v  

ŠPORT INVALIDOV

klasifikacija invalidnosti

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

paraolimpiade

sydney 2000

atlanta 1996

barcelona 1992

atene 2004

bakla

udeležba

vizija iger

vrednote

posvojitev

enakost

klasifikacija

zdravniška oskrba

antidoping

nastanitev

prizorišča

lokacije

transport

 stadion

paraolimpijska vas

turizem

 

novice

bilten

pričakovanja

odhod

vodstvo

sponzorji

reprezentanca

panoge

koledar

rezultati

medalje

vse para medalje

foto album

vrnitev

zahvala

ocena nastopov

 

vse medalje

 
 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

KLASIFIKACIJA INVALIDNOSTI ŠPORTNIKOV

Klasifikacija invalidnosti

Photo of Paralympic athlete celebrating on basketball hoopNa Paraolimpijskih igrah tekmujejo športnice in športniki z različnimi vrstami in stopnjami invalidnosti. Če želimo zagotoviti, da tekmujejo med seboj s čimbolj sebi enakimi, jih je potrebno razvrstiti v različne kategorije ali razrede. To delo (ocenjevanje in razvrščanje) opravljajo posebej usposobljeni strokovnjaki medicinske stroke in tehnično osebje, ki jih imenujemo klasifikatorji. Športnice in športnike vrednotijo z različnimi preizkusi in po različnih postopkih, glede na funkcionalno sposobnost posameznika, ugotavljajo njegovo zmožnost opravljati določena opravila ali vaje, ki so specifične za posamezno športno panogo. Na ta način se zagotovi, da imajo športnice in športniki, ki nastopajo znotraj posamezne kategorije, enake ali vsaj približno enake oz. podobne funkcionalne sposobnosti. S tem se hkrati zagotavlja, da je uspeh posameznika odvisen predvsem od posameznikove treniranosti in izvežbanost, ne pa od njegove funkcionalne sposobnosti oz. vrste in stopnje invalidnosti.

Trenutno je tak način klasificiranja uveljavljen v večini športnih panog. Funkcionalna klasifikacija pomeni, da bodo vse športnice in športniki v isti kategoriji imeli enake ali podobne sposobnosti, kar zadeva obseg mobilnosti, koordinacije in motorike ter ravnotežja. Skladno s temi razvrstitvami v kategorije, lahko med seboj tekmujejo tudi športnice in športniki z različnimi vrstami invalidnosti, če imajo vsaj približno enake funkcionalne sposobnosti.


Photo of Paralympic baskeball athlete lying on his back on baskeball courtNekaj podobnega velja tudi v nekaterih olimpijskih športnih panogah - na primer: športniki so v nekaterih panogah razvrščeni v različne kategorije glede na telesno težo. Tako se ne more zgoditi, da bi n. pr. boksar v srednji kategoriji moral tekmovati z nasprotnikom iz težke kategorije.

Kategorije v paraolimpijskih disciplinah so označene s črkami (ponavadi z začetnicami) glede na športno panogo in številkami (n. pr.. S5 v plavanju, T44 v atletiki - izhaja iz angleške besede "track", ki pomeni steza). Nižja številka praviloma pomeni višjo stopnjo invalidnosti.

Kategorije invalidnosti

Športnice in športniki, ki tekmujejo na Paraolimpijskih igrah, so na splošno razvrščeni v naslednje kategorije:

1 Športniki s telesno invalidnostjo
- športniki z amputacijami
- športniki z okvarami hrbtenice
- športniki s cerebralno paralizo
- "Les Autres", to je športniki s telesno invalidnostjo, ki niso vključeni v zgoraj omenjene kategorije (n. pr.: mišična distrofija)
2 Športniki z okvarami vidaDvakrat nagrajena spletna stran
Odslej tudi na Športalu
Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000
Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki

 

Copyright (c) 2000 - 2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.