02.03.2001

SVEČANA OTVORITEV SVETOVNIH ZIMSKIH IGER SPECIALNE OLIMPIADE NA ALJASKI

Na Aljaski, ki letošnjo zimo nima posebno debele snežne odeje, se je zbralo 2750 specialnih olimpijcev in njihovih trenerjev iz 79 držav sveta.

S čarterjem ameriške vojske je zgodaj v četrtek zjutraj prispela tudi 24-članska slovenska delegacija, ki bo na igrah, ki so se pričele s svečano otvoritvijo v nedeljo, tekmovala v alpskem smučanju (8 tekmovalcev) prav tako 8 tekmovalcev pa bo nastopilo v smučarskem teku.

Čeprav so organizatorji obljubljali izredno nizke temperature, je vreme vsem zaenkrat izredno naklonjeno in kot pravijo domačini, so temperature okoli nič stopinj Celzija tudi za Aljasko ob tem času prava redkost.

Toda očitno tudi v ta leden kos zemlje prihaja pomlad. Po dnevu počitka so se tekmovalci srečali s prijatelji na tukajšnjih šolah in univerzah, ki so zanje pripravile aktivnosti v dnevih, ko še ni tekmovanj.

Slovenska delegacija si je tako ogledala mesto, ki je s četrtino prebivalstva ameriške največje države tudi središče dogajanja na Aljaski, vsi pa so včeraj nestrpno čakali na start ta čas drugega največjega dogodka na Aljaski - zadnje velike dirke na svetu Iditarod, dirke pasjih vpreg, ki se jih je letos udeležilo kar 68.

Ideja o dirki izvira iz leta 1925, ko se je v malem mestu Noem pojavila epidemija, slabo vreme pa je ustavilo ves promet. Zdravilo, ki so ga potrebovali, je do Noema, kjer je danes cilj dirke, pripotovalo z vprežnimi psi, kar je pripeljalo do današnje oblike dirke. 68 vpreg bo v 10 do 14 dneh (rekord je sicer 9 dni in 58 ur) prepotovalo kar okoli 2000 kilometrov širom Aljaske, zmagovalec zadnje velike dirke na svetu in tudi najdaljše, pa bo prejel 3 tisoč dolarjev v zlatu, kar za deželo, ki jo je nekoč tresla zlata mrzlica, sploh ni čudno.

Potem, ko so se vprege odpravila v divjino Aljaske, je mesto spet zaživelo s specialnimi olimpijci. Že v soboto je po mestu krožil tudi olimpijski ogenj, ki so ga pred pol meseca prižgali v olimpijskih Atenah, na otvoritveno slovesnost pa ga je poleg policistov letos prvič pospremilo tudi 10 tekmovalcev.

Na svečani otvoritvi je tudi Slovenija aktivno sodelovala, saj sta tekmovalec v alpskem smučanju Andrej Tkalčič in njegova mama Marija nosila specialno olimpijsko zastavo. Potem ko so na letnih igrah pred dvema letoma športniki spoznali Stevia Wonderja, so letos organizatorji želeli narediti nekaj mladostnega, nekaj, preko česar bi se lahko športniki zlili z glasbo, kot univerzalnim jezikom.

Zal so deževale številne odpovedi, toda prišel je stari prijatelj specialnih olimpijcev Arnold Schwarzeneger. Že v nedeljo dopoldne, pred otvoritvijo, so se pričela tudi prva tekmovanja, predtekmovanja v smučarskem teku, medtem ko so alpski smučarji s svojimi tekmami štartali na ponedeljkovo jutro s predtekmovanjem v smuku.

Urška Andrejc