v  

ŠPORT INVALIDOV

intervjuji - 2004

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

paraolimpiade

sydney 2000

atlanta 1996

barcelona 1992

atene 2004

anekdote
zanimivosti 

novice

bilten

pričakovanja

odhod

vodstvo

sponzorji

reprezentanca

panoge

koledar

rezultati

medalje

vse para medalje

foto album

vrnitev

zahvala

ocena nastopov

 

vse medalje

 

udeležba

vizija iger

vrednote

posvojitev

enakost

klasifikacija

zdravniška oskrba

antidoping

nastanitev

prizorišča

transport

 stadion

paraolimpijska vas

turizem

športniki

 

trenerji

zaslužni športniki

 

športnik leta

športnik l. 2000

fotoreportaža

športnik l. 2001

fotoreportaža

športnik l. 2002

fotoreportaža

športnik l. 2003

fotoreportaža

vse medalje

medalje 2004

medalje 2003

paraolimpijske

svetovne

evropske

deaflympics

medalje po letih

po panogah

posamezno

specialne igre

 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

INTERVJU - SIOL

 Posodobljeno: 28.07.2005 00:28

Emil Muri - 28.09.2004

Foto: Blaž Uršič

 

Konkurenca je vse večja

Devetindvajsetčlanska slovenska odprava se bo s paraolimpijskih iger v Atenah vrnila s štirimi kolajnami. Slovenski športniki invalidi tako nadaljujejo z zbiranjem odličij, ki so jih na dosedanjih OI zbrali že 16. Po končanih slovenskih nastopih na največjem športnem tekmovanju je za Sportal spregovoril predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Emil Muri, ki je nastope svojih izbrancev spremljal iz Slovenije.

Maloštevilna slovenska odprava je ponovno dokazala, da naši športniki invalidi sodijo v svetovni vrh. Ste zadovoljni z doseženim?

Seveda sem zadovoljen, saj ohranjamo tradicijo in od leta 1992, ko je olimpijske igre gostila Barcelona, vedno posegamo po odličjih. Res pa je tudi, da smo veliko pričakovali, saj naši predstavniki sodijo med najboljše na svetu, kar stalno potrjujejo tudi na svetovnih in evropskih prvenstvih. Moramo pa vedeti, da bi bilo kolajn lahko še več, a nam je, žal, zmanjkalo nekaj sreče.
 

Po Barceloni, kjer je Franjo Izlakar v suvanju krogle in metu diska osvojil dve zlati kolajni, je najžlahtnejše odličje osvojila Gorenjka Mateja Pintar, ki je bila najboljša v namiznem tenisu …

Resnično smo si letos želeli olimpijskega naslova in to se nam je tudi uresničilo. Kljub temu, da se Mateja z namiznim tenisom "resno" ukvarja šele tri leta, je bila tudi pred začetkom paraolimpijskih iger v krogu favoritinj, zlata pa od nje nismo pričakovali. To je res fantastično.

 
 

Med športniki invalidi je konkurenca vse večja, saj se je iger v Atenah udeležilo več kot 4000 športnikov iz 140 držav. Odlični rezultati naših olimpijcev tako štejejo še več …

Res je, da je konkurenca leto za letom močnejša. Tudi pri športnikih invalidih gre vse "naprej" in lahko rečem, da so to polprofesionalci. Šport jemljejo izredno resno in temu primerno se izboljšujejo najboljše znamke in kakovost invalidskega športa. Tudi zaradi tega so merila za uvrstitev na paraolimpijske igre zelo stroga. Tudi če ima športnik normo, ni nujno, da bo nastopil, saj je to odvisno od kvote, ki jo ima posamezna država. Tako je, na primer, brez nastopa ostal Franjo Izlakar, ki potem ni dobil povabila mednarodne organizacije. Moramo pa vedeti, da je tudi konkurenca v Sloveniji močna, saj se državnih prvenstev udeležuje med 1200 in 1300 športnikov.
 

Omenili ste profesionalizem. Je kakšen profesionalec tudi med Slovenci?

Ne, nihče od Slovencev ne živi od športa. V reprezentanci so športniki z različnimi statusi. Nekateri so v rednem delavnem razmerju, študentje, invalidsko upokojeni … Vsi pa trenirajo po večkrat na teden, saj drugače ne bi bilo rezultatov.

 

 

Športniki invalidi so v nasprotju s preostalimi zapostavljeni …

Tudi to drži. To vidimo že po spremljanju tekmovanj iz Aten. So le redki mediji, ki spremljajo igre dovolj podrobno. Tu mislim predvsem televizijo, ki bi morala bolj "pokriti" ta dogodek. Za primerjavo naj povem, da ima televizijske pravice zakupljenih kar 50 držav, med njimi pa je večina evropskih, ki tudi prenašajo nekatera tekmovanja v živo. Pri nas se to na žalost ni zgodilo. To pa ima tudi večje razsežnosti.
 

Kakšne?

Z večjim pojavljanjem v medijih bi se šport invalidov še bolj približal širši javnosti in tudi tistim, ki bi se lahko ukvarjali z njim. Posledično pa je zaradi tega tudi manj pokroviteljev, tako da je težko zbrati nujno potrebna finančna sredstva.
 

Kako sploh lahko zbereta dovolj denarja?

Nekaj je donatorjev in kljub vsemu tudi pokroviteljev, ki smo jim izredno hvaležni, da vlagajo tudi v šport invalidov. Glavni finančni zalogaj pa pokrijeta Fundacija invalidskih in humanitarnih organizacij ter Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport.

NAZAJ

 

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000

Dvakrat nagrajena spletna stran
Odslej tudi na Športalu


Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
 FORUM - klepet s športniki

 

Copyright (c) 2000 - 2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.