Datum Novice - javljanja 

Poroča: Urška Andrejc      

Opombe
 

11.03.2001

Anchorage

S svečano zaključno slovesnostjo se v nedeljskem večeru zaključujejo 7.zimske svetovne igre Specialne olimpiade, ki so potekale na Aljaski. V tem čudovitem zimskem parku Amerike je ves minuli teden tekmovalo 2750 specialnih olimpijcev iz 79 držav sveta, ki so merili moči v smučarskem teku, alpskem smučanju, talnem hokeju, hitrostnem in umetnostnem drsanju ter deskanju na snegu.

Slovenska delegacija s 16 tekmovalci in sedmimi trenerji je bila tudi to pot izredno uspešna, saj je presegla uspeh izpred štirih let in osvojila kar 22 medalj, od tega 6 zlatih ter po osem srebrnih in bronastih.

Osem alpskih smučarjev je osvojilo 12 medalj, smučarji tekači pa 10. Najuspešnejša slovenska alpska smučarka na igrah je Helena Ocvirk z zlatom v smuku in drugim mestom v veleslalomu. Janja Pavlinek je bila tretja v superveslalomu in druga v slalomu, Bojana Lavrencic pa prva v smuku in tretja v slalomu. Po eno zlato medaljo so si na Alyeski Resort prismučali Pavel Kubale in Darinka Zemljak v slalomu ter Benjamin Jakopec v smuku. Aljaž Kovač je osvojil dve srebrni medalji (veleslalom in slalom), Andrej Tkalčič pa je prav zadnji dan tekmovanj osvojil bronasto medaljo v slalomu. Skupaj z njimi so se veselili trenerji Leon Štemberger, Tanja Princes, Ljubo Miličevič ter Zvonka Zajko.

Smučarji tekači so imeli v Kincaid Parku veliko boljše pogoje za tekmovanje, saj je le dva dni snežilo, sneg pa je sicer iz dneva v dan postajal mehkejši in zahtevnejši za tekmovanje. Najuspešnejši slovenski tekmovalec je bil Albin Šenveter iz Črne, ki je osvojil komplet medalj; zlato na 7.5 km, srebrno na 10 km in bronasto zadnji dan tekmovanja v štafeti 4 x 1km skupaj s sotekmovalci Zlatkom Hojnikom, Slavkom Ovsenikom in Atifom Muličem. Slednji je bil drugi najuspešnejši, prav tako s tremi medaljami, srebrno na 1km ter bronasto na 500 metrov in v štafeti. Albin in Buco sta tudi sicer delovala kot dobra naveza, v dveh dneh sta namreč na istih smučkah pokasirala štiri medalje, potem ko je njun trener in serviser Silvo ugotovil, katere smučke najboljše drsijo. Dve medalji sta pripadli Moniki Pliberšek in Slavku Ovseniku, po ena pa Vidi Flis, Vesni Potočnik in Zlatku Hojniku. Brez odličja je ostala edino Bernarda Pušnik. Zato pa se ga je toliko bolj veselila Vida Flis, ki se je v vsem svojem veselju pojavila tudi na naslovnici lokalnega časopisa. Tekmovalce so spodbujali trenerji Silvo Polc, Ivanka Vidovič in Tea Beton.

V tednu tekmovanj so organizatorji za tekmovalce v popoldanskem času pripravili tudi številne družabne aktivnosti. Tako so se športniki dnevno družili v olimpijskem mestu, kjer so pripravljali razne delavnice, koncerte in animacije, uspešno pa so izpeljali tudi t.i. program zdravih športnikov, kjer so številni prejeli tudi očala in druge pripomočke. Celotna delegacija je bila navdušena tudi nad kulturnim večerom, ki so ga za vse pripravili v soboto zvečer. Slovenska delegacija, ki so jo tudi to pot podprli Zveza Sožitje, Zveza za šport invalidov ter SAS Slovenija, bo domov pripotovala v torek pozno zvečer na brniško letališče.

Urška Andrejc      

10.03.2001

Dragi moji!

Posiljam vam lepe pozdrave z zasnezene (vendar ne prevečc hladne) Aljaske.

Pozdrav od Urske in uspesnih slovenskih specialnih olimpijcev, ki  v Anchoragu pridno nabirajo medalje.

Urska

09.03.2001

Tokrat uspesni tudi tekaci

Anchorage

Finalna tekmovanja smučarjev tekačev na 7.zimskih svetovnih igrah Specialne olimpiade na Aljaski gredo počasi h koncu. Pred zadnjima dvema dnevoma se je v četrtek kar pet slovenskih tekačev okitilo z medaljami. Najbolj odmeven je bil uspeh Albina Šenvetra na 7 in pol kilometra dolgi progi, kjer si je v drugi skupini pritekel zlato odličje. V isti skupini je bil Zlatko Hojnik peti. Bero medalj so s srebrnimi dopolnili Atif Mulič in Slavko Šenveter, oba v svojih skupinah na 1 km, Monika Pliberšek na 50 m, v isti disciplini pa je bila Vida Flis tretja. Malo manj sreče je imela Bernarda Pušnik, ki je na koncu zasedla 4.mesto na 1 km, Vesna Potočnik pa je bila se mesto nižje.

Tudi alpinci so v ne preveč lepem vremenu na vetrovni in zasneženi Alyaski Resort vozili veleslalom in pobrali štiri medalje. Druga je bila Helena Ocvirk (nižji nivo), s tretjimi mesti pa so biro medalj dopolnili se Bojana Lavrenčič (srednji nivo) ter Aljaž Kovač in Janja Pavlinek (nižji nivo). Pavel Kubale (nižji nivo) in Andrej Tkalčič (edini slovenski tekmovalec na višjem nivoju) sta ponovila uvrstitvi s smuka, torej četrto oziroma peto mesto. Slovenski specialni olimpijci imajo skupno zdaj že 13 medalj in upajo, da bodo ponovili uspeh iz Toronta izpred štirih let, ko je prav tako 16 tekmovalcev osvojilo 21 medalj.

Dopoldne je bila tudi regijska konferenca za evropske programe Specialne olimpiade. Na njej so predstavili rezultate globalnega cenzusa, s katerim so želeli dobiti dejansko število specialnih olimpijcev po celem svetu. V Evropi ima daleč največ tekmovalcev Rusija (18 tisoč), sledijo Nemčija (14 tisoč) in Španija (13 tisoč specialnih olimpijcev). Raziskava je tudi pokazala, da športni program za osebe z motnjo v duševnem razvoju pokriva le slab odstotek te populacije, kar pomeni v svetu milijon specialnih olimpijcev, zato si Mednarodna Specialna olimpiada prizadeva, da bi do leta 2005 povečali število športnikov na 2 milijona. V Sloveniji so lahko na svoj program izredno ponosni, saj s 1380 specialnimi olimpijci pokrivajo kar 15 odstotkov te populacije, program pa je uspešen tako na regijskem, državnem kot tudi mednarodnem nivoju, kar potrjujejo tudi dobri rezultati 24-članske delegacije na Aljaski. Tudi tokrat so jih podprli Zveza Sožitje, Zveza za šport invalidov ter generalni sponzor SOS SAS Slovenija.

Urška Andrejc        

08.03.2001

Po dnevu pocitka zaceli odlicno

Anchorage

Po številnih odpovedih tekmovanj v alpskem smučanju na 7.zimskih svetovnih igrah Specialne olimpiade na Aljaski, so slovenski tekmovalci v sredo odlično nastopili v finalnih smukaških nastopih. Benjamin Jakopec in Bojana Lavrenčič (srednji nivo) sta osvojili prvi mesti v svojih skupinah, prav tako pa tudi Janja Pavlinek (nižji nivo). Mogoče so slovenski smučarji dobili navdih pri Mateji Svet, ki je v torek popoldne skupaj z njimi vijugala po strminah Alyeske Resort, kjer se odvijajo smučarska tekmovanja. Specialna olimpiada je kriva, da sem po treh letih spet stopila na smučke in prav uživala. V teh kratkih dneh druženja z njimi sem dobila veliko več, kot lahko daš tem športnikom in najbrž je res tako, kot je dejal Billy Kidd, ameriški smučar, da se potem, ko enkrat začneš, vedno znova in znova vračaš, je dejala Svetova, po druženju s specialnimi olimpijci, ostalimi častnimi gosti ter predstavniki Specialne olimpiade, ki so se zbrali na smučarski tekmi slavnih. Med njimi je bil precej skrit tudi Arnold Schwarzeneger, osrednja slavna osebnost teh iger, ki je s specialnimi olimpijci družil na tekmovanjih kot tudi v olimpijskem mestu.

Poleg medalj je Slovencem v prvem dnevu finala v alpskem smučanju pripadel se kup nesrečnih četrtih mest (Pavleta Kubaleta, Aljaža Kovača ter Helene Ocvirk) ter dve peti mesti Andreja Tkalčiča in Darinke Zemljak. Med smučarji tekači je prvo medaljo osvojila Monika Pliberšek, ki je bila druga  na 100 metrov v svoji skupini, medtem ko je bila Vida Flis v isti disciplini diskvalificirana, saj je rezultat iz predtekmovanja presegla za (dovoljenih) 15 odstotkov. Tudi med tekači so bila tri četrta mesta, na 5 km Zlatko Hojnik in Albin Šenveter ter na 3 km Slavko Ovsenik. Prav tako v tej disciplini sta bila Bernarda Pušnik in Atif Mulič šesta.

Urška Andrejc       

01.03.2001

ODHOD REPREZENTANCE NA ZIMSKE IGRE SPECIALNE OLIMPIADE

V torek zvečer je z letališča Brnik odpotovala slovenska reprezentanca na 7. Zimske svetovne igre Specialne Olimpiade, ki bodo od 4. do 11. marca v Anchorage, Aljaska.

Vsi udeleženci so bili izredno dobro razpoloženi, posebno velja to za športnice in športnike. Na letališče jih je spremilo lepo število sorodnikov in delavcev iz zavodov v katerih živijo in delajo. Reprezentanca je zelo lepo opremljena, kar zasluga Elana, glavnega opremljevalca reprezentance. Sicer pa so sredstva za to tekmovanje prispevali Sožitje, Zveza za šport invalidov Slovenije, generalni sponzor SAS Slovenija, ter številni drugi dobrotniki.

Pred odhodom je bila kratka novinarska konferenca, na kateri je vodja reprezentance Marjan Lačen  dal kratko informacijo o potovanju in tekmovanjih. Reprezentanco so pozdravili tudi Ivo Škof, predsednik Sožitja – Zveze društev za pomoč duševno prizadetim Slovenije, Ernest Jazbinšek, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije, poseben aplavz pa je doživela najboljša slovenska smučarka Mateja Svet, ki se bo kot častna gostja udeležila zimskih iger specialne olimpiade. Pred odhodom so se še slikali

Zaželimo reprezentanci še enkrat srečno potovanje, dobro počutje in veliko novih prijateljstev.  V to, da bodo odlično tekmovali in zasluženo osvojili medalje, pa smo trdno prepričani.

Torej SREČNO!

Ernest Jazbinšek