v  

ŠPORT INVALIDOV

ocena naših nastopov

SPONZORJI
DONATORJI

 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

paraolimpiade

sydney 2000

atlanta 1996

barcelona 1992

atene 2004

anekdote
zanimivosti 

novice

bilten

pričakovanja

odhod

vodstvo

sponzorji

reprezentanca

panoge

koledar

rezultati

medalje

vse para medalje

foto album

vrnitev

zahvala

ocena nastopov

 

vse medalje

 

udeležba

vizija iger

vrednote

posvojitev

enakost

klasifikacija

zdravniška oskrba

antidoping

nastanitev

prizorišča

transport

 stadion

paraolimpijska vas

turizem

paraolimpiade

sydney 2000

atlanta 1996

barcelona 1992

atene 2004

bakla

udeležba

vizija iger

vrednote

posvojitev

enakost

klasifikacija

zdravniška oskrba

antidoping

nastanitev

prizorišča

lokacije

transport

 stadion

paraolimpijska vas

turizem

 

novice

bilten

pričakovanja

odhod

vodstvo

sponzorji

reprezentanca

panoge

koledar

rezultati

medalje

vse para medalje

foto album

vrnitev

zahvala

ocena nastopov

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

OCENA NAŠIH NASTOPOV

Strelci uspešni na POI Atene 2004

strelci_02_450.jpg (72712 bytes)Naša strelska reprezentanca, ki je tokrat štela enega tekmovalca več kot na paraolimpijski igrah v Sydneyu, se je tudi na tokratnih igrah pod vodstvom neutrudne Polonce Sladič izkazala z nadvse uspešnimi nastopi. Nastopili so v devetih disciplinah, osvojili pa so eno srebrno medaljo,  štirikrat so se uvrstili v finale osmih najboljših, enkrat pa le za las zgrešili finalni nastop. Prekaljeni as in svetovni prvak, Franc Pinter-Ančo je z novo srebrno medaljo dokazal, da je resnično izjemen strelec, prijetno pa je znova presenetil najmlajši med njimi, Damjan Pavlin, ki se je v obeh disciplinah uvrstil v finale in v drugem nastopu le za šest desetink kroga zgrešil bronasto medaljo.

Ob vseh zdravstvenih težavah, ki so v zadnjem času pestile nekatere tekmovalce in ki se jim tokrat niti trenerka Polonca Sladič ni izognila, je moč nastop naših strelcev v celoti označiti kot zelo dober. Pri tem velja omeniti tudi njeno oceno, da pogoji za tekmovanje v Atenah niso bili niti približno tako dobri kot v Sydneyu pred štirimi leti. Strelišča sama so po besedah trenerke in strelcev zelo lepa in dobro opremljena, in tudi organizacija tekmovanj je bila - razen nekaj zamud - kar v redu. Težave so imeli naši predvsem s transportom, saj jim je vožnja do tekmovališč vsakič vzela po uro in pol. Poleg tega so bila skladišča orožja, garderobe in posamezna strelišča med seboj oddaljena tudi po več sto metrov, kar je bilo za naše strelce toliko težje, saj nimajo spremljevalnega osebja kot nekatere druge reprezentance. Če navedemo še podatek, da oprema posameznega strelca tehta okrog 30 kg, si zlahka predstavljamo, zakaj Polonci ni treba posebej skrbeti za kondicijo in vitko linijo! Vse to »neopaženo« delo je bilo v glavnem na ramenih  trenerke naših strelcev, ki je morala na tokratnih igrah spremljati štiri tekmovalce, treninge in tekme pa so imeli seveda vsak posebej. Kdaj in koliko je v te dneh spala, ne ve niti sama, saj je bila na strelišču vse dni tudi po 16 ur.

Takole pravi Sladičeva: »Cilje, ki smo si jih zadali, smo v celoti izpolnili. Vračamo se z medaljo s še ene olimpiade in lahko se pohvalimo, da se od leta 1994 z nobene velike tekme (evropska in svetovna prvenstva ter Paraolimpiade) nismo vrnili brez medalje.
Če bi imeli le malo športne sreče, bi se tokrat lahko vrnili z več medaljami, pa tudi drugačne barve bi lahko bile. Ampak v športu, v streljanju pa še posebej,  je že tako: na dan nastopa morajo biti vse stvari na svojem mestu. Kljub vrhunski formi in še tako dobremu nastopu se kaj lahko zgodi, da ob pomanjkanju športne sreče ostaneš brez dobrega rezultata, če pa tega ni, je tudi pot do medalje zaprta.

Čeprav je v individualnem športu težko dati neko splošno oceno, lahko vseeno rečem, da smo tokrat kot posamezniki in kot ekipa nastopili odlično!«

Franc Pinter-Ančo se je s svojo tretjo zaporedno paraolimpijsko medaljo zagotovo vpisal v zgodovino te športne panoge. Verjetno bo še kar nekaj časa sanjal o zlatu, a ob pogledu na rezultate nekaterih strelskih velesil (Nemčija, Avstrija, ...), ki so tokrat ostale ne le brez medalje, ampak celo brez finala v tej disciplini, mu je treba priznati izjemen uspeh. Z MK puško v trojnem položaju je s 1135 krogi le za malenkost zaostal za svojimi najboljšimi rezultati, a vseeno dosegel 6. mesto.
V obeh ležečih disciplinah (zračna in MK puška), v katerih sicer ni specialist, je z zračno puško le za krog zgrešil finale (598) in s tem boj za medaljo. V finalu so nastopili štirje strelci s 600 in štirje s 599 krogi, svojo drugo devetko v 60 strelih pa je Ančo zadel s predzadnjim strelom. Z MK puško leže pa je streljal nekoliko pod svojimi zmožnostmi. V opravičilo naj povem, da tudi zaradi zdravstvenih težav, ki ga pestijo že dlje časa.

Naš najmlajši in najmanj izkušeni strelec, Damjan Pavlin sicer ni osvojil medalje, si pa za oba svoja nastopa na svoji prvi olimpiadi zasluži najvišjo oceno med vsemi strelci. V ležečem položaju je z absolutnimi 600 krogi na koncu zasedel 6. mesto, stoje pa s 599 krogi in z osebnim rekordom, nehvaležno 4. mesto. Vsaka tekma v njegovi kategoriji SH2, kjer tekmovalci streljajo s posebnim strelskim stojalom, je zaradi absolutnih rezultatov loterija. Ena sama devetka te lahko pahne po lestvici navzdol tudi za 5 mest. Za finale pa lahko zatrdim: »Tudi če bi ga strelci ponavljali 5-krat, zmagovalci nikoli ne bi bili isti trije. Gre za tako zelo izenačeno kategorijo strelcev!«

Srečko Majcenovič je v isti kategoriji kot Damjan nastopil v skladu s svojimi zmožnostmi. Leže 595 krogov, stoje 593 krogov. Izboljšal je oba svoja rezultata iz Sydneya in glede na vse težave z vidom, ki jih je imel v zadnjem času, sta oba rezultata zanj dobra. 

Ernest Jazbinšek je žal lahko nastopil le z zračno pištolo, medtem ko z MK pištolo zaradi administrativne napake IPC sploh ni mogel nastopiti. Rezultat 550 je morda za 5 krogov nižji od postavljenih ciljev, ni pa tako slab, da njegovega nastopa ne bi mogla oceniti kot uspešnega.

Strelci so kot ekipa, čeprav so nastopali vsak zase, pokazali izredno zrelost in konstantno formo, predvsem pa velja poudariti njihov profesionalen pristop k tekmovanju. Še posebej pa že nekaj let izstopajo po tem, da skupaj s trenerko tvorijo izjemen kolektiv, ki vedno družno, srčno in glasno vzpodbujajo vse naše paraolimpijce na njihovih nastopih, kadar sami nimajo tekmovanj.

Zatorej ne presenečajo trenerkine besede ob zaključku strelskih tekmovanj: »S svojimi strelci sem zadovoljna. Ves čas priprav so v treninge vlagali sto in več odstotkov, vse svoje aktivnosti in življenje so podredili nastopu v Atenah. Na treningih so neštetokrat ponavljali ene in iste gibe. V Atenah so se vedli skrajno profesionalno, na strelski liniji pa iz sebe iztisnili svoj maksimum. Za vse to jim iskreno čestitam in upam, da bodo tako nadaljevali. Ko pa bo tisti delček športne sreče prišel tudi do nas ... no, takrat se pa ponovno slišimo«.

Strelci bodo preostale dni do zaključka iger izkoristili za ogled Aten, udeležili se bodo tekem drugih naših reprezentantov in jih z glasnim navijanjem spodbujali k čim boljšim dosežkom.

Verjetno pa bo vsak pri sebi še dolgo premleval, kaj se mu je dogajalo na strelišču v preteklih  dneh, misli pa se bodo počasi že usmerjale k Pekingu, kjer bodo naslednje paraolimpijske igre. Naši strelci lahko že s ponosom rečejo: »Nasvidenje Atene! Dober dan, Peking!«

Edvard Bogataj

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000

Dvakrat nagrajena spletna stran
Odslej tudi na Športalu


Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite
Odslej tudi na Športalu

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki

 

Copyright (c) 2000 - 2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.