v  

ŠPORT INVALIDOV

paraolimpijske norme

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

paraolimpiade

sydney 2000

atlanta 1996

barcelona 1992

atene 2004

bakla

udeležba

vizija iger

vrednote

posvojitev

enakost

klasifikacija

zdravniška oskrba

antidoping

nastanitev

prizorišča

lokacije

transport

 stadion

paraolimpijska vas

turizem

 

novice

bilten

pričakovanja

odhod

vodstvo

sponzorji

reprezentanca

panoge

koledar

rezultati

medalje

vse para medalje

foto album

vrnitev

zahvala

ocena nastopov

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

PARAOLIMPIJSKE NORME

VSEM NACIONALNIM TRENERJEM/KOORDINATORJEM ZA PARAOLIMPIJSKE ŠPORTE

Spoštovani !

Prejeli smo prva uradna IPC obvestila o tem, kako se dosegajo mednarodno predpisane norme za udeležbo na Paraolimpijskih igrah Atene 2004.

V prilogi Vam dostavljamo fotokopije teh razpisov in Vas naprošamo, da jih pregledate in primerjate z našimi dosežki. V nekaterih primerih so žal navedeni le podatki, da bodo navedena določila dostavili naknadno, zato Vam bomo le te posredovali takoj ko jih dobimo.

Poudariti moramo, da so navedeni podatki za nas le zelo koristna informacija, ker bomo o naših udeležencih šele začeli razpravljati in po potrebi določili še naše norme.

Nihče od športnikov iz Slovenije, ki so potencialni kandidati za udeležbo na Paraolimpijskih igrah ni s temi določili dokončno določen za udeleženca na igrah!

V bližnji prihodnosti bomo na ZŠIS šele prvič razpravljali o naši udeležbi. Možno je , da bomo pri nas določili tudi svoje norme. O tem in drugih določilih boste še naknadno obveščeni.

Verjetno bo sklepanje o kandidatih potekalo po sledečih stopnjah:

1 Prvo bomo izdelali preliminarni seznam potencialnih kandidatov

2 Sledila bo faza določanja evidentnih kandidatov

3 Ko bo potekel poimensko prijavo bodo šele športniki in drugi udeleženci postali dejanski kandidati za udeležbo.

Priporočamo Vam, da z ev. kandidati v tej fazi priprav še ne razpravljate.

S športnimi pozdravi !

                                                                                                Igor Malič

                                                                                    Vodja strokovne službe

 

NORME ZA UDELEŽBO NA POI V ATENAH 2004

S strani IPC so prispele norme za udeležbo na POI v Atenah 2004. Iz navedenih gradiv je razbrati, da sta si udeležbo že zagotovili ekipi golbala in ženska ekipa v sedeči odbojki z vrhunskima uvrstitvama na SP v letu 2002.

Teoretično se na igre lahko uvrsti tudi ekipa košarke na vozičkih na osnovi rezultata na EP meseca junija 2003 v Italiji (Sassari). V Atenah bodo nastopile 4 najbolje uvrščene ekipe.

Podobna situacija je tudi pri sedeči odbojki v moški konkurenci, kjer bi morala biti ekipa na EP Avgusta 2003 na Finskem uvrščena do 4.mesta kar pa je glede na trenutno stanje v moški sedeči odbojki težko verjetno.

Streljanje

Norme, ki so postavljene je bilo mogoče doseči že na večjih mednarodnih tekmovanjih v letih 2001, 2002 vključno s SP v Koreji, v letu 2003 pa na letošnjem evropskem prvenstvu (avgust), odprtem prvenstvu Nizozemske(maj), Hessen pokalu (maj) in na mednarodnem prvenstvu Nemčije v Münchnu (avgust)

Dosežena norma pa je veljavna, če je ustrezen rezultat dosežen na enem od tekmovanj v okviru IPC in še na enem uradnem tekmovanju.

Naši strelci so v primerjavi z zahtevanimi normami dosegli naslednje rezultate :

Konjeništvo

Norme, po kateri bi bilo razvidno, če je naša tekmovalka le to dosegla, niso točno opredeljene, ker se nanašajo na rang listo, vendar po rezultatu, ki ga je dosegla na odprtem paraolimpijskem tekmovanju v dresuri oktobra 2002 v Belgiji (4.mesto »Grade II – Total« z zaostankom 0,90 točke za tretjim mestom) sodi na POI. V letu 2003 bo sodelovala na SP v Belgiji, kjer bo dokončno znana potrditev njene norme.

Trenerka ga. Lavričeva bo pridobila še vse ostale potrebne informacije v roku enega tedna.

Kolesarjenje

Tudi v tej disciplini so norme še nejasne, posebno še, ker oba kandidata še nimata klasifikacije, znano pa tudi ni na kakšen način se bosta lahko uvrstila na svetovno rang lestvico, medtem ko za nacionalno rang lestvico nimamo pogojev, saj sta le dva tekmovalca.

Posebno vprašanje postavlja zahteva, da morajo imeti tekmovalci veljavno licenco mednarodne kolesarske zveze.

Trener bo moral od IPC Cycling SAEC dobiti še preostale informacije.

Za plavanje in namizni tenis norm še ni (dobili naj bi jih že do konca meseca januarja), vendar lahko predvidevamo, da bodo norme za plavanje časovno določene, za namizni tenis pa bo verjetno obveljala dosedanja praksa – rang lestvica.

Atletika

V tej disciplini sta postavljeni dve normi- norma »A« in norma »B«.

Splošna ugotovitev je, da od naših atletov norme A nima nihče. Primerjava doseženih rezultatov naših atletov (vzeta iz prijave glavnega trenerja g. Kluna za EP, kjer je upošteval le rezultate na mednarodnih tekmovanjih in ne na tekmovanjih v okviru nastopov v Sloveniji) daje naslednjo sliko :

Marko Sever – T54  na 5.000 m zaostaja za normama A in B – norma B je 10.45,00, njegov rezultat je 12.20,40. Sicer on ni tekmovalec za to dolžino proge temveč maratonec, normo bo lahko dosegel z dobro uvrstitvijo na EP, saj čas v maratonu ne bo določen, odločilna bo uvrstitev na EP in določilo koliko tekmovalcev iz EURO cone bo lahko sodelovalo na POI.

Janez Hudej  - F54 ima doseženi B normi v metu krogle in metu diska, pri metu kopja pa zaostaja za B normo za 1.05 m

Franjo Izlakar – F37  ima doseženi B normi v suvanju krogle ter v metu diska (le 1 cm) - od 26. aprila 2004 ima Franjo tudi A normo v suvanju krogle

Zdravko Grilc – F53 nima v nobeni disciplini dosežene niti B norme

Tatjana Majcen – F54 nima v nobeni disciplini dosežene niti B norme

Splošna ugotovitev :

Naši atleti iz navedenih podatkov sodijo v drugo skupino morebitnih udeležencev

POI v Atenah, to pa pomeni, da če ne bodo na uradnih tekmovanjih dosegli boljših rezultatov, je njihova udeležba na POI vprašljiva, saj je povsem jasno, da bodo v  prvo kvoto (543 atletov), ki je določena za atlete, najprej uvrščeni atleti z izpolnjeno A normo, preostala mesta do 1040 pa najboljši atleti, ki izpolnjujejo A ali B normo.

Glede na nizke norme za EP 2003, ki jih naši atleti imajo, bi bilo zavajajoče misliti, da sodijo po rezultatih tudi na POI. Zato bo treba že pred EP določiti naše interne norme, ki bodo bolj realne, saj je npr. norma v metu diska v F37 za POI kar za 15,5 m višja kot norma za EP.

Vsi navedeni podatki lahko služijo kot osnova trenerjem za njihovo bodoče delo, nosilcu projekta »Atene 2004« pa zgolj kot informacija, na katere udeležence gre resno računati.

 

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000

Dvakrat nagrajena spletna stran
Odslej tudi na Športalu


Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki

 

Copyright (c) 2000 - 2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.