v  

ŠPORT INVALIDOV

ana humar - konjeništvo

 
 

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki
Olimpijski komite Slovenije Evropski Paraolimpijski komite Mednarodni Paraolimpjski komite Evropski olimpijski komite

paraolimpiade

sydney 2000

atlanta 1996

barcelona 1992

atene 2004

udeležba

vizija iger

vrednote

posvojitev

enakost

klasifikacija

zdravniška oskrba

antidoping

nastanitev

prizorišča

lokacije

transport

 stadion

paraolimpijska vas

turizem

 

novice

priprave

pričakovanja

odhod

vodstvo

sponzorji

reprezentanca

panoge

koledar

rezultati

medalje

vse para medalje

foto album

vrnitev

zahvala

ocena nastopov

 

vse medalje

Email Forum Gbook

 

XII. Paraolimpijske igre - Atene 2004 Zimske Paraolimpijske igre - Torino 2006 XIII. Paraolimijske igre - Peking 2008 Paraolimpijska reprezentanca - Atene 2004 Foto Galerija - Atene 2004

NAČRTI IN PRIPRAVE

Preddvor, 10. 10. 2003

 

KONJENIŠTVO - KRATEK OPIS STANJA, PLAN TRENINGA  IN PROGRAM S CILJI ZA LETO  2003 - 2004

 

September 2003 – udeležba na svetovnem prvenstvu v Belgiji. Vrnili smo se 10.09.2003 in najprej namenili nekaj dni počitka Ani in konju. Sledila je ponovna veterinarska preiskava konja na kliniki v Ljubljani z dokaj slabo prognozo, kar bo vplivalo tudi na plan treninga. V mesecu oktobru je predvidena še ena preiskava na Veterinarski kliniki, šele nato bomo zagotovo vedeli, kaj bo s konjem. Okvirni plan treninga je zato posvečen predvsem šolanju mlajših konj.

Prav tako bo do konca leta 2003 padla odločitev ali Ana Humar potuje na Paralimpijske igrev Atene. V tem primeru gre za nastop na najvišji ravni, zato bo skoraj zagotovo potreben izposojen konj. S strani I.P.E.C.-a je predlagano, da naš NPC zaradi velikega števila kandidatov in prednosti ekipnih udeležb zaprosi  za wild card!

 

KONJ

 

Pri jahanju je konj povsem enakovreden partner. Od nakupa kvalitetnega, dobro izšolanega konja je odvisen tudi rezultat jahača. Poleg naravnih danosti, primernega eksteriera, kvalitetnih hodov mora imetu tudi dober karakter, ter biti skrajno vodljiv in poslušen. Cena kvalitetnega mladega konja je med 10.000 in 20.000 €,  cene izšolanih konj pa praktično nimajo zgornje meje. Velja pravilo, da mora biti konj vsaj 2 stopnji više izšolan, kot je dejansko znanje jahača.

 

JAHAČ

 

Trening invalidnega jahača se kar precej razlikuje od zdravih. Vsak jahač ima svoje posebnosti ter probleme zaradi svoje invalidnosti, zato je potrebno dolgotrajno individualno delo in mnogokrat tudi prilagojena oprema, da je tak jahač sposoben obvladovati konja. Poleg treninga dresurnega jahanja potrebuje večina jahačev še fizioterapijo, fitness, plavanje, posebne gibalne vaje, ki pomagajo jahaču vzdrževati fizično kondicijo. Prilagojena oprema pa je stvar iznajdljivosti, improvizacije in izkušenj.

 

Plan treninga 2003/2004:

 

OKTOBER – NOVEMBER – DECEMBER 2003

 

To so meseci zaključnih tekmovanj, lažjega dela, počitka, kondicijskih priprav. Trening delimo na:

 • kondicijski trening

 • gimnastika in sproščanje konja

 • vaje dresurnih likov

 • terensko jahanje

 • počitek

JANUAR – FEBRUAR – MAREC 2004

 

Pripravljalni meseci na novo tekmovalno sezono. Jahanje je še vedno zmerno, da ne bi prišlo do prehitre kondicijske forme konja v treningu, se posvečamo predvsem novim vajam in kombinacijam različnih likov ter gimnasticiranju in sproščanju konja.

 

APRIL – MAJ- JUNIJ 2004

 

Uvodni meseci tekmovalne sezone. Trening se osredotoča na vadbo tekmovalnih programov (predvidenih dresurnih nalog), kondicijski trening, gimnasticiranje konja, za sprostitev pa terensko jahanje. Predvidena je udeležba na vsaj eni mednarodni tekmi ter sodelovanje na domačih tekmovanjih v konkurenci z zdravimi jahači.

 

JULIJ – AVGUST – SEPTEMBER 2004

 

Intenzivni trening s ciljem optimalne priprave na Paralimpijado. Veliko pozornosti se posveča piljenju posameznih dresurnih figur, kombinacij le-teh, vadba dresurnih programov, predvsem prostega programa z glasbo. Kot ves čas posebno pozornost posvečamo tudi gimnasticiranju in sproščanju konja, počitku, saj bo le-tako obdržal voljo do dela, svežino in eleganco gibanja.

 

OKTOBER – NOVEMBER – DECEMBER 2004

 

Ponovno lažje delo, počitek, kondicijske priprave.

 

- Primer tedenskega dela s konjem:

 

 1. dan: gimnasticiranje in sproščanje konja

 2. dan: utrjevanje in ponavljanje dresurnih figur

 3. dan: vaje novih elementov

 4. dan: utrjevanje novih elementov

 5. in 6. dan: utrjevanje in ponavljanje novih elementov v različnih kombinacijah

 1. dan: sproščanje konja in kondicijski trening

 

Ob tem je potrebno vsakodnevno prilagajanje potrebam konja po sproščanju in počitku. Čas treninga se lahko giblje od 30 – 120 minut dnevno.

 

- Primer tedenskega dela jahača:

 

 1. in 2. dan: jahač se posveča vajam gimnasticiranja in sproščanja

 1. – 6. dan: jahač utrjuje znanje osnovnih dresurnih figur in se uči novih

 1. dan: počitek.

 

Ob tem je potrebna redna analiza dela s pomočjo trenerja, teoretični študij, psihološka priprava jahača. Glede na gibalno oviranost tekmovalke in njeno splošno kondicijo je čas treninga jahanja 30 – 60 minut dnevno.

 

Okvirni program dela 2003/2004:

 

Kot vsi športi je tudi konjeniški šport v zadnjih letih močno napredoval. Udeležba na tekmovanjih najvišjega ranga zahteva profesionalni pristop v vseh pogledih, saj je to osnovni pogoj za doseganje dobrih rezultatov. Veliko večja pozornost kot do sedaj se posveča izbiri (reji) in šolanju konja. To poteka po smernicah mednarodne konjeniške zveze FEI (Federation Equestrian International) in se močno navezuje na nemški sistem šolanja konja, kar naj bi postala zaželena praksa tudi v Sloveniji. Šolanje konja se prične v njegovem četrtem letu starosti in traja od 4 do 6 let, vzdrževanje konja v  delovni kondiciji pa praktično celo konjevo življenje, seveda z obzirom na njegovo starost. Šolanje jahača traja še dlje, 10 do 15 let preteče od začetnika do vrhunskega jahača, pa še to le ob rednem in pravilnem sistematičnem delu. Praktično to pomeni, da mora jahač posvetiti življenje športu, saj je amaterizem tudi v invalidskem športu postal prej izjema kot pravilo. Ob tem ne smemo pozabiti, da šolanje in vzdrževanje konja v delovni kondiciji NI in NE MORE biti naloga invalidnega jahača. Prav zato potrebuje velika večina invalidov trenerja in/ali nadomestnega jahača, ki jim konja pripravi tako, da so ga ti sposobni ob upoštevanju vseh varnostnih načel in skrbi za dobro konja maksimalno kvalitetno odjahati.

 

Poleg rednega treninga obsega program dela še naslednje naloge:

 

OKTOBER – DECEMBER 2003 

 • analiza udeležbe na SP

 • analiza sedanjega stanja

 • priprava plana dela v obdobju oktober  2003 – april 2004

 • priprava novega prostega programa z glasbo v vsaj dveh različicah

 • iskanje sponzorskih sredstev

 

DECEMBER 2003 – APRIL 2004

 

 • teoretični študij

 • priprava in nabava manjkajoče ali potrošene opreme za konja ter tekmovalko

 • iskanje in preizkušanje morebitnega izposojenega konja

 • psihična priprava tekmovalke v sodelovanju s športnim psihologom

 

APRIL 2004 – OKTOBER 2004

 

 • preizkušanje in dodelava prostih programov

 • udeležba na domačih in mednarodnih tekmovanjih glede na finančne možnosti s ciljem udeležbe na PI v Atenah. Predlogi mednarodnih tekem med katerimi lahko realno izbiramo, zaželeni sta vsaj dve pripravljalni tekmovanji:

-         26. – 28. marec: Mednarodno prvenstvo, Frankfurt, Nemčija

-         11. – 13. maj: Mednarodno prvenstvo, Soskut, Madžarska

-         20. – 23. maj: Mednarodno prvenstvo, Dunaj, Avstrija

-         17. – 28. september, Paralimpijske igre, Atene, Grčija

 

OKTOBER 2004 – DECEMBER 2004

 

 • analiza sezone v 2004

 • udeležba na izobraževalnih programih v sodelovanju s KZS (Konjeniška Zveza Slovenije), FEI (Federation Equestrian International), IPEC (International Paralympic Equestrian Committee)

 • analiza stanja in priprava na novo sezono

 • iskanje sponzorskih sredstev

 • teoretični študij

Cilji:

Naši cilji so čimboljše uvrstitve na tekmovanjih v organizaciji IPEC-a, uvrstitev v finale na Paralimpijadi, solidni rezultati v tekmovanjih skupaj z zdravimi jahači v Sloveniji (55 % in več možnih točk ne glede na uvrstitev je realna možnost).

-         razvoj in porast dresurnega jahanja invalidov v Sloveniji,

-         sčasoma organizirati slovensko odprto državno prvenstvo v dresurnem jahanju invalidov z udeležbo sosednjih držav, članic IPEC-a,

-         sodelovanje in ohranjanje stikov s člani in predstavniki IPEC-a,

-         navezovanje novih poznanstev,

-         dobre uvrstitve in kvalitetno zastopanje Slovenije v mednarodnem merilu.

 

Stroški:

 

Konjeniški šport zahteva veliko stroškov:

 1. KONJ: sam nakup kvalitetnega izšolanega konja trenutno ne pride v poštev, cene takih živali pa se gibljejo približno od 20.000 € navzgor.

 2. HLEV IN PREHRANA: tekmovalka ima konje nastanjene v KK VRTNICA Nova Gorica, kjer je cena boksa 35.000 SIT mesečno, prehrano kupuje sama, letos se zaradi suše cene gibljejo okrog 50.000 mesečno za seno, slamo, oves, vitaminske dodatke, sol.

 3. STROŠKI VETERINARJA IN KOVAČA: preventiva 50.000 SIT letno na konja, kovač  na približno dva meseca: 10.000 SIT za eno kovanje. Dodatni veterinarski pregledi tekmovalnih konj: 120.000 SIT letno na konja.

 4. ZAVAROVANJE: odvisno od posamezne zavarovalnice. Zavaruje se lahko zdravstveno, za pogin, proti odgovornosti in posebej za pot v tujino ter tekmovanja. Premije variirajo  glede na dogovor od 100.000 SIT navzgor na konja.

 5. OPREMA KONJA IN JAHAČA:

K o n j:

* hlevska udza   2.500 SIT

* jahalna uzda 47.000 SIT

* povodec   2.000 SIT

* pribor za čiščenje, mast za kopita in usnje 15.000 SIT

* lonža, lonžirna uzda, lonžirni bič 13.500 SIT

* lonžirni pas   3.500 SIT

* ščitniki, bandaže 70.000 SIT

* pomožne vajeti 10.000 SIT

* dresurno sedlo                                                                  370.000 SIT

* pregrinjala (zimska, dežna) 15.000 SIT

 

J a h a č:

Vsakodnevna obleka za trening:

* čelada                                                                                    10.000 SIT

* gamaše   8.000 SIT

* jahalne hlače 20.000 SIT

* rokavice   7.000 SIT

* ostroge 12.000 SIT

* jahalni bič 10.000 SIT

Tekmovalna oprema:

* čelada                                                                                    10.000 SIT

* čevlji  po meri 50.000 SIT

* tekmovalni suknjič 15.000 SIT

* bela srajca   8.000 SIT

* kravata ali plastron   6.000 SIT

 

Letos je v načrtu nakup novih jahalnih hlač in čelade – stroški: 30.000 SIT!

 

 1. TRANSPORT:

Tekme v Sloveniji: približno 5.000 do 10.000 SIT glede na kraj tekmovanja.

V tujini se stroški dvignejo glede na oddaljenost in standard v državi.

 1. STROŠKI REGISTRACIJE KONJA, potnega lista konja, tekmovalne licence za tekmovalko, razkuževanje prikolice, štartnine: se obračunavajo po ceniku KZS oz. posameznih organizatorjev. Cene bodo znane šele v januarju 2004. Cene v letu 2003: tekmovalna licenca 15.000 SIT, štartnine od 1.500 do 3.500 SIT.

 2. TRENER:

V Sloveniji trenutno ni trenerjev, ki bi se ukvarjali izključno z invalidnimi jahači, tako da je iskanje trenerja stvar možnosti in presoje jahača. Cena ure je od 5.000 SIT dalje +  potni stroški.

 1. IZOBRAŽEVANJE: nakup literature, videokaset 8.000 SIT in več, udeležba na seminarjih doma in v tujini: glede na možnost od 350 € dalje in ostali stroški; v organizaciji KZS od 10.000 SIT dalje.

 2. UDELEŽBA NA MEDNARODNIH TEKMAH: Naveden vzorčni primer je lanskoletno mednarodno prvenstvo v Belgiji, ki sta se ga udeležili Ana Humar in spremljevalka Anastasija Lavrič. V ceno ni bil vračunan najem konja, ki sicer znaša cca 200 €. Cene sicer variirajo, a so praviloma vsako leto višje:

Razdelitev stroškov

Cena v €

Znesek v €

Kotizacija za tekmovalca

1 x 230,00

230,00

Najem boksa

4 x 18,75

75,00

Seno (št. bal)

1 x 7,50

7,50

Prijateljska večerja

2 x 25,00

50,00

Hotel (polpenzion)

4 x 50,00

200,00

Ekstra obroki

5 x 10,00

50,00

Pijača (skupaj)

 

13,10

Darilo za lastnico konja

 

48,41

Avstrija - vinjeta

1 x 8,30

8,30

Predor Karavanke

2 x 6,50

13,00

Avstrija - predori

2 x 9,50

19,00

Gorivo

 

141,01

SKUPAJ

 

855,32

V primeru kakršnihkoli nejasnosti v zgoraj navedenem opisu se obrnite na vodjo ekipe ga. Anastasijo Lavrič.

Lep pozdrav

 

Uljana Ozbič – trenerka

Anastasija Lavrič - koordinator

Olimpijski komite Slovenije Neposredni prenosi s Paraolimpijskih iger Paraolimpijske igre - Atene 2004 Paraolimpijske igre - Sydney 2000
Mednarodni Olimpijski komite Mednarodni Paraolimpijski komite

home

aktualno ZŠIS panoge športniki novosti vsebina
koledarji tekmovanja rezultati sponzorji zgodovina arhiv povezave
FORUM - klepet s športniki

 

Copyright (c) 2000 - 2004: Edvard Bogataj

Posodobljeno: 11-05-05.