do 38. V kategorijah 32 do 34 so tekmovalke in tekmovalci na vozičkih, kategorije 35 do 38 pa predstavljajo športniki, ki tekmujejo stoje.

Atleti s poškodbami hrbtenice in drugimi oblikami telesne invalidnosti - razen tistih s cerebralno paralizo - so razvrščeni glede na stopnjo njihove mobilnosti v kategorije 51 do 54 za atletske discipline na stezi in 51 do 58 za metalne discipline. Ti atleti nastopajo v invalidskih vozičkih.

Atleti z amputacijo ene ali več okončin in atleti z vsemi drugimi vrstami invalidnosti (les autres), ki tekmujejo v stoječem položaju, so razvrščeni v kategorije 42 do 46.

Slepi in slabovidni atletinje in atleti so razvrščeni v tri posebne kategorije: 11, 12 in 13.

Pritlikavi atletinje in atleti zaradi okvare hrustanca ('achondroplasia') tekmujejo samo v metalnih disciplina, v kategoriji 40.

Kliknite za predstavitev prizoriščaAtletika na XII. Paraolimpijskih igrah - Atene 2004

Atletska tekmovanja se bodo na Paraolimpijskih igrah ATENE 2004 odvijala na glavnem Olimpijskem Stadionu Atenskega Olimpijskega športnega kompleksa (OCO). Tekmovanja bodo traja 9 dni, od 19. do 27. septembra 2004.

Oglejte si še druga Paraolimpijska prizorišča.

Discipline in pravila

 

TekiSkokiMetiKombinirano

General view of an Athletics track event during the 2000 Paralympic Games. © Scott Barbour/AllsportPoleg splošnih pravil Mednarodne atletske zveze (IAAF), ki veljajo tako za Olimpijske kot tudi za Paraolimpijske igre, pa veljajo tudi posebna pravila, ki jih je sprejel Komite za atletiko pri Mednarodnem Paraolimpijskem komiteju (IPC).

Tekmovalni program obsega 36 disciplin: 18za ženske in 18 moške:

Ženske:

Teki: (100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1,500 m, 5,000 m, 10,000 m, 4 x 100 m štafeta, 4 x 400 m štafeta),
Skoki: (višina, daljina, troskok)

Meti: (suvanje krogle, met diska, met kopja in met palice)

Peteroboj

Maraton

Lukas Christen of Switzerland celebrates his Gold win in the Men’s 200 m class 42 final during the 2000 Paralympic Games. © Scott Barbour/AllsportMoški:

Teki: (100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1,500 m, 5,000 m, 10,000 m, 4 x 100 m štafeta, 4 x 400 m štafeta),
Skoki: (višina, daljina, troskok)

Meti: (suvanje krogle, met diska, met kopja in met palice)

Peteroboj

Maraton

Dejansko pa bo na Paraolimpijskih igrah ATENE 2004 zaradi razvrstitve v različne kategorije kar 143 atletskih tekem za moške in 62 za ženske.

Poglejte še: Mednarodna atletska zveza (IAAF)

Tekaške discipline

 

OPISI

Tekaške discipline se delijo na: šprinte, pol-vzdržljivostne - teke na srednje proge, vzdržljivostne - teke na dolge proge, discipline izven stadiona, in štafetne teke (ekipne discipline).

Shea Cowart of USA on her way to Gold in the Womens 100 m final in class 44 during the 2000 Paralympic Games. © Sean Garnsworthy/AllsportŠprinterske discipline vključujejo:

Tek na 100 m, ki je najkrajša šprinterska disciplina. Vsak posamezen atlet tekmuje v svoji progi.

Tek na 200 m - je sodoben ekvivalent antičnega "stadionskega" teka v dolžini 192.27 m. Mnogi šprinterji v teku na 199 m tekmujejo tudi v teku na 200 m, saj obe disciplini zahtevata približno enake sposobnosti.

Tek na 400 m - obsega celotno stezo sodobnih stadionov in se smatra kot podaljšana hitrostna disciplina. Tek na 400 m sodoben ekvivalent antičnega “diavlos” teka 2 x 192.27 m.

Teki na srednje proge oz. t. im. pol-vzdržljivostni teki:

Tek na 800 m - kombinira tako hitrost kot vzdržljivost z elementi taktike - atletinja oz. atlet preteče dva kroga sodobnega stadiona. 

A general view of the men’s 1.500 m in class 54 during the 2000 Paralympic Games in Sydney. © Sean Garnsworthy/AllsportTek na 1,500 m - večina tekmovalk in tekmovalcev v teku na 800 m nastopa tudi v tekih na 1,500 m saj sta si tudi ti dve disciplini močno podobni glede zahtevanih sposobnosti.

Teki na dolge proge  oz. t. im. vzdržljivosti teki:

Tek na 5,000 m - ta tek je podoben zgodovinskemu teku “Dolikhos” iz antičnih Olimpijskih iger, ki je obsegal 25 krogov tedanjega stadiona (približno 4,800 m).

Tek na 10,000 m je najdaljša disciplina na prostem.

Štafetni teki obsegajo:

4 x 100 m

4 x 400 m

Štafetni teki imajo svojo zgodovino v antičnem načinu pošiljanja sporočil s pomočjo več kurirjev (skytalodromi ali ‘tekači s palico, v kateri je sporočilo’). Vsak od kurirjev je predal palico naslednjemu in to so ponavljali vse dotlej, dokler sporočilo ni bilo varno izročeno naslovniku.

V sodobnih štafetnih tekih na mednarodnih tekmovanjih nastopajo po 4 tekmovalke ali tekmovalci iz iste države. Vsak(a) od njih "pokriva" svoj del proge (četrtino) preden preda štafetno palico naslednjemu tekmovalcu.

Predaja palice mora biti izvedena v točno določenem območju proge in na način, predpisan s pravili .

Jean Driscoll of USA celebrates winning gold in the women’s Marathon in class 54 during the Sydney 2000 Paralympic Games. © Nick Wilson/AllsportMoški in ženski Maraton sodi med ulične discipline Paraolimpijskih iger, saj tekmovalci nastopajo na javnih površinah (ulicah).

Na letošnjih Paraolimpijskih igrah bodo tekmovalci nastopili na zgodovinski progi antičnega maratona (42,195 m). Start bo mestu Marathonas, cilj pa na Stadionu Panathinaiko.

Pravila

Atletska pravila in določila, ki veljajo za tekaške discipline na Olimpijskih igrah, veljajo z ustreznimi modifikacijami (za vsako posamezno kategorijo) tudi na Paraolimpijskih igrah.

Najpomembnejše modifikacije teh pravil so naslednje:

V kategorijah 32 do 34 (atleti s cerebralno paralizo) in kategorijah  51 so 54 (atleti s poškodbami hrbtenice), tekmujejo invalidi-športnik v posebnih invalidskih vozičkih, ki pa morajo ustrezati določenim specifikacijami. Še natančneje, imeti morajo dve veliki kolesi s premerom do 70 cm i najmanj eno manjše (pomožno) kolo, katerega premer ne sme presegati 50 cm v premeru.

Naslednje določilo omogoča, da v tekaških disciplinah, daljših od 800 m, štarter lahko prekine tekmo in zahteva ponoven start, če je v prvih 200 m prišlo do trčenja dveh ali več vozičkov. V vseh tekaških disciplinah, daljših od 800m, v vseh štafetnih tekih 4 x 400 m in v maratonu morajo tekmovalci obvezno nositi tudi zaščitno čelado.

In končno, pri prehitevanju je vsa odgovornost na tekmovalcu, ki vozi zadaj. Tekmovalec, ki vodi pa ne sme na noben način ovirati ali celo onemogočati (blokirati) tekmovalca, ki ga želi prehiteti - to pravilo velja od trenutka, ko se v vidnem polju vodečega tekmovalca pojavijo prva kolesa zasledovalca.

V kategorijah 11 in 12 (slepi), imajo tekmovalci na stezi lahko spremljevalca - pomočnika. Pomočniki nosijo razločno obarvan in jasno viden trak na zapestju, tako da jih je mogoče z lahkoto ločiti od slepih tekmovalcev. 

V tekih od 100 m do 400 m v kategorija 11 in 12 tečejo slepi atleti vzporedno s pomočnikom (vsak v svoji progi), pri čemer pa pomočnik pod nobenim pogojem ne sme voditi - teči pred slepim tekmovalcem. Če pomočnik - spremljevalec v cilj priteče pred "svojim" slepim varovancem, je slepi tekmovalec avtomatično diskvalificiran. In končno: tekači v kategoriji 11 morajo obvezno nositi poseben trak čez oči - v vseh disciplinah do vključno to 1.500 m.

V kategorijah 35 - 38 (atletinje in atleti s cerebralno paralizo) in kategorijah 42 - 46 (atletinje in atleti z amputacijo in drugimi telesnimi okvarami) tekmovalci ne smejo opazovati in si pomagati s štirimi pomožnimi točkami, niti ne smejo uporabljati startne bloke.

Metalne discipline

 

OPISI

Na splošno poznamo 4 različne metalne discipline: suvanje krogle, met diska, met kopja in met palice.

Teža orodij (krogla, disk, kopje, palica) je različna, odvisna pa je od kategorije in spola nastopajočega.

Suvanje krogle
Georg Tischler of Austria in action whilst winning the silver medal in the men’s Shot Put in class 54 during the Sydney 2000 Paralympic Games. © Jamie Squire/AllsportZgodovinsko ta disciplina izvira iz antičnega grškega športa "metanja kamnov". Suvanje poteka iz betonskega kroga (premera  2.13 m), ki ima posebno obrobo za zaustavljanje.

Met diska
Sodoben met diska ima zgodovinski izvor v antičnem grškem športu metanja diska. Met se izvaja iz betonskega kroga s premerom 2,5 m. Zaradi varnosti gledalcev je krog za izmet v treh četrtinah obsega obkrožen s posebno mrežasto kletko, visoko najmanj 4 m.

Rich Ruffalo of USA in action whilst winning the Gold Medal in the men’s Javelin Throw in class 11 during the Sydney 2000 Paralympic Games. © Sean Garnsworthy/AllsportMet kopja
Tudi met kopja je bil na sporedu že v antičnih Olimpijskih igrah kot ena od petih disciplin peteroboja.

Met palice
To pa je dodatna disciplina za kategorije 32 in 51. palico mečejo iz kroga, namenjenega metu diska. Dolžina palice je 39 cm, njena skupna teža pa 397 gr. Palica je lesena, ima pa kovinsko konico, ki tehta 10,7 gr.

Pravila

Pravila

Atletska pravila in določila, ki veljajo za metalne discipline na Olimpijskih igrah, veljajo z ustreznimi modifikacijami (za vsako posamezno kategorijo) tudi na Paraolimpijskih igrah.

Najpomembnejše modifikacije teh pravil so naslednje:

V kategorijah 32 do 34 (atletinje in atleti s cerebralno paralizo) in 51 do 58 (atletinje in atleti s poškodbami hrbtenice) nastopajo tekmovalci sede v posebnem invalidskem vozičku (sedežu), ki je do 75 cm od tal in je v skladu  s posebnimi pravili ustrezno stabiliziran v krogu za izmet s pomočjo posebnih pasov ali drugačnih trakov. Noben del vozička (sedeža) ali deli, ki ga stabilizirajo, ne smejo segati izven kroga za izmet.

V kategorijah 32 do 34 in 51 to 56 mora imeti metalec najmanj en del svoje medenice na sedežu vse do trenutka, ko izpusti metalno orodje iz roke. V kategorijah 32 do 34 in 57 do 58 začnejo izmet v sedečem položaju in če dvignejo medenico, njihova noga ne sme izgubiti stika s površino kroga za izmet. V metanju palice lahko nastopajo le tekmovalci iz kategorij 32 in 51.

V kategorijah 11 in 12 (slepi in slabovidni) je dovoljena verbalna pomoč s strani pomočnika. Ta pomoč pa mora biti nudena na tak način, da v ničemer ne ovira dela sodnikov. Tekmovalci v kategoriji 11 (slabovidni) morajo med metom obvezno imeti zavezane oči s posebnim trakom.

Teža orodja je prav tako odvisna od spola in kategorije atleta.

Sestavljene (kombinirane) discipline

 

Urs Kolly of Switzerland is exhausted after winning the men’s 400 m in class 44 during the Pentathlon event at the Sydney 2000 Paralympic Games, where he also won the gold medal. © Matt Turner/AllsportPeteroboj
Peteroboj je edina kombinirana (sestavljena) disciplina na programu Paraolimpijskih iger.

Sestavljena je iz 5 disciplin, ki pa se po kategorijah in po spolu udeležencev nekoliko razlikujejo.

Na primer: peteroboj za ženske in moške v kategoriji 51 obsega: teke na 100m, 400m in 800m, met palice in diska. Medtem pa na primer za ženske v kategoriji 35 in 36 peteroboj obsega: suvanje kroge, met kopja, met diska in teka na 200m in 800m.

Tekmovalčev dosežek se točkuje za vsako disciplino posebej, zmagovalec peteroboja pa je atletinja ali atlet, ki zbere največje skupno število točk - ne glede na dosežek oz. uvrstitev v posamezni disciplini.

     
 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
     

 

Copyright (c) 2000 - 2003: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 20-11-03.