v  

ŠPORT INVALIDOV

intervjuji - 2004

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

paraolimpiade

sydney 2000

atlanta 1996

barcelona 1992

atene 2004

anekdote
zanimivosti 

novice

bilten

pričakovanja

odhod

vodstvo

sponzorji

reprezentanca

panoge

koledar

rezultati

medalje

vse para medalje

foto album

vrnitev

zahvala

ocena nastopov

 

vse medalje

 

udeležba

vizija iger

vrednote

posvojitev

enakost

klasifikacija

zdravniška oskrba

antidoping

nastanitev

prizorišča

transport

 stadion

paraolimpijska vas

turizem

športniki

 

trenerji

zaslužni športniki

 

športnik leta

športnik l. 2000

fotoreportaža

športnik l. 2001

fotoreportaža

športnik l. 2002

fotoreportaža

športnik l. 2003

fotoreportaža

vse medalje

medalje 2004

medalje 2003

paraolimpijske

svetovne

evropske

deaflympics

medalje po letih

po panogah

posamezno

specialne igre

 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

INTERVJU - SIOL

 Posodobljeno: 28.07.2005 00:28

Franjo Izlakar - 29.09.2004

Foto: Ivo Drinovec

 

Toda Franjo ni kdorkoli. Ob Dragici Lapornik in Janezu Roškarju je Franjo ena od legend našega invalidskega športa, saj je vse od svojega 15. leta več kot uspešno nastopal na tekmovanjih najvišjega svetovnega ranga, osvajal številne medalje in bil tudi prvi atlet, ki je za samostojno Slovenijo osvojil zlato paraolimpijsko medaljo - pa ne samo eno, kar dve. To se je zgodilo leta 1992 na igrah v Barceloni. Še vedno je tudi edini slovenski športnik invalid, ki je kdajkoli bil svetovni in paraolimpijski rekorder v atletiki, njegov svetovni rekord v suvanju krogle (12,82 m) pa je veljal polnih 17 let!
 

Kako to, da ne boste nastopili na paraolimpijskih igrah v Atenah?

Malce smole je botrovalo temu. Čeprav sem po določilih Mednarodnega paraolimpijskega komiteja še pravočasno izpolnil normo A v suvanju krogle in jo celo presegel za skoraj 30 cm, na žalost naša reprezentanca na tokratne igre lahko pošlje le tri atlete. Normo smo izpolnili vsi štirje, ki smo kandidirali za nastop, na mojo nesrečo pa sem jo jaz izpolnil kot zadnji in to je odločalo. Nekdo je pač izbral takšen kriterij. Vse do zadnjega smo upali na t. i. "wild card", vendar nam ni uspelo.
 

Pa ste zaradi tega kaj razočarani?

Seveda, malce že. V Lyonu sem aprila letos kroglo vrgel 12,81 metra daleč in izpolnil normo. Škoda, kajti sodeč po letošnjih rezultatih, bi bil med kandidati za medaljo. Tudi počutim se odlično in vem, da bi v suvanju krogle lahko marsikaj dosegel.
 

Kako pa naprej?

Čeprav sem že v zrelih letih in se v suvanju krogle merim s precej mlajšimi tekmovalci, se še vedno počutim sposobnega za najvišje uvrstitve. V metu diska je nekoliko drugače. Sam mu zadnje čase nisem posvečal toliko pozornosti, poleg tega pa invalidski šport nenehno napreduje in pojavljajo se novi, mlajši atleti, tako da ni ravno lahko ostati v svetovnem vrhu. Vendar želja ostaja in vem, da še nisem za staro železo, zato naj me tekmeci ne pozabijo prehitro. Jim bom že še pokazal!
 

Pa se vrniva nekaj let nazaj. Kako ste se sploh znašli v tem športu?

Od rojstva imam cerebralno paralizo in tako sem šolanje začel med vrstniki s podobnimi težavami, v Zavodu za usposabljanje invalidne mladine v Kamniku. Tam me je odkril in med športnike povabil pedagog Rajko Vute. Pravzaprav me je kar povprašal, če bi hotel nastopiti na paraolimpijskih igrah. Ko mi je pojasnil, kaj je to, sem pristal. Imela sva le nekaj mesecev časa za priprave, a sem kar solidno napredoval in tako sem leta 1980 pri komaj 15 letih prvič nastopil na paraolimpijskih igrah v Arnheimu na Nizozemskem. Pa nisem samo nastopil, ampak sem osvojil svojo prvo paraolimpijsko medaljo - bron v suvanju krogle.
 

Vas je to vzpodbudilo, da ste nadaljevali?

Res je. Uspeha sem bil izjemno vesel in trenirati sem pričel še bolj zavzeto. Temu so sledili novi uspehi in to mi je tedaj ogromno pomenilo. Še danes mi! Saj veste, vsi se veselimo, če nam uspe, pa naj bo to na kateremkoli področju - nam invalidom morda to pomeni še nekoliko več. Po zaslugi atletike sem videl velik del sveta, svet je spoznal mene in me še danes pozna. Včasih se mi zdi, da me celo bolj poznajo v tujini kot pa pri nas. A tako pač je. Invalidski šport v Sloveniji, žal, še nima veljave, ki si jo zasluži.
 

Je šla vaša športna pot strmo navzgor ali ste napredovali postopoma?

Pravzaprav je šlo v začetku res kar precej strmo. Postal sem redni član jugoslovanske državne reprezentance in bil vrsto let eden najboljših atletov. Nastopil sem na številnih mednarodnih tekmovanjih in srečanjih invalidov s cerebralno paralizo, pa tudi na mnogih evropskih in svetovnih prvenstvih in z vseh sem se vračal z medaljami in priznanji. Moj najodmevnejši rezultat iz tega obdobja je prav gotovo svetovni in paraolimpijski rekord, ki sem ga dosegel leta 1984 na paraolimpijskih igrah v New Yorku in osvojil zlato medaljo. Uspeh sem ponovil na svetovnih igrah v Parizu leta 1987, ko sem v suvanju krogle osvojil zlato, v metu diska pa srebrno medaljo. To me je tudi vzpodbudilo, da sem nekoliko več pozornosti znova posvetil treniranju meta diska in kasneje se je to še kako obrestovalo. Za jugoslovansko reprezentanco sem zadnjič nastopil na svetovnih igrah leta 1990 v mestu Arnheim na Nizozemskem in tudi tam sem v suvanju krogle osvojil zlato, v metu diska pa srebrno medaljo. Za dosežene rezultate sem bil nagrajen s priznanjem "Invalid-športnik leta 1990 v Jugoslaviji",
 

Tudi v Sydneyu ste si priborili medaljo, kajne?

Da, tudi pred štirimi leti sem v suvanju krogle osvojil srebrno medaljo, toda zlato obdobje v moji športni karieri je bilo še nekoliko prej, leta 1992 v Barceloni pa vse do paraolimpijskih iger leta 1996 v Atlanti. Leta 1992 sem začel delati pod vodstvom trenerja Ivana Markeža in z njim sodelujem še danes. Prav on ima ogromno zaslug za mnoge moje dosežke. Posebej iger v Barceloni se bom vedno rad spominjal, saj sem tedaj prepričljivo premagal vse tekmece in osvojil zlati medalji v obeh disciplinah. Medtem ko je takrat Dragica Lapornik prejela prvo paraolimpijsko medaljo za Slovenijo, sta bili moji dve medalji prvi zlati paraolimpijski medalji za samostojno Slovenijo - še vedno sta edini! Upajmo, da se bo letos komu posrečilo poseči po zlatu.
 

Kako gledate na prihodnost invalidskega športa v Sloveniji?

Bolje je, kot je bilo. Razmere se izboljšujejo, vendar prepočasi, s premajhnimi koraki. Pogoji in možnosti za udeležbo na največjih tekmovanjih so skromnejši, kot pri drugih reprezentancah, kljub temu pa ves čas posegamo po najvišjih mestih v svetovnem merilu. Mnogi, tudi neposredni tekmeci, se včasih temu ne morejo načuditi. Praktično ni tekmovanja, s katerega se ne bi vračali ovenčani z medaljami. Premalo se vlaga v invalidski šport, še vedno nas obravnavajo kot amaterje, pa čeprav treniramo kot profesionalci. Invalidski šport je še posebej po igrah v Atlanti zelo napredoval in danes niso več redke reprezentance, ki jih spremljajo celi štabi strokovnjakov, od psihologov, fizioterapevtov, zdravnikov itd. Pri nas prav glede tega še vedno najbolj zaostajamo za razvitimi in če bi ne bilo velikih zanesenjakov tudi med temi strokovnjaki, ne vem, kako bi sploh sledili razvoju.

 

Kaj pa vi? Vas bomo torej videli v Pekingu?

Zakaj ne? Če bom le zdrav! Ne mislim kar tako odnehati. Prav letošnji rezultati, predvsem ti v zadnjem obdobju, me utrjujejo v prepričanju, da se še vedno lahko uspešno kosam tudi z najboljšimi na svetu. To tudi nameravam! V teh dneh pa bom držal pesti in navijal za moje prijatelje iz reprezentance, ki se bodo v Atenah potegovali za čim boljše uvrstitve. Želim jim veliko uspeha!

Sportal/Edvard Bogataj

Foto: Sportal/Miha Vidrih

NAZAJ

 

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000

Dvakrat nagrajena spletna stran
Odslej tudi na Športalu


Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
 FORUM - klepet s športniki

 

Copyright (c) 2000 - 2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.